Rood blijft nummer één Varkensvlees vraagt om stevige kruiderij PZC 1# Levensechte race Vullend voorgerecht van 't Zwin Nieuwe lipsticks in het najaar Versace Nieuwe gel Sieraden Perzikhuidje vrijdag 17 augustus 2001 Favoriet bij make-upge- bruikers is de lipstick. Een vrouw verslijt gemid deld 4,5 kilo lippenstift in haar leven. Dit najaar weer volop nieuwe mengsels met rood als topper. Lippenstift is al jaren het best verkochte make-uppro- duct. Visagist John Kattenberg, oprichter van visagieschool House of Orange: „Bijna iedere \touw heeft wel één of meerdere lipsticks in haar tas. Zij gebrui ken een kleurtje op hun lippen om hun vrouwelijkheid te bena drukken. Het staat sensueel, verleidelijk. Nog niet zo lang geleden was een lipstick alleen te koop in de kleur rood. Deze kleur is syno niem voor passie, liefde en vrou welijkheid. Deze kleur zal ook altijd blijven. Cosmeticafabri- kanten gaan tegenwoordig maar door met het uitvinden van allerlei kleuren en speciale mengsels met bijvoorbeeld ex tra glans en glitters. Dat moeten ze ook lekker blijven doenmaar rood blijft toch nummer één." Vanaf 4,95 zijn er al lipsticks. „Of je nu een lipstick koopt van vijf gulden of van tachtig gul den, je merkt het verschil vaak niet eens. Voor een Rubinstein, Estée Lauder of Clinique betaal je gewoon voor het merk. Je moet het meer zien als een foto Patrick Guitjes/GPD soort van verwennerij. Bij een duurdere lipstick krijg je een ge weldige verpakking in plaats van een simpele plastic huls", vertelt Kattenberg. Als visagist heeft hij veel lipsticks versleten. „Ik heb ruim 25 jaar met mijn koffertje om de aardbol gerend. Er waren vooral in het begin ook echt wel periodes dat ik weinig geld had en al mijn spullen bij de Hema kocht. Er heeft nog nooit Racespelletjes op de pc wor den steeds populairder. In de slipstream daarvan verkopen ook joysticks, gamepads en stuurtjes goed, maar wie echt wil racen doet dat in een simula tor. Het Zeister bedrijf Bernax levert die niet alleen voor de professionele markt, maar sinds kort ook voor thuisgebruik. De Simula tor van Bernax meet 1 meter 80 bij 90 centimeter. Inge klapt neemt hij ongeveer een vierkante meter in beslag. De simulator kun je op iedere pc aansluiten, net als een joy stick. „Ieder racespel is in principe geschikt, maar GP3 en F1 Ra cing Championship zijn gra fisch het beste", zegt P. Köhnen van Bernax. Binnenkort is het ook mogelijk de simulator te ge bruiken op Play Station 2." Kaal als bouwpakket kost een simulator ongeveer 2.600; voor de duurste uitvoering be taal je 8.000. Dat is inclusief pc, monitor en accessoires. De racesimulator van Bernax. foto Jaap de Boer/GPD iemand gezegd die een foto van mijn werk zag, dat de make-up van slechte kwaliteit was." Lippenstift bestaat uit een aan tal basisingrediënten: oliën, kleurstofpoeders en gesmolten was. De verhouding bepaalt of de lipstick een gloss, een poeder of een crèmige substantie wordt. „Vrienden van mij staan regelmatig in de keuken om zelf een smerig mengseltje te maken. In een pannetje ziet het er niet uit, maar het uiteindelijke re sultaat is geweldig", vertelt Kattenberg lachend. Glimmend Een normale lippenstift bevat veel kleurstof, namelijk zo'n tien procent van alle ingrediën ten. Daarom dekken ze zo goed. Een lippenstift met meer glim mend en glanzend effect bevat minder kleurstoffen. Het resul taat is meer glans, maar daar naast minder dekking. Jill Sander komt met een aantal nieuwe opvallende lipsticks (prijs ƒ42,-) op de markt: ka- neelrood, bordeaux, brons, dieppaars en mahoniebruin. Es tée Lauder kiest juist voor na tuurlijke lipkleuren: transpa rant roze, bruin en goud met extra glans (prijs 45,-). Mani festo heeft kleuren met gouden accenten: roze, rood, bruin en pruimenpaars met gouden highlights 37,-). Ook Maybel- line, SisleyClarins en Max Fac tor promoten voornamelijk naast donkere herfstkleuren di verse rode tinten. Kissproof Tegenwoordig zijn er ook longstay of kissproof lippenstif ten. Dit lipproduct bevat veel kleurstoffen, maar is minder vet zodat het beter blijft zitten. Het nadeel is wel