De speld in de maïsberg Late Pasen met vroege asperges Blik op de bil Speurtocht naar veranderd DNA in voedingsmiddelen tafel en trend 39 De beste tip voor de juiste slip Schuimkraag pils versterkt zaterdag 15 april 2000 Een speld in een hooiberg is gemakkelijker te vinden dan waar TNO Voeding in Zeist naar zoekt in de maïsberg. TNO speurt naar genetisch veranderd erfelijk materiaal. In grondstoffen voor eetwaar, voedingsmiddelen, of ingrediënten met E-nummers, zoals additieven en aroma s. Het is een speurtocht naar DNA dat er net een beetje anders uitziet dan al het andere DNA dat van nature in planten en een vruchten - in dit geval sojabonen en maïs - voorkomt. Herkenbaar aan de volgorde van de nucleoti des Dr. Gert van Duijn, biochemi cus, en bij TNO Voeding verant woordelijk voor dit onderzoek, legt uit: Nucleotiden zijn DNA- bouwstenen. „Je moet het je voorstellen als een ketting met vierhonderd kralen in vier kleuren. Met zo'n ketting kun je miljarden combinaties maken. En één daarvan zoeken wij." Waarom doet een organisatie als TNO zoiets? Wie wil het weten? Dat zijn op het ogenblik vooral veel Europese producenten van eindproducten (het levensmiddel zelf) en makers van grondstoffen. Maar ook Zuidamerikaanse boe ren, die de zekerheid willen heb ben dat hun materiaal vrij is van genetisch gemodificeerde orga nismen (ggo). „In Brazilië is gene tische modificatie niet toegestaan, en de kopers van maïs of soja wil len de zekerheid hebben dat er niet toch veranderd DNA aanwezig is, vertelt Van Duijn. Fabrikanten willen op dit moment ggo-vrij, omdat ze bang zijn dat consumen ten voeding, waaraan 'geknut seld' is, afwijzen. Belofte De Europese wetgevers hebben de import van genetisch veranderde voedselgrondstoffen al lang toe gestaan. Met de belofte dat de con sument wordt verteld dat er spra ke is van een beetje anders dan anders. Op sommige potjes en pakjes is dat al te lezen: 'geprodu ceerd met genetisch gemodificeer de maïs', bijvoorbeeld. De ver plichte etikettering is 10 april van kracht geworden. Een speciale Europese verordering schrijft voor wat er moet gebeuren. Een nieuw en zwaar bekritiseerd element is een zogeheten drempel waarde: etikettering is alleen ver plicht als soja- of maïsingrediën- ten voor meer dan 1 procent afkomstig zijn van 'genetisch ge modificeerd'. In de praktijk wor den bijvoorbeeld in de Verenigde Staten wel en niet gemanipuleer de sojabonen door elkaar aangele verd. In levensmiddelen kan dus tegelijkertijd 'oud' en 'nieuw' so jameel voorkomen. Daarom is er een ondergrens gekomen. Van Duijn heeft er enige moeite mee. „Als je zoals wij met een ge voelige test werkt, dan kan je best nog wat vinden. Daarmee is in de ze regelgeving geen rekening ge houden. Als ik rapporteer dat er 0,01 procent genetisch veranderd DNA (ggo) in zitdan hoeft het niet te worden vermeld. Maar als je wat vindt, dan is het plus, vind ik. „Wij zijn niet de enige die dit doen. We horen tot de drie, vier grote spelers in Europa. Met onze kennis en technologie staan we in voor een zeer gevoelige analyse. Ook in alle afgeleide producten kunnen we het nieuwe DNA vinden, als het moet. In lecithine, in sojaolie, in glucosestroop en maïszetmeel", legt Van Duijn uit. Proef Lecithine is nog een lastpost. „Daar vind je in de ene partij wel iets, en in de andere niets." En dan een ander probleem: stel dat in een ijsje vijf procent lecithine zit met 1,1 procent ggo. Moet dat dan op het etiket worden gedeclareerd? Is dat nog te meten in het ijsje? Ook daar geeft de nieuwe regelgeving geen oplossing voor. Met dit hei dense karwei is hij de komende tijd bezig: samen met vertegen woordigers uit ander EU-lidsta- ten moet er naar standaardisatie of normalisering worden gezocht. TNO Voeding houdt zich ook nog op een heel andere manier bezig met veranderd DNA In een simu latiemodel van het maagdarmka naal wordt gekeken naar wat er gebeurt met nieuw DNA uit maïs. Dat heeft bij de modificatie een