Kantoor past in de binnenzak 'I Aubergine wint aan populariteit Mooi culinair palet Mondriaan vrijdag 6 april 2001 Al in het bezit van een mobieltje? Met spraak herkenning, WAP, memore corder en meer van dat leuks? Mooi. Zet de vuilnis bak maar klaar. En ga alvast sparen voor een nieuwe. En dan een echte. Met kleu renscherm, ingebouwde vi deocamera, mp3-speler, ra dio of tv, agenda, e-mail, chip voor draadloze verbin ding met de pc, navigatiesys teem. O ja, je kunt er ook mee bellen. En hij past ook nog in de binnenzak. Ze keken allemaal een tikkel tje hulpeloos en heel erg be gerig tegelijk. De mannen die zich verdrongen bij de stands van Nokia, Ericsson, Motorola, Panasonic op de CeBIT-beurs in het Duitse Hannover. Hulpeloos omdat hun eigen mobieltje op slag ouderwets is. En begerig omdat de mobieltjes-van-mor- gen zoveel meer kunnen dan de eenvoudige gsm-van-vandaag. Achthonderdduizend bezoe kers vergaapten zich deze week in Hannover aan de toekomst. Draadloos. Dat is het buzzword van CeBIT 2 0 01En i n één adem Blue Tooth, de chip vernoemd naar de Deense koning Harald Blauwtand. Alles wordt draad loos dankzij Blue Tooth. Inter netten doe je niet meer achter je pc, maar met de Webscreen, ter grootte van een A-viertje, op schoot. En gaat de telefoon, dan communiceer je via je Web- screen. Toekomstmuziek? „In het najaar ligt het in de winkel', zegt producent Ericsson. De draagbare en draadloze in ternetradio is ook zo'n nieuwig heid. Radio 3terwijl je op Bondi Beach in Syndey ligt, Radio 538 op je hotelkamer in Vladiwo- stok. Mits je niet verder dan honderd meter verwijderd bent van je openstaande internetver binding. Met dank aan Blauwtand, wiens chip dit mo gelijk maakt. Nog vóór Sinter- klaas en Kerstmis te koop. Op het mobieltje-van-morgen moet ietsje langer gewacht wor den. Omdat de snelle netwerken (GPRS, UMTS) die voor de ver- bindigen moeten zorgen, veelal nog aangelegd moeten worden en de bedrijven die de diensten verlenen (betalen, games, mu ziek) nog uit de startblokken moeten komen. In Azië is onze toekomst al reali teit. NTT DoCoMo, partner van KPN, toonde in Hannover zijn succesproduct i-Mode: veertig duizend internetachtige pagi na's kunnen op de zaktelefoon met kleurenscherm worden op geroepen. Je kunt met i-Mode spelletjes doen, spulletjes kopen bij virtuele winkels, de beurs koersen opvragen. Voor een paar tientjes per maand. Twin tig miljoen Japanners gingen er in veertien maanden voor door de knieën. KPN lanceert begin Dat aubergines behoren tot een van de fijnste vruchtgroenten die we ken nen, is onjuist. Aan aubergi nes zelf is weinig te beleven. Smaak zit er, wanneer het bittertje met wat zout is weg genomen, nauwelijks aan en de voedingswaarde is vrij wel nihil. Stoffen die voor het in standhouden van onze gezondheid belangrijk zijn, komen er ook al niet veel in voor. Alleen de schillen be vatten een kleine hoeveel heid vitamine C. Maar daar van krijgen we via andere groenten en vruchten al vol doende naar binnen. On danks dat worden aubergi nes in ons land in steeds grotere hoeveelheden op de markt gebracht. Aubergines komen oorspron kelijk uit Zuidoost-Azië. Tegenwoordig komen ze in vrij wel alle tropische en subtropi sche gebieden in de gehele wereld voor. De Portugezen brachten ze in de zestiende eeuw vanuit India naar het Mid dellandse Zeegebied. Bij ons worden aubergines in kassen gekweekt. Het is vooral het ui terlijk van de aubergine die veel mensen aanspreekt. Aubergines zien er overigens niet overal hetzelfde uit. Er zijn aubergines die er uit zien als een ganzenei. Daaraan dankt de au bergine waarschijnlijk de En gelse naam: eggplant. Naast die bleekwitte eivormige aubergi nes zijn er ook soorten met licht groene, groen gestreepte, gele en uitgesproken zwarte kleuren. De meest favoriete echter zijn de gladde enigszins peervormi ge donkerpaarse exemplaren. In deze tijd van het jaar komen aubergines uit de landen rond de Middellandse Zee. Pas tegen het eind van de maand mei ko men de aubergines uit de Neder landse kassen op de markt. Die hebben zoals veel tuinbouwpro- dukten uit ons land, allemaal dezelfde vorm en hetzelfde ge wicht. Dat acht men noodzake lijk omdat er dan precies 24 stuks in een doos passen. Het nadeel daarvan is dat die auber gines eigenlijk iets te groot zijn De beurs CeBIT trekt jaarlijks bezoekers uit de hele wereld. volgend jaar zijn eigen variant van i-Mode. In Hannover presenteerde NTT DoCoMo zijn nieuwste wapen: Foma, mobiel internetten met een snelheid van 384 kilobit per seconde. In mei gaat Foma de Japanse markt op; vanaf vol gendjaar willen de Japanners er de hele wereld mee over. Er is f 1,8 miljard in geinvesteerd. Bij de DoCoMo-stand in Han nover vergaapten de Europea nen zich voor het high-tech snoepwinkeltje van de Japan ners. Pronkstuk: een mobieltje met videocamera, MPEG4 full color videospeler die als bio scoop-op-zakformaat fungeert. 