Ook computer krijgt soms pak slaag
PZC
12
Belangstelling voor
rauwe ham groeit
Verfijnde eenvoud is het
kenmerk van Rudanna Castra
Game Boy is een grote jongen geworden
Belknop
KPN telecom
Geldsite
vrouwen
MS Office
vrijdag 22 juni 2001
Al jaren geleden circu
leerde op het internet
een beroemd geworden film
pje. Je zag een dikke, zwe
tende man in zo'n Ameri
kaans kantoor-hokje enorm
boos worden op zijn compu
ter. Het ding doet blijkbaar
niet wat hij wil en de geterg
de gebruiker kan zich niet
langer inhouden. Eerst mept
hij een paar keer stevig op
het toetsenbord. Dan ver
plaatst 's mans agressie zich
naar het beeldscherm als
brenger van het slechte
nieuws. Eén hoekstoot is vol
doende om de monitor van
het bureau op de grond te
doen belanden. Uiteindelijk
zie je de geweldpleger met
veel drama uit zijn hokje
wegbenen.
"J\/Tishandeling van compu-
-LVJ»ters is aan de orde van de
dag, zo bleek onlangs uit een on
derzoek. Of het echt zo erg is als
de cijfers beweren, vragen we
ons af: één op de vier pc's zou wel
eens slaag krijgen. Dat lijkt
nogal veel. Maar misschien is
het net als bij menselijke slacht
offers en speelt het meeste leed
zich in stilte af.
Agressie jegens pc's is trouwens
helemaal niet nieuw. Ook
schrijfmachines hadden des
tijds wel eens te lijden onder bo
ze gebruikers. Vaak overleefde
de machine het, wat niet altijd
kon worden gezegd van degene
die, bedoeld of onbedoeld, als
mikpunt fungeerde.
Wat uit het recente onderzoek
niet blijkt, is in welke mate com
puters bestand zijn tegen lijfe
lijke agressie. Dat verschilt ook
nogal per onderdeel.
Toetsenborden kunnen heel veel
hebben, zeker als ze van niet al
te goedkope Chinese komaf zijn.
Met een weerspannige muis kun
je ook gerust flink tekeergaan;
vooral de nieuwere optische
muizen zijn vrij wel niet kapot te
krijgen.
Anders wordt het met de moni
tor. Zeker die met een beeldbuis
zijn behoorlijk kwetsbaar.
Meestal is een gewone val van
een bureau op de grond al ge
noeg om ze buiten gevecht te
stellen en de reparatierekening
beloopt dan onmiddellijk hon
derden guldens.
Met de nieuwere, platte lcd-mo-
nitoren bestaat nog niet zoveel
ervaring, maar doordat ze min
der wegen en nauwelijks glas
bevatten, zouden ze beter be
stand moeten zijn tegen geweld.
Systeemkast
Bij de systeemkast ligt het genu
anceerder. Daarin zitten allerlei
verschillende onderdelen,
waarvan de harde schijf verre
weg het kwetsbaarste is. Daar
bij maakt het een aanzienlijk
verschil of die draait of niet. Een
pc die uit staat, kan veel beter
tegen vallen of stoten dan een
actieve. De lees/schrijfkoppen
van de harddisk doen hun werk
op minder dan een haardikte af
stand van de het razendsnel
draaiende schijf oppervlak. Als
een minimale trilling van die
koppen leidt tot contact met de
schijf, is het afgelopen met de
pret.
De beste raad die je een agres
sieve computergebruiker kunt
geven, is dan ook om eerst netjes
Mishandeling van computers is aan de orde van de dag, zo bleek onlangs uit een onderzoek.
het systeem af te sluiten, de mo
nitor te laten voor wat die is, de
systeemkast zachtjes op de
vloer te zetten en ten slotte een
beschaafd tikje tegen het toet
senbord te geven. Is dat toch niet
voldoende om stoom af te bla
zen, dan kan desnoods de muis,
na te zijn afgekoppeld, met een
beheerste beweging in de prul
lenbak worden geworpen.
Rob Vermeulen
In Nederland geeft men de
voorkeur aan gekookte
ham boven de wat wij rauwe
ham noemen. Rauw is die
ham allerminst, want na het
pekelen of zouten en het rij
pen wordt ze gerookt en/of,
meestal in de buitenlucht,
gedroogd. Het is een wijze
van conserveren die waar
schijnlijk al meer dan drie
tot vierduizend jaar bekend
Dat gekookte ham de voor
keur- geniet boven rauwe
ham komt omdat we hier ham
tot dusverre voornamelijk als
een ideaal beleg voor op het
brood beschouwden.
