Kantoor
past in de
binnenzak
'I
Aubergine wint
aan populariteit
Mooi culinair palet Mondriaan
vrijdag 6 april 2001
Al in het bezit van een
mobieltje? Met spraak
herkenning, WAP, memore
corder en meer van dat
leuks? Mooi. Zet de vuilnis
bak maar klaar. En ga alvast
sparen voor een nieuwe.
En dan een echte. Met kleu
renscherm, ingebouwde vi
deocamera, mp3-speler, ra
dio of tv, agenda, e-mail,
chip voor draadloze verbin
ding met de pc, navigatiesys
teem. O ja, je kunt er ook mee
bellen. En hij past ook nog in
de binnenzak.
Ze keken allemaal een tikkel
tje hulpeloos en heel erg be
gerig tegelijk. De mannen die
zich verdrongen bij de stands
van Nokia, Ericsson, Motorola,
Panasonic op de CeBIT-beurs in
het Duitse Hannover. Hulpeloos
omdat hun eigen mobieltje op
slag ouderwets is. En begerig
omdat de mobieltjes-van-mor-
gen zoveel meer kunnen dan de
eenvoudige gsm-van-vandaag.
Achthonderdduizend bezoe
kers vergaapten zich deze week
in Hannover aan de toekomst.
Draadloos. Dat is het buzzword
van CeBIT 2 0 01En i n één adem
Blue Tooth, de chip vernoemd
naar de Deense koning Harald
Blauwtand. Alles wordt draad
loos dankzij Blue Tooth. Inter
netten doe je niet meer achter je
pc, maar met de Webscreen, ter
grootte van een A-viertje, op
schoot. En gaat de telefoon, dan
communiceer je via je Web-
screen. Toekomstmuziek? „In
het najaar ligt het in de winkel',
zegt producent Ericsson.
De draagbare en draadloze in
ternetradio is ook zo'n nieuwig
heid. Radio 3terwijl je op Bondi
Beach in Syndey ligt, Radio 538
op je hotelkamer in Vladiwo-
stok. Mits je niet verder dan
honderd meter verwijderd bent
van je openstaande internetver
binding. Met dank aan
Blauwtand, wiens chip dit mo
gelijk maakt. Nog vóór Sinter-
klaas en Kerstmis te koop.
Op het mobieltje-van-morgen
moet ietsje langer gewacht wor
den. Omdat de snelle netwerken
(GPRS, UMTS) die voor de ver-
bindigen moeten zorgen, veelal
nog aangelegd moeten worden
en de bedrijven die de diensten
verlenen (betalen, games, mu
ziek) nog uit de startblokken
moeten komen.
In Azië is onze toekomst al reali
teit. NTT DoCoMo, partner van
KPN, toonde in Hannover zijn
succesproduct i-Mode: veertig
duizend internetachtige pagi
na's kunnen op de zaktelefoon
met kleurenscherm worden op
geroepen. Je kunt met i-Mode
spelletjes doen, spulletjes kopen
bij virtuele winkels, de beurs
koersen opvragen. Voor een
paar tientjes per maand. Twin
tig miljoen Japanners gingen er
in veertien maanden voor door
de knieën. KPN lanceert begin
Dat aubergines behoren
tot een van de fijnste
vruchtgroenten die we ken
nen, is onjuist. Aan aubergi
nes zelf is weinig te beleven.
Smaak zit er, wanneer het
bittertje met wat zout is weg
genomen, nauwelijks aan en
de voedingswaarde is vrij
wel nihil. Stoffen die voor
het in standhouden van onze
gezondheid belangrijk zijn,
komen er ook al niet veel in
voor. Alleen de schillen be
vatten een kleine hoeveel
heid vitamine C. Maar daar
van krijgen we via andere
groenten en vruchten al vol
doende naar binnen. On
danks dat worden aubergi
nes in ons land in steeds
grotere hoeveelheden op de
markt gebracht.
Aubergines komen oorspron
kelijk uit Zuidoost-Azië.
