F anatiek
blitsen met
ministep
Vervoer voor
in de stad
Kip staat in Azië al duizenden jaren op het menu
Huisdieren leggen
te snel het loodje
Fruit en mager eten
goed voor bloeddruk
tafel en trend
zaterdag 26 augustus 2000
In Parijs zijn de kleine aluminium steps al niet meer weg
te denken uit het straatbeeld. Jongeren doorkruisen er
de drukke straten van de Franse hoofdstad mee en stappen
met de ingeklapte step onder de arm in de metro. Modieuze
Francoises steppen met Prada-tasjes aan het stuur van de
ene winkel naar de andere. En nu duiken ook bij ons de
ministeps steeds vaker op. De step is niet langer
kinderspeelgoed of een attribuut voor fanatieke sporters,
maar wordt een volwaardig stadsvervoermiddel. En van
de Micro Skate Scooter worden nu al 50.000 per dag
geproduceerd.
Het is in de sportwereld nog
nooit voorgekomen dat iets
wereldwijd zo aanslaat, zegt di
recteur Hans Veldhuizen van Rot
terdam Sport Import (RSI) over de
huidige steprage. „Het enorme
succes verslaat zelfs het inlineska-
ten."
De hippe inklapbare ministeps
zijn gemaakt van aluminium en
rijden op gelagerde inlineskate-
wieltjes van een iets groter
formaat dan de reguliere skate-
wieltjes. Het stuur is in hoogte
verstelbaar en meestal zijn ook de
handvatten van het stuur naar be
neden te klappen. Doordat de ap
paraatjes zo licht zijn - de meeste
wegen tussen de tweeënhalf en
drie kilo - zijn ze in ingeklapte toe
stand gemakkelijk mee te nemen
onder de arm, of in een tas. Ze zijn
klein genoeg om in de trein onder
de bank of boven in het bagagerek
te leggen.
„Steppen is een geweldige manier
om de mobiliteitsproblemen in
veel steden op te lossen", zegt di
recteur Norbert van Rossum van
importeur Van Rossum Trading
BV. „Op veel plaatsen in de stad is
het moeilijk parkeren. Er zijn
steeds meer mensen die hun auto
ergens anders parkeren en het
laatste stukje steppen naar kan
toor. Het is een ideaal vervoermid
del voor in drukke, hectische ste
den. Op dit moment zijn steppers
nog een beetje vogelvrij: ze wor
den niet gezien als fietsers en kun
nen daardoor overal rijden."
Voetganger
Officieel is de stepper inderdaad
voetganger, zegt secretaris Thijza
Brouwer van de Nederlandse Au
toped Federatie (NAF). „Wij advi
seren dat de ministeps met skate-
wieltjes op het trottoir rijden en de
steps met grotere banden op het
fietspad", zegt Brouwer. „Dan
ontstaan er geen problemen."
Warenhuizen en andere grote in
kopers zijn de laatste tijd flink aan
het stunten met goedkope varia
ties op de inklapbare aluminium
step. Voor minder dan tweehon
derd gulden kan iedereen zich te
genwoordig de trotse bezitter noe
men van een hippe ministep. Voor
de originele versie moet zo'n vier
honderd piek worden neergeteld.
Toch gaan ook die duurdere steps
als zoete broodjes over de toon
bank, zegt Veldhuizen van RSI:
„We hebben de originele Micro
Skate Scooter en een imitatie, de
Traffic Jumper, die honderd gul
den goedkoper is en niet veel on
derdoet voor de originele. De
Micro is toch het meest in trek.
Mensen kiezen vaak voor de status
van het originele product. Scho
lieren bijvoorbeeld willen ook de
originele, het is schijnbaar toch
het imago dat telt. Die gebruiken
hem om mee te blitsen op het
schoolplein."
Miljoen
Volgens Veldhuizen worden van
de Micro Skate Scooter - scooter is
Engels voor step - 5 00 0 0 stuks per
dag geproduceerd en worden er
wereldwijd een miljoen per
maand verkocht.
Volgens Tom Meylink van Red
Planet, importeur van de Micro
Skate Scooter (ƒ398,-), is deze
aluminium opklap-step 'absoluut
de eerste' die in Nederland werd
geïntroduceerd. „In oktober vorig
jaar zijn we de eerste gaan uitleve
ren", zegt Meylink. Volgens de im
porteur zijn de wieltjes van de Mi
cro gemaakt van poly-urethan
(PU) -'het enige materiaal dat
slijtvast is'- en die van veel imita-
tiesteps van gewoon plastic. Een
ander verschil is het soort alumi
nium waarvan de step is gemaakt.
