2.98 x n «f 1 .60 Keukengeheimen s^i DubbelDjoy, de yoghurtdrank waar je dubbel van geniet! <wx< De Schi Ti pi Eten in een eeuw Snel, handig en geen geknoei Basiskoken voor iedereen Het geheim van de kok Advertentie GOE IEUWS >iij Verschijnt wekelijks in een oplage van 2.957.571 van Den Helder tot Maastricht. Keukenprinsessen en chef koks komen deze week aan hun trekken met Goed Nieuws. Wij hebben namelijk gepro beerd een aantal goed bewaarde keukengeheimen voor u te onthullen. We gingen op zoek naar handige keukenhulpjes, die het werk in de keuken een stuk eenvoudiger maken, en zoch ten naar de oorsprong van de begrippen 'keukenprinses' en 'chef-kok'. Ook keken we naar de eetgewoonten van de afge lopen eeuw en naar de kook boeken, die met de veranderde eetgewoonten zijn meegegroeid. Wilt u weten wat de Ne derlandse huisvrouw zo'n 100 jaar geleden in haar voorraad kast had staan, ga dan eens kijken in de museumwinkel van Albert Heijn op de Zaanse Schans. Tips voor hygiëne vindt u terug in onze Schoon Tip 5, omdat dit in de keuken van groot belang is. Wij wensen u veel kookplezier! Dubbel genieten van je yoghurtdrank, doe je met DubbelDjoy. Want daann proef je het sap van twéé soorten vruchten. Dubbel fruitig en dubbel lekker dus! Je vindt DubbelDjoy bij de yoghurtdrankcn in het koelvak Gratis pnjs.TsM«fj»ir. Dubbel genieten van 1 voor 1 april 1999 dc strecpj naar DubbelDjoy Proef Antwoordnummer 1366, VB Maastricht (postzegel nodig). U ontvangt dan op uw bank- of girorekc Vergeet niet uw naam, en tekeningnummer te v»; den. Maximaal één inzc.- elDjoy kan nu gratis! Stuur de van een pak DubbelDjoy De keuken moet natuurlijk regelmatig worden schoon gemaakt. Er zijn allerlei middel tjes en trucjes die het onderhoud van de keuken gemakkelijk ma ken. Een aantal schoonmaaktips voor de keuken op een rijtje. 1 Koffiezetapparaat/waterko ker ontkalken. Vooral in gebie den waar het water 'hard' is, moeten koffiezetter en water koker regelmatig worden ont- kalkt. Laat een beetje water met schoonmaakazijn een nacht in het apparaat staan en spoel dit voor gebruik een paar keer goed om met warm water. Eventueel kunt u het koffiezetapparaat nog een keer goed laten doorlopen, voordat u weer koffie maakt. :2f Aanrecht bacterie vrij. Aan- rechtbladen worden vaak even snel schoongeboend met een doekje dat al één of meer dagen op het aanrecht ligt. Een goede voedingsbodem voor bacteriën. Oil Vaatdoekjes moeten dus regel matig worden uitgewassen. Bac teriën doodt u door het doekje een nacht te laten weken in ver dund bleekwater. Overigens zijn er tegenwoordig ook speciale vochtige doekjes en diverse mer ken afwasmiddel met een bac- tenedodend middel verkrijgbaar. 3 Frisse GFT-bak. Het geschei den inzamelen van groente-, fruit- en tuinafval (GFT-afval) is een goede zaak, waar wel een luchtje aan zit. Wie z'n afval in de keuken scheidt, weet dat de afvalbak - vooral op warme dagen - snel gaat stinken. Pak uw GTF-afval daarom in een oude krant en leeg de afvalbak regel matig in de grote GFT-bak buiten. Overigens zijn er ook voor het schoonmaken van GFT-bakken speciale middeltjes verkrijgbaar. Afvoer ontstoppen. De goot- steenafvoer raakt bij iedereen wel eens verstopt, maar met een speciaal zeefje dat verkrijgbaar is bij elke winkel in huishoudelijke artikelen, kunt u het risico ver kleinen. Gebeurt het toch een keer, gebruik dan een vloeibare ontstopper om de afvoer weer vrij te maken. Poeder voor de afwasmachine wil ook nog wel eens helpen. 