Tegenwoordig komen ze in vrij
wel alle tropische en subtropi
sche gebieden in de gehele
wereld voor. De Portugezen
brachten ze in de zestiende
eeuw vanuit India naar het Mid
dellandse Zeegebied. Bij ons
worden aubergines in kassen
gekweekt. Het is vooral het ui
terlijk van de aubergine die veel
mensen aanspreekt.
Aubergines zien er overigens
niet overal hetzelfde uit. Er zijn
aubergines die er uit zien als een
ganzenei. Daaraan dankt de au
bergine waarschijnlijk de En
gelse naam: eggplant. Naast die
bleekwitte eivormige aubergi
nes zijn er ook soorten met licht
groene, groen gestreepte, gele en
uitgesproken zwarte kleuren.
De meest favoriete echter zijn
de gladde enigszins peervormi
ge donkerpaarse exemplaren.
In deze tijd van het jaar komen
aubergines uit de landen rond
de Middellandse Zee. Pas tegen
het eind van de maand mei ko
men de aubergines uit de Neder
landse kassen op de markt. Die
hebben zoals veel tuinbouwpro-
dukten uit ons land, allemaal
dezelfde vorm en hetzelfde ge
wicht. Dat acht men noodzake
lijk omdat er dan precies 24
stuks in een doos passen. Het
nadeel daarvan is dat die auber
gines eigenlijk iets te groot zijn
De beurs CeBIT trekt jaarlijks bezoekers uit de hele wereld.
volgend jaar zijn eigen variant
van i-Mode.
In Hannover presenteerde NTT
DoCoMo zijn nieuwste wapen:
Foma, mobiel internetten met
een snelheid van 384 kilobit per
seconde. In mei gaat Foma de
Japanse markt op; vanaf vol
gendjaar willen de Japanners er
de hele wereld mee over. Er is
f 1,8 miljard in geinvesteerd.
Bij de DoCoMo-stand in Han
nover vergaapten de Europea
nen zich voor het high-tech
snoepwinkeltje van de Japan
ners. Pronkstuk: een mobieltje
met videocamera, MPEG4 full
color videospeler die als bio
scoop-op-zakformaat fungeert.
'Hannover' symboliseert de wa
terscheiding tussen de Europese
en Aziatische telecomindustrie.
De noviteiten van de Europea
nen zijn leuk, die van de Aziaten
ronduit spectaculair.
Nokia komt over een half jaar
met een mobieltje met aanklik-
bare module waarin je de mu
ziek van een hele cd kunt
opslaan. Te koop voor zo'n ze
venhonderd gulden. Sony over
troeft met een ingebouwde op
slagcapaciteit voor twee cd's.
Voor de duidelijkheid: we heb
ben het nog steeds over een tele
foon.
Het Amerikaanse Motorola
pronkt met toestellen die waar
schuwen wanneer de waarde
van je aandelen daalt - handig
dezer dagen - bovendien kun je
een digitaal fotocameraatje
aanklikken, ter grootte van een
lucifersdoosje. Goed voor der
tig tot vijfenveertig haarscher
pe foto's. Foto maken, op het
mobieltje downloaden en als
email-attachment doorsturen
naar je fotoalbum op het web.
Aziaten als Panasonic (Japan)
en Samsung (Korea) zijn dat
foto Rainer Jensen
stadium al voorbij. Zij komen
met mobiele telefoon annex
zakagenda compleet met inter
nettoegang en video. Kortom:
het kantoor in je binnenzak.
Zonder pincode, maar met
spraak-, gezichts- of irisher
kenning als beveiliging.
Zijn de zaken gedaan dan zet je
de organiser op het dashbord
van je auto, logt aan op de navi
gatiedienst en rijdt - voorzien
van actuele verkeersinformatie
- naar je weekeindhuisje.
De toys for the boys zijn on
weerstaanbaar.
Chris van Alem
en absoluut geen smaak meer
hebben.
