Halal staat in de schijnwerpers Uitheems boontje wordt inheems Verwarrende kreeften op de grens Nieuws van de Horacava 12 Lingerie zonder naden Vaarwel beursje Kate Moss vrijdag 11 januari 2002 Halal of bio, we gaan zoetjesaan bewuster om met voeding. Dat komt ook naar voren tijdens de 46e Horecava in Amsterdam. Zet je tanden in Maxima, treedt Oranje-mafketel Jo- han Vlemmix in vol ornaat de bezoekers van de 46ste Horeca va tegemoet. Vlemmix wijst op de naar de Argentijnse schone genoemde pittige kipsnack, net uit het vet. De voorbijgangers tasten toe. Om de haverklap wacht hen een nieuw snackje of drankje. Halalhapje, meneer? Biokroket? Op de vakbeurs voor horeca en groothandel in de Amsterdamse RAI staan 'halal' en 'biologisch' voor het eerst flink in de schijnwerpers. „Hal al staat voor bewust bezig zijn met consumeren", maakt Erol Poyraz duidelijk dat halal meer is dan alleen rein voor moslims. Poyraz presenteert als voorzit ter de Stichting Nationale Ha- lalkeur, die de versnippering aan keurmerken te lijf gaat. „Dan weten consument en pro ducent waar ze aan toe zijn." Poyraz wijst op het brede assor timent. Met hamburgers, sau- zijnenbroodjes en lasagne. Van babyvoeding tot boerenkool. Zelfs pepermunt en salmiak. „Alles waar dierlijke producten in zitten, kan halal zijn." Moslims Halal rukt op, weet Poyraz. Multinationals als Nestlé doen mee met aangepaste producten. Anderhalf jaar geleden ruimde de Konmar in Den Haag een vijf meterschap in met halal- spullen. „In Nederland willen een miljoen moslims graag ha lalp roducten", schetst Poyraz de markt. „Ook niet-moslims hebben interesse, ondermeer omdat het voedsel veilig is. Een halaldier kan nooit BSE krij gen, want er wordt strikt gelet op voeding." Op een steenworp afstand van het Halalpaviljoen is het Biolo gisch Plein ondergebracht. Oli vier van de Staal deelt partjes bio-bamischijven en -kroketten uit. Samen met chef-kok Eric van Veluwen (restaurant De Woeste Hoeve bij Hoenderloo) vertelt cateraar Van de Staal over de opkomst van biologisch eten. „Van de supermarkten was Al- bert Heijn de voorloper met bio logische producten. De snack- handel springt er nu ook al op in. De restaurants zijn bezig met een inhaalslag. Nu zijn er onge veer twintig biologische restau rants in Nederland." Producten van de streek en het seizoen zetten de toon. „Het re gionale product is in. Mensen willen weten waar de voedings middelen vandaan komen. Dat ene speciale bakkertje en dat slagertje worden weer belang rijk." Biologische voeding is geen trend die overwaait, voor spelt Van Veluwe. „Over tien jaar zal tien procent van de om zet biologisch zijn." Het thema biologisch reikt ver der dan het plein. Er is in de RAI-hallen een heuse route uit gestippeld. Die voert onder meer langs energiezuinige ovens, katoenen duurzame ser vetten, sauzen en droge pasta's, koffie, muffins, wijnen en bier. Het is wel even zoeken temidden van grootkeukenapparatuur, horecameubels, hotelservies, wasstraten, gedekte tafels, kookwedstrijden en wijnproe verijen. Unilever is prominent van de partij op de Horecava. De soep shop wordt gepromoot en het Broodje Unox, dat mee wil lif ten op het succes van de fameu ze 'Hema-worst'. In de zuivel wordt men steeds inventiever. Campina bedenkt flesjes fruit - zuivel, een fris-zacht mengsel van vruchtensap en zuivel, bij voorbeeld voor onderweg. „De consument wil verrast worden en daar haken wij op in", meldt de directeur. Bij Friesche Vlag komen ze met de zuivelsnack Breaker op de proppen, een tus sendoortje van yoghurt en stuk