F anatiek blitsen met ministep Vervoer voor in de stad Kip staat in Azië al duizenden jaren op het menu Huisdieren leggen te snel het loodje Fruit en mager eten goed voor bloeddruk tafel en trend zaterdag 26 augustus 2000 In Parijs zijn de kleine aluminium steps al niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Jongeren doorkruisen er de drukke straten van de Franse hoofdstad mee en stappen met de ingeklapte step onder de arm in de metro. Modieuze Francoises steppen met Prada-tasjes aan het stuur van de ene winkel naar de andere. En nu duiken ook bij ons de ministeps steeds vaker op. De step is niet langer kinderspeelgoed of een attribuut voor fanatieke sporters, maar wordt een volwaardig stadsvervoermiddel. En van de Micro Skate Scooter worden nu al 50.000 per dag geproduceerd. Het is in de sportwereld nog nooit voorgekomen dat iets wereldwijd zo aanslaat, zegt di recteur Hans Veldhuizen van Rot terdam Sport Import (RSI) over de huidige steprage. „Het enorme succes verslaat zelfs het inlineska- ten." De hippe inklapbare ministeps zijn gemaakt van aluminium en rijden op gelagerde inlineskate- wieltjes van een iets groter formaat dan de reguliere skate- wieltjes. Het stuur is in hoogte verstelbaar en meestal zijn ook de handvatten van het stuur naar be neden te klappen. Doordat de ap paraatjes zo licht zijn - de meeste wegen tussen de tweeënhalf en drie kilo - zijn ze in ingeklapte toe stand gemakkelijk mee te nemen onder de arm, of in een tas. Ze zijn klein genoeg om in de trein onder de bank of boven in het bagagerek te leggen. „Steppen is een geweldige manier om de mobiliteitsproblemen in veel steden op te lossen", zegt di recteur Norbert van Rossum van importeur Van Rossum Trading BV. „Op veel plaatsen in de stad is het moeilijk parkeren. Er zijn steeds meer mensen die hun auto ergens anders parkeren en het laatste stukje steppen naar kan toor. Het is een ideaal vervoermid del voor in drukke, hectische ste den. Op dit moment zijn steppers nog een beetje vogelvrij: ze wor den niet gezien als fietsers en kun nen daardoor overal rijden." Voetganger Officieel is de stepper inderdaad voetganger, zegt secretaris Thijza Brouwer van de Nederlandse Au toped Federatie (NAF). „Wij advi seren dat de ministeps met skate- wieltjes op het trottoir rijden en de steps met grotere banden op het fietspad", zegt Brouwer. „Dan ontstaan er geen problemen." Warenhuizen en andere grote in kopers zijn de laatste tijd flink aan het stunten met goedkope varia ties op de inklapbare aluminium step. Voor minder dan tweehon derd gulden kan iedereen zich te genwoordig de trotse bezitter noe men van een hippe ministep. Voor de originele versie moet zo'n vier honderd piek worden neergeteld. Toch gaan ook die duurdere steps als zoete broodjes over de toon bank, zegt Veldhuizen van RSI: „We hebben de originele Micro Skate Scooter en een imitatie, de Traffic Jumper, die honderd gul den goedkoper is en niet veel on derdoet voor de originele. De Micro is toch het meest in trek. Mensen kiezen vaak voor de status van het originele product. Scho lieren bijvoorbeeld willen ook de originele, het is schijnbaar toch het imago dat telt. Die gebruiken hem om mee te blitsen op het schoolplein." Miljoen Volgens Veldhuizen worden van de Micro Skate Scooter - scooter is Engels voor step - 5 00 0 0 stuks per dag geproduceerd en worden er wereldwijd een miljoen per maand verkocht. Volgens Tom Meylink van Red Planet, importeur van de Micro Skate Scooter (ƒ398,-), is deze aluminium opklap-step 'absoluut de eerste' die in Nederland werd geïntroduceerd. „In oktober vorig jaar zijn we de eerste gaan uitleve