De aubergines die de komende
weken op de markt verschijnen
zijn wat onregelmatiger van
vorm. Ze zijn ook kleiner en
hebben ook wat meer smaak
dan de aubergines uit de Neder
landse kassen. Kijk uit naar de
kleine langwerpige barbentane
aubergines. De schil is paars en
het vruchtvlees is wit met een
groene waas erover. Samen met
de bijna kogelvormige, even
eens paarse Ronde de Chine,
hebben ze veel meer smaak dan
de aubergines uit de Nederland
se kassen.
Rauw
Aubergines mogen niet rauw
worden geconsumeerd. Ze be
vatten dan stoffen die bedwel
mend kunnen werken. Dat is
dan ook de reden dat aubergines
altijd, ook al worden ze koud
opgediend, moeten worden ge
kookt, gestoomd, gesmoord, ge
bakken of geroosterd.
Aubergines behoeven, op een
enkele uitzondering na, niet te
worden geschild. Ze hebben
vrijwel altijd een niet zo aange
name bittere smaak die kan
worden weggenomen door de in
plakken gesneden aubergines
met wat zout te bestrooien
waarna men ze tenminste 20 mi
nuten in een vergiet of op een
zeef moet laten uitlekken.
Daarna spoelt men de plakken
meestal onder stromend koud
water af. Om ze te kunnen bak
ken of roosteren moeten de
plakken worden drooggemaakt.
Aubergines lenen zich goed om
van vullingen te voorzien. In de
keukens van het Midden-Oos
ten gebruikt men de aubergines
ook om in olie in te leggen. Men
stelt er trouwens ook gerechten
met pasta mee samen. In de
Franse en Italiaanse keuken
combineert men aubergines
graag met tomaten en ook heel
vaak met olijven.
Een van de populairste gerech
ten waarin aubergines worden
verwerkt is de ratatouille, een
gerecht waarin vier of meer ver
schillende groentensoorten
worden gecombineerd en waar
in de aubergine steevast een be
langrijke plaats inneemt. Der
gelijke gerechten treft men in
vrijwel alle landen rond de Mid
dellandse Zee en in het Midden-
Oosten aan.
Hans Belterman
Recepten voor gerechten met
aubergines worden volgende
week in de dagelijkse rubriek op
pagina 4 opgenomen.
In de rubriek kunt u de volgende
recepten verwachten:
Ratatouille met aubergines
Gevulde aubergines
Aubergines met tagliatelle
Aubergines, zoals in de Langue-
doc
Gemarineerde aubergines
Gesmoorde lamsbout, op Turk
se wijze
Een van de eerste Nokia GPRS-mobieltjes met FM-radio.
foto Rainer Jensen
Het nieuwe mobieltje TG39m van Ericsson met geintegreerde ca
mera. foto Boris Roessler
Eens was Domburg beroemd
als kuuroord en kunstdorp,
maar de kunstenaars hebben al
lang de wijk genomen naar elders
en plaats gemaakt voor Duitse
'badgasten', die 's zomers de
Zeeuwse inwoners in getal over
treffen. Zelfs op deze winterse dag
hoor ik op straat bijna uitsluitend
Duits spreken. De kaart van Res
taurant Mondriaan is niet zonder
reden tweetalig.
Piet Mondriaan was bevriend met
Jan Toorop die andere bekende
Domburgse schilder en hij verbleef in
1909 en 1910 in de Walcherse bad
plaats. Hij schilderde de duinen en de
Domburgse kerk, puur naar de na
tuur. Later beperkte hij zich tot de
kleuren groen, rood en blauw en ging
hij uitsluitend rechthoekig te werk.
Het maakte hem wereldberoemd.
Logisch dus om in Domburg een res
taurant naar hem te vernoemen en
Kerstin Balk en Mark de Looff deden
dat een jaar of wat geleden.
Restaurant Mondriaan is geen Mond-
riaanmuseum geworden. Dat zou ook
een enorme investering gevergd heb
ben. Ik kan zo gauw niets ontdekken
wat me aan de schilder zou kunnen
doen herinneren. Of het moeten de be
perkingen zijn die de inrichters zich
hebben opgelegd, Restaurant Mond
riaan is vrij strak gestoffeerd en ge
meubileerd. Geen overbodigde tiere
lantijnen, maar een aangename,
rustige sfeer.