'Hannover' symboliseert de wa terscheiding tussen de Europese en Aziatische telecomindustrie. De noviteiten van de Europea nen zijn leuk, die van de Aziaten ronduit spectaculair. Nokia komt over een half jaar met een mobieltje met aanklik- bare module waarin je de mu ziek van een hele cd kunt opslaan. Te koop voor zo'n ze venhonderd gulden. Sony over troeft met een ingebouwde op slagcapaciteit voor twee cd's. Voor de duidelijkheid: we heb ben het nog steeds over een tele foon. Het Amerikaanse Motorola pronkt met toestellen die waar schuwen wanneer de waarde van je aandelen daalt - handig dezer dagen - bovendien kun je een digitaal fotocameraatje aanklikken, ter grootte van een lucifersdoosje. Goed voor der tig tot vijfenveertig haarscher pe foto's. Foto maken, op het mobieltje downloaden en als email-attachment doorsturen naar je fotoalbum op het web. Aziaten als Panasonic (Japan) en Samsung (Korea) zijn dat foto Rainer Jensen stadium al voorbij. Zij komen met mobiele telefoon annex zakagenda compleet met inter nettoegang en video. Kortom: het kantoor in je binnenzak. Zonder pincode, maar met spraak-, gezichts- of irisher kenning als beveiliging. Zijn de zaken gedaan dan zet je de organiser op het dashbord van je auto, logt aan op de navi gatiedienst en rijdt - voorzien van actuele verkeersinformatie - naar je weekeindhuisje. De toys for the boys zijn on weerstaanbaar. Chris van Alem en absoluut geen smaak meer hebben. De aubergines die de komende weken op de markt verschijnen zijn wat onregelmatiger van vorm. Ze zijn ook kleiner en hebben ook wat meer smaak dan de aubergines uit de Neder landse kassen. Kijk uit naar de kleine langwerpige barbentane aubergines. De schil is paars en het vruchtvlees is wit met een groene waas erover. Samen met de bijna kogelvormige, even eens paarse Ronde de Chine, hebben ze veel meer smaak dan de aubergines uit de Nederland se kassen. Rauw Aubergines mogen niet rauw worden geconsumeerd. Ze be vatten dan stoffen die bedwel mend kunnen werken. Dat is dan ook de reden dat aubergines altijd, ook al worden ze koud opgediend, moeten worden ge kookt, gestoomd, gesmoord, ge bakken of geroosterd. Aubergines behoeven, op een enkele uitzondering na, niet te worden geschild. Ze hebben vrijwel altijd een niet zo aange name bittere smaak die kan worden weggenomen door de in plakken gesneden aubergines met wat zout te bestrooien waarna men ze tenminste 20 mi nuten in een vergiet of op een zeef moet laten uitlekken. Daarna spoelt men de plakken meestal onder stromend koud water af. Om ze te kunnen bak ken of roosteren moeten de plakken worden drooggemaakt. Aubergines lenen zich goed om van vullingen te voorzien. In de keukens van het Midden-Oos ten gebruikt men de aubergines ook om in olie in te leggen. Men stelt er trouwens ook gerechten met pasta mee samen. In de Franse en Italiaanse keuken combineert men aubergines graag met tomaten en ook heel vaak met olijven. Een van de populairste gerech ten waarin aubergines worden verwerkt is de ratatouille, een gerecht waarin vier of meer ver schillende groentensoorten worden gecombineerd en waar in de aubergine steevast een be langrijke plaats inneemt. Der gelijke gerechten treft men in vrijwel alle landen rond de Mid dellandse Zee en in het Midden- Oosten aan. Hans Belterman Recepten voor gerechten met aubergines worden volgende week in de dagelijkse rubriek op pagina 4 opgenomen. In de rubriek kunt u de volgende recepten verwachten: Ratatouille met aubergines Gevulde aubergines Aubergines met tagliatelle Aubergines, zoals in de Langue- doc Gemarineerde aubergines Gesmoorde lamsbout, op Turk se wijze Een van de eerste Nokia GPRS-mobieltjes met FM-radio. foto Rainer Jensen Het nieuwe mobieltje TG39m van Ericsson met geintegreerde