Andere kijk op groenten Een beste rosé uit Bullas PZC Papa is niet meer de held Topkoks koken eenhandig Elke dag rauwkost niet ideaal Test voor malse biefstuk tafel en trend 39 Het ideale menu van vandaag ziet er al weer anders uit dan enkele jaren geleden. Toen werd het aandeel van producten met dierlijke eiwitten beperkt en legde men bij de Voedingsraad grote nadruk op het eten van vooral rauwe groenten in de vorm van rauwkostsalades. Sinds enige tijd is men er ach tergekomen dat elke dag rauwkost toch niet zo ideaal is en dat we ook vooral meer (kort) ge kookte groenten moeten gaan eten. Ook ten aanzien van de pro ducten met dierlijke eiwitten stelt men zich wat anders op. Vis geniet de voorkeur en daarvan mag je tegenwoordig best wat meer eten dan de aanbevolen hoe veelheid van honderd gram per dag. Een nieuw harinkje als tus sendoortje wordt vanwege de aan wezigheid van veel voor ons li chaam waardevolle bestanddelen zelfs van harte aanbevolen. Hoewel uit verscheidene onder zoeken blijkt dat veel Nederlan ders menen voldoende groenten te eten, is de werkelijkheid anders. Heel anders zelfs, want in de loop der jaren zijn we steeds minder groenten gaan eten. En dat is in een land als het onze eigenlijk heel merkwaardig. Want vraag een man of een vrouw van boven 35 jaar maar eens naar hetgeen hij of zij gisteren heeft gegeten. Tien te gen een zullen zij het eerst de soort groente, daarna de aardappelen en als laatste het vlees of de vis noemen. Eetpatroon Dat zal veranderen, want het eet patroon van voornamelijk jonge ren (tot ca. 35 jaar) heeft zich in de afgelopen jaren al sterk gewijzigd en het einde daarvan is nog lang niet in zicht. Warme maaltijden die bestaan uit een hoofdgerecht met vlees of vis, een of meer groen tesoorten en aardappelen, rijst of pasta, zoals die in gezinnen met kinderen en bij ouderen (veelal boven 35 jaar) nog vrijwel dage lijks op tafel komen, gaan ver dwijnen. Daarvoor zijn verschei dene oorzaken aan te wijzen. Bij jongeren (beneden ca. 35 jaar) zien we dat zij steeds vaker bui tenshuis eten. Het is een trend die zich in de volgende eeuw verder zal manifesteren. De maaltijdver- strekkende horecabedrijven zul len er van profiteren, maar laden daarmee ook een steeds grotere verantwoordelijkheid op zich, omdat zij borg dienen te staan voor volwaardig voedsel. Met een bord vol spaghetti, een sausje en wat kaas erover ben je er niet. Er moeten groenten bijVerse rauwe groenten, maar ook gekookte groenten mogen bij dergelijke buitenshuis aangeboden maaltij den eigenlijk nooit meer ontbre ken. Koolsoorten Groenten krijgen we in ons land niet eens zo heel erg lang op het bord. Onze voorouders hielden het graag bij een stevige pot van vlees of vis met rapen, knollen en brood, waarin wel eens wat groenten voorkwamen, maar die zag men toch meestal aan voor een kruide rij In de late Middeleeuwen waar schuwden artsen en zij die daar- zaterdag 26 juni 1999 Groenten krijgen we in ons land niet eens zo heel erg lang op het bord. Onze voorouders hielden het graag bij een stevige pot van vlees of vis met rapen, knollen en brood, waarin wel eens wat groenten voorkwamen. GI Joe, Superman, Action Man en al die andere spierbundels bezorgen jongens een verkeerd zelfbeeld. Dat is de heilige overtuiging van een psychiater, die eens de centimeter langs die poppen legde. De spierbundels van de poppen verontrusten hem; hij constateert een regelrecht gebruik van groeihormonen. En wat moeten de kids daar nu mee? Spierbundels GI Joe zitten vaders in de weg Op het strand komt het 't hardst aan. Maar ook in de badka mer, vlak voor het slapen gaan, of zelfs 's ochtends. Pappa is niet meer de held die hij zich ooit waande en zijn figuur getuigt daarvan. En wie daar het onbarm- hartigst mee omgaan, zijn z'n kids. Een prik in je buik is nog het min ste. 