Japan koestert menu met walvis
H
PZC
Üt.
at
O
Tom Poes en het Booroog
Casper Hobbes
4
Land is doof voor groeiende druk om met vangst te stoppen
het weer
recept
Konijnenbouten met mosterdsaus
4*.
puzzel
9
12
donderdag 16 november 2000
Wat bezielt Japan toch? De in
ternationale druk om met de
walvisvangst te stoppen is
enorm. De Amerikaanse presi
dent Clinton dringt er vandaag
tijdens de Aziatisch Pacifische
top, de APEC, in Brunei nog
eens op aan bij Japan. Maar
Japan heeft zich tot nu toe niets
aangetrokken van de protes
ten. Een kijkje in de keuken
van de Japanse walvislief
hebber.
door Hester van Nunen
Walvistong, kraakbeen,
huid, hart of liever de
staart? Rauw, gebakken of in
de fondue? Het kan allemaal
volgens de menukaart van Ku-
jiraya, de Walviswinkel, een
populair restaurant in een hip
pe buurt van Tokio. Het heeft
meer weg van een bruin café
dan van een prijzig restaurant.
Binnen is het schaars verlicht
en eenvoudig ingericht. Er
wordt gelachen, gepraat en ge
rookt. Bier en sake, de Japanse
rijstwijn, vloeien rijkelijk.
„We zitten bijna altijd vol",
zegt serveerster Eiko Suzuki.
Op een doordeweekse dag ko
men er gemiddeld tweehon
derd mensen eten. In het week
einde heeft Kujiraya dagelijks
driehonderd gasten. Per jaar
werken ze 12.000 kilo walvis
vlees weg. In Japan is dat le
gaal. Het vlees is afkomstig van
diepgevroren voorraden en van
de verse oogst, 440 dwergvin
vissen die Japan elk jaar doodt
'voor wetenschappelijk onder
zoek'. Japan stopte in 1986
weliswaar met de commerciële
jacht na ondertekening van een
internationaal moratorium,
maar een jaar later voeren de
schepen alweer uit voor onder
zoek.
Onder die noemer mag volgens
de Internationale Walvisvaart
Commissie (IWC) een beperkte
hoeveelheid walvis worden ge
vangen. Dat het vlees uiteinde
lijk op de markt belandt, is vol
gens de Japanse overheid
nodig om het onderzoek te fi
nancieren. Bovendien, zo zegt
de regering, gebieden IWC-
richtlijnen dat de proefdieren
Tegenstanders van de walvisvaart lopen met een namaak-walvis langs de Japanse ambassade in Londen. De betogers vernamen giste
ren dat de Japanse walvisvloot morgen weer wil uitvaren. foto Gerry Penny/EPA
na onderzoek volledig worden
benut. En dat doen ze bij Ku
jiraya dan ook.
Delicatesse
„Dat bereiden wij hier niet",
fluistert Suzuki. De serveerster
doelt op het mannelijk ge
slachtsorgaan van de walvis
dat liefhebbers als een delica
tesse beschouwen. Een aantal
restaurants hakt het wel in de
pan, maar Kujiraya heeft er
een andere bestemming voor
gevonden. Wat bij binnen
komst in de hal op een flinke
boomstronk in een Zen-achtig
bloemstuk leek, blijkt bij na
dere beschouwing het edele
deel van een walvis te zijn. Ook
de tanden, ongeschikt voor
consumptie, krijgen een twee
de leven. Goede klanten krij
gen er eentje mee naar huis,
meteen strikje.
De meeste gasten bij Kujiraya
zijn ouder dan dertig. „Door de
week komen vooral zakenmen
sen. Het is vrij duur." Een diner
kost gemiddeld 140 gulden. De
lunch is goedkoper en daar ko
men ook wat jongeren op af.
„Uit nieuwsgierigheid." In het
weekeinde zijn de vijftig-plus
sers in de meerderheid. „Die
zijn met wal vis vlees grootge
bracht."
