Ook computer krijgt soms pak slaag PZC 12 Belangstelling voor rauwe ham groeit Verfijnde eenvoud is het kenmerk van Rudanna Castra Game Boy is een grote jongen geworden Belknop KPN telecom Geldsite vrouwen MS Office vrijdag 22 juni 2001 Al jaren geleden circu leerde op het internet een beroemd geworden film pje. Je zag een dikke, zwe tende man in zo'n Ameri kaans kantoor-hokje enorm boos worden op zijn compu ter. Het ding doet blijkbaar niet wat hij wil en de geterg de gebruiker kan zich niet langer inhouden. Eerst mept hij een paar keer stevig op het toetsenbord. Dan ver plaatst 's mans agressie zich naar het beeldscherm als brenger van het slechte nieuws. Eén hoekstoot is vol doende om de monitor van het bureau op de grond te doen belanden. Uiteindelijk zie je de geweldpleger met veel drama uit zijn hokje wegbenen. "J\/Tishandeling van compu- -LVJ»ters is aan de orde van de dag, zo bleek onlangs uit een on derzoek. Of het echt zo erg is als de cijfers beweren, vragen we ons af: één op de vier pc's zou wel eens slaag krijgen. Dat lijkt nogal veel. Maar misschien is het net als bij menselijke slacht offers en speelt het meeste leed zich in stilte af. Agressie jegens pc's is trouwens helemaal niet nieuw. Ook schrijfmachines hadden des tijds wel eens te lijden onder bo ze gebruikers. Vaak overleefde de machine het, wat niet altijd kon worden gezegd van degene die, bedoeld of onbedoeld, als mikpunt fungeerde. Wat uit het recente onderzoek niet blijkt, is in welke mate com puters bestand zijn tegen lijfe lijke agressie. Dat verschilt ook nogal per onderdeel. Toetsenborden kunnen heel veel hebben, zeker als ze van niet al te goedkope Chinese komaf zijn. Met een weerspannige muis kun je ook gerust flink tekeergaan; vooral de nieuwere optische muizen zijn vrij wel niet kapot te krijgen. Anders wordt het met de moni tor. Zeker die met een beeldbuis zijn behoorlijk kwetsbaar. Meestal is een gewone val van een bureau op de grond al ge noeg om ze buiten gevecht te stellen en de reparatierekening beloopt dan onmiddellijk hon derden guldens. Met de nieuwere, platte lcd-mo- nitoren bestaat nog niet zoveel ervaring, maar doordat ze min der wegen en nauwelijks glas bevatten, zouden ze beter be stand moeten zijn tegen geweld. Systeemkast Bij de systeemkast ligt het genu anceerder. Daarin zitten allerlei verschillende onderdelen, waarvan de harde schijf verre weg het kwetsbaarste is. Daar bij maakt het een aanzienlijk verschil of die draait of niet. Een pc die uit staat, kan veel beter tegen vallen of stoten dan een actieve. De lees/schrijfkoppen van de harddisk doen hun werk op minder dan een haardikte af stand van de het razendsnel draaiende schijf oppervlak. Als een minimale trilling van die koppen leidt tot contact met de schijf, is het afgelopen met de pret. De beste raad die je een agres sieve computergebruiker kunt geven, is dan ook om eerst netjes Mishandeling van computers is aan de orde van de dag, zo bleek onlangs uit een onderzoek. het systeem af te sluiten, de mo nitor te laten voor wat die is, de systeemkast zachtjes op de vloer te zetten en ten slotte een beschaafd tikje tegen het toet senbord te geven. Is dat toch niet voldoende om stoom af te bla zen, dan kan desnoods de muis, na te zijn afgekoppeld, met een beheerste beweging in de prul lenbak worden geworpen. Rob Vermeulen In Nederland geeft men de voorkeur aan gekookte ham boven de wat wij rauwe ham noemen. Rauw is die ham allerminst, want na het pekelen of zouten en het rij pen wordt ze gerookt en/of, meestal in de buitenlucht, gedroogd. Het is een wijze van conserveren