Spinazie blijft een populaire bladgroente Milano altijd verrassend Liegen omdat het leuk is PZC Wilde spinazie 12 Aarde komt tot leven Plekje op internet Serieus of voor de lol. Met de pocket-leugendetec tor Truster kun j e alle kanten op. Is je teerbeminde wel te vertrouwen? Houdt die solli citant zich overeind? En hoe veel stress heb je eigenlijk zelf? Ik ga over een paar maanden trouwen, verklapt een colle ga. Ze liegt dat ze barst, wijst de Truster die meeluistert onver biddelijk uit. Op dit handzame leugendetectortje staan twee symbolen. Een pannendeksel en een appel. Het dekseltje vliegt omhoog; de stress in haar stem bereikt het maximum. En de appel die sym bool staat voor de waarheid wordt met enkele flinke happen geweld aangedaan. De deksel en de appel kabbelen verder wat op en neer bij deze proefpersoon. Dat duidt op op winding. Als ze haar antwoor den expres lardeert met leu gentjes, gaan de metertjes niet omhoog. Ze zegt dat ze 28 jaar is, maar de Truster geeft geen krimp. Maar als ze verklaart dat ze cosmetica 'gewoon grote onzin' vindt, blijft er van de appel maar een klokhuis over. Dus hij kan het wel, die detector. Het vooral een leuk speeltje, een hebbedinge tje. „Voor zakelijk gebruik of toepassingen van juridische aard ontbreekt een wettelijk ka der. Aan het gebruik van Truster kunnen geen rechten worden ontleend", meldt Arno Nabarro, wiens vrouw Semra importeur is, voor de zekerheid. Stiekem Even stiekem iemand op een leugentje betrappen, is er niet bij. Want eerst moet er 'gekali breerd' worden. De Truster heeft een normaal stukje tekst, liefst in duidelijk samenhan gende zinnen, nodig van het 'slachtoffer' om de stemschom- melingen te meten. Dat neemt tien tot vijftien seconden in be slag. Onopvallend werkt-ie wel, als je hem aan je mobiele tele foon koppelt. Maar niet elke te lefoon heeft de benodigde aan sluiting. Er zit een chip in die is ontwik keld voor het Israëlische leger. Volgens bedenker Albert Lieberman bevat de stem on hoorbare en onbeheersbare ele menten. „Iets houdt jetegen vloeiend te liegen." Dat heeft te maken met de bloedtoevoer naar de stembanden die wordt afgeknepen. De Truster pikt die verborgen elementen eruit. De Zuid-Koreaanse makers van 911 Computer claimen een be trouwbaarheidsscore van tach tig procent. Ze schermen onder meer met de uitkomst van een debat tussen George Bush en Al Gore. Bush eindigde op 57 leu gentjes en Gore op 23. Partner Van het apparaatje dat 150 gul den kost, zijn er inmiddels in Nederland een paar honderd verkocht. Wie koopt die dingen in 's hemelsnaam? „Da's heel verschillend", meldt Nabarro. „Mensen die in hun relatie be vestiging zoeken. Of mensen die willen meten hoeveel stress ze in spannende situaties hebben. Sommige wervings- en selectie bureaus willen de Truster ge bruiken. Maar hij is vooral voor de lol, bijvoorbeeld vriendinnen die met elkaar over vriendjes pra ten. Op onze website staat ook een leuk leugenspel." Je houdt je partner toch niet se rieus zo'n apparaatje voor zijn neus? „U vindt dat misschien raar. Ik ook. Maar er zijn men sen die dat serieus of laconiek doen, kijken of je iemand kunt betrappen. Het is ook niet zo gek om iemand te controleren ter wijl hij of zij het apparaatje ziet. Zo werkt de officiële leugende tector in Amerika ook. Je krijgt toch gerichte antwoorden." Dat de Truster er niet ólle leu gentjes uitfiltert, pareert Arno Nabarro: „Dan was-ie niet goed gekalibreerd. Daar staat of valt alles mee. Verder is het goed om foto Mare Bolsius een vraag nog eens te herhalen, als je iets zeker wilt weten." Vooruit, nog een testje. Mijnwe derhelft vertelt de Truster honderduit over haar stille aan bidder van wie ze droomt. Hij luistert geduldig en slikt alles voor