Tea tree levert wonderolie Dressing uit eigen keuken PZC Ontspannen over de grens Rosegarden in Belsele 13 Compaq compacter Beeldbuis voordelig Internetgids zwangeren Handboek Html 4 vrijdag 27 april 2001 Of er zoiets bestaat als een wondermiddel tegen zowel ontstekingen, spier pijn en verkoudheid als te gen slechte adem, zweetvoe ten. vet haar en zelfs hondenvlooien? Vraag het aan een Australische Abori ginal en hij noemt onmiddel lijk de naam van dit middel: Tea tree-olie. Een duizenden j aren oud panacee, dat van Down Under opstoomt naar onze contreien. Toen in 1770 de Engelse kapi tein James Cook voet aan wal zette in Botany Bay aan de noordoostkust van Australië en in de nabij gelegen moerassen wouden vol bomen met geurige bladeren tegenkwam, dacht hij een nieuwe theeplant te hebben ontdekt. Geen wonder dat de ontdek kingsreizigers de Melaleuca al- temifolia, zoals de botanische term voor deze struikvormige boom luidt, de naam Tea Tree (Theeboom) gaven. Hadden ze de oorspronkelijke bewoners van Australië geraadpleegd, dan hadden ze geweten dat de Melaleuca alternifolia geen theeplant was, maar de leveran cier van een medicijn tegen 101 kwalen en ongemakken. De Aboriginals waren immers al duizenden jaren vertrouwd met de therapeutische toepassing van deze plant. Ze wisten mis schien niet precies wat de che mische samenstelling van de stoffen in de bladeren was, maar dat ze heilzaam waren wisten ze maar al te goed. En hun kennis mocht dan niet op schrift staan, maar de kunst van het weken en pletten van de bladeren en het gebruik van het aftreksel voor allerlei wonden en pijntjes was wel mondeling van generatie op generatie doorgegeven. De Melaleuca stond bij het natuur volk dan ook in hoog aanzien. Zoals trouwens ook bij de net in Australië gearriveerde Europe anen, al waardeerden die op dat moment alleen nog maar de kruidige, frisse smaak van de „thee" die ze van de bladeren konden zetten. Daarin kwam verandering toen eind 18e, begin 19e eeuw de blanke kolonisten met duizen den tegelijk naar Australië kwamen en voor hun gezond heidszorg een beroep deden op de kennis van de oorspronkelij ke bewoners. Ook zij raakten overtuigd van de wonderbaar lijke uitwerking van de Tea tree olie. Het thuisfront in Europa wilde er echter (nog) niet aan. Want wat kon een medicijn dat afkomstig was van primitieve en onbeschaafde wezens als de Aboriginals nu helemaal voor stellen? Antiseptisch De olie van de Tea Tree helpt te gen van alles; van zweetvoeten tot brandwondjes. Het zou dan ook nog tot in de 20e eeuw duren voordat de westerse wereld ermee vertrouwd zou ge raken. Een belangrijke aanzet daartoe gaf dr. Arthur Penfold, een Australische wetenschap per, die na een driejarig onder zoek in 1925 bekendmaakte dat de antiseptische en antibacte- riële eigenschappen van Tea tree-olie dertien maal sterker zijn dan die van carbolzuur, destijds het meest gebruikte bacteriedodende middel. Dr. Penf olds ontdekking gaf de aanzet tot verdere medische on derzoeken, die zijn bevindingen alleen maar bevestigden. Vanaf dat moment stond niets de opmars van dit natuurlijk „huismiddeltje" meer in de weg en toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, ontbrak de Tea tree olie in geen enkele EHBO-kist van de leger- en marine-eenhe den meer, vooral niet wanneer deze in tropische gebieden wer den ingezet. De opkomst van de penicilline en de synthetische medicijnen verbande in de na-oorlogse ja ren de Tea tree-olie aanvanke lijk weer