Koelkast is grootste gevaar voedsel Geen dag zonder hoofdpijn Beverwijk experimenteert met laser tegen litteken brandwond Het snoepmoment W el vaarts voedsel geeft diabetes kans voort te woekeren Antirookbeleid Californië effectief Eenvoudiger test Down-syndroom Verklaring syndroom Golfoorlog Drie keer per week goed voor hart Eetbaar vaccin tegen hepatitis B Voedingscentrum relativeert ophef over BSE en dioxine eten drinken Man luistert alleen links Ook kind loopt risico van RSI Alle voedselschandalen van de laatste jaren ten spijt moeten we ons vooral niet te veel zorgen maken over verontreinigd voed sel. De hang naar vet en- ongezond eten is een veel groter risico dan gekke- koeienziekte of dioxine schandalen. door Marieke van Schie Halima (21) heeft elke dag hoofdpijn. Ik ken haar al sinds haar jeugd. Opgegroeid in een groot gezin met Marok kaanse ouders, is zij het voor beeld van het tweede genera tieprobleem. Haar moeder ver tegenwoordigt traditionele waarden. Halima is een moder ne moslimvrouw met een baan. Ze heeft huwelijksproblemen en wil haar ouders daar niet mee belasten. „Mijn vader werkte altijd hard als schoon maker. Na zijn ontslag kwam hij niet meer aan het werk. Mijn broer wil niet naar school en hangt rond bij jongens in de buurt. Hij heeft altijd geld, maar wil niet zeggen hoe hij dat verdient. Mijn vader wordt dan boos en dan komt er ruzie. Zo is het elke dag wat." „Daarom was ik blij toen mijn ouders op mijn achttiende ver jaardag zeiden dat ik kon trou wen met een jongen uit mijn dorp. We hadden een mooie bruiloft in Marokko. Ik kende mijn man niet goed, maar ie dereen zei, dat het een goede keus was. Hij wil dat ik anders leef dan ik gewend ben. Daar kan ik niet meer tegen." Hali ma heeft haar problemen op ta fel gelegd. Dat is een eerste stap. De hoofdpijn kwam slui pend en trok aanvankelijk weg als ze een pijnstiller nam. Het werden er al snel steeds meer. De drogist ried haar laatst aan eens met de dokter te gaan pra ten. Elke dag hoofdpijn is een moeilijke klacht. Vaak ligt er een te hoog spanningsniveau aan ten grondslag, of een moei lijk probleem. Het regelmatig gebruik van pijnstillers ver oorzaakt zelfs hoofdpijnklach ten. Zo zit Halima in een vi cieuze cirkel. Het is te begrijpen dat ze als oudste dochter een grote ver antwoordelijkheid voelt jegens haar vader en moeder. Het zou fijn zijn als ze daarbij wat steun kreeg. Na aandringen laat ze zich verwijzen naar het maat schappelijk. Wie weet is dit een opening voor hulp aan haar ou ders, zodat ze wat ontlast wordt. Voor haar huwelijks problemen is niet direct een uitweg. Maar ze kan er met mij over praten in een veilige om geving. Ik hoop dat dit helpt. Ik vraag haar voorlopig de pijn stillers te laten staan en een dagboek aan te leggen. Daarin kan ze opschrijven hoe vaak ze hoofdpijn heeft, wat ze at en wat er die dag gebeurde. Over drie weken wil ik met haar een plan maken. Halima is daar ge lukkig toe bereid. GPD Marieke van Schie is huisarts SACRAMENTO - In Californië is het aantal gevallen van longkanker de afgelopen tien jaar met veertien procent ge daald. In de rest van de VS komt longkanker ook steeds minder voor, maar daar is de afname slechts 2,7 procent. De sterke daling in Californië lij kt direct verband te houden met het strenge anti rookbeleid dat in deze staat wordt gehanteerd. Dat blijkt uit cijfers van de Californische overheid. Aan het einde van de jaren tachtig begonnen Californiërs steeds minder te roken. Voor die tijd was het aantal gevalleii van longkanker juist relatief hoog in deze staat. AP HONG KONG - Het is mogelijk aan de hand van een bloedtest te