die waar schijnlijk al meer dan drie tot vierduizend jaar bekend Dat gekookte ham de voor keur- geniet boven rauwe ham komt omdat we hier ham tot dusverre voornamelijk als een ideaal beleg voor op het brood beschouwden. Daarin is wat de gekookte ham betreft wel enige verandering gekomen. De gekookte ham heeft zijn weg naar onze keu kens gevonden. Of de rauwe ham die weg volgt, staat te be zien. Feit is wel dat rauwe ham een meer opvallende smaakma ker is dan gekookte. In ons land wordt vrij veel rau we ham van buitenlandse her komst verkocht. Met gekookte ham is dat minder het geval. Bretonse, Prager-, Westfaalse en Yorkham komen uit Neder landse fabrieken. De recepturen voor die gekookte 'buitenland se' hammen zijn daarvoor aan de Nederlandse smaak aange past en doorgaans wat minder zout dan de originele. Italië Naast de in ons land geprodu ceerde gerookte of gedroogde rauwe hammen is de uit Italië afkomstige in de lucht gedroog de Parmaham populair. Ze wordt dan ook beschouwd als een van de allerbeste Italiaanse hammen. Een andere, helaas niet overal en altijd verkrijgba re Italiaanse gedroogde ham is de San Daniele, door de liefheb ber zelfs hoger gewaardeerd dan de hammen uit Parma. Een grote concurrent van de Ita liaanse rauwe hammen is de Serranoham uit Spanje, die op vrijwel identieke wijze wordt gemaakt als de Italiaanse ham men. Bij het pekelen worden echter grote hoeveelheden krui den gebruikt en voor de rijping en het drogen bij een lagere tem peratuur dan die men in Italië hanteert trekt men ten minste tien maanden uit. Naast de hammen uit Italië en Spanje wordt in Nederland ook vrij veel Ardenner-, Schwarz- walder- en Coburgerham ver kocht. De Ardennerham mag alleen Ardennerham heten wanneer ze ook uit dat gebied afkomstig is. Ze wordt tegelijk met het zouten gekruid (met o.a. zwarte peper, laurier en jene verbessen). Voor het rijpen trekt men meestal vier maanden uit. Na het rijpen wordt de Arden nerham gerookt, waarbij het zwoerd een min of meer rood bruine kleur krijgt. Schwarzwalderham uit het Zwarte Woud wordt ook tege lijk met het zouten gekruid. Na het rijpen laat men in het Zwar te Woud de hammen drie tot vier weken roken boven het houts kool van dennenbomen. Deham krijgt er de zwarte kleur en op vallende rooksmaak door. Een andere populaire Duitse gerookte rauwe ham is de Co burgerham. Ze wordt na het pe kelen in een vorm geperst waar door ze een bijna vierkant model krijgt. Ze wordt slechts licht gerookt. De Westfaalse rauwe ham kan aanspraak maken op een be schermde herkomstbenaming. Ze wordt koud gerookt en daar na gedroogd. Een nog smakelij kere variant is de Mainzer Schinken die na het pekelen met wijn en brandewijn wordt be handeld. Frankrijk is het land van de Bayonneham die in het gehele land gemaakt kan worden. De ham wordt gezouten en inge wreven met kruiden, suiker en salpeter. De hammen moeten vijf tot zeven maanden rijpen en drogen. Bayonneham met het 'rode label' houdt een garantie in voor de kwaliteit van het vlees. Bekend bij wintersporters is de Jambon de Grisons uit Zwitser land. De bouten van de varkens worden slechts licht gezouten en in de vrieskou van de Alpen gedroogd. De ham staat ook be kend als Graubündner Schin ken. Hans Belterman In de dagelijkse receptenru briek op pagina 4 treft u volgen de week suggesties aan voor ge rechten waarin gerookte of ge droogde rauwe ham een voorna me rol als smaakmaker vertolkt. Rudanna Castra in Aardenburg huisvestte tot voor enkele jaren een Roemeens cultureel centrum, de naam is echter niet Roemeens maar heeft alles te maken met het Ro meinse