Tv-kanalen voor tandarts en toekan
PZC
Ham ligt vaker
op het bord
Lekkere kreeft in De Kruik
Maximo
Handsprings
voordeliger
Vindex
verbeterd
Super Audio
en DVD
T T Thirlpool lanceert een nieu-
VV we magnetron en noemt
deze Maximo. Is dat niet melig?
Nee, de naam heeft niets te ma
ken met Maxima, zo valt op de
website www.whirlpoolmaxi-
mo.com te vernemen. „Denaam
is al lang geleden bedacht en
wordt bovendien internatio
naal gebruikt."
De Maximo springt vooral in het
oog vanwege zijn ronde achter
ste. Het bedieningspaneel zit
niet aan de zijkant, maar mid
denhoven. De grote draaihoek
van de deur maakt de magne
tron gemakkelijk toegankelijk.
De mix van design en modernste
techniek maakt de magnetron
aan de buitenkant 25 procent
kleiner dan zijn soortgenoten.
Niet eerder paste een magne
tron met draaiplateau van 28
centimeter zo handzaam in een
keukenhoekje. Hij is goed in
wat-ie in de meeste huishou
dens vooral moet doen: ontdooi
en en opwarmen. Zo berekent
hij zelf de 'ontdooitijd'. Een ba-
byf leshouder wordt standaard
bijgeleverd. De Maximo kent
twee varianten, de goedkoopste
kost 328,35 gulden.
vrijdag 15 juni 2001
Kanjers van platte beeld
schermen vangen de
aandacht. Als we rondlum-
melen bij de receptie van Van
der Valk in Vianen zien we
Toucan-TV. Bij Intersport
aan de Nieuwendijk in Am
sterdam vormen vier tv-joe
kels vol Sport-TV trekpleis
ters. Straks duikt bij de
tandarts Wachtkamer-TV
op.
Splinternieuw is het niet, het
idee van een eigen tv-ka-
naal. De Rabobank had tien jaar
geleden al een dagelijks jour
naal voor het personeel in de fi
lialen. Vanwege de kosten is het
gesneuveld. Sommige hotels
vullen een eigen kanaal. Op gro
te beurzen kan een gesloten tv-
circuit niet ontbreken. Om dat
op poten te zetten is het Gel-
dropse bedrijf Eurocasters kind
aan huis bij de RAI. Het gaat een
stap verder met wat in het jar
gon doelgroep-tv heet. Zoals
Toucan-TV, het huiskanaal van
Van der Valk Hotels.
„Het is niet een veredelde ka
belkrant. Daar heb je er al hon-
derd-en-een van", legt direc
teur Wim Verbeek uit. Om het
levensgrote moderne Sony-
plasmascherm bij de receptie in
Vianen kun je niet heen. Wat je
er kunt gaan zien? De mooiste
plekjes van de regio, een evene
menten-agenda, onderin het
beeld een strook 'weer-verkeer-
beurskoersen' en een spotje van
Coca-Cola.
Het komt allemaal via de satel
liet op de plaats van bestem
ming. Ieder Van der Valk Hotel
ontvangt zijn eigen toegesneden
programma. Het signaal wordt
doorgelust naar de hotelka
mers. In de loop van deze maand
loopt het aantal filialen met
Toucan-TV bij Van der Valk in Vianen.
Toucan-TV op tot elf. „We brei
den waarschijnlijk uit tot twin
tig, dertig grotere vestigingen",
meldt Verbeek. „Zo wordt Tou
can-TV de eerste echte doel
groeptelevisie."
Sport-TV heet het jonge broer
tje van Toucan-TV. Het is ont
wikkeld samen met sportwin-
kelketen Intersport. Het filiaal
aan de Nieuwendijk pakt ermee
uit. Vier plasmaschermen in de
etalage spuwen actiebeelden
uit. Binnen hangen nog eens
acht breedbeeldschermen.
Flarden Ajax worden afgewis
seld door reclamespotjes
Verbeek broedt al op een nieuw
kanaal: ICT-tv. „Dat is bedoeld
voor de communicatie- en in
formatiemarkt. Met dit kanaal
kunnen we leuke nieuwigheden
voor het voetlicht brengen, die
te specifiek zijn voor een lande
lijke of regionale omroep."