ren", zegt Meylink. Volgens de im porteur zijn de wieltjes van de Mi cro gemaakt van poly-urethan (PU) -'het enige materiaal dat slijtvast is'- en die van veel imita- tiesteps van gewoon plastic. Een ander verschil is het soort alumi nium waarvan de step is gemaakt. „De Micro is gemaakt van 'vlieg- tuigaluminium' en kan tweehon derd kilo dragen, terwijl bepaalde imitatiesteps een maximale stati sche belasting hebben van zestig, zeventig kilo", zegt Meylink. „Als iemand van zestig kilo daar een sprongetje op maakt, kunnen die steps dat niet aan." Ook Van Rossum, importeur van onder meer de Nishiki Judy-M, wijst op het kwaliteitsverschil tussen de Judy-M (ƒ399,-) en goedkopere varianten van de op- klapstep. Volgens hem zijn veel imitatiesteps aan elkaar gelast, terwijl het bovenste framedeel van de Judy-M met bouten aan het treeplankje is bevestigd. „Als er dan iets kapot gaat, kun je gemak kelijk onderdelen vervangen en kun je de step tot in lengte van da gen gebruiken." Bovendien heeft het stuur van zijn kwaliteitsstep een dubbele beveiliging, om te voorkomen dat er iets losschiet of dat de step onverwacht inklapt tij dens het rijden. „De consument kijkt echter vaak niet verder dan zijn neus lang is",, zegt Van Ros sum. „Wij vinden kwaliteit juist erg belangrijk en leveren een goed en veilig product." Steps bestonden al veel langer, maar de echte trend is pas begin dit j aar in alle hevigheid losgebar sten. „Wij verkopen al vijftien jaar steps", zegt Veldhuizen. „Vorig jaar hebben we ze uit de winkel ge haald, omdat ze meer in de weg stonden, dan dat ze werden ver kocht. Nu zijn ze weer terug. Echt iedereen koopt die dingen. Kinde ren zijn er gek van. Vaders kopen een step, schroeven het stuur om laag voor hun zoon of dochter van drie en pakken hem 's avonds zelf om boodschappen te doen. Ook zakenmensen komen ze kopen, puur voor praktisch gebruik." Kickboard Een andere trend is volgens Veld huizen de Kickboard, een kruising tussen step en skateboard, be dacht door dezelfde man die de Micro Skate Scooter op zijn naam De kip is niet alleen óns meest veelzijdige stukje vlees. Het wordt in alle werelddelen gegeten, maar vooral in Azië is de belangstelling voor het eten van kip bijzonder groot. Dat is al vele duizenden jaren zo en dat zal ook wel zo blijven. In Azië worden, per hoofd van de bevolking, dan ook de meeste kippen gefokt. Veel meer dan bij ons en in andere werelddelen. Het eten van kip wordt overigens in geen enkel werelddeel gehin derd door bepaalde religieuze op vattingen, zoals die er wel zijn voor onder andere schaaldieren en het vlees van runderen en varkens. Ook ten aanzien van het eten van alle andere soorten gevogelte, het zij wild of gefokt, gelden geen be denkingen die voortkomen uit de religieuze hoek. Wanneer die er wel zijn, dan is dat, met name in de westerse wereld, uit bezorgdheid om het voortbestaan van de (wil de) soort, bepaalde in opspraak geraakte fokmethoden van het (tamme) gevogelte en om redenen die met het milieu te maken heb ben. Gekruist De kip is niet alleen de meest ver breide gefokte vogel, maar ook de meest gekruiste soort van de we reld. Overal kom je ze tegen en overal zijn ze weer net even an ders. En, geloof het of niet, er lo pen in Indonesië én in Japan nog altijd gekruiste nazaten van onze eigen Barnevelders en Noord- Hollandse blauwpoten rond. Men neemt aan dat de Chinezen in Zuidoost-Azië de eersten waren die, meer dan vijfduizend jaar ge leden, kippen fokten. Al vrij spoe dig kwamen zij erachter dat door het voorzetten van bepaalde voe dingsmiddelen de smaak van de Kip is in China een traditioneel gerecht, dat nog