Halal staat in de schijnwerpers
Uitheems boontje
wordt inheems
Verwarrende kreeften op de grens
Nieuws
van de
Horacava
12
Lingerie
zonder naden
Vaarwel
beursje
Kate Moss
vrijdag 11 januari 2002
Halal of bio, we gaan
zoetjesaan bewuster
om met voeding. Dat komt
ook naar voren tijdens de 46e
Horecava in Amsterdam.
Zet je tanden in Maxima,
treedt Oranje-mafketel Jo-
han Vlemmix in vol ornaat de
bezoekers van de 46ste Horeca
va tegemoet. Vlemmix wijst op
de naar de Argentijnse schone
genoemde pittige kipsnack, net
uit het vet. De voorbijgangers
tasten toe. Om de haverklap
wacht hen een nieuw snackje of
drankje. Halalhapje, meneer?
Biokroket? Op de vakbeurs voor
horeca en groothandel in de
Amsterdamse RAI staan 'halal'
en 'biologisch' voor het eerst
flink in de schijnwerpers. „Hal
al staat voor bewust bezig zijn
met consumeren", maakt Erol
Poyraz duidelijk dat halal meer
is dan alleen rein voor moslims.
Poyraz presenteert als voorzit
ter de Stichting Nationale Ha-
lalkeur, die de versnippering
aan keurmerken te lijf gaat.
„Dan weten consument en pro
ducent waar ze aan toe zijn."
Poyraz wijst op het brede assor
timent. Met hamburgers, sau-
zijnenbroodjes en lasagne. Van
babyvoeding tot boerenkool.
Zelfs pepermunt en salmiak.
„Alles waar dierlijke producten
in zitten, kan halal zijn."
Moslims
Halal rukt op, weet Poyraz.
Multinationals als Nestlé doen
mee met aangepaste producten.
Anderhalf jaar geleden ruimde
de Konmar in Den Haag een
vijf meterschap in met halal-
spullen. „In Nederland willen
een miljoen moslims graag ha
lalp roducten", schetst Poyraz
de markt. „Ook niet-moslims
hebben interesse, ondermeer
omdat het voedsel veilig is. Een
halaldier kan nooit BSE krij
gen, want er wordt strikt gelet
op voeding."
Op een steenworp afstand van
het Halalpaviljoen is het Biolo
gisch Plein ondergebracht. Oli
vier van de Staal deelt partjes
bio-bamischijven en -kroketten
uit. Samen met chef-kok Eric
van Veluwen (restaurant De
Woeste Hoeve bij Hoenderloo)
vertelt cateraar Van de Staal
over de opkomst van biologisch
eten.
„Van de supermarkten was Al-
bert Heijn de voorloper met bio
logische producten. De snack-
handel springt er nu ook al op in.
De restaurants zijn bezig met
een inhaalslag. Nu zijn er onge
veer twintig biologische restau
rants in Nederland."
Producten van de streek en het
seizoen zetten de toon. „Het re
gionale product is in. Mensen
willen weten waar de voedings
middelen vandaan komen. Dat
ene speciale bakkertje en dat
slagertje worden weer belang
rijk." Biologische voeding is
geen trend die overwaait, voor
spelt Van Veluwe. „Over tien
jaar zal tien procent van de om
zet biologisch zijn."
Het thema biologisch reikt ver
der dan het plein. Er is in de
RAI-hallen een heuse route uit
gestippeld. Die voert onder
meer langs energiezuinige
ovens, katoenen duurzame ser
vetten, sauzen en droge pasta's,
koffie, muffins, wijnen en bier.
Het is wel even zoeken temidden
van grootkeukenapparatuur,
horecameubels, hotelservies,
wasstraten, gedekte tafels,
kookwedstrijden en wijnproe
verijen.
Unilever is prominent van de
partij op de Horecava. De soep
shop wordt gepromoot en het
Broodje Unox, dat mee wil lif
ten op het succes van de fameu
ze 'Hema-worst'. In de zuivel
wordt men steeds inventiever.
Campina bedenkt flesjes fruit -
zuivel, een fris-zacht mengsel
van vruchtensap en zuivel, bij
voorbeeld voor onderweg. „De
consument wil verrast worden
en daar haken wij op in", meldt
de directeur. Bij Friesche Vlag
komen ze met de zuivelsnack
Breaker op de proppen, een tus
sendoortje van yoghurt en stuk
jes fruit in knijpzakje. In een
vergelijkbaar zakje zit het nieu
we Solero-ijsje.