Waar ICT-tv gaat landen, is nog
niet bekend.
Satelliet
In de pijplijn zit ook een nog
naamloos kanaal dat straks in
verscheidene winkelcentra op
duikt. En supermarkten, de
Konmar wellicht? „In de VS
heeft de Wal-Mart tweeduizend
ontvangstpunten. Alles kan",
houdt Verbeek zich op de vlakte.
Op andere leest geschoeid is
Wachtkamer-TV, een bedenksel
van de Amsterdammer Marcel
Cohen. Zijn kanaal brengt een
mix van relevante informatie,
tekenfilmpjes en te zijner tijd
komische sketches in de wacht
kamer van de tandarts. Het ver
schil met andere tv-kanalen is
de bron. Het signaal komt niet
via de satelliet. Het plasma
scherm dat in de wachtkamer
hangt, bevat een ingebouwde
computer die op eigen houtje
programma-onderdelen van
zijn harde schijf kiest en ver
toont in blokken van twintig
minuten.
Cohen heeft er het bedrijf Me
dia-Select voor opgericht. Ei
foto Mare Bolsius
genlijk runt hij een groothandel
in medische wegwerpartikelen,
zijn vrouw is mondhygiëniste.
„Zij krijgt veel verkopers over
de vloer. Toen dacht ze: kunnen
die zich niet rechtstreeks tot de
consument richten? Maar alle
maal reclamefilmpjes vertonen
is niet interessant. In samen
spraak met enkele tandartsen
hebben we een compleet pro-
grammablok samengesteld, dat
we zelf maken of laten maken."
Cohen wilde verdergaan dan
wat mooie plaatjes vertonen
van de Seychellen, zoals sommi
ge poliklinieken doen. „Het pro
gramma moet te maken hebben
met de lokatie, in dit geval tand
heelkunde. Zo zie je uitleg over
bijvoorbeeld tanden poetsen,
flossen, ragen, kiezen sealen en
tandvleesontsteking.
Uit Amerika komen tekenfilm
pjes met het dinootje Dudley.
Bekende Nederlanders vertel
len over hun tanden. Cohen is in
de slag met vader en zoon
Kraaykamp over komische
sketches. Dat is een dure grap,
die nog niet meteen werkelijk
heid wordt. De tandarts kan op
tv ook zijn eigen ei kwijt: huis
houdelijke mededelingen, nieu
we medewerkers voorstellen of
zijn visie op implantaten toe
lichten. Net als bij andere tv-
kanalen moet Wachtkamer-TV
het qua inkomsten hebben van
reclames. Dus komen er tanden
borstels, tandpasta's en kauw
goms voorbij. Voor de adver
teerders telt het bereik. „Na het
proefdraaien in het najaar star
ten we op 1 januari met vijftig
praktijken. Dat zijn honderd
duizend kijkers per maand", re
kent Cohen voor. Binnen een
paar jaar zijn dat naar verwach
ting twee- tot vierhonderd
praktijken, goed voor een be
reik van 5 a 10 miljoen mensen
per jaar. De adverteerder krijgt
de zekerheid dat zijn boodschap
aankomt, want de Wachtkamer-
TV zet zichzelf aan en uit op het
juiste moment. Voor de tandarts
is een mooie bonus (tien procent
van de reclame-opbrengst)
weggelegd.
De plasmaschermen worden in
den beginne één voor één mid
dels een cd-rom gevoed met pro
gramma-onderdelen. In de toe
komst komen die binnen via een
isdn-modem. „De satelliet is
ons maximale streven. Dan
kunnen we actueel zijn", stelt
Cohen.
Maarten van de Rakt
Informatie:
www.eurocasters.com;
www.media-select.nl
Vroeger werd ham als een
luxe broodbeleg be
schouwd. In de keuken werd
ham nauwelijks gebruikt of
het zou moeten gaan om de
ham die we bij de asperges,
tuinboontjes en witlof eten.
In de afgelopen decennia
heeft de ham zijn entree in de
keuken gemaakt. We eten
steeds meer ham en doen er
meer mee dan op een sneetje
brood deponeren.
