Wij zijn brave melkdrinkers Duiken in de ballenbak Spaanse pap voor kermis en ander feest PZC Warme Noordzee zomerverblijf mul tafel en trend 35 Koning van de poon Campagne wil afvallers terughalen zaterdag 17 juli 1999 Grote plastic melkflessen prijken sinds het begin van de maand in een dertigtal Nederlandse weiden. Melkunie lanceert Kleintje Melkunie, een nieuw flesje met een overbekende inhoud: melk. Het flesje is speciaal ontworpen voor de forenzende mens die in trein, auto en op de fiets zonder geknoei zijn melk moet kunnen drinken. Volgens campagneleider Steetskamp van Melkunie beoogt de campagne niet zozeer nog meer Nederlanders aan de melk te krijgen, als wel afgevallen mensen weer terug te winnen. „In Nederland drinkt iedereen bij de boterham het liefst een beker melk. Maar de oude plastic bekertje met aluminium deksel was absoluut onhandig in auto, trein of op de fiets." De beker-nieuwe stijl is ge maakt van hard plastic zodat hij veilig in de tas kan worden ge stopt. Ook is hij hersluitbaar zo dat de inhoud niet in een keer naar binnen geklokt hoeft te worden. „We hopen dat forenzen die een blikje fris dronken, nu blij over stappen op melk." Het oude bekertje blijft bestaan, want voor wie aan tafel zit, vol doet het prima. Kleintje Melkunie is de zoveelste campagne die melk aan de man brengt. De opmars van melk in Nederland begon na de Tweede Wereldoorlog met de schoolmelk- actie van de overheid. Ondervoe ding bij kinderen kwam in die tijd vaak voor en melk moest daar ver andering in brengen. Onmisbaar Sindsdien heeft de zuivelindustrie er veelvuldig op gehamerd dat zuivel een onmisbaar bestanddeel is van een gezonde voeding. Melk- campagnes als 'Joris Driepinter', 'Melk is goed voor elk' en sinds 17 jaar 'Melkde witte motor' hebben vele Nederlanders ervan over tuigd dat 'melk moet'. Hoewel dat niet meer een goede benadering van mensen is, vindt campagneleider Steetskamp. ,,'Melk moet' is te opdringerig. Van een 'must' moet melk een lust worden, omdat het niet alleen ge zond is maar ook lekker." Over het verband tussen zuivel en gezondheid zijn de laatste decen nia nauwelijks nieuwe inzichten ontstaan. De drie glazen melk - 300tot450ml - die in de jaren zes tig werden verorberd door Joris Driepinter, zijn nog de voorge schreven hoeveelheid. Bovendien zouden één a twee plakken kaas moeten worden genuttigd. „Vooral calcium is goed", vertelt W. Koningsbruggen van de Stich ting Zuivel, Voeding en Gezond heid. Calcium zit ook in groenten, maar de hoeveelheden die daar van per dag gegeten moeten wor den om voldoende calcium binnen te krijgen, zijn veel groter dan wat de Nederlander gemiddeld eet. De verhouding van vitaminen, mineralen en eiwitten in zuivel is zo, dat ze makkelijk door het li chaam worden opgenomen. Er worden nu wel meer halfvolle en JJi® mai'sucio M Melkunie plaatst op een dertigtal plaatsen vijf meter hoge flessen langs de snelweg. magere zuivelproducten geconsu meerd dan vroeger. Nederlanders drinken gemiddeld 383 ml melk per dag. Daarmee houden ze zich aan de voorge schreven hoeveelheden. Vanaf 1987 is sprake van een constante, lichte toename van de zuivelcon- sumptie. Ten aanzien van 1971 is de consumptie afgenomen van 101 liter naar nu 70 liter per jaar. Volgens Patricia Schutte van het Voedingscentrum is het raadzaam de voorgeschreven hoeveelheden aan te houden. „Zuivel bevat be halve de gezonde onderdelen ook verzadigde vetten die niet zo ge zond zijn. Als je veel meer zuivel gebruikt dan voorgeschreven, krijg je daar te veel van binnen. Je kunt dat ondervangen door mage re producten te nemen zoals kar nemelk en 20- en 30+ kaas." Groepen die te weinig zuivel ge bruiken zijn volgens Anja van Leeuwen van het Nederlands Zui- velbureau niet aan te geven. Jon geren hebben wel extra aandacht. „Ze kiezen zelf wat ze eten en drinken en dan is het belangrijk dat je ze aanspreekt", aldus Anja van Leeuwen. Volgens het Voedingscentrum komt in alle voorlichting over voedsel zuivel voor. Alleen de voorgeschreven