Wok is van vele markten thuis De grauwsluier is opgetrokken PZC Vitamines in de wintermaanden Maaltijdsoep uit een Chinese pan Kenzo neemt na 30 jaar afscheid van mode tafel en trend 39 De dagen worden alweer korter en de herfst is er weer. Zodra de R in de maand is, zien we weer veel advertenties voor vitaminetabletjes in de media verschijnen. In sommige gevallen is het verstandig om wat extra vitaminen te slikken, maar vaak is het volstrekt overbodig. De advertenties gaan vaak over het verhogen van de weer stand. Vitamine C speelt een rol bij de weerstand, maar kan een ver koudheid of een griep niet voorko men. Wel wijzen enkele onderzoe ken uit dat vitamine C de ernst van de symptomen kan verminderen en de verkoudheid korter kan la ten duren. Een hoge dosering vita mine C verkort een verkoudheid van vijf dagen echter hooguit met een halve dag. zaterdag 16 oktober 1999 De wok, de holle pan uit de Chinese keuken, heeft in nog geen tien jaar tijds ook ons land veroverd. In meer dan zestig procent van alle keukens in Nederland is zo'n pan aanwezig, terwijl dat in de jaren tachtig nauwelijks vijf procent was. Het roerbakken is dan ook een kooktechniek die we in de komende eeuw steeds vaker zullen toepassen. We komen er vanzelf achter dat die techniek niet is voorbehouden voor de bereiding van uitsluitend Aziatische gerechten. In veel Aziatische landen is de wok de enige pan in de keuken. Dat is niet zo verwonderlijk, want met een wok kun je in de keuken vele kanten uit. Kanten die wij (nog) niet altijd uitgaan. De Chi nezen bakken en braden in een wok, maar je kunt er ook in sto men, roken, koken en pocheren. De Chinezen doen dat al vele dui zenden jaren. Dat je in een wok ook op een uit stekende wijze soepen kunt berei den, weten ze in de landen waar de wok wordt gebruikt ook al heel lang. Het gaat daarbij vooral om soepen waarvan de bereidingstij den vrij kort zijn. En dat is uiter aard aantrekkelijk voor mensen die weinig tij d hebben om zelf soe pen te maken. Met een wok in de keuken behoef je minder snel naar soepen uit een blik, pak of pot te grijpen. Ook voor het samenstellen van maaltijdsoepen leent een wok zich goed. Die soepen bevatten, door de wijze van bereiding, meestal meel stoffen die als waardevol voor het in standhouden van een goede ge zondheid kunnen worden be schouwd dan de maaltijdsoepen die we op een orthodoxe wijze in een hoge pan met platte bodem be reiden. Tot die soepen kunnen we onze ouderwetse erwtensoep, bruine bonensoep en de tomaten- groentensoepen (met balletjes) re kenen. Olie Met een wok ben je in staat om je repertoire van maaltijdsoepen aanmerkelijk uit te breiden. Soe pen die in een wok worden bereid zullen vrijwel allemaal ingrediën ten bevatten die eerst in wat hete (zonnebloem)olie moeten worden gefruit. Daarna kunnen er een bouillon of water, soms een bind middel en de noodzakelijke smaakmakers aan toegevoegd worden. Dergelijke soepen behoe ven nooit veel langer dan een half uurtje (soms veel korter) te worden gekookt. Een mooi voorbeeld daarvan is de Hollandse zuurkool soep uit de wok die ook werkelijk binnen een half uur op tafel kan worden gebracht. Voorwaarde daarbij is wel dat gebruik ge maakt wordt van een tablet of poeder voor de bouillon. En dat is in de tijd van de z.g. convenience- producten al helemaal niet op zienbarend meer. Dat door het gebruik van een wok belangrijke voedingsstoffen beter worden behouden dan bij de or thodoxe wijze van koken is be kend. De ingrediënten worden snel in wat olie gebakken en daar na zolang gekookt tot ze net gaar zijn. Groenten dienen