Omdat de vleesprijzen be
hoorlijk stijgen en we niet
meer zo veel vlees op ons bord
willen, spelen vleeswaren een
belangrijke rol. Vleeswaren
kunnen heel goed het vlees van
de warme hap vervangen. Die
trend neemt in belangrijkheid
toe. Niet alleen heb je er per per
soon nooit veel meer dan 60 a 75
gram voor nodig, bovendien ben
je met vleeswaren in de keuken
vrij snel klaar met het bereiden
van gerechten. Want de meeste
vleeswaren behoeven niet meer
gaar te worden gesmoord, ge
stoofd, gekookt, gebakken, ge
braden of geroosterd.
Het koken, roken en drogen van
ham is een oude techniek om
voedingsmiddelen te conserve
ren. Vroeger, toen novembernog
als de slachtmaand te boek
stond, werd veel vlees op die
manier verduurzaamd. Het
vlees van varkens kwam daar
voor het best in aanmerking.
Vroeger rookte vrijwel iedere
boer zijn eigen hammen en wer
den er ook zijden spek in het pe-
kelbad gelegd. Ook na het peke
len, rijpen en roken en/of koken
van de hammen blijft het var
kensvlees, vergeleken met dat
van andere slachtdieren, het
meest sappig en krijgt een volle
smaak. Ook het drogen van ge
pekelde of met zout ingewreven
hammen en verschillende
worstsoorten was in die tijd een
gangbare methode om het vlees
te verduurzamen. Varkensvlees
dat tot ham wordt verwerkt
moet eerst worden gepekeld,
waarna men de ham laat rijpen
om hem vervolgens te i*oken of te
drogen en eventueel te koken.
Overigens worden niet alle
hammen gerookt of gedroogd.
Schouderham wordt namelijk
na het pekelen en rijpen vrijwel
altijd gekookt. Ook legt men
niet alle hammen in een pekel-
bad. Men kan ze ook inwrijven
met droog zout en vlak voor het
roken of drogen er weer afspoe
len. Het is echter een tijdroven
de bezigheid die met name in de
industrie niet meer wordt toege
past. Wel blijft de ham op die
manier nog sappiger dan wan
neer ze in een pekelbad wordt
gelegd. Men voegt ook wel an
dere smaakmakers toe zoals
specerijen, tuinkruiden, suiker
of honing.
Met het verdwijnen van de huis-
slacht is ook de gewoonte ver
dwenen om thuis zelf de rauwe
(gerookte of gedroogde) ham te
koken en warm bij de hoofd
maaltijd op te dienen. In veel
andere landen, onder andere in
Engeland en grote delen van
Duitsland, Oostenrijk, Frank
rijk, Spanje en Italië heeft men
die gewoonte tot op de dag van
vandaag wel gehandhaafd.
In Nederland maakt men een
onderscheid tussen de ham van
de achterbout van het varken en
de ham van de schouder van het
varken. Beiden mogen hier ham
worden genoemd.
De verschillen (schouderham en
achterham) dienen altijd te
worden aangegeven. In Frank
rijk doet men dat niet. Schou
derham zal men er nooit ham
noemen.
Achterham wordt hier nooit zo
zwaar gepekeld als in de meeste
andere landen in Europa. Ze
wordt ook minder zwaar ge
rookt. Het is een reden dat in de
meeste landen van Europa èn in
de VS de Nederlandse hammen
hoog gewaardeerd worden. Bij
de achterham maakt men een
onderscheid tussen ham die mèt
en die zonder het been worden
gepekeld, gerookt en gekookt.
De achterham met het been is
pittig van smaak en bovenal nog
sappiger dan de achterham
waaruit het been al voor het pe
kelen is weggenomen. Het voor
deel van achterham zonder been
is dat ze zich goed in dunne
plakken laat snijden. En dat
laatste is vooral voor ham die als
broodbeleg moet dienen een
noodzaak.
Kleur
Achterham zal altijd hoger ge
prijsd worden dan schouder
ham. De reden is dat achterham
doorgaans een mooie kleur
heeft, minder vet is en ook veel
smakelijker is dan de schouder
ham. Schouderham van de ont
beende schouder van het varken
wordt in de fabrieken na het pe
kelen geperst en gekookt. Ge
rookt wordt de schouderham
vrijwel nooit. Dat doen sommi
ge échte ambachtelijke slagers
vaak wel.
Schouderham is niet alleen vet
ter dan achterham. Ze heeft ook
een minder aantrekkelijke, ta
melijk bleke kleur en is meestal
minder sappig dan achterham.
