IJsco op een stokje veroverde de wereld Fruit hoort op temperatuur te zijn Ratten rukken op Historie bevroren lekkernij tafel en trend zaterdag 7 augustus 1999 35 De husky behoort met zijn gevlekte vacht tot de populairste soor ten. Alweer een hardnekkig misverstand minder, dan wel een mooie anekdote de nek omgedraaid: het was niet Marco Polo die bij zijn terugkeer in Venetië in 1296 de eerste ijsrecepten uit China meebracht en daarmee het consumptie-ijs in Europa introduceerde. Er is geen enkel historisch bewijs voor en in zijn 'Beschrijving van de Wereld' rept Polo met geen woord over ijs. Er bestaan zelfs grote twijfels of hij hoe dan ook China wel heeft gehaald. En tenslotte: consumptie-ijs raakte in China pas vele honderden jaren na Polo in gebruik. Consumptie-ijs, het is tegen woordig niet meer uit het da gelijkse leven weg te denken. Of het nu zomer is of winter, een hit tegolf of vriesweer, ijs kun je altijd en overal eten, van een stokje, uit een coupe, als dessert, thuis, op straat of in een restaurant. Maar ijs als lekkernij is veelminder van zelfsprekend dan het nu lijkt, zo bewijst het deze week verschenen boek - aangekleed als een vijf cen timeter dikke ijswafel -Een Coupe Speciaal, de wereldgeschiedenis van het consumptie-ijs. Voordat ijs ijs kon worden, moesten er na melijk wel eerst goede koeltech nieken zijn. Nu bestonden er al ver voor het be gin van onze jaartelling ijskelders in onder meer het oude Mesopota- mië (het huidige Irak), Egypte en China. In Ur, een van de belang rijkste Mesopotamische steden, stonden omstreeks 2000 voor Christus koninklijke ijskelders langs de Eufraat. Aanvankelijk waren het eenvoudige putten, 's Winters werden ze met ijs uit ri vieren of meren of met sneeuw uit de bergen gevuld, waarna ze met aarde, stro en turf werden geïso leerd. Ijskelders bleven tot in de negentiende eeuw over de hele we reld in gebruik op plaatsen waar ijs of sneeuw voorhanden waren. Het ijs en de sneeuw waren be doeld voor het koelen van wijn en limonades en het conserveren van voedsel. Maar het was nadrukke lijk geen ijs om te eten. Kunstmatig In 1242 werd in een Arabische tekst voor het eerst over een nieu we koeltechniek verteld: door wa ter met zout, salpeter of aluin (een dubbelzout van aluminium- en kaliumsulfaat) te vermengen komt er een reactie op gang die er voor zorgt dat de temperatuur van het water daalt. In Europa werd deze methode voor het eerst in 1530 beschreven. Nu er een ma nier was gevonden om kunstmatig te koelenkonden ook de eerste ex perimenten met het consumptie ijs beginnen. De Napolitaanse natuurkundige Giambattista della Porta publi ceerde in 1589 een werk, waarin hij beschreef hoe hij met water verdunde wijn zodanig met de nieuwe methode had gekoeld, dat Ratten zijn door de eeuwen heen opgejaagd, verdelgd en voor laboratoriumproeven gebruikt, maar steeds vaker doen ze tegenwoordig hun in trede als huisdier. Vooral kin deren en jongeren tonen inte resse voor de trouwe kameraad die zo'n diertje blijkt te zijn. Om de baasjes een gevarieerd aanbod te bieden, verschijnen geregeld nieuwe soorten op de Nederlandse markt zoals de ge vlekte husky, de staartloze rat, de naakte rat en een exemplaar met veel te grote oren: de dum- borat. Ze heeft negentien ratten en wanneer ze 's ochtend wakker wordt en naar de woonkamer loopt, dan komt iedere rat haar begroeten en een knuffel halen. ,,Ook 's