Wijll van d6 kolcnstort het twaalfuurtje Alternatief voor standaardtoetje PZC Blind date voor Een goede Chateau uit België Nieuw dieet bij hoge bloeddruk tafel en trend 41 Lunchen met een onbekende zaterdag 4 september 1999 Een goede wijn verbouwen in België? Ja dat kan. Sterker: in Wallonië wordt een Chateau gecultiveerd op een voormalige berg van kolengruis. Een excentrieke ondernemer slaagde er in het zwarte goud van weleer een nieuwe bestemming te geven en tegelijkertijd het kasteel van Trazegnies van de ondergang te redden. Een verweerd metalen hek zwaait open, met daarachter een gitzwart onverhard pad. Aan weerszijden een groene muur van eikenbomen en braamstruiken. Robert Delcroix (73) schakelt zijn auto in de laagste versnelling en stuurt glimlachend de slingerende helling op. ,,Is dit niet sensatio neel?", vraagt hij. „Net een echt bos. En boven wordt het nog mooi er. Daar hebben we ook appelbo men, perzikenbomen, pruimen... En natuurlijk onze c'epages". Een heuvel met wat bos, fruit en druiven zou niets bijzonders zijn, ware het niet dat de berg waar de vriendelijke heer Delcroix tegen aan rijdt voor honderd procent uit kolengruis bestaat. In de streek rond Charleroi hebben ze er een woord voor, dat in zichzelf al sme rig klinkt: 'terril'. Overal rond de voormalige kolenmijnen liggen ze verspreid, als zwarte steenpuisten op een geïnfecteerde huid. Kaal en onaantrekkelijk. Onuitwisbare symbolen van het industrieel ver val van de streek. Behalve dan de terril van Herlaimont. Dat is een klein paradijs. De natuurlijke rijkdom van de ter ril van Herlaimont is te danken aan één man: de Waalse onderne mer Francois Dubois. Deze wat excentrieke vrijgezel kocht in 1968 voor een appel en een ei de achttien hectaren metende 'terril no 7', omdat hij had bedacht dat een steenkolenstort niet eeuwig een litteken in het landschap hoeft te blijven. Dubois had weinig ver stand van ecologie of oenologie, maar toch begon hij aan een op het oog onmogelijke missie: wijn ver bouwen op een afvalberg. Doorzetter „Iedereen verklaarde hem voor gek, maar monsieur Dubois was een doorzetter. Hij wilde bewijzen dat het kon", zegt Delcroix, voor malig werknemer van Dubois en sedert een paar jaar voorzitter van de stichting die de terril exploi teert. Met succes, zo mag inmid dels gezegd worden. Het bos op de hellingen levert waardevol hout, bovenop de berg is één hectare wijnstokken aangeplant, waaron der Pinot gris, Gamay, Muller Thurgau, Chardonnay en Pinot noir. In de wijngaard is Raymond Wilmant net bezig de ranken terug te snoeien als we het terrein oplo pen. De vruchten zijn nog niet rijp, maar de trossen hangen al wel flu welig te glimmen in de zon. In zijn testament bepaalde Dubois bij zijn dood dat de opbrengst van de terril geheel ten goede moest komen aan het Chateau van Tra zegnies, dat een groep vrijwilli gers onder zijn leiding begin jaren zestig van de ondergang wist te redden. Het Renaissance-chateau, dat ooit werd bewoond door de Markies van Trazegnies, was al sinds 1862 niet meer bewoond en grotendeels leeggeroofd omdat de Mensen met hoge bloeddruk hoeven niet meer strikt zoutloos te eten, zo blijkt uit recente onderzoeken. Op dit veranderde inzicht in de behandeling van een verhoogde bloeddruk baseerde het Voedingscentrum een nieuwe brochure: 'dieet bij verhoogde bloeddruk'. In het nieuwe dieet ligt de nadruk op een gezonde leefstijl, al blijft matigheid met zout belangrijk. In het verleden kregen mensen met verhoogde bloeddruk altijd een zoutbeperkt dieet voorge schreven. Wetenschappelijk