voorspellen of vrouwen een kind dragen met het syndroorti van Down. Dat meldt het medisch tijdschrift The Lancet. De onderzoekers testten de nieuwe techniek op drie vrouwen bij wie al was vastgesteld dat ze zwanger waren van een kind met het syndroom van Down, een 'mongooltje' dus. In alle ge vallen bleek de bloedtest betrouwbaar. Tot nu toe was het alleen mogelijk aan de hand van een stukje weefsel van het ongeboren kind vast te stellen of het drager is van het gevreesde 21e chromosoom. Dat gaat met een vlok kentest of een vruchtwaterpunctie. Beide ingrepen geven een licht verhoogde kans op een miskraam. GPD WASHINGTON-De gezondheidsproblemen van veel Ameri kaanse veteranen van de Golfoorlog zijn mogelijk het gevolg van hersenbeschadigingen door chemicaliën. Dat blijkt uit onderzoek van medewerkers van de Universiteit van Texas. Oorlogsveteranen die lijden aan het zogeheten Golfoorlog syndroom hebben zeer diverse klachten, zoals geheugenpro: blemen, vermoeidheid en allerlei andere aandoeningen. Volgens de onderzoekers zijn de hersenbeschadigingen ver oorzaakt door blootstelling aan combinaties van kleine hoe veelheden zenuwgas, tabletten tegen zenuwgas en pesticiden. Maar ze geven toe dat het verband tussen de beschadigingen en de chemicaliën nog niet is hardgemaakt. AP SYDNEY - Mannen kunnen de kans op een hartaanval of be roerte halveren door drie keer per week seks te hebben. Tijdens een congres van cardiologen in Sydney werd een Brits onderzoek gepresenteerd. Daaruit blijkt dat seks een goede vorm van lichaamsoefening is, die de kans op hart- en vaat ziekten vermindert. Britse cardiologen deden tien jaar lang onderzoek onder 2400 mannen naar de relatie tussen li chaamsbeweging en deze aandoeningen. Vastgesteld werd dat bij mannen die drie of meer orgasmes per week hadden, de kans op hart- en vaatziekten was gehalveerd. RTR NEW YORK - Het is in Amerika gelukt een aardappel te ont wikkelen die een werkzaam vaccin bevat tegen hepatitus B, een fatale leverziekte die jaarlijks miljoenen slachtoffers maakt. Wanneer muizen de genetisch veranderde aardappel eten, ontstaan er antilichamen in het bloed die de dieren wa penen tegen de ziekteverwekker. De onderzoeker van het Boyce Thompson Instituut voor Plantenonderzoek slaagde erin een antigen voor hepatitis B over te brengen in de aardappelplant en die tot expressie te la ten komen in de knollen. Wanneer muizen drie weken lang de ze transgene piepers te eten kregen, ontwikkelden ze antili chamen in hun bloed. GPD dinsdag 5 december 2000 door Boris Peters DEN HAAG - „Als we ons wat betreft ons voedsel ergens zor gen over moeten maken, dan is het wel over ons eigen pakket. Dat is een veel groter probleem dan incidentele verontreinigin gen van ons eten." Diëtiste Patricia Schutte van het Voedingscentrum is duide lijk. De risico's van te veel ver zadigd vet en te weinig groente en fruit zijn vele malen groter dan de kans dat mensen ziek worden of zelfs overlijden van met BSE besmet rundvlees of ander voedsel. „Redelijkerwijs is er geen enke le reden om geen rundvlees te eten", meent Schutte. Honderd procent garantie geven dat het ongevaarlijk is kan het Voe dingscentrum niet. „Maar er zijn zoveel voorzorgsmaatrege len genomen dat we wel voor meer dan 99 procent kunnen zeggen dat er geen risico's zijn." Eén product maakt geen gezon de voeding, geeft Schutte als vuistregel. „Wie gevarieerd eet, loopt minder risico als er met één van de voedselelementen wat mis is. Liefhebbers van een bepaalde soort voedsel moeten uitkijken voor eenzijdigheid." Overdreven reacties op waar schuwingen, zoals onlangs die van het Voedingscentrum