Japan koestert menu met walvis H PZC Üt. at O Tom Poes en het Booroog Casper Hobbes 4 Land is doof voor groeiende druk om met vangst te stoppen het weer recept Konijnenbouten met mosterdsaus 4*. puzzel 9 12 donderdag 16 november 2000 Wat bezielt Japan toch? De in ternationale druk om met de walvisvangst te stoppen is enorm. De Amerikaanse presi dent Clinton dringt er vandaag tijdens de Aziatisch Pacifische top, de APEC, in Brunei nog eens op aan bij Japan. Maar Japan heeft zich tot nu toe niets aangetrokken van de protes ten. Een kijkje in de keuken van de Japanse walvislief hebber. door Hester van Nunen Walvistong, kraakbeen, huid, hart of liever de staart? Rauw, gebakken of in de fondue? Het kan allemaal volgens de menukaart van Ku- jiraya, de Walviswinkel, een populair restaurant in een hip pe buurt van Tokio. Het heeft meer weg van een bruin café dan van een prijzig restaurant. Binnen is het schaars verlicht en eenvoudig ingericht. Er wordt gelachen, gepraat en ge rookt. Bier en sake, de Japanse rijstwijn, vloeien rijkelijk. „We zitten bijna altijd vol", zegt serveerster Eiko Suzuki. Op een doordeweekse dag ko men er gemiddeld tweehon derd mensen eten. In het week einde heeft Kujiraya dagelijks driehonderd gasten. Per jaar werken ze 12.000 kilo walvis vlees weg. In Japan is dat le gaal. Het vlees is afkomstig van diepgevroren voorraden en van de verse oogst, 440 dwergvin vissen die Japan elk jaar doodt 'voor wetenschappelijk onder zoek'. Japan stopte in 1986 weliswaar met de commerciële jacht na ondertekening van een internationaal moratorium, maar een jaar later voeren de schepen alweer uit voor onder zoek. Onder die noemer mag volgens de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) een beperkte hoeveelheid walvis worden ge vangen. Dat het vlees uiteinde lijk op de markt belandt, is vol gens de Japanse overheid nodig om het onderzoek te fi nancieren. Bovendien, zo zegt de regering, gebieden IWC- richtlijnen dat de proefdieren Tegenstanders van de walvisvaart lopen met een namaak-walvis langs de Japanse ambassade in Londen. De betogers vernamen giste ren dat de Japanse walvisvloot morgen weer wil uitvaren. foto Gerry Penny/EPA na onderzoek volledig worden benut. En dat doen ze bij Ku jiraya dan ook. Delicatesse „Dat bereiden wij hier niet", fluistert Suzuki. De serveerster doelt op het mannelijk ge slachtsorgaan van de walvis dat liefhebbers als een delica tesse beschouwen. Een aantal restaurants hakt het wel in de pan, maar Kujiraya heeft er een andere bestemming voor gevonden. Wat bij binnen komst in de hal op een flinke boomstronk in een Zen-achtig bloemstuk leek, blijkt bij na dere beschouwing het edele deel van een walvis te zijn. Ook de tanden, ongeschikt voor consumptie, krijgen een twee de leven. Goede klanten krij gen er eentje mee naar huis, meteen strikje. De meeste gasten bij Kujiraya zijn ouder dan dertig. „Door de week komen vooral zakenmen sen. Het is vrij duur." Een diner kost gemiddeld 140 gulden. De lunch is goedkoper en daar ko men ook wat jongeren op af. „Uit nieuwsgierigheid." In het weekeinde zijn de vijftig-plus sers in de meerderheid. „Die zijn met wal vis vlees grootge bracht." Betaalbaar Na de Tweede Wereldoorlog was walvis voor veel Japanners het enige dat betaalbaar en voedzaam was. De overheid verstrekte het vlees bovendien gratis op scholen tijdens de lunch. Het echtpaar Yamauchi knikt instemmend. „Dit doet me denken aan toen ik klein was", zegt Fumiko terwijl ze de geur van een kom walvissoep opsnuift. Het gebeurt regelmatig dat toeristen, die de Japanse kaart niet kunnen lezen, in hun on wetendheid een gerecht aan wijzen in de vitrinekast. Als ze ontdekken wat er werkelijk op hun bord ligt, eten veel buiten landers geen hap meer, vooral de westerlingen. Suzuki: „Wij hebben niet de associaties met walvissen die jullie hebben, dat ze intelligent of vriendelijk zij nVoor ons is het gewoon een vis, net als tonijn of makreel." Het Japanse