even naar de achter grond, maar met cle groeiende belangstelling voor alternatieve geneeswijzen keerde in de afge lopen decennia de waardering ervoor terug. Inmiddels is Tea tree-olie in praktisch de hele westerse wereld verkrijgbaar en vindt ze steeds meer aftrek als In Nederland was het tot aan de Tweede Wereldoorlog een goede gewoonte om sla en sala des met mayonaise aan te ma ken. Daarin is na zo'n slordige vijftig jaar verandering geko men omdat de dressings de plaats van de mayonaise hebben ingenomen. Dressings bestaan al heel lang. De meest bekende van alle dres sings is de sauce vinaigrette uit de Franse keuken. Vrijwel alle overige dressings zijn creaties uit Engeland en de VS, geba seerd op de Franse vinaigrette. De dressing ontleent zijn naam aan het Engelse werkwoord 'to dress': aankleden. Olie en azijn zijn de belangrijk ste bestanddelen van de dres sing. Volgens een vaste (lees: Franse) regel bestaat de dres sing uit een deel azijn en drie of vier delen olie. Er worden naar eigen smaak en inzicht smaak makers aan toe gevoegd. Ook met zuivelproducten die minder vetrijk dan olie zijn, kunnen verrassende dressings worden samengesteld. Kant-en-klaar Dressings zijn evenals de vinai grette kant-en-klaar verkrijg baar. Vooral in de warmere jaar getijden zijn de schappen in de supermarkten er royaal mee ge vuld. Er zijn vele tientallen va rianten De dressings die kant-en-klaar worden verkocht zien er op een enkele uitzondering na niet zo smakelijk uit. Het zien van dergelijke kant en-klare dressings stimuleert om dergelijke sauzen zelf tema ken. Moeilijk is het niet. De in grediënten zijn overal verkrijg baar. Het zelf samenstellen van dressings houdt ook in dat de smaak met de tijd kan meegaan. Niet alle kant-en-klare dres sings doen dat. Gebruik voor het samenstellen van een dressing kruidenazijn of edik, extra vierge olijfolie, fijn (tafel)zout en vers gemalen witte peper uit de molen. Voeg fijngehakte of -gesneden verse tuinkruiden, ontvelde verse to maten en dito paprika's, gesnip perde uien, prei of bosuitjes en ragfijn gehakte knoflookteen- tjes toe. Neem als smaakmaker fijne Franse mosterd, tabasco of Worcestershire sauce. Het is een trend om dressings sa men te stellen met wat meer olie dan tot nu toe gebruikelijk was. Op een deel azijn gebruikt men tegenwoordig vier, vijf of zes delen olie. De zure smaak van de azijn kan daarnaast nog worden gemaskeerd door (poedersui ker, honing of maple syrup toe te voegen. Een van de meest trendy azi jnsoorten van het mo ment, aceto balsamico, leent zich prima om in dressings te worden verwerkt. Balsamico laat zich ook goed combineren met limoen- of citroensap. Voor het maken van dressings voor sla bij visgerechten en voor salades waarin vis, schaal- en schelpdieren worden opgeno men kan de azijn worden ver vangen door gezeefd vers li moen- of citroensap. Bij het zelf dressings maken is het goed te weten dat zout zich heel slecht in olie laat oplossen. Een dres sing maakt men het beste door eerst azijn, edik of limoen- of citroensap te vermengen met wat zout, peper en eventueel wat suiker. Blijf zo lang roeren tot het zout en eventueel de sui ker is opgelost. Klop pas daarna de olie en andere toevoegingen beetje voor beetje door het mengsel. Omdat dressings geen échte gebonden sauzen zijn, moeten ze vlak voor het gebruik nog eenmaal flink geroerd en geklopt worden. Dressings kunnen ook in een flesje met wijde opening waarin een kurk past gemaakt worden