zoete koek. Of zou ze mis schien toch de waarheid spre ken? Maarten van de Rakt Informatie: tel.nr. 0475-315.223; internet: www.truster.nl Spinazie eten we tegen woordig het gehele jaar door. Het is een van de meest gegeten én populairste van alle soorten bladgroenten die we in ons land op tafel brengen. Spinazie is er vers, diepgevroren en geconser veerd in glas of blik. De teelt van spinazie is in de afgelo pen decennia grotendeels verplaatst van de tuinbouw naar de landbouw. Hoewel verse spinazie nog al tijd de voorkeur verdient, blijkt dat de animo om in plaats daarvan diepgevroren spinazie te eten veel groter is dan wel eens wordt verondersteld. Voor spinazie die in glas of blik wordt verkocht is de belangstelling veel minder groot. Voorrang De verschillen in voedings waarde tussen verse en diepge vroren spinazie zijn niet (meer) van dien aard dat altijd voor rang moet worden gegeven aan het verse produkt. Die voorrang is er wel wanneer het gaat om de smaak. Diepgevroren spinazie smaakt weliswaar heel goed maar heeft altijd dezelfde smaak en dat kan op den duur wel eens gaan tegen staan. Van verse spinazie kan men dat lang niet altijd zeggen omdat er ver schillen in soorten en in berei dingswijzen zijn. Vroeg in het jaar komt de spina zie uitsluitend uit kassen. Im port vanuit landen met een be ter klimaat dan het onze is in die tijd vrijwel nihil. Later in het jaar (mei tot september) wan neer de spinazie voor een deel van de volle grond komt, zijn de verschillen ook zichtbaar. De jonge kasspinazie is niet alleen zachter van smaak doch de blaadjes zijn ook heel teer en dus kwetsbaar hetgeen van vol le grondspinazie niet kan wor den gezegd. Die heeft een wat nadrukkelijker smaak, steviger blad en is ook na de bereiding al tijd wat stugger. Volle grondspi nazie zal men in de keuken dan ook veel eerder fijnhakken dan men dat met jonge kasspinazie doet. De gewoonte om spinazie fijn te hakken of te malen dateert uit de tijd dat de spinazie zoals die bij ons werd geteeld nog grof en stug was. Door veredeling is de spinazie veel zachter, malser zou men kunnen zeggen, gewor den. Door veredeling van de soorten zijn in de jaren '70 van de vorige eeuw de zaadjes uit de spinazie verdwenen. Spinazie is door die veredeling ook een zeer fijne bladgroenten- soort geworden met een uitge sproken zacht blad en een zeer fijne nervenstructuur waardoor de kasspinazie en de jonge spi nazie van de volle grond ook rauw, als een salade, kan wor den gegeten. De kooktijden van de spinazie zijn in de loop van de jaren enorm teruggebracht. In de vo rige eeuw gaf'Aaltje, de zuinige keukenmeid' in haar kookboe ken aah dat spinazie met boter moest worden gestoofd. Wie met de spinazie van vandaag een dergelijk recept zou uitvoeren zou al gauw tot de conclusie ko men dat er een bijna slijmerige massa overbleef. Aan 'Aaltje' en haar collega's danken wij overigens nog wel het gebruik om broodkruim of paneermeel aan spinazie toe te voegen. Daarnaast werd spina zie ook wel gebonden met een losgeroerd ei, maizena of inge dikte room (spinazie a la crème) Ook voegde men wel eens fijn gewreven gekookte aardappe len als bindmiddel aan de spina zie toe. Spinazie bevat, evenals veel an dere soorten bladgroenten, een behoorlijke hoeveelheid vita minen B2 en C, mineralen en kalk. Het bevat ook oxaalzuur en dat heeft de eigenschap om kalk aan het lichaam te ontrek ken. Een direct gevaar voor de gezondheid houdt dit niet in. Wel geven voedingsdeskundi gen aan om niet vaker dan twee- of driemaal per week spinazie te consumeren. Spinazie mag na een warme bereiding niet nog maals worden opgewarmd. Ook niet in de magnetron. De stoffen (nitraat/nitriet) die daarbij vrij komen zijn wel schadelijk voor onze