Tv-kanalen voor tandarts en toekan PZC Ham ligt vaker op het bord Lekkere kreeft in De Kruik Maximo Handsprings voordeliger Vindex verbeterd Super Audio en DVD T T Thirlpool lanceert een nieu- VV we magnetron en noemt deze Maximo. Is dat niet melig? Nee, de naam heeft niets te ma ken met Maxima, zo valt op de website www.whirlpoolmaxi- mo.com te vernemen. „Denaam is al lang geleden bedacht en wordt bovendien internatio naal gebruikt." De Maximo springt vooral in het oog vanwege zijn ronde achter ste. Het bedieningspaneel zit niet aan de zijkant, maar mid denhoven. De grote draaihoek van de deur maakt de magne tron gemakkelijk toegankelijk. De mix van design en modernste techniek maakt de magnetron aan de buitenkant 25 procent kleiner dan zijn soortgenoten. Niet eerder paste een magne tron met draaiplateau van 28 centimeter zo handzaam in een keukenhoekje. Hij is goed in wat-ie in de meeste huishou dens vooral moet doen: ontdooi en en opwarmen. Zo berekent hij zelf de 'ontdooitijd'. Een ba- byf leshouder wordt standaard bijgeleverd. De Maximo kent twee varianten, de goedkoopste kost 328,35 gulden. vrijdag 15 juni 2001 Kanjers van platte beeld schermen vangen de aandacht. Als we rondlum- melen bij de receptie van Van der Valk in Vianen zien we Toucan-TV. Bij Intersport aan de Nieuwendijk in Am sterdam vormen vier tv-joe kels vol Sport-TV trekpleis ters. Straks duikt bij de tandarts Wachtkamer-TV op. Splinternieuw is het niet, het idee van een eigen tv-ka- naal. De Rabobank had tien jaar geleden al een dagelijks jour naal voor het personeel in de fi lialen. Vanwege de kosten is het gesneuveld. Sommige hotels vullen een eigen kanaal. Op gro te beurzen kan een gesloten tv- circuit niet ontbreken. Om dat op poten te zetten is het Gel- dropse bedrijf Eurocasters kind aan huis bij de RAI. Het gaat een stap verder met wat in het jar gon doelgroep-tv heet. Zoals Toucan-TV, het huiskanaal van Van der Valk Hotels. „Het is niet een veredelde ka belkrant. Daar heb je er al hon- derd-en-een van", legt direc teur Wim Verbeek uit. Om het levensgrote moderne Sony- plasmascherm bij de receptie in Vianen kun je niet heen. Wat je er kunt gaan zien? De mooiste plekjes van de regio, een evene menten-agenda, onderin het beeld een strook 'weer-verkeer- beurskoersen' en een spotje van Coca-Cola. Het komt allemaal via de satel liet op de plaats van bestem ming. Ieder Van der Valk Hotel ontvangt zijn eigen toegesneden programma. Het signaal wordt doorgelust naar de hotelka mers. In de loop van deze maand loopt het aantal filialen met Toucan-TV bij Van der Valk in Vianen. Toucan-TV op tot elf. „We brei den waarschijnlijk uit tot twin tig, dertig grotere vestigingen", meldt Verbeek. „Zo wordt Tou can-TV de eerste echte doel groeptelevisie." Sport-TV heet het jonge broer tje van Toucan-TV. Het is ont wikkeld samen met sportwin- kelketen Intersport. Het filiaal aan de Nieuwendijk pakt ermee uit. Vier plasmaschermen in de etalage spuwen actiebeelden uit. Binnen hangen nog eens acht breedbeeldschermen. Flarden Ajax worden afgewis seld door reclamespotjes Verbeek broedt al op een nieuw kanaal: ICT-tv. „Dat is bedoeld voor de communicatie- en in formatiemarkt. Met dit kanaal kunnen we leuke nieuwigheden voor het voetlicht brengen, die te specifiek zijn voor een lande lijke of regionale omroep." Waar ICT-tv gaat landen, is nog niet bekend. Satelliet In de pijplijn zit ook een nog naamloos kanaal dat straks in verscheidene winkelcentra op duikt. En