Schouderham kan dan ook niet
als een goedkopere variant van
de achterham worden be
schouwd. In de keuken kan in
stukjes gesneden of gehakte
schouderham worden gebruikt
in ragouts en in gerechten met
peulvruchten en Italiaanse pas
ta (de traditionele macaroni met
ham en kaas).
Hans Belterman
Voorbeelden van gerechten met
achter- en schouderham treft u
volgende week in de dagelijkse
receptenrubriek op pagina 4
aan. Daarna wordt de bij ons
veel minder populaire rauwe
gerookte of gedroogde ham on
der de loep genomen. Ook met
rauwe ham kun je in de keuken
vele kanten uit.
Ham figureert vaak in stillevens.
Kreeft is nog altijd een luxe
artikel, dat je doorgaans
uitsluitend geserveerd krijgt in
de betere restaurants. In Yerseke
echter is er voor zover ik weet
geen eetgelegenheid waar geen
kreeft op de kaart staat. Dat
komt doordat de gepantserde
delicatesse hier letterlijk voor
het opscheppen is in de kreeften
parken. Veel Belgen gaan speci
aal naar Yerseke om kreeft te
eten.
Verwonderd ben ik dan ook niet
wanneer ik op de kaart van Ca-
fé-Petit Restaurant De Kruik verse
kreeft op de kaart zie staan. De
Kruik heeft trouwens wel andere
verrassingen inpetto. De buitenkant
doet een café vermoeden, uitgebreid
met wat eettafeltjes, maar dat pakt
heel anders uit. Inderdaad is de
voorkant van de zaak nog helemaal
café met bierdrinkende mannen aan
de bar, maar de achterzijde is een
ruim restaurant en ook het grote
achterterras biedt ruimte om te tafe
len. Er is zelfs nog een speeltuintje en
een enorme volière met waterpartij.
Het grondgebied van De Kruik
strekt zich dan ook uit over de breed
te van twee panden.
Het terras is een echte trekpleister,
vanwege de grote variatie aan vogels
in de volière. Het is een getjilp en ge
kwetter van jewelste en de ene na de
andere felgekleurde vogel vliegt aan
mijn tafeltje voorbij. Een echtpaar
dat op de nabijgelegen camping ver
toeft, vertelt ieder jaar terug te ko
men om te zien welke vogels er bij
zijn gekomen. De twee genieten
zichtbaar van hun geverderde vrien
den en van de spare-ribs op hun
bord, die naar hun zeggen voortref
felijk zijn.
Ik kies hier aan de Oosterschelde
voor de Hollandse garnalencocktail
19,50), een groot bord met lekkere
garnaaltjes op een bedje van verse
sla met een pittige cocktailsaus.
De versheid van de ingrediënten valt
op en op deze frisse maar zonnige
middag komen daar meer gasten op
af. Allemaal kiezen ze voor de serre
met het zicht op de vogels. Een Duits
echtpaar roemt het eten. Kennelijk
komen hier ook veel Belgen want bij
de voorafjes staan behalve Zes rau
we wilde oesters 15,50) ook Pla
teau Fruits de Mer(/ 22,50) en Twin
tig rauwe mosselen (ƒ15,50).
Vissoep met brood kost evenveel als
Soep van de Dag en Ossenstaartsoep
met brood 8,50). Voor de Rijkelijk
1
Café-Petit Restaurant De Kruik
Kaaistraat 7
4401 CH Yerseke
Tel. 0113-571721
Sluitingsdag: dinsdag
Keuken open van 12.00 tot 21.00 uur
Creditcards: Eurocard en Visa
Vegetarisch: Eiergerechten
Kinderen: aparte speelplek en kleine
menuutjes
Rolstoel: geen beletselen
gevulde kreeftensoep met brood be
taal je slechts een gulden meer.
Zes gegratineerde wilde oesters met
toast 18,50) kosten evenveel als
twintig gegratineerde mosselen,
eveneens met toast.
Onder de hoofdgerechten tref ik veel
bekenden als Biefstuk van de kogel
in boter gebakken (f 23,50), Wiener
Schnitzel 21,50) en Varkenshaas
22,50), allemaal in de boter ge
bakken. De Pikant gegrilde spare-
ribs 23,50) zijn volgens de kaait
'geschikt voor grote eters'.