Bacardi Breezer heeft een 'sen
sationeel jaar' achter de rug met
'ongekend hoge' cijfers. Een
nieuw smaakje, Cranberry,
moet er nog een schepje boven
op doen. Dat zal niet meevallen,
want in de fresh alcohol-bran
che verschijnen steeds meer ka
pers op de kust. Zoals Xi, dat
denkt met een scheutje wodka
meer te verdienen. Verwarrend
is dat ook een frisdrank soms in
een longneck-flesje wordt gego
ten; zo'n Dubbelfriss staat wel
cool.
Bij de genomineerden voor de
Innovation Awards - er waren
130 inzendingen - treffen we
aan biologische koffie, stapel-
bare bierglazen, de zuivelsnack,
de frietzak met ingebouwd
mayo-reservoir, aardappelbo
dems, een glasversnipperaar en
vloertegels. En de gelukkige is...
de T-Tip, een kartonnetje voor
onder een nat theezakje. Het ab
sorbeert, plakt vast en is gemak
kelijk weg te gooien. 'Sterk door
de eenvoud', oordeelt de jury.
Maarten van de Rakt
Een beha die over de borsten
past als een badmuts' zegt
ondergoedfabrikant DIM over I
een van haar nieuwe producten. I
DIM bedacht namelijk een lin-
gerieli jn zonder naden en noemt
die 'Body Touch'. Ook hebben 1
de beha's uit deze serie geen
beugel. Ze zijn, net als de slip,
uit één stuk gemaakt en uitge-,
sneden via speciale lasertech
nieken. Niet alleen is het onder
goed naadloos (behalve de slui
ting), de bandjes zijn gewat
teerd, aan de binnenkant ge-
seald en ook de etiketten zijn
aan de binnenkant gedrukt.
Geen irriterende randjes meer
dus.
Voor informatie en prijzen: tel.
035-698.0315.
Op de vakbeurs voor horeca en groothandel in de Amsterdamse RAI staan 'halal' en 'biologisch' voor het eerst flink in de schijnwerpers.
foto Phil Nijhuis
Maaltijden die zijn sa
mengesteld met ge
droogde peulvruchten zijn
sinds het einde van de Twee
de Wereldoorlog uit de gratie
geraakt. In ons land worden
nog vrij weinig witte en brui
ne bonen, groene erwten en
kapucijners gegeten. In de
ons omringende landen is het
beeld niet anders. Daar komt
echter wel verandering in.
Sinds enkele maanden blijkt
dat de belangstelling voor-
het eten van peulvruchten die
ook in de landen rond de Mid
dellandse Zee voorkomen, toe
neemt. Het een en ander kan te
maken hebben met het feit dat
de mediterrane keuken al gerui
me tijd 'in' is. Steeds meer Ne
derlanders stappen tegenwoor
dig met groot gemak de winkels
binnen waar ook onze Turkse,
Egyptische en Marokkaanse
medeburgers hun inkopen doen.
Daar vinden zij de 'fel meda-
mes', de lichtbruine boontjes uit
Egypte, die momenteel in de
Franse keuken grote opgang
maken. Ze kunnen worden ver
geleken met de ons bekende gro
tere bruine bonen. Maar de fel
medames zijn een stuk kleiner
en lichter van kleur. Ze smaken
ook veel beter, vooral wanneer
er bij het koken verse tuinkrui
den, een peterseliewortel of een
rood Spaans pepertje wordt toe
gevoegd.
Andere boontjes die hun opgang
zullen gaan maken zijn de can-
nellini en borlotti boontjes. Ze
komen meestal uit Italië. De
cannellini zijn wit en de borlotti
bruinrood. Ze mogen niet wor
den vergeleken met onze tradi
tionele witte en bruine bonen.
Ze zijn stukken smakelijker en
geschikt voor gerechten uit de
Italiaanse keuken.
Heel opvallend is de comeback
van de gedroogde tuinboon. Bij
ons honderd jaar geleden in het
vergeetboek geraakt, maar in de
landen rondom de Middelland
se Zee, in het Midden-Oosten en
in de landen in het zuiden van
het vroegere Russische rijk zijn
ze nog altijd bijzonder geliefd.