on derzoek toonde echter aan dat dit niet altijd werkt. Sommige men sen zijn niet gevoelig voor zout en hun bloeddruk daalt dan ook niet of nauwelijks. Het is ook niet altij d nodig een ver hoogde bloeddruk met medicijnen omlaag te brengen. De beste resul taten worden bereikt door het op volgen van een combinatie van voedings- en leefstijladviezen. Gevarieerd Voor een gezonde voeding is het belangrijk om gevarieerd te eten. Gebruik een ruime hoeveelheid groente en fruit, ongeveer 200 gram groente en twee porties fruit (ca. 200 gram) per dag. Beperk de hoeveelheid verzadigd vet door te kiezen voor magere of halfvolle zuivelproducten, 20+kaas en ma ger vlees en magere vleeswaren. Overmatig alcoholgebruik ver hoogt de bloeddruk en levert veel extra calorieën. Daarom is het verstandig om per dag niet meer dan twee alcoholische dranken te gebruiken en liefst niet elke dag te drinken. Daarnaast is het belang rijk om voldoende lichaamsbewe ging te nemen, niet te roken en op tijd te ontspannen. Bij een te hoog lichaamsgewicht is het raadzaam om af te vallen. Bij een verhoogde bloeddruk is het nog wel verstandig om het zoutge bruik te matigen. Vermijd ook het gebruik van producten die van zichzelf erg zout zijn, zoals de smaakmakers maggi, mosterd, ketjap, bouillonblokjes, sambal en tomatenketchup. Veel en regelmatig drop eten, kan de bloeddruk verhogen. Dat komt niet door het zout, maar door de stof glycyrrizine uit zoethout, waarvan drop wordt gemaakt. Deze stof zit in alle soorten drop. Ineke Volkers 'Dieet bij verhoogde bloeddruk', 7,50 gironummer 4323700, tnv Voedings centrum te Den Haag, bestelnummer 851. eigenaar - de Waalse overheid - het onbewaakt liet verkommeren. Nu is het Chateau, waarvan de ge welven dateren uit de twaalfde eeuw, een met liefde beheerd mo nument en museum, waar onder meer duizenden oude handwerk tuigen zijn te bezichtigen. En dankzij het kasteel mag de wijn van de terril zich een echte 'Cha teau' noemen. Microklimaat Volgens Delcroix doen de wijn stokken het op de kolenstort bij zonder goed, dankzij het unieke microklimaat dat op de 'terril' heerst. Het pikzwarte kolengruis absorbeert veel zonlicht en houdt de warmte lang vast, net als de vermaarde grote keien van 'Cha- teauneuf du Pape'. De losse struc tuur van de berg zorgt ervoor dat het regenwater snel wegsijpelt en de wijnstokken gemakkelijk diep De exentrieke Waalse ondernemer Francois Dubois bedacht dat een steenkolenstort niet eeuwig een litteken in het landschap hoeft te blijven. wortelen. De bodem is van zichzelf vruchtbaar en hoeft niet te wor den bemest. Tenslotte is de wijn gaard zuidelijk gesitueerd. Del croix: „We kunnen hier druiven kweken die het normaal gespro ken in ons klimaat niet zo gewel dig zouden doen". De gemiddelde jaarproductie van het 'Chateau Trezegnies' is relatief bescheiden: hooguit zo'n driedui zend liter. Maar de flessen gaan in België grif van de hand, omdat de wijn inmiddels een goede reputa tie heeft. Alleen al tijdens de wijn feesten die in de eerste twee week einden van september worden gehouden, spoelt soms de helft van de jaarproductie door de dorstige kelen. „Dan hebben we hier boven op de kolenstort ruim duizend mensen te gast. Barbecue erbijals het weer meezit. Erg gezellig", zegt Delcroix. Met trots toont Delcroix even later in het Chateau de documenten die aantonen dat de droom van indu strieel Dubois is uitgekomen: het 'diplome d'honneur' dat in 1996 op de Megavino wijnbeurs aan de 'Muller Thurgau '94' werd toege kend, de dertiende plaats die deze zelfde