om niet te veel druiven te eten, na dat bij steekproeven te veel res ten van bestrijdingsmiddelen waren aangetroffen, zijn onno dig. „Onze normen zijn altijd af gestemd op mensen die een be paald soort voedsel elke dag eten. En als er iets ernstig mis is, wordt het product uit de handel genomen." Het grootste gevaar ligt bij de consument zelf. Schutte: „Men sen zetten voedingsmiddelen die gekoeld moeten worden be waard, zoals melk en vleessoms te laat in de koelkast. Of ze laten hun boodschappen te lang in de auto staan." De koelkast is vaak onvoldoen de koud afgesteld. Het Voe dingscentrum adviseert een temperatuur van maximaal vier graden. Een volle koelkast moet harder werken, dus een standje hoger mag dan wel. Hetzelfde geldt voor de magnetron. Te vaak wordt voedsel in de mag netron onvoldoende verhit, waardoor de bacteriën niet wor den gedood. Ook het niet wassen van de handen of de snijplank na het snijden van rauwe kip le vert problemen op. Dat komt doordat kip bevattelijk is voor de salmonellabacterie. „In Nederland zijn er jaarlijks ongeveer twee miljoen gevallen Franse boeren dumpen door de dioxinecrisis waardeloos geworden slachtkippen in de straten van Arras. foto Denis Charlet/EPA van voedselvergiftiging. Bij ze ker de helft daarvan ligt de oor zaak in de huiselijke kring", stelt Schutte. Lang niet ieder een beseft dat een voedselver giftiging gevaarlijk kan zijn. De meeste mensen denken aan buikloop en je een dagje niet lekker voelen. Toch is voedsel vergiftiging zeker niet onschul dig; je kimt er zelfs aan overlij den." GPD Brandwondlittekens zijn vlak na het ontstaan van de wond veelal rood, dik enpijnlijk. Bij de enepati- ent trekt dit relatief snel weg, bij de ander blijft het littekenweefsel soms wel twee jaar actief Plastisch chirurg Frits Groenevelt doet in het Beverwijkse Rode Kruisziekenhuis on derzoek naar dit rijpings proces. Hij venvacht met een laserbehandeling te kunnen voorkomen dat het litteken langdurig ac tief blijft. Ook oude litte kens kunnen op deze ma nier worden behandeld. Onder toezicht van chirurg Frits Groenevelt (rechts) en assistente Willy Zwager (links) richt assistente Cora de Lange de laser op de littekens in het gezicht van Bettina Jansen. foto Kees B lokker/G PD van onze redactie gezondheid AMSTERDAM - Tot voor kort spraken mensen eufemistisch over 'een beetje suiker' als zij diabetes mellitus bedoelden. Maar slechte eetgewoonten in de westerse wereld zorgen er voor dal diabetes van type 2 alle kans krijgt. Steeds meer men sen, waaronder opvallend veel jongeren, hebben deze ernstige variant van suikerziekte. Nederland heeft er weer twee nieuwe woorden bij: Coca-Co- lanisatie en McDonaldisatie. Een aardige woordgrap? Nee, het is helaas bloedserieus. Want de wijze waarmee de westerse landen, zeker ook Nederland, met hun voeding omgaan, geeft alle reden tot bezorgdheid. Prof. dr. R. J. Heine, hoogleraar diabetologie van het Amster damse VU-ziekenhuis stelt het nog scherper: „Overal waar de McDonald's, Burger Kings en al die andere vetfabrieken ver schijnen, zie je de diabetes toe nemen. En daarmee een sterk verhoogde kans op hart- en vaatziekten, verslechterde nier functies, blindheid, amputatie van tenen of voeten en zelfs overlijden. Diabetes wordt zwaar onderschat." Heine heeft het over diabetes mellitus type 2, voorheen ook wel 'ouderdomsdiabetes' ge noemd. Het gaat tegenwoordig wereldwijd al om personen van- a f veertig j aar en in de Verenigde Staten zijn er al jongeren van rond de twintig die diabetes 2 hebben. In de diabetologie wordt een verschil gemaakt tussen de ty pes 1 en 2. Type 1 wordt veroor zaakt doordat