PZC Provence zit vol zwart goud 39 Echte truffels uit Frankrijk Bergwandelen Wereldfietser zaterdag 27 januari 2001 Het is koud op het plein voor het gemeentehuis van Aups. De ochtendzon maakt weliswaar lange schaduwen van de takken van de platanen, maar de mensen op straat duiken diep weg in de kragen van hun jassen. Zij zijn de eer sten die hun truffels te koop aan komen bieden. Auto's worden in een soort kring ge parkeerd en de kofferbakken gaan open. Daaruit komen tafeltjes, een weegschaal en waar het alle maal om draait; een mandje met truffels. Langzaamaan wordt het drukker. Mannen en vrou wen zonder auto's, maar met mandjes. Het zijn oude manne tjes die er uitzien of ze de truf fels die morgen nog uit de tuin hebben gehaald. Maar ook keu rige dames die koket met hun mandje paraderen. Ze zoeken een plekje op het plein. Links en rechts worden handen geschud en gesprekken aangeknoopt. Af en toe is de onmiskenbare en even ondefinieerbare truffel- geur duidelijk op het plein te ruiken. De mandjes zijn afge dekt met een theedoek en als ie mand belangstelling toont gaat de doek omhoog, zodat de kost bare inhoud zichtbaar wordt. De doek moet voorkomen dat de truffels, in de Provence rabasses genaamd, uitdrogen en zo in ge wicht dalen. Er hangt een wat geheimzinnig, ingetogen sfeer tje. „Niet geheimzinnig, maar discreet", maakt een van de aanwezigen duidelijk. Een sfeertje dat hoort bij het zwarte goud van de Provence en bij de vele geheimen van de Franse keuken. Markten Iedere donderdag is het tafereel te zien, van begin november tot maart. In Aups is de truffel- markt op donderdag, op zater dag in Valréas, een van de groot ste truffelmarkten uit de regio, en eveneens op zaterdag in Ri- cherenches, in Apt en in Uzès in de Gard. Verder zijn er op woensdag truffelmarkten in Riez en Carpentras, op maan dag in Forcalquier, op dinsdag in Grignan en in St. Paul-3- Chateau en op vrijdag in Pierre- latte. In feite zijn er in Aups twee truf felmarkten. Eerst is er de onoffi ciële op het plein. Daar treffen handelaren en verkopers elkaar en wisselen zakjes met truffels en stapeltjes bankbiljetten van eigenaar. Wie een enkele truffel wil is natuurlijk welkom. Maar er gaat ook grof geld om. Een man met een zwarte BMW is duidelijk een handelaar. Nieuwkomers op de markt stap pen onmiddellijk met hun mandje op hem af. De inhoud wordt gewogen, een rekensom op een morsig papiertje volgt en er worden bankbiljetten van 500 francs geteld. De koffer van de BMW gaat open en een witte zak met daarin zeker 15 kilo gram truffels wordt zichtbaar. Op het plein worden hogere prijzen betaald dan op de offici ële markt die omstreeks 11.00 uur in de 'salie municipale', een soort dorpshuis, begint. Eigen lijk herhaalt zich het schouw spel daar. De verkopers staan verwachtingsvol achter hun ta feltje waarop het mandje prijkt. Het wachten is op de kopers. Erfgoed De zwarte truffel, Latijnse naam Tuber Melanosporum, hoort naast wijn, olijf en laven del tot het (culinaire) erfgoed van de Provence. Er zijn andere variëteiten, zoals de zomertruf- fel en de witte truffel uit Italië. Die komen echter qua kwaliteit niet in de buurt van de Melano sporum. De truffel, een soort paddestoel, groeit onder de grond bij voorkeur op wortels van eikenbomen Begin novem ber zitten ze zo'n 40 centimeter in de grond en naarmate de we ken verstrijken worden ze gro ter en rijper. Wie er niet mee be kend is zou, bij een toevallige vondst, de zwarte bonken zo maar een schop geven. Dat zou jammer zijn, want je schopt bij een beetje truffel toch al gauw een paar honderd gulden over straat. Truffels zijn moeilijk te vinden en in de loop van de jaren steeds zeldzamer geworden. Dat drijft de prijs omhoog. Pierre Meissel heeft een cam ping in Aups. In de winter is hij