wijn in 1998 verwierf tij dens een concours met 43 andere huizen. Tenslotte kreeg de Muller Thurgau in april dit jaar de eervol le vermelding 'Cordeliers' van de wijnassociatie 'Les Cordeliers de St. Vincent'. Proefnotitie In de proefnotitie van de Muller Thurgau, het raspaardje van de terril, komt het woord 'steenkool' niet voor. „Briljant, lichtgeel, vrij intens van smaak, droog, levendig en genereus, goed vermengde en evenwichtige tannine, rijk, met een lange afdronk", luidt het oor deel van de fijnproevers. De rode wijnen van de terril zijn door gaans iets minder geslaagd. 'Azijn', vindt een gids die enkele gasten door het kasteel leidt. „Een originele wijn", luidt het eufemis tische verdict van de oenologen. Maar het wonder van de terril van Herlaimont zit hem niet in het commerciële succes, of de verplet terende kwaliteit van de produc tie. Het wonder is, dat een Waalse ondernemer van zwart goud een goudgele godendrank heeft weten te maken. Pas toen dat lukte, trouwde hij: Dubois was inmid dels 72 jaar oud. Maar de meta morfose van de terril nummer ze ven laat de plaatselijke bevolking volgens Delcroix onverschillig. „De overheid heeft zich er nooit voor geïnteresseerd. De andere terrils zijn nog even kaal als altijd. En de buurtbewoners? Die drin ken hier tijdens de wijnfeesten him glas en zijn hun zorgen mis schien voor één dag vergeten. Maar erg bijzonder vinden ze het niet". Paul Koopman Voorzitter Robert Delcroix van de stichting die de kolenwijnbouwberg exploiteert. Op het gebied van nagerechten tonen de meeste Nederlanders hun grote verbondenheid met de zuivelindustrie. Dagelijks worden er in ons land vele honderdduizen den potjes en bekertjes met min of meer vloeibare zuivelproducten leeg gelepeld. De zuivelindustrie boekt op dat gebied al sinds de jaren zeventig grote successen. Toen ging het nog om yoghurt en vla in grotere ver pakkingen. Tegenwoordig worden de toetjes steeds vaker in eenper soonsverpakkingen aan de man gebracht. Hoeveel verschillende nagerech ten er op de markt zijn is moeilijk na te gaan, omdat het assortiment van vrijwel alle betrokken indu strieën voortdurend in beweging is. Terwijl het ene product met een reclamecampagne bij de consu ment wordt geïntroduceerd is het volgende al onderweg. Als consu ment zie je zo langzamerhand door de bomen het bos niet meer. En dat wordt nog erger, wanneer j e van de ene supermarkt naar een andere overstapt. Want dan liggen er in de zuivelschappen ineens niet meer die vertrouwde merken met hun bekende producten. Dan merk je opeens dat er nog veel meer merken bestaan en er pro ducten zijn waarvan je het be staan niet eens wist. En dan kom je er ook achter waar om de toetjesmakers in ons land met steeds weer nieuw producten op de markt komen. Al die toetjes lijken niet alleen heel erg op el kaar, maar ze beginnen je na enige tijd ook tegen te staan. Ze zijn niet écht verrassend meer zoals ze dat wel waren, toen j e ze voor de eerste maal proefde. Daarom komen er steeds weer andere toetjes op de markt. En ook daarom heb je niet eens in de gaten dat er zo af en toe ook toetj es uit de schappen blijken te zijn verdwenen. Niet uit zich zelf maar omdat we er als consu menten op uitgekeken zijn. Supermarkt Uitgerekend is dat het niet moei lijk moet zijn om gedurende een jaar elke dag een ander kant-en- klaar toetje op tafel te brengen. Je moet er dan wel voor van de ene supermarkt naar de andere gaan, want er is in ons land niet één su permarkt te vinden waar ze alle toetjes van ons land op één schap hebben