Daarin is wat de gekookte ham
betreft wel enige verandering
gekomen. De gekookte ham
heeft zijn weg naar onze keu
kens gevonden. Of de rauwe
ham die weg volgt, staat te be
zien. Feit is wel dat rauwe ham
een meer opvallende smaakma
ker is dan gekookte.
In ons land wordt vrij veel rau
we ham van buitenlandse her
komst verkocht. Met gekookte
ham is dat minder het geval.
Bretonse, Prager-, Westfaalse
en Yorkham komen uit Neder
landse fabrieken. De recepturen
voor die gekookte 'buitenland
se' hammen zijn daarvoor aan
de Nederlandse smaak aange
past en doorgaans wat minder
zout dan de originele.
Italië
Naast de in ons land geprodu
ceerde gerookte of gedroogde
rauwe hammen is de uit Italië
afkomstige in de lucht gedroog
de Parmaham populair. Ze
wordt dan ook beschouwd als
een van de allerbeste Italiaanse
hammen. Een andere, helaas
niet overal en altijd verkrijgba
re Italiaanse gedroogde ham is
de San Daniele, door de liefheb
ber zelfs hoger gewaardeerd
dan de hammen uit Parma.
Een grote concurrent van de Ita
liaanse rauwe hammen is de
Serranoham uit Spanje, die op
vrijwel identieke wijze wordt
gemaakt als de Italiaanse ham
men. Bij het pekelen worden
echter grote hoeveelheden krui
den gebruikt en voor de rijping
en het drogen bij een lagere tem
peratuur dan die men in Italië
hanteert trekt men ten minste
tien maanden uit.
Naast de hammen uit Italië en
Spanje wordt in Nederland ook
vrij veel Ardenner-, Schwarz-
walder- en Coburgerham ver
kocht. De Ardennerham mag
alleen Ardennerham heten
wanneer ze ook uit dat gebied
afkomstig is. Ze wordt tegelijk
met het zouten gekruid (met o.a.
zwarte peper, laurier en jene
verbessen). Voor het rijpen trekt
men meestal vier maanden uit.
Na het rijpen wordt de Arden
nerham gerookt, waarbij het
zwoerd een min of meer rood
bruine kleur krijgt.
Schwarzwalderham uit het
Zwarte Woud wordt ook tege
lijk met het zouten gekruid. Na
het rijpen laat men in het Zwar
te Woud de hammen drie tot vier
weken roken boven het houts
kool van dennenbomen. Deham
krijgt er de zwarte kleur en op
vallende rooksmaak door.
Een andere populaire Duitse
gerookte rauwe ham is de Co
burgerham. Ze wordt na het pe
kelen in een vorm geperst waar
door ze een bijna vierkant
model krijgt. Ze wordt slechts
licht gerookt.
De Westfaalse rauwe ham kan
aanspraak maken op een be
schermde herkomstbenaming.
Ze wordt koud gerookt en daar
na gedroogd. Een nog smakelij
kere variant is de Mainzer
Schinken die na het pekelen met
wijn en brandewijn wordt be
handeld.
Frankrijk is het land van de
Bayonneham die in het gehele
land gemaakt kan worden. De
ham wordt gezouten en inge
wreven met kruiden, suiker en
salpeter. De hammen moeten
vijf tot zeven maanden rijpen en
drogen. Bayonneham met het
'rode label' houdt een garantie
in voor de kwaliteit van het
vlees.
Bekend bij wintersporters is de
Jambon de Grisons uit Zwitser
land. De bouten van de varkens
worden slechts licht gezouten
en in de vrieskou van de Alpen
gedroogd. De ham staat ook be
kend als Graubündner Schin
ken.
Hans Belterman
In de dagelijkse receptenru
briek op pagina 4 treft u volgen
de week suggesties aan voor ge
rechten waarin gerookte of ge
droogde rauwe ham een voorna
me rol als smaakmaker vertolkt.
Rudanna Castra in Aardenburg
huisvestte tot voor enkele jaren
een Roemeens cultureel centrum, de
naam is echter niet Roemeens maar
heeft alles te maken met het Ro
meinse verleden van het stadje. In de
Romeinse tijd liep hier een riviertje,
de Rudanna, en de Romeinen vestig
den er een nederzetting: Rudanna
Castra.