ca mera. foto Boris Roessler Eens was Domburg beroemd als kuuroord en kunstdorp, maar de kunstenaars hebben al lang de wijk genomen naar elders en plaats gemaakt voor Duitse 'badgasten', die 's zomers de Zeeuwse inwoners in getal over treffen. Zelfs op deze winterse dag hoor ik op straat bijna uitsluitend Duits spreken. De kaart van Res taurant Mondriaan is niet zonder reden tweetalig. Piet Mondriaan was bevriend met Jan Toorop die andere bekende Domburgse schilder en hij verbleef in 1909 en 1910 in de Walcherse bad plaats. Hij schilderde de duinen en de Domburgse kerk, puur naar de na tuur. Later beperkte hij zich tot de kleuren groen, rood en blauw en ging hij uitsluitend rechthoekig te werk. Het maakte hem wereldberoemd. Logisch dus om in Domburg een res taurant naar hem te vernoemen en Kerstin Balk en Mark de Looff deden dat een jaar of wat geleden. Restaurant Mondriaan is geen Mond- riaanmuseum geworden. Dat zou ook een enorme investering gevergd heb ben. Ik kan zo gauw niets ontdekken wat me aan de schilder zou kunnen doen herinneren. Of het moeten de be perkingen zijn die de inrichters zich hebben opgelegd, Restaurant Mond riaan is vrij strak gestoffeerd en ge meubileerd. Geen overbodigde tiere lantijnen, maar een aangename, rustige sfeer. Wat voor de aankleding geldt, geldt ook voor de kaart, die is beperkt maar redelijk gevarieerd: zes voorgerech ten, van 15,50 voor Crohton geiten kaas uit de oven met honing en tijm op een gemengde salade tot ƒ23,50 voor de door mij bestelde Gegrilde gamba's met aïoli op een gemengde salade met pijnboompitten en zongedroogde to maat. Er is ook Ganzenleverterrine met Cumberlandsaus 21,50) en Zalmcarpaccio met sashimidressing en sesamzaadjes 17,50). In Mondri aan herken ik de 'keuken van de Zeeuwse Rivièra': Zeeuwse produk- ten, bereid met een Méditerraan ge voel. Je komt het vaker tegen, maar het wordt hier heel zuiver gedaan. Tot het mooie culinaire palet behoren drie soepen: Vissoep 'Mondriaan' met knoflooktoastjes en rouille (ƒ12,50), Aardappelroomsoep met spekjes en Tomatenbasilicumsoep gegratineerd met kaas (beide 9,50). Gamba's zijn duur, ik krijg er drie en ze hebben een lekkere grillsmaak. De salade is zeer smakelijk, met een zach te dressing, zwarte olijven en ge droogde tomaten. Er is vooraf brood en een zwarte olijvenpesto geser veerd, waar je van blijft eten. Variatie ook in de hoofdgerechten: ze ven vis en vier vlees. Zeewolffilet in de oven gegratineerd met kaas en room 32,50) klinkt eenvoudig en lekker, Gebakken Gamba's met knoflook en kruiden in witte wijnsaus 36,50) en Gegrilde zwaardvis met een dressing van olijfolie en verse kruiden 34,50) typeren het zuidelijke trekje van de Mondriaankeuken en het Zeeuwse as pect vinden we terug in de Gekookte hele kreeft 'vers uit ons homarium' en de Verse zeetong gebakken met bruine boterjus (beide tegen dagprijs). De vleesgerechten zijn klassiekers: Ge grilde gemarineerde lamsracks met knoflook en tijm 42,50), Gesauteer- de eendenborst met sjalotten jus 34,50), Gebakken hertenbiefstuk met vossenbessensaus 37,50) en Gebakken toumedos met bospad- denstoelen en rode wijnsaus 44,50). Mijn keuze valt op de Gebakken zee duivelfilet met Italiaanse tomaten saus 42,50), een mooi stukje vis, voor het bakken licht met bloem be stoven voor een bruin huidje en een passende garnituur van beetgare boontjes, kort gesauteerde champig nons, courgette en rode paprika. Ge kookte aardappeltjes worden apart opgediend. De saus is zacht en niet overheersend. De Soave, Italiaanse witte wijn (ƒ27,50 voor een halve fles) doet het er prima bij. Tot slot Pruimen op Armagnac met walnotenijs 12,50) een lekkere niet te zoete creatie. De Tarte Tatin van ap pel met kaneelijs 12,50) is niet zelf gebakken, bekent Mark de Looff, maar de variatie op de dessertkaart met Tiramisu, Bitterkoekjesroomijs en Brownie, is een pluspunt en wie van hartig houdt kieze de Drie soorten Franse kaas met een bijpassend glaas je port 21,50). Rien van Reems Restaurant Mondriaan Ooststraat 6 4357 BE Domburg Tel. 0118-584434 E-mail: mondriaan@tip.nl Gesloten op maandag Keuken open van 18.00 tot 22.00 uur Creditcards: Mastercard, Visa, Amex en Diners Club Rolstoel: mogelijk Kinderen: aangepaste porties, kindermenu's Vegetarisch: in overleg

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2001 | | pagina 12