staan. Dat is ook niet no dig, want onderling verschillen de meeste toetjes niet eens zoveel van elkaar. En daarbij komt nog dat de yoghurt met bosvruchten van 'Jo- sée' bij een ander onder de naam 'Biynhild' wordt aangeboden. De toetjes, of het nu om yoghurt, vla, mousse of een of ander pud dinkje gaat, verschillen wat de sa menstelling ervan betreft ook niet eens zoveel van elkaar. Toegege ven: er zijn uitgesproken magere toetjes en toetjes waarvan het vet gehalte vrij hoog is. Niet allemaal zijn die toetjes bevorderlijk voor het instandhouden van een goede gezondheid. Er zitten veel suikers in en bekend is dat we daarvan ei genlijk veel te veel naar binnen krijgen. Samen met enkele andere bestanddelen waarmee de toetjes worden gemaakt leveren ze ons ei genlijk (te) veel calorieën op. En De Nederlander heeft een grote voorkeur voor zuivel als liet gaat om toetjes. foto Eylard van Hall daarom is een pleidooi voor een 'appel na' hier wel op z'n plaats. Die 'appel na' eten we liever niet aan tafel. Nederlanders houden er niet van om vers fruit als nage recht voorgezet te krijgen. Ze heb ben er een hekel aan om aan tafel appels of peren te schillen en si naasappels of bananen te pellen. Het kost ze ook (te) veel tijd en daarom lepelen ze liever zo snel mogelijk zo'n potje, met van alles wat, leeg. Tussendoortje Het verse fruit eten we in ons land meestal als een tussendoortje of zoals met sinaasappelen gebeurt: we persen het uit, want dat drinkt zo gemakkelijk weg. Honderden scheepsladingen sinaasappelen drinken we jaarlijks leeg. En dat allemaal in de veronderstelling dat het goed voor ons is. Een si naasappel per dag zou niet vol doende zijn, dus persen we er twee of drie per persoon per dag uit. Jammer dat al die natuurlijke ve zels daarbij voor een groot deel verloren gaan. Vezels hebben we nodig om onze stoelgang soepel te laten verlopen. Schil daarom eens een appeltje extra en pel eens een sinaasappel aan tafel. En wat die toetjes betreft is het goed te weten dat daarin, op een enkele uitzon dering na, die vezels niet voorko men. Hans Belterman In de komende week treft u in de dage lijkse receptenrubriek op pagina 4 sug gesties aan voor andere nagerechten. Daarbij zijn er dieu ook als een tussen doortje, bij de thee of koffie, kunt pre senteren. Het is een beetje droevig gesteld met de Nederlandse lunchcultuur. Een broodje halen in de bedrijfskantine, oké, maar het twaalfuurtje buiten de deur in een restaurant gebruiken, dat wordt de Nederlander toch snel te gortig. Terwijl een gezamenlijke lunch zo leuk en inspirerend zou kunnen zijn. Het bedrijfje Urban Picnic regelt blind dates voor het middagmaal in leuke tentjes in de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Dat moet hem zijn, daar aan dat tafeltje bij het raam van het Utrechtse restaurant Het Pol manshuis. Een jonge zakenman, begin dertig, gsm op het witte da mast, glas cola binnen handbe reik, nieuwsgierige blik voor iedereen die het restaurant bin nenstapt. Ebel Kemeling, een van de bedenkers van Urban Picnic. Hij zit klaar voor de lunch. Wie dacht dat er geen gaten meer in de bemiddelingsmarkt waren, heeft zich weer eens vergist. Het braakliggend terrein is het mid dagmaal, zo ontdekten Kemeling (ex-organisatieadviseur) en zijn zakenpartner Paul Mendel (voor malig jurist). Zij richtten onlangs Urban Picnic op, een bedrijfje dat 'blind dates' arrangeert voor de lunch in leuke eetgelegenheden. De hoogopgeleide hardwerkende mens ontmoet daarbij een onbe kende soortgenoot met wie hij of zij rustgevend een vorkje