steeds erg populair is. foto Robyn Beek kip voor een belangrijk deel kon worden bepaald. Na de Chinezen namen naburige volkeren het fokken van kippen van hen over en op die manier zijn zij over de gehele wereld verbreid. In de keukens van Zuidoost-Azië speelt de kip een belangrijke rol als leverancier van dierlij ke eiwit ten en vetten. Vooral in gebieden waar het moeilijk is om verse vis, schaal- en schelpdieren te verkrij gen worden de meeste kippen ge houden. Het binnenland van Chi na is er een voorbeeld van. Daar zijn dan ook honderden recepten voor de bereiding van gerechten met kip bekend. Aan de kusten van China zijn dat er beduidend minder. Porties Hoewel de meeste Aziaten bijzon der gesteld zij n op kip en ander ge vogelte eten zij er echter veel min der van dan wij (nog?) doen. Een Chinees acht 100 gram kippen vlees per persoon buitensporig veel, terwijl wij die hoeveelheid, eerlijk gezegd, wel wat aan de be scheiden kant achten. Het zijn trouwens niet alleen de Chinezen die met veel minder kip penvlees genoegen nemen dan wij - in veel andere landen in Azië is dat eveneens zo. De Japanner, om een voorbeeld te noemen, stelt zich al tevreden met 50 - 75 gram kippenvlees in een gerecht en de Koreanen en Filippijnen eten er al niet veel meer van De meeste Aziaten die ons land be zoeken, verbazen er zich dan ook over dat in de Aziatische restau rants alhier de hoeveelheden die men er opdient soms vele malen groter zijn dan zij gewend zijn. Dat kippen en ander gevogelte in de meeste Aziatische keukens vaak opvallend worden gekruid, heeft minder te maken met het feit dat men een bijzondere voorliefde voor sterk gekruide gerechten zou hebben - het tegendeel kon wel eens eerder waar zijn. Het opval lend stevig kruiden van gerechten is er vaak noodzakelijk om de ge volgen van bepaalde vormen van bederf tegen te gaan en om de be dorven smaak te maskeren. Laat een Chinees maar eens een gebraden of geroosterd kippetje proeven dat voor, tijdens en na het slachten zo steriel mogelijk werd gehouden. Hij zal de natuurlijke smaak van het gevogelte, wanneer het een eko-kip betreft, waarde Een te hoge bloeddruk (hypertensie) vergroot het risico van het krijgen van hart- en vaatziekten, de meest voorkomende doodsoorzaak in onze samenleving. Het is dan ook de moeite waard om een hoge bloeddruk omlaag te brengen. Uit onderzoek is gebleken dat leef- en eetgewoonten in vloed hebben op de bloeddruk. Mensen die te zwaar zijn, weinig lichaamsbeweging hebben, roken, te veel alcohol gebruiken of onder veel spanning leven, hebben meer kans op een verhoogde bloeddruk. In het verleden kregen mensen met verhoogde bloeddruk altijd een zoutbeperkt dieet voorgeschre ven. Wetenschappelijk onderzoek heeft inmiddels aangetoond dat dit niet altijd werkt Sommige mensen zijn niet gevoelig voor zout. Bij die mensen daalt de bloeddruk dus niet als zij het ge bruik van zout verminderen. Een streng of matig zoutbeperkt dieet is in de praktijk moeilijk vol te houden De beste resultaten wor den bereikt met een combinatie van goede voeding en een gezonde leefstijl. Veel groente en fruit Groente en fruit leveren behalve vitaminen en mineralen ook ande re belangrijke stoffen die niet in vitaminepillen voorkomen. Eet daarom 200 gram groente en twee keer fruit per dag. Beperking verzadigd vet Verzadigde vetten zijn slecht voor hart en bloedvaten Ze verhogen het cholesterolgehalte in het bloed. Gebruik daarom bij voor keur magere melk, magere yog hurt, karnemelk, 20+ kaas, mager vlees en magere vleeswaren en halvarine en margarine met wei nig verzadigd vet. Matig met alcohol Overmatig alcoholgebruik ver