supermarkten, de Konmar wellicht? „In de VS heeft de Wal-Mart tweeduizend ontvangstpunten. Alles kan", houdt Verbeek zich op de vlakte. Op andere leest geschoeid is Wachtkamer-TV, een bedenksel van de Amsterdammer Marcel Cohen. Zijn kanaal brengt een mix van relevante informatie, tekenfilmpjes en te zijner tijd komische sketches in de wacht kamer van de tandarts. Het ver schil met andere tv-kanalen is de bron. Het signaal komt niet via de satelliet. Het plasma scherm dat in de wachtkamer hangt, bevat een ingebouwde computer die op eigen houtje programma-onderdelen van zijn harde schijf kiest en ver toont in blokken van twintig minuten. Cohen heeft er het bedrijf Me dia-Select voor opgericht. Ei foto Mare Bolsius genlijk runt hij een groothandel in medische wegwerpartikelen, zijn vrouw is mondhygiëniste. „Zij krijgt veel verkopers over de vloer. Toen dacht ze: kunnen die zich niet rechtstreeks tot de consument richten? Maar alle maal reclamefilmpjes vertonen is niet interessant. In samen spraak met enkele tandartsen hebben we een compleet pro- grammablok samengesteld, dat we zelf maken of laten maken." Cohen wilde verdergaan dan wat mooie plaatjes vertonen van de Seychellen, zoals sommi ge poliklinieken doen. „Het pro gramma moet te maken hebben met de lokatie, in dit geval tand heelkunde. Zo zie je uitleg over bijvoorbeeld tanden poetsen, flossen, ragen, kiezen sealen en tandvleesontsteking. Uit Amerika komen tekenfilm pjes met het dinootje Dudley. Bekende Nederlanders vertel len over hun tanden. Cohen is in de slag met vader en zoon Kraaykamp over komische sketches. Dat is een dure grap, die nog niet meteen werkelijk heid wordt. De tandarts kan op tv ook zijn eigen ei kwijt: huis houdelijke mededelingen, nieu we medewerkers voorstellen of zijn visie op implantaten toe lichten. Net als bij andere tv- kanalen moet Wachtkamer-TV het qua inkomsten hebben van reclames. Dus komen er tanden borstels, tandpasta's en kauw goms voorbij. Voor de adver teerders telt het bereik. „Na het proefdraaien in het najaar star ten we op 1 januari met vijftig praktijken. Dat zijn honderd duizend kijkers per maand", re kent Cohen voor. Binnen een paar jaar zijn dat naar verwach ting twee- tot vierhonderd praktijken, goed voor een be reik van 5 a 10 miljoen mensen per jaar. De adverteerder krijgt de zekerheid dat zijn boodschap aankomt, want de Wachtkamer- TV zet zichzelf aan en uit op het juiste moment. Voor de tandarts is een mooie bonus (tien procent van de reclame-opbrengst) weggelegd. De plasmaschermen worden in den beginne één voor één mid dels een cd-rom gevoed met pro gramma-onderdelen. In de toe komst komen die binnen via een isdn-modem. „De satelliet is ons maximale streven. Dan kunnen we actueel zijn", stelt Cohen. Maarten van de Rakt Informatie: www.eurocasters.com; www.media-select.nl Vroeger werd ham als een luxe broodbeleg be schouwd. In de keuken werd ham nauwelijks gebruikt of het zou moeten gaan om de ham die we bij de asperges, tuinboontjes en witlof eten. In de afgelopen decennia heeft de ham zijn entree in de keuken gemaakt. We eten steeds meer ham en doen er meer mee dan op een sneetje brood deponeren. Omdat de vleesprijzen be hoorlijk stijgen en we niet meer zo veel vlees op ons bord willen, spelen vleeswaren een belangrijke rol. Vleeswaren kunnen heel goed het vlees van de warme hap vervangen. Die trend neemt in belangrijkheid toe. Niet alleen heb je er per per soon nooit veel meer dan 60 a 75 gram voor