PZCreporta De mossel wordt duur betaald Democratisch gerecht als een luxe product zaterdag 11 augustus 2001 Opening van het mosselseizoen afgelopen woensdag in Yerseke: vrachtauto's staan klaar om de mossels naar de klant te brengen. foto Willem Mieras foto Pieter Honhoff Hoe hoger de prijzen, des te meer gemor klinkt erop uit de Belgische onderbuik. De grote Vlaamse krant Het Laatste Nieuws repte enkele weken gele den al van 'de mosselmaffia'. En iedereen neemt het over. De Zeeuwse mosselbedrijfstak staat in een kwaad daglicht. In 1991, ook een mager mosselj aarwas het niet anders. In Philippine, hét mosseldorp van Zeeuws-Vlaanderen, zitten de res taurants vol. Belgische kentekens al om op de parkeerplaatsen. De Vla mingen eten er goed van. Klagen doen ze niet. Het is een uitje, mosselen eten in Philippine. „We doen dit niet dage lijks." De verhalen in Vlaamse kranten over de 'Zeeuwse mosselmaffia' die het mosselseizoen doelbewust drie weken zou hebben uitgesteld om de prijzen op te drijven, nemen ze voor lief. De echte Zeeuwse mosselen zijn er weer, daar draait alles om. F. Verhulst van mosselrestaurant Pla ce du Marché is tevreden. De prijzen zijn flink, erkent hij. „Door het be perkte aanbod en de hogere inkoop prijs. Goudmerk, de allergrootste soort, kost inkoop al tien gulden per kilo." In Philippine vertaalt zich dat bij vrij wel alle restaurants in een prijs van veertig gulden voor een portie mosse len van 1,7 kilo. „Ach, wij prijzen ons niet zomaar uit de markt", weet Ver hulst. „De telefoon staat roodgloei end. Als mensen hun reserveringen doorgeven, vragen ze nooit naar de prijs. Ze willen van een heerlij ke mos selmaaltijd genieten. Da's alles." In Yerseke, bij de mosselhandel, ma ken ze zich wel degelijk zorgen. Niet over de beeldvorming in de Belgische pers. Natuurlijk, het is niet leuk weg gezet te worden als 'mosselmaffia'. Maar de meeste mosselhandelaren lo pen al heel wat jaartjes mee. Ze ken nen het klappen van de zweep, ook van de media. Tien jaar geleden was het ook raak. Bij een lage aanvoer ste gen de prijzen huizenhoog. Vrije markt Het Vlaamse consumentenblad Test Aankoop uitte dezelfde verwijten als Het Laatste Nieuws nu. Nederlanders houden de prijzen van mosselen kunstmatig hoog, concludeerde het tijdschrift. „Om van mosselen met friet, nu nog een democratisch ge recht, een luxe product te maken", klonk het sentimenteel. „Alsof wij het erom doen", reageren H.C. Hoogerland en H. Verploegh van mosselhandel Roem van Yerseke, één van de grotere spelers op de markt. „Mosselen zijn dit jaar schaars en een schaars product is duur", formuleren de beide directieleden één van de eer ste wetten van de vrije marktecono mie. Schaars is de Zeeuwse mossel, afkom stig uit de Oosterschelde of Wadden zee, zeker. Het doel van de mosselsec tor is elk seizoen honderd miljoen kilo mosselen te produceren. De verwach ting is dat dit jaar niet eens de veertig miljoen kilo wordt gehaald. Eén derde minder dan in het al magere seizoen 2000-2001Opvallend is dat hetzelfde seizoen 2000-2001 de omzet in geld juist tot een recordhoogte steeg, tot 164 miljoen gulden. Terwijl het jaar daarvoor de omzet bij een aanvoer van honderd miljoen kilo op 125 mil joen gulden bleef steken. Wie kwaad wil denken, zou uit die cij fers de conclusie kunnen trekken dat een kleinere aanvoer in elk geval de kwekers in de kaart speelt. Hebben de hoeders van het 'democratisch ge recht' mosselen met friet dan toch ge lijk? Die verdenking is snel gemaakt. De mosselhandel is