hoogt de bloeddruk en levert veel extra calorieën. Daarom is het verstandig om per dag niet meer dan twee alcoholconsumpties te gebruiken en liefst niet elke dag alcohol te drinken. Beperking zoutgebruik Voor iedereen is het belangrijk om niet te veel zout te gebruiken. U kunt het zoutgebruik beperken door bij allerlei gerechten geen zout toe te voegen, maar gebruik te maken van kruiden. Drop Veel en regelmatig drop eten kan de bloeddruk verhogen Dat komt niet door het zout in drop, maar door de stof waarvan drop wordt gemaakt: glycyrrizine (uit zoet hout). Voldoende lichaamsbeweging Een bijzonder gunstig effect, zo wel op de bloeddruk als op het lichaamsgewicht, heeft het regel matig nemen van voldoende li chaamsbeweging. Dit komt uw conditie ten goede en heeft een uit stekende invloed op de stofwisse lingsprocessen in het lichaam. Het is het beste om elke dag een half uur actief bezig te zijn. Ineke Volkers Meer informatieIn de brochure 'Dieet bij verhoogde bloeddruk', te bestellen door overmaking van 7,50 gulden op gironummer 4323700, ten name van Voedingscentrum te Den Haag, onder vermelding van 'bestelnummer 851 De inklapbare ministeps zijn gemaakt van aluminium en rijden op gelagerde inlineskatewieltjes. foto Jaap Rozema heeft staande Zwitser Willem J an Ouboter, zoon van een Rotter damse vader. „Die is iets meer ge richt op jongeren, gaat in de rich ting van het skateboard en dat maakt het voor jongeren wat dy namischer." De Kickboard - tussen de 400 en 500 gulden - heeft een bredere treeplank dan de Micro - inder daad in de vorm van een skate board - en heeft geen stuur met handgrepen, maar een soort ronde knop om jezelf aan vast te houden. Ook de RSI Footstep, een grotere chromen step met luchtbanden - 14 en 16 inch - wordt goed ver kocht. „Dat deze step terugkomt, is echt het gevolg van de rage van de Micro en de Kickboard", zegt Veldhuizen. De Micro blijft de grootste trend ,Het is echt debiel. Iedereen is in de ban van de Micro- step." Caroline van der Schaaf De parkiet heeft graag een kooi met horizontale spijlen. ren en opmerken dat het in China (nog?) niet mogelijk is om een au naturel gebraden of geroosterde kip op te dienen. Misschien zal hij ook opmerken dat hij toch die kruiderij mist. En dat is ook met zo verwonderlijk wanneer men weet dat, juist door het gebruik van voedingsmiddelen waaraan wel eens een luchtje kan zitten, zij de meesters zijn geworden in het kruiden van gerechten. In China doet men dat al duizen den jaren op min of meer dezelfde wijze als vandaag de dag. Alleen het gebruik van Spaanse peper heeft daarin voor een omwente ling gezorgd. De Spaanse peper werd namelijk in de 16e en 17e eeuw door de Spaanse en Portuge se en later ook door Nederlandse en Britse kolonisten in vrijwel ge heel Zuidoost-Azië verbreid. De Spaanse peper, die uit Midden- en Zuid-Amerika komt. bood men eraan als alternatief voor de pe per, die de kolonisten liever op de eigen thuismarkten verkochten. Daarnaast bevatten de Spaanse pepers stoffen die de eetlust rem men en dat kwam de 'bezetters' van die dagen nog eens goed uit ook. Door het gebruik van Spaanse pe pers zijn in de loop der jaren veel gerechten van smaak veranderd. Het verfijnde spel met kruiden en specerijen, zoals men dat in India nog wel ziet, is in andere delen van het werelddeel door de komst van de rode en groene Spaanse pepers naar de achtergrond gedrongen Hans Belterman In de komende week treft u in de dage lijkse receptenrubriek suggesties aan voor gerechten met kip uit verschillen de Aziatische keukens. De kleine serie wordt afgesloten met de koninklijke kip uit Laos, die er vooral