dat deze producten droger en stugger zijn. Een trend onder de lipproduc- ten is de lipgloss. Je kunt dit product in een doosje krijgen en je brengt het met je vingers of een klein kwastje aan. Ook zijn er lipglosses die je met een ap plicator - een soort minisponsje - aanbrengt. In lipgloss zit een hoog percentage vetten om de hoge glans te kunnen krijgen. Helena Rubinstein introduceert dit najaar Gloss Effect (prijs 42,-). Lancaster komt met een Lip Shine Duo: twee glossen met neutrale kleuren in één ver pakking (prijs 59,-). Ze kun nen zowel afzonderlijk als over elkaar worden aangebracht. L'Oréal introduceert een fruit gloss 20,94) met een jam smaakje en glitters in de kleuren rood, bordeaux en bruin. Nagellak Er zijn ook merken die lippoe- ders in het assortiment hebben, hoewel die niet zo heel populair zijn. Het ziet eruit als een oog schaduw en wordt met een sponsje aangebracht. Het voor deel van de poeder is dat ze lan ger blijven zitten dan lipglosses en lippenstiften omdat ze bijna geen vetten bevatten. Een na deel is dat ze niet zo'n verzor gende werking hebben. Een ver zorgende balsem op je lippen smeren voordat je een lippoeder gebruikt is hiervoor een moge lijke oplossing. Naast de gloss, de stick en de poeders komt Estée Lauder dit najaar ook met een lipstick die lijkt op een potje nagellak: Real Rouge Lip Tint (prijs 44,-). Met een kwastje kan de transpa rant rode kleur worden aange bracht. De kleur kan worden versterkt door meerdere laagjes aan te brengen. Marieke van der Vorst Het Voorlichtingsbureau Vlees meent dat door mis verstanden en vooroordelen sommige voedingsmiddelen in een verkeerd daglicht komen te staan. Met name bij varkens vlees zou dat het geval zijn. Het NIPO heeft het een en ander on derzocht. Bij de conclusies die de 'verkoopbevorderaars' van het Voorlichtingsbureau Vlees eraan verbonden,kunnen vraagtekens worden geplaatst. Uit het NIPO-onderzoek zou blijken dat één op de tien onder vraagden meent dat varkens vlees niet gezond is. Men denkt, aldus het voorlichtingsbureau, dat varkensvlees (te) vet is en schadelijke stoffen zou bevat ten. Van alle ondervraagden zegt ze ven procent nooit varkensvlees te eten. En ook daarbij geldt als voornaamste reden dat het vlees te vet zou zijn. Wanneer we juist geïnformeerd zijn, dan valt dat nogal mee, want tenminste vijf procent van alle Nederlanders zegt nooit vlees te eten omdat ze vegetariërs zijn. Het Nederlandse varkensvlees is tegenwoordig niet te vet. De vraag is of we daarmee wel zo blij moeten zijn, want met het vet heeft het varken ook de smaak moeten inleveren. Er zijn varkensvleessoorten die net zo vetarm zijn als bijvoorbeeld het rundvlees. Voorbeelden daar van zijn onder andere filetlap jes, fricandeau, hamlappen, (ongepaneerde) schnitzels en varkenssteaks en -oesters. Het vetgehalte van het vlees dat van de vettere delen van het var ken wordt gesneden, kan men trouwens niet meer vergelijken Er zijn koks die hun ziel leggen in hun voorgerechten. In res taurants waar zij werken komt het hoofdgerecht letterlijk op de tweede of derde plaats. Het komt voor dat gasten in een dergelijk geval volstaan met twee voorge rechten. Een kaart met louter voorgerechten is helaas een zeld zaamheid. Maar wat me in Sluis overkomt is bijzonder: het voor gerecht is zó vullend dat het hoofdgerecht er bij inschiet. Taverne 't Zwin is een restaurant van het klassieke type, veel maho nie en vitrage met een roesje. De gast heer gaat in het tenu dat j e nog veel te genkomt in Frankrijk en België: zwarte broek, wit overhemd en een zwart vest. Bovendien torst hij een zware, aan de ketting gelegde porte feuille. Kees van Santé straalt vak manschap en vertrouwen uit. Van daar dat ik zonder meer zijn advies opvolg. Ik kan het veelbelovende kou de voorgerecht Tomaat met verse grij ze garnalen 26,50) niet weerstaan en ook de Scampies op de wijze van de chef 42,50) wil ik graag proberen. Maar gastheer Kees van Santé waar schuwt dat de Tomates aux crevettes grises weliswaar als voorgerecht is aangeprezen maar dat het de omvang heeft van een hoofdgerecht. „Ik zeg het