antibioticumresistentie meege kregen, een merker- of herken ningsgen. De vraag is wat dat gen in het diepste binnenste van een mens doet. Kunnen deze DNA-molecu- len worden overgedragen op de darmbacteriën van een mens? En, volgende vraag, kunnen ziekte verwekkers op die manier onge voelig worden voor bepaalde anti biotica. In die laatste vraag verdiept TNO zich trouwens niet. Het gaat voor lopig nog alleen om: wat gebeurt er nou eigenlijk in maag en dar men, wat zien we daar? Cruciaal is of het nieuwe DNA het verteringsproces overleeft. Want verteren betekent: knippen en plakken. Niets blijft zoals het via de mond binnenkwam. Ook DNA niet. Het 'apparaat' dat TNO Maïs is een van de gewassen waarin veranderd DNA kan voorkomen. TNO zoekt er naar en vindt het ook. foto Nico Schouten daarvoor heeft gebouwd luistert naar de naam Tim, een afkorting voor zoiets als TNO Intestinaal Model. Maar Tim is niet nieuw. Hij dateert van 1992, gebouwd om te kijken hoe voedsel wordt verteerd. Later wilde men weten of ziekma- kers de maagpassage overleven. Tim is ook gebruikt om te contro leren of gezonde melkzuurbacte riën, die soms aan yoghurt worden toegevoegd, wel in de darmen te recht kwamen. Want dat was de bedoeling. Ook de farmaceutische industrie kan er terecht. Die wil weten waar stoffen uit medicijnen vrijkomen. Evolutie Tim is nog niet af. „Het is een evo lutie geweest om hem te krijgen op het niveau dat hij nu heeft, en hij is nog steeds in ontwikkeling", ver telt dr. Jos van der Vossen, pro ductmanager biomonitoring. Simpel gezegd ziet Tim er uit als een stellage van doorzichtige dun ne kunstof buizen (de darmen), met aan de bovenzijde twee lig gende 'weckflessen', die de maag voorstellen. „We hebben dit model gebouwd om beter inzicht te krij gen in wat er in de darmen ge beurt", vertelt Van der Vossen. ,Het is onmogelij k om op deze ma nier in eens mens te kijken." Het model is niet helemaal natuurge trouw. De slijmvliezen van de maagwand ontbreken bijvoor beeld. „Processen die zich daar in de menselijke cellen afspelen kun nen we dus niet meten", vertelt Van der Vossen er eerlijkheidshal ve bij. Druk en peristaltische be wegingen kunnen wel worden aangestuurd. In de maag bevindt zich een soort voedselbrei. De opname van 'af braak producten' (bestanddelen uit de verteerde voeding die naar de bloedbaan moeten) wordt in de darmen nagebootst via een dialy sesysteem. De afbraak van kool hydraten en eiwitten is daarmee goed te bekijken. De simulatie houdt op bij de dikke darm. Voor dat deel is er een tweede Tim, die is uitgerust met een 'complexe darmflora van humane oor sprong'. In Tim 1 wordt nu bekeken wat er met het kleine stukje maïs-DNA gebeurt als het in de brei wordt op genomen. Daar knippen de enzy men al het aangebodene in kleine stukjes. Ook met het DNA gaan ze pijlsnel aan de slag, zo bleek. In feite is het dan heel vlug verdwe nen en als DNA onwerkzaam ge worden. Einde verhaal, zou je denken. Maar niet voor Van der Vossen. Een slipcursus? Wow, wat spannend. Met je eigen auto of in zo'n lekker scheurijzer. Met je eigen auto moet je natuurlijk wel voorzichtig doen. Met oog op schade enzo... Slip? Auto? Nee, onderbroeken, ofwel slips. Daar gaat het dus om. Ik ga naar de 'slipschool' LinCherie in Middelburg om me te laten voorlichten over slips. Ondergoed dus, geen regenbanen en tarzanbochten maar pasvorm en functie. En daar gaan we, op naar de 'slipschool'. Voor een lesje over rio's en tanga's, push-ups en lambada's. Op zoek naar de beste tip voor de juiste slip. Onderbroeken. Op het eerste oog niet bij zonder, maar een slip kan bovenkleding maken of breken. Een strakke broek met een lubberslipje eronder is nu eenmaal geen gezicht. En de hele dag aan je onderbroek lopen sj orren omdat die zo irritant tussen de bilspleet kruipt, is ook niet echt lekker. Deze week vindt de nationale slipcursus plaats. De consument krijgt op deze dagen inzicht in de grote variatie aan slips, ont