De Zen van de noedel Zalmen uit Noorwegen zijn het vetst PZC 2 Malse T-bone bij Jacob Cats Fendi Christofle Weeldebelasting Zwam Sieraad 12 vrijdag 13 oktober 2000 Sushitoch al rijkelijk laat populair geworden in de hoofdstad, staat niet langer nummer lop de hitlijst van 'must-do's'. Het blijft lekker hoor, die rauwe vishapjes, maar noedelsoorten als udon, soba en ramen worden de nieuwe trend, zoals dat reeds het geval is in wereld steden als Londen, Parijs en Brussel. Tenminste, als het aan Tille Paanakkers ligt. Samen met haar broer Joan nes drijft de voormalig per- soneelsmanager in de Am sterdamse Pijp sinds kort noedelrestaurant Onaka, dat een geheel nieuwe kijk geeft op het begrip fastfood. De zaak, strak en minimalis tisch ingericht met houten banken en tafels, biedt voor be trekkelijk weinig geld een geva rieerde keus aan gezonde en goedkope noedelschotels, be reid met biologische groenten en scharrel vlees De oosterse variant van pasta is te consume ren in bouillon, gebakken op de ijzeren plaat, met groenten, met vlees of vis. Daarnaast zullen al lerhande kleine hapjes een steeds belangrijker plek krijgen op de menukaart. „Japanse spe cialiteiten en hapjes zijn popu lair Klanten vinden het leuk om zelf hun maaltijd samen te stel len." Ook introduceert Onaka bin nenkort een Japanse lunchdoos met allerlei kleine gerechten, die op verschillende verkoop punten verkrijgbaar zal zijn „Veel van onze gerechten bleken iets te bewerkelijk voor mensen met haast Vandaar de lunch- Het noedelrestaurant Wagamama op het Max Euweplein in Amsterdam. doos." Paanakkers studeerde anderhalf jaar in Japan en vatte daar liefde op voorde Japanse keuken. Paanakkers: „In andere grote steden in Europa is dit soort restaurants al lang inge burgerd." Ze hoopt het concept uit te bouwen tót een keten. Onaka krijgt er in november echter wel een geduchte concur rent bij. Dan opent in hartje centrum, op het Max Euweplein noedelrestaurant Wagamama, dat volgens initiator Arjen Schrama binnen vijf jaar zal uitgroeien tot een reeks van restaurants in Nederland en België. De zaak krijgt 150 zit plaatsen op zeshondervijftig vierkante meter; bovendien komt er een aparte loungebar waar de gasten alvast op hun ge mak een aperitiefje kunnen ne men. Wagamama. in 1992 opgezet door een groep Chinese inves teerders, is in hip Londen een begrip er zijn inmiddels zes Wa gamama's open waar je voor weinig geld verrassend lekker en uitgebreid kunt eten. De in richting is in elk restaurant on geveer hetzelfde: sober en tren dy met veel houtnatuursteen en staal, de bediening razendsnel. De nogal zweverige filosofie achter Wagamama komt neer op: 'positief eten positief le ven' 'Waar de Zen van de noedel de eenvoud van de spirituele perfectie bereikt' zo schreef een lyrische Britse criticus zelfs over Wagamama Leuk en goedkoop Schrama gelooft vooral in de meer aardse voordelen van zijn restaurant „Leuk, stijlvol en goedkoop, met een zeer uitge breide menukaart „Je kunt er afspreken om snel iets te eten, maar je kunt ook lang blijven hangen. In Enge land is het echt een fenomeen." Schrama is oprichter en eige naar van Invasar Holding, dat reeds enkele restaurants en lunchgelegenheden in Amster dam exploiteert. Hij is twee jaar bezig geweest om van het Britse moederbedrijf de licentie voor de Benelux-landen te bemach tigen. „Het is nogal een kostbare en logistiek omvangrijke onder neming. Het moederbedrijf wil de zeker weten dat wij het pro ject aankonden." De Engelse restaurants koken dagelijks voor gemiddeld duizend eters. Schrama verwacht m Amster dam dagelijks zo'n achthonderd gasten te krijgen. Monique Brandt Vorig jaar bracht het Itali aanse modehuis Fendi haar eerste collectie horloges op de Nederlandse