avonds na het werk vindt hetzelfde ritueel plaats", zegt bestuurslid Tara van Bee- len van de Internationale Rat- tenfokkers Fanclub (IRF); een hobbyvereniging van ratten- liefhebbers. VanBeelen wil met het voorbeeld duidelijk maken dat ratten speelse, leergierige, aanhankelijke en vriendelijk huisdieren zijn. „Bovendien worden ze snel zindelijk en is de verzorging vrij eenvoudig. Kortom, ratten zijn ideale ka meraden en nemen de baas vol ledig in hun groep op." Leergierig Hebben andere kleine Imagers dezelfde eigenschapen? „Abso luut niet, want cavia's zijn niet zo speels en leergierig, muizen zijn veel te snel en onhandel baar en hamsters leven graag alleen en zijn daardoor onvol doende aanhankelijk. De rat daarentegen wordt de hond on der de knaagdieren genoemd." Nadeel is echter dat het zoog- diertje graag aan elektriciteits- snoeren knaagt. „Daarom zijn tijdens een verbouwing die ka bels achter de plinten wegge werkt", vertelt ze. „Een andere methode is om snoeren met mosterd in te smeren, want daar houden ratten niet van." Het IRF-bestuurslid maakt deel uit van een groeiende groep rattenliefhebbers, die vooral bestaat uit jongeren en kinderen. Punkers ontdekten weliswaar eind jaren zeventig al de rat en lieten het dier buitenshuis graag over de schouder lopen, maar dat was hoofdzakelijk bedoeld om te provoceren. Knuffelen, dat is tegenwoordig de drijfveer van de liefhebbers. „Het precieze aantal liefhebbers is onbekend, maar uit signalen van onze ach terban blijkt dat de verkoop van ratten, accessoires en voe ders fors stijgt", zegt voorzitter De Jongh van Dibevo; de bran cheorganisatie van winkeliers, groothandel en fabrikanten in diervoeders en -accessoires. „Fabrikanten brengen gere geld specifiek rattenvoedsel op de markt. Blijkbaar is daar een flinke vraag naar." Hangmatten Het diertje krijgt niet alleen lekkere menu's voorgeschoteld. Om zijn conditie op peil te hou den of lekker te luieren, zijn er allerlei accessoires te koop zo als hangmatten, loopballen en iglotenten. Ook verschijnen er talrijke boeken over het hou den van ratten. Vandaar dat ro manschrijver, bioloog en rat- tenliefhebber van het eerste uur Maarten 't Hart, zijn uitge ver momenteel aanspoort om een rattenboek van hem uit be gin jaren zeventig opnieuw op de markt te brengen. De tijd is er rijp voor. Aan de in het wild levende rat ten gaat de liefkozende belang stelling helemaal voorbij. Ster ker nog, sommige soorten zoals de muskusrat en beverrat wor den nog steeds massaal bestre den. Als huisdier zijn deze exemplaren overigens niet ge schikt, omdat ze onder meer dodelijke infecties kunnen overbrengen. De ratten die voor tien tot twintig gulden in de dierenwinkel te koop wor den aangeboden, zijn echter veilig voor de gezondheid van de baas en een stuk kleiner dan hun wilde soortgenoten. Daar naast hebben sommige fokkers er een sport van gemaakt om via kruisingen eigentijds ge kleurde exemplaren te creëren, zoals de momenteel zeer popu laire husky Kleur Die husky heeft een gevlekte rug, witte buik en is vernoemd naar de gelijknamige pool- hond. Ook voor de meeste an dere rattensoorten bestaan geen originele namen: de kleur van het dier geeft de soort aan. Zo zijn er blauwe, gele, witte, zwarte, bonte en wildkleur huisdierratten. Hoewel ze bij na alle kleuren van de regen boog kunnen hebben, zien deze ratten er doorgaans nog gezond en als een oorspronkelijke