maar eerlijk, want ik heb er niets aan wanneer gasten zich overeten. Dan zie ik ze misschien niet meer te rug." En wanneer hij het 'voorafje' voor me zet, vraagt hij met een lach: „Welnu, heb ik teveel gezegd?" Ik ben hem dankbaar, op een groot bord prijkt niet alleen een tomaat ge vuld met Belgische kustgarnalen, maar allerhande geraspte rauwkost als wortel, groene en rode kool plus slasoorten, partjes hardgekookt ei, twee sausjes en een overvloed aan gar naaltjes. Kleine, heerlijk verse gar naaltjes, zoals je die ziet langs de Bel gische kust. Wat een fijn zomers gerecht. Tomates aux crevettes geeft me een vakantiegevoel en ik hoef er de provincie niet eens voor te verlaten. Tweetalig Dat een beetje Franse sfeertje tekent Taverne 't Zwin. De kaart is tweetalig en het kan geen toeval zijn dat aan twee belendende tafeltjes Frans wordt gesproken. De gastheer blijkt de taal ook vloeiend te spreken. Hij vertrouwt me toe dat hij twee hobby's heeft: talen en wijn. Kees van Santé heeft me bij het garna- lengenot een voortreffelijke witte Taverne 't Zwin Walplein 18 4524 CJ Sluis Tel. 0117-461315 Gesloten op vrijdag Keuken open van 11.30 tot 21.00 uur Creditcards: Visa, Amex, Eurocard Vegetarisch: in overleg alles mogelijk Kinderen: speciale gerechten en men uutje Rolstoel: ja, invalidentoilet aanwezig huiswijn geschonken, een Edelzwic- ker van het Huis Trimbach, vleugje zoet en een fijn bloemetjesaroma. Als aperitief een Gancia ofwel America no, waar elders vind je dit bitterzoete drankje 6,60) of een Pineau des Charentes 6,60) en een Picon met witte wijn 11,00)? Maar 't Zwin presenteert ook het beste van Zeeland, bijvoorbeeld Zes Creu- ses (Zeeuwse wilde oesters) voor 22,50, Kreeftensoep 12,50), Ge bakken Tongetjes 32,50), Gebak ken Zeetong 49,50) en de klassieke Sole Picasso ofwel Zeetong met fruit (ƒ52,50). De kaart vermeldt diverse bereidin gen van paling 34,50 tot 37,50) en van mosselen 32,50 tot 37,50), verder drie Schnitzelvariaties van 22,50 tot 26,50), Lamskoteletten op twee manieren^ 32,50 en 34,50), Biefstuk, Haasbiefstuk en Varkens haas 26,50 tot 37,50) en de Speci aliteiten van het Huis: Chateaubriand Stroganoff 89,50 voor twee perso nen) en Lamscarré 44,75). 't Zwin biedt keus uit vijf menu's van drie gangen voor 32,50 tot 69,50) en heeft een Kindermenu van eveneens drie gangen voor 17,50. Dankzij de waarschuwende woorden van de gastheer behoort een dessert nog tot de mogelijkheden: Profiterol- les met vanilleijs gevuld en met een chocoladesaus 14,25). In het sei zoen zijn de nagerechten eenvoudig, dus ruime keus uit ijsgerechten, naast verse vruchten en Flan Caramel (ƒ9,25). 't Zwin biedt de gelegenheid om van een zuidelijke culinaire sfeer te genie ten zonder de grens te passeren. Rien van Reems met het varkensvlees van dertig, veertig jaren geleden. Toen la gen die percentages veel hoger, maar het vlees had nog wel een goede smaak. Het varkensvlees van vandaag vraagt om een stevige kruiderij waardoor de te neutrale smaak van het vlees wordt gemas keerd. Een ontwikkeling die je tegenwoordig ook bij veel ande re voedingsmiddelen (zoals kip pen) kunt opmerken. En ook daarmee hoeven we niet blij te zijn, want het gaat er nog altijd om dat het smaakt naar wat het is. In het geval van het eten van varkensvlees kan het toch niet zo zijn dat je er uitsluitend van kan genieten wanneer er bij de bereiding gebruik gemaakt wordt van extra grote hoeveel heden knoflook, uien en spece rijen. Uit het onderzoek dat het NIPO voor het voorlichtingsbureau heeft verricht, komt ook naar voren dat de consument meent dat varkensvlees veel verzadigd vet bevat. Verzadigde vetten worden vrijwel altijd in ver band gebracht met een hoog cholesterolgehalte in het bloed en het ontstaan van onder ande re hart- en vaatziekten. Ook daarop heeft het Voorlichtings bureau Vlees een antwoord. Het vet in varkensvlees zou voor ruim zestig procent bestaan uit onverzadigd vet en dat helpt het cholesterolgehalte juist te ver lagen. Over de vraag of die ove rige veertig procent dan wel die kwalijke verzadigde vetten be vat laat men zich wijselijk