verleden van het stadje. In de Romeinse tijd liep hier een riviertje, de Rudanna, en de Romeinen vestig den er een nederzetting: Rudanna Castra. Twee jaar stond het pand leeg en in maart van dit jaar openden Erwin en Diana Buzeyn er na zeven maanden grondig verbouwen een hotel, bistro en restaurant in. Hoewel het terras heerlijk in de zon ligt en uitzicht biedt op de Markt met oude beuken, een waterpartij en de muziektent waar 's zondagsmiddags nog muziek ten gehore wordt gebracht, besluit ik binnen in het sfeervolle restau rant te eten. Het pand heeft een roemruchte ge schiedenis. Het oude gedeelte waar in de bistro is ondergebracht was eens brandweerkazerne annex poli tiebureau. De toegang tot het cachot is er nog steeds en de piepkleine cel len zijn nu een dames- en herentoi let. Op de plaats van het restaurant stond de begin jaren negentig afge broken marechausseekazerne. Het restaurant is ingericht met kolo niale meubelen tegen een lichtgetin- te achtergrond. De kaart is niet groot met acht voorgerechten, variërend van een Salade van Hollandse Nieu we "Maatjes" Haring 12,50) tot een Salade van Baby Kreeft met As perges 45,00) en zeven hoofdge rechten, beginnend bij 37,50 voor St. Jacobsmosselen met een cappu- cino van kerrie en dille of Gegrati neerde Zalmcarpaccio uit de oven tot 47,50 voor Gepocheerde Tong scharfilets met St. Jacobsmosselen voor 47,50 of Filet pur met een zachte Peperroomsaus voor 50,00. Het maandmenu van vijf gangen kost 90,00 en bestaat uit de Salade van Hollandse Nieuwe 'Maatjes' Haring, gevolgd door een Lamsoor soepje met Ambachtelijk Gerookte Zalm, Lamskoteletjes met een Rode Rozemarijn wijnsaus, een nage- rechtje van peren, afgesloten met Koffie of Thee met zoetigheden. Patron-cuisinier Erwin Buzeyn tracht met eenvoudige ingrediënten iets moois op tafel te zetten en hij slaagt daar naar mijn ervaring zeer goed in. Ik laat me verrassen, eerst krijg ik een Salade van Asperges en Ambachtelijk Gerookte Zalm. De asperges zijn precies beetgaar en de royaal gesneden plakken zalm (niet Rudanna Castra Restaurant, Bistro en Hotel (9 ka mers) Markt 2-3 4527 CM Aardenburg Tel. 0117-493387 Fax.0117-493027 Sluitingsdag in juli en augustus: woensdag Buiten seizoen ook dinsdag dicht na 15.00 uur Hotel zeven dagen in de week open Keuken open van 12.00 tot 21.00 uur Creditcards: Amex, Visa en Euro card Rolstoel: ja, ruime toiletten Vegetarisch: op reservering Kinderen: aangepaste hoeveelheden van die dunne flientertjes) hebben een bijzondere 'verse' rooksmaak. De chef-kok laat de zalm door zijn visboer naar eigen aanwijzingen ro ken. Een frisse vinaigrette van ci troensap, fijne olijfolie en dille maakt dit gerecht volmaakt. Het vervolg bestaat uit de genoemde Lamskoteletjes met Rode Rozema rijn wijnsaus. De koteletjes zijn prachtig rosé en botermals, ze smel ten op de tong. Een taartje van rijst op een bedje van zeekraal en lamso ren en één decoratieve witte asperge vervolmaken het hoofdgerecht. De rijst is gekookt in kalfsbouillon en doorspekt met stukjes kalfsvlees, een bijzonder en smakelijk detail. Gebakken aardappeltjes komen hier apart bij voor de flinke eter, maar hadden van mij weggelaten mogen worden. Tot slot zet gastvrouw Diana mij een Dessert van de chef voor dat er we zen mag: verse aardbeitjes in een warme caramelsaus, geearamelli- seerde peertjes, een schuimige en frisse perenspoom en sorbetijs van peren, citroen en aardbeien. Zoet maar verrukkelijk. Verfijnde eenvoud kenmerkt Ru danna Castra. Ik drink de huiswijn, een voortreffelijke Bordeaux Supé rieur, Chateau Haut Durandet. Wij nen zijn bij