er een absoluut tekort is aan insuline, die de hoeveelheid glucose in het bloed reguleert. Het eigen immuun systeem vernietigt de cellen die insuline produceren. Mensen die dit type hebben, moeten dus extra insuline krijgen. Bij type 2 is er sprake van een verminderde insulineproductie, maar de weefsels van het li chaam reageren ook slecht op insuline. Daarom hoeft er nog niet direct te worden overge gaan tot het toedienen van insu line. Eerst wordt getracht met behulp van dieet en beweging de zaak onder controle te krijgen. Type 2 bouw je langzaam op. Te vet eten, roken en weinig bewe gen. Dan ontstaat overgewicht. Vrouwen die zwangerschaps diabetes hebben gehad, lopen ook een verhoogde kans op dia betes 2. Ook erfelijkheid kan een rol spelen. Maar het is voor al een kwestie van levensstijl. Rigoureus Volgens de International Diabe tes Federation lopen er op de wereld 150 miljoen mensen rond die diabetes 2 hebben. En als er nu niet rigoureus wordt inge grepen, dan zijn het er in 2025 driehonderd miljoen. Neder land steekt daar nog relatief gunstig bij af. Volgens de jong ste cijfers is er in ons land bij 260.000 mensen diabetes gecon stateerd. Dat is twee procent van de bevolking, van wie 85 procent diabetes 2 heeft. Lan den als Amerika en Mexico sco ren respectievelijk elf en veer tien procent. Heine vindt dat we niet alleen naar andere landen mogen wijzen. Ook de Neder landse jongeren zitten vaak lang met een zak chips achter de televisie of de computer en spor ten te weinig. „De overheid weet dat ook en bezuinigt vervolgens op schoolzwemmen en gymnas tiek", zegt hij geïrriteerd. GPD van onze redactie gezondheid BEVERWIJK - De 23-jarige Bettina Jansen is deze morgen al vroeg uit Roermond vertrokken voor haar afspraak in het Rode Kruisziekenhuis in Beverwijk. Ze is één van de patiënten bij wie plastisch chirurg Frits Groenevelt een experimentele laserbehandeling uitvoert. Tien jaar geleden liep Bettina, toen een vriendje met wasbenzine speelde, ernstige brandwonden op. Ze hield er grote littekens aan over. Lieneke Draaijers (27) hoopt te promoveren op het onderzoek met laserbehandeling. Ze legt met een camera vast hoe de lit tekens er vóór de behandeling uitzien. Onder het toeziend oog van Groenevelt voeren assisten tes Willy Zwager en Cora de Lange de laserbehandeling uit. Met wit krijt tekent Groenevelt het te behandelen gebied af: vlak onder de neusvleugels en een gedeelte boven de bovenlip. Als Bettina Jansen op de behan- deltafel ligt, vertelt Groenevelt wat er gaat gebeuren. „We zet ten de laser eerst op het gebied onder je neus, daarna bij je bo venlip. Het voelt alsof er een paar keer heel kort een elastiek je tegen je huid tikt." Licht Heel precies richt De Lange de laser op de afgebakende huid. Uit het laserapparaat schieten met korte tussenpozen kleine straaltjes licht. Enkele minuten later zit de behandeling er al op. „Bij mijn neusvleugel deed het toch wel pijn", verzucht Betti na, opgelucht dat het voorbij is. Nadat ze de mededeling heeft gekregen dat de behandelde plekken misschien wat blauw zullen worden, kan ze naar huis. Over zes weken moet ze terug komen om te kijken wat het ef fect van de behandeling is ge weest, Bettina's littekens zijn reeds een aantal jaren oud en bij haar past Groenevelt dan ook de laserbe handeling toe om de littekens te verfraaien. Maar waar hij zich tijdens het onderzoek vooral op richt, zijn de verse brandwond littekens. Deze littekens dik en rood van kleur. Normaal gesproken begint dit na ongeveer een half jaar weg te trekkenmaar soms treedt er een storing in de wondgenezing op waardoor het wel twee jaar kan duren