2.98
x
n
«f
1
.60
Keukengeheimen
s^i
DubbelDjoy, de yoghurtdrank
waar je dubbel van geniet!
<wx<
De Schi
Ti pi
Eten in een eeuw
Snel, handig
en geen
geknoei
Basiskoken voor iedereen
Het geheim van de kok
Advertentie
GOE
IEUWS
>iij
Verschijnt wekelijks in een oplage van 2.957.571 van Den Helder tot Maastricht.
Keukenprinsessen en chef
koks komen deze week aan
hun trekken met Goed Nieuws.
Wij hebben namelijk gepro
beerd een aantal goed bewaarde
keukengeheimen voor u te
onthullen.
We gingen op zoek naar
handige keukenhulpjes, die
het werk in de keuken een stuk
eenvoudiger maken, en zoch
ten naar de oorsprong van de
begrippen 'keukenprinses' en
'chef-kok'. Ook keken we naar
de eetgewoonten van de afge
lopen eeuw en naar de kook
boeken, die met de veranderde
eetgewoonten zijn meegegroeid.
Wilt u weten wat de Ne
derlandse huisvrouw zo'n 100
jaar geleden in haar voorraad
kast had staan, ga dan eens
kijken in de museumwinkel
van Albert Heijn op de Zaanse
Schans.
Tips voor hygiëne vindt u
terug in onze Schoon Tip 5,
omdat dit in de keuken van
groot belang is. Wij wensen u
veel kookplezier!
Dubbel genieten van je yoghurtdrank, doe je met
DubbelDjoy. Want daann proef je het sap van twéé soorten
vruchten. Dubbel fruitig en dubbel lekker dus! Je vindt
DubbelDjoy bij de yoghurtdrankcn in het koelvak
Gratis pnjs.TsM«fj»ir.
Dubbel genieten van 1
voor 1 april 1999 dc strecpj
naar DubbelDjoy Proef
Antwoordnummer 1366,
VB Maastricht (postzegel
nodig). U ontvangt dan
op uw bank- of girorekc
Vergeet niet uw naam,
en tekeningnummer te v»;
den. Maximaal één inzc.-
elDjoy kan nu gratis! Stuur
de van een pak DubbelDjoy
De keuken moet natuurlijk
regelmatig worden schoon
gemaakt. Er zijn allerlei middel
tjes en trucjes die het onderhoud
van de keuken gemakkelijk ma
ken. Een aantal schoonmaaktips
voor de keuken op een rijtje.
1 Koffiezetapparaat/waterko
ker ontkalken. Vooral in gebie
den waar het water 'hard' is,
moeten koffiezetter en water
koker regelmatig worden ont-
kalkt. Laat een beetje water met
schoonmaakazijn een nacht in
het apparaat staan en spoel dit
voor gebruik een paar keer goed
om met warm water. Eventueel
kunt u het koffiezetapparaat nog
een keer goed laten doorlopen,
voordat u weer koffie maakt.
:2f Aanrecht bacterie vrij. Aan-
rechtbladen worden vaak even
snel schoongeboend met een
doekje dat al één of meer dagen
op het aanrecht ligt. Een goede
voedingsbodem voor bacteriën.
Oil
Vaatdoekjes moeten dus regel
matig worden uitgewassen. Bac
teriën doodt u door het doekje
een nacht te laten weken in ver
dund bleekwater. Overigens zijn
er tegenwoordig ook speciale
vochtige doekjes en diverse mer
ken afwasmiddel met een bac-
tenedodend middel verkrijgbaar.
3 Frisse GFT-bak. Het geschei
den inzamelen van groente-,
fruit- en tuinafval (GFT-afval) is
een goede zaak, waar wel een
luchtje aan zit. Wie z'n afval in
de keuken scheidt, weet dat de
afvalbak - vooral op warme
dagen - snel gaat stinken. Pak uw
GTF-afval daarom in een oude
krant en leeg de afvalbak regel
matig in de grote GFT-bak
buiten. Overigens zijn er ook
voor het schoonmaken van
GFT-bakken speciale middeltjes
verkrijgbaar.
Afvoer ontstoppen. De goot-
steenafvoer raakt bij iedereen wel
eens verstopt, maar met een
speciaal zeefje dat verkrijgbaar is
bij elke winkel in huishoudelijke
artikelen, kunt u het risico ver
kleinen. Gebeurt het toch een
keer, gebruik dan een vloeibare
ontstopper om de afvoer weer
vrij te maken. Poeder voor de
afwasmachine wil ook nog wel
eens helpen.