Rudanna Castra zeer be taalbaar, ze gaan niet vier keer over de kop, maar Diana hanteert de wijnboetiekprijs plus dertig gulden flessengeld. De wijnboetiek wil zij nieuw leven inblazen en combineren met de bistro waar zij wat snellere gerechten serveert. Rien van Reems De Game Boy is geen snotneus meer. Hij wordt na twaalf j aar een gro te jongen. De Game Boy Advance, het meest geavan ceerde draagbare spelcom- putertje, ligt vrijdag, 22 juni, in de winkel. Stop een kind de nieuwe Game Boy Advance in han den en hij is niet meer aan spreekbaar. Hij raakt helemaal in de ban van het spelletje. De duimpjes rikketikken erop los. Loslaten en even zeggen wat-ie vindt van dat nieuwe speeltje kost moeite. We polsen de me ningen van enkele 'bovenbou- wers', die even mogen ruiken aan het klassieke Super Mario- spel en de wentelwieken van Kurukuru. Ilona: „Hij ziet er leuk uit. Het is fijn dat-ie een groot scherm heeft." Teun: „Het beeld is fijner. Bij de oude Game Boy zit een ver- Op de opvolger van de Game Boy Color, de Advance, zit de bedie ning aan de zijkant. foto Mare Bolsius grootglas maar dat hielp niet zoveel." Bram: „Die knopjes aan de zijkanten zijn handig. Je kunt hem gemakkelijker vast houden. Hij lijkt niet echt gro ter." Marielle: „Gein." Margot: „Ik kan er niet lekker mee zit ten." De prijs schrikt wel af, in de eer ste reclamefolders duikt-ie op voor 289 gulden En wat te doen met de Game Boy Color? Marke ting-manager Frank Ritting- haus kan desgevraagd gerust stellen: „Er komen zeker dit jaar en volgend jaar nieuwe spelle tjes, zoals Pokémon Crystal en een nieuwe Zelda. We beschou wen de Color als het goedkopere instapmodel en de Advance voor wie meer wil." De 'oude Game Boy' draaide met een 8-bits processor, de mo derne doet het met 32 bits. Dat brengt veel winst in grafische kwaliteit met zich mee: fraaiere plaatjes. Zo zien we bij Super Mario driedimensionale effec ten. Er zit diepte tussen voor grond, bomen en wolken. De wentelwieken van Kurukuru draaien soepeitjes over het scherm. Nieuw is ook het ste reogeluid via een koptelefoon. De waslijst van pluspunten is groot. Het kleurenscherm is an derhalf keer zo groot. Een hoge re resolutie levert een scherper beeld op. De Advance heeft twee extra knoppen voor meer inge wikkelde spelletjes. Je kunt ook met zijn vieren tegelijk spelen door Game Boys te koppelen. Alle 'oude' spelletjes passen ook in de nieuwe spelcomputer. In Japan vlogen er op 21 maart, de eerste verkoopdag, 650.000 exemplaren over de toonbank, een record. „Het succes in Japan en de VS kim je vertalen naar Europa", stelt Rittinghaus. „.Belangrijk bij de introductie is altijd de beschikbaarheid van titels. We starten met dertien spellen. Rond kerst zijn dat er veertig." Rittinghaus ruimt een misverstand op. „Met de Game Boy Advance mikken we vooral op de categorie 16 tot 24 jaar, vanwege het realisme in de spel len. Natuurlijk hebben we een klassieker als Mario voor kinde ren vanaf vijf jaar. Maar voor de doelgroep is er bijvoorbeeld Castlevania met enge griezelef fecten en de futuristische race- game F-Zero. Dat u de Game Boy associeert met kinderen, ligt aan Pokémon." Maarten van de Rakt Er is wéér een nieuwe manier voor bedrijven om snel met klanten in contact te komen. Call-me-now is een product van KPN Telecom. Het heeft de vorm van een knop met eenin- vulvenstertje, die het bedrijf op zijn website kan plaatsen. De si te-bezoeker die telefonisch con tact met het bedrijf wil, kan zijn nummer in het venstertje intik ken en op de knop klikken. Hij wordt dan automatisch terug gebeld en hoeft daarvoor uiter