Esprit stapt in servies en linnen Tijd voor de barbecue Polscomputer voor duikers Voeten in de watten gelegd Roosteren in eigen achtertuin Amerikaanse huiscollectie tafel en trend zaterdag 14 augustus 1999 35 Voor linnen op tafel of voor het raam kiest het Amerikaanse modemerk een zware kwaliteit katoen. Binnenkort is er niet alleen kleding met 'esprit', maar ook porselein en tafellinnen. Het Amerikaanse modemerk heeft besloten om ook de tafels van de consument aan te gaan kleden met de collectie Esprit House. Het porselein is voorzien van grafische, minimalistische decoraties. Natuurlijk zijn de diverse motieven van de collectie tafellinnen daar goed mee te combineren. De collectie is ontwikkeld in samenwerking met het De signcentrum in New York. Je kunt afzonderlijke stukken ko pen en zo in eigen tempo de col lectie aanvullen. Bas Hunneman, product manager van Orfac, de Nederlandse licentiehouder van Esprit House, is zelfs in de porse leinfabriek in Duitsland geweest waar het servies gemaakt wordt. „Ik dacht dat er een hele grote machine stond die er schoteltjes uitspuugt. Maar dat is niet het geval. Er wordt heel veel met de hand gedaan. Het is hoogwaar dig duurzaam porselein." Zware kwaliteit Datzelfde zegt hij over het tafel linnen. „Dat wordt niet uit de goedkope Aziatische landen ge haald, maar ook in Duitsland ge maakt. Het gebruikte katoen is van zware kwaliteit. Het is echt de bedoeling dat het spul lang mee gaat. Je kunt je collectie be ginnen met basisstukken en vari eren met andere onderdelen. Elk jaar gaat er een deel van de col lectie uit en daarvoor komt een nieuwe serie. Tegen het eind van dit jaar zal Esprit House in warenhuizen, designwinkels en woonaccessoi re winkels in heel Nederland ver krijgbaar zijn. Medio volgend jaar zal de collectie worden uit gebreid met bestekken en glas werk. Het basis-servies is Esprit Logo. Heel subtiel is op de verschillen de onderdelen het logo van Esprit gedrukt. Er zijn 42 onderdelen, van een theekan met theelicht tot verschillende serveerschalen. De serie Romance is ook in bijna alle onderdelen verkrijgbaar. Voor de series Ying-Yang blauw en Ying- Yang bruin/grijs geldt dat voor wat minder onderdelen. De vormen van het servies zijn voor alle series hetzelfde, alleen de dessins zijn anders. Romance is een serie met een grijswit des sin. De Ying-Yang blauw en grijs/ bruin zijn allebei voorzien van een subtiele lijn in respectieve lijk blauw en grijs/bruin. „Ying- Yang bruin is een typische mode kleur van het moment. Hoewel wij dat nu nog niet weten, zou die kleur er volgend jaar wel uit kun nen zijn", denkt Hunneman. De serie Galaxy Silver en Gold en Galaxy Silverspots en Goldspots is in veel minder onderdelen ver krijgbaar, maar zal zeker goed combineren met basisstukken van Esprit Logo. De serie Colors bestaat uit drie schalen in rood, geel en blauw. Dezelfde schalen zijn ook in een Ying-Yang-versie verkrijgbaar. Prijzen voor het serviesgoed va riëren van een tientje voor een es presso-schoteltje tot 125 gulden voor de ovenschaal. Gordijnen „Je ziet dat er tegenwoordig steeds meer gebruik gemaakt wordt van tafellinnen. Vroeger werd volstaan met plastic place- mats. Dat kan nu haast niet meer. Vandaar dat een collectie tafel linnen een logische stap is voor Esprit. De tafelkleden, servetten en placemats die wij maken pas sen daar prima bij", vindt Hun neman. Niet alleen voor op tafel is er linnen van Esprit. Ook gor dijnen en kussenhoezen zijn ver krijgbaar in de dessins die