voor het litteken minder rood en dik is geworden. Voor patiënten kan dit behalve psy chische problemen ook licha melijke klachten veroorzaken. In de hypertrofiefase kan een brandwondlitteken namelijk pijnlijk samentrekken. Brandwondlittekens zijn door gaans beter doorbloed dan 'nor male', waardoor de rode bloed lichaampjes veel zuurstof en voedingsstoffen krijgen. Hier door ontwikkelen zich te veel bloedvaten en krijgt het litteken een rode of paarse kleur. Om hier wat aan te doen worden vaak 'drukpakkingen' gebruikt. „Daarmee druk je de bloedva ten dicht en zorg je ervoor dat de rode bloedlichaampjes geen voedsel meer krijgen, waardoor het litteken rustiger wordt", zegt Lieneke Draaijers. Maar deze behandelwijze is niet ide aal omdat zo'n drukpak alleen werkt als het 24 uur per dag blijft zitten. Bovendien kan de pakking vaak niet overal evenveel druk uitoe fenen. Groenevelt kwam op het idee een laserapparaat in te zetten in de strijd tegen hypertrofe brandwondlittekens. Deze techniek wordt al langer binnen de dermatologie gebruikt. Dat is vooral het geval bij het behan delen van rode huidafwijkingen als wijnvlekken en couperose (rode vlekken op gezicht of neus). Schieten „Deze laser richt zich alleen op rood en dus op de rode bloedli chaampjes vlak onder het huid oppervlak", legt hij uit. „Met de laser laat je ze uit elkaar ploffen. Je schiet ze kapot waardoor het weefsel minder zuurstof en voe ding krijgt en het litteken aan zienlijk verbetert, Het wordt soepeler en minder rood, waar door het litteken niet alleen mooier wordt, maar ook de pijn lijke samentrekking sterk af neemt." Groenevelt hoopt het rijpingsproces hiermee terug te brengen naar zes tot acht we ken. Inmiddels is na de behan deling van circa 25 proefperso nen gebleken dat het gebruik van deze lasertechniek op korte termijn goede resultaten ople vert bij brandwondlittekens. „Wij willen nu het effect op de lange termijn weten", zegt Draaijers. „Hoe vaak moeten we op eenzelfde plaats schieten en hoe herstelt het litteken zich? Het is bekend dat wanneer je iets kapot maakt, de reactie van het lichaam is dat het weer iets nieuws aanmaakt." Proefveldje Het onderzoek zal ongeveer een jaar vergen. Een groep behan delde brandwondpatiënten wordt in de herstelfase op de voet gevolgd. „We behandelen ze allemaal op een 'proefveldje' van twee vierkante centimeter op dezelfde locatie, bijvoor beeld de borst", licht Draaijers toe. „Ik onderzoek vervolgens of er verschil is met de rest van de brandwond. Als het slaagt, zijn we een grote stap verder in het onderzoek naar het uitrijpings- proces van brandwondlittekens en dat kan enorm veel voor brandwondpatiënten beteke nen." GPD door Patricia Schutte December is een echte snoepmaand. Marse pein, borstplaat, speculaas, chocoladeletter, taaitaai, kerststaaf, oliebollen... Sinds weken liggen de win kels vol met bijzondere lek kernijen die alleen in deze tijd te koop zijn. En daar wil len we volop van genieten. Het liefst de hele maand. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn. Wel is het belangrijk om het aantal keren per dag dat je iets eet of drinkt te be perken. Onze tanden kunnen heel wat hebben. De laag tand glazuur die eromheen zit, is het hardste weefsel in ons li chaam! Toch kent ook dat een zwakke plek: het glazuur is niet opgewassen tegen -zuur. En het klinkt tegen strijdig, maar juist zoetig heid veroorzaakt de vorming van dat zuur. Dat gaat als volgt. Op de tan den is meestal een dun laagje aanslag aanwezig, de tand- plaque. Na het eten blijven hierin suikers achter. De bac teriën die ook in de plaque zitten, maken daar zuur van, de vijand