hoeveelheden variëren. „Je kunt geen voedings middelen voorschrijven die nie mand eet. Als wij twintig jaar gel den hadden gezegd dat iedereen pasta moest eten in plaats van aardappels, had dat weinig effect gehad." Zuivel past in het Nederlandse di eet,. „In Japan halen mensen hun voedingsstoffen meer uit vis en zeewier. Je moet bij voedingsad viezen rekening houden met ge woonten van mensen en met de verkrijgbaarheid van producten." Niet iedereen is overtuigd van de heilzame werking van zuivel. Uit veganistische hoek wordt melk verantwoordelijk gehouden voor gezondheidsproblemen. Er zou verband bestaan tussen suiker ziekte bij kinderen, en ook astma zou met melk te maken hebben. Volgens Van Koningsbrugge is dat niet aangetoond. „Ze halen twee onderzoeken aan terwijl duizen den onderzoeken een verband te genspreken." Lactose-intolerantie Er zijn miljoenen Afrikanen en Aziaten die nooit melk drinken. Zij hebben een lactose-intoleran tie, wat betekent dat ze melksui kers niet goed kunnen verteren. Ze krijgen er diarree, buikpijn en winderigheid van. Ook sommige Europeanen hebben hier last van. Volgens Van Koningsbrugge bete kent dit niet dat er geen melk kan worden gedronken. „Mensen moeten kijken bij welke hoeveelheden ze er last van heb ben. Kaas en zure zuivel zoals kar nemelk en yoghurt kunnen ze in ieder geval verdragen." Melkallergie is iets anders. Hierbij kunnen mensen - vooral kinderen - niet tegen de eiwitten in melk. Maar volgens Van Koningbrugge groeien de meeste kinderen hier overheen. Alternatieven voor koe melk zijn sojamelk, waaraan kunstmatig extra calcium is toe gevoegd. en geitenmelk, die ook calcium bevat maar veel minder dan koemelk. Hoewel veel ouders het idee heb ben dat koemelkallergieën vaker voorkomen, bestaat daar volgens het Voedingscentrum nog geen be wijs voor.,Van de mensen die den ken dat zij of hun kinderen een koemelkallergie hebben, lijdt slechts twaalf procent hier echt aan. Dat komt waarschijnlijk door de publiciteit rond koemel kallergie. die het een geaccepteerd ziektebeeld maakt." Mireille Beentjes De ballenbak is niet meer weg te denken. Elke dag duiken duizenden kinderen in een bad met felgekleurde plastic ballen. Ze kwijlen van enthousiasme en plassen in hun broek van opwinding. De ballen en de bak worden er niet schoner op. Ballenbak, ballenbad, ballen tent, ballenparadijs. Eenvou dig als een plastic bak of ingewik keld als doolhof met netten, springkussens en glijbanen. Met veel ballen, in felle kleuren. Dikke pret voor ieder kind dat sterk ge noeg is om z'n hoofd boven de bal len te houden. Met tientallen tegelijk nemen ze een duik in het diepe. En dan gaat er wel eens wat mis: een 2-jarige verliest z'n poep luier, een kleuter wordt een bloedneus gestompt, een ander wordt duizelig van op winding en gaat over z'n nek. „Hoe het staat met de hygiëne in ballenbakken? Ik weet nog hoe mijn kinderen stonken als ze eruit kwamen," zegt de telefoniste van de GG&GD Utrecht. Er blijken geen hygiëneregels te zijn waaraan een exploitant van een ballenbak zich moet houden. Het Keurmerkinstituut, dat onder meer waakt over de veiligheid en hygiëne van speelgelegenheden, kent geen normen op dit gebied. De GG&GDdie toezicht houdt op kinderdagverblijven, heeft weinig te controleren. Gerda Bernink, in specteurvan de GGD: „Ik ga ervan uit dat de kinderdagverblijven de boel schoonmaken., maar ik con troleer de bak niet." Ook de Inspectie Waren en Veteri naire Zaken (voorheen Keurings dienst van Waren) heeft nooit een bal onder een microscoop gelegd of richtlijnen opgesteld. Inspec teur non-food P. Bragt: „We zoe ken vooral naar gevaarlijke situa ties waar kinderen kunnen vallen of stikken of stroomstoten kunnen krijgen. Er kunnen wormen eitjes inzitten," erkent de inspecteur, ,maar dan moet er sprake zijn van ontlasting tussen de ballen." Dat is niet bijzonder, weet Eric Verstappen. Met zijn schoon- maakbedrij f je VCS reist hij vanuit Brabant door het hele land om bij zijn klanten de felgekleurde bal len