9.99 5.50 Omo Wasmiddel Genieten van de lente: Limburgse asperges met Elzaswijn Limburgs goud Advertentie GOE Verschijnt wekelijks in een oplage uart2.947.520 van Den Helder tot Maastricht. Volgens velen is Limburg de mooiste provincie van ons land. In het uiterste zuiden is het heerlijk wandelen in het glooiende heuvel land. De Maasplassen in Midden- Limburg vormen een ideaal gebied voor watersport- en natuurliefheb bers. Het noorden is met z'n bos en heide een geliefd fietsgebied. Limburg heeft naast Neerlands enige berg meer te bieden dan alleen natuur. Zo kent Maastricht, na Amsterdam, de meeste monu menten van alle steden in Neder land. Ook staat Limburg bekend om de meer flamboyante levensstijl dan de nuchtere Hollander gewend is: met Bourgondisch eten, uiterlijk vertoon én de spreekwoordelijke Limburgse gastvrijheid. In gezellige cafeetjes en op zon nige terrassen geniet u van streek- specialiteiten als vlaai en bijzondere bieren. En in deze tijd van het jaar natuurlijk van heerlijke, verse asper ges die in het vooijaar overal in Noord- en Midden-Limburg te krij gen zijn. Het beste nieuws over Limburg vindt u in deze Goed Nieuws. Om met de Limburgers te spreken: "Dolce Vita, geneet vaan ut leeve!" IEUWS Adverteren op Goed Nietuvs? E-mail: sales@nrp.nl o.v.v. Goed Nieuws. Goed Nieuws van: hoofdwas, color of tableb zak 1,5 kilo/pak 32 tabletten KNIPKORTING Alleen tegen inlevering van deze coupon geldig bij C1000 van vrijdag 14 mei t/m woensdag 19 mei 1999. I w Dat zie je. Dat voel je. Dat weetje. 8 710408 008875 X nobel eetgerei annexus samarium klein kind spil Hênksport Sinds 15 april zijn ze er weer: asperges. Een lekkernij die vanwege de exclusiviteit ook wel het 'witte goud' en 'de koningin der groenten' wordt genoemd. Op 24 juni is het weer voorbij. Tot die tijd worden ze gestoken en kan men ervan genieten. De groente is niet alleen exclusief van wege de bijzondere smaak en beperkte oogsttijd. Het telen is een ingewikkeld pro ces en het steken is bijzonder arbeidsin tensief. Bovendien duurt het drie jaar tot de plant zover is volgroeid dat er asper ges kunnen worden gestoken. Asperges worden geteeld op de lichte zandgronden met diep grondwater, die te vinden zijn in het zuiden van ons land. Op de planten worden langge rekte zandheuveltjes geformeerd, waardoor de stengels van de wortelplant zich een weg naar Koningin der groenten boven banen. Zodra het kopje zichtbaar is, wordt de asperge gestoken. Want als het kopje aan zonlicht wordt blootgesteld, gaat het verkleuren. Vandaar dat de stekers vroeg in de ochtend op het land te vinden zijn. Dé manier om de Limburgse asperges te eten is supervers. En dat kan natuurlijk het beste in het land van herkomst, waar bovendien de experts te vinden zijn op het gebied van de culi naire verwerking. De VW's in Noord en Midden-Limburg bieden dit vooijaar weer diverse asperge routes en aspergear rangementen (infor matie: VVV Limburg (043) 601 73 45). En wie meer wil weten over het telen van asperges kan terecht in het Nationaal Asperge- en Cham pignonmuseum in Horst-Mel- derslo, tel. (077) 398 73 20, b.g.g. (077) 398 33 66. Het is lente! Tijd voor heerlijke Limburgse asper ges! Het aspergeseizoen, dat altijd op de derde donderdag van april wordt geopend en volgens oude traditie eindigt op Sintjan (24juni), is voor fijnproevers een gouden tijd. Niet alleen in restaurants kunt u nu volop genieten van culinaire hoogstandjes met het verse 'witte goud'. Ook in uw eigen keuken kunt u heerlijk aan de slag. Wat te denken van een smakelijk aspergegerecht in com binatie met een van de frisse wijnen uit de Elzas. De vele wijnvariaties uit deze beroemde Noord- Franse wijnstreek bieden u de mogelijkheid om van uw aspergemaaltijd iets heel bijzonders te maken. Denk bijvoorbeeld eens aan asperges met ham en ei samen met een Pinot Blanc d'Alsace. Of aan asperges met gerookte zalm in com binatie met een Riesling uit de Elzas. Vraag nu bij uw groentespecialist of slijter naar heerlijke recepten. Of kijk op internet: www. veilingzonnl