Rood blijft nummer één
Varkensvlees vraagt om stevige kruiderij
PZC
1#
Levensechte race
Vullend voorgerecht van 't Zwin
Nieuwe
lipsticks
in het
najaar
Versace
Nieuwe gel
Sieraden
Perzikhuidje
vrijdag 17 augustus 2001
Favoriet bij make-upge-
bruikers is de lipstick.
Een vrouw verslijt gemid
deld 4,5 kilo lippenstift in
haar leven. Dit najaar weer
volop nieuwe mengsels met
rood als topper.
Lippenstift is al jaren het best
verkochte make-uppro-
duct. Visagist John Kattenberg,
oprichter van visagieschool
House of Orange: „Bijna iedere
\touw heeft wel één of meerdere
lipsticks in haar tas. Zij gebrui
ken een kleurtje op hun lippen
om hun vrouwelijkheid te bena
drukken. Het staat sensueel,
verleidelijk.
Nog niet zo lang geleden was
een lipstick alleen te koop in de
kleur rood. Deze kleur is syno
niem voor passie, liefde en vrou
welijkheid. Deze kleur zal ook
altijd blijven. Cosmeticafabri-
kanten gaan tegenwoordig
maar door met het uitvinden
van allerlei kleuren en speciale
mengsels met bijvoorbeeld ex
tra glans en glitters. Dat moeten
ze ook lekker blijven doenmaar
rood blijft toch nummer één."
Vanaf 4,95 zijn er al lipsticks.
„Of je nu een lipstick koopt van
vijf gulden of van tachtig gul
den, je merkt het verschil vaak
niet eens. Voor een Rubinstein,
Estée Lauder of Clinique betaal
je gewoon voor het merk.
Je moet het meer zien als een
foto Patrick Guitjes/GPD
soort van verwennerij. Bij een
duurdere lipstick krijg je een ge
weldige verpakking in plaats
van een simpele plastic huls",
vertelt Kattenberg. Als visagist
heeft hij veel lipsticks versleten.
„Ik heb ruim 25 jaar met mijn
koffertje om de aardbol gerend.
Er waren vooral in het begin ook
echt wel periodes dat ik weinig
geld had en al mijn spullen bij de
Hema kocht. Er heeft nog nooit
Racespelletjes op de pc wor
den steeds populairder. In
de slipstream daarvan verkopen
ook joysticks, gamepads en
stuurtjes goed, maar wie echt
wil racen doet dat in een simula
tor. Het Zeister bedrijf Bernax
levert die niet alleen voor de
professionele markt, maar sinds
kort ook voor thuisgebruik.
De Simula tor van Bernax meet 1
meter 80 bij 90 centimeter. Inge
klapt neemt hij ongeveer een
vierkante meter in beslag.
De simulator kun je op iedere pc
aansluiten, net als een joy stick.
„Ieder racespel is in principe
geschikt, maar GP3 en F1 Ra
cing Championship zijn gra
fisch het beste", zegt P. Köhnen
van Bernax. Binnenkort is het
ook mogelijk de simulator te ge
bruiken op Play Station 2."
Kaal als bouwpakket kost een
simulator ongeveer 2.600;
voor de duurste uitvoering be
taal je 8.000. Dat is inclusief
pc, monitor en accessoires.
De racesimulator van Bernax.
foto Jaap de Boer/GPD
iemand gezegd die een foto van
mijn werk zag, dat de make-up
van slechte kwaliteit was."
Lippenstift bestaat uit een aan
tal basisingrediënten: oliën,
kleurstofpoeders en gesmolten
was. De verhouding bepaalt of
de lipstick een gloss, een poeder
of een crèmige substantie
wordt. „Vrienden van mij staan
regelmatig in de keuken om zelf
een smerig mengseltje te maken.
In een pannetje ziet het er niet
uit, maar het uiteindelijke re
sultaat is geweldig", vertelt
Kattenberg lachend.
Glimmend
Een normale lippenstift bevat
veel kleurstof, namelijk zo'n
tien procent van alle ingrediën
ten. Daarom dekken ze zo goed.
