Tea tree levert wonderolie
Dressing uit
eigen keuken
PZC
Ontspannen over de grens
Rosegarden
in Belsele
13
Compaq
compacter
Beeldbuis
voordelig
Internetgids
zwangeren
Handboek
Html 4
vrijdag 27 april 2001
Of er zoiets bestaat als een
wondermiddel tegen
zowel ontstekingen, spier
pijn en verkoudheid als te
gen slechte adem, zweetvoe
ten. vet haar en zelfs
hondenvlooien? Vraag het
aan een Australische Abori
ginal en hij noemt onmiddel
lijk de naam van dit middel:
Tea tree-olie. Een duizenden
j aren oud panacee, dat van
Down Under opstoomt naar
onze contreien.
Toen in 1770 de Engelse kapi
tein James Cook voet aan
wal zette in Botany Bay aan de
noordoostkust van Australië en
in de nabij gelegen moerassen
wouden vol bomen met geurige
bladeren tegenkwam, dacht hij
een nieuwe theeplant te hebben
ontdekt.
Geen wonder dat de ontdek
kingsreizigers de Melaleuca al-
temifolia, zoals de botanische
term voor deze struikvormige
boom luidt, de naam Tea Tree
(Theeboom) gaven. Hadden ze
de oorspronkelijke bewoners
van Australië geraadpleegd,
dan hadden ze geweten dat de
Melaleuca alternifolia geen
theeplant was, maar de leveran
cier van een medicijn tegen 101
kwalen en ongemakken.
De Aboriginals waren immers al
duizenden jaren vertrouwd met
de therapeutische toepassing
van deze plant. Ze wisten mis
schien niet precies wat de che
mische samenstelling van de
stoffen in de bladeren was, maar
dat ze heilzaam waren wisten ze
maar al te goed. En hun kennis
mocht dan niet op schrift staan,
maar de kunst van het weken en
pletten van de bladeren en het
gebruik van het aftreksel voor
allerlei wonden en pijntjes was
wel mondeling van generatie op
generatie doorgegeven. De
Melaleuca stond bij het natuur
volk dan ook in hoog aanzien.
Zoals trouwens ook bij de net in
Australië gearriveerde Europe
anen, al waardeerden die op dat
moment alleen nog maar de
kruidige, frisse smaak van de
„thee" die ze van de bladeren
konden zetten.
Daarin kwam verandering toen
eind 18e, begin 19e eeuw de
blanke kolonisten met duizen
den tegelijk naar Australië
kwamen en voor hun gezond
heidszorg een beroep deden op
de kennis van de oorspronkelij
ke bewoners. Ook zij raakten
overtuigd van de wonderbaar
lijke uitwerking van de Tea tree
olie. Het thuisfront in Europa
wilde er echter (nog) niet aan.
Want wat kon een medicijn dat
afkomstig was van primitieve
en onbeschaafde wezens als de
Aboriginals nu helemaal voor
stellen?
Antiseptisch
De olie van de Tea Tree helpt te
gen van alles; van zweetvoeten
tot brandwondjes.
Het zou dan ook nog tot in de 20e
eeuw duren voordat de westerse
wereld ermee vertrouwd zou ge
raken. Een belangrijke aanzet
daartoe gaf dr. Arthur Penfold,
een Australische wetenschap
per, die na een driejarig onder
zoek in 1925 bekendmaakte dat
de antiseptische en antibacte-
riële eigenschappen van Tea
tree-olie dertien maal sterker
zijn dan die van carbolzuur,
destijds het meest gebruikte
bacteriedodende middel.
Dr. Penf olds ontdekking gaf de
aanzet tot verdere medische on
derzoeken, die zijn bevindingen
alleen maar bevestigden.
Vanaf dat moment stond niets
de opmars van dit natuurlijk
„huismiddeltje" meer in de weg
en toen de Tweede Wereldoorlog
uitbrak, ontbrak de Tea tree
olie in geen enkele EHBO-kist
van de leger- en marine-eenhe
den meer, vooral niet wanneer
deze in tropische gebieden wer
den ingezet.