kna- ger uit. Dat is minder het geval bij de naakte-, staartloze- en dumborat; exemplaren die vanwege de toegenomen be langstelling vrij recentelijk vanuit het buitenland gestaag op de Nederlandse markt wor den aangevoerd. Deze opvallend uitziende rat ten betalen voor hun uiterlijk echter een hoge prijs. „De naakte rat bijvoorbeeld heeft geen vacht, zodat het dier warmte niet kan vasthouden en het snel koud heeft", zegt be stuurslid Van Beelen. „Daar naast loopt de naakte rat vrij snel huidwonden en kneuzin gen op. Ook de staartloze rat heeft problemen met de tempe- ratuursregeling, want via de staart verliest het dier een be langrijk deel van zijn overtolli ge warmte." Om ratten een gelukkig en ge zond leven te bieden, moeten de kooien uit horizontale spijlen bestaan. Een oud aquarium voldoet echter ook. Beuken snippers vormen de beste bo dembedekkers, terwijl katten- grit en zaagsel nooit gebruikt mogen worden. Dat komt, om dat ratten zwakke longen heb ben en daardoor de minuscuul kleine opdwarrelende stofjes in bijvoorbeeld zaagsel slecht kunnen verdragen. Tumoren Naast zwakke longen, worden ratten ook vaak geteisterd door tumoren. De dieren kunnen weliswaar twee tot drie jaar oud worden, maar het leeuwen deel legt veel eerder het loodje. In die korte levenstijd kunnen ze echter voor enorm veel nieu we soortgenoten zorgen. „Ik heb eens uitgerekend dat een rattenpaar inéén jaar achthon derd nakomelingen kan heb ben", vertelt 'tHart. Kortom, liefhebbers die alleen één man nelijke en vrouwelijke rat wil len, doen er verstandig aan de twee zoveel mogelijk uit elkaar te houden. Alex van Hoof Meer informatie: Secretariaat In ternationale Rattenfokkers Fan clubi, Eindhoven, telefoonnummer 040-2571844 of via het Internet: www. welcome, to/irf Speels, aanhankelijk, leergierig, snel zindelijk, kortom: prima huisdieren. IJscomannen van Ermi-ijs rijden uit in Den Haag, eind jaren dertig. je de wijn niet meer kon drinken, maar hem alleen nog kon nuttigen door er aan te zuigen en te likken. Nog is het niet helemaal het wa terijs, zoals wij dat nu kennen, maar de eerste stap was gezet. De Schot John Barclay maakte in een in 1621 gepubliceerde roman mel ding van 'appels gevat in een om hulsel van helder, doorschijnend ijs'. Twee jaar later zag ook ene Antonio Frugoli in Rome op een feestelijk gedekte tafel ijs waar bevroren vruchten in zaten. Vanaf dat moment begint het ijs aan zijn zegetocht. De grote revolutie in de ijscon- sumptie kwam tegen het einde van de negentiende eeuw, toen er nieu we koeltechnieken onder meer op basis van amoniakgas werden ontdekt. Nu was men niet langer afhankelijk van het in de natuur geoogste ijs, ijs kon nu ook kunst matig worden gefabriceerd. IJs werd toegankelijk voor de man in de straat, zij het in eerste instantie onder vaak erbarmelijke hygiëni sche omstandigheden. Voor het boek Een Coupe Speciaal heeft cultuurhistoricus Pim Rein- ders (1949) drie jaar lang de we reld rondgereisd, allerlei archie ven geraadpleegd en meer dan 100 werknemers in de ijsbranche geïn terviewd. Eerder publiceerde Reinders over onder meer vier eeuwen Nederlandse koffiege- schiedenis en 100 jaar rederijre clame in ons land. Zijn boek over ij s werd gesponsord door Unilever, één van de drie - samen met Nestlé en Mars - grote ijsmultinationals van dit moment. IJsco In de jaren twintig en dertig van deze eeuw werd ijs in Europa, maar