9.99
5.50
Omo Wasmiddel
Genieten van de lente:
Limburgse asperges met Elzaswijn
Limburgs goud
Advertentie
GOE
Verschijnt wekelijks in een oplage uart2.947.520 van Den Helder tot Maastricht.
Volgens velen is Limburg de
mooiste provincie van ons land. In
het uiterste zuiden is het heerlijk
wandelen in het glooiende heuvel
land. De Maasplassen in Midden-
Limburg vormen een ideaal gebied
voor watersport- en natuurliefheb
bers. Het noorden is met z'n bos en
heide een geliefd fietsgebied.
Limburg heeft naast Neerlands
enige berg meer te bieden dan
alleen natuur. Zo kent Maastricht,
na Amsterdam, de meeste monu
menten van alle steden in Neder
land. Ook staat Limburg bekend om
de meer flamboyante levensstijl dan
de nuchtere Hollander gewend is:
met Bourgondisch eten, uiterlijk
vertoon én de spreekwoordelijke
Limburgse gastvrijheid.
In gezellige cafeetjes en op zon
nige terrassen geniet u van streek-
specialiteiten als vlaai en bijzondere
bieren. En in deze tijd van het jaar
natuurlijk van heerlijke, verse asper
ges die in het vooijaar overal in
Noord- en Midden-Limburg te krij
gen zijn.
Het beste nieuws over Limburg
vindt u in deze Goed Nieuws. Om
met de Limburgers te spreken:
"Dolce Vita, geneet vaan ut leeve!"
IEUWS
Adverteren op Goed Nietuvs? E-mail: sales@nrp.nl o.v.v. Goed Nieuws.
Goed Nieuws van:
hoofdwas, color of tableb
zak 1,5 kilo/pak 32 tabletten
KNIPKORTING
Alleen tegen inlevering van deze
coupon geldig bij C1000 van vrijdag
14 mei t/m woensdag 19 mei 1999.
I w Dat zie je. Dat voel je. Dat weetje.
8 710408 008875 X
nobel
eetgerei
annexus
samarium
klein kind
spil
Hênksport
Sinds 15 april zijn ze er
weer: asperges. Een lekkernij
die vanwege de exclusiviteit
ook wel het 'witte goud' en 'de
koningin der groenten' wordt
genoemd. Op 24 juni
is het weer voorbij.
Tot die tijd worden
ze gestoken en kan
men ervan genieten.
De groente is niet
alleen exclusief van
wege de bijzondere
smaak en beperkte
oogsttijd. Het telen is
een ingewikkeld pro
ces en het steken is
bijzonder arbeidsin
tensief. Bovendien
duurt het drie jaar tot de plant
zover is volgroeid dat er asper
ges kunnen worden gestoken.
Asperges worden geteeld
op de lichte zandgronden met
diep grondwater, die te vinden
zijn in het zuiden van ons land.
Op de planten worden langge
rekte zandheuveltjes geformeerd,
waardoor de stengels van de
wortelplant zich een weg naar
Koningin der groenten
boven banen. Zodra het kopje
zichtbaar is, wordt de asperge
gestoken. Want als het kopje aan
zonlicht wordt blootgesteld, gaat
het verkleuren. Vandaar dat de
stekers vroeg in de ochtend op
het land te vinden zijn.
Dé manier om de Limburgse
asperges te eten is supervers. En
dat kan natuurlijk het beste in
het land van herkomst, waar
bovendien de experts
te vinden zijn op het
gebied van de culi
naire verwerking.
De VW's in Noord
en Midden-Limburg
bieden dit vooijaar
weer diverse asperge
routes en aspergear
rangementen (infor
matie: VVV Limburg
(043) 601 73 45).
En wie meer wil
weten over het telen van
asperges kan terecht in het
Nationaal Asperge- en Cham
pignonmuseum in Horst-Mel-
derslo, tel. (077) 398 73 20,
b.g.g. (077) 398 33 66.
Het is lente! Tijd voor
heerlijke Limburgse asper
ges! Het aspergeseizoen, dat
altijd op de derde donderdag
van april wordt geopend en
volgens oude traditie eindigt
op Sintjan (24juni), is voor
fijnproevers een gouden tijd.
Niet alleen in restaurants
kunt u nu volop genieten
van culinaire hoogstandjes
met het verse 'witte goud'.
Ook in uw eigen keuken
kunt u heerlijk aan de slag. Wat te denken
van een smakelijk aspergegerecht in com
binatie met een van de frisse wijnen uit de
Elzas. De vele wijnvariaties
uit deze beroemde Noord-
Franse wijnstreek bieden u
de mogelijkheid om van uw
aspergemaaltijd iets heel
bijzonders te maken.
Denk bijvoorbeeld eens
aan asperges met ham en ei
samen met een Pinot Blanc
d'Alsace. Of aan asperges
met gerookte zalm in com
binatie met een Riesling uit
de Elzas.