Twee jaar stond het pand leeg en in
maart van dit jaar openden Erwin en
Diana Buzeyn er na zeven maanden
grondig verbouwen een hotel, bistro
en restaurant in. Hoewel het terras
heerlijk in de zon ligt en uitzicht
biedt op de Markt met oude beuken,
een waterpartij en de muziektent
waar 's zondagsmiddags nog muziek
ten gehore wordt gebracht, besluit
ik binnen in het sfeervolle restau
rant te eten.
Het pand heeft een roemruchte ge
schiedenis. Het oude gedeelte waar
in de bistro is ondergebracht was
eens brandweerkazerne annex poli
tiebureau. De toegang tot het cachot
is er nog steeds en de piepkleine cel
len zijn nu een dames- en herentoi
let. Op de plaats van het restaurant
stond de begin jaren negentig afge
broken marechausseekazerne.
Het restaurant is ingericht met kolo
niale meubelen tegen een lichtgetin-
te achtergrond. De kaart is niet groot
met acht voorgerechten, variërend
van een Salade van Hollandse Nieu
we "Maatjes" Haring 12,50) tot
een Salade van Baby Kreeft met As
perges 45,00) en zeven hoofdge
rechten, beginnend bij 37,50 voor
St. Jacobsmosselen met een cappu-
cino van kerrie en dille of Gegrati
neerde Zalmcarpaccio uit de oven
tot 47,50 voor Gepocheerde Tong
scharfilets met St. Jacobsmosselen
voor 47,50 of Filet pur met een
zachte Peperroomsaus voor 50,00.
Het maandmenu van vijf gangen
kost 90,00 en bestaat uit de Salade
van Hollandse Nieuwe 'Maatjes'
Haring, gevolgd door een Lamsoor
soepje met Ambachtelijk Gerookte
Zalm, Lamskoteletjes met een Rode
Rozemarijn wijnsaus, een nage-
rechtje van peren, afgesloten met
Koffie of Thee met zoetigheden.
Patron-cuisinier Erwin Buzeyn
tracht met eenvoudige ingrediënten
iets moois op tafel te zetten en hij
slaagt daar naar mijn ervaring zeer
goed in. Ik laat me verrassen, eerst
krijg ik een Salade van Asperges en
Ambachtelijk Gerookte Zalm. De
asperges zijn precies beetgaar en de
royaal gesneden plakken zalm (niet
Rudanna Castra
Restaurant, Bistro en Hotel (9 ka
mers)
Markt 2-3
4527 CM Aardenburg
Tel. 0117-493387
Fax.0117-493027
Sluitingsdag in juli en augustus:
woensdag
Buiten seizoen ook dinsdag dicht na
15.00 uur
Hotel zeven dagen in de week open
Keuken open van 12.00 tot 21.00 uur
Creditcards: Amex, Visa en Euro
card
Rolstoel: ja, ruime toiletten
Vegetarisch: op reservering
Kinderen: aangepaste hoeveelheden
van die dunne flientertjes) hebben
een bijzondere 'verse' rooksmaak.
De chef-kok laat de zalm door zijn
visboer naar eigen aanwijzingen ro
ken. Een frisse vinaigrette van ci
troensap, fijne olijfolie en dille
maakt dit gerecht volmaakt.
Het vervolg bestaat uit de genoemde
Lamskoteletjes met Rode Rozema
rijn wijnsaus. De koteletjes zijn
prachtig rosé en botermals, ze smel
ten op de tong. Een taartje van rijst
op een bedje van zeekraal en lamso
ren en één decoratieve witte asperge
vervolmaken het hoofdgerecht. De
rijst is gekookt in kalfsbouillon en
doorspekt met stukjes kalfsvlees,
een bijzonder en smakelijk detail.
Gebakken aardappeltjes komen
hier apart bij voor de flinke eter,
maar hadden van mij weggelaten
mogen worden.
Tot slot zet gastvrouw Diana mij een
Dessert van de chef voor dat er we
zen mag: verse aardbeitjes in een
warme caramelsaus, geearamelli-
seerde peertjes, een schuimige en
frisse perenspoom en sorbetijs van
peren, citroen en aardbeien. Zoet
maar verrukkelijk.