gezondheid. Nitraat-arm Sinds enige tijd is het mogelijk om die voor onze gezondheid kwalijke stoffen uit diepgevro ren spinazie te houden. Een van Europa's grootste producenten van diepgevroren spinazie brengt dan ook nitraat-arme spinazie op de markt. Die spina zie wordt geteeld in het noorden van Frankrijk waar de zon net iets langer schijnt dan bij ons. De spinazie wordt geoogst in de maanden juli en augustus. Bij de teelt wordt in principe geen kunstmest maar van boerderij en afkomstige organische mest gebruikt. Het was, zo'n slordige honderd jaar geleden, een goede gewoon te om met de spinazie ook enkele verse zuringbladeren mee te ko ken. De groente kreeg er een friszuur accent door. Dat zure accent bereikte men ook door vlak voor het opdienen enkele druppels zijn aan de spinazie toe te voegen. De gewoonte om spinaziege- rechten met plakjes hard ge kookt ei te garneren werd in die zelfde tijd geïntroduceerd door de fabrikanten van ingeblikte gekookte spinazie. De plakjes ei namen de plaats in van de oor spronkelijke garnering van spi nazie waarbij 'soldaatjes', in bo ter gebakken driehoekjes van witbrood, op of rond het spina- ziegerecht werden geschikt. Spinazie dient men zo kort mo gelijk te koken. Drie minuten is eigenlijk al voldoende. De groente moet men met het aan hangende vocht opzetten en gedurende de kooktijd, onder regelmatig omleggen, laten slinken. Wok Tegenwoordig gaat de voorkeur vap veel consumenten uit naar in de wok gebakken spinazie. Daartoe worden een of meerde re eetlepels (olijf)olie of ge klaarde boter verhit waarna men de gewassen en zo droog mogelijk gemaakte (slacentri fuge) bladgroente er bij gedeel ten, onder voortdurend om scheppen, aan toevoegt. Een bereidingstijd van twee tot drie minuten is dan ook haal baar. Hans Belterman In de komende week worden in de dagelijkse receptenrubriek op pagina 4 suggesties opgeno men voor het bereiden van kou de (salades) en warme gerechten met spinazie. Spinazie kent tal van toepassingen, bijvoorbeeld in een hartige taart. TT Tilde spinazie groeit nog altijd op de zuidelijke uitlopers van de V V Kaukasus, in Pakistan en het noorden van India. De wilde spi nazie die tegenwoordig bij ons wordt aangeboden heeft daarmee niets te maken. Het is een van de vele spinaziesoorten die over de ge hele wereld zijn verbreid. De zogenaamde wilde spinazie, die ook in ons land op een steeds grotere schaal wordt geteeld, wordt officieel aangeduid als tetragon of Nieuwzeelandse spinazie. De bladeren en stelen van die spinazie zijn veel grover en vleziger dan die van onze gewone spinazie. De smaak is geprononceerd en dat is een van de reden waardoor de wilde spinazie niet bij alle ge rechten kan worden gegeven waarbij onze gewone spinazie wel past. Wilde spinazie leent zich wel bijzonder goed voor het bereiden van vegetarische gerechten waarin tofu of tahoe, eieren en kaas wordt verwerkt. Ristorante-Pizzeria Milano in Domburg bestaat 25 jaar, een mooie gelegenheid om de kennis making te hernieuwen. Te meer omdat enige tijd geleden Vincent Sala de leiding in de keuken op zich heeft genomen, waarmee de derde generatie van de familie Sa- la is aangetreden en een aantal vernieuwingen zijn doorgevoerd. Grootvader Sala begon op ditzelf de adres aan het Groentje in 1960 een cafetaria. Hij maakte alles zelf: verse frietjes en huzarensalade, maar ook de kroketten en appelbollen, al leen dan was hij zeker van de kwali teit. Maar vooral met zijn eigenge maakte Italiaanse ijs trok hij van heinde en verre klanten. Op 7 mei 1976 namen Giovanni en Jeanette Sa la de zaak over. Zij maakten van Mila no een pizzeria, de eerste van Zeeland. 