in een kleine gemeen schap, in Yerseke, geconcentreerd. Ons kent ons. Vier bedrijven, Prins en Dingemanse, Roem van Yerseke, Del ta Mossel en Barbé, hebben vijftig procent van de mosselhandel in han den. Ze bezitten ook kweekbedrij ven. J. Holstein van de Vereniging de Mos selhandel, waarbij negentig procent van de mosselhandel is aangesloten, ziet daar geen probleem in. Er zijn nog genoeg onafhankelijke kweekbedrij - ven. „Het is ook logisch dat handels bedrijven eigen kweek hebben, om in elk geval de eerste weken verzekerd te zijn van aanvoer." Onafhankelijkheid van mosselkwe kers en -handelaren lijkt gewaar borgd. „Ons kweekbedrijf moet je los zien van de mosselhandel", aldus Ver ploegh en Hoogerland. „Met het kweekbedrijf willen wij onze klanten continuïteit bieden. De mosselpro ductie van dat kweekbedrijf is onvol doende voor de handel. Wij moeten al tijd veel bijkopen." En het is niet altijd koek en ei in de Yersekse mosselhandel, bleek enkele jaren geleden. Prins en Dingemanse en Roem van Yerseke stonden tegen over elkaar over wie het patent had op de uitvinding van een lekvrije verpak king. Toch doet het vreemd aan, als deze week een partij mosselen op de veiling wordt verkocht voor 808 gulden voor een mosselton (honderd kilo). Een ab solute recordprijs. Wat blijkt, mossel handel Barbé heeft de partij gekocht van een eigen kweekbedrijf. Riekt dat niet naar prijsopdrijving? A. Leerling, directeur van het mossel kantoor in Yerseke, vindt van niet. „Dat wordt snel uitvergroot. De op één na hoogste mosseltonprijs was 799,99 gulden, oftewel bijna acht gul den per kilo. Barbé zat per kilo slechts acht cent hoger. Dat maakt nauwe lijks verschil." Leerling verwacht dat de gemiddelde prijs per mosselton dit jaar op zo'n vijfhonderd gulden uit zal komen. Dat is dertig procent meer dan vorig seizoen. Wie je in Yerseke of Bruinisse ook vraagt, hoe het zover kon komen, wijst op de uitermate geringe voor raad aan consumptiemosselen. „Dat is geen nonsens", weerspreekt kwe kersvoorman W. van den Berg uit Bruinisse de kritische geluiden. „Be gin dit jaar verwachtten we nog dat het enigszins zou meevallen. Er lag vijftig miljoen kilo klaar, maar er zijn in de tussenliggende periode ontzet tend veel mosselen verloren gegaan. Tien miljoen kilo, door een schuimal- genplaag in het westelijk deel van de Oosterschelde en door kokerwormen oftewel zandpijpen in de Waddenzee. De mosselen komen daardoor onder een zandlaag te liggen en stikken. Dat zijn natuurlijke verschijnselen." Van den Berg kan zich overigens wel voorstellen dat in België met argus ogen naar de Nederlandse mosselsec tor wordt gekeken. „De Belgen zijn dol op mosselen. Er wordt een com pleet circus omheen gebouwd. Dat roept emoties op." Gelukkig is Van den Berg niet met de hoge prijzen. Het is voor de meeste kwekers mooi meegenomen, maar dat is korte termijnbelang. „De Zeeuwse mossel kan zich uit de markt prijzen", realiseert hij zich met de mosselhan del. „En als de aanvoer zo doorgaat, zijn we snel door onze voorraad." Mosselhandelaren Verploegh en Hoo gerland zijn bang dat er half novem ber al geen mosselen meer zijn. Van den Berg; „Als we dat al halen." Nor maal duurt het mosselseizoen tot in april; met de kerstdagen is de piek voorbij. Exclusief J Kosters, eigenaar van restaurant De Drie Morianen in Zierikzee, volgt de ontwikkelingen in de mosselsector met lede ogen. Een portie mosselen prijkt bij hem nog voor vijfendertig gulden op de kaart. „Ik moet verder omhoog, net onder de veertig piek. Anders