5 Magnetron op snelheid.
Omdat vuil de microgolven be
lemmert, is het voor de optimale
verwarming belangrijk om de
magnetron goed schoon te
houden. Dat kan heel eenvoudig
met een vochtig doekje. Om
etensluchtjes uit de magnetron te
verdrijven laat u een schaaltje
water met wat azijn of citroensap
een paar minuten doorkoken op
vol vermogen.
"Dül 1 krijgt u nu gratis bij Bondusll» Srnoorgrosntanl"
volle verrassingen uit de pnvc-kcuken van
Joop. U krijgt dit boekje helemaal gtatis bij
onze actic-vcrpakkingcn of als u 3 streepjes
codes spaart van losse blikken Smoorgroen
ten Dat mag niemand missen en dat hoeft
ook niet, want u vindt de Smoorgroenten
natuurlijk ook in uw favoriete winkel.
Ongelooflijk maar wel waar. Top(tv)kok en
kookgek Joop Braakhekkc schreef maar liefst
4 rcceptenboek|es vol heerlijke gerechten.
Deel 1 bevat 6 gerechten met Bonduelle
Smoorgroenten, de groenteschotels met
saus uit alle werelddelen. Allemaal smaak-
tv
UK
B
nP
Bensiutlli
rif wmundt gwntf
mii iiint/dtig
Terugkijken op een eeuw is
niet alleen aardig in technisch
opzicht, ook de eetgewoonten
zijn in (de loop van) de afgelopen
honderd jaar danig veranderd.
Terwijl we nu elke dag iets anders
willen en kunnen eten, was dat
aan het begin van de eeuw wel
anders. Eten was een primaire
levensbehoefte en er werd vooral
gegeten wat het seizoen schafte.
Daarna waren er twee oorlogen
waarin het voedsel - vooral vlees -
schaars was en er gekookt moest
worden wat er was.
Ook na de Tweede Wereld
oorlog werd er vooral eenvoudig
gegeten. Het ontbijt bestond
veelal uit (witte) boterhammen
of pap. De middagmaaltijd was
warm en het avondeten was
weer een broodmaaltijd. De
Hollandse maaltijd bestond
meestal uit aardappelen, groente
en een stukje vlees.
In de loop der jaren zetten de
Hollanders massaler een voet over
de grens, waar kennis werd ge
maakt met andere groenten, spe
cerijen, deegwaren en dergelijke.
Toch duurde het nog even,
voordat groenten uit de hele
wereld verkrijgbaar werden bij
de groenteboer of supermarkt
Iemand als culinair journaliste
Wina Born publiceerde recepten
met ingrediënten als een teentje
knoflook en een glaasje wijn.
Wat ze daarmee wilde overdra
gen was dat eten en drinken ook
lékker konden zijn.
Met de huidige mogelijk
heden om elke (willekeurige)
maand van het jaar verse aard
beien of tomaten te kunnen eten
én de vele invloeden van kook-
gewoonten over de hele wereld,
kunnen we nu eindelijk zeggen
dat we inderdaad genieten van
eten.
De ware
kookkunst
tof
ïti:
Koks hebben altijd van die t an
tastische gereedschappen. Roei !M
snijden, schudden, zeven. 0\i
el een handig ding va
Boven riante werkbladen ha tai
dan een batterij roestvrij staal.
Helemaal mooi vond
Japanse restaurant waar we e m,
aan de bakplaat gegeten hebb lev
Toppan Yaki, zoals dat in go ev'
Japans heet. Vooral dc messen
van die koks zijn imposant.
wat ze ermee klaarmaken ho nh
tot het lékkerste dat ik o
gegeten heb. Bijna net zo leC
als een diner dat ik ooit had
een kleine Vietnamese visserspij an
Laat er geen misverstand oi [n
bestaan. Een globetrotter ben gjj
niet, maar een aantal j;
geleden heb ik een maand do
Vietnam rondgetrokken.