'Bolle' noemen ze je ineens. En terwijl je je net manmoedig in een nieuwe short hijst dat alweer een maatje groter blijkt te zijn dan de versie van het vorige strandsei- zoen, ben je daags erna aan het strand zomaar de risee van de vloedlijn. Pappa lijkt in niets meer op het ideaalbeeld dat zoonlief voor ogen heeft. Maar geef die jongens eens ongelijk. Wat moeten ze wel niet van hun vaders denken als ze GI Joe hebben om bij weg te dromen? GI Joe, zo'n plastic ventje dat de hele wereld lijkt aan te kunnen, is de gruwel van iedere eerlijke vent. Zwaar gespierd, met een midden rif als een wasbord en een blik in z'n ogen waarin het avontuur be sloten ligt, verziekt menige le vensavond. Want zoals Barbie met haar slanke taille, stevige borsten en altijd goed zittende haren nu alweer veertig jaar de moeders achtervolgt, zit GI Joe de vaders op de hielen. Je schaft die quasi- militair, die vervelende 'real Ame rican hero'. aan in de speelgoed zaak en je raakt nooit meer van hem af. GI Joe doet je aan jezelf voor graag doorgingen zelfs tegen het eten van groenten. Alles wat uit de 'warmoezerijen' kwam was in hun ogen niet zo geschikt voor het in standhouden van een goede gezondheid. Vooral de koolsoor ten die in ons land werden geteeld zaten in het verdomhoekje. Door de te verwachten 'beroeringhe' in de maag moest de kool heel lang worden gekookt. Eigenlijk wel zo lang tot het een moes was gewor den. En dat hebben onze voorou ders honderden jaren kunnen vol houden. Pas in de vorige eeuw gingen er stemmen op om groenten wat min der lang te koken en ze ook dage lijks op het menu te plaatsen. Al eerder was men er achter gekomen dat bepaalde groenten een reme die tegen scheurbuik inhielden en ook dat van bepaalde groente soorten een laxerende werking uitging. Dat laatste was dan ook vaak de reden dat groenten, rauw of gekookt, als een voorgerecht werden opgediend. Dan werd door de stevige pot die erna volgde die laxerende werking wel enigzins getemperd. Pas in het begin van de 20e eeuw werd het eten van groenten bij de dagelijkse maaltijd sterk gepro pageerd. Met name in kookboe ken, zoals die van Wannee en Wittop Koning, werd aan de berei dingswijzen van groenten grote aandacht besteed. De kooktijden waren toen nog vrij lang, omdat men van oudsher meende dat er in veel groenten (en vruchten) ook allerlei onzichtbaar ongedierte zou kunnen voorkomen. Pas na de Tweede Wereldoorlog werden kooktijden voor veel groenten be perkt, omdat men er achter geko men was dat juist door langere kooktijden de smaak en veel stof fen, zoals vitaminen, om zeep wer den geholpen. In de jaren daarna werden de kooktijden beetje voor beetje ver der bekort. Groenten, zo meent men vandaag, behoren hun smaak zoveel mogelijk te behouden en mogen best nog wat knapperig zijn. Het mooiste voorbeeld van de veranderende opvattingen in de kookkunst bieden 's-winters de spi'uitjes. Wanneer ze niet langer dan 10 minuten worden gekookt behouden ze nog een zekere knap perigheid, de smaak is dan nog op timaal en van de 'spuitjesluchten' in huis zijn we daardoor voorgoed af. Hans Belterman Volgende week treft u in de dagelijkse receptenrubriek op pagina 4 enkele ge rechten aan waarin groenten een rol spelen. Dat daarbij ook een gerecht (Pipérade) is opgenomen waarin de groenten bijna tot moes moeten wor den gekookt moet u maar voor lief ne men. De Basken doen het al een paar honderd jaar zo en het smaakt, vooral wanneer in een met wat water, wijn of bouillon verdunde piperade vis wordt gepocheerd, voortreffelijk. Van de 55 wettelijk erkende wijngebieden die Spanje telt, is Bullas een der minst bekende. Want pas sinds de toepassing van moderne technieken zijn de wijnen