vangt een persoonlijk advies welke slips voor wie het meest geschikt zijn en waaron der ze het beste gedragen kunnen worden. Gedurende drie dagen wordt de lingerie specialist getransformeerd tot een effectie ve 'slipschool'. Technologie De slipcursus is een initiatief van Bodyfas- hion Promotion. Monica van Alewijne: „Deze actie is voortgekomen uit overleg tussen consumenten, journalisten en de branche zelf. Daaruit kwam naar voren dat de consument duidelijk behoeft heeft aan meer kennis over ondergoed. Wat is ge schikt, waar kan ik het vinden, wanneer en waarbij kan ik het dragen. In bodyfashion heeft de technologie zo'n grote vlucht geno men dat er een bijna onneembare kloof is komen te liggen. Neem alleen de materialen al. Er is zoveel dat men zich afvraagt wat is het precies, waarvoor draag ik het. Wat doet een onderbroek. Het is niet meer zoals vroe- ger dat je een basis ribslip aantrok. De on derbroek van nu heeft een hele andere func tie; billen liften, buik corrigeren noem maar op. Wat wij willen is dat niemand meer in de verkeerde slip rondloopt. Het is geen commerciële actie met drie slips voor de prijs van twee, maar het heeft een informatief karakter. Hoe kies je de juiste bodyfashion. Niet hup kopen, ermee naar huis en dan maar zien hoe het zit. Het is ook een signaal naar de branche toe. Zet je deur open en geef je klant de juiste informatie. Wij noemen het een extra moment van aan dacht. Het is de bedoeling dat we zulk soort kleine acties in de toekomst gaan voortzetten. We organiseren al jaren de week van de lingerie in het najaar, maar daarnaast willen we be paalde onderdelen van de bodyfashion gaan belichten. Zo kun je je voorstellen dat er een nationale pyjamaparty komt. Of een zwemvierdaagse waarin alles over badkle ding aan de orde komt. Het is met name be doeld om de consument op een leuke manier aan informatie te helpen. Zo kregen wij een aantal jaren geleden een brief van een me vrouw waarin zij schreef 'ik ben een gezon de vrouw en wil wil nu eindelijk eens de juiste slip aantrekken'. Daar geven wij nu een antwoord op." LinCherie in Middelburg is één van de lin geriezaken in Zeeland die meewerkt aan de slipcursus. Voor Joleen de Wit, eigenaresse van de lingeriezaak, is het niet meer dan lo gisch dat de klanten een goed slipadvies krijgen. We schuiven even aan een tafeltje in de sfeervolle zaak. Zou mijn slip wel goed zitten vraag ik me in stilte af. Nou ja, dat in formeer ik straks nog wel even naar. Daar gaan we dan, van de tanga naar de string, van de lambada (een stringslip met breed uitlopend achterpand) naar de jazzslip. Naad Er is nogal wat in de handel aan onderbroe ken. Hoewel dat woord niet echt lekker ligt. Een stukje aanschouwelijk onderwijs: de kanten boxer. Joleen: „Schitterend om te zien, maar zit voor geen meter. Moet je eens kijken. Hier, in het kruis zit een naad over dwars. Dat zit dus echt niet lekker. Ik heb wel eens aan de fabrikant gevraagd of dat niet anders kan, maar dat lukt bij kant niet. Als je zo'n boxer in tricot neemt zit het ge lijk een stuk beter. Er zit een gewoon kruis in zonder die overdwarse naad." Ondergoed zit in de lift en dat heeft vooral te maken met het modieuze, luxe en comforta bele aanbod. Het afgelopen jaar ging de aandacht van de vrouwen vooral uit naar de rioslip, evenals naar de tanga, de boxer en de string. In totaal zijn er ongeveer 30 mil joen slips verkocht, waarbij de vrouw ge middeld ƒ51 heeft besteed. De mannen lie ten hun oog vooral vallen op de sportslip, de tailleslip, de heupslip en de boxer. Het aan tal verkochte stuk bedroeg zo'n 20 miljoen en de gemiddelde besteding lag op 45. De Middelburgse lingeriespecialiste: „Ik merk dat mijn klanten steeds meer weten over slips en ook steeds meer willen weten. Ze zoeken echt naar de juiste slip onder be paalde kleding. Dat geldt niet alleen voor vrouwen, ook mannen kopen steeds bewus ter. Zeker de jongere man zoekt naar iets Nederlanders gaan de