Op een avond kwam ik tera
op een terras, waar een vett et
gescheurd papier het menu mo
voorstellen. Er stonden wel in
i i n
ressante gerechten op, waarik
goed geluk een keus uit maak uc
Nadat mijn geduld behoor
op de proef gesteld was, kw
eindelijk een groot bord. Mei VQ
bananenbladeren gegrilde vis
koriander en citroengras,
traditionele Vietnamese ingi
diënten. Maar nu zo verschn Jnu
kclijk lekker klaargemaal lei
Daarom werd ik behoor! Br
ieuwsgierig naar de keuken
ging een kijkje nemen,
In een hoekje van een soo ïai
garagebox zaten op een ka131
ruwe stenen vloer twee vrouwe
op.
Gehurkt zaten ze te midden vi zo,
een brandertje, een battenj pk va
bakjes, wat pannen en een plani
je. Ongelofelijk, zulke primitw
omstandigheden, en dan zop c
delijk koken. Da's pas de{|
kookkunst. v
ir
v I Ei
hi
ef
Handige hulpjes
Hooilast, paardenharenzeef en
vleesmolen waren 'aan het begin
van deze eeuw nog populaire
keukenattributen
Tegenwoordig staat in bijna
elke keuken wel een magnetron
en een keukenmachine. De laat
ste tijd zijn er
bovendien aller-
lei handige keu-
kenhulpjes op de
markt gebracht. v
Een pollepelhou-
der bijvoorbeeld, I
om het aanrecht
schoon te hou-
den. Door de pol
lepel m de roestvrijstalen houder
te plaatsen loopt de saus of soep
in het lekbakje (De Bijenkorf).
Met de aspergetijd in het
vooruitzicht is de dubbelschiller
een aanrader. Hiermee kunt u
moeiteloos asperges schillen,
zonder dat ze breken. Bovendien
kunt u de dubbelschiller ook ge
bruiken voor het schillen van
wortelen, komkommer en ande
re lange groenten.
Goed nieuws voor iedereen
die graag een cocktail of een
longdrink maakt met 'crushed
ice'. De ijsblokjeskraker zorgt
ervoor dat stukslaan van ijsblok
jes in een theedoek met meer
nodig is. Het apparaat ziet eruit
als een grote knoflookpers en is
gemakkelijk te legen door het
afneembare bovendeel. (Informa
tie: Westmaik (035) 531 03 85).
Museumkruidenier
Wie nieuwsgierig is naar hoe
het vroeger boodschappen doen
was bij de ouderwetse kruide
nier, kan eens gaan kijken in de
museumwinkel van Albert Heijn
op de Zaanse Schans. Hier staat
een winkel die is gereconstrueerd
naar de eerste winkel van Albert
Heijn uit 1887. Zowel binnen als
buiten is de ouderwetse sfeer te
proeven. Achter de authentieke
toonbanken staan bakken met
peulvruchten, Alkmaarse gort,
krul vermicelli, meel en rijst. In
schappen liggen suikerbroden,
zoethout, pepermuntstokken en
kaasstremsel. En óp de toonbank
staan gevulde stopflessen. Behalve
levensmiddelen verkocht de
kruidenier ook boerengereed
schap, sigaren en tabak.
Geopend: 01/03 tot 01/11,
dagelijks van 10.00 tot 13.00 uur
en van 14.00 tot 17.00 uur. 01/11
tot 01/03: alleen in het weekend.
Met behulp van goede kant
en-klare producten is lekker
koken een fluitje van een cent.
Zelfs voor wie denkt dat eigen
lijk niet te kunnen!
Neem bijvoorbeeld een lek
ker blikje Bonduelle Smoor
groenten en een paar tortilla's die
in elke supermarkt voorverpakt
te koop zijn. Daarmee zetje op
een vrij eenvoudige wijze een
verrassend lekkere maaltijd op
tafel.
Tortilla's a la Louisiana
Hoofdgerecht voor 2 a 3 pers.
Bereidingstijd ca. 15 min.
Baktijd ca. 15 min.
1 bosje lente-uitjes I eetlepel sla
olie 1 blik (580 ml) Smoorgroenten
a la Louisiana (Bonduelle) 3 eet
lepels geschaafde amandelen 20 gr
boter 4 tortilla 's 8 plakjes achter
ham 150 gr geraspte belegen kaas
1 dl zure room
Goed Nieuws van: Blut' Band
Blue Band Margarine
vloeibaar
2 flacons a 500 gram
KNIPKORTING
Alleen tegen inlevering van deie
coupon geldig bij Cl000 van donderdag
maart t/m woensdag 10 maart 1999.