Betaalbaar
Na de Tweede Wereldoorlog
was walvis voor veel Japanners
het enige dat betaalbaar en
voedzaam was. De overheid
verstrekte het vlees bovendien
gratis op scholen tijdens de
lunch. Het echtpaar Yamauchi
knikt instemmend. „Dit doet
me denken aan toen ik klein
was", zegt Fumiko terwijl ze de
geur van een kom walvissoep
opsnuift.
Het gebeurt regelmatig dat
toeristen, die de Japanse kaart
niet kunnen lezen, in hun on
wetendheid een gerecht aan
wijzen in de vitrinekast. Als ze
ontdekken wat er werkelijk op
hun bord ligt, eten veel buiten
landers geen hap meer, vooral
de westerlingen. Suzuki: „Wij
hebben niet de associaties met
walvissen die jullie hebben,
dat ze intelligent of vriendelijk
zij nVoor ons is het gewoon een
vis, net als tonijn of makreel."
Het Japanse schrift gebruikt
tx-ouwens ook het karakter van
vis om walvis aan te duiden en
niet dat van zoogdier. Voor
standers van de walvisvaart
stoort het dat andere landen
bepalen wat zij wel en niet mo
gen eten. Het Walvis Onder
zoeksinstituut in Tokio dat het
Japanse studieprogramma uit
voert, ergert zich vooral aan de
houding van de VSDie zouden
met twee maten meten. Japan
se walvisvaarders keerden
eind september in de haven te
rug met aan boord veertig
dwergvinvissen, 43 Bry de-
walvissen en vijf potvissen. De
laatste twee zijn onder Ameri
kaanse wet beschermd.
Het instituut wijst er echter op
dat indianen in de staat Was
hington en eskimo's in Alaska
jaarlijks zestig Groenlandse
walvissen mogen vangen. Van
die soort leven naar schatting
nog 7500 dierenIn het Japanse
'studiegebied' in de Stille Oce
aan zwemmen volgens bereke
ningen van de IWC 25.000
dwergvinvissen, 22.000 Bry de-
walvissen en iets meer dan
100.000 potvissen. „Ons on
derzoek vox-mt duidelijk geen
bedreiging voor de populatie",
meent Seiji Ohsumi, directexir
van het Walvis-instituut.
Stammen
Het argument dat de Ameri
kaanse stammen wel mogen ja
gen omdat het hun oorspron
kelijke manier van leven is,
geldt ook voor Japan, zo vindt
het instituut, In Japan bestaat
de georganiseerde walvisvaart
sinds 1606, maar de harpoen-
jacht gaat vier eeuwen verder
terug.
Milieuorganisaties waarschu
wen dat walvispopulaties
moeilijk exact zijn vast te stel
len. Bovendien krijgen walvis
sen gemiddeld maar eens in de
twee jaar een jong. Daarbij
komt dat Japan de beesten niet
hoeft te doden voor onderzoek.
Daar zouden genoeg andere
methoden en bestaand studie
materiaal voor zijn. Voor jon
gere generaties hoeft walvis
vlees ook helemaal niet zo
nodig. Uit een recente enquête
bleek dat 48 procent van de Ja
panners sinds hun jeugd geen
walvisvlees meer he'eft gege
ten. GPD
Zeeland: Lagedrukgebieden
-
Door: Jordi Bloem
De Noordzee lijkt dit najaar wel
trekpleister voor diverse lagedruk
gebieden die vanaf de oceaan komen aansnellen. Dit weekeinde
vormt daarop geen uitzondering. De gevolgen laten zich raden: van
tijd tot tijd regen en redelijk wat wind. Vanochtend maakt een
regengebied zich snel meester over de regio. Vanmiddag regent het
vaak en pas tegen de avond wordt het vanaf de kust droger met een
aantal opklaringen. Het waait geregeld krachtig en boven zee staat
windkracht 7. De maximumtemperatuur is 9 graden. Komende
nacht blijft er met name op Beveland een enkele bui vallen. Elders
komen opklaringen voor. Morgenochtend zien we ook regelmatig
de zon. Toch neemt de kans op buien vanuit het westen geleidelijk
weer toe. Doordat het hogerop in de atmosfeer flink afkoelt, kan er
naast een regen- ook een hagel- of onweersbui voorkomen. De tem
peratuur op leefniveau wordt door het nog relatief warme zeewater
ruim boven het vriespunt gehouden. Morgenmiddag is het maxi
maal 8 graden. In het weekein
de zijn de thermometer
standen nauwelijks anders.