markt. Dit jaar is die lijn uitgebreid met een nieu we serie; de fendi Quadro De roestvrij stalen modellen voor hem en haar hebben een rechthoekige kast en zijn lever baar met wijzerplaten in zwart, wit of grijs. Een stijlvolle vouw- sluiting maakt het horloge af Informatie: Siebel juweliers, tel. «900 H21 23 63 De Noorse kweek/alm, vooraan, is wat slanker dan de Ierse maar wel vetter De eigenaar van Steak house Jacob Cats in Brouwershaven moet een verstokte verzamelaar zijn, want de hele eetgelegenheid hangt van onder tot boven vol met prenten, schilderijen en curiosa. Daar zijn ook wat nautische attributen onder en dat is begrijpelijk want de 'Schransenj' zoals het res taurant zich ook wel betitelt, ligt op een steenworp van de jachthaven. I n het seizoen eten hier dus veel watersporters en die heb ben over het algemeen een ge zonde eetlust De porties bij Ja cob Cats zijn dan ook navenant. Het w«>ord 'steakhouse' duidt aun dat veel gerechten van de grill komen, zoalsmijn 'GiantT- Mone' 45.-), een stuk vlees van 'heb ik jou daar' van zo'n 400 tot 450 gram. Voor de eters met een mmaer grote maag is er de wat kleiner uitgevallen Lady T-Bo- ne 38,50) De gust heeft keus uit dertien voorgerechten, waaronder vier soepen 5,50 voor Heldere bouillon lot 8,50 voor Vissoep) en vertier een aantal bekende voorafjes zoals bijvoorbeeld Hors d'oeuvre van diverse ge rookte vissoorten 17.50). Kuipje kruidige lx>spad- denstoelen(/ 12,50) en Pittige gamba spitjes 16.50) Mijn Garnalen Cocktail 19,50) heeft de klassieke vorm van een glazen coupe ge vuld met Zeeuwse garnaaltjes op een liedje van knappenge ijs bergsla in hapklare brokjes en versierd met allerhande fruit als tomaat, kiwi en citroenpartjes, alles gedrenkt in cocktailsaus en bekroond met een rivier kreeftje I laarbij verstrekt de vriendelijke serveerster nog een potje extra saus. De Giant T-Bone' komt van de grill en is, precies volgens mijn wens, rood van binnen Een zeer mals stuk vlees dat smelt op de tong. werkelijk indrukwek kend. DeSehransenj levert er een cocktailsaus, een knoflook saus en kruidenboter bij. De boontjes zijn naar mijn smaak wat te zacht, maar een schaaltje rabarber naur grootmoeders re cept maakt dat goed Grove frie ten en rauwkost met een stukje Steakhouse Jacob Cats Molenstraat 1 4318 BS Brouwershaven 1.1 ui i i l J IH I ui 11 li'.UL'.i!» Sluitingsdagen: maandag ril (lllisdilg Keuken open vanaf 17.00 uur Creditcards: Visa, Amex en Eurocard Rolstoel: mogelijk met wat assistentie Vegetarisch: aparte schotel Kinderen: diverse menuutjes watermeloen en kiwi voltooien de maaltijd. Wie bij de toch al royale garni tuur ook nog gepofte aardappel of gebakken aardappels wenst moet daar respectievelijk 3,50 en 4,50 extra voor betalen In totaal telt de kaart 21 hoofd gerechten. zoals Saté Gigant 25.50). Spare ribs Indonesia 25,50). Brandende ridder, een gemengde spies met vuurwerk ff 31,-) Mixed grill (ƒ37,50). Gemarineerde lamskoteletjes 26.50), Rib eye met kruiden boter 34.-). Kapech, avon tuurlijk gemengde visschotel 28.50)en (W-marineerdegrote gamba's(/ 32,50) Tussen al dit vleselijk geweld is er tenslotte «en Vegetarische schotel 23,50). Fruit en ijs vormen de hoofdbe standdelen van de nagerechten 8,50 voor Banaan Royale of Dame Blanche tot 11.50 voor Geflambeerde kersen met ijs en slagroom). Mijn Coupe sorbet 10,50) met drie soorten sor- betijsen vers fruit wordt gesierd door een glitterding dat je door gaans op kinderijsjes ziet Jacob Cats was ruim een eeuw geleden al hotel-restaura nt, lees ik op een kaartje op de tafel die is gedekt met rode boerenzak- doeken. Later was het een tijd lang discotheek en restaurant en nu al weer vijf jaar steakhou se. Een knusse eetgelegenheid met robuuste gerechten