exporteerbaar geworden. De eerste verschenen onlangs in Nederland - en vooral de droge rosé is het ontdekken waard. De streek Bullas (spreek uit 'Boeljas') ligt in de provincie Murcia, Zuidoost-Spanje. Het ge bied heet naar een uit de Romeinse tijd daterend dorp van ongeveer 12.000 inwoners. Zijn naam kreeg het in 1500, toen Bullas het hart vormde van de 'Heerlijkheid van Bullas'. Een eeuw later versche nen voor het eerst de namen van wijnkelders in geschriften, wat betekent dat er in Bullas al min stens 400 jaar wijn wordt ge maakt. De wijn die men produceerde diende vroeger vooral om lichtere wijnen uit Noord-Spanje aan te sterken. Pas ongeveer een decen nium geleden begon de regio kwa liteitswijn te produceren. In 1994 resulteerde dit in de toelating van Bullas tot Spanjes vineuze eredi visie: het gebied ontving toen zijn 'denominación de origen' ofwel beschermde herkomstbenaming. Bullas' wijngaarden bevinden zich 400 tot 800 meter boven zee, en strekken zich uit over vlakke plateaus en lage heuvels. De hoe veelheid wijn die men er per hec tare oogst, is heel beperkt. Want de grond is dikwijls arm en de stok ken zijn veelal oud, terwijl er ook weinig regen valt. Het maximum is circa 45 hectoliter per hectare, even veel als in de topdistricten van Bordeaux. Maar veel lagere rendementen komen ook voor, zo als van 5 en 13 hectoliter. Deze be- De zonovergoten wijngaarden van Bullas liggen in de Zuid-Spaanse provincie Murcia. scheiden hoeveelheden hebben een gunstig effect op de wijnkwa liteit. Want hoe minder druiven je oogst, des te meer concentratie in de wijn. Spaanse druif De plusminus 5500 hectare wijn gaarden die Bullas telt liggen ver spreid over acht gemeenten en zijn voor 85 procent beplant met een typisch Spaanse druif, de blauwe monastrell. Generatieslang be schouwde men de monastrell als een leverancier van simpele, nogal zware rode wijnen. Tegenwoordig echter wordt hij in toenemende mate bezien als een kwaliteits druif. In het Provencaalse gebied Bandol had men het potentieel van de monastrell al eerder herkend. Van dit ras, in Frankrijk mourvèdre geheten, worden in Bandol pisach tige, stijlvolle wijnen vervaardigd in rood en rosé. Ook elders, zoals in Californië, stijgt de belangstelling voor deze variëteit. De grootste wijnproducent in Bul las is de coöperatie Nuestra Seho- ra del Rosario. Er zijn 690 boeren bij aangesloten. Samen bezitten deze 2000 hectare met druiven- stokken. Het bedrijf is eigentijds geëquipeerd, met o.a. roestvrijsta len gistingstanks en koelappara tuur. Daarmee kan de gistings- temperatuur perfect worden beheerst, wat in deze toch warme regio essentieel is als je wijnen wilt maken met frisheid en fruit. Eenvoud Onder het merk Vinos Rosario zijn onlangs drie coöperatie wijnen in ons land verschenen, alle uit 1998. De witte Bullas (gemaakt van ma- cebeo) heeft wat fruit biedt pretti ge eenvoud. De rode smaakt sap pig, stevig en kruidig-fruitig; een prima product voor bij de barbe- GI Joe heeft klonen, zoals Action Man en Strike Force, die ook al zo bela chelijk gespierd zijn. foto's Ruben Oreel twijfelen. Nooit is-ie eens moe, al tijd staat hij klaar om weer op avontuur te gaan met zoonlief, en zelfs aan het eind van een honds- vermoeiende dag staat hij nog keurig in het gelid. Maar zoals GI Joe, 35 jaar geleden in de VS bedacht door een speel goedfabrikant, de dood in de pot is voor vermoeide vaders, zo is hij ook funest voor het zelfbeeld van opgroeiende jongetjes. Want hoe moeten ventjes zichzelf accepte ren, als ze, eenmaal in de pubertijd aanbeland, ineens over een heel ander lijf blijken te beschikken dan hun favoriete GI Joe, een pop die inmiddels al vierhonderd mil joen maal over de toonbank ging? En GI Joe heeft klonen, zoals Action Man en