Overdag wordt het dus rond
8 graden en 's nachts niet
kouder dan omstreeks
5 graden. Zaterdag rijgen
buien zich waarschijnlijktot
een regenzone aaneen.
Zondag vallen er eveneens
buien, die juist in onze regio
zwaar uit kunner) pakken.
Dat betekent dat er kans is op
onweer en soms hevige
regenval. We verwachten dit
weekeinde door al die buien
maximaal een millimeter of
20. Het waait redelijk stevig,
met kracht 4 tot 5. Kortom, de
herfst doet opnieuw duidelijk
van zich spreken.
regenachtig
H
Vooruitzichten
vrijdag
zaterdag
zondag
maandag
weer
max.
8°
9°
8°
8°
min.
5°
6°
5°
5°
wind
ZW 5
ZW 5
W 5
W 4
Zon
O
Maan
donderdag
onder 16.54
vrijdag
op 8.07
donderdag
onder 12.51
vrijdag
op 22.26
Hans Belterman
Nautisch bericht
Zuidenwind, 6 Beaufort en buitengaats 7 Beaufort. Zicht is matig.
Kustwater 11 a 12 graden. Geen mist, kleine kans op onweer.
Toonder Studio's Waterstanden
Konijn en tijm behoren tot elkaar.
Zowel bij de wilde als bij de ge
fokte konijnen. Mosterd trouwens
ook. De mosterd wordt pas tegen
het einde van de bereiding aan de
saus toegevoegd. De reden daar
voor is, dat de mosterd daardoor de
oorspronkelijke smaak behoudt.
Voor 4 personen:
4 achterbouten van (gefokte) konij
nen; zout; zwarte peper uit de mo
len; 35 gram boter; 3 eetl. olijfolie
(traditioneel); 2 sjalotten, gesnip
perd; 2 teentjes knoflook, ragfijn
gehakt; 3,5 dl wildfond, uit potje;
2,5 dl droge witte wijn, zoals Char-
donnay; 1 takje verse tijm; 1 klein
laurierblad; 2 theel. allesbinder;
1,25 dl (kook)room; 2 eetl. Zaanse
mosterd; 1 theel. verse tijmblaad
jes.
Maak de bouten droog met keuken
papier. Wrijf ze in met wat zout en
peper. Verhit een (braad)pan en
voeg boteren olie toe. Wachttot het
schuim vah de boter grotendeels is
weggetrokken. Bak de bouten er
aan alle kanten in ca. 8 minuten licht
goudbruin in. Neem de bouten
daarna even uit de pan.
Verwijder driekwart van de achter
gebleven bakboter en olie. Fruit de
sjalotten 3 minuten in de resterende
boter en olie. Roer de knoflook er
door en voeg na 1 minuut wildfond
en wijn toe. Breng alles aan de kook.
Temper de warmtebron. Leg de
bouten terug in de pan. Schik tijm
takje en laurierblad tussen de bou
ten. Laat de bouten in 50 a 60 minu
ten zachtjes gaar stoven. Keer de
bouten na 30 minuten om.
Neem de gestoofde bouten uit de
pan en houd ze warm. Zeef het
stoofvocht en breng het in een pan
met dikke bodem aan de kook. Laat
alles zo lang koken tot door het in
dampen niet veel meer dan de helft
van de oorspronkelijke hoeveel
heid is overgebleven. Strooi alles
binder erover en roer alles krachtig
door. Voeg de room toe en laat alles
dan nog zo lang zachtjes koken tot
de saus de gewenste dikte heeft ver
kregen.