Hierbij wordt niet geroerd en geklopt maar geschud. (*Edik is een ambachtelijk ver vaardigde azijnsoort die de naam azijn niet mag dragen om dat het zuurgehalte niet aan de wettelijke norm voldoet.) Hans Belterman Volgende week worden in de da gelijkse receptenrubriek op pa gina 4 suggesties gegeven voor het samenstellen van maaltijd salades die worden aangemaakt met dressings uit eigen keuken. eerste-hulpuitrusting-in-een- flesje. Het middel wordt vooral gewaardeerd vanwege zijn veel zijdigheid. Het kent dan ook meer dan honderd verschillende toepassingen. Want behalve dat het antisceptisch en bacteriedo- dend werkt, waardoor het kan worden gebi'uikt bij de behan deling van snij-, schaaf- en brandwondjes en van huidin fecties, werkt het tevens schim- meldodend bij aandoeningen als bijvoorbeeld ringworm, Can dida en zwemmerseczeem, ter wijl het bovendien kan worden ingezet bij de bestrijding van vi russen, zoals griep en verkoud heid. Daar komt nog bij dat het verzachtend werkt, waardoor pijn (bijvoorbeeld door ge wrichtsaandoeningen) en jeuk door insectenbeten worden ver licht. Tevens zou het het im muunsysteem versterken. Wetenschappers hebben inmid dels kunnen achterhalen waar aan de Teatree-olie zijn uitwer king dankt. De etherische olie, die door stoomdestillatie van de Melaleuca alternifolia-blade- ren wordt verkregen, bevat meer dan honderd aantoonbaar werkzame stoffen, waaronder als meest effectieve cineol (ook wel eucalyptol genoemd) en ter- pineen-4-ol. Opmerkelijk is dat deze stoffen afzonderlijk weinig of zelfs geen uitwerking heb ben. Het geneeskrachtige effect dankt de Tea tree-olie enkel en alleen aan de synergie die ont staat door de combinatie van de stoffen. Sinds wereldwijd de waarde ring voor het oeroude „oer woud-medicijn" is toegenomen, is de winning en productie van Tea tree-olie uitgegroeid tot een regelrechte industrie. In de ja ren vijftig kende Australië nog maar drie Tea tree-fields, kleine bedrijfjes in het moerasgebied Bungawalbyn Valley in New South Wales, waar de oogst te voet en met de hand werd uitge voerd door zogenaamde bush- cutters. In 1976 gaf de Australi sche overheid - op een donder dag - toestemming voor de op richting van de eerste echte plantage, die Thursday (don derdag) Plantation werd ge doopt. Daarmee was officieel de basis gelegd voor de huidige en nog altijd groeiende Tea tree olie-industrie. In de loop van de jaren kwamen er diverse plan tages bij en sinds enige tijd wordt er zelfs buiten Australia, onder meer in Califomië, geëx perimenteerd met de winning van de geneeskrachtige olie uit de bladeren van de Melaleuca alternifolia. Kitty van Gerven Voor meer infomatie over Thursday Plantation Tea tree olie kan contact worden opge nomen met Tramedico bv in Weesp, tel: 0294-461.101 of e- mail teatree@tramedico.nl Ten zuiden van de Westerschel- de ziet de wereld er anders uit. Het is een plezier om langs kreken en knotwilgen te toeren. De grens streek is een prachtig gebied voor rustzoekers en wanneer je dan zo'n oase als The Rosegarden ont dekt is het geluk compleet. The Rosegarden is een klein restau rant aan de Lokersebaan in het Westvlaamse Belsele. De Lokerse baan vormt de verbinding tussen Sint Niklaas en Lokeren, een drukke weg met die typisch Belgische lintbebou wing. Dat betekent dat er veel bedrij ven en winkels zijn gevestigd in de omgeving van The Rosegarden. Met name een zaak in tuindecoraties die zelfs klanten uit Nederland en Frank rijk trekt, brengt bij