Een lippenstift met meer glim
mend en glanzend effect bevat
minder kleurstoffen. Het resul
taat is meer glans, maar daar
naast minder dekking.
Jill Sander komt met een aantal
nieuwe opvallende lipsticks
(prijs ƒ42,-) op de markt: ka-
neelrood, bordeaux, brons,
dieppaars en mahoniebruin. Es
tée Lauder kiest juist voor na
tuurlijke lipkleuren: transpa
rant roze, bruin en goud met
extra glans (prijs 45,-). Mani
festo heeft kleuren met gouden
accenten: roze, rood, bruin en
pruimenpaars met gouden
highlights 37,-). Ook Maybel-
line, SisleyClarins en Max Fac
tor promoten voornamelijk
naast donkere herfstkleuren di
verse rode tinten.
Kissproof
Tegenwoordig zijn er ook
longstay of kissproof lippenstif
ten. Dit lipproduct bevat veel
kleurstoffen, maar is minder vet
zodat het beter blijft zitten. Het
nadeel is wel dat deze producten
droger en stugger zijn.
Een trend onder de lipproduc-
ten is de lipgloss. Je kunt dit
product in een doosje krijgen en
je brengt het met je vingers of
een klein kwastje aan. Ook zijn
er lipglosses die je met een ap
plicator - een soort minisponsje
- aanbrengt. In lipgloss zit een
hoog percentage vetten om de
hoge glans te kunnen krijgen.
Helena Rubinstein introduceert
dit najaar Gloss Effect (prijs
42,-). Lancaster komt met een
Lip Shine Duo: twee glossen
met neutrale kleuren in één ver
pakking (prijs 59,-). Ze kun
nen zowel afzonderlijk als over
elkaar worden aangebracht.
L'Oréal introduceert een fruit
gloss 20,94) met een jam
smaakje en glitters in de kleuren
rood, bordeaux en bruin.
Nagellak
Er zijn ook merken die lippoe-
ders in het assortiment hebben,
hoewel die niet zo heel populair
zijn. Het ziet eruit als een oog
schaduw en wordt met een
sponsje aangebracht. Het voor
deel van de poeder is dat ze lan
ger blijven zitten dan lipglosses
en lippenstiften omdat ze bijna
geen vetten bevatten. Een na
deel is dat ze niet zo'n verzor
gende werking hebben. Een ver
zorgende balsem op je lippen
smeren voordat je een lippoeder
gebruikt is hiervoor een moge
lijke oplossing.
Naast de gloss, de stick en de
poeders komt Estée Lauder dit
najaar ook met een lipstick die
lijkt op een potje nagellak: Real
Rouge Lip Tint (prijs 44,-).
Met een kwastje kan de transpa
rant rode kleur worden aange
bracht. De kleur kan worden
versterkt door meerdere laagjes
aan te brengen.
Marieke van der Vorst
Het Voorlichtingsbureau
Vlees meent dat door mis
verstanden en vooroordelen
sommige voedingsmiddelen in
een verkeerd daglicht komen te
staan. Met name bij varkens
vlees zou dat het geval zijn. Het
NIPO heeft het een en ander on
derzocht. Bij de conclusies die
de 'verkoopbevorderaars' van
het Voorlichtingsbureau Vlees
eraan verbonden,kunnen
vraagtekens worden geplaatst.
Uit het NIPO-onderzoek zou
blijken dat één op de tien onder
vraagden meent dat varkens
vlees niet gezond is. Men denkt,
aldus het voorlichtingsbureau,
dat varkensvlees (te) vet is en
schadelijke stoffen zou bevat
ten.
Van alle ondervraagden zegt ze
ven procent nooit varkensvlees
te eten. En ook daarbij geldt als
voornaamste reden dat het vlees
te vet zou zijn. Wanneer we juist
geïnformeerd zijn, dan valt dat
nogal mee, want tenminste vijf
procent van alle Nederlanders
zegt nooit vlees te eten omdat ze
vegetariërs zijn.