„De Micro is gemaakt van 'vlieg-
tuigaluminium' en kan tweehon
derd kilo dragen, terwijl bepaalde
imitatiesteps een maximale stati
sche belasting hebben van zestig,
zeventig kilo", zegt Meylink. „Als
iemand van zestig kilo daar een
sprongetje op maakt, kunnen die
steps dat niet aan."
Ook Van Rossum, importeur van
onder meer de Nishiki Judy-M,
wijst op het kwaliteitsverschil
tussen de Judy-M (ƒ399,-) en
goedkopere varianten van de op-
klapstep. Volgens hem zijn veel
imitatiesteps aan elkaar gelast,
terwijl het bovenste framedeel
van de Judy-M met bouten aan het
treeplankje is bevestigd. „Als er
dan iets kapot gaat, kun je gemak
kelijk onderdelen vervangen en
kun je de step tot in lengte van da
gen gebruiken." Bovendien heeft
het stuur van zijn kwaliteitsstep
een dubbele beveiliging, om te
voorkomen dat er iets losschiet of
dat de step onverwacht inklapt tij
dens het rijden. „De consument
kijkt echter vaak niet verder dan
zijn neus lang is",, zegt Van Ros
sum. „Wij vinden kwaliteit juist
erg belangrijk en leveren een goed
en veilig product."
Steps bestonden al veel langer,
maar de echte trend is pas begin
dit j aar in alle hevigheid losgebar
sten. „Wij verkopen al vijftien jaar
steps", zegt Veldhuizen. „Vorig
jaar hebben we ze uit de winkel ge
haald, omdat ze meer in de weg
stonden, dan dat ze werden ver
kocht. Nu zijn ze weer terug. Echt
iedereen koopt die dingen. Kinde
ren zijn er gek van. Vaders kopen
een step, schroeven het stuur om
laag voor hun zoon of dochter van
drie en pakken hem 's avonds zelf
om boodschappen te doen. Ook
zakenmensen komen ze kopen,
puur voor praktisch gebruik."
Kickboard
Een andere trend is volgens Veld
huizen de Kickboard, een kruising
tussen step en skateboard, be
dacht door dezelfde man die de
Micro Skate Scooter op zijn naam
De kip is niet alleen óns meest
veelzijdige stukje vlees. Het
wordt in alle werelddelen gegeten,
maar vooral in Azië is de
belangstelling voor het eten van kip
bijzonder groot. Dat is al vele
duizenden jaren zo en dat zal ook
wel zo blijven.
In Azië worden, per hoofd van de
bevolking, dan ook de meeste
kippen gefokt. Veel meer dan bij
ons en in andere werelddelen.
Het eten van kip wordt overigens
in geen enkel werelddeel gehin
derd door bepaalde religieuze op
vattingen, zoals die er wel zijn
voor onder andere schaaldieren en
het vlees van runderen en varkens.
Ook ten aanzien van het eten van
alle andere soorten gevogelte, het
zij wild of gefokt, gelden geen be
denkingen die voortkomen uit de
religieuze hoek. Wanneer die er
wel zijn, dan is dat, met name in de
westerse wereld, uit bezorgdheid
om het voortbestaan van de (wil
de) soort, bepaalde in opspraak
geraakte fokmethoden van het
(tamme) gevogelte en om redenen
die met het milieu te maken heb
ben.
Gekruist
De kip is niet alleen de meest ver
breide gefokte vogel, maar ook de
meest gekruiste soort van de we
reld. Overal kom je ze tegen en
overal zijn ze weer net even an
ders. En, geloof het of niet, er lo
pen in Indonesië én in Japan nog
altijd gekruiste nazaten van onze
eigen Barnevelders en Noord-
Hollandse blauwpoten rond.
Men neemt aan dat de Chinezen in
Zuidoost-Azië de eersten waren
die, meer dan vijfduizend jaar ge
leden, kippen fokten. Al vrij spoe
dig kwamen zij erachter dat door
het voorzetten van bepaalde voe
dingsmiddelen de smaak van de
Kip is in China een traditioneel gerecht, dat nog steeds erg populair is.
foto Robyn Beek
kip voor een belangrijk deel kon
worden bepaald.