Wat voor de aankleding geldt, geldt
ook voor de kaart, die is beperkt maar
redelijk gevarieerd: zes voorgerech
ten, van 15,50 voor Crohton geiten
kaas uit de oven met honing en tijm op
een gemengde salade tot ƒ23,50 voor
de door mij bestelde Gegrilde gamba's
met aïoli op een gemengde salade met
pijnboompitten en zongedroogde to
maat. Er is ook Ganzenleverterrine
met Cumberlandsaus 21,50) en
Zalmcarpaccio met sashimidressing
en sesamzaadjes 17,50). In Mondri
aan herken ik de 'keuken van de
Zeeuwse Rivièra': Zeeuwse produk-
ten, bereid met een Méditerraan ge
voel. Je komt het vaker tegen, maar
het wordt hier heel zuiver gedaan. Tot
het mooie culinaire palet behoren drie
soepen: Vissoep 'Mondriaan' met
knoflooktoastjes en rouille (ƒ12,50),
Aardappelroomsoep met spekjes en
Tomatenbasilicumsoep gegratineerd
met kaas (beide 9,50).
Gamba's zijn duur, ik krijg er drie en
ze hebben een lekkere grillsmaak. De
salade is zeer smakelijk, met een zach
te dressing, zwarte olijven en ge
droogde tomaten. Er is vooraf brood
en een zwarte olijvenpesto geser
veerd, waar je van blijft eten.
Variatie ook in de hoofdgerechten: ze
ven vis en vier vlees. Zeewolffilet in de
oven gegratineerd met kaas en room
32,50) klinkt eenvoudig en lekker,
Gebakken Gamba's met knoflook en
kruiden in witte wijnsaus 36,50) en
Gegrilde zwaardvis met een dressing
van olijfolie en verse kruiden 34,50)
typeren het zuidelijke trekje van de
Mondriaankeuken en het Zeeuwse as
pect vinden we terug in de Gekookte
hele kreeft 'vers uit ons homarium' en
de Verse zeetong gebakken met bruine
boterjus (beide tegen dagprijs). De
vleesgerechten zijn klassiekers: Ge
grilde gemarineerde lamsracks met
knoflook en tijm 42,50), Gesauteer-
de eendenborst met sjalotten jus
34,50), Gebakken hertenbiefstuk
met vossenbessensaus 37,50) en
Gebakken toumedos met bospad-
denstoelen en rode wijnsaus
44,50).
Mijn keuze valt op de Gebakken zee
duivelfilet met Italiaanse tomaten
saus 42,50), een mooi stukje vis,
voor het bakken licht met bloem be
stoven voor een bruin huidje en een
passende garnituur van beetgare
boontjes, kort gesauteerde champig
nons, courgette en rode paprika. Ge
kookte aardappeltjes worden apart
opgediend. De saus is zacht en niet
overheersend. De Soave, Italiaanse
witte wijn (ƒ27,50 voor een halve fles)
doet het er prima bij.
Tot slot Pruimen op Armagnac met
walnotenijs 12,50) een lekkere niet
te zoete creatie. De Tarte Tatin van ap
pel met kaneelijs 12,50) is niet zelf
gebakken, bekent Mark de Looff,
maar de variatie op de dessertkaart
met Tiramisu, Bitterkoekjesroomijs
en Brownie, is een pluspunt en wie van
hartig houdt kieze de Drie soorten
Franse kaas met een bijpassend glaas
je port 21,50).
Rien van Reems
Restaurant Mondriaan
Ooststraat 6
4357 BE Domburg
Tel. 0118-584434
E-mail: mondriaan@tip.nl
Gesloten op maandag
Keuken open van 18.00 tot 22.00 uur
Creditcards: Mastercard, Visa, Amex
en Diners Club
Rolstoel: mogelijk
Kinderen: aangepaste porties,
kindermenu's
Vegetarisch: in overleg