nodig, bovendien ben je met vleeswaren in de keuken vrij snel klaar met het bereiden van gerechten. Want de meeste vleeswaren behoeven niet meer gaar te worden gesmoord, ge stoofd, gekookt, gebakken, ge braden of geroosterd. Het koken, roken en drogen van ham is een oude techniek om voedingsmiddelen te conserve ren. Vroeger, toen novembernog als de slachtmaand te boek stond, werd veel vlees op die manier verduurzaamd. Het vlees van varkens kwam daar voor het best in aanmerking. Vroeger rookte vrijwel iedere boer zijn eigen hammen en wer den er ook zijden spek in het pe- kelbad gelegd. Ook na het peke len, rijpen en roken en/of koken van de hammen blijft het var kensvlees, vergeleken met dat van andere slachtdieren, het meest sappig en krijgt een volle smaak. Ook het drogen van ge pekelde of met zout ingewreven hammen en verschillende worstsoorten was in die tijd een gangbare methode om het vlees te verduurzamen. Varkensvlees dat tot ham wordt verwerkt moet eerst worden gepekeld, waarna men de ham laat rijpen om hem vervolgens te i*oken of te drogen en eventueel te koken. Overigens worden niet alle hammen gerookt of gedroogd. Schouderham wordt namelijk na het pekelen en rijpen vrijwel altijd gekookt. Ook legt men niet alle hammen in een pekel- bad. Men kan ze ook inwrijven met droog zout en vlak voor het roken of drogen er weer afspoe len. Het is echter een tijdroven de bezigheid die met name in de industrie niet meer wordt toege past. Wel blijft de ham op die manier nog sappiger dan wan neer ze in een pekelbad wordt gelegd. Men voegt ook wel an dere smaakmakers toe zoals specerijen, tuinkruiden, suiker of honing. Met het verdwijnen van de huis- slacht is ook de gewoonte ver dwenen om thuis zelf de rauwe (gerookte of gedroogde) ham te koken en warm bij de hoofd maaltijd op te dienen. In veel andere landen, onder andere in Engeland en grote delen van Duitsland, Oostenrijk, Frank rijk, Spanje en Italië heeft men die gewoonte tot op de dag van vandaag wel gehandhaafd. In Nederland maakt men een onderscheid tussen de ham van de achterbout van het varken en de ham van de schouder van het varken. Beiden mogen hier ham worden genoemd. De verschillen (schouderham en achterham) dienen altijd te worden aangegeven. In Frank rijk doet men dat niet. Schou derham zal men er nooit ham noemen. Achterham wordt hier nooit zo zwaar gepekeld als in de meeste andere landen in Europa. Ze wordt ook minder zwaar ge rookt. Het is een reden dat in de meeste landen van Europa èn in de VS de Nederlandse hammen hoog gewaardeerd worden. Bij de achterham maakt men een onderscheid tussen ham die mèt en die zonder het been worden gepekeld, gerookt en gekookt. De achterham met het been is pittig van smaak en bovenal nog sappiger dan de achterham waaruit het been al voor het pe kelen is weggenomen. Het voor deel van achterham zonder been is dat ze zich goed in dunne plakken laat snijden. En dat laatste is vooral voor ham die als broodbeleg moet dienen een noodzaak. Kleur Achterham zal altijd hoger ge prijsd worden dan schouder ham. De reden is dat achterham doorgaans een mooie kleur heeft, minder vet is en ook veel smakelijker is dan de schouder ham. Schouderham van de ont beende schouder van het varken wordt in de fabrieken na het pe kelen geperst en gekookt. Ge rookt wordt de schouderham vrijwel nooit. Dat doen sommi ge échte ambachtelijke slagers vaak wel. Schouderham is niet alleen vet ter dan achterham. Ze heeft ook een minder aantrekkelijke, ta