altijd nog een zekere knapperigheid te be houden. Door zo'n koite berei dingstijd blijven ook de natuurlij ke smaken van veel ingrediënten zoveel mogelijk behouden. Bij het op smaak brengen van de soepen dient daarmee uiteraard rekening te worden gehouden. Dus geen overdreven hoeveelheden extra smaakmakers, zoals sojasausen en kruidenmelanges. Daarmee dring je de oorspronkelijke smaken naar de achtergrond en dat kannooit de bedoeling zijn. Wie een soep met broccoli en Roquefort wil eten moet ook de broccoli en de Roque fort kunnen proeven en moet daarbij niet op het valse spoor van door slimme producenten bedach te melanges worden gebracht. Vervelen Dergelijke melanges, mixtures van kruiden en sauzen, hebben bovendien het nadeel dat ze, na ze enkele malen te zijn gebruikt, al snel gaan vervelen. Altijd diezelf de door anderen bedachte smaken maken gerechten, en soepen in het bijzonder, minder spannend. Be ter is het om de gerechten naar ei gen smaak en voorkeur te kruiden. En dat doe je gewoon met wat zout, peper en wat verse tuinkrui den. Dat je voor een extra pittige smaak er een druppel Tabasco of een andere (hot) peppersauce, zo als Louisiana Gold, aan toevoegt is acceptabel zolang die pittige smaak de smaak van de ingrediën ten waar het werkelijk om gaat niet opzij schuift. Hans Belterman Volgende week treft u in de dagelijkse receptenrubriek op pagina 4 sugges ties aan voor maaltijdsoepen die in een wok kunnen worden bereid. Het zijn allemaal soepen die in betrekkelijk korte tijd kunnen worden opgediend. En, het mag wel eens worden gezegd: je bespaart op de energierekening, wan neer je de wok in de keuken met grote regelmaat gebruikt. Oogst van witte kool. Gemiddeld krijgen Nederlanders via hun gewone voeding ruim 78 mg vitamine C per dag binnen. De aanbeveling is 70 mg: dat zit dus wel goed. Hoewel we de afgelopen jaren minder van de belangrijke vitamine-C-bronnen (aardappe len, groenten en fruit) zijn gaan eten, is de inname van vitamine C niet veranderd. We zijn namelijk wel meer vruchtensappen met vi tamine C gaan drinken. Voedingsstoffen Groenten en fruit leveren naast vi tamine C nog meer belangrijke voedingsstoffen. Daarom is het beter om vitamine C uit de gewone voeding te halen dan uit tabletjes. Het advies is om 200 gram groen ten en twee stuks fruit per dag te eten. Ook veel wintergroenten zijn rijk aan vitamine C. Spruitjes spannen de kroon: zij leveren 66 mg per 100 foto Martin Mooij gram bereide spruiten. Als iemand 200 gram spruitjes eet, is zijn behoefte aan vitamine C ruim schoots gedekt. Bloemkool, boe renkool, rode kool en koolrabi leveren eveneens voldoende vita mine C. Ook in de winter is aan vulling in de vorm van een supple ment dus niet nodig. Kinderen in de groei hebben veel vitamine D nodig voor de opbouw van botten en tanden. Deze hoe veelheid vitamine D is zo groot, dat die niet in voldoende mate door de voeding kan worden gele verd Vitamine D is een van de wei nige vitaminen die het lichaam zelf kan maken. Onder invloed van zonlicht (ultraviolette stra ling) wordt in de huid vitamine D gevormd. In de winter is er minder zonlicht. Daarom moeten kinderen van 4 tot 7 j aar met een lichte huidskleur extra vitamine D slikken in de maanden met een R. Na hun 7e j aar is geen extra vitamine D meer nodig. In een donkere huid maakt zon licht minder vitamine D aan. Kin deren met een donkere huidskleur kunnen daarom beter het hele jaar door extra vitamine D slikken. Na het 7e jaar is het voldoende als zij alleen in de wintermaanden extra vitamine D krijgen, tot de groei is voltooid. Vitamine D wordt