van de tanden. En kele minuten na het eten van iets zoets is de grootste hoe veelheid zuur aanwezig, na ongeveer twintig minuten is het zuur weer verdwenen. Tenminste, als er in de tus sentijd niet opnieuw zoet in de mond is gekomen. Onder zoetigheid vallen niet alleen snoepjes en brood met suiker of jam. Ook frisdrank, koek, vruchtenyoghurt, vla en fruit en vruchtensap be vatten suikers die de tanden en kiezen een zuurstoot be zorgen. Bij velen leeft het idee dat het beter is vaker kleine hapjes te eten dan drie grote maaltij- AMSTERDAM - Ook voor kin deren is een goede houding ach ter de computer noodzakelijk om de ziekte RSI te voorkomen. Ouders en scholen doen er ver standig aan kinderen te wijzen op de lichamelijke gevaren en ze een goede houding aan te leren. Dit adviseert Monique Frings, hoogleraar beroepsziekten aan de Universiteit van Amsterdam. Volgens haar is er onderzoek no dig naar de gevolgen van het spelen met een computer door denMaar een constante aan wezigheid van suiker is een aanslag op het gebit. Iedere keer als je iets eet of drinkt, maken bacteriën in de mond zuren uit het voedsel. Dat kunnen onze tanden op een dag zes a zeven keer verdra gen, zonder nadelige gevol gen. Als je uitgaat van drie maaltijden per dag, is er dus nog ruimte over voor drie of vier andere momenten om iets te eten, te drinken of te snoepen. Het Voedingscen trum adviseert dan ook om naast de drie maaltijden per dag (ontbijt, lunch, avond eten) niet vaker dan vier keer een tussendoortje te nemen. Als je behoefte hebt aan een tussendoortje kan je het bes te in de loop van de ochtend en de middag iets eten. Dat is ook het geschiktste moment voor een traktatie. Hartige hapjes Sommige mensen denken dat zoetigheid slechter is dan hartige hapjes. Maar ook na hartige hapjes vormen de bacteriën in de tandplaque zuren. Bovendien is een hartige traktatie ook niet altijd even gezond: in kaas, worst, zoutjes en andere hartige hapjes zit vaak veel vet en zout. Daarvan krijgen we ge makkelijk te veel binnen. Zoet hoeft dus ook niet zon der meer door hartig vervan gen hoeft te worden. Genieten van al die decem- berlekkernijen is belangrijk. Het is ook belangrijk voor ons gebit om dit niet de hele dag door te doen. Het is dus beter om in één snoepmo ment flink wat kruidnoten te eten dan verscheidene keren op een dag steeds een paar. GPD Patricia Schutte is diëtist van het Voedingscentrum kinderen. Frings reageert op Australisch onderzoek waaruit zou blijken dat ook kinderen de; computerziekte RSI (repetitive strain injury) kunnen krijgen. Zowel in de Nederlandse huis houdens, waar de computer vaak op de ergonomie van de ouders is ingesteld, als op de scholen, waar meerdere kinde ren van één pc gebruik moeten maken, is het meubilair niet op het individuele kind afge steld. GPD van onze redactie gezondheid CHIGACO - Mannen luisteren maar met één hersenhelft, terwijl vrouwen daarbij beide hersenkwabben aanspreken. Dat blijkt uit recent onderzoek door de Indiana University School of Medicine. Bij het onderzoek zijn de hersenen gescand van twintig mannen en evenveel vrouwen. Zij beluisterden met een koptelefoon op geluids band gezette passages uit een roman. Mannen bleken overwegend de linker hersenhelft te gebruiken die al langer in verband wordt gebracht met taalbegrip. Vrouwen gebruikten beide helften. Uit eerder onderzoeken bleek al dat vrouwen naar twee conversa ties tegelijk kunnen luisteren, zegt dr. Joseph Lurito. „Een reden kan zijn dat ze er meer hersenen beschikbaar voor hebben", zo ver klaart Lurito. AP

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2000 | | pagina 8