De opkomst van de penicilline
en de synthetische medicijnen
verbande in de na-oorlogse ja
ren de Tea tree-olie aanvanke
lijk weer even naar de achter
grond, maar met cle groeiende
belangstelling voor alternatieve
geneeswijzen keerde in de afge
lopen decennia de waardering
ervoor terug. Inmiddels is Tea
tree-olie in praktisch de hele
westerse wereld verkrijgbaar en
vindt ze steeds meer aftrek als
In Nederland was het tot aan
de Tweede Wereldoorlog een
goede gewoonte om sla en sala
des met mayonaise aan te ma
ken. Daarin is na zo'n slordige
vijftig jaar verandering geko
men omdat de dressings de
plaats van de mayonaise hebben
ingenomen.
Dressings bestaan al heel lang.
De meest bekende van alle dres
sings is de sauce vinaigrette uit
de Franse keuken. Vrijwel alle
overige dressings zijn creaties
uit Engeland en de VS, geba
seerd op de Franse vinaigrette.
De dressing ontleent zijn naam
aan het Engelse werkwoord 'to
dress': aankleden.
Olie en azijn zijn de belangrijk
ste bestanddelen van de dres
sing. Volgens een vaste (lees:
Franse) regel bestaat de dres
sing uit een deel azijn en drie of
vier delen olie. Er worden naar
eigen smaak en inzicht smaak
makers aan toe gevoegd. Ook
met zuivelproducten die minder
vetrijk dan olie zijn, kunnen
verrassende dressings worden
samengesteld.
Kant-en-klaar
Dressings zijn evenals de vinai
grette kant-en-klaar verkrijg
baar. Vooral in de warmere jaar
getijden zijn de schappen in de
supermarkten er royaal mee ge
vuld. Er zijn vele tientallen va
rianten
De dressings die kant-en-klaar
worden verkocht zien er op een
enkele uitzondering na niet zo
smakelijk uit.
Het zien van dergelijke kant
en-klare dressings stimuleert
om dergelijke sauzen zelf tema
ken. Moeilijk is het niet. De in
grediënten zijn overal verkrijg
baar. Het zelf samenstellen van
dressings houdt ook in dat de
smaak met de tijd kan meegaan.
Niet alle kant-en-klare dres
sings doen dat.
Gebruik voor het samenstellen
van een dressing kruidenazijn
of edik, extra vierge olijfolie,
fijn (tafel)zout en vers gemalen
witte peper uit de molen. Voeg
fijngehakte of -gesneden verse
tuinkruiden, ontvelde verse to
maten en dito paprika's, gesnip
perde uien, prei of bosuitjes en
ragfijn gehakte knoflookteen-
tjes toe. Neem als smaakmaker
fijne Franse mosterd, tabasco of
Worcestershire sauce.
Het is een trend om dressings sa
men te stellen met wat meer olie
dan tot nu toe gebruikelijk was.
Op een deel azijn gebruikt men
tegenwoordig vier, vijf of zes
delen olie. De zure smaak van de
azijn kan daarnaast nog worden
gemaskeerd door (poedersui
ker, honing of maple syrup toe
te voegen. Een van de meest
trendy azi jnsoorten van het mo
ment, aceto balsamico, leent
zich prima om in dressings te
worden verwerkt. Balsamico
laat zich ook goed combineren
met limoen- of citroensap.
Voor het maken van dressings
voor sla bij visgerechten en voor
salades waarin vis, schaal- en
schelpdieren worden opgeno
men kan de azijn worden ver
vangen door gezeefd vers li
moen- of citroensap. Bij het zelf
dressings maken is het goed te
weten dat zout zich heel slecht
in olie laat oplossen. Een dres
sing maakt men het beste door
eerst azijn, edik of limoen- of
citroensap te vermengen met
wat zout, peper en eventueel
wat suiker. Blijf zo lang roeren
tot het zout en eventueel de sui
ker is opgelost. Klop pas daarna
de olie en andere toevoegingen
beetje voor beetje door het
mengsel. Omdat dressings geen
échte gebonden sauzen zijn,
moeten ze vlak voor het gebruik
nog eenmaal flink geroerd en
geklopt worden.
Dressings kunnen ook in een
flesje met wijde opening waarin
een kurk past gemaakt worden
Hierbij wordt niet geroerd en
geklopt maar geschud.