Strike Force, die ook al zo belachelijk gespierd zijn. Zelfs de nieuwste Star Wars-figu- ren blijken flink bezig te zijn ge weest in de sportzaal, net als Bat man, Superman en Spiderman. Het is gewoon om dood- en dood moe van te worden. Zelfbeeld In het tijdschrift International Journal of Eating Disorders komt de Amerikaanse psychiater H. Po pe tot de conclusie dat GI Joe hele generaties jongens parten speelt. Want net zoals miljoenen meisjes nooit aan het ideale beeld van Bar bie zullen voldoen, worden al die kleine fans van GI Joe en zijn kor nuiten gek gemaakt door de fan tastische musculatuur van hun voorbeelden. Wat dreigt is een ver- ruïneerd zelfbeeld, stelt Pope. Want in de loop der j aren zijn al die stoere poppen steeds gespierder en gespierder geworden, tot op het belachelijke af. De fabrikant van GI Joe wijst erop dat het bij deze poppen om 'supermensen' gaat. Dus: 'Hun proporties zijn super- menselijk en zullen dat waar schijnlijk blijven'. Pope legde de centimeter eens langs GI Joe en kwam toen tot een onthutsende ontdekking. In 1960 had de vechtjas, met 23 bewegen de lichaamsdelen, waaronder ver vaarlijk in het rond blikkende ogen en een kung fu-armslag, om gerekend naar menselijke maten al een bicepsomtrek van dertig centimeter. In 1997 was dat toege nomen tot een ongelooflijke 65 centimeter. Ter vergelijking: de bi cepsomtrek van professionele bo dybuilders komt de halve meter niet te boven. Vertoon Wat moeten onze kereltjes met al dat vertoon van groeihormonen?, vraagt Pope zich in allen gemoede af. Ouders hebben er niets kwaads mee in zin als ze zo'n pop cadeau doen, maar wat bereiken ze er mee? Pope: 'Het lijkt me logisch dat wat voor meisjes geldt, ook voor jongens opgaat. Ze lopen een levensgrote kans gefrustreerd te raken als ze in latere jaren merken niet aan dat ideaalbeeld te kunnen voldoen. Het is immers een beeld dat zich onbewust in hun geheu gen heeft vastgezet. Die jongens kunnen trainen wat ze willen, maar zullen nooit zo groot als him held worden'. Wat Pope niet hardop durft uit te spreken, maar wel tussen de regels door laat blijken, is dat hij GI Joe c.s. als regelrechte promotors ziet van illegale spierversterkers. Wat is nu wijsheid? Meteen de kin derkamer binnen stappen en al die macho's van de planken te verwij deren is niet haalbaar; dat levert alleen geknakte kinderzieltjes op. En preken dat papa's fysiek ook een beloning van jaren hard wer ken is en veel dichter bij de natuur staat dan GI Joe, is natuurlijk aan dovemansoren gericht. Misschien moeten bezorgde ou ders nog maar weer eens hun stem verheffen, moedigt Pope aan. Toen het protest tegen de ridicule maten van Barbie twee jaar geleden steeds heftiger werd, schrok pro ducent Mattel zo van alle rumoer, dat de fabriek besloot tot de pro ductie van een pop met 'een na tuurlijkeruiterlijk'. Op die manier kan natuurlijk ook ook GI Joe 'een kopje kleiner' worden gemaakt. Hans van Alphen Een genetisch onderzoekje kan veefokkers helpen bij het selecteren van ouderdieren voor mestkal- veren die mager maar mals vlees leveren. De test is in Amerika ontwikkeld en binnenkort op de markt. De test is gebaseerd op de ontdekking van een gen dat de aanmaak van spierweefsel bepaalt door weten schappers van het Instituut voor Vleesonderzoek in Clay Center, Nebraska. Een kalf dat niet beschikt over dit zogenoemde inactieve myostatine gen, maakt al voor de geboorte een eiwit dat de productie van mager vlees tegenwerkt. Onderzoeker Roman Hruska stelde vast dat vee met het gen zeven procent meer eetbaar mager vlees produceert dan dieren zonder. Vee met het gen maakt vlees met minder vet tussen en rondom de spieren. Dat levert meer en betere biefstuk op. Een kalf met twee kopieën van dit gen wordt extreem