Vraag nu bij uw groentespecialist of slijter
naar heerlijke recepten. Of kijk op internet:
www. veilingzonnl
ASPERGES:K
nW f scmse ElZ AS-WÖN,
Limburgse keuken
Limburgers zijn tevreden met
hun uiterlijk, zo bleek onlangs uit
een NIPO-onderzoek. Misschien
niet zo verwonderlijk, als je weet
dat het in Limburg goed leven is:
veel groen en fnsse lucht, mooie
winkels en heerlijk eten en
drinken. In de vele Limburgse
restaurantjes wordt fantastisch
gekookt. Invloeden uit de Franse
en Belgische keuken worden
verwerkt in heerlijke streekge-
rechten, die nu ook thuis kunnen
worden klaargemaakt. Speciaal
voor Lefhebbers van lekker eten
is een serie boekjes uitgebracht
waarin de leukste restaurants van
Nederland én hun lekkerste
recepten zijn gebundeld.
Natuurlijk is Limburg ook
vertegenwoordigd in deze unieke
combinatie van restaurantgids en
kookboek in Unieke restaurants
van Limburg en hun lekkerste
recepten (ISBN 90-5767-005-4).
Sint Servaas in
Maastricht
Maastricht is niet alleen de
stad van monumenten en mu
ziek, van terrassen, prachtige
winkels en heerlijk eten, maar
ook van Sint Servaas. De oor
spronkelijk Armeense bisschop
Servatius geldt als eerste gelóofs-
verkondiger in Nederland en is
de oudst bekende bisschop. Sint
Servaas is een van de zogenoem
de IJsheihgen. Deze naam ver
wijst naar de penode waarin hun
naamfeesten worden gevierd (11
tot 14 mei): de laatste dagen
waarop vorst kan worden ver
wacht. Sint Servaas stierf in 384
na Chr. op pinkstermaandag 13
mei en daarom staat Maastricht
van 8 tot en met 16 mei helemaal
in het teken van deze heilige.
Op het Vrijthof kan een week
lang de Sint Servaaskermis wor
den bezocht en er zijn verschil
lende missen en processies. Hoog
tepunt is de Sint Servaasprocessie
op zondag 16 mei. Deze start om
11.30 uur bij de indrukwekken
de entree van de Sint Servaas-
basiliek aan het Keizer Karelplein
en voert door de straten van de
historische binnenstad naar de
Onze Lieve Vrouwebasiliek.
Tijdens deze prachtige processie
worden allerlei relikwieën uit de
schatkamer van de Sint Servaas-
basihek meegedragen.
De basiliek is overigens de
enige kerk in Nederland die
boven het graf van een heilige is
gebouwd. In de schatkamer kan
een prachtige collectie religieuze
voorwerpen worden bewon
derd, met de Noodkist van Sint
Servaas als hoogtepunt. De
Noodkist is een prachtige schrijn
met daarin de vermeende been
deren van de heilige. In tijden
van nood werd de kist door de
stad gedragen om het onheil af te
wenden.
Meer informatie bij de VW
Maastricht (043) 325 2121.
Buitenland
Mijn ouders zijn emigranten.
Een beetje dan. Vlak voordat ik
geboren werd, zijn ze naar Zuid-
Limburg verhuisd. De baan die
mijn vader er kon krijgen, in het
toerisme, was op z'n lijf geschre
ven. Dus verruilden ze Amster
dam voor Maastricht.
Tot mijn achtste jaar heb'ik er
gewoond. En ik had al snel het
onvervalste 'mestreechs' te pak
ken. Toen ik 's middags een keer
uit school kwam en de goudvis
lag levenloos op z'n zij in de
kom, begon ik te snotteren over
GGGGoudhuidje, zoals onze
gggggoudvis toen heette.
Vooral mijn moeder was niet
erg enthousiast over mijn zuide
lijke tongval. Bij vriendinnen en
op scholen kon zij soms maar
met moeite aansluiting vinden,
aangezien er in een, voor buiten
staanders, onaardig rap tempo
'mestreechs' gekwebbeld werd.
En dan kwam ik er ook nog eens
mee aanzetten.
Zij vond 't dan ook niet erg
dat we toen naar Apeldoorn ver
huisden. In de tweede klas waar
ik terechtkwam, vonden ze mijn
accent maar raar. Na een paar pest-
buien van klasgenootjes begon
mijn 'mestreechs' snel te slijten.
Ik zou nu ook niet durven
beweren dat ik zuidelijk bloed
heb. Carnaval doet me bijvoor
beeld helemaal niets. Bóven de
rivieren vind ik 't zelfs een vrij
zielige vertoning. Rond die tijd
is de radio nauwelijks te harden,
vanwege al die mislukte melige
carnavalshits.
Maar, ik kom nog steeds
graag in Maastricht. De sfeer is er
anders. Een beetje Parijs, zeggen
sommigen. Vrouwen gaan er
volgens mij veel vaker naar de
kapper. Natuurlijk blijft 't mijn
geboortestad. Maar 't is ook voor
mij nu een beetje buitenland.