Voeg naar eigen smaak en inzicht
zout en peper toe. Roer daarna de
mosterd erdoor. Leg de bouten dan
nog enkele minuten in de saus om
ze door en door warm te laten wor
den.
Presentatie: leg de bouten op voor
verwarmde borden. Schep een deel
van de saus over de bouten en geef
de rest er apart in een sauskom bij.
Bestrooi de bouten met de tijm
blaadjes.
Tip: geef er een punt van de quiche
met spruitjes en champignons (re
cept van maandag jl.) bij.
Tom Poes kneep de ogen dicht toen een daverende dreun hem ver
ried, dat heer Ollie op de vloer van de bovenverdieping beland was.
Deze vloer was echter door rotting en zwammen aangetast en het
zal dan ook geen verwondering wekken, dat hij het zware gewicht
niet hield. Toen Tom Poes de ogen weer opsloeg, zag hij heer Ollie te
midden van vergaan houtwerk in de vestibule belanden met zo'n
klap, dat de buitendeur uit de hengsels schoot. „Hebt u zich pijn ge
daan?" vroeg hij deelnemend, terwijl hij zich naar binnen haastte.
Het duurde even voor hij antwoord kreeg. De ongelukkige erfge
naam staarde met duizelende blikken de stofwolken na, die in de
tocht door het plafond omhoogtrokken en begon voorzichtig zijn le
dematen te bewegen. „Wa-waabennik?" vroeg hij ten slotte met
zwakke stem. „U bent binnen!" legde Tom Poes troostend uit.
„Knap hoor! Een Bommel laat zich tenslotte niet tegenhouden, hè?"
Deze woorden deden de gevallen heer goed, dat was te zien aan de
wijze waarop hij overeind krabbelde. „Nee", sprak hij, „men kan
een heer niet door een luik uit zijn rechtmatig bezit houden. Als het
dan niet goedschiks gaal, dan maar kwaadschiks. M-maar het heeft
wel het uiterste van mijn krachten gevraagd, dat wel... Wat sta je
daar te kijken, jonge vriend?" „Hier hangt een briefje", zei Tom
Poes. „Het is al erg oud zo te zien en er staat op: Ga niet verder! Zoals
ge gemerkt zult hebben, is dit huis verboden voor onbevoegden!"
DONDERDAG
Hoog
water
Laag
water
16 NOVEMBER
uur
cm
uur
cm
uur
cm
uur
cm
Vlissingen
.04.36
237
16.58
248
11.08
195
23.29
182
Terneuzen
04.57
262
17.18
273
11.35
205
23.58
192
Bath
05.59
301
18.19
314
00.21
227
12.46
224
Roompot Buiten
04.23
184
16.45
196
10.50
140
23.15
129
Zierikzee
06.15
159
18.40
173
12.15
139
Stellendam Buiten
04.52
178
17.12
195
10.45
088
23.26
075
Wemeldinge
06.20
187
18.40
199
12.20
155
Krammersl. West
05.38
171
18.06
181
12.19
144
.fr-
Hansweert
05.27
266
17.46
279
12.02
219
VRIJDAG
Hoog
water
Laag
water
17 NOVEMBER
uur
cm
uur
cm
uur
cm
uur
cm
Vlissingen
05.27
213
17.51
224
12.00
187
Terneuzen
05.47
236
18.13
248
12.28
197
Bath
06.49
274
19.16
287
01.03
214
13.33
219
Roompot Buiten
05.12
163
17.37
176
11.56
137
Zierikzee
07.00
149
19.35
166
00.40
129
13.05
141
Stellendam Buiten
05.39
155
18.01
176
11.39
088
PHi
Wemeldinge
07.05
173
19.35
189
00.50
145
13.15
155
Krammersl. West
06.34
158
20.02
175
00.45
134
13.16
146
Hansweert
06.17
244
18.46
257
00.26
208
12.52
212
L Lagedrukgebied
H Hogedrakgebled
O
zonnig
lichte sneeuw
matige sneeuw
mist
Koutront
Warmtelronl
licht bewolkt
zware sneeuw
lichte regen
ionweer
hagel
Samengesteld trant
zwaar bewolkt
matige regen
zware regen
Isobaar
1
2
4
5
6
10
11
13
15
16
17
18
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
door Bill Watterson
TRIEST HOE SOTIIGE
MEN5EN NIET TEGEN
AFWISSELING RUNNEN.