melijk bleke kleur en is meestal minder sappig dan achterham. Schouderham kan dan ook niet als een goedkopere variant van de achterham worden be schouwd. In de keuken kan in stukjes gesneden of gehakte schouderham worden gebruikt in ragouts en in gerechten met peulvruchten en Italiaanse pas ta (de traditionele macaroni met ham en kaas). Hans Belterman Voorbeelden van gerechten met achter- en schouderham treft u volgende week in de dagelijkse receptenrubriek op pagina 4 aan. Daarna wordt de bij ons veel minder populaire rauwe gerookte of gedroogde ham on der de loep genomen. Ook met rauwe ham kun je in de keuken vele kanten uit. Ham figureert vaak in stillevens. Kreeft is nog altijd een luxe artikel, dat je doorgaans uitsluitend geserveerd krijgt in de betere restaurants. In Yerseke echter is er voor zover ik weet geen eetgelegenheid waar geen kreeft op de kaart staat. Dat komt doordat de gepantserde delicatesse hier letterlijk voor het opscheppen is in de kreeften parken. Veel Belgen gaan speci aal naar Yerseke om kreeft te eten. Verwonderd ben ik dan ook niet wanneer ik op de kaart van Ca- fé-Petit Restaurant De Kruik verse kreeft op de kaart zie staan. De Kruik heeft trouwens wel andere verrassingen inpetto. De buitenkant doet een café vermoeden, uitgebreid met wat eettafeltjes, maar dat pakt heel anders uit. Inderdaad is de voorkant van de zaak nog helemaal café met bierdrinkende mannen aan de bar, maar de achterzijde is een ruim restaurant en ook het grote achterterras biedt ruimte om te tafe len. Er is zelfs nog een speeltuintje en een enorme volière met waterpartij. Het grondgebied van De Kruik strekt zich dan ook uit over de breed te van twee panden. Het terras is een echte trekpleister, vanwege de grote variatie aan vogels in de volière. Het is een getjilp en ge kwetter van jewelste en de ene na de andere felgekleurde vogel vliegt aan mijn tafeltje voorbij. Een echtpaar dat op de nabijgelegen camping ver toeft, vertelt ieder jaar terug te ko men om te zien welke vogels er bij zijn gekomen. De twee genieten zichtbaar van hun geverderde vrien den en van de spare-ribs op hun bord, die naar hun zeggen voortref felijk zijn. Ik kies hier aan de Oosterschelde voor de Hollandse garnalencocktail 19,50), een groot bord met lekkere garnaaltjes op een bedje van verse sla met een pittige cocktailsaus. De versheid van de ingrediënten valt op en op deze frisse maar zonnige middag komen daar meer gasten op af. Allemaal kiezen ze voor de serre met het zicht op de vogels. Een Duits echtpaar roemt het eten. Kennelijk komen hier ook veel Belgen want bij de voorafjes staan behalve Zes rau we wilde oesters 15,50) ook Pla teau Fruits de Mer(/ 22,50) en Twin tig rauwe mosselen (ƒ15,50). Vissoep met brood kost evenveel als Soep van de Dag en Ossenstaartsoep met brood 8,50). Voor de Rijkelijk 1 Café-Petit Restaurant De Kruik Kaaistraat 7 4401 CH Yerseke Tel. 0113-571721 Sluitingsdag: dinsdag Keuken open van 12.00 tot 21.00 uur Creditcards: Eurocard en Visa Vegetarisch: Eiergerechten Kinderen: aparte speelplek en kleine menuutjes Rolstoel: geen beletselen gevulde kreeftensoep met brood be taal je slechts een gulden meer. Zes gegratineerde wilde oesters met toast 18,50) kosten evenveel als twintig gegratineerde mosselen, eveneens met toast. Onder de hoofdgerechten tref ik veel bekenden als Biefstuk van de kogel in boter gebakken (f 23,50), Wiener Schnitzel 21,50) en Varkenshaas 22,50), allemaal in de boter ge bakken. De Pikant