The Rosegarden gasten over de vloer. Indeling Die komen er een kopje koffie drinken en een hapje eten, want van het een komt het ander dank zij de doordach te indeling van de zaak: voor is een in formele met rotan gemeubileerde 'veranda' waar hapjes en drankjes kunnen worden genuttigd en deze ruimte staat in open verbinding met het intieme restaurant. Hoewel de naam The Rosegarden en de dominerende kleur 'English Ra cing Green' een voorliefde van de uit baters voor het Verenigd Koninkrijk verraadt, doet de sfeer toch ook een beetje Frans aan. Dat komt waar schijnlijk door de rangschikking van de elegante tafels en stoelen rond een sterk in het oog springend houten buf fet. Al met al veroorzaakt een bezoek aan The Rosegarden een echt vakan tiegevoel. We zijn duidelijk niet meer in Nederland. Tot mijn verrassing echter is de gast vrouw een Zeeuwse. Karen de Smidt komt uit Westdorpe. Zij en Benny Maes, die in de keuken staat, doen al les met hun tweetjes. Dat houdt in dat de kaart beperkt is. Want vooral bij mooi weer als in de tuin is gedekt, hebben zij hun handen vol .Daar vormen honderd rozenstrui ken een lust voor het oog en de neus. De kaart is gezellig Vlaams en Benny Maes huldigt het motto: op is op. Dus alles is vers. De prijzen zijn in Belgi sche franks. Voor-gerechten: Tomatenroomsoep (130 fr.), Ambach- Restaurant-Traiteur The Rosegarden Lokersebaan 79 9111 Belsele Tel/Fax 0032 37726831 Gesloten op woensdag en donderdag Keuken open vanaf 12.00 uur Creditcards: Visa en Mastercard Rolstoel: probleemloos Kinderen: menuutjes Vegetarisch: altijd in overleg telijke kaaskroket (275 fr.) Garnalen- cocktail (395 fr.), Scampi in lookboter (495 fr.), Scampi in pokante currysaus (495 fr.), Scampi Diable (550 fr.) en Toast met gerookte zalm (450 fr.). Ik probeer de Ambachtelijke grijze garnaalkroket (375 fr.), goed bereid een delicatesse. En die is hier heel erg lekker, krokant korstje en een smel tende kern met een goede vulling van garnaaltjes. Hoofdgerechten Bij de hoofdgerechten vis zie ik weer de garnaaltjes: Tomaat met grijze gar nalen en frietjes (550 fr.) en ook de drie Scampi-bereidingen (695 tot 750 fr.). Verder Gebakken zalmfilet met een roze pepersaus (625 fr.), Gebakken Zeetong met botersaus tegen dagprijs en een Koude Zalmschotel (550 fr.). Uit de vier hoofdschotels vlees, waar onder Cöte a l'oss met salade (1495 fr., minimaal 2 personen) kies ik Filet Pur (750 fr.), een heerlijk sappig stuk vlees dat smelt op de tong. De gast heeft de keus uit krielaardappeltjes, aardap- pelkroketjes of frietjes. Die zelf ge sneden frietjes frituurt Benny Maes in plantaardige olie: „Dat kost wel meer, maar je proeft het verschil." Ook de desserts vergen ambachtelijke activiteit: Sabayon met Grand Mar nier (250 fr.) of Crêpes Suzette (295 fr.). Het bord met suggesties is dit voorjaar gewijd aan het witte goud, asperges als voor- en als hoofdgerecht, in klas sieke uitvoering, te weten op Vlaamse wijze (voorgerecht 395 fr. en hoofdge recht 695 fr.) en met zalm en mousseli nesaus (495 fr. en 750 fr.). The Rosegarden is een gezellige pleis terplaats met een uitstekende keuken. Rien van Reems De dagen van de minitower lijken geteld. Deze onprak tisch dikke pc-kasten zijn te groot om op het bureau te zetten en te klein om er werkelijk een heleboel extra onderdelen in te bouwen, maar ze huisvesten nog steeds de meerderheid van de gemiddelde thuis-pc's. Toch zie je hoe langer hoe vaker de mooi ere, compactere uitvoering er van