'De eerste, de beste' zou je kunnen zeggen, want kort geleden won Mila no een pizzabakwedstrijd. De win nende pizza, was een 'calzone', een dubbelgeklapte pizza. Pizzabakker Allessandro gaf er heel kunstig de vorm van een krab aan, compleet met scharen en poten en de vulling be stond naast vis, garnalen, mosselenen gambastaartjes vanzelfsprekend uit Noordzeekrab. De pizzabakkers, Allessandro uit het noorden en Luciano uit het uiterste zuiden van Italië, zijn vernuftig en creatief en de 22 pizza's op de kaart (in 1976 waren het er nog maar zes) zijn voortreffelijk. Met het aantreden van Vincent, de zoon van Jeanette en Gio vanni Sala, die zijn koksopleiding kreeg in het Belgische Koksijde, is het accent geleidelijk verlegd van pizze ria naar ristorante. Was vroeger de verhouding pizza's/ a la carte-gerech- ten 70/30, nu is dat 50/50. Vincent werkte onder meer op Aruba en dat verklaart een visgerecht als Red snapper met creool-saus en rijst 31,50) maar de basis van zijn ge rechten is klassiek Italiaans waaraan hij een eigen creatieve wending geeft. Als koud voorgerecht bestel ik Car paccio di pesce 15,00), rauwe tonijn en zalm met basilicum opgerold en licht aangevroren, waarna er flin terdunne plakjes van zijn gesneden, die een mooi kleurenpatroon vormen op een groot bord en die extra op smaak zijn gebracht met soja en gem ber, een heerlijk fris zomergerecht. De koude voorgerechten gaan van 9,00 voor een kleine Gemengde sa lade tot 18,50 voor Antipasto misto, een mix van vleeswaren, tonijn en zelf ingemaakte groenten. Onder het hoofd 'voorgerechten' staan ook en- Ristorante-Pizzeria Milano 't Groentje 11 4357 BC Domburg Open zeven dagen van de week vanaf 17.00 uur en zaterdag en zondag ook van 12.00 tot 14.00 uur. Geen creditcards, wel pinnen Kinderen hebben veel keus Vegetariërs eveneens Rolstoel moeilijk, toiletten boven kele maaltijdsalades (tot 20,00) Bij de warme voorgerechten zie ik fa vorieten als Calamari fritti 13,50), gefrituurde inktvisringen en Gambe- roni 17,50), 3 gegrilde gamba's, bei de met knoflooksaus. De Gamberoni zijn er ook als hoofdgerecht en kosten dan met frites en sla 33,50. Ik besluit als tussengerechtje Ravioli della casa 16,00) te proberen, pastatasjes ge vuld met ricotta en spinazie en ba dend in een zachte tomatensaus en van een exact goede gaarheid. Bij de vleesgerechten valt mijn oog op een klassieker: Saltimbocca alia Ro- mana 32,50), kalfsschnitzel met sa lie en parmaham, mozarella, pasta en groenten en onder het hoofdje 'visge rechten' trekt Fritto misto di Mare 30,00), verschillende soorten gefri tuurde vis mijn aandacht, maar om dat ik al een tussengerecht heb genut tigd beperk ik me tot een 'eenvoudige' pasta: Spaghetti alia Genovese 17,00). In Italië is pasta vaak een tussengerecht en hoe eenvoudiger van samenstelling hoe lekkerder vaak. Deze pasta is uitsluitend verrijkt met een pesto van basilicum, olijfolie, knoflook en Parmezaanse kaas die Vincent zelf heeft gemaakt en met pijnboompitten. Een prachtig ge recht, waarin de smaak van de pasta zelf tot zijn recht komt. Met een karafje frisse Rosé della Nur- ra Algherese 12,00) een heerlijke maaltijd. De pasta's kosten 14.00 tot 22,00 en de pizza's ƒ14,50 (Margharita) tot 28,00 (Frutti di Mare). En Giovanni Sala maakt dagelijks vers Italiaans ijs, waarvoor mensen in de rij staan. Rien van Reems In het Uitgebreide weerbencht na het journaal wordt onder meer aan de hand van satelliet- beelden getoond, hoe de ver schillende luchtlagen boven het aardoppervlak zich gedragen, waar regen te vernachten is en zovoort. De gemiddelde televi siekijker is helemaal gewend aan die beelden 'van bovenaf, maar wat je nou precies op zo'n satellietbeeld kunt zien, daar hebben we meestal geen idee van. Kopers van de laatste editie van de Grote Bosatlas, verschenen bij uitgeverij Wolters