jes fruit in knijpzakje. In een vergelijkbaar zakje zit het nieu we Solero-ijsje. Bacardi Breezer heeft een 'sen sationeel jaar' achter de rug met 'ongekend hoge' cijfers. Een nieuw smaakje, Cranberry, moet er nog een schepje boven op doen. Dat zal niet meevallen, want in de fresh alcohol-bran che verschijnen steeds meer ka pers op de kust. Zoals Xi, dat denkt met een scheutje wodka meer te verdienen. Verwarrend is dat ook een frisdrank soms in een longneck-flesje wordt gego ten; zo'n Dubbelfriss staat wel cool. Bij de genomineerden voor de Innovation Awards - er waren 130 inzendingen - treffen we aan biologische koffie, stapel- bare bierglazen, de zuivelsnack, de frietzak met ingebouwd mayo-reservoir, aardappelbo dems, een glasversnipperaar en vloertegels. En de gelukkige is... de T-Tip, een kartonnetje voor onder een nat theezakje. Het ab sorbeert, plakt vast en is gemak kelijk weg te gooien. 'Sterk door de eenvoud', oordeelt de jury. Maarten van de Rakt Een beha die over de borsten past als een badmuts' zegt ondergoedfabrikant DIM over I een van haar nieuwe producten. I DIM bedacht namelijk een lin- gerieli jn zonder naden en noemt die 'Body Touch'. Ook hebben 1 de beha's uit deze serie geen beugel. Ze zijn, net als de slip, uit één stuk gemaakt en uitge-, sneden via speciale lasertech nieken. Niet alleen is het onder goed naadloos (behalve de slui ting), de bandjes zijn gewat teerd, aan de binnenkant ge- seald en ook de etiketten zijn aan de binnenkant gedrukt. Geen irriterende randjes meer dus. Voor informatie en prijzen: tel. 035-698.0315. Op de vakbeurs voor horeca en groothandel in de Amsterdamse RAI staan 'halal' en 'biologisch' voor het eerst flink in de schijnwerpers. foto Phil Nijhuis Maaltijden die zijn sa mengesteld met ge droogde peulvruchten zijn sinds het einde van de Twee de Wereldoorlog uit de gratie geraakt. In ons land worden nog vrij weinig witte en brui ne bonen, groene erwten en kapucijners gegeten. In de ons omringende landen is het beeld niet anders. Daar komt echter wel verandering in. Sinds enkele maanden blijkt dat de belangstelling voor- het eten van peulvruchten die ook in de landen rond de Mid dellandse Zee voorkomen, toe neemt. Het een en ander kan te maken hebben met het feit dat de mediterrane keuken al gerui me tijd 'in' is. Steeds meer Ne derlanders stappen tegenwoor dig met groot gemak de winkels binnen waar ook onze Turkse, Egyptische en Marokkaanse medeburgers hun inkopen doen. Daar vinden zij de 'fel meda- mes', de lichtbruine boontjes uit Egypte, die momenteel in de Franse keuken grote opgang maken. Ze kunnen worden ver geleken met de ons bekende gro tere bruine bonen. Maar de fel medames zijn een stuk kleiner en lichter van kleur. Ze smaken ook veel beter, vooral wanneer er bij het koken verse tuinkrui den, een peterseliewortel of een rood Spaans pepertje wordt toe gevoegd. Andere boontjes die hun opgang zullen gaan maken zijn de can- nellini en borlotti boontjes. Ze komen meestal uit Italië. De cannellini zijn wit en de borlotti bruinrood. Ze mogen niet wor den vergeleken met onze tradi tionele witte en bruine bonen. Ze zijn stukken smakelijker en geschikt voor gerechten uit de Italiaanse keuken. Heel opvallend is de comeback van de gedroogde tuinboon. Bij ons honderd jaar geleden in het vergeetboek geraakt, maar in de landen rondom de Middelland se Zee, in het Midden-Oosten en in de landen in het zuiden van het vroegere Russische rijk zijn ze nog altijd bijzonder geliefd. Natuurlijk komen bij al die uit heemse peulvruchten ook de