prikt, onderwijl babbelend over het weer, de hobby, de zaak, de zin van het leven, de film en misschien wel de liefde. Dat de net gearriveerde tafelge noot (warm geitenkaasje vooraf, rib eye steak op een bedje van ha ricots verts en champignons met rode wijnsaus) het tijdens het drankje vooraf al niet kan laten het initiatief met enige ironie te bejegenen, neemt Ebel hem niet kwalijk. Want dat is volgens hem zelfs logisch. „Jij hebt een beroep waarin je allerlei netwerkjes hebt opgebouwd die je naar believen aan elkaar kunt koppelen. Maar er zijn talrijke mensen die die mogelijk heden niet hebben, die wel eens uit dat benauwde kleine wei-eldje van ze willen stappen. Ze krijgen het alleen niet voor elkaar zelf contac ten met die andere wereld te leg gen." Als je de prijzen van Urban Picnic kaal aan de belangstellenden meedeelt (450 gulden voor het ma ken van vier lunchafspraken, ex clusief de kosten van de lunch zelf) vindt iedereen het duur.,Tot j e een lunchdate hebt die echt leuk is en dan doet dat geld niet meer zo ter zake", zegt Ebel Kemeling. „Dat geldt zeker voor de buitenlandse klanten die wij hebben. Een derde van onze klanten bestaat uit bui tenlanders die hier werken, vaak uit landen met een hele sterke lunchcultuur. Ook het inschake len van een instantie die alles voor hen regelt wordt door buitenland se zakenlieden als vrij normaal er varen. Ze betalen onze prijs ook heel makkelijk, omdat ze weten hoeveel werk je er aan kunt heb ben om twee mensen met volle agenda's op hetzelfde tijdstip bij elkaar aan hetzelfde tafeltje te krijgen." En dan maar hopen dat het ook klikt na al die moeite en voor dat geld. Is dat niet het geval, dan vin den Kemeling en Mendel dat Ur ban Picnic een beetje heeft ge faald. „Nog niet meegemaakt hoor, maar dat zal in de toekomst ongetwijfeld gaan gebeuren. We brengen niet zomaar mensen bij elkaar. We screenen ze eerst uitge breid, zodat we een verkeerde partnerkeuze zoveel mogelijk uit sluiten," zegt Kemeling. „Een groot deel van de 'klikfactor' kan van tevoren worden geregeld. We hebben een voorgesprek met de kandidaten, waarbij we kijken waar iemand vandaan komt, tot welke sociale kringen hij of zij be hoort, welke studie ze hebben ge volgd en met welk soort mensen ze bij voorkeureen afspraak willen." En als het toch net niet datgene is wat je verwacht kun je altijd weer druk-druk-druk gaan doen en zeggen dat je nódig weer aan het werk moet. 't Is tenslotte een lunch en die kun je zo vrijblijvend en lang maken als je wilt. Maar ook zoveel diepgang geven als je zelf wilt. Invulling Kemeling: „Als onze klanten er een geheel andere invulling aan willen geven, moeten ze dat zelf weten. Wij brengen in principe geen mensen bij elkaar die van de tafelgenoot 'iets nodig' hebben, een nieuwe baan of een relatie. Voor relatiebemiddeling moet je bij anderen zijn. Het gaat ons al leen om het evenement van de lunch." Alle restaurants waar Urban Pic nic tafeltjes reserveert voor de klanten, zijn van te voren bezocht en beoordeeld op punten als be reikbaarheid (je moet er snel kun nen komen) parkeergelegenheid en uiteraard de kwaliteit van het eten en de bediening, snelheid en uitstraling. Ruud Buurman Alles over Urban Picnic is via de vol gende internetpagina te lezen: www.urbanpicnic.nl Ebel Kemeling (rechts) richtte samen met zijn zakenpartner Urban Pic nic op, een bedrijfje dat blind dates arrangeert voor de lunch. foto Peter Arno de Boer Kasteel Trazegnies. foto's Paul Koopman

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1999 | | pagina 41