(*Edik is een ambachtelijk ver
vaardigde azijnsoort die de
naam azijn niet mag dragen om
dat het zuurgehalte niet aan de
wettelijke norm voldoet.)
Hans Belterman
Volgende week worden in de da
gelijkse receptenrubriek op pa
gina 4 suggesties gegeven voor
het samenstellen van maaltijd
salades die worden aangemaakt
met dressings uit eigen keuken.
eerste-hulpuitrusting-in-een-
flesje. Het middel wordt vooral
gewaardeerd vanwege zijn veel
zijdigheid. Het kent dan ook
meer dan honderd verschillende
toepassingen. Want behalve dat
het antisceptisch en bacteriedo-
dend werkt, waardoor het kan
worden gebi'uikt bij de behan
deling van snij-, schaaf- en
brandwondjes en van huidin
fecties, werkt het tevens schim-
meldodend bij aandoeningen
als bijvoorbeeld ringworm, Can
dida en zwemmerseczeem, ter
wijl het bovendien kan worden
ingezet bij de bestrijding van vi
russen, zoals griep en verkoud
heid. Daar komt nog bij dat het
verzachtend werkt, waardoor
pijn (bijvoorbeeld door ge
wrichtsaandoeningen) en jeuk
door insectenbeten worden ver
licht. Tevens zou het het im
muunsysteem versterken.
Wetenschappers hebben inmid
dels kunnen achterhalen waar
aan de Teatree-olie zijn uitwer
king dankt. De etherische olie,
die door stoomdestillatie van de
Melaleuca alternifolia-blade-
ren wordt verkregen, bevat
meer dan honderd aantoonbaar
werkzame stoffen, waaronder
als meest effectieve cineol (ook
wel eucalyptol genoemd) en ter-
pineen-4-ol. Opmerkelijk is dat
deze stoffen afzonderlijk weinig
of zelfs geen uitwerking heb
ben. Het geneeskrachtige effect
dankt de Tea tree-olie enkel en
alleen aan de synergie die ont
staat door de combinatie van de
stoffen.
Sinds wereldwijd de waarde
ring voor het oeroude „oer
woud-medicijn" is toegenomen,
is de winning en productie van
Tea tree-olie uitgegroeid tot een
regelrechte industrie. In de ja
ren vijftig kende Australië nog
maar drie Tea tree-fields, kleine
bedrijfjes in het moerasgebied
Bungawalbyn Valley in New
South Wales, waar de oogst te
voet en met de hand werd uitge
voerd door zogenaamde bush-
cutters. In 1976 gaf de Australi
sche overheid - op een donder
dag - toestemming voor de op
richting van de eerste echte
plantage, die Thursday (don
derdag) Plantation werd ge
doopt. Daarmee was officieel de
basis gelegd voor de huidige en
nog altijd groeiende Tea tree
olie-industrie. In de loop van de
jaren kwamen er diverse plan
tages bij en sinds enige tijd
wordt er zelfs buiten Australia,
onder meer in Califomië, geëx
perimenteerd met de winning
van de geneeskrachtige olie uit
de bladeren van de Melaleuca
alternifolia.
Kitty van Gerven
Voor meer infomatie over
Thursday Plantation Tea tree
olie kan contact worden opge
nomen met Tramedico bv in
Weesp, tel: 0294-461.101 of e-
mail teatree@tramedico.nl
Ten zuiden van de Westerschel-
de ziet de wereld er anders uit.
Het is een plezier om langs kreken
en knotwilgen te toeren. De grens
streek is een prachtig gebied voor
rustzoekers en wanneer je dan
zo'n oase als The Rosegarden ont
dekt is het geluk compleet.
The Rosegarden is een klein restau
rant aan de Lokersebaan in het
Westvlaamse Belsele. De Lokerse
baan vormt de verbinding tussen Sint
Niklaas en Lokeren, een drukke weg
met die typisch Belgische lintbebou
wing. Dat betekent dat er veel bedrij
ven en winkels zijn gevestigd in de
omgeving van The Rosegarden. Met
name een zaak in tuindecoraties die
zelfs klanten uit Nederland en Frank
rijk trekt, brengt bij The Rosegarden
gasten over de vloer.