leg ik erop toe, dat is niet de bedoeling." Hij vreest het ergste, als de aanvoer zo laag blijft de komende jaren. „Een mosselmaaltijd wordt binnen vijfjaar iets exclusiefs, als ze de prijs blijven opdrijven." Kosters pleit voor 'enige vorm van prijsregulering van boven af'. De handel in mosselen is naar zijn mening in handen van een te beperkte groep ondernemers. Wanneer 'ande ren' serieus zouden kunnen meepra ten, heeft dat volgens de Zierikzeeë- naar in elk geval het voordeel dat de sector doorzichtiger wordt. „Van bui tenaf krijg je dan minder snel insinua ties over prijsafspraken." Mosselkweker Van den Berg vindt de prijsvorming al doorzichtig genoeg. Het mossel kantoor levert desge vraagd alle informatie. Over prijzen, aanvoercijfers en het vleesgewicht van de mosselen. Directeur Leerling - afgelopen week de meest geïnterview de Nederlander - is een open boek. Ook over een akkefietje vlak voordat de handel besloot het mosselseizoen drie weken uit te stellen, is hij de openheid zelve. Acht of negen sche pen lagen met een mossellading voor de kant, toen besloten werd tot uitstel. Omdat er nog te veel aangroei op de mosselen zat en het vleesgewicht te gering was. „Het klopt dat er schepen in de haven waren met mosselen", vertelt Leer ling. „En nadat besloten was tot uit stel, heeft de gezamenlijke mossel handel een schadevergoeding aan die kwekers gegeven. Want zij hadden natuurlijk wel onkosten gemaakt. En de mosselen moesten terug naar de percelen." Wie denkt dat het einde van de 'ellen de' voor de mosselliefhebbers met dit zeer magere seizoen in zicht is, komt bedrogen uit. De verwachting over de mosselzaadval in de Oosterschelde en de Waddenzee is hooggespannen, maar een beperkte hoeveelheid van dit zaad kan volgend jaar al op de con- sumptiemarkt komen. Een mossel doet er gewoonlijk twee jaar over om op te groeien tot een mooie consump- tiemaat. „Het wordt volgend seizoen nog kariger", denkt mosselkweker Van den Berg. „Dat is kwalijk. De con currentie uit andere mossellanden, Frankrijk en Denemarken, ligt op de loer. Al zweren Belgen bij Zeeuwse mosselen." Hangcultuur Mosselkantoor-directeur Leerling houdt de moed erin; „Mosselen zijn een delicatesse, dit j aar moet er de bij - behorende prijs voor worden be taald." Niet overal overigens. De hangcul- tuurmosselen lijken bij een aanhou dende prijsstijging van de bodemmos selen de oplossing voor de toekomst. Eetcafé De Vrienden van Bru vraagt 29,50 gulden voor een pan en dat blij ft zo, benadrukt eigenaar H. Termond. Waarom al dat gedoe? Ik durf te wed den dat maar weinig mensen het ver schil proeven tussen een hang- en bodemmossel." Wie toch de bodemmossel prefereert, kan waarschijnlijk voor de zachtste prijs terecht bij de Belgische restau rantketen Lunch Garden. Algemeen directeur G. Verloo beschouwt zijn prijspolitiek als service aan de klan ten. Een portie mosselen van een kilo kost bij Lunch Garden 369 frank (ruim twintig gulden). „Met deze extreem lage prijs belonen wij onze klanten voor het geduld dat zij verschillende weken hebben weten te betrachten", verklaart Verloo. „Maar dit is eenmalig, dit seizoen, want we moeten nu op de verkoop toe leggen." Als de Nederlanders het niet (kunnen) doen, zorgen de Belgen er dus zelf voor dat de mossel volksvoedsel blijft. En met een hogere aanvoer, zoals bijna de hele jaren negentig, zullen de verha len over 'de mosselmaffia' vanzelf verstommen. Harmen van der Werf

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2001 | | pagina 23