schrift gebruikt tx-ouwens ook het karakter van vis om walvis aan te duiden en niet dat van zoogdier. Voor standers van de walvisvaart stoort het dat andere landen bepalen wat zij wel en niet mo gen eten. Het Walvis Onder zoeksinstituut in Tokio dat het Japanse studieprogramma uit voert, ergert zich vooral aan de houding van de VSDie zouden met twee maten meten. Japan se walvisvaarders keerden eind september in de haven te rug met aan boord veertig dwergvinvissen, 43 Bry de- walvissen en vijf potvissen. De laatste twee zijn onder Ameri kaanse wet beschermd. Het instituut wijst er echter op dat indianen in de staat Was hington en eskimo's in Alaska jaarlijks zestig Groenlandse walvissen mogen vangen. Van die soort leven naar schatting nog 7500 dierenIn het Japanse 'studiegebied' in de Stille Oce aan zwemmen volgens bereke ningen van de IWC 25.000 dwergvinvissen, 22.000 Bry de- walvissen en iets meer dan 100.000 potvissen. „Ons on derzoek vox-mt duidelijk geen bedreiging voor de populatie", meent Seiji Ohsumi, directexir van het Walvis-instituut. Stammen Het argument dat de Ameri kaanse stammen wel mogen ja gen omdat het hun oorspron kelijke manier van leven is, geldt ook voor Japan, zo vindt het instituut, In Japan bestaat de georganiseerde walvisvaart sinds 1606, maar de harpoen- jacht gaat vier eeuwen verder terug. Milieuorganisaties waarschu wen dat walvispopulaties moeilijk exact zijn vast te stel len. Bovendien krijgen walvis sen gemiddeld maar eens in de twee jaar een jong. Daarbij komt dat Japan de beesten niet hoeft te doden voor onderzoek. Daar zouden genoeg andere methoden en bestaand studie materiaal voor zijn. Voor jon gere generaties hoeft walvis vlees ook helemaal niet zo nodig. Uit een recente enquête bleek dat 48 procent van de Ja panners sinds hun jeugd geen walvisvlees meer he'eft gege ten. GPD Zeeland: Lagedrukgebieden - Door: Jordi Bloem De Noordzee lijkt dit najaar wel trekpleister voor diverse lagedruk gebieden die vanaf de oceaan komen aansnellen. Dit weekeinde vormt daarop geen uitzondering. De gevolgen laten zich raden: van tijd tot tijd regen en redelijk wat wind. Vanochtend maakt een regengebied zich snel meester over de regio. Vanmiddag regent het vaak en pas tegen de avond wordt het vanaf de kust droger met een aantal opklaringen. Het waait geregeld krachtig en boven zee staat windkracht 7. De maximumtemperatuur is 9 graden. Komende nacht blijft er met name op Beveland een enkele bui vallen. Elders komen opklaringen voor. Morgenochtend zien we ook regelmatig de zon. Toch neemt de kans op buien vanuit het westen geleidelijk weer toe. Doordat het hogerop in de atmosfeer flink afkoelt, kan er naast een regen- ook een hagel- of onweersbui voorkomen. De tem peratuur op leefniveau wordt door het nog relatief warme zeewater ruim boven het vriespunt gehouden. Morgenmiddag is het maxi maal 8 graden. In het weekein de zijn de thermometer standen nauwelijks anders. Overdag wordt het dus rond 8 graden en 's nachts niet kouder dan omstreeks 5 graden. Zaterdag rijgen buien zich waarschijnlijktot een regenzone aaneen. Zondag vallen er eveneens buien, die juist in onze regio zwaar uit kunner) pakken. Dat betekent dat er kans is op onweer en soms hevige regenval. We verwachten dit weekeinde door al die buien maximaal een millimeter of 20. Het waait redelijk stevig, met kracht 4 tot 5. Kortom, de herfst doet opnieuw duidelijk van zich spreken. regenachtig H Vooruitzichten vrijdag zaterdag zondag maandag weer max. 8° 9° 8° 8° min. 5° 6° 5° 5° wind ZW 5 ZW 5 W 5 W 4 Zon O Maan donderdag onder 16.54 vrijdag op 8.07 donderdag onder 12.51 vrijdag op 22.26 Hans Belterman Nautisch bericht Zuidenwind, 6 Beaufort en buitengaats 7 Beaufort. Zicht is matig. Kustwater 11 a 12 graden. Geen mist, kleine kans op onweer. Toonder Studio's Waterstanden Konijn en tijm behoren tot elkaar. Zowel bij de wilde als bij de ge fokte konijnen. Mosterd trouwens ook. De mosterd wordt pas