ASPERGES:K nW f scmse ElZ AS-WÖN, Limburgse keuken Limburgers zijn tevreden met hun uiterlijk, zo bleek onlangs uit een NIPO-onderzoek. Misschien niet zo verwonderlijk, als je weet dat het in Limburg goed leven is: veel groen en fnsse lucht, mooie winkels en heerlijk eten en drinken. In de vele Limburgse restaurantjes wordt fantastisch gekookt. Invloeden uit de Franse en Belgische keuken worden verwerkt in heerlijke streekge- rechten, die nu ook thuis kunnen worden klaargemaakt. Speciaal voor Lefhebbers van lekker eten is een serie boekjes uitgebracht waarin de leukste restaurants van Nederland én hun lekkerste recepten zijn gebundeld. Natuurlijk is Limburg ook vertegenwoordigd in deze unieke combinatie van restaurantgids en kookboek in Unieke restaurants van Limburg en hun lekkerste recepten (ISBN 90-5767-005-4). Sint Servaas in Maastricht Maastricht is niet alleen de stad van monumenten en mu ziek, van terrassen, prachtige winkels en heerlijk eten, maar ook van Sint Servaas. De oor spronkelijk Armeense bisschop Servatius geldt als eerste gelóofs- verkondiger in Nederland en is de oudst bekende bisschop. Sint Servaas is een van de zogenoem de IJsheihgen. Deze naam ver wijst naar de penode waarin hun naamfeesten worden gevierd (11 tot 14 mei): de laatste dagen waarop vorst kan worden ver wacht. Sint Servaas stierf in 384 na Chr. op pinkstermaandag 13 mei en daarom staat Maastricht van 8 tot en met 16 mei helemaal in het teken van deze heilige. Op het Vrijthof kan een week lang de Sint Servaaskermis wor den bezocht en er zijn verschil lende missen en processies. Hoog tepunt is de Sint Servaasprocessie op zondag 16 mei. Deze start om 11.30 uur bij de indrukwekken de entree van de Sint Servaas- basiliek aan het Keizer Karelplein en voert door de straten van de historische binnenstad naar de Onze Lieve Vrouwebasiliek. Tijdens deze prachtige processie worden allerlei relikwieën uit de schatkamer van de Sint Servaas- basihek meegedragen. De basiliek is overigens de enige kerk in Nederland die boven het graf van een heilige is gebouwd. In de schatkamer kan een prachtige collectie religieuze voorwerpen worden bewon derd, met de Noodkist van Sint Servaas als hoogtepunt. De Noodkist is een prachtige schrijn met daarin de vermeende been deren van de heilige. In tijden van nood werd de kist door de stad gedragen om het onheil af te wenden. Meer informatie bij de VW Maastricht (043) 325 2121. Buitenland Mijn ouders zijn emigranten. Een beetje dan. Vlak voordat ik geboren werd, zijn ze naar Zuid- Limburg verhuisd. De baan die mijn vader er kon krijgen, in het toerisme, was op z'n lijf geschre ven. Dus verruilden ze Amster dam voor Maastricht. Tot mijn achtste jaar heb'ik er gewoond. En ik had al snel het onvervalste 'mestreechs' te pak ken. Toen ik 's middags een keer uit school kwam en de goudvis lag levenloos op z'n zij in de kom, begon ik te snotteren over GGGGoudhuidje, zoals onze gggggoudvis toen heette. Vooral mijn moeder was niet erg enthousiast over mijn zuide lijke tongval. Bij vriendinnen en op scholen kon zij soms maar met moeite aansluiting vinden, aangezien er in een, voor buiten staanders, onaardig rap tempo 'mestreechs' gekwebbeld werd. En dan kwam ik er ook nog eens mee aanzetten. Zij vond 't dan ook niet erg dat we toen naar Apeldoorn ver huisden. In de tweede klas waar ik terechtkwam, vonden ze mijn accent maar raar. Na een paar pest- buien van klasgenootjes begon mijn 'mestreechs' snel te slijten. Ik zou nu ook niet durven beweren dat ik zuidelijk bloed heb. Carnaval doet me bijvoor beeld helemaal niets. Bóven de rivieren vind ik 't zelfs een vrij zielige vertoning. Rond die tijd is de radio nauwelijks te harden, vanwege al die mislukte melige carnavalshits. Maar, ik kom nog steeds graag in Maastricht. De sfeer is er anders. Een beetje Parijs, zeggen sommigen. Vrouwen gaan er volgens mij veel vaker naar de kapper. Natuurlijk blijft 't mijn geboortestad. Maar 't is ook voor mij nu een beetje buitenland. Maasplassen voor water- en cultuurvertier