Na de Chinezen namen naburige
volkeren het fokken van kippen
van hen over en op die manier zijn
zij over de gehele wereld verbreid.
In de keukens van Zuidoost-Azië
speelt de kip een belangrijke rol
als leverancier van dierlij ke eiwit
ten en vetten. Vooral in gebieden
waar het moeilijk is om verse vis,
schaal- en schelpdieren te verkrij
gen worden de meeste kippen ge
houden. Het binnenland van Chi
na is er een voorbeeld van. Daar
zijn dan ook honderden recepten
voor de bereiding van gerechten
met kip bekend. Aan de kusten
van China zijn dat er beduidend
minder.
Porties
Hoewel de meeste Aziaten bijzon
der gesteld zij n op kip en ander ge
vogelte eten zij er echter veel min
der van dan wij (nog?) doen. Een
Chinees acht 100 gram kippen
vlees per persoon buitensporig
veel, terwijl wij die hoeveelheid,
eerlijk gezegd, wel wat aan de be
scheiden kant achten.
Het zijn trouwens niet alleen de
Chinezen die met veel minder kip
penvlees genoegen nemen dan wij
- in veel andere landen in Azië is
dat eveneens zo. De Japanner, om
een voorbeeld te noemen, stelt
zich al tevreden met 50 - 75 gram
kippenvlees in een gerecht en de
Koreanen en Filippijnen eten er al
niet veel meer van
De meeste Aziaten die ons land be
zoeken, verbazen er zich dan ook
over dat in de Aziatische restau
rants alhier de hoeveelheden die
men er opdient soms vele malen
groter zijn dan zij gewend zijn.
Dat kippen en ander gevogelte in
de meeste Aziatische keukens
vaak opvallend worden gekruid,
heeft minder te maken met het feit
dat men een bijzondere voorliefde
voor sterk gekruide gerechten zou
hebben - het tegendeel kon wel
eens eerder waar zijn. Het opval
lend stevig kruiden van gerechten
is er vaak noodzakelijk om de ge
volgen van bepaalde vormen van
bederf tegen te gaan en om de be
dorven smaak te maskeren.
Laat een Chinees maar eens een
gebraden of geroosterd kippetje
proeven dat voor, tijdens en na het
slachten zo steriel mogelijk werd
gehouden. Hij zal de natuurlijke
smaak van het gevogelte, wanneer
het een eko-kip betreft, waarde
Een te hoge bloeddruk
(hypertensie) vergroot het
risico van het krijgen van hart- en
vaatziekten, de meest voorkomende
doodsoorzaak in onze samenleving.
Het is dan ook de moeite waard om
een hoge bloeddruk omlaag te
brengen.
Uit onderzoek is gebleken dat
leef- en eetgewoonten in
vloed hebben op de bloeddruk.
Mensen die te zwaar zijn, weinig
lichaamsbeweging hebben, roken,
te veel alcohol gebruiken of onder
veel spanning leven, hebben meer
kans op een verhoogde bloeddruk.
In het verleden kregen mensen met
verhoogde bloeddruk altijd een
zoutbeperkt dieet voorgeschre
ven. Wetenschappelijk onderzoek
heeft inmiddels aangetoond dat
dit niet altijd werkt Sommige
mensen zijn niet gevoelig voor
zout. Bij die mensen daalt de
bloeddruk dus niet als zij het ge
bruik van zout verminderen. Een
streng of matig zoutbeperkt dieet
is in de praktijk moeilijk vol te
houden De beste resultaten wor
den bereikt met een combinatie
van goede voeding en een gezonde
leefstijl.
Veel groente en fruit
Groente en fruit leveren behalve
vitaminen en mineralen ook ande
re belangrijke stoffen die niet in
vitaminepillen voorkomen. Eet
daarom 200 gram groente en twee
keer fruit per dag.
Beperking verzadigd vet
Verzadigde vetten zijn slecht voor
hart en bloedvaten Ze verhogen
het cholesterolgehalte in het
bloed. Gebruik daarom bij voor
keur magere melk, magere yog
hurt, karnemelk, 20+ kaas, mager
vlees en magere vleeswaren en
halvarine en margarine met wei
nig verzadigd vet.