tegen het einde van de bereiding aan de saus toegevoegd. De reden daar voor is, dat de mosterd daardoor de oorspronkelijke smaak behoudt. Voor 4 personen: 4 achterbouten van (gefokte) konij nen; zout; zwarte peper uit de mo len; 35 gram boter; 3 eetl. olijfolie (traditioneel); 2 sjalotten, gesnip perd; 2 teentjes knoflook, ragfijn gehakt; 3,5 dl wildfond, uit potje; 2,5 dl droge witte wijn, zoals Char- donnay; 1 takje verse tijm; 1 klein laurierblad; 2 theel. allesbinder; 1,25 dl (kook)room; 2 eetl. Zaanse mosterd; 1 theel. verse tijmblaad jes. Maak de bouten droog met keuken papier. Wrijf ze in met wat zout en peper. Verhit een (braad)pan en voeg boteren olie toe. Wachttot het schuim vah de boter grotendeels is weggetrokken. Bak de bouten er aan alle kanten in ca. 8 minuten licht goudbruin in. Neem de bouten daarna even uit de pan. Verwijder driekwart van de achter gebleven bakboter en olie. Fruit de sjalotten 3 minuten in de resterende boter en olie. Roer de knoflook er door en voeg na 1 minuut wildfond en wijn toe. Breng alles aan de kook. Temper de warmtebron. Leg de bouten terug in de pan. Schik tijm takje en laurierblad tussen de bou ten. Laat de bouten in 50 a 60 minu ten zachtjes gaar stoven. Keer de bouten na 30 minuten om. Neem de gestoofde bouten uit de pan en houd ze warm. Zeef het stoofvocht en breng het in een pan met dikke bodem aan de kook. Laat alles zo lang koken tot door het in dampen niet veel meer dan de helft van de oorspronkelijke hoeveel heid is overgebleven. Strooi alles binder erover en roer alles krachtig door. Voeg de room toe en laat alles dan nog zo lang zachtjes koken tot de saus de gewenste dikte heeft ver kregen. Voeg naar eigen smaak en inzicht zout en peper toe. Roer daarna de mosterd erdoor. Leg de bouten dan nog enkele minuten in de saus om ze door en door warm te laten wor den. Presentatie: leg de bouten op voor verwarmde borden. Schep een deel van de saus over de bouten en geef de rest er apart in een sauskom bij. Bestrooi de bouten met de tijm blaadjes. Tip: geef er een punt van de quiche met spruitjes en champignons (re cept van maandag jl.) bij. Tom Poes kneep de ogen dicht toen een daverende dreun hem ver ried, dat heer Ollie op de vloer van de bovenverdieping beland was. Deze vloer was echter door rotting en zwammen aangetast en het zal dan ook geen verwondering wekken, dat hij het zware gewicht niet hield. Toen Tom Poes de ogen weer opsloeg, zag hij heer Ollie te midden van vergaan houtwerk in de vestibule belanden met zo'n klap, dat de buitendeur uit de hengsels schoot. „Hebt u zich pijn ge daan?" vroeg hij deelnemend, terwijl hij zich naar binnen haastte. Het duurde even voor hij antwoord kreeg. De ongelukkige erfge naam staarde met duizelende blikken de stofwolken na, die in de tocht door het plafond omhoogtrokken en begon voorzichtig zijn le dematen te bewegen. „Wa-waabennik?" vroeg hij ten slotte met zwakke stem. „U bent binnen!" legde Tom Poes troostend uit. „Knap hoor! Een Bommel laat zich tenslotte niet tegenhouden, hè?" Deze woorden deden de gevallen heer goed, dat was te zien aan de wijze waarop hij overeind krabbelde. „Nee", sprak hij, „men kan een heer niet door een luik uit zijn rechtmatig bezit houden. Als het dan niet goedschiks gaal, dan maar kwaadschiks. M-maar het heeft wel het uiterste van mijn krachten gevraagd, dat wel... Wat sta je daar te kijken, jonge vriend?" „Hier hangt een briefje", zei Tom Poes. „Het is al erg oud zo te zien en er staat op: Ga niet verder! Zoals ge gemerkt zult hebben, is dit huis verboden voor onbevoegden!" DONDERDAG Hoog water Laag water 16 NOVEMBER uur cm uur cm uur cm uur cm Vlissingen .04.36 237 16.58 248 11.08 195 23.29 182 Terneuzen 04.57 262 17.18 273 11.35 205 23.58 192 Bath 05.59 301 18.19 314 00.21 227 12.46 224 Roompot Buiten 04.23 184 16.45 196 10.50 140 23.15 129 Zierikzee 06.15 159 18.40 173 12.15 139 Stellendam Buiten 04.52 178 17.12 195 10.45 088 23.26 075 Wemeldinge 06.20 