komende paasdagen graag thuis of in een restaurant aan tafel om te genieten van een of meer feestelijke maaltijden. Daarvoor hebben ze dan ook heel veel geld over, bij elkaar een bedrag dat de miljard gulden ver overschrijdt. Dit jaar valt Pasen zo laat en zijn de asperges zo vroeg, dat deze bijzondere groentensoort gemakkelijk in de menu's met meer traditionele paasgerechten ingepast kunnen worden. In de week voor Pasen verwach ten de supermarkten, bakkers, slagers, vishandelaren, groenten- specialisten en aanverwante be drijven, zoals de traiteurs, dat de recordomzetten die zij vorig jaar boekten, worden overtroffen. In 1999 zetten alleen al de super markten in de week voor Pasen meer dan een miljard gulden om. Tijdens een gewone week komt men er meestal niet veel verder dan 850 - 900 miljoen gulden. De week voor Pasen is voor hen, en ook voor de anderen, op de week voor Kerstmis na, de meest be langrijke van het jaar. Ook in de horeca verwacht men veel van de komende paasdagen. In veel restaurants en andere eet- gelegenheden zijn de tafels al ge ruime tijd van tevoren gereser veerd. Wie nu nog tijdens een van de paasdagen een avondje aan een tafeltje in een restaurant wil door brengen moet dan wel razendsnel reserveren. In de horeca rekent men niet alleen op avondgasten. In veel restaurants biedt men tijdens de vroege middaguren brunches aan en daarvan kunnen families met kinderen uiteraard heel goed profiteren. Meestal kent men er voor kinderen speciale tarieven en mogen de allerkleinsten zelfs 'voor niets' aan tafel. Want je eet geen los DNA, je eet voeding, bijvoorbeeld tomaat. En wat gebeurt er als je tomaat eet, rauw, met alle DNA die daar van nature in aanwezig is? „We weten hoeveel er in zit, en onze conclusie is dat er dan toch, als de al bijna verteerde tomaat bij de dikke darm aankomt, nog vijf tot tien procent DNA aanwezig is. Dat komt doordat er plantencellen in tact blijven." Europees project Er is een controleproef uitgevoerd door niet het DNA maar de gluco se (de suiker in de tomaat) te me ten, en dat gaf hetzelfde beeld. Daarmee staat vast dat DNA te recht kan komen in de micro flora van de dikke darm. Ook daar wordt nog verteerd maar dat pro ces duurt langer. „Daar wordt het verhaal heel moeilijk", zegt Van der Vossen. „Daar zijn we nog niet uit. Om na te gaan of de bacteriën daar in staat zijn om het DNA op te nemen, hebben we nu een Euro peesproject opgezet, waaraan ook onderzoeksinstituten in Duits land, Frankrijk, Denemarken, Oostenrijk plus het Nederlandse Rikilt-DLO mee doen.En dat be tekent dus: wordt vervolgd. Els Kemper leuks dat lekker zit." Ze loopt naar een rek en pakt een huidkleurige mannenheupslip. „Dat is iets nieuws in de collectie. Zit goed en is onzichtbaar onder een lichte broek. Je moet ze er wel inpraten hoor. De meeste klanten denken dat ze onder witte boven kleding wit ondergoed moeten dragen. Maar dat zie je juist. Huidskleur niet." Slips, ze zijn er dus in tal van vormen en ma terialen en met tal van functies. Er kan heel wat gelift, gecorrigeerd en verdoezeld wor den. Als ik dat allemaal zo zie hangen in de rekken raak ik ook geïnspireerd. Zal ik het vragen? Vooruit. Een keurende blik op mijn achterwerk. En jawel, mijn string wordt goedgekeurd. „Prima, je ziet geen naden, alles zit lekker strak en glad", keurt Joleen. Gelukkig, ben ik toch niet in een fatale slip beland. Annemarie Zevenbergen De slipcursus wordt vandaag, zaterdag, de hele dag nog gegeven in diverse lingeriezaken in Zee land. Asperges Vooral in de horeca zal men kun nen profiteren van de vroege as perges. Omdat de prijzen (nog) niet schappelijk genoemd kunnen worden, zal men er voorgerechten mee samenstellen. Daarnaast zal er in veel restaurants lamsvlees op de kaart staan en zullen bij de na gerechten ook de aardbeien ruim schoots vertegenwoordigd zijn. Thuis zijn er uiteraard volop eie ren en is er paasbrood, voor bij het ontbijt of eventueel de brunch. Wie thuis