Esprit stapt in servies en linnen
Tijd voor de barbecue
Polscomputer
voor duikers
Voeten in de
watten gelegd
Roosteren
in eigen
achtertuin
Amerikaanse
huiscollectie
tafel en trend zaterdag 14 augustus 1999 35
Voor linnen op tafel of voor het raam kiest het Amerikaanse modemerk een zware kwaliteit katoen.
Binnenkort is er niet alleen
kleding met 'esprit', maar
ook porselein en tafellinnen. Het
Amerikaanse modemerk heeft
besloten om ook de tafels van de
consument aan te gaan kleden
met de collectie Esprit House.
Het porselein is voorzien van
grafische, minimalistische
decoraties. Natuurlijk zijn de
diverse motieven van de collectie
tafellinnen daar goed mee te
combineren.
De collectie is ontwikkeld in
samenwerking met het De
signcentrum in New York. Je
kunt afzonderlijke stukken ko
pen en zo in eigen tempo de col
lectie aanvullen. Bas Hunneman,
product manager van Orfac, de
Nederlandse licentiehouder van
Esprit House, is zelfs in de porse
leinfabriek in Duitsland geweest
waar het servies gemaakt wordt.
„Ik dacht dat er een hele grote
machine stond die er schoteltjes
uitspuugt. Maar dat is niet het
geval. Er wordt heel veel met de
hand gedaan. Het is hoogwaar
dig duurzaam porselein."
Zware kwaliteit
Datzelfde zegt hij over het tafel
linnen. „Dat wordt niet uit de
goedkope Aziatische landen ge
haald, maar ook in Duitsland ge
maakt. Het gebruikte katoen is
van zware kwaliteit. Het is echt
de bedoeling dat het spul lang
mee gaat. Je kunt je collectie be
ginnen met basisstukken en vari
eren met andere onderdelen. Elk
jaar gaat er een deel van de col
lectie uit en daarvoor komt een
nieuwe serie.
Tegen het eind van dit jaar zal
Esprit House in warenhuizen,
designwinkels en woonaccessoi
re winkels in heel Nederland ver
krijgbaar zijn. Medio volgend
jaar zal de collectie worden uit
gebreid met bestekken en glas
werk.
Het basis-servies is Esprit Logo.
Heel subtiel is op de verschillen
de onderdelen het logo van Esprit
gedrukt. Er zijn 42 onderdelen,
van een theekan met theelicht tot
verschillende serveerschalen. De
serie Romance is ook in bijna alle
onderdelen verkrijgbaar. Voor de
series Ying-Yang blauw en Ying-
Yang bruin/grijs geldt dat voor
wat minder onderdelen.
De vormen van het servies zijn
voor alle series hetzelfde, alleen
de dessins zijn anders. Romance
is een serie met een grijswit des
sin. De Ying-Yang blauw en grijs/
bruin zijn allebei voorzien van
een subtiele lijn in respectieve
lijk blauw en grijs/bruin. „Ying-
Yang bruin is een typische mode
kleur van het moment. Hoewel
wij dat nu nog niet weten, zou die
kleur er volgend jaar wel uit kun
nen zijn", denkt Hunneman.
De serie Galaxy Silver en Gold en
Galaxy Silverspots en Goldspots
is in veel minder onderdelen ver
krijgbaar, maar zal zeker goed
combineren met basisstukken
van Esprit Logo. De serie Colors
bestaat uit drie schalen in rood,
geel en blauw. Dezelfde schalen
zijn ook in een Ying-Yang-versie
verkrijgbaar.
Prijzen voor het serviesgoed va
riëren van een tientje voor een es
presso-schoteltje tot 125 gulden
voor de ovenschaal.
Gordijnen
„Je ziet dat er tegenwoordig
steeds meer gebruik gemaakt
wordt van tafellinnen. Vroeger
werd volstaan met plastic place-
mats. Dat kan nu haast niet meer.
Vandaar dat een collectie tafel
linnen een logische stap is voor
Esprit. De tafelkleden, servetten
en placemats die wij maken pas
sen daar prima bij", vindt Hun
neman. Niet alleen voor op tafel
is er linnen van Esprit. Ook gor
dijnen en kussenhoezen zijn ver
krijgbaar in de dessins die voor
Esprit House ontworpen zijn.