Matig met alcohol
Overmatig alcoholgebruik ver
hoogt de bloeddruk en levert veel
extra calorieën. Daarom is het
verstandig om per dag niet meer
dan twee alcoholconsumpties te
gebruiken en liefst niet elke dag
alcohol te drinken.
Beperking zoutgebruik
Voor iedereen is het belangrijk om
niet te veel zout te gebruiken. U
kunt het zoutgebruik beperken
door bij allerlei gerechten geen
zout toe te voegen, maar gebruik
te maken van kruiden.
Drop
Veel en regelmatig drop eten kan
de bloeddruk verhogen Dat komt
niet door het zout in drop, maar
door de stof waarvan drop wordt
gemaakt: glycyrrizine (uit zoet
hout).
Voldoende lichaamsbeweging
Een bijzonder gunstig effect, zo
wel op de bloeddruk als op het
lichaamsgewicht, heeft het regel
matig nemen van voldoende li
chaamsbeweging. Dit komt uw
conditie ten goede en heeft een uit
stekende invloed op de stofwisse
lingsprocessen in het lichaam. Het
is het beste om elke dag een half
uur actief bezig te zijn.
Ineke Volkers
Meer informatieIn de brochure 'Dieet
bij verhoogde bloeddruk', te bestellen
door overmaking van 7,50 gulden op
gironummer 4323700, ten name van
Voedingscentrum te Den Haag, onder
vermelding van 'bestelnummer 851
De inklapbare ministeps zijn gemaakt van aluminium en rijden op gelagerde inlineskatewieltjes.
foto Jaap Rozema
heeft staande Zwitser Willem J an
Ouboter, zoon van een Rotter
damse vader. „Die is iets meer ge
richt op jongeren, gaat in de rich
ting van het skateboard en dat
maakt het voor jongeren wat dy
namischer."
De Kickboard - tussen de 400 en
500 gulden - heeft een bredere
treeplank dan de Micro - inder
daad in de vorm van een skate
board - en heeft geen stuur met
handgrepen, maar een soort ronde
knop om jezelf aan vast te houden.
Ook de RSI Footstep, een grotere
chromen step met luchtbanden -
14 en 16 inch - wordt goed ver
kocht. „Dat deze step terugkomt,
is echt het gevolg van de rage van
de Micro en de Kickboard", zegt
Veldhuizen. De Micro blijft de
grootste trend ,Het is echt debiel.
Iedereen is in de ban van de Micro-
step."
Caroline van der Schaaf
De parkiet heeft graag een kooi met horizontale spijlen.
ren en opmerken dat het in China
(nog?) niet mogelijk is om een au
naturel gebraden of geroosterde
kip op te dienen. Misschien zal hij
ook opmerken dat hij toch die
kruiderij mist. En dat is ook met zo
verwonderlijk wanneer men weet
dat, juist door het gebruik van
voedingsmiddelen waaraan wel
eens een luchtje kan zitten, zij de
meesters zijn geworden in het
kruiden van gerechten.
In China doet men dat al duizen
den jaren op min of meer dezelfde
wijze als vandaag de dag. Alleen
het gebruik van Spaanse peper
heeft daarin voor een omwente
ling gezorgd. De Spaanse peper
werd namelijk in de 16e en 17e
eeuw door de Spaanse en Portuge
se en later ook door Nederlandse
en Britse kolonisten in vrijwel ge
heel Zuidoost-Azië verbreid. De
Spaanse peper, die uit Midden- en
Zuid-Amerika komt. bood men
eraan als alternatief voor de pe
per, die de kolonisten liever op de
eigen thuismarkten verkochten.
Daarnaast bevatten de Spaanse
pepers stoffen die de eetlust rem
men en dat kwam de 'bezetters'
van die dagen nog eens goed uit
ook.
Door het gebruik van Spaanse pe
pers zijn in de loop der jaren veel
gerechten van smaak veranderd.