voor Esprit House ontworpen zijn. Sandra Veltmaat De collectie Esprit House is tijdens de beurs Home Living te zien in de Jaarbeurs in Utrecht, van 12 tot en met 16 september. In de zomerse schoenmode draait het dit jaar om zachte materialen, die voor loopcomfort zorgen. Nederlanders zijn geen echte barbecueërs, zoals veel Amerikanen dat wel zijn. Dat kan ook niet, want de weersomstandigheden in ons land laten het niet toe dat je vanaf mei tot in oktober op elke gewenst moment buiten je lapje vlees, de kippenbout of een mooi visje boven het smeulend houtskool kunt roosteren. Dat er meer dan een miljoen Nederlanders zijn die het toch elk jaar weer proberen om voor familie en vrienden een bar becuefeestje op touw te zetten, is bewonderenswaardig, omdat de ervaring leert dat dergelijke feest jes maar al te vaak in het water vallen. In de afgelopen vakantiemaand waren de weergoden de barbe cueërs op de campings en andere daarvoor geschikte terreinen bij zonder gunstig gezind en de gevol gen daarvan kunnen we in de ko mende tijd in onze achtertuinen en op onze balkons opmerken. Dat is trouwens geen nieuw fenomeen - het gebeurt vrijwel ieder jaar in augustus en september, want juist dan breekt voor veel Nederlanders het echte barbecue-seizoen pas aan. Geen mens die daaraan wat kan veranderen. Dit jaar zal het dan ook zeker opnieuw gebeuren. Bij veel slagers weet men het in tussen wel en zij zullen dan ook met aanbiedingen voor complete barbecuepaketten aankomen. U weet wel: vier biefstukjes, vier kleine karbonaadjes, vier barbe cueworstjes, vier dikke plakken bacon of gerookt (mager) spek en een bakje met een speciale barbe cuesaus. Dat is trouwens zo lang zamerhand het standaardpakket van de Nederlandse barbecueërs geworden. Wellicht komen er nog wat kippenbouten bij, maar daar van is het noodzakelijk om ze al voor het barbecuen gaar te maken. Dat kan de animo om ze in een kant-en-klaar pakket te stoppen wat minder groot te maken. Mannen Het liefst gaan die Nederlanders nog tot diep in september met het barbecuen door. Meestal zijn het de mannen die er de aanzet toe ge ven. En zij zijn het ook die menen dat zij, en alleen zij, de kunst van het roosteren van vlees, vis en ge vogelte boven het smeulend houtskool het beste verstaanVoor mevrouw rest de samenstelling van de sauzen en de bijgerechten. En dat gebeurt uiteraard heel ge- gistreert dit duikershorloge de temperatuur van het water en de oppervlakte-interval: de minima le periode waarin na het duiken niet gevlogen mag worden vanwe ge kans op gehoorbeschadiging door luchtdrukverschillen. Geheugen De polscomputer heeft een geheu gen van 36 duikuren en hij houdt bovendien gegevens bij over het totale aantal uren duiken dat de eigenaar in zijn carrière heeft ge maakt. Praktisch is ook dat de Spyder via een speciale verbin dingskabel ofwel interface en met gebruik van bepaalde software aan een gewone pc is te koppelen, waardoor een duik kan worden geanalyseerd. Deze informatie is vervolgens uit te printen. De Spyder ACW is verkrijgbaar in een zevental uitvoeringen: voor het voordeligste exemplaar moet bijna twaalfhonderd gulden wor den betaald. Het kostbaarste, in titanium uitgevoerde, model kost een kleine achttienhonderd gul den. De interface en de software komen samen op 280 gulden. Alex van Hoof Voor meer informatie: Suunto Bene lux, Roosendaal, tel. 0165-571.280. Vele fervente duikers dragen onder water een speciaal hor loge waarop ze onder meer de diepte en duiktijd kunnen