Sandra Veltmaat
De collectie Esprit House is tijdens de
beurs Home Living te zien in de
Jaarbeurs in Utrecht, van 12 tot en
met 16 september.
In de zomerse schoenmode draait het dit jaar om zachte materialen, die
voor loopcomfort zorgen.
Nederlanders zijn geen
echte barbecueërs, zoals
veel Amerikanen dat wel zijn.
Dat kan ook niet, want de
weersomstandigheden in ons
land laten het niet toe dat je
vanaf mei tot in oktober op
elke gewenst moment buiten
je lapje vlees, de kippenbout
of een mooi visje boven het
smeulend houtskool kunt
roosteren.
Dat er meer dan een miljoen
Nederlanders zijn die het
toch elk jaar weer proberen om
voor familie en vrienden een bar
becuefeestje op touw te zetten, is
bewonderenswaardig, omdat de
ervaring leert dat dergelijke feest
jes maar al te vaak in het water
vallen.
In de afgelopen vakantiemaand
waren de weergoden de barbe
cueërs op de campings en andere
daarvoor geschikte terreinen bij
zonder gunstig gezind en de gevol
gen daarvan kunnen we in de ko
mende tijd in onze achtertuinen en
op onze balkons opmerken. Dat is
trouwens geen nieuw fenomeen -
het gebeurt vrijwel ieder jaar in
augustus en september, want juist
dan breekt voor veel Nederlanders
het echte barbecue-seizoen pas
aan. Geen mens die daaraan wat
kan veranderen. Dit jaar zal het
dan ook zeker opnieuw gebeuren.
Bij veel slagers weet men het in
tussen wel en zij zullen dan ook
met aanbiedingen voor complete
barbecuepaketten aankomen. U
weet wel: vier biefstukjes, vier
kleine karbonaadjes, vier barbe
cueworstjes, vier dikke plakken
bacon of gerookt (mager) spek en
een bakje met een speciale barbe
cuesaus. Dat is trouwens zo lang
zamerhand het standaardpakket
van de Nederlandse barbecueërs
geworden. Wellicht komen er nog
wat kippenbouten bij, maar daar
van is het noodzakelijk om ze al
voor het barbecuen gaar te maken.
Dat kan de animo om ze in een
kant-en-klaar pakket te stoppen
wat minder groot te maken.
Mannen
Het liefst gaan die Nederlanders
nog tot diep in september met het
barbecuen door. Meestal zijn het
de mannen die er de aanzet toe ge
ven. En zij zijn het ook die menen
dat zij, en alleen zij, de kunst van
het roosteren van vlees, vis en ge
vogelte boven het smeulend
houtskool het beste verstaanVoor
mevrouw rest de samenstelling
van de sauzen en de bijgerechten.
En dat gebeurt uiteraard heel ge-
gistreert dit duikershorloge de
temperatuur van het water en de
oppervlakte-interval: de minima
le periode waarin na het duiken
niet gevlogen mag worden vanwe
ge kans op gehoorbeschadiging
door luchtdrukverschillen.
Geheugen
De polscomputer heeft een geheu
gen van 36 duikuren en hij houdt
bovendien gegevens bij over het
totale aantal uren duiken dat de
eigenaar in zijn carrière heeft ge
maakt. Praktisch is ook dat de
Spyder via een speciale verbin
dingskabel ofwel interface en met
gebruik van bepaalde software
aan een gewone pc is te koppelen,
waardoor een duik kan worden
geanalyseerd. Deze informatie is
vervolgens uit te printen.
De Spyder ACW is verkrijgbaar in
een zevental uitvoeringen: voor
het voordeligste exemplaar moet
bijna twaalfhonderd gulden wor
den betaald. Het kostbaarste, in
titanium uitgevoerde, model kost
een kleine achttienhonderd gul
den. De interface en de software
komen samen op 280 gulden.
Alex van Hoof
Voor meer informatie: Suunto Bene
lux, Roosendaal, tel. 0165-571.280.
Vele fervente duikers dragen
onder water een speciaal hor
loge waarop ze onder meer de
diepte en duiktijd kunnen aflezen.