garbanzos, chickpeas, keker- of kikkererwten om de hoek kij ken. Ze zien eruit als hazelnoten en het merkwaardige is dat ze er ook naar smaken. Gekookte garbanzos kunnen nadat ze zijn afgekoeld worden geroosterd en dan is het verschil in smaak met de echte hazelnoten zo klein ge worden dat je de garbanzos ook als 'borrelnootjes' zou kunnen presenteren. Bij al dat uitheemse geweld past het om onze kapucijners en grauwe erwten te noemen. Bei de soorten zijn uniek, want ze worden vrijwel uitsluitend in ons land gekweekt en gegeten. Hans Belterman Volgende week treft u in de da gelijkse receptenrubriek voor beelden voor gerechten aan die bereid worden met uitheemse peulvruchtsoorten. Het laatste recept echter (zaterdag 19 janu ari) betreft kapucijners en grau we erwten op de manier zoals ze bij een tuindersfamilie in het vroegere Wijk aan Duin (tegen woordig Beverwijk) op tafel kwamen. De naam van dat restaurant in Hoogerheide, aan de oude weg naar Antwerpen, intrigeerde me al een poosje. d'Ouwe Zeeuw las ik steeds weer in het voorbij gaan. Tot op deze koude avond; ter wijl ik glibberend over de bevroren sneeuw de afstand tussen de auto en het gezellig verlichte restaurant probeer te overbruggen, bespeur ik mijn vergissing: die krullerige hoofdletter is geen Z maar een L. Bistro d'Ouwe Leeuw dus, een Bra bants restaurant op de grens met Zeeland én met de provincie Antwer pen. Aan het belendende tafeltje eten vier Belgen, wat ik beschouw als een aanbeveling, want Antwerpen en om geving hebben culinair veel te bieden en als Belgische smulpapen dan naar Hoogerheide komen dan moet het eten hier de mooeite waax-d zijn. De ontvangst is in ieder geval uiterst hartelijk. De gastvrouw neemt mijn jas aan en laat me een tafeltje uitkiezen. Ook de alcoholvrije aperitief is geen probleem, een glaasje Crodino met ijs wordt vlot geserveerd. De sfeer is gemoedelijk, de kaart oogt tamelijk klassiek en de ambiance houdt het midden tussen herberg en bi- sti'o. Mijn tafeltje staat met enkele an deren op een verhoogd gedeelte van het restaurant wat uitzicht biedt over de rest van de zaak die zo'n beetje als grand café wordt gerund. Je kunt er dus eten maar desgewenst ook alleen maar een glas drinken. Zeeland is nabij, bij de Verse wilde oes ters (€9,66) wordt de herkomst ver meld: uit Yerseke. Bij de voorgerechten ook Halve koude kreeft 17,75) Voor de zelfde prijs bestel ik Salade van kreeft en Hollandse garnalen. Tot mijn verbazing krijg ik een frisse salade met Zeeuwse garnaaltjes en rivierkreeft jes. Er is een goede vinaigrette bij in een apart kommetje en verse toast. Bo ter, ook bij het eerder op tafel gezette stokbrood, is verpakt. Dat mag van mij in een bistro maar het spoort niet hele maal met oesters en kreeft. Omdat die kreeft me toch bezig blijft houden, vraag ik als tussengerecht om de Kreeftenbisque, afgemaakt met room en Cognac (€6,52). Het gerecht laat wat op zich wachten, maar de gastvrouw heeft me heel attent een paar tijdschriften bezorgd. Na een tijdje komt de mededeling dat de soep Bistro d'Ouwe Leeuw Ossendrechtseweg 2 4631 BC Hoogerheide Tel. 0164-613058 Tel. 06-53716744 Sluitingsdag: maandag Keuken open van 16.30 tot 21.30 uur Creditcards: Visa, Eurocard, Amex, Diners Club Rolstoel: speciaal invalidentoilet Kinderen: kleine gerechtjes Vegetarisch: in overleg met keuken Roken: geen gescheiden afdelingen, maar met wensen wordt rekening ge houden. nog getrokken moet worden. Dat doet de keuken toch nog vlot en ik krijg een fraaie bokaal voorgezet, gevuld me- t...een bisque van rivierkreeftjes. Lek