gegrilde spare- ribs 23,50) zijn volgens de kaait 'geschikt voor grote eters'. Mijn aandacht gaat vooral uit naar de visgerechten. Eigenaren van De Kruik zijn Esther en Ko Wagenaar en de Bouillabaisse van Ko, maal tijdsoep, rijk gevuld met tongfilet, kabeljauwfilet, verse mosselen en vele andere lekkernijen uit de Oos terschelde 27,50) is speciaal aan bevolen, evenals de Gepocheerde kabelkauwfilet in een heerlijke saus van het huis 26,50) en de Gebak ken Oosterscheldepaling en de Pa ling van Piet, traditioneel bereide paling in 't groen (beide 31,50). Voor slibtong en zeetong geldt een dagprijs en de Tai'bot gebakken of gestoofd 'zoals wij het lekker vin den' kost 28,50. Voorts is er een Vi- spannetje met diverse soorten visfi let in een dille-roomsaus 27,50) of Drie m boter gebakken scholletjes (ƒ23,50). Maar ik bestel de hele kreeft 38,50 die deze middag koud wordt geser veerd met een saus op basis van may onaise. Het is heerlijk pulken en de kreeft is voortreffelijk gekookt Dit is Yerseke op z'n best, eenvoudig, geen poespas maar uiterst vers. Rien van Reems De populaireHandspring- zakcomputers zijn onlangs vrij drastisch in prijs verlaagd. Onget wi j f eld in het spoor van de nieuwe, concurrerende model len van Palm zijn de Visor Prism en de Visor Platinum nu respec tievelijk voor f 1290 en f 799 te koop. De 'straatprijzen' komen vaak nog vele tientjes lager uit. De Handspring Visor is een kleuren-pda, de Platinum is een snelle zwart wit-versie die voor- al in de smaak viel bij de Consu mentenbond. Beide apparaten gebruiken hetzelfde bestu ringssysteem als de Palm-mo- dellen, zodat de software onder ling uitwisselbaar is. Handspring en Palm vormen sa men weer de grootste concur rent van de Psions en de Pocket PC-modellen. De Nederlandse zoekmachi ne www.vindex.nl is on langs verbeterd. Er zijn vijf specifieke interessegebieden benoemd, waarbinnen zoekop drachten sneller worden uitge voerd. De gebieden zijn: nieuws, financieel, telecom, reizen en muziek. Daarnaast blijft het mogelijk om op trefwoord het hele Nederlandse gedeelte van het world wide web af te zoeken. 'Verticalisering', zoals zo'n maatregel wordt genoemd, is ook al bij andere zoekmachines ingevoerd. Deze ontwikkeling is het gevolg van het steeds meer toegespitste gebruik van het in ternet. Minder mensen gaan 'zo maar' wat surfen, meer gebrui kers weten nauwkeurig wat ze zoeken en worden zo sneller ge holpen. Sony kondigt de komst aan van de eerste serxe combina tie-spelers, die zowel dvd-video als Super Audio CD meerka- naals weergeven. De nieuw ont wikkelde 'twin laser' weet ook raad met cd's en cd-r's. Met de DVP-NS900V en DVP-NS700V is de Sony SACD-familie naar tien modellen uitgebreid. De nieuwe combinatiespelers bieden meer dan standaard dvd-spelers. De spelers zijn met de Sony Digital Video Enhancer (DVE) uitgerust, die zorgt voor een hogere detailscherpte en on volkomenheden in het beeld mi nimaliseert. Ook minder perfec te discs worden snel en accuraat uitgelezen dankzij het geavan ceerde Precision Drive 2 sys teem. De audioprestaties zijn verge lijkbaar met de audiosystemen die zich richten op de echte lief hebbei". Super Audio loopt aar dig. Momenteel zijn er zo'n 350 titels beschikbaar. Over een jaar zijn dat er duizend. Beide spelers hebben een ele gant design en zijn leverbaar in zilver of zwart. Ze komen in het najaar op de markt. De prijs is nog niet bekend.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2001 | | pagina 13