Met de zogenoemde Spyder ACW
kan dit ook, maar deze polscom
puter bezit nog diverse andere
slimmigheidjes. Vandaar de af
korting ACW: Advanced Compu-,
ter Watch. Naast datum en tijd re-
Voeten worden deze zomer in de
watten gelegd. Of liever gezegd,
in de leren bedjes. Zacht is namelijk
dé trend in de schoenmode en dat
valt aan de zomerse stappers af te
lezen. Geen stugge materialen meer,
geen harde voetbedden, maar
fluwelige instappers en sandalen
van soepele leerkwaliteiten met
vriendelijke polsteringen en
lichtgewicht zolen. Een pure
verwenning voor de voeten dus.
Gemak dient de mens. Meer
dan ooit hebben de Neder
landse schoenfabrikanten dit
spreekwoord als uitgangspunt ge
hanteerd bij het samenstellen van
de zomercollecties. Vergeten zijn
de tij den dat vrouwen hun tenen in
broeierige spitse neuzen persten,
dat venijnig knellende bandjes ro
de striemen tekenden op de wre
ven. Passé is ookhetbalanceren op
griezelig hoge naaldhakken. Dit
seizoen krijgen de voeten alle
ruimte en zijn de schoenen in de
eerste plaats praktisch en comfor
tabel. Uitgevoerd met zacht ge-
polsterde voetbedden, zowel in de
sportieve als de geklede modellen,
en met handige klittenbandslui
tingen in alle denkbare vormen.
Sleutelwoord in de nieuwe
schoenmode is luchtig. Geknipt
voor een zomer lang slenteren van
terras naar terras zijn dan ook de
karakteristieke ballerina's, de ei
genwijze instappers, geinige san
dalen en pittige zomerboots. Ze
bepalen grotendeels de nieuwe
look. Maar zeker ook de verfijnde
pumps entrotteurs, dé dracht voor
wie ook in de vakantiemaanden
'gesoigneerd' voor de dag wil ko
men, leveren hun aandeel in het
schoenenbeeld.
Voor het modieuze aspect zorgen
vooral de ruime leestvormen, va
riërend van asymmetrisch tot (af
gerond) carré, alsmede de hakken
en de zolen. Actueel zijn vooral de
doorlopende slee(plateau)zolen -
doorgaans licht van gewicht en
met een geprofileerd loopvlak -
die aan de zijkanten geschuurd lij
ken.
De hakken blijven nog een seizoen
lang breed en stevig, terwijl aller
lei speels verwerkte banden, ver
rassende uitsnijdingen en perfo
raties, sierstiksels, aparte gespen
of vlechtwerk van leer met elas
tiek voor de nodige afwisseling
zorgen.
Loopgemak
Overigens zijn niet alleen de mo
dellen verantwoordelijk voor het
schoenenbeeld, ook de materialen
spreken een woordje mee. En
daarbij draait alles om 'soft'. Hoe
zachter en soepeler, hoe meer tren
dy, geldt deze zomer als stelregel.
Naast sportief nubuck (fijn ge
schuurd leer) en suède, is vooral
het 'handschoenenleer' nappa po
pulair, evenals chevreaux, oftewel
geitenleer, en geborsteld leer. Sa
mengestelde materialen met een
metallic- of paarlemoerglans of
een fijne print verlenen nog een
extra rijke uitstraling aan de
schoenen.
Elastiek en Lycra, voor nog meer
loopgemak, zijn inmiddels niet
meer uit de schoenmode weg te
denken. Deze stretchstoffen wor
den dan ook veelvuldig, al dan niet
in combinatie met leer, toegepast.
Voor de echte sportievelingen, die
hun schoeisel niet alleen met fla
neren, maar ook met een stevige
wandeling willen verslijten, zijn
er bovendien allerlei sandalen en
boots van gevette of geoliede leer
kwaliteiten.
Zo uiteenlopend als de modellen
en materialen zijn, zo beperkt is
het aantal kleuren die de schoenen
deze zomer sieren. Zwart voert on
miskenbaar de boventoon, met in
het kielzog allerlei grijstinten.
Soms worden diverse nuances, zo
als parel-, platina- en antraciet-
grijs, in een model gecombineerd.