ker pittig, maar ik proef geen Cognac en de rivierkreeftjes zijn wat stug en droog. Bij de warme tussengerechten bespeur ik ook Gegratineei'de halve ki'eeft met ui, knoflook, groene kruiden en gi-anokaas 17,75) en 'speciaal aanbe volen', dus dat zal dan wel de echte zijn. Ook bij de hoofdgerechten vis, prijkt naast onder meer Krokant gebakken Noordzeetong (dagprijs) en Gebakken Ooster-scheldepaling (€19,10) kreeft: Kreeft in witlofsaus met dille en gar naaltjes en Kreeft Thermidor, gegrati neerd met zachte kaassaus en bos uitjes. Ik ga voor klassiek in vlees: Tournedos Rossini (€20,89), bereid zoals het hoort, rondom gesauteei'd, rood van binnen en gedresseerd op een in boter gebakken broodcrouton met bovenop een schijfje bebakken ganzenlever. Geen truffel maar dat kan ook nauwe lijks voor die prijs en met een heerlijke, volle Madeirasaus. De begeleidende groentes zijn pex-fect beetgaar gekookt. Er staan nog meer klassiekex-s op de vleeskaart als Gebakken tamme een denborst met Grand Maxmiersaus en sinaasappelpartjes (€16,40) en Schnit zel Milanese in kaas en paneermeel en met een pittige tomatensaus (€16,40). En dan valt mijn oog op een verdwaald fusiongerecht: Ossenstaartbiefstukjes met gamba's 'in een kreeftensaus' 20,89). Overigens, er is niets mis met een ri vierkreeftensaus of -bisque, maar een juiste naamgeving voorkomt wel ver warring. Rien van Reems Niet alleen de mens, ook de portemonnee moet zich aanpassen aan de nieuwe maten van de euro-biljetten. Histo risch gezien hebben onze beurs jes zich steeds aangepast aan veranderende munten en ge woonten. TassenmuseumHen- drikje in Amstelveen wijdt met het oog op het afscheid van de gulden een tentoonstelling aan beursjes en portomonnees door de eeuwen heen. Een aantal Nederlandse ont werpers heeft voor 'Vaarwel Beursje met Gulden' beursjes en portemonnees ontworpen. Zo heeft een leren portemonnee van Hester van Eeghen een spe ciaal luikje voor de laatste gul den. De beursjes van Georgette Koning zijn voordien van een eurologo in vrolijk dessin. Naast de speciale ontwerpen zijn op de tentoonstelling veel oude exemplaren te bewonde ren. De eerste beursjes zijn van textiel, maar daarnaast zijn veel bijzondere materialen gebruikt: ki-alen, ivoor, schildpad, meta len en hout. Sommige beursjes vertellen een verhaal. Bijvoor beeld het exemplaar met een af beelding van de eerste giraffe die voet op Europese bodem zet te. Vaarwel Beursje met Gulden wordt op 13 januari geopend. De beursjes en pox*temonnees zijn naast de vaste collectie van vijf eeuwen ontwikkeling van de westerse damestastot en met 8 juli te zien. De nieuwe reclamecampag ne van Rimmel gaat nu al een paar weken mee. Misschien was het al opgevallen dat het model in de commercials van Rimmel Kate Moss is. De Lon- dense schone, nog altijd topmo del, schittert als het nieuwe ge zicht van deze make-upfabri- kant. Op zich niet zó bijzonder, ware het niet dat dit de eex-ste keer is dat het merk zich aan één vast gezicht waagt. De reden is dat Rimmel, opgericht in 1843 terug wil naar haar Londense 'Roots'. En dan ligt Moss als echte Londense voor de hand als model. De hippe stijl van de stad komt terug in de looks van Kate, waarbij de Ravish lipliner nr. 057 werd gebruikt en de Exag- gex-ate Hydra Colour lipstick nr. 585. Onder andere als graffiti print op Kates wang. Exaggerate Hydra Colour lip stick: 8,16 euro (f.17.98); Ravish Lipliner, 4,99 euro (f.11,-). Te koop bij drogist en waren huis. \0 SERVICA

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2002 | | pagina 12