Europa: Wisselvallig
HORIZONTAAL:
1. Amerikaanse inlichtingendienst; 3. mannelijk dier; 6. Frans
lidwoord; 9. familielid; 10. Europese hoofdstad; 12. voorteken;
14. bezwaren; 16. inlijven; 19. tangens; 20. voegwoord; 21.
vrouw aan het hof; 26. ijshockeyterm; 27. snelle ren; 29. bloem;
31. boom; 32. lidwoord; 33. insecteneter; 34. voorzetsel.
VERTICAAL:
1. Plantenwereld; 2. zangstem; 4. gegroet; 5. aansporen; 7. aard
gordel; 8. groef; 11. vis; 13. soort stof; 15. voormalig; 17. netto;
18. griezelig; 21. vrouwenverblijf; 22. nagalm; 23. Chinese
afstandsmaat; 24. kruisopschrift; 25. graveren; 28. wisselgebruik
(It.); 30. lofdicht.
Op elke regel twee woorden invullen. Twee of
meer eindletters van het eerste woord zijn
meteen de beginletters van het tweede woord.
Horizontaal:
5. Zo ervaren gaat het alarm niet lang mee (7);
Ook kort op deze wijze (6);
6. Geef die roe prijs! (5);
Op de loop van een planeet (6);
7. Jonge, men schenkt zulke wijn! (5);
Het blijft niet droog als hij bestuurt (6);
8. Met respect waargenomen (6);
Alleen maar een gewricht (5).
Verticaal:
1. Plaats een order voor dit systeem! (6);
Aannemen van koppels (7);
2. Het carillon heeft een Turks karakter (7);
Redelijk lief (6);
3. De capaciteit van geld (8);
In plaats van een vogel (4);
4. Zo sterk is Hein (6);
Hij loopt ook snel terug (6).
Oplossingen van gisteren:
Citaat:
Enkel, sleep, vaars, kraai, snoek, haard,
bries, krans, blaas, fiool, snoet, graaf,
sport, spoor. Het citaat is van Addison
Mizner: "Praat niet over uzelf, dat gebeurt
wel als u weg bent".
Cryptogram:
Horizontaal: 1. Behang; 4. gesel; 5. flat;
7. sprot; 8. bal; 9. afkeer; 10. tengel.
Verticaal: 1. Bespreken; 2. helft; 3. nona;
4. gesnapt; 6. tol, 8. bril.
In een groot deel van Europa is het tamelijk wisselvallig. Een depres
sie bij IJsland stuurt een zone met bewolking en regen naar het conti
nent, waardoor het donderdag in delen van Frankrijk en Noordwest-
Spanje regent. Achter deze zone stroomt koele en onstabiele lucht
over de Britse eilanden uit, met opklaring en buien, soms met hagel
en onweer. Wat verder naar het oosten is het overwegend droog met
opklaringen. Over het westelijke deel van de Middellandse Zee ligt
een lagedrukgebied en een andere ligt in het hoge noorden, bij de
Witte Zee. Beide zijn verbonden door een langgerekte wolkenzone,
waaruit van tijd tot tijd buiige regen valt. Vooral in Noord-ltalië, in
Oostenrijk en langs de Cotê 'd Azur giet het soms flink. In deze zone,
en ten westen, ligt de middagtemperatuur rond of iets onder de 10
graden. Alleen in Spanje is het iets warmer, langs de Costa's lokaal
19 graden, terwijl het in Scandinavië kouder is met lokaal ook over
dag lichte vorst. Het zuidoosten van Europa plukt de vruchten van
een rug van hoge luchtdruk.
De zon schijnt daar volop en de temperaturen bereiken daar circa
20 graden. In Zuid-Turkije wordt het lokaal zelfs 24 graden.