Noorse koningskrab te groot voor vers vervoer Katse Gat kan er weer vijftig jaar tegen ONDERWEG VISSERIJ Manteling in Staatsbosbeheer en het Zeeuws Biologisch Museum organiseren aanstaande zondag 26 november een excursie door de Manteling van Walcheren. De wandeling staat onder leiding van de boswachter, die informatie geeft over de bijzonderheden in de dieren- en plantenwereld en de historie van dit bijzondere natuurgebied tussen Domburg en Oostkapelle. In de route opgenomen zijn ook de parels van de Manteling, de buitenplaatsen Westhove en Berkenbosch. De wandedling begint zondag om 14.00 uur vanaf het Biologisch Museum aan de Duinvlietweg 6 in Oostkapelle. Aanmelden via 0118 582 620. Bomen kijken De Stichting IVN Walcheren organiseert zaterdagmorgen een begeleide bomenwandeling door de binnenstad van Middelburg. Leidraad is de brochure De Boom die bindt, die Jan Anteunisse heeft geschreven over de opmerkelijke bomen die de Middelburgse binnenstad sieren. De route begint voor de Drvkkery om 11 uur. Het is de specialiteit van res taurant 't Vlasbloemeken in Koewacht. „Als je van schaaldieren houdt, is er niet beter dan dit", zo prijst chef kok Rudie de Block de Noorse koningskrab. De delicatesse uit Scandinavië neemt zo een bij zondere plaats in zijn keuken in, dat hij er zelfs een compleet krabmenu uit serveert. „En dat verveelt geen moment", voegt hij daar aan toe. „Vooral in de aspergetij d komen ze van hein de en verre hier naar toe. Dan zeggen mijn klanten tegen el kaar: 'Kom, 't is weer eens tijd voor krab in 't Vlasbloemeken'. Want het is de zachte smaak van de krabdie perfect harmonieert met de zachte smaak van de as perges." De Block schat dat 85 procent van zijn eters op de een of ande re manier krab te eten krijgen. Hetzij in een voor- of tussenge recht, hetzij in het hoofdge recht. Een j aar of acht geleden i s hij er mee begonnen te koken, nadat hij eerst alle bedenkingen van zich af had geschud. „Ik dacht eerst: diepvries? Nee, daar begin ik niet aan. Ik kook normaal al leen met superverse ingrediën ten, maar na een keer proeven wist ik het zeker: qua eten is dit de absolute max." Oogstseizoen De chef-kok uit Koewacht krijgt zijn krabproducten in diepgevroren stukken aangele verd. „De Noorse koningskrab is simpelweg te groot om vers te vervoeren", verklaart hij. „Dan moet je wel zulke immense bas sins hebben om ze levend te hou den, die passen gewoon niet in een vrachtwagen. Maar voor de smaak maakt het echt niet uit." Daarbij komt dat de vangstpe riode heel kort is. Slechts ander halve maand per jaar is het 'oogstseizoen', van half oktober tot uiterlijk eind november, als de krabben hun pantser afwer pen. Niet bepaald een garantie voor d'e meest ideale weersomstan digheden voor de vissers. Dat het een gevaarlijk beroep is, be hoeft derhalve nauwelijks toe lichting. Die paar weken op het woelige water moge dan wel een jaarinkomen opleveren, maar de mannen leggen daarvoor wel hun eigen leven in de waag schaal. Fjorden De Noorse koningskrab, die be hoort tot de familie van de steenkrab, leeft in de meest noordelijke fjorden van Noor wegen op driehonderd meter diepte. De beste biotoop ter we reld, weet De Block. Soortgeno- Chef-kok Rudie de Block: „Zelfs een compleet menu uit de Noorse koningskrab verveelt niet." foto's Charles Strijd ten komen overal voor, zoals in de wateren rondom Japan, bij Vuurland aan de zuidpool en in de Grote Oceaan bij Canada, maar deze hebben relatief ge zien een beduidend kleinere omvang. De grootste joekels in Noorwe gen bereiken een spanwijdte van makkelijk drie meter en we gen zo'n dertig kilogram. Populatie Om de populatie van de ko ningskrab in stand te houden gooien de krabbenvangers de dames linea recta terug de oce aan in. Ook exemplaren van meer dan twee meter spanwijdte en de al lerkleinsten blijven het lot van de kookpan bespaard. Zo blijft het een sterk ras, waar nog ge neraties smulpapen van mogen genieten. Want taferelen zoals in Alaska willen ze in Noorwegen koste wat kost voorkomen. Hoe het gekomen is weet nie mand, maar vorig jaar waren er ineens nauwelijks meer Alas ka's over. In ieder geval drukte het direct enorm op de markt- prijs van de Noorse konings krab. Een immens groot krab- restaurant in Chicago, dat maar liefst vierduizend couverts per dag bedient, werd plotseling Noorwegens grootste klant. Wie voor een krabmenu naar de Koewacht wil afreizen zij dus bij