aan eigen tafel een paas- menu wil presenteren dient bij de samenstelling van het menu reke ning te houden met het feit dat er met Pasen niet alleen voor lams vlees maar ook voor kalfs- en var kensvlees gekozen kan worden. Met name het speenvarken be hoort tot een van de traditionele paasgerechten. Zalm kan ook een rol op dergelijke menu's spelen. Gerookt als voorgerecht en gepo cheerd, gebakken of geroosterd als hoofdgerecht. Asperges sma ken er voortreffelijk bij Ook is er veel en gevarieerd gevo gelte. Grote en kleine braadkip pen, poulardes, kalkoenen, parel hoenders en kwartels. Jonge gefokte duiven (uit Frankrijk) zijn er ook, maar die gaan meestal linea recta naar de betere restau rants in ons land waar men de jon ge gefokte duiven hogelijk waar deert. Piepkuikens behoren ook bij het voorjaar en bij Pasen in het bij zonder. De gebraden eenpersoons kipjes kan men omringen met tra ditionele voorjaarsgroenten zoals worteltjes, peultjes, bos-(lente- of sla-)uitjes, bloemkool en sperzie boontjes. Er zijn nog veel meer van dergelij ke groentensoorten. Ze zijn tegen woordig vrijwel het gehele jaar door verkrijgbaar en kunnen dan ook niet meer tot de échte voor jaarsgroenten worden gerekend, hetgeen nog wel geldt voor de blanke asperges uit ons eigen land. Jong Voor de échte jonge voorjaars groenten, zoals die dertig, veertig jaar geleden werden aangeboden moet u tegenwoordig bij de speci alisten zijn of ze zelf bij de kweker gaan kopen. Ook kimt u ze in deze tij d van het j aar nog wel eens op de markt vinden, maar daar moet u niet al te zeker van zijn. Asperges zijn er volop. Vrij prijzig nog en voor een hoofdgerecht, waarvoor men toch wel op 500 - 700 gram asperges per persoon moet rekenen, ook voor thuis waarschijnlijk nog niet haalbaar. Voor voorgerechten heeft u er veel minder nodig. Reken dan op 200 - 250 gram asperges per persoon. Hans Belterman In de dagelijkse receptenrubriek op pagina 4 treft u volgende week sugges ties voor telkens twee voor-, hoofd- en nagerechten aan. Ukunt er een tweetal paasmenu's mee samenstellen. Vooral in de horeca zal men kunnen profiteren van de vroege asperges. Bierdrinkers willen een schuimkraag van twee vingers dik in him glas, anders hoeft het pilsje niet. Maar het schuim ver dwijnt als sneeuw voor de zon als de bierdrinker chips heeft gege ten of lippenstift gebruikt. In Duitsland is daarom net zo lang ge zocht tot men bier had dat onder alle omstandigheden zijn schuimkraag behoudt. Volgens de New Scientist gaat het om het eerste genetisch veranderde bier. „De basis van bierschuim is het LTP1 gen in gerst", zegt Ulf Stahl van de Technische Universiteit in Berlijn. Het eiwit dat door dit gen wordt gemaakt lost op in vet en het haat water. Als van gemout gerst bier wordt gemaakt, komt het eiwit terecht in een waterop lossing. Het eiwit ontsnapt aan dit milieu door een dun filmlaagje te vormen rond de bellen koolzuur die door het brouwsel zweven. De opstijgende bellen verzamelen bovenin het glas om daar schuim te maken. Hoe meer eiwit, hoe stabieler het schuim. De hoeveelheid van LTP1 gen in het gerstenat variëren sterk. „In een droge zomer wordt er meer van dit gen door het graan gevormd dan bij veel regen. Hierdoor kan er al een groot verschil in schuim- vorming zitten per partij die de fabriek verlaat", aldus de onder zoeker Stahl. Daarom stopte hij het gen in de brouwersgist. De gist scheidt zoveel van het schuimproducerende eiwit af dat het bier, in elke situatie en los van de gerstkwaliteit, evenveel schuim vormt. En de schuimkraag blijft intact. Hij wil dit najaar starten met het brouwen van het eerste genetisch veranderde bier ter wereld. Maar hij acht de kans niet groot dat dit bier binnen enkele jaren commercieel wordt geproduceerd, van wege de bezwaren van de consument tegen genetisch gemanipu leerd voedsel. „Niettemin zijn de brouwers zeer geïnteresseerd".

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2000 | | pagina 39