van uit stekende kwaliteit Kien van Reem* In de 18e eeuw wilden dienstboden in Dordrecht, en waarschijnlijk ook elders langs de grote rivieren, niet elke dag zalm op het bord. Bij hun indiensttreding werd dan ook bepaald dat zij niet vaker dan tweemaal per week zalm behoefden te eten'. Die tijden keren niet meer terug en dat heeft niets te maken met de zalm, want die is er weer volop, maar veeleer met het feit dat er geen meisjes voor dag en nacht meer zijn. Zalm is een trekvis, die paait m de bovenlopen van stro mende rivieren. Vroeger leverde de visserij op zalm in onze grote rivieren (Rijn, Lek. Waal, Maas en IJssel) veel geld op. Van ouds her trof men aan de rivieren ook veel zalmrokenjen aan en de in ons land gerookte zalm behoor de in de 17e en 18e eeuw tot een van de voornaamste exportpro ducten van ons land De grootste aandacht ging in de zalmvisserij uit naar de zalmen die van zee kwamen en de rivie ren op trokken Die zalmen ver keerden in een optimale condi tie en waren dan ook in culinair opzicht bijzonder gewild. Zal men die terugkeerden naar de zee waren mager en het visvlees was dan ook niet zo stevig meer als in de tijd dat de zalmen de ri vieren op zwommen. Kanalisatie Dat zalm niet of nauwelijks meer in onze grote rivieren voorkomt, heeft niet te maken met de vervuiling van het rivier water. Grootste boosdoener is waarschijnlijk de kanalisatie en het aanbrengen van stuwen in de rivieren geweest Immers, de vangsten van verse zalmen in onze rivieren liep al sinds de tweede hel ft van de 19e eeuw te rug. De rivieren waren in die tijd nog niet zo ernstig vervuild als later in de 20e eeuw wel het ge val was. Daarbij komt nog een andere reden waarom de zalm uit onze rivieren is verdwenen en dat heeft te maken met deze vissoort zelf. die van tijd tot tijd zijn 'trek' wijzigt Dat heeft men onder andere ook in de Loire in Frankrijk kunnen constateren. Ook die nvier stond bekend om haar grote hoeveelheden zalm Al in de 19e eeuw constateerde men een teruggang en dat is tot op de dag van vandaag niet ver anderd. En daar heeft het niets van doen met de vervuiling van het rivierwateren ook niet met het kanaliseren en het aanbren gen van stuwen in de bovenlo pen van de rivieren Zalm is door de eeuwen heen een koninklijke vis gebleven In cu linair opzicht is het een vis waarmee zowel restaurateurs en koks als wij thuis alle kanten uit kunnen. Er bestaan dan ook vele honderden recepten voor het bereiderf van gerechten met zalm. De vraag naar zalm is door de eeuwen heen bijzonder groot geweest. Toen de zalm uit onze rivieren was verdwenen, werd ze geïmporteerd vanuit onder andere Schotland, Ierland en Noorwegen. Later werd de zalm, diepgevroren, overgevlo gen vanuit Canada en de VS van Amerika. Die laatste importen zijn sinds enkele tientallen ja ren komen te vervallen, nu er steeds meer gekweekte zalm op de markt wordt gebracht. Voorsprong De kweek van zalm vindt tegen woordig plaats in onder andere de hierboven genoemde landen Noorwegen. Schotland en Ier land. De Noren hebben daarbij een voorsprong op de Schotten en Ieren omdat zij er al in de ja ren '60 van de vorige eeuw mee zijn begonnen. Schotland en Ierland volgden pas later. De ex pertise van de Noren op het ge bied van het kweken van be paalde vissoorten en zalm in het bijzonder is dan ook bijzonder hoog. Niettemin behoort de ge kweekte Noorse zalm tot de vet ste. Schotse en Ierse gekweekte zalmen worden dan ook wel, ge heel ten onrechte, als 'wilde' zalm bij veel vishandelaren aangeboden. Die zalmen heb ben weliswaar een opvallend mooie rood-oranje kleur en zijn inderdaad wat minder vet dan de Noorse gekweekte zalmen, maar daartegenover staat dat er tussen de gekweekte zalmen nauwelijks enig