187 18.40 199 12.20 155 Krammersl. West 05.38 171 18.06 181 12.19 144 .fr- Hansweert 05.27 266 17.46 279 12.02 219 VRIJDAG Hoog water Laag water 17 NOVEMBER uur cm uur cm uur cm uur cm Vlissingen 05.27 213 17.51 224 12.00 187 Terneuzen 05.47 236 18.13 248 12.28 197 Bath 06.49 274 19.16 287 01.03 214 13.33 219 Roompot Buiten 05.12 163 17.37 176 11.56 137 Zierikzee 07.00 149 19.35 166 00.40 129 13.05 141 Stellendam Buiten 05.39 155 18.01 176 11.39 088 PHi Wemeldinge 07.05 173 19.35 189 00.50 145 13.15 155 Krammersl. West 06.34 158 20.02 175 00.45 134 13.16 146 Hansweert 06.17 244 18.46 257 00.26 208 12.52 212 L Lagedrukgebied H Hogedrakgebled O zonnig lichte sneeuw matige sneeuw mist Koutront Warmtelronl licht bewolkt zware sneeuw lichte regen ionweer hagel Samengesteld trant zwaar bewolkt matige regen zware regen Isobaar 1 2 4 5 6 10 11 13 15 16 17 18 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 door Bill Watterson TRIEST HOE SOTIIGE MEN5EN NIET TEGEN AFWISSELING RUNNEN. Europa: Wisselvallig HORIZONTAAL: 1. Amerikaanse inlichtingendienst; 3. mannelijk dier; 6. Frans lidwoord; 9. familielid; 10. Europese hoofdstad; 12. voorteken; 14. bezwaren; 16. inlijven; 19. tangens; 20. voegwoord; 21. vrouw aan het hof; 26. ijshockeyterm; 27. snelle ren; 29. bloem; 31. boom; 32. lidwoord; 33. insecteneter; 34. voorzetsel. VERTICAAL: 1. Plantenwereld; 2. zangstem; 4. gegroet; 5. aansporen; 7. aard gordel; 8. groef; 11. vis; 13. soort stof; 15. voormalig; 17. netto; 18. griezelig; 21. vrouwenverblijf; 22. nagalm; 23. Chinese afstandsmaat; 24. kruisopschrift; 25. graveren; 28. wisselgebruik (It.); 30. lofdicht. Op elke regel twee woorden invullen. Twee of meer eindletters van het eerste woord zijn meteen de beginletters van het tweede woord. Horizontaal: 5. Zo ervaren gaat het alarm niet lang mee (7); Ook kort op deze wijze (6); 6. Geef die roe prijs! (5); Op de loop van een planeet (6); 7. Jonge, men schenkt zulke wijn! (5); Het blijft niet droog als hij bestuurt (6); 8. Met respect waargenomen (6); Alleen maar een gewricht (5). Verticaal: 1. Plaats een order voor dit systeem! (6); Aannemen van koppels (7); 2. Het carillon heeft een Turks karakter (7); Redelijk lief (6); 3. De capaciteit van geld (8); In plaats van een vogel (4); 4. Zo sterk is Hein (6); Hij loopt ook snel terug (6). Oplossingen van gisteren: Citaat: Enkel, sleep, vaars, kraai, snoek, haard, bries, krans, blaas, fiool, snoet, graaf, sport, spoor. Het citaat is van Addison Mizner: "Praat niet over uzelf, dat gebeurt wel als u weg bent". Cryptogram: Horizontaal: 1. Behang; 4. gesel; 5. flat; 7. sprot; 8. bal; 9. afkeer; 10. tengel. Verticaal: 1. Bespreken; 2. helft; 3. nona; 4. gesnapt; 6. tol, 8. bril. In een groot deel van Europa is het tamelijk wisselvallig. Een depres sie bij IJsland stuurt een zone met bewolking en regen naar het conti nent, waardoor het donderdag in delen van Frankrijk en Noordwest- Spanje regent. Achter deze zone stroomt koele en onstabiele lucht over de Britse eilanden uit, met opklaring en buien, soms met hagel en onweer. Wat verder naar het oosten is het overwegend droog met opklaringen. Over het westelijke deel van de Middellandse Zee ligt een lagedrukgebied en een andere ligt in het hoge noorden, bij de Witte Zee. Beide zijn verbonden door een langgerekte wolkenzone, waaruit van tijd tot tijd buiige regen valt. Vooral in Noord-ltalië, in Oostenrijk en langs de Cotê 'd Azur giet het soms flink. In deze zone, en ten westen, ligt de middagtemperatuur rond of iets onder de 10 graden. Alleen in Spanje is het iets warmer, langs de Costa's lokaal 19 graden, terwijl het in Scandinavië kouder is met lokaal ook over dag lichte vorst. Het zuidoosten van Europa plukt de vruchten van een rug van hoge luchtdruk. De zon schijnt daar volop en de temperaturen bereiken daar circa 20 graden. In Zuid-Turkije wordt het lokaal zelfs 24 graden.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2000 | | pagina 4