te wassen. „We vinden wel eens een luier, ja. Het is ook duidelijk dat luiers die wél aanblijven, niet allemaal even lekdicht zijn. Er poept ook wel eens een kind in de bak. En braak sel komen we ook tegen. Nu ik me zelf zo hoor praten, is een ballen bak maar een vies ding." Dat realiseren bedrijven zich. Ikea, McDonald's, Intratuin, het Dolfinarium en diverse 'ballen tenten' huren Verstappen in om de ballen schoon te maken. Hij rijdt naar de bedrijven toe, haalt zijn wasmachine uit de auto en plaatst die naast de ballenbak. Hij vult de machine met water en zeepen laat de ballen door een slang het appa raat inzuigen. Vervolgens worden de ballen schoongeborsteld. 20.000 ballen per uur. Verstappen heeft ballententen als Bal-lorig in Zaandam en Duinrell in Wassenaar van een eigen was machine voorzien., Al heeft hij maar een handvol kinderdagver blijven onder zijn klanten. De rest moddert zelf wat aan. Een greep uit de methodes: de werkster komt een dag extra om de ballen stuk voor stuk met Dettol te ontsmet ten; de crècheleidsters nemen elk een zak ballen mee naar huis voor een schoonmaakbeurt; toestem ming vragen aan het zwembad om de ballen in het chloorwater te gooien; een schoonmaakproject opzetten met kinderen; de ballen in een rolcontainer stoppen en de hogedruk- of tuinslang er op zet ten. Uitbesteden van de schoonmaak kost, afhankelijk van de hoeveel heid ballen, tussen de tweehon derd en duizend gulden per keer. Ikea heeft het geld er graag voor over. De frequentie van de schoon maak hangt af van het aantal be- zoekertjes. „De meeste ballenbak ken worden eens in de maand ge reinigd. Dat ben je verplicht aan je klanten," vindt Johanna Souten- dijk van Ikea Nederland. Ongelukje „Ook de eigen schoonmaakdienst komt soms in actie. Als er een on gelukje is gebeurd, een plasje of een kotsje of zo. Dan gaat de boel dicht en worden de vieze ballen er uit gehaald. Iedere vestiging heeft een set reserveballen." Zolang er geen officiëlerichtlijnen zijn, is het schoonhouden van de ballenbak een kwestie van gezond verstand, vindt Ikea. „Maar we hebben geregeld ruggenspraak met de Wareninspectie. Zodra er richtlijnen zijn, horen we het Florien van Rees De rode poon is een ideaal visje om op de barbecue te roosteren, maar kan ook heel goed worden gerookt. Via een slang worden de ballen naar een machine gezogen voor een schoonmaakbeurt. foto Brand Overeem De mul, koning van de Poon, is dit jaar in groten getale de Noordzee in gezwommen. De mul is een bijzonder smakelijk visje dat zich meestal ophoudt voor de Atlantische kust van Frankrijk en in de zomermaanden doorgaans iets meer naar het noorden trekt, maar meestal niet veel verder dan Het Kanaal en het meest zuidelijke deel van de Noordzee komt. Dat er zich dit jaar veel muilen ook veel noordelijker in de Noordzee ophouden, heeft voor een belangrijk deel te maken met de temperatuur van het zeewater en het voorkomen van royale hoe veelheden gamaalachtigen, wor men en kleine schelpdieren. Waar de mul is, daar gingen de rode en grauwe ponen hen voor. Ook die zijn deze zomer volop bij uw vis handelaar en op de visafdelingen van de betere supermarkten ver krijgbaar. Onze zuiderburen en de Fransen zijn al heel lang bijzonder gesteld op mul (rouget). In ons land is de mul veel minder bekend, al komt ze vrijwel iedere zomer wel in de netten van de vissers voor. Er wordt vanuit Scheveningen. IJmuiden en Urk tegenwoordig ook gericht op mul gevist. Mul is dan ook geen onbekende aan de visafslagen in ons land. Tot dus verre werd de mul geëxporteerd naar onze zuiderburen en Frank rijk. Daaraan begint heel lang zaam een einde te komen, want ook in ons land blij let de belang stelling voor de mul toe te nemen. Het zijn met name de restaurants in ons land die al in de jaren tach tig het voortouw namen en de mul op de menukaart plaatsten. Som mige restaurateurs, zoals Henk Savelberg destijds in Schevenin gen en tegenwoordig in Voorburg (ZH), oogstten er grote successen mee, want de mul is een kostelijk