in tabletten vaak gecombineerd met vitamine A Het is echter niet nodig kinde ren extra vitamine A te geven, ten zij een arts dat voorschrijft. Ineke Volkers Voedingstelefoon: ma. t/m vri.12 - 4 uur. Tel: 070 306 8810. De wok, heeft in nog geen tien jaar tijd ook ons land veroverd. In meer dan zestig procent van alle keukens in Nederland is zo'n pan aanwezig, terwijl dat in de jaren tachtig nauwelijks vijf procent was. Als er één ding duidelijk is na de modeshows in Düsseldorf, Londen, Milaan en Parijs is het wel dat de grauwsluier die over het laatste jaar van deze eeuw hing, helemaal is opgetrokken. Voor de eerste lente in 2000 is er een explo sie aan kleur te noteren. Van pas tels tot zeer veel roze, rood en paars, tot en met zwart toe. En niet alleen die tinten geven de nieuwe lente kleur, ook de kleding zelf is vrolijk, luchtig, soepel en dun, romantisch en folkloristisch. Alles wat het dus de laatste jaren niet was. Het minimalisme dat de mode de laatste jaren dicteerde is geheel en al afgezworen en lijkt zelfs helemaal nooit te hebben be staan. Ook in Parijs is het een en al zwier wat er wordt getoond: St. Tropez uit de jaren '70, het hele Latin- sf eert je van zangers als Ricky Mar tin, Enrique Iglesias en acteurs als Antonio Banderas, kleren voor zonnige terrassen en strandparty's; korte mousseline rokjes, jurkjes en blouses met ruches en volants, asymmetrische roklengten, een nieuwe variant van de hotpant en de terugkeer van de geborduurde jeans. Sneltreinvaart Opmerkelijk is daarbij dat de meeste ontwerpers deze Icleren in hun collecties hadden, terwijl het de laatste jaren bijna ondoenlijk was om een duidelijke trend te ont dekken. Nu dus geen enkel pro bleem, al was het soms bij Chanel wel moeilijk. Niet omdat deze dui delijke trends daar ontbraken, maar omdat de mannequins in sneltreinvaart voorbijtrokken. In minder dan twintig minuten trok ken 80 modellen aan de 2000 toe schouwers voorbij. Met als meest duidelijke boodschap doorgestikte vestjes en body-warmers, wijde blouses met dunne ceintuurtjes over rokken. En natuurlijk zorgde Karl Lager- feld weer voor een surprise, want terwijl veel ontwerpers overal lo go's opplakken, hield hij het dit maal bij hele kleine subtiele letter tjes, verscholen in de print. Sommige ontwerpers zoals Lolita Lempicka en Christian Lacroix moeten dolblij zijn met deze nieu we mode, want bij Lacroix is het nu eenmaal altijd een Meurig feest en bij Lempicka is op haar best als ze Meine bloemetjes ergens op kan borduren. Voor firma's als Lesage, de bekend ste borduurder van Parijs, moeten gouden tijden aanbreken, want niet alleen jeans worden gebor duurd, ook schoenen en tassen. Met kraaltjes en steentjes, spiegeltjes en veertjes. Kleine geMce 'tuttige' handtasjes en wat de schoenen be treft als eerste het muiltje, weer Patchwork blouse met knielange zandkleurige rok en patchwork zoom van Christian Lacroix. foto Jacky Naegelen Een kanten jurk gedragen over een broek en leren handschoenen van Karl Lagerfeld voor Chanel. foto Jack Dabaghian iets anders dan de sandaal van de afgelopen zomer, een geborduurd muiltje dus ook, zoals Japanse en Chinese vrouwen ze al eeuwen dra gen. En daarnaast hoge hakken met hele smalle neuzen - voor wie het strompelen niet kan laten; maar wel leuk is dat ze er ook in alle Meuren zijn. Grote versieren Dat geldt ook voor de sjaals en de sieraden, Meurig en groot. Het mag duidelijk zijn: het grote versieren is weer begonnen, optutten mag weer en dat betekent het eind van het minimalisme. Dat is misschien wel jammer voor de Nederlandse ont werpers, want