Indeling
Die komen er een kopje koffie drinken
en een hapje eten, want van het een
komt het ander dank zij de doordach
te indeling van de zaak: voor is een in
formele met rotan gemeubileerde
'veranda' waar hapjes en drankjes
kunnen worden genuttigd en deze
ruimte staat in open verbinding met
het intieme restaurant.
Hoewel de naam The Rosegarden en
de dominerende kleur 'English Ra
cing Green' een voorliefde van de uit
baters voor het Verenigd Koninkrijk
verraadt, doet de sfeer toch ook een
beetje Frans aan. Dat komt waar
schijnlijk door de rangschikking van
de elegante tafels en stoelen rond een
sterk in het oog springend houten buf
fet. Al met al veroorzaakt een bezoek
aan The Rosegarden een echt vakan
tiegevoel. We zijn duidelijk niet meer
in Nederland.
Tot mijn verrassing echter is de gast
vrouw een Zeeuwse. Karen de Smidt
komt uit Westdorpe. Zij en Benny
Maes, die in de keuken staat, doen al
les met hun tweetjes. Dat houdt in dat
de kaart beperkt is.
Want vooral bij mooi weer als in de
tuin is gedekt, hebben zij hun handen
vol .Daar vormen honderd rozenstrui
ken een lust voor het oog en de neus.
De kaart is gezellig Vlaams en Benny
Maes huldigt het motto: op is op. Dus
alles is vers. De prijzen zijn in Belgi
sche franks. Voor-gerechten:
Tomatenroomsoep (130 fr.), Ambach-
Restaurant-Traiteur The Rosegarden
Lokersebaan 79
9111 Belsele
Tel/Fax 0032 37726831
Gesloten op woensdag en donderdag
Keuken open vanaf 12.00 uur
Creditcards: Visa en Mastercard
Rolstoel: probleemloos
Kinderen: menuutjes
Vegetarisch: altijd in overleg
telijke kaaskroket (275 fr.) Garnalen-
cocktail (395 fr.), Scampi in lookboter
(495 fr.), Scampi in pokante currysaus
(495 fr.), Scampi Diable (550 fr.) en
Toast met gerookte zalm (450 fr.).
Ik probeer de Ambachtelijke grijze
garnaalkroket (375 fr.), goed bereid
een delicatesse. En die is hier heel erg
lekker, krokant korstje en een smel
tende kern met een goede vulling van
garnaaltjes.
Hoofdgerechten
Bij de hoofdgerechten vis zie ik weer
de garnaaltjes: Tomaat met grijze gar
nalen en frietjes (550 fr.) en ook de drie
Scampi-bereidingen (695 tot 750 fr.).
Verder Gebakken zalmfilet met een
roze pepersaus (625 fr.), Gebakken
Zeetong met botersaus tegen dagprijs
en een Koude Zalmschotel (550 fr.).
Uit de vier hoofdschotels vlees, waar
onder Cöte a l'oss met salade (1495 fr.,
minimaal 2 personen) kies ik Filet Pur
(750 fr.), een heerlijk sappig stuk vlees
dat smelt op de tong. De gast heeft de
keus uit krielaardappeltjes, aardap-
pelkroketjes of frietjes. Die zelf ge
sneden frietjes frituurt Benny Maes in
plantaardige olie: „Dat kost wel meer,
maar je proeft het verschil."
Ook de desserts vergen ambachtelijke
activiteit: Sabayon met Grand Mar
nier (250 fr.) of Crêpes Suzette
(295 fr.).
Het bord met suggesties is dit voorjaar
gewijd aan het witte goud, asperges
als voor- en als hoofdgerecht, in klas
sieke uitvoering, te weten op Vlaamse
wijze (voorgerecht 395 fr. en hoofdge
recht 695 fr.) en met zalm en mousseli
nesaus (495 fr. en 750 fr.).
The Rosegarden is een gezellige pleis
terplaats met een uitstekende keuken.
Rien van Reems
De dagen van de minitower
lijken geteld. Deze onprak
tisch dikke pc-kasten zijn te
groot om op het bureau te zetten
en te klein om er werkelijk een
heleboel extra onderdelen in te
bouwen, maar ze huisvesten nog
steeds de meerderheid van de
gemiddelde thuis-pc's. Toch zie
je hoe langer hoe vaker de mooi
ere, compactere uitvoering er
van in de winkel verschijnen.