vaak in de bossen te vinden sa men met Paul Lambert. Die ging al met Pierre's vader mee. Paul weet nog - ruim 20 jaar geleden - dat hij weken had waarin hij 20 tot 30 kilo truffels vond. Die tij den zijn voorbij. Volgens Pierre wordt het elk jaar minder. Met een week van twee kilo zijn ze al erg tevreden. Natuurlijk zijn de prijzen er nu ook naar. Begin no vember deden de truffels in Aups 3000 Franse francs per ki logram. Rond de kerst is dat be drag gestegen naar 4000 francs In Aups worden, vergeleken met Pierre Meissel (links) en Paul Lambert zijn bij het zoeken naar truffels afhankelijk van de neus van hond Miss. foto's M.E. van de Weghe Op de truffelmarkt in Aups gaat de kofferbak van de auto open en komt het zwarte goud van de Provence tevoorschijn. andere markten in de Provence, flinke bedragen betaald. Het plaatsje ligt dicht bij de Cöte d Azur en daar zitten het grote geld en de dure restaurants. Aups noemt zichzelf graag 'la capitale de la truffe', hoofdstad van de truffels. Momenteel wordt gewerkt aan plannen om er een soort truffelmuseum op te richten, een 'Maison de la truf fe'. Overigens worden op de Proven?aalse markten zeer re gelmatig inkopers vanuit Parijs gesignaleerd. Die halen met de prijzen die de truffels in de Franse hoofdstad op moeten brengen de reis er dubbel en dwars uit. Ook in Nederland zijn de zwarte truffels vers te koop. Bijvoorbeeld in een goed gesorteerde horecagroothandel, maar dan moet gerekend wor den op bedragen van rond de 3500 gulden per kilogram. Pier re herinnert zich de jaren nog wel dat de truffelhandel hem meer opbracht dan zijn cam ping. Zoektocht De zoektocht naar truffels is iets speciaals. De mens kan dat niet alleen. Onze neus kan niet ont dekken waar zich onder de grond truffels bevinden Die van een hond of een varken kan dat wel. Vandaar dat deze die ren worden ingezet om de pad destoelen op te sporen. Klassiek is het beeld van de Provengaalse boer die uit een oude Citroën of roestige Renault 4 met veel moeite een varken haalt om daarmee de bossen in te gaan. Tegenwoordig zijn er nog maar weinig truffelzoekers die met een varken op pad gaan. Het is veel lastiger werken omdat de varkens de truffels zelf ook graag eten en als je er niet snel genoeg bij bent is de truffel m de bek van het varken verdwenen, voordat hij geoogst kan worden. Dat gegeven levert m de omge ving van Aups extra problemen op. Het ligt vlak bij een van de grootste militaire oefenterrei nen van West-Europa en daar gedijen wilde zwijnen uitzon derlijk goed, omdat ze alleen af en toe gestoord worden door een jeep of een tank. Zo goed dat ze over de regio uitzwermen en links en rechts een maaltje truf fels meepakken. Niet alleen om die reden beginnen de wilde zwijnen in het departement de Var langzamerhand een plaag te worden, ze zorgen voor meer overlast. Daarom wordt de laat ste jaren het jachtseizoen op de ze dieren eerder geopend en la ter afgesloten dan in de rest van het land. Tot de jaarwisseling zijn er deze winter alleen al in de gemeente Aups ongeveer 250 wilde zwijnen afgeschoten. Bijna alle truffelzoekers gaan tegenwoordig met een hond op pad. Meestal zijn het wat klei nere hondjes, variërend van vuilnisbakkenrasje tot poedel. De training van de dieren begint als ze een paar maanden oud zijn. Alles draait om zoeken en belonen. Een goede truffelhond is veel geld waard en Pierre zat dan ook behoorlijk in zijn rats toen zijn hond Miss dit najaar doodziek werd. Ze was net op tijd beter voor het truffelsei zoen. Wie Pierre en Miss bezig ziet heeft al snel door dat het hondje bepaald niet gek is en precies weet wat het baasje wil. Maar ook Pierre kent het gedrag van het dier door en door. Hij ziet onmiddellijk aan de manier waarop de hond in de grond krabt of er mogelijk een truffel