Verfijnde eenvoud kenmerkt Ru
danna Castra. Ik drink de huiswijn,
een voortreffelijke Bordeaux Supé
rieur, Chateau Haut Durandet. Wij
nen zijn bij Rudanna Castra zeer be
taalbaar, ze gaan niet vier keer over
de kop, maar Diana hanteert de
wijnboetiekprijs plus dertig gulden
flessengeld. De wijnboetiek wil zij
nieuw leven inblazen en combineren
met de bistro waar zij wat snellere
gerechten serveert.
Rien van Reems
De Game Boy is geen
snotneus meer. Hij
wordt na twaalf j aar een gro
te jongen. De Game Boy
Advance, het meest geavan
ceerde draagbare spelcom-
putertje, ligt vrijdag, 22 juni,
in de winkel.
Stop een kind de nieuwe
Game Boy Advance in han
den en hij is niet meer aan
spreekbaar. Hij raakt helemaal
in de ban van het spelletje. De
duimpjes rikketikken erop los.
Loslaten en even zeggen wat-ie
vindt van dat nieuwe speeltje
kost moeite. We polsen de me
ningen van enkele 'bovenbou-
wers', die even mogen ruiken
aan het klassieke Super Mario-
spel en de wentelwieken van
Kurukuru.
Ilona: „Hij ziet er leuk uit. Het is
fijn dat-ie een groot scherm
heeft."
Teun: „Het beeld is fijner. Bij de
oude Game Boy zit een ver-
Op de opvolger van de Game Boy Color, de Advance, zit de bedie
ning aan de zijkant. foto Mare Bolsius
grootglas maar dat hielp niet
zoveel." Bram: „Die knopjes
aan de zijkanten zijn handig. Je
kunt hem gemakkelijker vast
houden. Hij lijkt niet echt gro
ter." Marielle: „Gein." Margot:
„Ik kan er niet lekker mee zit
ten."
De prijs schrikt wel af, in de eer
ste reclamefolders duikt-ie op
voor 289 gulden En wat te doen
met de Game Boy Color? Marke
ting-manager Frank Ritting-
haus kan desgevraagd gerust
stellen: „Er komen zeker dit jaar
en volgend jaar nieuwe spelle
tjes, zoals Pokémon Crystal en
een nieuwe Zelda. We beschou
wen de Color als het goedkopere
instapmodel en de Advance
voor wie meer wil."
De 'oude Game Boy' draaide
met een 8-bits processor, de mo
derne doet het met 32 bits. Dat
brengt veel winst in grafische
kwaliteit met zich mee: fraaiere
plaatjes. Zo zien we bij Super
Mario driedimensionale effec
ten. Er zit diepte tussen voor
grond, bomen en wolken. De
wentelwieken van Kurukuru
draaien soepeitjes over het
scherm. Nieuw is ook het ste
reogeluid via een koptelefoon.
De waslijst van pluspunten is
groot. Het kleurenscherm is an
derhalf keer zo groot. Een hoge
re resolutie levert een scherper
beeld op. De Advance heeft twee
extra knoppen voor meer inge
wikkelde spelletjes. Je kunt ook
met zijn vieren tegelijk spelen
door Game Boys te koppelen.
Alle 'oude' spelletjes passen ook
in de nieuwe spelcomputer.
In Japan vlogen er op 21 maart,
de eerste verkoopdag, 650.000
exemplaren over de toonbank,
een record. „Het succes in Japan
en de VS kim je vertalen naar
Europa", stelt Rittinghaus.
„.Belangrijk bij de introductie is
altijd de beschikbaarheid van
titels. We starten met dertien
spellen. Rond kerst zijn dat er
veertig." Rittinghaus ruimt een
misverstand op. „Met de Game
Boy Advance mikken we vooral
op de categorie 16 tot 24 jaar,
vanwege het realisme in de spel
len. Natuurlijk hebben we een
klassieker als Mario voor kinde
ren vanaf vijf jaar. Maar voor de
doelgroep is er bijvoorbeeld
Castlevania met enge griezelef
fecten en de futuristische race-
game F-Zero. Dat u de Game
Boy associeert met kinderen,
ligt aan Pokémon."
Maarten van de Rakt
Er is wéér een nieuwe manier
voor bedrijven om snel met
klanten in contact te komen.