niet uit. Nee, wanneer je voedingsmid delen wenst waarin vrijwel uit sluitend onverzadigde vetten voorkomen, dan moet je al het vlees laten liggen en moet je overstappen op vis. En wanneer je wel varkensvlees op je bord wenst, kies dan voor het vlees van de biologische sla ger. Het aanbod van biologisch varkensvlees is tot nu toe vrij beperkt en het zou een stap in de goede richting zijn wanneer de overheid, middels een subsidie of iets dergelijks, de varkens fokkers zou kunnen overhalen om voortaan varkens op biolo gische wijze te fokken. Voor de meeste fokkers van varkens is een overstap naar de biologi sche veeteelt nu nog een té kost bare zaak. Vergelijkingen met de biologische landbouw blij ken voor de veeteeltbedrijven (nog) niet op te gaan. Het kan geen kwaad om voort aan bij de slager en in de betere supermarkten uit te kijken naar vlees met het EKO-keurmerk. Het is doorgaans wat duurder dan het varkensvlees uit de gro te fokkerijen, maar er staat te genover dat je bespaart op al die uitheemse kruiderijen en ande re smaakmakers die je nodig hebt om met dat bijna vetarme Nederlandse varkensvlees nog een smakelijk gerecht te berei den. Hans Belterman Volgende week treft u in de da gelijkse rubriek recepten voor gerechten met varkensvlees aan. De hoeveelheden zijn be perkt gehouden en er wordt ge bruik gemaakt van smaakma kers zoals salami, Parmaham en Fontinakaas. Daarnaast is er, zoals op elke maandag, een re cept voor mensen die het zonder vlees, vis of gevogelte willen stellen. Koks gaan aan de slag met varkensvlees. Waar de meeste make-up- merken dit najaar voor donkere kleuren kiezen, slaat Versace eigenwijs een andere richting in. Versace kiest in de 'Coolest Beauty'-collectie voor herfst/winter 2001/202 juist voorlichte, koele tinten als pa relgrijs, smaragdgroen, ijs- blauw en zwart. Kleuren die ooi; overheersen in de Versace-mod ecollectie voor dit najaar. Prij zen voor een oogschaduw be ginnen bij 45,-. Lipstick kost 43,- en nagellak 35,-. Het duurste product u it de serie is de Galm Touch Blush 69,50). Coolest Beauty van Versace is vanaf september verkrijgbaar bij warenhuis en de betere par fumeriezaak. Alleen de mascara 45,-) komt een maandje later Met dank aan steeds meer 'woeste' structuurkapsels, is er ook meer vraag naar gel en gelproducten. Cosmeticafabri- kant L'Oréal spreekt zelfs van een 'booming markt die vorig jaar met 21 procent groeide'. Omdat L'Oréal van oudsher een flink deel van die markt in han den heeft, komt het merk weer met een 'nieuwe gel-generatie' De FX Gel'O van Studio Line kun je volgens L'Oréal in je haar smeren zonder er plakkerige handen van te krijgen. Voor de genen die met een plens water hun coupe elke ochtend in mo del brengen, heeft L'Oréal ook iets nieuws: FX O'Coiffante. Een spuitbusje waardoor het haar langer in model blijft. Be de producten kosten 11,68 ea zijn verkrijgbaar voor kort haai en krullend haar. Onder de merknaam Sym bols brengen Arjan en Mat- thijs Muijser twee keer per jaar een modieuze collectie armban den, kettingen en ringen op de markt. Het merk richt zich vooral op jongeren tussen de 15 en 35 jaar. Zo waren de sieraden dit voorjaar onder andere te zien in de speelfilm Costa. De collectie varieert van de kleuri ge Casual-lijn tot sieraden met glitterende Swarovski-steen- tjes en zilveren kettingen en armbanden. De prijzen van de armbanden beginnen bij ƒ180,-, ringen zijn te koop van af iets meer dan honderd gul den. Symbols sieraden zijn verkrijgbaar bij diverse kle- dingzaken. Welke precies is op te vragen via 020-3882662 of www.symbols.nl. Het zit een beetje tussen een crème en poeder in maar volgens Christian Dior is het ef fect van haar nieuwe Teint Soft Sensation ongekend. De foun dation geeft de gebruikster een 'perzikhuidje met een natuurlij ke, matte look'. Het spul zit in een kleine tube en is dus makke lijk overal mee naar toe te ne men. Teint Soft Sensation kost 66,20 en is vanaf half septem ber verkrijgbaar. Voor meer in formatie en verkoopadressen' 010-4535911

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2001 | | pagina 10