ze beginnen nu toch net een beetje mee te spelen in Pa rijs, zij het Meinschalig, maar te vrezen valt dat de belangstelling voor hun gedurfde, experimentele Meding zal vervagen nu er een nieuwe golf van romantische, vrouwelijke Meren met heel veel accessoires aankomt. Maar ze gaven toch een showt je of waren in een showroom te vinden: Melanie Rozema en Jeroen The- unissen, Keupr/vanBentm, Van- TuylDeRooy (allen uit Arnhem) en Rotterdammer Geert-Jan Renzen. Er zijn tegenwoordig trouwens ook Nederlandse winkels in Parijs te vindenTurn-Over opende deze zo mer maar liefst twee winkels tege lijk. Tom van Lingen deed het trouwens ook goed door een eigen shop in het Aan twee kanten draagbare sjaal met geborduurde geometrische pa tronen van Christian Lacroix. foto Jacky Naegelen grote warenhuis Lafayette te ope nen. Van Lingen, ooit ontwerper voor Jacques Fath, dat trouwens nu geen shows meer geeft, koos er na dit avontuur voor om 'Mein' te blij ven en dat is misschien wel een goe de keus, want de huidige modewe- reldje is in de ban van het grote geld gekomen. De beursgenoteerde be drijven in luxe goederen buitelen met elkaar over straat. De overna mes volgen elkaar in een snel tem po op. Prada kocht niet alleen het Duitse Jil Sander, maar ook de En- gelde wereldberoemde schoenen firma Church. LVMH, eigenaar van Dior, Given- chy, Kenzo, Lacroix, Loewe en Louis Vuitton is er niet in geslaagd Gucci over te nemen, maar nu strij den ze samen om Yves St. Laurent en het Italiaanse Fendi. Nederland speelt bescheiden mee, want de groep Secon werd onlangs eige naar van het bekende merk Louis Feraud. Ria Schuurhuizen Stralend lachend als altij d nam vorige week de Japanse ont werper Takado Kenzo afscheid van de mode. Maar hij verdween niet zomaar van de catwalk. Ken zo, een van de eerste Japanse ont werpers die naar Parijs kwam en ook nooit meer wegging trou wens, deed dat met een giganti sche show in het Zenith, zeg maar het Ahoy van Parijs. Logisch ei genlijk, want Kenzo was samen met Thierrry Mugier en Claude Montana de eerste die van mode show spektakels maakte. Het zal ergens eind jaren zeventig zijn geweest, dat ik me die gewel dige show in een tent herinner, waar zomaar opeens een wit paard binnenkwam. En wat kwam er vorige week in het Zenith binnen? Juist, een wit paard, maar daar bleef het niet De Japanse ontwerper Kenzo met olifant tijdens zijn afscheids- show in Parijs. foto Charles Platiau Modellen tonen breisels, strepen en jaquards uit de beginperiode van Kenzo foto Jacky Naegelen bij, Kenzo kwam zelf binnen op een grote olifant. Maar indruk wekkender was het overzicht van 30 jaar Kenzo-mode. Niet alleen door het geweldige aantal stuks, maar vooral door al die Meurige creaties die Kenzo in al die jaren heeft gemaakt. Niet minder dan 300 modellen toonden zijn Meren en wie waren dat al niet. Journa listes en stylistes, vrienden en fo tografen, zanger Julien Clerc, musicus Jean-Michel Jarre, ont werpers Ines de la Fressange, Chantal Thomass, Isabelle Ma- rant, oud-mannequins als Mou- nia en 'onze eigen' Marpesa, en zelfs Naomi Campbell liep voor niets mee. Evenals de kapper en de secretaresse van Kenzo. Een indrukwekkende optocht die werd gadegeslagen door collega's als Jean Luis Scherrer, Sonia Ry- kiel, Angelo Tarlazzi, Yohji Ya- mamoto en Alber Elbaz en nog zo'n 3000 geïnviteerden. 'Ik heb nog nooit iemand ont moet, die niet van Kenzo hield', schreef Karl Lagerfeld in het boekwerkje dat over 30 jaar Ken zo verscheen. En daar heeft hij helemaal gelijk in.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1999 | | pagina 39