visje waarmee je in de keuken alle kanten uit kunt. Mul kan heel goed worden gefi leerd en daarmee komt men aan de wensen van veel Nederlandse vis- liefhebbers tegemoet. Nederlan ders houden immers niet van gra ten op het bord. Verwarring Dat de mul met zijn stompe kop in ons land ook Koning van de Poon wordt genoemd, zorgt al decennia lang voor enige verwarring en die houdt niet op bij de grens van ons taalgebied. Ook in Frankrijk wordt de mul nogal eens verwis seld met de poon. Met de rode poon in het bijzonder. Ze lijken op el kaar, al is de kop van de mul wat stomper dan die van de rode poon en is de mul doorgaans wat kleiner dan de poon die een lengte van zo'n slordige veertig centimer kan bereiken. Muilen blijven op af stand en worden zelden veel lan ger dan dertig tot vij f endertig cen timeter. Daarnaast is de dubbele rugvin bij de mul veel minder pro minent aanwezig dan bij de rode poon juist wel het geval is. Merkwaardig blijft het wel dat de poon, die evenals de mul thuis hoort voor de Atlantische kust van Frankrijk, bij het stijgen van de temperatuur van het zeewater de neiging heeft om naar het noor den, de Noordzee, te trekken. De poon doet dat zelfs al wat eerder dan de mul en aan de hand daar van kunnen de vissers opmaken of het een goed jaar voor de mul wordt of niet. Aan de hand van de aanwezigheid van veel of weinig poon in de Noordzee besluit men meestal om wel of niet gerecht op mul te gaan vissen. Dat vissen op mul is geen gewone zaak, want het visje moet aan boord met zorg worden behan deld. Daardoor kan de kwaliteit worden bewaard en kunnen er ook hoge prijzen voor worden ver wacht. De mul is geen goedkoop visje meer. Daarvoor is de belangstel ling van de zijde van de vishandel al te groot geworden. De mul met zijn mooie rozerode tot goudrode kleur en zijn excellente smaak wijkt wat dat betreft sterk af van de rode en grauwe poon die bij ons vroeger wel veel werden gegeten, maar in het vergeetboek zijn ge raakt. Het zijn in ons land voorna melijk de allochtone Nederlan ders die graag een poontje in de pan wensen. Barbecue Rode poon is smakelijker dan de grauwe poon. Vergelijk je de smaak van de rode poon met die van de mul dan kom je er al snel achter waarom de prijzen van de muilen altij d veel hoger liggen dan die voor de rode en grauwe ponen. Het visvlees van de mul munt uit door een verfijnde smaak die je bij de poon mist. Dat neemt niet weg dat je ook met rode poon vele kan ten uit kunt. Het is een ideaal visje om, bestreken met een kruidige olie en eventueel verpakt in folie, op de barbecue te roosteren. Rode poon kan ook heel goed wor den gerookt. Vroeger werd er in ons land veel gerookte poon ver kocht. Tegenwoordig wordt ge rookte poon lang niet meer overal en altijd aangeboden. Dat laatste kan eigenlijk ook niet want mul en poon zijn er slechts gedurende de zomermaanden. In september trekken ze weer naar het zuiden en wachten er af hoe noordelijk zij het volgende jaar wel zullen trek ken. Mul is, zoals gezegd, een visje om van te smullen. Je kunt ze in him geheel pocheren, bakken en roos teren. Op die manier behoudt het visvlees veel van de eigen smaak. Met filets ben je er nooit zo zeker van, want die kunnen veel van die eigen smaak verliezen. Graat Er is een oud Schevenings gezeg de: vis zonder graat is geen vis. Daarmee hebben die Schevenin- gers het recht aan hun zijde. Een andere uitspraak luidt dat rode poon op eèn plat en grauwe poon in een diep bord thuishoort. Daarmee geeft men aan dat grau we poon het beste in soepen ver werkt kan worden. Dat is terecht, want de lekkerste vissoepen maak je met verse grauwe ponen. Hans Belterman Dat u in de komende weken de mul en de rode en grauwe poon in de dagelijk se receptenrubriek op pagina 4 zult aantreffen, behoeft u niet te verbazen, want ze zijn het waard om ervan te ge nieten. Daarbij komt dat ze allemaal gemakkelijk te bereiden zijn. Zomaar een inval in het uiterste zuidwesten van Nederland: Zeeuws-Vlaanderen. Cadzand-Bad, een verzameling