Het verfijnde spel met kruiden en
specerijen, zoals men dat in India
nog wel ziet, is in andere delen van
het werelddeel door de komst van
de rode en groene Spaanse pepers
naar de achtergrond gedrongen
Hans Belterman
In de komende week treft u in de dage
lijkse receptenrubriek suggesties aan
voor gerechten met kip uit verschillen
de Aziatische keukens. De kleine serie
wordt afgesloten met de koninklijke
kip uit Laos, die er vooral tijdens de
feestdagen wordt opgediend. De kip,
het moet een poularde zijn, wordt ge
vuld met een mengsel van gehakt en
rijst om daarna in kippenbouillon gaar
gekookt te worden
De meeste mensen weten te
weinig over de verzorging van
hun konijn, parkiet of kanarie. Veel
van deze dieren leggen daardoor te
snel het loodje. Bij goudvissen is de
situatie het schrijnendst: vrijwel
ieder exemplaar sterft veel vroeger
dan nodig is.
D ierenkenners veronderstellen
dat goudvissen tussen de 25
en 40 jaar oud kunnen worden,
maar er zijn er ook die dat betwij
felen. De leeftijdsverwachting is
al lang onderwerp van discussie,
want de haalbaarheid van de ge
noemde ouderdom is nog nooit be
wezen. Geen enkel exemplaar in
de kom haalt zelfs maar de 25 jaar.
Te veel voer en vies water vormen
de belangrijkste oorzaken voor de
vroege dood.
Om baasjes uit te leggen hoe ze een
goudvis dienen te verzorgen, gaat
de Stichting Dierbaar na de zomer
een folder verspreiden. De organi
satie deelt al keurmerken uit aan
dierenwinkels die er bepaalde
kwaliteitsnormen op na houden.
De folder over de goudvis vormt
onderdeel van een keur aan bro
chures over allerlei dieren die de
stichting dit jaar uitbrengt. Wordt
er in een dierenwinkel die het
keurmerk van de stichting voert,
een konijn, fret, kanarie of gras
parkiet verkocht, dan kan de nieu
we baas nu al een folder over deze
diertjes in de handen gedrukt krij
gen.
„Consumenten bezitten te weinig
kennis over bijvoorbeeld de nood
zakelijke huisvesting en het voed
sel van veel huisdieren, maar me
nigeen is wel op zoek naar die
informatie. Onze folders gaan in
de behoefte voorzien", verklaart
een medewerker van de stichting
optimistisch.
Ook de samenstellers van het on
derzoek 'Vroegtijdige sterfte on
der gezelschapdieren' pleiten voor
meer voorlichting over de verzor
ging van huisdieren. Dit rapport,
dat enkele maanden geleden ver
scheen, is opgesteld door vier
studenten van de opleiding Dier-
management aan het Van Hall In
stituut in Leeuwarden en geba
seerd op een steekproef onder
ruim achthonderd mensen.
Onderzocht is hoe lang konijnen,
cavia's, hamsters, ratten, muizen,
grasparkieten, kanaries en gewo
ne goudvissen bij hun baas in le
ven blijven. Wat blijkt: alleen
hamsters en cavia's maken nog een
redelijke kans om de normale leef
tijd te halen. Een hamster kan
twee tot drie jaar oud worden,
maar 22 procent sterft te vroeg. De
meeste cavia's houden het iets lan
ger bij de baas uit, want bijna de
helft bereikt de leeftijdsverwach
ting (tussen de vier en acht jaar).
Verder wordt duidelijk dat vooral
cavia's die als speelkameraad voor
de kinderen zijn aangeschaft, eer
der doodgaan dan natuurlijk is.
Kleine kooien
„Dit soort dieren kopen de ouders
vaak te gemakkelijk en in een im
puls aan", zegt voorzitter Tony
Achterkamp van het Platform
voor Gezelschapsdieren. „Daar is
niet zo veel aan te doen, maar ver
standig is wel om bijvoorbeeld de
verkoop van hele kleine kooien te
verbieden."
De huisvesting- en verzorgings-
tips zijn vooral belangrijk bij de
kanarie, goudvis en het konijn: 84
procent van deze dieren legt te snel
het loodje. Konijnen bijvoorbeeld,
halen vaak een ouderdom van
slechts vier of vijf jaar, terwijl ze -
bij goede verzorging - wel twaalf
jaar kunnen worden. Van de goud
vissen sterft 42 procent tijdens het
eerste levensjaar en zeventig pro
cent is gestopt met ademen voor
dat de twee jaar is bereikt. Ook
ratten, muizen en grasparkieten
worden niet snel bejaard: onge
veer zeventig procent gaat te snel
dood.
Alex van Hoof
Goudvissen kunnen waarschijnlijk 25 jaar worden.