verschil in smaak bestaat Wel kan men stellen dat de smaak van ge kweekte zalm afwijkt van die van de echte 'wilde' zalmen: de smaak van gekweekte is name lijk heel duidelijk minder ge prononceerd dan die van hun 'wilde' soortgenoten Het hoge re vetgehalte van de Noorse ge kweekte zalm maakt dat ze vooral na het bakken en rooste ren nog bijzonder sappig is en dat kan van de Schotse en Ierse gekweekte zalm lang niet altijd worden gezegd Gekweekte zalm is geen exclu sieve vissoort meer Iedereen kan er van genieten De pnjzen van in Noorwegen gekweekte zalm liggen soms een stuk lager dan die van de meest gegeten vissoort in ons land, kabeljauw. Hans Belterman In de dagelijkse receptenru briek op pagina 4 treft u volgen de week recepten aan voor ge rechten met Noorse zalm en hun begeleiders. In de jaren nu de Tweede Wereldooorlog werd in ons land een bij zondere belasting geheven op oor die tijd exclusieve producten. I)r w eeldebelasting gold niet alleen verse en gerookte zalm maar ook kreeften, oesters en kaviaar. Daarnaast iclen onder andere ook auto's voor privé-gebruik. bontmantels, horloges, gouden sieraden, diamanten en andere edelstenen onder die bijzondere belasting. Te gen het einde \an de jaren '50 werd de weeldebelasting, mede door erhoging van de tarieven voor de omzetbelasting, opgehex en. Onder het motto 'Wie denkt aan geschenken, denkt aan Christofle'. presenteert dit merk de nieuwste cadeau-artikelen van onder meer kristal, zilver en porselein. Zo is er de gesmede dobbelsteen 'Presse Papier', vier bij vier centimeter groot, te koop voor 185 gulden. Sjiek en hedendaags door een goudsmid vormgegeven is de zilveren serie 'Couture', bestaand uit een fo- tolijst, beker/blakertje, bloe- menvaas/kandelaar en plateau voor brieven. Naaisteken als verbinding zorgen voor een mooi accent. De Nederlander is - in tegen stelling tot de doorsnee burger in Midden- en Oost-Eu ropa, om van die van Italië en Frankrijk nog maar te zwijgen- benauwd voor de paddestoel, die meestal als een giftig, eng ding wordt beschouwd. Tenzij hij als champignon in een blauw bakje in de supermarkt ligt. Voor de kenner bieden de b( >ss«i daarom een eenzaam jachtter rein. Hoewel het eigenlijk met mag. kun je daar de heerlijkste funghi plukken. Vooralle lief hebbers van de paddestoel, ook degene die niet zo avontuurlijk is ingesteld, is er nu het boekje Zwam in de pan Geschreven door Ria Loohuizen en Elizabeth Mollison, en met een hilarisch voorwoord van de Groningse dichter Rutger Kop land Het boek bevat veel prak tische informatie over het vin den, plukken en verwerken van de eetbare paddestoelen in ons land. Uiteraard zijn er heerlijke recepten, zoals de stekel zwam men in vlammen en wilde-pad- destoelensoufflé. Maar het is ook een lekker leesboek gewor den, met citaten uit literatuur, geschiedenis en folklore. Voor wanneer de herfstkachel wat extra opgestookt moet worden, en de aardse geur van padde stoelen de keuken vult 'Zwam in de pan', Ria Loohui zen en Elizabeth Mollison: uit ga* erij Ilas; 39,90. Als het aan de jonge Neder landse edelsmit en sieraad ontwerper Mare Lange ligt. wordt er komend seizoen ruim baan gemaakt voor titanium Dit hightech-materiaal vormt de basis voor een reeks ontwer pen van zijn hand Blikvanger in zijn jongste col lectie is de pinkring (foto). Het ontwerp heeft een gestroomlijn de, robuuste vorm, met daarin een uitsparing voor de ringvin ger De ring is gemaakt van ge matteerd titanium en speels bezaaid met diamanten, afge wisseld met stippen van con trasterend roodgoud. De lijn be vat ringen, horloges, colliers, hangers en armbanden Informatie: Atelier Mare I^tngc. tel. 075 «41 17 63

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2000 | | pagina 12