gespierd in het achterste deel. Dat geeft problemen bij de geboorte en is daarom in de fokkerij ongewenst. Om zoveel mogelijk slachtdieren te kunnen pro duceren met slechts een kopie van het gewenste gen. is de test ontwikkeld. „Veefokkers kunnen nu ge richt selecteren op dit kenmerk", zegt Hruska. (GPD) Zeven topkoks nemen vandaag, zaterdag, in het Noordhollandse Bergen deel aan een wedstrijd koken met één hand. Ze gaan in op een uitdaging van de mytylschool, die wil laten zien dat er ook met een handicap smakelijk kan worden gekookt. Tot de deelnemers behoren Michelinsterrendragers als Robert Kranenborg van La Rive in Amsterdam en Constant Fonk van d'Oude Rosmolen in Hoom. Op een na moeten de koks een arm laten omzwachtelen; de zevende is daarvan gevrijwaard, omdat hij een verlamde arm heeft. Eenvoudig is het uiteraard niet. Een ei pellen met één hand. Champignons in plakjes snijden met één hand. Of een krop andijvie. En dan moeten de aardappelen nog geschild. Een blik opentrekken is vooreen gehandicapte tien keer makkelijker dan zelf koken, maar lekker is anders. Iedere keer terugvallen op hetzelfde snel klaar menuutje is ook armoe troef. Nog beter is de droge rosé. Deze Bullas onderscheidt zich door een bleekroze kleur en trakteert de zintuigen op jamachtig, fris fruit van rode vruchtjes, terwijl hij ook lekker vol is en niet te licht (12,5 procent alcohol). Het is een heel charmante creatie. En net als bei de andere soorten kost hij slecht f 6,95: met deze Bullas krijg je een boel waar voor je geld. De Bullas-wijnen worden ver kocht in de winkels van Super de Boer. Hubrecht Duijker Hans Peter Corbee uit Schoorl daagde de chefkoks uit voor de kookwedstrijd in de aangepas te keuken van mytylschool De Ruimte in Bergen. Het idee be stond al, want drie jaar terug werd daar ook al eenhandskookwed- strijd gehouden. Het plan wordt nu beter uitgewerkt, met meer me dia-aandacht en een beter zicht voor publiek. De incomplete koks krijgen ieder hulp van een leerling van de school. Net als bij de kook les op de school voor lichamelijk gehandicapten. Samen het recept doornemen en daarna samen aan de slag. Want vaak heeft de een meer inzicht en is de ander net wat handiger. Behalve Kranenborg en Fonk ne men Alan Pearson van Merlet in Schoorl, Theo Bouwmans van De Haaf in Bergen, Stella Goslinga van Tata Rada in Alkmaar, Mario Uva uit Neck en Willem Pasman uit Noorbeek deel. Na afloop wor den de gerechten verkocht. Uit eindelij k moet het eenhandskoken geld opleveren voor de school, als onderdeel van de fancy fair. Kookboek De recepten van de koks zijn opge nomen in een boekje Ik kook ook, eenhandsgerechten. Behalve de recepten staan in het boekje aller lei kooktips voor gehandicapten, die ondanks him belemmeringen prima de weg weten te vinden in een aangepaste keuken. De aan wijzingen zijn opgesteld in sa menspraak met de afdeling ergo therapie van de Samenwerkende Revalidatiecentra Limburg (SRL) in Hoensbroek. Het SRL houdt zich bezig met ge handicapten-participatie. In het boekje staan ook tips over het ge bruik van kookgerei. Een eisnijder is ook reuze handig voor het snij den van champignons, gekookte aardappelen en zacht fruit. Zo is er veel meer te bedenken. Kookcultuur Hans Peter Corbee wijst erop dat er uit het eenhandskoken een nieuwe kookcultuur kan ont staan: die van de sublieme een voud. Gerechten die simpel zijn te vervaardigen en verrassend lek ker smaken'. Die op een manier zijn klaargemaakt waar iemand met twee handen nooit op zou ko men. Omdat eenhandige koks worden gedwongen na te denken over de waag hoe iets eenvoudig kan worden gerealiseerd. Met een verfijnde smaak, want het zijn het immers topkoks. (GPD)

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1999 | | pagina 39