Mijn aandacht gaat vooral uit naar
de visgerechten. Eigenaren van De
Kruik zijn Esther en Ko Wagenaar
en de Bouillabaisse van Ko, maal
tijdsoep, rijk gevuld met tongfilet,
kabeljauwfilet, verse mosselen en
vele andere lekkernijen uit de Oos
terschelde 27,50) is speciaal aan
bevolen, evenals de Gepocheerde
kabelkauwfilet in een heerlijke saus
van het huis 26,50) en de Gebak
ken Oosterscheldepaling en de Pa
ling van Piet, traditioneel bereide
paling in 't groen (beide 31,50).
Voor slibtong en zeetong geldt een
dagprijs en de Tai'bot gebakken of
gestoofd 'zoals wij het lekker vin
den' kost 28,50. Voorts is er een Vi-
spannetje met diverse soorten visfi
let in een dille-roomsaus 27,50) of
Drie m boter gebakken scholletjes
(ƒ23,50).
Maar ik bestel de hele kreeft 38,50
die deze middag koud wordt geser
veerd met een saus op basis van may
onaise. Het is heerlijk pulken en de
kreeft is voortreffelijk gekookt Dit
is Yerseke op z'n best, eenvoudig,
geen poespas maar uiterst vers.
Rien van Reems
De populaireHandspring-
zakcomputers zijn onlangs
vrij drastisch in prijs verlaagd.
Onget wi j f eld in het spoor van de
nieuwe, concurrerende model
len van Palm zijn de Visor Prism
en de Visor Platinum nu respec
tievelijk voor f 1290 en f 799 te
koop. De 'straatprijzen' komen
vaak nog vele tientjes lager uit.
De Handspring Visor is een
kleuren-pda, de Platinum is een
snelle zwart wit-versie die voor-
al in de smaak viel bij de Consu
mentenbond. Beide apparaten
gebruiken hetzelfde bestu
ringssysteem als de Palm-mo-
dellen, zodat de software onder
ling uitwisselbaar is.
Handspring en Palm vormen sa
men weer de grootste concur
rent van de Psions en de Pocket
PC-modellen.
De Nederlandse zoekmachi
ne www.vindex.nl is on
langs verbeterd. Er zijn vijf
specifieke interessegebieden
benoemd, waarbinnen zoekop
drachten sneller worden uitge
voerd. De gebieden zijn: nieuws,
financieel, telecom, reizen en
muziek. Daarnaast blijft het
mogelijk om op trefwoord het
hele Nederlandse gedeelte van
het world wide web af te zoeken.
'Verticalisering', zoals zo'n
maatregel wordt genoemd, is
ook al bij andere zoekmachines
ingevoerd. Deze ontwikkeling is
het gevolg van het steeds meer
toegespitste gebruik van het in
ternet. Minder mensen gaan 'zo
maar' wat surfen, meer gebrui
kers weten nauwkeurig wat ze
zoeken en worden zo sneller ge
holpen.
Sony kondigt de komst aan
van de eerste serxe combina
tie-spelers, die zowel dvd-video
als Super Audio CD meerka-
naals weergeven. De nieuw ont
wikkelde 'twin laser' weet ook
raad met cd's en cd-r's. Met de
DVP-NS900V en DVP-NS700V
is de Sony SACD-familie naar
tien modellen uitgebreid.
De nieuwe combinatiespelers
bieden meer dan standaard
dvd-spelers. De spelers zijn met
de Sony Digital Video Enhancer
(DVE) uitgerust, die zorgt voor
een hogere detailscherpte en on
volkomenheden in het beeld mi
nimaliseert. Ook minder perfec
te discs worden snel en accuraat
uitgelezen dankzij het geavan
ceerde Precision Drive 2 sys
teem.
De audioprestaties zijn verge
lijkbaar met de audiosystemen
die zich richten op de echte lief
hebbei". Super Audio loopt aar
dig. Momenteel zijn er zo'n 350
titels beschikbaar. Over een jaar
zijn dat er duizend.
Beide spelers hebben een ele
gant design en zijn leverbaar in
zilver of zwart. Ze komen in het
najaar op de markt. De prijs is
nog niet bekend.