Het Maasplassengebied, dat zich uitstrekt van Ohé en Laak in het zuiden tot aan Roermond in het noorden, is een ideaal watersportgebied. In deze streek van ruim 3000 hectare liggen vele plassen, aaneengeschakeld door de Maas, In de Maasplassen kun je fantastisch surfen en zeilen, maar ook kanoën, zwemmen en vissen. En op het land rond de Maasplassen valt van alles te beleven m de gezellige histon- sche stadjes en dorpen. Roermond heeft zo'n rijk verleden. De stad werd door de Romeinse overheersers al in de derde eeuw. gesticht. Vo.or een uitgebreid inzicht in de stadsgeschiedenis kan de geïnteresseerde bezoeker terecht op de archeologische afdeling van het Stedelijk Museum Roermond. In het oude centrum Her haventje v, VW Limburg n de Maasplassen van Roermond komt de geschie denis tot leven in monumenten als de 13de-eeuwse Munsterkerk en een van de laatste restanten van de vroegere vestingwerken, de 14de-eeuwse Rattentoren. En wie Roermond bezoekt tussen 28 mei en 2 juni kan zich ook nog uitleven op de vrolijke vooijaarskermis. Het meest zuidelijke punt je van het Maasplassengebied wordt gevormd door een eilandje in de Maas waarop de dorpen Ohé en Laak en Stevensweert zijn gevestigd. Het eiland ontstond doordat de rivier zich deelde in de 'oude' en de 'nieuwe' Maas. Stevensweert is een bijzonder vestingstadje met een prachtig gerestaureerd centrum. En vanuit Ohé en Laak zitje zo in het buitenland. Want tot en met 15 sep tember brengt een pontje dage^ lijks voetgangers en fietsers naar het Belgische Ophoven. Meer informatie bij de VW Roermond (0900) 202 55 88. Goed Niéuws-tip Asperges zijn ook lekker met lamsham of gerookte zalm in plaats van ham. José van Mil Of dat nu nostalgie is of omdat ze echt lekkerder zijn, als we in Limburg zijn, halen we graag een paar kilo asperges om er samen met vrienden thuis op de traditio- IV- nele wijze van te genieten! Zet de asperges een kwartier voor het schillen in koud water. Spoel ze goed af onder de kraan en schil ze zorgvuldig. Snijd ongeveer anderhalve centimeter van de onderzijde af. Leg de geschilde asperges in een ruime pan. Giet er zoveel koud water bij dat de asperges goed onder water staa.ii en voeg 25 gram botet en liet'zout toe. Breng het water aan de kook, draai het vuur laag en houd het geheel met gesloten deksel tegen de kook aan. Haal na 8 a 10 min. de pan van het vuur en laat de asperges doorgaren in het kookvocht (circa 10 min.). «Kook de eieren in kokend water hard (8 min.) en laat ze onder de koude kraan schrikken. Pel en prak de eieren. Smelt de resterende boter. •Verdeel de asperges en de ham over 4 borden. Strooi liet ei, de peterselie en een beetje nootmus kaat erover. Giet dé'gesmolten boter erbij. Serveer er gekookte nieuwe aardappeltjes bij. Traditionele Limburgse asperges Hoofdgerecht voor 4 personen Bereidingstijd ca. 50 min. 2 kg asperges 2 theelepels zout 100gr boter 4 eieren 600gr been ham in dunne plakken 2 eetlepels jijngehakte peterselie nootmuskaat Op hemelvaartsdag is de KinderKampeerWereld Limburg geopend. Elf Limburgse cam pings bieden daarmee allerlei speelmogelijkheden aan én een uitgebreid animatie- en recreatie programma voor gezinnen met kinderen tot een jaar of twaalf. Tijdens het hemelvaart- weekeinde, het pinksterweek- einde en de zomervakantie kunnen kinde ren op de Limburgse cam pings avonturen beleven met Aartje Twinkel. Deze vrolijke en sprookjes achtige figuur kan prachtige verhalen vertellen en kent de Limburgse natuur als zijn broekzak. Bovendien heeft hij op elke camping vrienden. Koning Sappel en de Gulle Gulpen bij voorbeeld, maar in zijn vrien denkring bevinden zich ook clowns en 'gewone' mensen die speurtochten, spelletjes en thea tervoorstellingen maken. Bovendien krijgen alle kin deren een speciale Funkrant, met verhalen, plaatjes en spelletjes. De KinderKampeerWereld- campings liggen verspreid over heel Limburg. Voor een folder of een Funkrant belt u VVV Lim burg (043) 601 73 45.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1999 | | pagina 8