hotels, huisjes- te-huur, winkels, restaurantjes met terrasjes en een prachtig strand. We beseffen in de rest van Nederland nog te weinig dat Zeeland waar schijnlijk onze meest gastronomische provincie is. Niet alleen om de sterrenres taurants, in Sluis en Kruiningen zelfs pronkend met de in Nederland nog altijd zeldzame twéé sterren, maar omdat Zee land zo trouw de eigen gastronomische identiteit heeft weten te bewaren. Als je èrgens traditionele streekspecialiteiten aantreft, dan wel daar. Het heerlijke zee gedierte, de pittige zeegroenten, het prachtige fruit, het mooie vlees. En Zeeuws-Vlaanderen is niet voor niets een deel van Vlaanderen. Het is er zeer goed eten, ook in eenvoudige landelijke 'her bergen'. De Belgische smulpapen hebben het al lang ontdekt. Waar vind je zo'n prachtige vishal als in Sluis, waar de mooiste vis, schaal- en schelpdieren in al le formaten, kleuren en vers, liggen te lon ken? Heeft Zeeland een eigen streekkeuken, er is nog fijner onderscheid. Dwalend door dit gave land, waar de vlasakkers als blauwe meren onder de zon liggen, en door stadjes als kleine juweeltjes, zoals Sint Anna ter Muiden, of Retranchement in zijn geduchte wallen en langs al die aardige restaurants met een bord voor de deur dat vermeldt dat er appelbollen zijn, visstoofpotjes, paling en mosselen, herin nerde ik me, dat tussen mijn voorraad streekkookboeken er nog één moest staan: 'Kezanse Kost' (Cadzandse kost), dat ik meer dan dertig jaar geleden gekre gen had. Na thuiskomst gezocht, en daar stond het, geschreven door de oud-ge- meentesecretaris van Oostburg, M.A Aal- bregtse, in 1967 uitgegeven door J. Pieters in Groede, fraai gebonden. Een kostelijk boek met leuke verhalen over eettradities en oude recepten, sommige eenvoudig en landelijk, enkele verrassend verfijnd. De alom vóór de restaurants vermelde ap pelbollen vond ik in dit boek vermeld als 'appeldomp'ls', en dan niet, zoals men die nu allerwegen maakt, van bladerdeeg, maar van brooddeeg. Neem mooie, gave appels, zegt het recept, en het noemt die lekkere, ouderwetse soorten, bellefleur, gele goudreinet, sterappel. Ze worden ge boord, gevuld met bruine basterdsuiker en kaneel met een klontje boter, dan in brooddeeg gewikkeld, met ei bestreken en 20 minuten gebakken op een ingevet bakblik. Men at ze op zaterdagavond met botersaus en bruine suiker. En nog altijd horen ze in Zeeuws-Vlaanderen bij de thee. Een interessant traditioneel gerecht is ook de 'Spaanse pap'. Niet alleen de naam wijst naar Spanje, maar ook de ingredi ënten, en die zelfs nog verder: naar de Mo ren die tot 1492 in Spanje heersten. Het gerecht is dan ook hoogstwaarschijnlijk nog afkomstig uit de Tachtigjarige Oor log, toen er Spaanse troepen in Zeeland gelegerd waren. De Zeeuws-Vlaamse Spaanse pap was een traditioneel gerecht voor kermissen en andere feestelijkhe den. Laat een halve liter melk met enkele le pels suiker en 100 gr gepelde amandelen, die met enkele lepels rozenwater zijn fijn gestampt, een half uur zachtjes koken en roer regelmatig. Zeef de melk, zet deze weer op en roer er drie lepels met wat kou de melk aangemaakte rijstbloem door Neem de pan van het vuur als de melk tot pap gebonden is, laat even afkoelen en roer er een losgeklopte eidooier door en het stijfgeklopte eiwit, eventueel ook en kele druppels citroensap. Bestuif de pap op de borden met wat kaneel. Zeekraal Een heerlijke groente, in Zeeland tradi tioneel en in de rest van Nederland de laatste jaren in de luxe-restaurants te recht gekomen is de zeekraal, in Zeeuws- Vlaanderen 'zouterik' (rijk aan zout) ge noemd, donkergroene stengels, die op de vochtige slikken en schorren groeien. Rij kaan mineralen. Even opkoken, afgie ten en gaar stoven met boter, eventueel wat room, een wolkje nootmuskaat en misschien wat beschuitkruim. Ook lek ker koud als salade met olie en citroensap. Wina Bom Zeekraal is een typische Zeeuwse groente, afkomstig van de schorren en slikken.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1999 | | pagina 35