zit. Lijkt de hond iets te ruiken, dan volgt meteen een beloning. En dat weet Miss donders goed, want soms krabt ze ook zomaar in de grond, met de overduide lijke bedoeling iets lekkers op te strijken. Pierre moedigt zijn hond aan: „Zoek meisje, zoek meisje." Als het meezit kan Miss een truffel tot op veertig, vijftig meter ruiken, legt hij uit. Als de hond aan het graven gaat neemt Pierre het over. Hij woelt met zijn handen in de roodbruine aarde en ruikt er aan. De geur van een rijpe truffel is onmis kenbaar, maar ook moeilijk de finieerbaar. Grond Pierre zoekt op stukken bos die al eigendom waren van zijn overleden vader. Recent heeft hij er een paar hectare bos bij gekocht. Dergelijke grond is in de Provence in principe vrij goedkoop, omdat er niet op ge bouwd mag worden. Er mag zelfs geen caravan op staan. Hij heeft het hout laten kappen en verwijderen en plantte er eiken bomen, met de bedoeling het terrein geschikt te maken voor de truffels. „Je weet niet van te voren of het wat wordt. Soms kun je al snel de eerste truffels vinden, maar voor hetzelfde geld wordt het nooit wat. Waar om ik die grond dan toch ge kocht heb7 Ach, het zou zonde zijn als je buurman het koopt en het blijkt na een paar jaar vol met truffels te zitten. Je kunt de groei van truffels niet beïnvloe den. Een paar fikse onweersbui en midden in de zomer, daar ge dijen ze van. Verder kim je er weinig aan doen." Op zoek naar truffels lijken ze vrij willekeurig over het terrein te dwalen. De hond moet de weg wijzen. Pierre denkt weinig te vinden op het pas ontgonnen terrein, maar er zijn een paar plekken waar hij wel wat van verwacht. Het zijn vrij kale plekjes in de buurt van een ei kenboom. Meestal groeit er wat mos. En inderdaad vindt Miss er een paar kleine truffels. Het sei zoen is tot de jaarwisseling nog niet veel geweest. De truffels zijn klein en het gewicht laag. Pierre moppert: „Kijk daar, dat zijn duidelijk sporen van wilde zwijnen Natuurlijk wordt geprobeerd de opbrengsten op te voeren. Zo zijn er jonge eikenbomen te koop die geïnfecteerd zijn met sporen van de zwarte truffel, in de veronderstelling dat ze een goede oogst op zullen leveren. Omdat er zoveel geld omgaat in de truffelhandel bestaan er ook malafide praktijken. Er worden truffels van inferieure kwaliteit op de markt gebracht, zoals en kele jaren geleden de zoge naamde Chinese truffels. Of ze worden met lood ver zwaard voor een hogere op brengst Een goed truffelbosje is goud waard. De mensen kennen el- kaars terrein exact. Waag je niet op de grond van je buurman want je krijgt de grootste pro blemen. Keuken Wie een of meer goede truffels bemachtigd heeft kan er heerlij - ke dingen mee doen in de keu ken. Dat heeft Bruno laten zien, een kok nabij het dorpje Lor- ques. Deze voormalige make laar is met zijn restaurant in middels vermaard in heel Frankrijk In de Provence zwe ren ze bij de Brouillade, een met zorg klaargemaakte omelet met truffels. Maar truffelsnippers gaan ook in salades, sauzen en er wordt vlees mee op smaak ge- bracht.De truffel is een levend organisme. Hij ruikt het sterkst als hij rijp is en die periode duurt ongeveer een dag of tien. Dan is ook de smaak op zijn best Truffels worden ook wel ingeblikt of op andere wijze ge conserveerd, maar in de Proven ce haalt men daar de neus voor op. Wie dit zwarte goud van de Pro vence in de keuken wil gebrui ken moet de zwart/bruine bon ken goed afschuren en van aarde ontdoen. Vervolgens af hankelijk van het gerecht wordt de truffel in ragfijne plakjes ge sneden of geraspt. Daarna is het aan de kok om zijn fantasie te laten gaan. René Schrier T aarlijks bezoeken honderd- J duizenden Nederlanders bergachtige gebieden voor een (wintersport)vakantie. Bij de voorbereiding van zo'n reis lijkt het onlangs verschenen boek 'Bergwandelen en trekking' veel houvast te geven. 