Natuurlijk komen bij al die uit
heemse peulvruchten ook de
garbanzos, chickpeas, keker- of
kikkererwten om de hoek kij
ken. Ze zien eruit als hazelnoten
en het merkwaardige is dat ze er
ook naar smaken. Gekookte
garbanzos kunnen nadat ze zijn
afgekoeld worden geroosterd en
dan is het verschil in smaak met
de echte hazelnoten zo klein ge
worden dat je de garbanzos ook
als 'borrelnootjes' zou kunnen
presenteren.
Bij al dat uitheemse geweld past
het om onze kapucijners en
grauwe erwten te noemen. Bei
de soorten zijn uniek, want ze
worden vrijwel uitsluitend in
ons land gekweekt en gegeten.
Hans Belterman
Volgende week treft u in de da
gelijkse receptenrubriek voor
beelden voor gerechten aan die
bereid worden met uitheemse
peulvruchtsoorten. Het laatste
recept echter (zaterdag 19 janu
ari) betreft kapucijners en grau
we erwten op de manier zoals ze
bij een tuindersfamilie in het
vroegere Wijk aan Duin (tegen
woordig Beverwijk) op tafel
kwamen.
De naam van dat restaurant in
Hoogerheide, aan de oude
weg naar Antwerpen, intrigeerde
me al een poosje. d'Ouwe Zeeuw
las ik steeds weer in het voorbij
gaan. Tot op deze koude avond; ter
wijl ik glibberend over de bevroren
sneeuw de afstand tussen de auto
en het gezellig verlichte restaurant
probeer te overbruggen, bespeur ik
mijn vergissing: die krullerige
hoofdletter is geen Z maar een L.
Bistro d'Ouwe Leeuw dus, een Bra
bants restaurant op de grens met
Zeeland én met de provincie Antwer
pen. Aan het belendende tafeltje eten
vier Belgen, wat ik beschouw als een
aanbeveling, want Antwerpen en om
geving hebben culinair veel te bieden
en als Belgische smulpapen dan naar
Hoogerheide komen dan moet het eten
hier de mooeite waax-d zijn.
De ontvangst is in ieder geval uiterst
hartelijk. De gastvrouw neemt mijn jas
aan en laat me een tafeltje uitkiezen.
Ook de alcoholvrije aperitief is geen
probleem, een glaasje Crodino met ijs
wordt vlot geserveerd.
De sfeer is gemoedelijk, de kaart oogt
tamelijk klassiek en de ambiance
houdt het midden tussen herberg en bi-
sti'o. Mijn tafeltje staat met enkele an
deren op een verhoogd gedeelte van het
restaurant wat uitzicht biedt over de
rest van de zaak die zo'n beetje als
grand café wordt gerund. Je kunt er
dus eten maar desgewenst ook alleen
maar een glas drinken.
Zeeland is nabij, bij de Verse wilde oes
ters (€9,66) wordt de herkomst ver
meld: uit Yerseke. Bij de voorgerechten
ook Halve koude kreeft 17,75) Voor
de zelfde prijs bestel ik Salade van
kreeft en Hollandse garnalen. Tot mijn
verbazing krijg ik een frisse salade met
Zeeuwse garnaaltjes en rivierkreeft
jes. Er is een goede vinaigrette bij in
een apart kommetje en verse toast. Bo
ter, ook bij het eerder op tafel gezette
stokbrood, is verpakt. Dat mag van mij
in een bistro maar het spoort niet hele
maal met oesters en kreeft.
Omdat die kreeft me toch bezig blijft
houden, vraag ik als tussengerecht om
de Kreeftenbisque, afgemaakt met
room en Cognac (€6,52). Het gerecht
laat wat op zich wachten, maar de
gastvrouw heeft me heel attent een
paar tijdschriften bezorgd. Na een
tijdje komt de mededeling dat de soep
Bistro d'Ouwe Leeuw
Ossendrechtseweg 2
4631 BC Hoogerheide
Tel. 0164-613058
Tel. 06-53716744
Sluitingsdag: maandag
Keuken open van 16.30 tot 21.30 uur
Creditcards: Visa, Eurocard, Amex,
Diners Club
Rolstoel: speciaal invalidentoilet
Kinderen: kleine gerechtjes
Vegetarisch: in overleg met keuken
Roken: geen gescheiden afdelingen,
maar met wensen wordt rekening ge
houden.
nog getrokken moet worden. Dat doet
de keuken toch nog vlot en ik krijg een
fraaie bokaal voorgezet, gevuld me-
t...een bisque van rivierkreeftjes. Lek
ker pittig, maar ik proef geen Cognac
en de rivierkreeftjes zijn wat stug en
droog.