5 Magnetron op snelheid. Omdat vuil de microgolven be lemmert, is het voor de optimale verwarming belangrijk om de magnetron goed schoon te houden. Dat kan heel eenvoudig met een vochtig doekje. Om etensluchtjes uit de magnetron te verdrijven laat u een schaaltje water met wat azijn of citroensap een paar minuten doorkoken op vol vermogen. "Dül 1 krijgt u nu gratis bij Bondusll» Srnoorgrosntanl" volle verrassingen uit de pnvc-kcuken van Joop. U krijgt dit boekje helemaal gtatis bij onze actic-vcrpakkingcn of als u 3 streepjes codes spaart van losse blikken Smoorgroen ten Dat mag niemand missen en dat hoeft ook niet, want u vindt de Smoorgroenten natuurlijk ook in uw favoriete winkel. Ongelooflijk maar wel waar. Top(tv)kok en kookgek Joop Braakhekkc schreef maar liefst 4 rcceptenboek|es vol heerlijke gerechten. Deel 1 bevat 6 gerechten met Bonduelle Smoorgroenten, de groenteschotels met saus uit alle werelddelen. Allemaal smaak- tv UK B nP Bensiutlli rif wmundt gwntf mii iiint/dtig Terugkijken op een eeuw is niet alleen aardig in technisch opzicht, ook de eetgewoonten zijn in (de loop van) de afgelopen honderd jaar danig veranderd. Terwijl we nu elke dag iets anders willen en kunnen eten, was dat aan het begin van de eeuw wel anders. Eten was een primaire levensbehoefte en er werd vooral gegeten wat het seizoen schafte. Daarna waren er twee oorlogen waarin het voedsel - vooral vlees - schaars was en er gekookt moest worden wat er was. Ook na de Tweede Wereld oorlog werd er vooral eenvoudig gegeten. Het ontbijt bestond veelal uit (witte) boterhammen of pap. De middagmaaltijd was warm en het avondeten was weer een broodmaaltijd. De Hollandse maaltijd bestond meestal uit aardappelen, groente en een stukje vlees. In de loop der jaren zetten de Hollanders massaler een voet over de grens, waar kennis werd ge maakt met andere groenten, spe cerijen, deegwaren en dergelijke. Toch duurde het nog even, voordat groenten uit de hele wereld verkrijgbaar werden bij de groenteboer of supermarkt Iemand als culinair journaliste Wina Born publiceerde recepten met ingrediënten als een teentje knoflook en een glaasje wijn. Wat ze daarmee wilde overdra gen was dat eten en drinken ook lékker konden zijn. Met de huidige mogelijk heden om elke (willekeurige) maand van het jaar verse aard beien of tomaten te kunnen eten én de vele invloeden van kook- gewoonten over de hele wereld, kunnen we nu eindelijk zeggen dat we inderdaad genieten van eten. De ware kookkunst tof ïti: Koks hebben altijd van die t an tastische gereedschappen. Roei !M snijden, schudden, zeven. 0\i el een handig ding va Boven riante werkbladen ha tai dan een batterij roestvrij staal. Helemaal mooi vond Japanse restaurant waar we e m, aan de bakplaat gegeten hebb lev Toppan Yaki, zoals dat in go ev' Japans heet. Vooral dc messen van die koks zijn imposant. wat ze ermee klaarmaken ho nh tot het lékkerste dat ik o gegeten heb. Bijna net zo leC als een diner dat ik ooit had een kleine Vietnamese visserspij an Laat er geen misverstand oi [n bestaan. Een globetrotter ben gjj niet, maar een aantal j; geleden heb ik een maand do Vietnam rondgetrokken. Op een avond kwam ik tera op een terras, waar een vett et gescheurd papier het menu mo voorstellen. Er stonden wel in i i n ressante gerechten op, waarik goed geluk een keus uit maak uc Nadat mijn geduld behoor op de proef