'Alles over het maken van tochten in de bergen', als ondertitel, be looft veel goeds. Volgens Nico de Jong, voorzitter van de Neder landse Klim- en Bergsport Ver eniging (NKBV), maakt de in houd die belofte ook waar. „Hiermee is een standaardwerk toegevoegd aan de in de Neder landse taal beschikbare berg sportliteratuur en wordt een grote hoeveelheid kennis en in formatie over de bergsport ver der ontsloten", aldus De Jong. Hij benadrukt dat de schrijver, Karl Schrag 'zonder twijfel be schikt over de meest recente kennis van opleiding en veilig heid in de bergsport'. Alpiniste Frederike Bloemers is ook complimenteus. „Het boek biedt veel waardevole aanbeve lingen en belangrijke achter grondinformatie om beslagen ten ijs de bergen in te gaan", be nadrukt Bloemers. De schrijver steekt in het eerste hoofdstuk de beginnelingen een hart onder de riem met de mede deling dat bergwandelen 'wat de bewegingen betreft uiterst eenvoudig is te leren'. Hij legt ook gedetailleerd uit waar je op moet letten bij tochten over alm weiden, rotsblokken en sneeuwvelden. Ook het overste ken van bergbeken komt aan bod. Verder in het boek uitvoe rig aandacht voor hulptouwen, zekeringsmethoden en het ge bruik van pickel en stijgijzers. Schrag besteedt ook veel aan dacht aan de voorbereiding van bergwandelen. Hij heeft prak- tijktips om de tactiek te bepalen bij het bergwandelen. Bij de theoretische basiskennis komen onder meer weerkunde en ori ëntering aan bod. De foto's zijn niet alleen sfeerbepalend maar ook verhelderend. Bergwandelen en trekking. Schrijver: Karl Schrag. Uitge ver: Bosch en Keuning (Trion Uitgevers)/ 39,90. ISBN: 9024605946. De aanduiding 'nieuw' op de cover van het tijdschrijft De Wereldfietser wekt de in druk dat we te maken hebben met een nieuw tijdschrift. Maar dat is niet het geval want het tijdschrift bestaat al vijf jaar. 'Nieuw' heeft alles te maken met de andere vormgeving van het tijdschrift. „Ondanks al die veranderingen in uiterlijk, is de Wereldfietser in wezen nog steeds hetzelfde als vijf jaar geleden. Nog steeds bestaat de redactie uit fietsrei zigers die, vaak zonder vergoe ding, op een vrijdagavond naar Utrecht CS reizen om daar over een volgend nummer te praten", aldus eindredacteur Stefan Maas. Het tijdschrift is heel wat over zichtelijker geworden en de gul lere manier van illustreren is ook een vooruitgang. Als van ouds bestaat de inhoud weer ge deeltelijk uit verhalen over fiet servaringen in verre landen. Zo is er een verhaal over een fiets- reis door Malawi. „In Malawi leggen ze alle wegen over de heuveltoppen aan (van cols heb ben ze hier nog nooit gehoord), zodat we elke hoogtemeter let terlijk twee keer moeten ne men", aldus De Wereldfietser medewerker Dennis de Vries. 'Winter-fietsspecialist' Ralph Tuin schreef een verhaal over zijn tocht door Oost-Siberië. „Vanochtend kon ik niet meteen vertrekken. De grote klonten modder zitten overal vastgevro ren aan mijn fiets. Het is zo hard als cement en dus een flink kar wei om de wielen en kettingbla den weer vrij te krijgen. Na een uur kan ik echt vertrekken", al dus Tuin. Wie dat getob dichter bij huis wil voorkomen kan profijt heb ben van de vijftien tips voor de beginnende winterfietser ('Fiets op zo breed mogelijke banden. Als er sneeuw ligt, laat dan wat lucht uit je banden lopen voor een breder draag vlak'). Verder in De Wereldfietser een verslag van een rit over de fiets route LF2 tussen Amsterdam en Brussel ('Eigenlijk is het ge woon heel dom bordjes volgen'). De Wereldfietser kost 7,50 gul den. Toulon MIDDELLANDSE ZEE '*J;V ">Vv. i f. i - i Bijna twee kilogram aan truffels is goed voor ongeveer 2000 gulden.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2001 | | pagina 39