aflezen. Met de zogenoemde Spyder ACW kan dit ook, maar deze polscom puter bezit nog diverse andere slimmigheidjes. Vandaar de af korting ACW: Advanced Compu-, ter Watch. Naast datum en tijd re- Voeten worden deze zomer in de watten gelegd. Of liever gezegd, in de leren bedjes. Zacht is namelijk dé trend in de schoenmode en dat valt aan de zomerse stappers af te lezen. Geen stugge materialen meer, geen harde voetbedden, maar fluwelige instappers en sandalen van soepele leerkwaliteiten met vriendelijke polsteringen en lichtgewicht zolen. Een pure verwenning voor de voeten dus. Gemak dient de mens. Meer dan ooit hebben de Neder landse schoenfabrikanten dit spreekwoord als uitgangspunt ge hanteerd bij het samenstellen van de zomercollecties. Vergeten zijn de tij den dat vrouwen hun tenen in broeierige spitse neuzen persten, dat venijnig knellende bandjes ro de striemen tekenden op de wre ven. Passé is ookhetbalanceren op griezelig hoge naaldhakken. Dit seizoen krijgen de voeten alle ruimte en zijn de schoenen in de eerste plaats praktisch en comfor tabel. Uitgevoerd met zacht ge- polsterde voetbedden, zowel in de sportieve als de geklede modellen, en met handige klittenbandslui tingen in alle denkbare vormen. Sleutelwoord in de nieuwe schoenmode is luchtig. Geknipt voor een zomer lang slenteren van terras naar terras zijn dan ook de karakteristieke ballerina's, de ei genwijze instappers, geinige san dalen en pittige zomerboots. Ze bepalen grotendeels de nieuwe look. Maar zeker ook de verfijnde pumps entrotteurs, dé dracht voor wie ook in de vakantiemaanden 'gesoigneerd' voor de dag wil ko men, leveren hun aandeel in het schoenenbeeld. Voor het modieuze aspect zorgen vooral de ruime leestvormen, va riërend van asymmetrisch tot (af gerond) carré, alsmede de hakken en de zolen. Actueel zijn vooral de doorlopende slee(plateau)zolen - doorgaans licht van gewicht en met een geprofileerd loopvlak - die aan de zijkanten geschuurd lij ken. De hakken blijven nog een seizoen lang breed en stevig, terwijl aller lei speels verwerkte banden, ver rassende uitsnijdingen en perfo raties, sierstiksels, aparte gespen of vlechtwerk van leer met elas tiek voor de nodige afwisseling zorgen. Loopgemak Overigens zijn niet alleen de mo dellen verantwoordelijk voor het schoenenbeeld, ook de materialen spreken een woordje mee. En daarbij draait alles om 'soft'. Hoe zachter en soepeler, hoe meer tren dy, geldt deze zomer als stelregel. Naast sportief nubuck (fijn ge schuurd leer) en suède, is vooral het 'handschoenenleer' nappa po pulair, evenals chevreaux, oftewel geitenleer, en geborsteld leer. Sa mengestelde materialen met een metallic- of paarlemoerglans of een fijne print verlenen nog een extra rijke uitstraling aan de schoenen. Elastiek en Lycra, voor nog meer loopgemak, zijn inmiddels niet meer uit de schoenmode weg te denken. Deze stretchstoffen wor den dan ook veelvuldig, al dan niet in combinatie met leer, toegepast. Voor de echte sportievelingen, die hun schoeisel niet alleen met fla neren, maar ook met een stevige wandeling willen verslijten, zijn er bovendien allerlei sandalen en boots van gevette of geoliede leer kwaliteiten. Zo uiteenlopend als de modellen en materialen zijn, zo beperkt is het aantal kleuren die de schoenen deze zomer sieren. Zwart voert on miskenbaar de boventoon, met in het kielzog allerlei grijstinten. Soms worden diverse nuances, zo als parel-, platina- en antraciet- grijs, in een model gecombineerd. Ook de natuurlijke