Maasplassen voor water- en cultuurvertier
Het Maasplassengebied,
dat zich uitstrekt van Ohé en
Laak in het zuiden tot aan
Roermond in het noorden, is
een ideaal watersportgebied.
In deze streek van ruim 3000
hectare liggen vele plassen,
aaneengeschakeld door de
Maas, In de Maasplassen kun
je fantastisch surfen en zeilen,
maar ook kanoën, zwemmen
en vissen. En op het land rond
de Maasplassen valt van alles te
beleven m de gezellige histon-
sche stadjes en dorpen.
Roermond heeft zo'n rijk
verleden. De stad werd door
de Romeinse overheersers al
in de derde eeuw. gesticht.
Vo.or een uitgebreid inzicht in
de stadsgeschiedenis kan de
geïnteresseerde bezoeker terecht
op de archeologische afdeling
van het Stedelijk Museum
Roermond. In het oude centrum
Her haventje v,
VW Limburg
n de Maasplassen
van Roermond komt de geschie
denis tot leven in monumenten
als de 13de-eeuwse Munsterkerk
en een van de laatste restanten
van de vroegere vestingwerken,
de 14de-eeuwse Rattentoren.
En wie Roermond bezoekt
tussen 28 mei en 2 juni kan
zich ook nog uitleven op de
vrolijke vooijaarskermis.
Het meest zuidelijke punt
je van het Maasplassengebied
wordt gevormd door een
eilandje in de Maas waarop
de dorpen Ohé en Laak en
Stevensweert zijn gevestigd.
Het eiland ontstond doordat
de rivier zich deelde in de
'oude' en de 'nieuwe' Maas.
Stevensweert is een bijzonder
vestingstadje met een prachtig
gerestaureerd centrum. En
vanuit Ohé en Laak zitje zo in
het buitenland.
Want tot en met 15 sep
tember brengt een pontje dage^
lijks voetgangers en fietsers naar
het Belgische Ophoven.
Meer informatie bij de VW
Roermond (0900) 202 55 88.
Goed Niéuws-tip
Asperges zijn ook lekker met
lamsham of gerookte zalm in
plaats van ham. José van Mil
Of dat nu nostalgie is of omdat
ze echt lekkerder zijn, als we in
Limburg zijn, halen we graag een
paar kilo asperges om er samen
met vrienden thuis op de traditio- IV-
nele wijze van te genieten!
Zet de asperges een kwartier
voor het schillen in koud water.
Spoel ze goed af onder de kraan en
schil ze zorgvuldig. Snijd ongeveer
anderhalve centimeter van de
onderzijde af. Leg de geschilde
asperges in een ruime pan. Giet er
zoveel koud water bij dat de
asperges goed onder water staa.ii
en voeg 25 gram botet en liet'zout
toe. Breng het water aan de
kook, draai het vuur laag en houd
het geheel met gesloten deksel
tegen de kook aan. Haal na 8 a 10
min. de pan van het vuur en laat
de asperges doorgaren in het
kookvocht (circa 10 min.). «Kook
de eieren in kokend water hard
(8 min.) en laat ze onder de koude
kraan schrikken. Pel en prak de
eieren. Smelt de resterende boter.
•Verdeel de asperges en de ham
over 4 borden. Strooi liet ei, de
peterselie en een beetje nootmus
kaat erover. Giet dé'gesmolten
boter erbij. Serveer er gekookte
nieuwe aardappeltjes bij.
Traditionele Limburgse
asperges
Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd ca. 50 min.
2 kg asperges 2 theelepels zout
100gr boter 4 eieren 600gr been
ham in dunne plakken 2 eetlepels
jijngehakte peterselie nootmuskaat
Op hemelvaartsdag is de
KinderKampeerWereld Limburg
geopend. Elf Limburgse cam
pings bieden daarmee allerlei
speelmogelijkheden aan én een
uitgebreid animatie- en recreatie
programma voor gezinnen met
kinderen tot een jaar of twaalf.
Tijdens het hemelvaart-
weekeinde, het
pinksterweek-
einde en de
zomervakantie
kunnen kinde
ren op de
Limburgse cam
pings avonturen beleven
met Aartje Twinkel.
Deze vrolijke en sprookjes
achtige figuur kan prachtige
verhalen vertellen en kent de
Limburgse natuur als zijn
broekzak. Bovendien heeft hij op
elke camping vrienden. Koning
Sappel en de Gulle Gulpen bij
voorbeeld, maar in zijn vrien
denkring bevinden zich ook
clowns en 'gewone' mensen die
speurtochten, spelletjes en thea
tervoorstellingen maken.
Bovendien krijgen alle kin
deren een speciale Funkrant, met
verhalen, plaatjes en spelletjes.
De KinderKampeerWereld-
campings liggen verspreid over
heel Limburg. Voor een folder of
een Funkrant belt u VVV Lim
burg (043) 601 73 45.