Ook de natuurlijke bruinen, zand
kleuren, kaki- en bronstinten zijn
actueel, terwijl wit en blauw het
plaatje vervolmaken. Dankzij de
ton-sur-ton verwerking leveren al
deze kleuren vooral een rustig
schoenmodebeeld op. Een beeld
dat uitstekend past in een lome,
zoele en vooral lange zomer.
woon in de keuken. Barbecuen doe
je nooit alleen. Je nodigt er fami
lieleden en vrienden bij uit en dat
gebeurt vaak in de veronderstel
ling dat zij je een volgende maal in
hun achtertuin zullen ontvangen.
Wanneer je deelneemt aan zo'n
barbecue, dan valt het maar al te
vaak op dat je vaak (te) veel van
hetzelfde op het bord krijgt.
Steeds weer dat biefstukje, het
karbonaadje en het worstje uit het
standaardpakket van de super
markt of de slager.
Vis wordt er in ons land nauwe
lijks op de barbecue geroosterd.
Jammer, want juist in deze tijd van
het jaar zijn er bij de vishandel tal
van kleinere vissoorten verkrijg
baar die zich juist voor het berei
den op de barbecue uitstekend
lenen. Met vis, schaal- en schelp
dieren kun je trouwens ook mach
tige spiezen samenstellen. Dat
kost nauwelijks enige moeite en
het roosteren neemt ook vrij wei
nig tijd in beslag.
Lamsvlees
Behalve aan vis kun je ook aan
voor Nederlanders bijzondere
vleessoorten denken. Het Hol
lands lamsvlees is daarvan een
goed en ook uiterst smakelijk
voorbeeld. Het is jammer dat niet
iedere slager het Hollands lams
vlees in zijn assortiment heeft op
genomen. Je moet er voor op zoek
gaan en kunt dan meestal wel bij
een zelf-slachtende slager (de ech
te ambachtsman) terecht.
Koop bij die echte ambachtelijke
slager kleine koteletjes van Hol
lands lamsvlees en ga dan als volgt
te werk: haal de koteletjes door
wat gewone olijfolie waaraan wat
fijngehakte verse rozemarijn
naaldjes en wat grof gemalen
zwarte peper is toegevoegd. Mas
seer het vlees van de koteletj es dan
20 a 30 seconden tussen duim en
wijsvinger. Leg ze op het met wat
olie bestreken rooster van de bar
becue en rooster ze in nog geen 4
minuten aan weerszijden goud
bruin. Strooi er na het roosteren
wat zout over. Geef er kruidenbo
ter en stokbrood of een groene sla,
pommes frites en (kruiden)mayo-
naise bij. Vermijd bij Hollands
lamsvlees het gebruik van (te) veel
knoflook, want dan blij ft er van de
smaak van dat kostelijke vlees
weinig over.
Juist omdat je tegenwoordig vrij
wel overal en ook het gehele jaar
door verse tuinkruiden kunt ko
pen, blijven de flesjes en potjes
met gedroogde tuinkruiden geslo
ten. Op den duur verdwijnen ze
naar de donkerste plekken in de
keukenkastjes. Dat is niet nodig,
want juist bij de barbecue kun je
gedroogde tuinkruiden uitste
kend gebruiken. Niet om het vlees
te kruiden maar om tijdens het
roosteren over het smeulende
houtskool te strooien.
Er mag ook wel een verkruimeld
laurierblad bij. De geur die dan
vrijkomt komt verraadt niet al
leen de smaak van de gerechten
die u bereidt, het wekt ook de eet
lust op en wat wellicht nog be
langrijker is: uw buren zullen zich
wat minder ergeren aan de geur
van verbrand vlees die doorgaans
bij het barbecuen vrijkomt en, la
ten we eerlijk zijn, meestal niet zo
aangenaam is. U kunt ergernissen
natuurlijk ook voorkomen door
tevens de buren voor uw barbe
cuefeestjes uit te nodigen...
Hans Belterman
In de loop van de volgende week vindt
u in de dagelijkse receptenrubriek op
pagina 4 suggesties voor gerechten van
de barbecue.
Kitty van Gerven
Nederlanders gaan nog tot diep in september met het barbecuen door.