voorbaat gewaarschuwd; een dik gevulde portemonnee is een voorwaarde. Verfijnde smaak Wat overigens niemand ervan zou moeten weerhouden het eens te proberen, 't Vlasbloeme ken is per slot van rekening het enige restaurant van Nederland dat de Noorse koningskrab op het menu heeft staan. En ken ners geven de voorkeur aan de smaak van de koningskrab, bo ven die van kreeft. De monster lijke poten leveren maar liefst vijftig procent wit vlees op, waardoor een dikke homp over blijft. De Block: „Niet rul, maar stevig. En desondanks heel ver fijnd van smaak." De chef-kok bereidt zijn ge rechten met een rijke fantasie. Wat te denken van lichtgerookte koningskrab met gebakken sa lade van lamsoor met stukjes witte asperges, afgewerkt met kruidenlinguïne en een zachte paprikasaus? Of van een warme, hartig geroosterde koningskrab in een scampisaus met zeekraal en wilde rijst? „Het zilte van de zeegroenten harmonieert met het zilte van de krab", verklaart De Block. Pantser „De meeste gerechten zijn ech ter pantserbereidingen. Dat is belangrijk, want daardoor be houdt de krab zijn identiteit. Ik heb maar één voorgerechtje zonder pantser. Dat is de koude Koningskrab met een salade van aspergejulienne in een saus op basis van gerookte kaviaar." En voor wie eens iets anders wil proberen: sinds kort serveert 't Vlasbloemeken ook de Ameri kaanse blauwe zwemkrab, waarvan afgelopen zomer enke le exemplaren ineens in Zeeuws-Vlaanderen opdoken, als verstekeling de oceaan over gestoken op grote contai nerschepen. Lilian Dominicus woensdag 22 november 2000 ZEEUWSE KREKEN Naam: Katse Gat Ligging: in het zuidelijk deel van de Leendert Abrahampolder Oppervlakte: 10 hectare Bijzonderheden: in beheer bij Staatsbosbeheer In een hoek van de overzichte- lijke Leendert Arbrahampol- der op Noord-Beveland ligt het Katse Gat. Een bescheiden na tuurgebied, gedomineerd door een flinke plas water en een bos je dat het onmiskenbare stempel draagt van Staatsbosbeheer. Afgesneden van de Oosterschel- de en Zandkreek door de bedij king van de 146 hectare grote Leendert Abraham in 1853. In en om het Katse Gat is het rus tig, zéér rustig zelfs. Er scharre len wat kippen en hanen rond, losgelaten of ontsnapt. Ze trek ken zich niets aan van de enkele wandelaar die passeert. Op het water drijven witte zwanen. Zo nu en dan laat een ijsvogel zich in zijn schitterende kleuren pracht zien. Plannen Er zijn al in 1817 plannen om de schorren aan de zuidoostkant voor de Oud-Noord-Beveland- polder in te dijken, maar er wordt geen toestemming voor gegeven. Een maatschap die la ter de schorren opkooopt mag het toch proberen en in 1853 is het zover. De polder wordt ge noemd naar Leendert Abraham Paardekoper, één van de leden van de maatschap. Het Katse Gat (ook wel Katse Rak ge naamd) is niet langer meer de toegang tot het haventje van Kats, dat dan ook verlegd wordt naar de Zandkreek. Het nieuwe land kan maar met moeite tegen de zee verdedigd worden. In 1883 volgt al de calamiteusver klaring. Er moeten verschillen de inlaagdijken worden aange- legd. Tijdens de stormramp van fe bruari 1953 breekt de dijk door en komt er 2,5 meter zout water in de polder te staan. Het dorp Kats blijft dankzij een coupure in de dijk op het nippertje droog. Drie weken later is het water via de sluis in het haventje van Kats verdwenen. De bedreigingen zijn daarna nog lang niet ver dwenen. Verschillende malen treden grote dijkvallen op, on der meer in 1966 en 1978. Ex treem lage waterstanden en een slappe ondergrond zijn er de oorzaak van dat, meestal in de winter, hele stukken vooroever en dijk plotsklaps in zee ver dwijnen. Pas na de komst van de stormvloedkering Oosterschel- de komt daar verandering in. Terug naar het Katse Gat. Het waterschap Zeeuwse Eilanden zorgt in 1997 vooreen flinke op knapbeurt van het gebied. Doel is verdroging tegen te gaan en een einde te maken aan het ver der verlanden van het zoute ge bied. Het Katse Gat slibte als gevolg van de watersnoodramp grotendeels dicht. Er wordt bin nendijks een stuw geplaatst om het waterpeil te verhogen en er wordt drieduizend kubieke me ter bagger verwijderd. Het wa ter wordt er één meter dieper door. De omstandigheden voor broedende watervogels zijn er een stuk door verbeterd. Het Katse Gat moet er weer zo'n vijftig jaar tegen kunnen. Rinus Antonisse foto Dirk-Jan Gjeltema

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2000 | | pagina 32