aard niet te betalen. Bij het terugbellende bedrijf tikt er 50 cent per minuut op de rekening, plus f. 99,- per maand als abonnement. Een investe ring in het vasthouden van site bezoekers die, zo blijkt in de praktijk, maar al te gauw weer bij de concurrent zitten. En een handige manier om telefoon nummers van (potentiële) klan ten te verzamelen. Sinds KPN in maart ermee be gon, zijn er volgens productma nager E. Wesselsboer een paar honderd sites met de knop gaan werken. „Grote bedrijven als Wehkamp en Ohra, maar ook bijvoorbeeld kleine hotels ma ken er gebruik van", zegt hij. Het systeem houdt rekeningmet internetters die tijdens het sur fen niet telefonisch bereikbaar zijn omdat ze maar over één te lefoonlijn beschikken. De Call- me-now-computer belt onmid dellijk terug, maar blijft het bij in gesprek een uur lang probe ren. Het bedrijf kan ook instel len dat er pas na een zekere tijd wordt teruggebeld. In elk geval is het verstandig om op de web pagina bij de knop informatiete zetten over de tijden dat gebeld kan worden, want niet alle Call- me-now-gebruikers zijn 24 uur per dag actief. Meer informatie via: www.callmenow.nl Doen vrouwen eindelijk bij na alles wat mannen inde maatschappij ook doen, hebben ze toch nog een aparte website nodig voor hun financiële be sognes. Met opvallend veel pu bliciteit werd deze week de site GeldOnline.nl geïntroduceerd. Het is een initiatief van Vrouw- Online.nl, naar eigen zeggen de grootste vrouwensite van Ne derland. Er is duidelijk zichtbaarsamen- gewerkt met de Rabobank, die zelf een uitgebreide financiële website onderhoudt waar ook mannen welkom zijn. Daar vinden vrouwen echter geen categorieën als 'beauty', 'gezondheid', 'koken', 'relatie seks' en 'zwanger'. Bij GeldOn- line dus wel, zodat een beetje de indruk ontstaat dat geldzaken voor vrouwen toch niet zo seri eus zijn als voor mannen. Meer informatie via: www.geldonline.nl Hoewel Office XP niet duur der is geworden dan zijn voorganger Office 2000, is het complete pakket voor de thuis gebruiker een pittige aanschaf. De upgrade-uitvoering van het professional-pakket kost tegen de duizend gulden. Daarbij komt dat je voor zo'n upgrade een echte vorige versie van Offi ce nodig hebt. Voorheen waren ook concurre rende producten voldoende om voor zo'n 'competitive upgrade in aanmerking te komen. Het nieuwe beleid van Microsoft heeft daar verandering in ge bracht (er zijn tenslotte weinig concurrerende producten meer. en tegenwoordig is het zelfs niet meer mogelijk om de upgrade van Access te installeren als het oude pakket dat niet bevatte. Een dure grap dus, maar er is uitkomst. Het Belgische soft ware- en boekenwarenhuis Proxis (www.proxis.be) ver koopt MS Office XP Professio nal tijdelijk 'aan' slechts f 273,09. Het gaat om eenzogehe ten family license die bedoeld is voor gebruikers die met het pakket geen geld verdienen. Studenten dus, of ouders met schoolgaande kinderen, en on derwijzend personeel. Wie ervan gebruik wil maken, moet wel een beetje ingewikkel de weg bewandelen. Microsoft geeft niet zomaar korting en de klant moet er administratief even voor door het slijk. Hij moet eerst een pakket zonder software kopen bij Proxis. Daarin zit een formulier, waar uit duidelijk moet worden dat men tot deze doelgroep hoort. Dat formulier moet opgestuurd naar Microsoft, diedannagoed- keuring binnen drie wekende software aan de klant stuurt- Als die volgens Microsoft niet voor de 'family license' in aan merking komt, krijgt de klant in elk geval wel zijn geld terug.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2001 | | pagina 12