bruinen, zand kleuren, kaki- en bronstinten zijn actueel, terwijl wit en blauw het plaatje vervolmaken. Dankzij de ton-sur-ton verwerking leveren al deze kleuren vooral een rustig schoenmodebeeld op. Een beeld dat uitstekend past in een lome, zoele en vooral lange zomer. woon in de keuken. Barbecuen doe je nooit alleen. Je nodigt er fami lieleden en vrienden bij uit en dat gebeurt vaak in de veronderstel ling dat zij je een volgende maal in hun achtertuin zullen ontvangen. Wanneer je deelneemt aan zo'n barbecue, dan valt het maar al te vaak op dat je vaak (te) veel van hetzelfde op het bord krijgt. Steeds weer dat biefstukje, het karbonaadje en het worstje uit het standaardpakket van de super markt of de slager. Vis wordt er in ons land nauwe lijks op de barbecue geroosterd. Jammer, want juist in deze tijd van het jaar zijn er bij de vishandel tal van kleinere vissoorten verkrijg baar die zich juist voor het berei den op de barbecue uitstekend lenen. Met vis, schaal- en schelp dieren kun je trouwens ook mach tige spiezen samenstellen. Dat kost nauwelijks enige moeite en het roosteren neemt ook vrij wei nig tijd in beslag. Lamsvlees Behalve aan vis kun je ook aan voor Nederlanders bijzondere vleessoorten denken. Het Hol lands lamsvlees is daarvan een goed en ook uiterst smakelijk voorbeeld. Het is jammer dat niet iedere slager het Hollands lams vlees in zijn assortiment heeft op genomen. Je moet er voor op zoek gaan en kunt dan meestal wel bij een zelf-slachtende slager (de ech te ambachtsman) terecht. Koop bij die echte ambachtelijke slager kleine koteletjes van Hol lands lamsvlees en ga dan als volgt te werk: haal de koteletjes door wat gewone olijfolie waaraan wat fijngehakte verse rozemarijn naaldjes en wat grof gemalen zwarte peper is toegevoegd. Mas seer het vlees van de koteletj es dan 20 a 30 seconden tussen duim en wijsvinger. Leg ze op het met wat olie bestreken rooster van de bar becue en rooster ze in nog geen 4 minuten aan weerszijden goud bruin. Strooi er na het roosteren wat zout over. Geef er kruidenbo ter en stokbrood of een groene sla, pommes frites en (kruiden)mayo- naise bij. Vermijd bij Hollands lamsvlees het gebruik van (te) veel knoflook, want dan blij ft er van de smaak van dat kostelijke vlees weinig over. Juist omdat je tegenwoordig vrij wel overal en ook het gehele jaar door verse tuinkruiden kunt ko pen, blijven de flesjes en potjes met gedroogde tuinkruiden geslo ten. Op den duur verdwijnen ze naar de donkerste plekken in de keukenkastjes. Dat is niet nodig, want juist bij de barbecue kun je gedroogde tuinkruiden uitste kend gebruiken. Niet om het vlees te kruiden maar om tijdens het roosteren over het smeulende houtskool te strooien. Er mag ook wel een verkruimeld laurierblad bij. De geur die dan vrijkomt komt verraadt niet al leen de smaak van de gerechten die u bereidt, het wekt ook de eet lust op en wat wellicht nog be langrijker is: uw buren zullen zich wat minder ergeren aan de geur van verbrand vlees die doorgaans bij het barbecuen vrijkomt en, la ten we eerlijk zijn, meestal niet zo aangenaam is. U kunt ergernissen natuurlijk ook voorkomen door tevens de buren voor uw barbe cuefeestjes uit te nodigen... Hans Belterman In de loop van de volgende week vindt u in de dagelijkse receptenrubriek op pagina 4 suggesties voor gerechten van de barbecue. Kitty van Gerven Nederlanders gaan nog tot diep in september met het barbecuen door.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1999 | | pagina 35