8 "710408"009209
Vloeibaar
De moderne en gemakkelijke
manier om veelzijdig te koken
i 1
?-
60
fJ
F - l
Le
Voor elk soort keuken is er
tegenwoordig wel een kook
boek. Of het nu om Thais, Itali
aans, Japans of Amerikaans gaat,
of om combinaties in de fusion
keuken, in de (kook)boekhandel
vindt u altijd wel een passend
kookboek. Vroeger was dat wel
anders. De Nederlandse huis
vrouw had meestal maar één
kookboek, dat ze haar leven lang
gebruikte. Vaak ging het bock
over van moeder op dochter, tot
het uit elkaar viel.
Een van dc bekendste kook
boeken is het Wannée Kook
boek, dat al in 1910 werd samen
gesteld door Cornelia Wannée,
lerares aan de 'Amsterdamsche
Huishoudschool'. Het boek, dat
regelmatig wordt geüpdatet,
besteedt vooral aandacht aan
echte Hollandse recepten.
Dat geldt ook voor Het
(Nieuwe) Haagse Kookboek, dat
in 1934 voor het eerst werd uit
gebracht als 'Recepten van de
Huishoudschool Laan van Meer-
dervoort'. Inmiddels zijn in dit
kookboek de aanwijzingen voor
het koken van aardappels of het
braden van gehakt aangevuld met
'buitenlandse' recepten voor bij
voorbeeld bouillabaisse of pesto.
Ook wordt aandacht besteed aan
hedendaagse keukenmachines,
zoals de magnetron en de ijs
machine.
Zeer toegankelijk en heel
visueel is ook het Blue Band
Basiskookboek. Het in 1984 uit
gegeven kookboek geeft niet
zomaar leuke recepten, maar
toont met foto's en toelichting de
basistechnieken van het koken.
Hiermee is het bij uitstek ge
schikt voor beginners in de keu
ken, maar blijft het ook een han
dig naslagwerk voor de ervaren
kok. Het toont de basistechnie
ken voor het op allerlei mameren
bereiden van vis, vlees, groente,
pasta, toetjes en gebak.
Inmiddels zijn er tien delen
verschenen in de reeks. Elk deel
is gewijd aan een specifiek the
ma, zoals soepen en sauzen, vlees,
pasta en rijst, en er is ook een
kinderkookboek. Te bestellen via
postbus 701,4870 CB Etten-Leur.
Snijd de lente-uitjes in ringen.
Verhit de olie en bak hierin de
helft van de lente-uitjes 2 min.
op een laag vuur. Voeg de
Smoorgroenten toe. Laat het
geheel 3 min. pruttelen. Rooster
de amandelen in een droge koe
kenpan goudbruin. Verwarm
dc oven voor op 220°C. Vet
een ovenvaste schaal in met boter.
Leg de tortilla' in de ovenvaste
schaal. Schep een flinke lepel
van het Smoorgroentemengsel in
de tortilla. Strooi er wat aman
delen en de helft van de geraspte
kaas over. Leg er 2 plakjes ham
op. Vouw de tortilla's dicht, leg
ze naast elkaar in de schaal en
strooi de rest van de kaas erover.
Laat de kaas in de hete oven in
ca. 15 min. smelten. Schep de
zure room en de achtergehouden
lente-uienringetjes erover. Geef
er een gemengde salade bij.
José van Mil
Van keukenprinse
tot chef-kok
Een van de best bewaar
keukengeheimen is natuurlijkfc
onderscheid tussen de keukc
prinses en de chef-kok. In po
tieve zin is de keukenprinses
gens Van Dale een vrouw
goed en lekker kan koken. In n
gatieve zin is het de benami
voor de keukenmeid.
De keukenmeid is een vro
welijke bediende die de spijz
helpt bereiden, maar die te
noten op haar zang heeft.
Kijken we naar de beteke
van de chef-kok (m), dan wo
die simpelweg omschreven,
iemand met verantwoordeli:
heid voor de keuken en
leiding over het person!
Opvallend is dat ook in onze!
het aantal vrouwelijke chef-ki
op één hand te tellen zijn.
Kortom, een kokend verv
tussen man en vrouw
HET MAKEN VAN BCTTER
KUN JE MAAR BETER AAN
DE KOE OVERLATEN
ECHTE BOTER,
V0UE MELK
EN DE BESTE
KRISTALSUIKER,..