Call-me-now is een product van
KPN Telecom. Het heeft de
vorm van een knop met eenin-
vulvenstertje, die het bedrijf op
zijn website kan plaatsen. De si
te-bezoeker die telefonisch con
tact met het bedrijf wil, kan zijn
nummer in het venstertje intik
ken en op de knop klikken. Hij
wordt dan automatisch terug
gebeld en hoeft daarvoor uiter
aard niet te betalen.
Bij het terugbellende bedrijf
tikt er 50 cent per minuut op de
rekening, plus f. 99,- per maand
als abonnement. Een investe
ring in het vasthouden van site
bezoekers die, zo blijkt in de
praktijk, maar al te gauw weer
bij de concurrent zitten. En een
handige manier om telefoon
nummers van (potentiële) klan
ten te verzamelen.
Sinds KPN in maart ermee be
gon, zijn er volgens productma
nager E. Wesselsboer een paar
honderd sites met de knop gaan
werken. „Grote bedrijven als
Wehkamp en Ohra, maar ook
bijvoorbeeld kleine hotels ma
ken er gebruik van", zegt hij.
Het systeem houdt rekeningmet
internetters die tijdens het sur
fen niet telefonisch bereikbaar
zijn omdat ze maar over één te
lefoonlijn beschikken. De Call-
me-now-computer belt onmid
dellijk terug, maar blijft het bij
in gesprek een uur lang probe
ren. Het bedrijf kan ook instel
len dat er pas na een zekere tijd
wordt teruggebeld. In elk geval
is het verstandig om op de web
pagina bij de knop informatiete
zetten over de tijden dat gebeld
kan worden, want niet alle Call-
me-now-gebruikers zijn 24 uur
per dag actief.
Meer informatie via:
www.callmenow.nl
Doen vrouwen eindelijk bij
na alles wat mannen inde
maatschappij ook doen, hebben
ze toch nog een aparte website
nodig voor hun financiële be
sognes. Met opvallend veel pu
bliciteit werd deze week de site
GeldOnline.nl geïntroduceerd.
Het is een initiatief van Vrouw-
Online.nl, naar eigen zeggen de
grootste vrouwensite van Ne
derland.
Er is duidelijk zichtbaarsamen-
gewerkt met de Rabobank, die
zelf een uitgebreide financiële
website onderhoudt waar ook
mannen welkom zijn.
Daar vinden vrouwen echter
geen categorieën als 'beauty',
'gezondheid', 'koken', 'relatie
seks' en 'zwanger'. Bij GeldOn-
line dus wel, zodat een beetje de
indruk ontstaat dat geldzaken
voor vrouwen toch niet zo seri
eus zijn als voor mannen.
Meer informatie via:
www.geldonline.nl
Hoewel Office XP niet duur
der is geworden dan zijn
voorganger Office 2000, is het
complete pakket voor de thuis
gebruiker een pittige aanschaf.
De upgrade-uitvoering van het
professional-pakket kost tegen
de duizend gulden. Daarbij
komt dat je voor zo'n upgrade
een echte vorige versie van Offi
ce nodig hebt.
Voorheen waren ook concurre
rende producten voldoende om
voor zo'n 'competitive upgrade
in aanmerking te komen. Het
nieuwe beleid van Microsoft
heeft daar verandering in ge
bracht (er zijn tenslotte weinig
concurrerende producten meer.
en tegenwoordig is het zelfs niet
meer mogelijk om de upgrade
van Access te installeren als het
oude pakket dat niet bevatte.
Een dure grap dus, maar er is
uitkomst. Het Belgische soft
ware- en boekenwarenhuis
Proxis (www.proxis.be) ver
koopt MS Office XP Professio
nal tijdelijk 'aan' slechts f
273,09. Het gaat om eenzogehe
ten family license die bedoeld is
voor gebruikers die met het
pakket geen geld verdienen.
Studenten dus, of ouders met
schoolgaande kinderen, en on
derwijzend personeel.
Wie ervan gebruik wil maken,
moet wel een beetje ingewikkel
de weg bewandelen. Microsoft
geeft niet zomaar korting en de
klant moet er administratief
even voor door het slijk. Hij
moet eerst een pakket zonder
software kopen bij Proxis.
Daarin zit een formulier, waar
uit duidelijk moet worden dat
men tot deze doelgroep hoort.
Dat formulier moet opgestuurd
naar Microsoft, diedannagoed-
keuring binnen drie wekende
software aan de klant stuurt-
Als die volgens Microsoft niet
voor de 'family license' in aan
merking komt, krijgt de klant in
elk geval wel zijn geld terug.