Bij de warme tussengerechten bespeur
ik ook Gegratineei'de halve ki'eeft met
ui, knoflook, groene kruiden en
gi-anokaas 17,75) en 'speciaal aanbe
volen', dus dat zal dan wel de echte
zijn.
Ook bij de hoofdgerechten vis, prijkt
naast onder meer Krokant gebakken
Noordzeetong (dagprijs) en Gebakken
Ooster-scheldepaling (€19,10) kreeft:
Kreeft in witlofsaus met dille en gar
naaltjes en Kreeft Thermidor, gegrati
neerd met zachte kaassaus en bos
uitjes.
Ik ga voor klassiek in vlees: Tournedos
Rossini (€20,89), bereid zoals het
hoort, rondom gesauteei'd, rood van
binnen en gedresseerd op een in boter
gebakken broodcrouton met bovenop
een schijfje bebakken ganzenlever.
Geen truffel maar dat kan ook nauwe
lijks voor die prijs en met een heerlijke,
volle Madeirasaus. De begeleidende
groentes zijn pex-fect beetgaar gekookt.
Er staan nog meer klassiekex-s op de
vleeskaart als Gebakken tamme een
denborst met Grand Maxmiersaus en
sinaasappelpartjes (€16,40) en Schnit
zel Milanese in kaas en paneermeel en
met een pittige tomatensaus (€16,40).
En dan valt mijn oog op een verdwaald
fusiongerecht: Ossenstaartbiefstukjes
met gamba's 'in een kreeftensaus'
20,89).
Overigens, er is niets mis met een ri
vierkreeftensaus of -bisque, maar een
juiste naamgeving voorkomt wel ver
warring.
Rien van Reems
Niet alleen de mens, ook de
portemonnee moet zich
aanpassen aan de nieuwe maten
van de euro-biljetten. Histo
risch gezien hebben onze beurs
jes zich steeds aangepast aan
veranderende munten en ge
woonten. TassenmuseumHen-
drikje in Amstelveen wijdt met
het oog op het afscheid van de
gulden een tentoonstelling aan
beursjes en portomonnees door
de eeuwen heen.
Een aantal Nederlandse ont
werpers heeft voor 'Vaarwel
Beursje met Gulden' beursjes en
portemonnees ontworpen. Zo
heeft een leren portemonnee
van Hester van Eeghen een spe
ciaal luikje voor de laatste gul
den. De beursjes van Georgette
Koning zijn voordien van een
eurologo in vrolijk dessin.
Naast de speciale ontwerpen
zijn op de tentoonstelling veel
oude exemplaren te bewonde
ren. De eerste beursjes zijn van
textiel, maar daarnaast zijn veel
bijzondere materialen gebruikt:
ki-alen, ivoor, schildpad, meta
len en hout. Sommige beursjes
vertellen een verhaal. Bijvoor
beeld het exemplaar met een af
beelding van de eerste giraffe
die voet op Europese bodem zet
te.
Vaarwel Beursje met Gulden
wordt op 13 januari geopend.
De beursjes en pox*temonnees
zijn naast de vaste collectie van
vijf eeuwen ontwikkeling van
de westerse damestastot en met
8 juli te zien.
De nieuwe reclamecampag
ne van Rimmel gaat nu al
een paar weken mee. Misschien
was het al opgevallen dat het
model in de commercials van
Rimmel Kate Moss is. De Lon-
dense schone, nog altijd topmo
del, schittert als het nieuwe ge
zicht van deze make-upfabri-
kant. Op zich niet zó bijzonder,
ware het niet dat dit de eex-ste
keer is dat het merk zich aan één
vast gezicht waagt. De reden is
dat Rimmel, opgericht in 1843
terug wil naar haar Londense
'Roots'. En dan ligt Moss als
echte Londense voor de hand als
model. De hippe stijl van de stad
komt terug in de looks van Kate,
waarbij de Ravish lipliner nr.
057 werd gebruikt en de Exag-
gex-ate Hydra Colour lipstick nr.
585. Onder andere als graffiti
print op Kates wang.
Exaggerate Hydra Colour lip
stick: 8,16 euro (f.17.98); Ravish
Lipliner, 4,99 euro (f.11,-).
Te koop bij drogist en waren
huis.
\0 SERVICA