vooral in de Verenigde Sta ten een booming business. Room ijs werd, dankzij zijn gehalte aan vetten, in 1943 in de Verenigde banketbakkers in verschillende steden verenigden zich in zogehe ten ijscompagnieën om op die ma nier een efficiënter gebruik van de toegewezen rantsoenen te maken. De eerste compagnie werd in 1916 in Utrecht opgericht onder de naam De Ijsbeer. Ook in Leeuwar den, Breda, Dordrecht, Den Haag, Haarlem en Amsterdam zagen ijs- compagnieën het licht. Wat voor heen in de volksmond nog de ijsverkoper was, werd nu de ijsco man. En ijsco - de afkorting voor ijscompagnie - werd de gangbare naam voor een ijsje. Successen Een Coupe Speciaal valt ruwweg in drie delen uiteen. In het eerste deel gaat het om de pre-industrië- le ontwikkeling van het consump tie-ijs tot het eind van de negen tiende eeuw. In het tweede deel gaat het om de industrialisatie van de ijsproductie, waardoor ijs over al voor iedereen toegankelijk werd. In het derde deel gaat het om de strijd om de internationale markt tussen Unilever, Nestlé en Mars. Daarin ontbreken natuurlijk Uni levers grootste successen van de laatste jaren, de Cornetto en de Magnum, niet. Nadat snoepgigant Mars eind jaren tachtig zijn op de Marsreep geënte ijsje op de markt had gebracht, moesten Unilever en Nestlé een list verzinnen om de ze nieuwe concurrent het hoofd te bieden. Bij Unilever werd dat de Magnum, die er uiteindelijk voor zou zorgen dat de ij safdeling van deze multinational tot één van de zeven kerntaken werd uitgeroe pen. Aly Knol Pim Reinders: Een Coupe Speciaal. De wereldgeschiedenis van het consump tie-ijs - Uitgeverij L.J. Veen. 672 pag.. f99,50. Augustus is de fruitmaand bij uitstek. Het aanbod van verse vruchten van het eigen continent is deze maand uitzonderlijk groot en bijzonder gevarieerd. In de maand augustus zijn de prijzen, door het grote aanbod, meestal vrij schappelijk. Ook dit jaar staan we er wat het fruit betreft weer heel goed voor. Een belangrijk deel van de verse vruchten dat in deze tijd van het jaar wordt aangeboden komt uit Frankrijk. Dat is niet zo ver wonderlijk, want het klimaat is er juist voor veel vruchtensoorten uitgesproken ideaal. En wanneer er in het voorjaar geen late nacht vorst meer optreedt en daarna storm, regen en hagel geen spel brekers zijn, dan zijn de Franse fruittelers in staat om produkten van hoge kwaliteit aan te bieden. En juist om die kwaliteit gaat het, want alleen daarmee wordt be reikt dat de vraag in Europa naar het zomerfruit uit Frankrijk jaar in jaar uit hoog blijft. Het assortiment vruchten uit Frankrijk dat bij ons wordt aange boden omvat aardbeien, frambo zen, bramen, aalbessen, zwarte en blauwe bessen, perziken, nectari nes, pruimen, kersen, abrikozen, meloenen, druiven, appels en pe ren. Veel vruchten bevatten stof fen, zoals vitaminen, die voor het in standhouden van een goede gezondheid voor ons uiterst waar devol zijn. Het eten van verse vruchten wordt dan ook door de nog iemand gehoord. Laat staan dat men nog weet hoe ermee om te gaan. Er zijn trouwens ook weinig men sen meer in ons land die weten hoe je met verse vruchten moet om gaan. Dat je verse vruchten het beste kunt eten wanneer ze op ka mertemperatuur gebracht zijn is niet algemeen bekend. En toch is dat de enige manier om er achter te komen hoe een verse vrucht wer kelijk smaakt. De gewoonte om verse vruchten in de groentenlade van de koelkast