Na Packard Bell komt nu ook
Compaq met twee nieuwe mo
dellen in de Smartop-lijn: de
3006NL en de3008NL.
Beide machines zitten in een
mooi ontworpen systeemkastje
van 10 bij 28 bij 37 centimeter,
die nu eens geen slecht figuur
slaat naast de monitor op het
bureau. De 3006NL heeft stan
daard een cd-rewriter aan
boord, bij de 3008NL is dit een
combo-rewriter die ook dvd's
kan afspelen.
Het steeds betaalbaarder
worden van platte lcd-mo-
nitoren heeft een aantrekkelijk
neveneffect: ook de 'ouderwet
se' maar nog steeds veel ge
bruikte beeldbuis-types wor
den in hoog tempo voordeliger.
De 17-inchmodellen van de top
merken, die tot voor kort nog
ruim boven de duizend gulden
kostten, zijn tegenwoordig een
stuk plezieriger geprijsd. En dat
terwijl die topmerken ook nog
met regelmaat nieuwe modellen
op de markt brengen, vaak met
allerlei snufjes en een beeld
kwaliteit die een jaar geleden
zeldzaam was.
NEC-Mitsubishi heeft nu voor
1035 de Dpro730, met een
Diamondtron Natural Flat
beeldbuis die op z'n sokken
1024 bij 768 pixels bij 85 Hz
aankan (maximaal haalt hij
1600 bij 1200 op 76 Hz). In actie
gebruikt hij 89 Watt, in de
stand-by stand slechts vijf.
De serie Internetgidsen van
Academie Service breidt
gestaag uit. De compacte gids
jes vormen een wegwijzer in het
oerwoud van websites die over
allerlei onderwerpen beschik
baar zijn. Koos Boertjens en
Jannie Kroes voegden een
nieuw deeltje aan de serie toe,
dit keer over zwangerschap en
geboorte en ze hebben daarvoor
een indrukwekkend aantal sites
bezocht. In het boekje zijn ze ge
rubriceerd in aparte hoofdstuk
ken. Zo zijn er verzamelingen
sites over de periode voor en tij
dens de zwangerschap, over de
geboorte zelf, het kersverse ou
derschap en over de baby. Je
kunt het zo gek niet noemen of
er zijn verwijzingen naar. Enke
le voorbeelden: seksualiteit,
vruchtbaarheidsproblemen,
ziekten, miskramen, onderzoe
ken, de verschillende soorten
bevallingen, moeder- en vader
schap, borst- en flesvoeding en
ga zo maar door. We hebben ze
niet geteld, maar er staan zeker
een stuk of 1500 verwijzingen
naar relevante sites in en de
meeste daarvan zijn zeer bruik
baar. Het is niet noodzakelijk
om al die adressen met de hand
in te tikken, als je een rondgang
op het internet wilt maken. Op
de bij de gids meegeleverde cd-
rom staan al die adressen in een
handig register. Ook zijn tal van
hulpmiddelen op het schijf je ge
zet, zoals afspelers en readers,
firewallsoftware en nog een he
leboel andere bruikbare pro
gramma's. De Internetgids
Zwangerschap en Geboorte
kost 32,50.
Eveneens bij Academie Ser
vice verscheen 'Het comple
te handboek Html 4.01' van
Pfaffenberger en Karow, voor
iedereen die zich wil verdiepen
in de mogelijkheden van de op
maaktaal voor webpagina's.
Html 4 is vooral populair ge
worden door de wijze waarop
met zogenaamde stylesheets
wordt gewerkt, sjablonen waar
in belangrijke kenmerken zoals
lettertype, kleurgebruik en der
gelijke zijn vastgelegd. Daar
door heeft de opmaak van een
pagina op een uniforme wijze
plaats, terwijl de codering een
stuk overzichtelijker wordt.
Het Handboek behandelt Html
4.01 in extenso. Ook het werken
met databases, het interactief
maken van een pagina met Acti-
ve-X en Java-applets en dyna
misch html komen aan de orde.
Het boek kost 99,90.
De Melaleuca alternifolia, zoals de botanische term voor deze struikvormige boom luidt, wordt Tea Tree genoemd.