gesteld was, kw eindelijk een groot bord. Mei VQ bananenbladeren gegrilde vis koriander en citroengras, traditionele Vietnamese ingi diënten. Maar nu zo verschn Jnu kclijk lekker klaargemaal lei Daarom werd ik behoor! Br ieuwsgierig naar de keuken ging een kijkje nemen, In een hoekje van een soo ïai garagebox zaten op een ka131 ruwe stenen vloer twee vrouwe op. Gehurkt zaten ze te midden vi zo, een brandertje, een battenj pk va bakjes, wat pannen en een plani je. Ongelofelijk, zulke primitw omstandigheden, en dan zop c delijk koken. Da's pas de{| kookkunst. v ir v I Ei hi ef Handige hulpjes Hooilast, paardenharenzeef en vleesmolen waren 'aan het begin van deze eeuw nog populaire keukenattributen Tegenwoordig staat in bijna elke keuken wel een magnetron en een keukenmachine. De laat ste tijd zijn er bovendien aller- lei handige keu- kenhulpjes op de markt gebracht. v Een pollepelhou- der bijvoorbeeld, I om het aanrecht schoon te hou- den. Door de pol lepel m de roestvrijstalen houder te plaatsen loopt de saus of soep in het lekbakje (De Bijenkorf). Met de aspergetijd in het vooruitzicht is de dubbelschiller een aanrader. Hiermee kunt u moeiteloos asperges schillen, zonder dat ze breken. Bovendien kunt u de dubbelschiller ook ge bruiken voor het schillen van wortelen, komkommer en ande re lange groenten. Goed nieuws voor iedereen die graag een cocktail of een longdrink maakt met 'crushed ice'. De ijsblokjeskraker zorgt ervoor dat stukslaan van ijsblok jes in een theedoek met meer nodig is. Het apparaat ziet eruit als een grote knoflookpers en is gemakkelijk te legen door het afneembare bovendeel. (Informa tie: Westmaik (035) 531 03 85). Museumkruidenier Wie nieuwsgierig is naar hoe het vroeger boodschappen doen was bij de ouderwetse kruide nier, kan eens gaan kijken in de museumwinkel van Albert Heijn op de Zaanse Schans. Hier staat een winkel die is gereconstrueerd naar de eerste winkel van Albert Heijn uit 1887. Zowel binnen als buiten is de ouderwetse sfeer te proeven. Achter de authentieke toonbanken staan bakken met peulvruchten, Alkmaarse gort, krul vermicelli, meel en rijst. In schappen liggen suikerbroden, zoethout, pepermuntstokken en kaasstremsel. En óp de toonbank staan gevulde stopflessen. Behalve levensmiddelen verkocht de kruidenier ook boerengereed schap, sigaren en tabak. Geopend: 01/03 tot 01/11, dagelijks van 10.00 tot 13.00 uur en van 14.00 tot 17.00 uur. 01/11 tot 01/03: alleen in het weekend. Met behulp van goede kant en-klare producten is lekker koken een fluitje van een cent. Zelfs voor wie denkt dat eigen lijk niet te kunnen! Neem bijvoorbeeld een lek ker blikje Bonduelle Smoor groenten en een paar tortilla's die in elke supermarkt voorverpakt te koop zijn. Daarmee zetje op een vrij eenvoudige wijze een verrassend lekkere maaltijd op tafel. Tortilla's a la Louisiana Hoofdgerecht voor 2 a 3 pers. Bereidingstijd ca. 15 min. Baktijd ca. 15 min. 1 bosje lente-uitjes I eetlepel sla olie 1 blik (580 ml) Smoorgroenten a la Louisiana (Bonduelle) 3 eet lepels geschaafde amandelen 20 gr boter 4 tortilla 's 8 plakjes achter ham 150 gr geraspte belegen kaas 1 dl zure room Goed Nieuws van: Blut' Band Blue Band Margarine vloeibaar 2 flacons a 500 gram KNIPKORTING Alleen tegen inlevering van deie coupon geldig bij Cl000 van donderdag maart t/m woensdag 10 maart 1999. 8 "710408"009209 Vloeibaar De moderne en gemakkelijke manier om veelzijdig te koken i 1 ?