te bewaren houdt niet in dat je die vruchten ook koel moet opdienen. Beter is het om ze een half uurtje voordat ze worden gegeten al uit de groentelade te ne men. Genieten van verse vruchten doe je uiteraard het beste op de plek waar de vruchten groeien. Wan neer je tijdens de vakantie ver zeild bent geraakt in de buurt van een aardbeienveld, dan loont het de moeite om er zelf een of meerde re aardbeien te plukken en op te eten. Pas dan ontdek je hoeveel smaak zo'n aardbei wel heeft. En wellicht is dat dan ook het mo ment waarop je besluit om voort aan het fruit op kamertempera tuur te eten. Koelkast Met die zelf geplukte aardbei kom je er trouwens ook achter dat de combinatie van verse vruchten met ijs eigenlijk helemaal niet zo ideaal is. En dan weet je ook waar om een vruchtensalade die recht streeks uit de koelkast komt, wat de smaak betreft, eigenlijk altijd tegenvalt. De Fransen hebben er wat op gevonden en voegen daar om graag een flinke scheut likeur aan zo'n vruchtensalade toe. Zomerwijn Beter is het om bij die vruchtensa lade en tal van andere gerechten met verse vruchten een glas koele wijn te schenken. Bij het Franse zomerfruit past een glas koele Franse zomerwijn dan ook bijzon der goed. Franse zomerwijnen zijn roséwijnen. Mits ze niet uitgespro ken droog zijn en koel het glas in gaan zijn het uitstekende begelei ders van al ons zomerfruit. En la ten we heel eerlijk zijn, dan maakt het eigenlijk niet eens zoveel uit of dat fruit uit Frankrijk dan wel uit ons eigen land komt. Hans Belterman Volgende week kunt u in de dagelijkse receptenrubriek op pagina 4 van deze krant suggesties aantreffen voor ge rechten met zomerfruit. De meloen speelt daarbij een grote rol, ivant naast de Galia-meloenen, die ook in ons ei gen land worden gekweekt, komen ook Charentais-meloenen en de kleine Ca- vaillons uit Frankrijk. En die smaken anders dan de Galia's en Ogen-meloe nen waarvan we in ons land eigenlijk wel wat al te veel eten. Er zijn meloe nen die nog veel lekkerder zijn. Ontdek die nieuwe smaken. Ze liggen bij de groentespecialist, in de supermarkt en ook op de gewone markt. Staten zelfs als onderdeel gezien van het officiële nationale voe dingsprogramma 'Eat the Basic 7 Every Day'. De komst van Ameri kaanse soldaten naar Europa en Azië zorgde ervoor dat ook hier de plaatseli] ke ijsindustrie een flinke injectie kreeg. In Nederland was aan het begin van deze eeuw de ijsbereiding en - verkoop nog vooral voorbehouden aan de banketbakkers. De eerste ijssalon verrees in 1910 in Amster dam. De Eerste Wereldoorlog bracht het typisch Nederlandse verschijnsel van de ijsco. Diverse Affiche van Charles Versehuuren, circa 1922. Voedingsraad in Den Haag van harte aanbevolen. Dat is terecht, want op de keper beschouwd eten we in ons land niet eens zo heel erg veel verse vruchten. Afgezien van sinaasappels, waarvan we er in ons land jaarlijks vele miljoenen thuis uitpersen, komt er vrij wei nig fruit op tafel. Het eten van verse vruchten als nagerecht, zoals de Italianen dat doen, ligt ons niet zo goed. We heb ben trouwens een hekel om vruch ten aan tafel schoon te maken, te schillen en te snijden. Van het spe ciale fruitbestek dat juist voor het eten van verse vruchten aan tafel werd ontworpen en dat vroeger deel uitmaakte van de grote be stekcassettes heeft nauwelijks

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1999 | | pagina 35