Het Nederlandse varkensvlees
is tegenwoordig niet te vet. De
vraag is of we daarmee wel zo
blij moeten zijn, want met het
vet heeft het varken ook de
smaak moeten inleveren. Er zijn
varkensvleessoorten die net zo
vetarm zijn als bijvoorbeeld het
rundvlees. Voorbeelden daar
van zijn onder andere filetlap
jes, fricandeau, hamlappen,
(ongepaneerde) schnitzels en
varkenssteaks en -oesters.
Het vetgehalte van het vlees dat
van de vettere delen van het var
ken wordt gesneden, kan men
trouwens niet meer vergelijken
Er zijn koks die hun ziel leggen
in hun voorgerechten. In res
taurants waar zij werken komt
het hoofdgerecht letterlijk op de
tweede of derde plaats. Het komt
voor dat gasten in een dergelijk
geval volstaan met twee voorge
rechten. Een kaart met louter
voorgerechten is helaas een zeld
zaamheid. Maar wat me in Sluis
overkomt is bijzonder: het voor
gerecht is zó vullend dat het
hoofdgerecht er bij inschiet.
Taverne 't Zwin is een restaurant
van het klassieke type, veel maho
nie en vitrage met een roesje. De gast
heer gaat in het tenu dat j e nog veel te
genkomt in Frankrijk en België:
zwarte broek, wit overhemd en een
zwart vest. Bovendien torst hij een
zware, aan de ketting gelegde porte
feuille. Kees van Santé straalt vak
manschap en vertrouwen uit. Van
daar dat ik zonder meer zijn advies
opvolg. Ik kan het veelbelovende kou
de voorgerecht Tomaat met verse grij
ze garnalen 26,50) niet weerstaan
en ook de Scampies op de wijze van de
chef 42,50) wil ik graag proberen.
Maar gastheer Kees van Santé waar
schuwt dat de Tomates aux crevettes
grises weliswaar als voorgerecht is
aangeprezen maar dat het de omvang
heeft van een hoofdgerecht. „Ik zeg
het maar eerlijk, want ik heb er niets
aan wanneer gasten zich overeten.
Dan zie ik ze misschien niet meer te
rug."
En wanneer hij het 'voorafje' voor me
zet, vraagt hij met een lach: „Welnu,
heb ik teveel gezegd?"
Ik ben hem dankbaar, op een groot
bord prijkt niet alleen een tomaat ge
vuld met Belgische kustgarnalen,
maar allerhande geraspte rauwkost
als wortel, groene en rode kool plus
slasoorten, partjes hardgekookt ei,
twee sausjes en een overvloed aan gar
naaltjes. Kleine, heerlijk verse gar
naaltjes, zoals je die ziet langs de Bel
gische kust. Wat een fijn zomers
gerecht. Tomates aux crevettes geeft
me een vakantiegevoel en ik hoef er de
provincie niet eens voor te verlaten.
Tweetalig
Dat een beetje Franse sfeertje tekent
Taverne 't Zwin. De kaart is tweetalig
en het kan geen toeval zijn dat aan
twee belendende tafeltjes Frans
wordt gesproken. De gastheer blijkt
de taal ook vloeiend te spreken. Hij
vertrouwt me toe dat hij twee hobby's
heeft: talen en wijn.
Kees van Santé heeft me bij het garna-
lengenot een voortreffelijke witte
Taverne 't Zwin
Walplein 18
4524 CJ Sluis
Tel. 0117-461315
Gesloten op vrijdag
Keuken open van 11.30 tot 21.00 uur
Creditcards: Visa, Amex, Eurocard
Vegetarisch: in overleg alles mogelijk
Kinderen: speciale gerechten en men
uutje
Rolstoel: ja, invalidentoilet aanwezig
huiswijn geschonken, een Edelzwic-
ker van het Huis Trimbach, vleugje
zoet en een fijn bloemetjesaroma. Als
aperitief een Gancia ofwel America
no, waar elders vind je dit bitterzoete
drankje 6,60) of een Pineau des
Charentes 6,60) en een Picon met
witte wijn 11,00)?