tijdens de feestdagen wordt opgediend. De kip, het moet een poularde zijn, wordt ge vuld met een mengsel van gehakt en rijst om daarna in kippenbouillon gaar gekookt te worden De meeste mensen weten te weinig over de verzorging van hun konijn, parkiet of kanarie. Veel van deze dieren leggen daardoor te snel het loodje. Bij goudvissen is de situatie het schrijnendst: vrijwel ieder exemplaar sterft veel vroeger dan nodig is. D ierenkenners veronderstellen dat goudvissen tussen de 25 en 40 jaar oud kunnen worden, maar er zijn er ook die dat betwij felen. De leeftijdsverwachting is al lang onderwerp van discussie, want de haalbaarheid van de ge noemde ouderdom is nog nooit be wezen. Geen enkel exemplaar in de kom haalt zelfs maar de 25 jaar. Te veel voer en vies water vormen de belangrijkste oorzaken voor de vroege dood. Om baasjes uit te leggen hoe ze een goudvis dienen te verzorgen, gaat de Stichting Dierbaar na de zomer een folder verspreiden. De organi satie deelt al keurmerken uit aan dierenwinkels die er bepaalde kwaliteitsnormen op na houden. De folder over de goudvis vormt onderdeel van een keur aan bro chures over allerlei dieren die de stichting dit jaar uitbrengt. Wordt er in een dierenwinkel die het keurmerk van de stichting voert, een konijn, fret, kanarie of gras parkiet verkocht, dan kan de nieu we baas nu al een folder over deze diertjes in de handen gedrukt krij gen. „Consumenten bezitten te weinig kennis over bijvoorbeeld de nood zakelijke huisvesting en het voed sel van veel huisdieren, maar me nigeen is wel op zoek naar die informatie. Onze folders gaan in de behoefte voorzien", verklaart een medewerker van de stichting optimistisch. Ook de samenstellers van het on derzoek 'Vroegtijdige sterfte on der gezelschapdieren' pleiten voor meer voorlichting over de verzor ging van huisdieren. Dit rapport, dat enkele maanden geleden ver scheen, is opgesteld door vier studenten van de opleiding Dier- management aan het Van Hall In stituut in Leeuwarden en geba seerd op een steekproef onder ruim achthonderd mensen. Onderzocht is hoe lang konijnen, cavia's, hamsters, ratten, muizen, grasparkieten, kanaries en gewo ne goudvissen bij hun baas in le ven blijven. Wat blijkt: alleen hamsters en cavia's maken nog een redelijke kans om de normale leef tijd te halen. Een hamster kan twee tot drie jaar oud worden, maar 22 procent sterft te vroeg. De meeste cavia's houden het iets lan ger bij de baas uit, want bijna de helft bereikt de leeftijdsverwach ting (tussen de vier en acht jaar). Verder wordt duidelijk dat vooral cavia's die als speelkameraad voor de kinderen zijn aangeschaft, eer der doodgaan dan natuurlijk is. Kleine kooien „Dit soort dieren kopen de ouders vaak te gemakkelijk en in een im puls aan", zegt voorzitter Tony Achterkamp van het Platform voor Gezelschapsdieren. „Daar is niet zo veel aan te doen, maar ver standig is wel om bijvoorbeeld de verkoop van hele kleine kooien te verbieden." De huisvesting- en verzorgings- tips zijn vooral belangrijk bij de kanarie, goudvis en het konijn: 84 procent van deze dieren legt te snel het loodje. Konijnen bijvoorbeeld, halen vaak een ouderdom van slechts vier of vijf jaar, terwijl ze - bij goede verzorging - wel twaalf jaar kunnen worden. Van de goud vissen sterft 42 procent tijdens het eerste levensjaar en zeventig pro cent is gestopt met ademen voor dat de twee jaar is bereikt. Ook ratten, muizen en grasparkieten worden niet snel bejaard: onge veer zeventig procent gaat te snel dood. Alex van Hoof Goudvissen kunnen waarschijnlijk 25 jaar worden.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2000 | | pagina 43