in de winkel verschijnen. Na Packard Bell komt nu ook Compaq met twee nieuwe mo dellen in de Smartop-lijn: de 3006NL en de3008NL. Beide machines zitten in een mooi ontworpen systeemkastje van 10 bij 28 bij 37 centimeter, die nu eens geen slecht figuur slaat naast de monitor op het bureau. De 3006NL heeft stan daard een cd-rewriter aan boord, bij de 3008NL is dit een combo-rewriter die ook dvd's kan afspelen. Het steeds betaalbaarder worden van platte lcd-mo- nitoren heeft een aantrekkelijk neveneffect: ook de 'ouderwet se' maar nog steeds veel ge bruikte beeldbuis-types wor den in hoog tempo voordeliger. De 17-inchmodellen van de top merken, die tot voor kort nog ruim boven de duizend gulden kostten, zijn tegenwoordig een stuk plezieriger geprijsd. En dat terwijl die topmerken ook nog met regelmaat nieuwe modellen op de markt brengen, vaak met allerlei snufjes en een beeld kwaliteit die een jaar geleden zeldzaam was. NEC-Mitsubishi heeft nu voor 1035 de Dpro730, met een Diamondtron Natural Flat beeldbuis die op z'n sokken 1024 bij 768 pixels bij 85 Hz aankan (maximaal haalt hij 1600 bij 1200 op 76 Hz). In actie gebruikt hij 89 Watt, in de stand-by stand slechts vijf. De serie Internetgidsen van Academie Service breidt gestaag uit. De compacte gids jes vormen een wegwijzer in het oerwoud van websites die over allerlei onderwerpen beschik baar zijn. Koos Boertjens en Jannie Kroes voegden een nieuw deeltje aan de serie toe, dit keer over zwangerschap en geboorte en ze hebben daarvoor een indrukwekkend aantal sites bezocht. In het boekje zijn ze ge rubriceerd in aparte hoofdstuk ken. Zo zijn er verzamelingen sites over de periode voor en tij dens de zwangerschap, over de geboorte zelf, het kersverse ou derschap en over de baby. Je kunt het zo gek niet noemen of er zijn verwijzingen naar. Enke le voorbeelden: seksualiteit, vruchtbaarheidsproblemen, ziekten, miskramen, onderzoe ken, de verschillende soorten bevallingen, moeder- en vader schap, borst- en flesvoeding en ga zo maar door. We hebben ze niet geteld, maar er staan zeker een stuk of 1500 verwijzingen naar relevante sites in en de meeste daarvan zijn zeer bruik baar. Het is niet noodzakelijk om al die adressen met de hand in te tikken, als je een rondgang op het internet wilt maken. Op de bij de gids meegeleverde cd- rom staan al die adressen in een handig register. Ook zijn tal van hulpmiddelen op het schijf je ge zet, zoals afspelers en readers, firewallsoftware en nog een he leboel andere bruikbare pro gramma's. De Internetgids Zwangerschap en Geboorte kost 32,50. Eveneens bij Academie Ser vice verscheen 'Het comple te handboek Html 4.01' van Pfaffenberger en Karow, voor iedereen die zich wil verdiepen in de mogelijkheden van de op maaktaal voor webpagina's. Html 4 is vooral populair ge worden door de wijze waarop met zogenaamde stylesheets wordt gewerkt, sjablonen waar in belangrijke kenmerken zoals lettertype, kleurgebruik en der gelijke zijn vastgelegd. Daar door heeft de opmaak van een pagina op een uniforme wijze plaats, terwijl de codering een stuk overzichtelijker wordt. Het Handboek behandelt Html 4.01 in extenso. Ook het werken met databases, het interactief maken van een pagina met Acti- ve-X en Java-applets en dyna misch html komen aan de orde. Het boek kost 99,90. De Melaleuca alternifolia, zoals de botanische term voor deze struikvormige boom luidt, wordt Tea Tree genoemd.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2001 | | pagina 13