Maar 't Zwin presenteert ook het beste
van Zeeland, bijvoorbeeld Zes Creu-
ses (Zeeuwse wilde oesters) voor
22,50, Kreeftensoep 12,50), Ge
bakken Tongetjes 32,50), Gebak
ken Zeetong 49,50) en de klassieke
Sole Picasso ofwel Zeetong met fruit
(ƒ52,50).
De kaart vermeldt diverse bereidin
gen van paling 34,50 tot 37,50) en
van mosselen 32,50 tot 37,50),
verder drie Schnitzelvariaties van
22,50 tot 26,50), Lamskoteletten
op twee manieren^ 32,50 en 34,50),
Biefstuk, Haasbiefstuk en Varkens
haas 26,50 tot 37,50) en de Speci
aliteiten van het Huis: Chateaubriand
Stroganoff 89,50 voor twee perso
nen) en Lamscarré 44,75). 't Zwin
biedt keus uit vijf menu's van drie
gangen voor 32,50 tot 69,50) en
heeft een Kindermenu van eveneens
drie gangen voor 17,50.
Dankzij de waarschuwende woorden
van de gastheer behoort een dessert
nog tot de mogelijkheden: Profiterol-
les met vanilleijs gevuld en met een
chocoladesaus 14,25). In het sei
zoen zijn de nagerechten eenvoudig,
dus ruime keus uit ijsgerechten, naast
verse vruchten en Flan Caramel
(ƒ9,25).
't Zwin biedt de gelegenheid om van
een zuidelijke culinaire sfeer te genie
ten zonder de grens te passeren.
Rien van Reems
met het varkensvlees van dertig,
veertig jaren geleden. Toen la
gen die percentages veel hoger,
maar het vlees had nog wel een
goede smaak.
Het varkensvlees van vandaag
vraagt om een stevige kruiderij
waardoor de te neutrale smaak
van het vlees wordt gemas
keerd. Een ontwikkeling die je
tegenwoordig ook bij veel ande
re voedingsmiddelen (zoals kip
pen) kunt opmerken. En ook
daarmee hoeven we niet blij te
zijn, want het gaat er nog altijd
om dat het smaakt naar wat het
is. In het geval van het eten van
varkensvlees kan het toch niet
zo zijn dat je er uitsluitend van
kan genieten wanneer er bij de
bereiding gebruik gemaakt
wordt van extra grote hoeveel
heden knoflook, uien en spece
rijen.
Uit het onderzoek dat het NIPO
voor het voorlichtingsbureau
heeft verricht, komt ook naar
voren dat de consument meent
dat varkensvlees veel verzadigd
vet bevat. Verzadigde vetten
worden vrijwel altijd in ver
band gebracht met een hoog
cholesterolgehalte in het bloed
en het ontstaan van onder ande
re hart- en vaatziekten. Ook
daarop heeft het Voorlichtings
bureau Vlees een antwoord. Het
vet in varkensvlees zou voor
ruim zestig procent bestaan uit
onverzadigd vet en dat helpt het
cholesterolgehalte juist te ver
lagen. Over de vraag of die ove
rige veertig procent dan wel die
kwalijke verzadigde vetten be
vat laat men zich wijselijk niet
uit.
Nee, wanneer je voedingsmid
delen wenst waarin vrijwel uit
sluitend onverzadigde vetten
voorkomen, dan moet je al het
vlees laten liggen en moet je
overstappen op vis.
En wanneer je wel varkensvlees
op je bord wenst, kies dan voor
het vlees van de biologische sla
ger. Het aanbod van biologisch
varkensvlees is tot nu toe vrij
beperkt en het zou een stap in de
goede richting zijn wanneer de
overheid, middels een subsidie
of iets dergelijks, de varkens
fokkers zou kunnen overhalen
om voortaan varkens op biolo
gische wijze te fokken. Voor de
meeste fokkers van varkens is
een overstap naar de biologi
sche veeteelt nu nog een té kost
bare zaak. Vergelijkingen met
de biologische landbouw blij
ken voor de veeteeltbedrijven
(nog) niet op te gaan.