Noord- hoff, kunnen daar nu alles van te weten komen. De makers van de befaamde schoolatlas voegden een cd-rom toe, waarop een he leboel extra informatie te vin den is. Een van de aardigste onderdelen daarvan is het hoofdstuk over remote sensing; het maken van computerbeel den van de atmosfeer en van hel aardoppervlak. Remote sensing-beelden zijn geen gewone luchtfoto's. Het gaat om beelden die met de com puter zijn gemaakt aan de hand van verschillende waarnemin gen vanuit een zogenoemde geo stationaire satelliet, die op een hoogte van 36.000 km boven het aardoppervlak rondjes draait met dezelfde snelheid als de aarde zelf. De waarnemingen die zo'n sa telliet doet, worden doormiddel van computerbewerkingen om gezet in een soort foto, waarin gebruik is gemaakt van ver schillende kleuren. Soms zijn dat ongeveer de echte kleuren die vanuit de ruimte te zien zijn, maar vaker gaat het omfalse- color'nep kleuren dus, die zo gekozen zijn dat ze een bepaald aspect goed in beeld brengen. Het is erg leuk om zelf te experi menteren met remote sensing. De Grote Bos cd-rom maakt aan de hand van een serie oefenin gen alle basisbegrippen duide lijk, en daarna kun je er zelf mee aan de slag. De cd-rom bevat nog meer inte ressante extra's zoals themati sche en statistische informatie, landendocumentatie en een heel aardig topografisch spel waarmee leerlingen hun aard rijkskundige kennis kunnen toetsen en verdiepen. Vanaf de cd-rom kan ook online informatie worden gezocht. Al le plaatsen ter wereld zijn via het web op te vragen, maar ook regionale satellietbeelden. De 52e editie van de Grote Bosatlas plus cd-rom kost 114,95. Schijfruimte is goedkoop. Harddisks in nieuwe pe s meten nu tussen de 20 en de 40 gigabyte - ondanks de omvang van de tegenwoordige bestu ringssystemen en toepassingen een geweldige ruimte. Vergeleken met zulke schijven is de 30 megabyte die iedereen gratis kan krijgen bij de 'portal- site' Yahoo natuurlijk een schijntje. Een fatsoenlijk toe passingsprogramma kan je er niet op installeren, maar datis ook helemaal de bedoeling niet van deze ruimte. Allereerst is het persoonlijke plekje bij Yahoo bestemd voor de e-mail, die je met een gratis My Yahoo- account via dezelfde site kunt beheren. Ook de mail die je eventueel laat ophalen van je ei gen internetprovider, wat han dig is voor in het buitenland. Anders dan de meeste webmail voorzieningen van providers biedt Yahoo namelijk ook een uitvoerig adresboek. Maar er kan nog meer met dit 'stukje van jezelf' op het internet. 'My Yahoo', zoals de persoonlijke si te heet, biedt behalve e-mail en adreslijsten ook de mogelijk heid om willekeurige bestanden op te slaan in de 'Briefcase'. De bestanden kunnen in mappen worden georganiseerd. Per map kun je dan aangeven wie erin mag kijken. Als het om beeldbe standen gaat, kun je zelfs al bums maken en zo vakantiefo to's delen met vrienden thuis. Maar ook voor het onderbren gen van teksten en andere docu menten is het erg handig. Je kunt ze immers overal vandaan benaderen. Om de Yahoo-Briefcase te kun nen gebruiken moest je tot voor kort altijd eerst naar de website surfen. Sinds kort is er een han dige voorziening bij gekomen: Yahoo Drive. Dat is een hulp programmaatje dat je kunt downloaden en op je eigenpcin- stalleren. Als je verbinding met het internet hebt, zorgt het er voor dat de Yahoo-schijfruimte gewoon als een aparte drive-let ter (bijvoorbeeld F:) in de Windows-verkenner te zien is. Je kunt bestanden dan tussen Yahoo en je eigen schijf heen en weer slepen, alsof die 30 mega byte gewoon op de lokale pc stonden. Informatie: my.yahoo.com vrijdag 18 mei 2001 Spreekt hij of zij de waarheid of niet?

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2001 | | pagina 12