- 60 fJ F - l Le Voor elk soort keuken is er tegenwoordig wel een kook boek. Of het nu om Thais, Itali aans, Japans of Amerikaans gaat, of om combinaties in de fusion keuken, in de (kook)boekhandel vindt u altijd wel een passend kookboek. Vroeger was dat wel anders. De Nederlandse huis vrouw had meestal maar één kookboek, dat ze haar leven lang gebruikte. Vaak ging het bock over van moeder op dochter, tot het uit elkaar viel. Een van dc bekendste kook boeken is het Wannée Kook boek, dat al in 1910 werd samen gesteld door Cornelia Wannée, lerares aan de 'Amsterdamsche Huishoudschool'. Het boek, dat regelmatig wordt geüpdatet, besteedt vooral aandacht aan echte Hollandse recepten. Dat geldt ook voor Het (Nieuwe) Haagse Kookboek, dat in 1934 voor het eerst werd uit gebracht als 'Recepten van de Huishoudschool Laan van Meer- dervoort'. Inmiddels zijn in dit kookboek de aanwijzingen voor het koken van aardappels of het braden van gehakt aangevuld met 'buitenlandse' recepten voor bij voorbeeld bouillabaisse of pesto. Ook wordt aandacht besteed aan hedendaagse keukenmachines, zoals de magnetron en de ijs machine. Zeer toegankelijk en heel visueel is ook het Blue Band Basiskookboek. Het in 1984 uit gegeven kookboek geeft niet zomaar leuke recepten, maar toont met foto's en toelichting de basistechnieken van het koken. Hiermee is het bij uitstek ge schikt voor beginners in de keu ken, maar blijft het ook een han dig naslagwerk voor de ervaren kok. Het toont de basistechnie ken voor het op allerlei mameren bereiden van vis, vlees, groente, pasta, toetjes en gebak. Inmiddels zijn er tien delen verschenen in de reeks. Elk deel is gewijd aan een specifiek the ma, zoals soepen en sauzen, vlees, pasta en rijst, en er is ook een kinderkookboek. Te bestellen via postbus 701,4870 CB Etten-Leur. Snijd de lente-uitjes in ringen. Verhit de olie en bak hierin de helft van de lente-uitjes 2 min. op een laag vuur. Voeg de Smoorgroenten toe. Laat het geheel 3 min. pruttelen. Rooster de amandelen in een droge koe kenpan goudbruin. Verwarm dc oven voor op 220°C. Vet een ovenvaste schaal in met boter. Leg de tortilla' in de ovenvaste schaal. Schep een flinke lepel van het Smoorgroentemengsel in de tortilla. Strooi er wat aman delen en de helft van de geraspte kaas over. Leg er 2 plakjes ham op. Vouw de tortilla's dicht, leg ze naast elkaar in de schaal en strooi de rest van de kaas erover. Laat de kaas in de hete oven in ca. 15 min. smelten. Schep de zure room en de achtergehouden lente-uienringetjes erover. Geef er een gemengde salade bij. José van Mil Van keukenprinse tot chef-kok Een van de best bewaar keukengeheimen is natuurlijkfc onderscheid tussen de keukc prinses en de chef-kok. In po tieve zin is de keukenprinses gens Van Dale een vrouw goed en lekker kan koken. In n gatieve zin is het de benami voor de keukenmeid. De keukenmeid is een vro welijke bediende die de spijz helpt bereiden, maar die te noten op haar zang heeft. Kijken we naar de beteke van de chef-kok (m), dan wo die simpelweg omschreven, iemand met verantwoordeli: heid voor de keuken en leiding over het person! Opvallend is dat ook in onze! het aantal vrouwelijke chef-ki op één hand te tellen zijn. Kortom, een kokend verv tussen man en vrouw HET MAKEN VAN BCTTER KUN JE MAAR BETER AAN DE KOE OVERLATEN ECHTE BOTER, V0UE MELK EN DE BESTE KRISTALSUIKER,..

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1999 | | pagina 8