Het kan geen kwaad om voort
aan bij de slager en in de betere
supermarkten uit te kijken naar
vlees met het EKO-keurmerk.
Het is doorgaans wat duurder
dan het varkensvlees uit de gro
te fokkerijen, maar er staat te
genover dat je bespaart op al die
uitheemse kruiderijen en ande
re smaakmakers die je nodig
hebt om met dat bijna vetarme
Nederlandse varkensvlees nog
een smakelijk gerecht te berei
den.
Hans Belterman
Volgende week treft u in de da
gelijkse rubriek recepten voor
gerechten met varkensvlees
aan. De hoeveelheden zijn be
perkt gehouden en er wordt ge
bruik gemaakt van smaakma
kers zoals salami, Parmaham en
Fontinakaas. Daarnaast is er,
zoals op elke maandag, een re
cept voor mensen die het zonder
vlees, vis of gevogelte willen
stellen.
Koks gaan aan de slag met varkensvlees.
Waar de meeste make-up-
merken dit najaar voor
donkere kleuren kiezen, slaat
Versace eigenwijs een andere
richting in. Versace kiest in de
'Coolest Beauty'-collectie voor
herfst/winter 2001/202 juist
voorlichte, koele tinten als pa
relgrijs, smaragdgroen, ijs-
blauw en zwart. Kleuren die ooi;
overheersen in de Versace-mod
ecollectie voor dit najaar. Prij
zen voor een oogschaduw be
ginnen bij 45,-. Lipstick kost
43,- en nagellak 35,-. Het
duurste product u it de serie is de
Galm Touch Blush 69,50).
Coolest Beauty van Versace is
vanaf september verkrijgbaar
bij warenhuis en de betere par
fumeriezaak. Alleen de mascara
45,-) komt een maandje later
Met dank aan steeds meer
'woeste' structuurkapsels,
is er ook meer vraag naar gel en
gelproducten. Cosmeticafabri-
kant L'Oréal spreekt zelfs van
een 'booming markt die vorig
jaar met 21 procent groeide'.
Omdat L'Oréal van oudsher een
flink deel van die markt in han
den heeft, komt het merk weer
met een 'nieuwe gel-generatie'
De FX Gel'O van Studio Line
kun je volgens L'Oréal in je haar
smeren zonder er plakkerige
handen van te krijgen. Voor de
genen die met een plens water
hun coupe elke ochtend in mo
del brengen, heeft L'Oréal ook
iets nieuws: FX O'Coiffante.
Een spuitbusje waardoor het
haar langer in model blijft. Be
de producten kosten 11,68 ea
zijn verkrijgbaar voor kort haai
en krullend haar.
Onder de merknaam Sym
bols brengen Arjan en Mat-
thijs Muijser twee keer per jaar
een modieuze collectie armban
den, kettingen en ringen op de
markt. Het merk richt zich
vooral op jongeren tussen de 15
en 35 jaar. Zo waren de sieraden
dit voorjaar onder andere te
zien in de speelfilm Costa. De
collectie varieert van de kleuri
ge Casual-lijn tot sieraden met
glitterende Swarovski-steen-
tjes en zilveren kettingen en
armbanden. De prijzen van
de armbanden beginnen bij
ƒ180,-, ringen zijn te koop van
af iets meer dan honderd gul
den. Symbols sieraden zijn
verkrijgbaar bij diverse kle-
dingzaken. Welke precies is op
te vragen via 020-3882662 of
www.symbols.nl.
Het zit een beetje tussen een
crème en poeder in maar
volgens Christian Dior is het ef
fect van haar nieuwe Teint Soft
Sensation ongekend. De foun
dation geeft de gebruikster een
'perzikhuidje met een natuurlij
ke, matte look'. Het spul zit in
een kleine tube en is dus makke
lijk overal mee naar toe te ne
men. Teint Soft Sensation kost
66,20 en is vanaf half septem
ber verkrijgbaar. Voor meer in
formatie en verkoopadressen'
010-4535911