Genieten van het Bourgondische leven
i
.75
Het avontuur van Vins
de Pays
Eten en driyken, een levenskunst
Andrélon
m
0
A
G
6
L
1
10
PROVINCIALE ZEEUWSE COURANT
VRIJDAG 26 FEBRUARI 1999
Advertentie
GOE
IEUWS
Verschijnt wekelijks in een oplage van 2.957.571 van Den Helder tot Maastricht.
die de Bourgogne rijk is voor u
Goed Nieuws van deze week
staat helemaal in het teken van
het goede leven, of beter gezegd
het Bourgondische leven.
Wij namen een kijkje in de
mooie Franse streek Bourgondië
of - op z'n Frans - Bourgogne,
een gebied met veel natuur en
cultuur. Deze Oost-Franse streek
is ook bekend vanwege de culi
naire hoogstandjes en de heer
lijke wijnen. En dus hebben we
de verschillende wijndistricten
op een rijtje gezet.
We gingen ook terug in de
historie, naar het huis van Bour
gondië, waar de Nederlandse
uitdrukking 'een echte Bour
gondiër' zijn herkomst vindt.
Tevens vindt u op deze pagi
na een tip voor echt Bourgon
disch tafelen in Nederland. Voor
het ultieme Bourgondische ge
voel raden wij u tenslotte een
originele Franse wijntherapie aan.
Bourgondisch tafelen
in Rotterdam
Wie eens lekker Bourgon
disch wil tafelen, denkt misschien
niet direct aan Rotterdam. Toch
wordt in restaurant Bourgon
disch aen de Macs elke zaterdag
een waar Bourgondisch feestmaal
aangericht.
Het restaurant in de Maasstad
is dan een echte middeleeuwse
herberg, waar bier en wijn rijke
lijk vloeien. Daar gaat u terug
naar de vijftiende eeuw. Naar de
tijd van romantische ridders,
mysterieuze magiërs, toverende
heksen, brouwende monniken,
barbiers met scherpe messen en
schoenpoetsers die laarzen laten
glimmen als een spiegel.
Er mag de hele avond - van
19.30 uur tot middernacht -
worden gegeten en gedronken.
Die tijd heeft u wel nodig, want
op het menu staat behalve stevige
soep met hompen boerenbrood
ook beenham, worst, kip, sud-
dervlees gestoofd in bier en ver
schillende Oudhollandse stamp
potten.
si -.T
Als u liever van deze Bour
gondische overdaad geniet in
besloten gezelschap van vrien
den, dan kunt u uw eigen partij
of bruiloft organiseren in
Bourgondisch aen de Maes.
Een echte
Bourgondiër
Iedereen weet wat bedoeld
wordt met 'een echte Bourgon
diër": een rondborstig gastvrij
persoon, die houdt van lekker
eten en feesten. Maar. waar komt
die uitdrukking eigenlijk van
daan? Waarschijnlijk is deze be
naming afgeleid van het middel
eeuwse 'Huis van Bourgondië'.
De hertogen van Bourgondië
stonden bekend om hun uitbun
dige levensstijl en hun voorliefde
voor pracht en praal.
Onder hun bewind kwamen
bouwkunst, literatuur en muziek
tot grote bloei. In de I5de eeuw
maakte ook het Graafschap
Holland deel uit van het
Bourgondische rijk. Vooral in
Zuid-Nederland was de invloed
groot en misschien dat Brabant
en de Bourgondische levensstijl
daarom nog altijd met elkaar zijn
verbonden.
Het idee klinkt Bourgon
disch. maar wijnkuuroord Les
Sources de Caudalie ligt toch
echt in een ander bekend Frans
wijngebied: Bordeaux.
Middenin de wijn
gaarden van Chateau
Smith Haut Lafitte,
één van de belang
rijkste wijnhuizen van
de streek, kunnen ku
rende gasten genieten
van de Vinothérapie
(wijntherapie). Deze
therapie gaat er van
uit dat wijn goed is
voor de mens. Niet
alleen om te drinken
- een glaasje wijn bij
het eten bevordert de
spijsvertering en vermindert
vetafzetting - maar ook om in te
baden of, in de vorm van crènies
of oliën, om op de huid te
smeren.
Wijnkuuroord
In 1995 zijn door het Cha
teau beauty- en gezondheidspro
ducten gebaseerd op wijnpitten
op de markt gebracht onder de
naam Caudalie. De producten
combineren onder andere rode
wijnextracten, druivenpitolie én
wijngist met bronwater en belo
ven vooral de veroudering van
de huid tegen te gaan. Aange
spoord door het succes van de
Caudalie-producten openen de
eigenaren in juni 1999 een heus
wijnkuuroord. Deze
Vinothérapie-kliniek
wordt geleid door
twee artsen, een hart
specialist en een
huidarts. Onder hun
begeleiding worden
de gasten vanaf deze
zomer verwend met
druivenpitmassage,
wijnbaden en pakkin
gen van druiven- en
plantenextracten. Pure
weelde voor hen die
het kunnen betalen.
Om de kuur compleet
te maken, kunnen de gasten wan
delen over 'het pad naar gezond
heid', waar badend door mineraal
water de voeten worden gemasseerd
door een plaveisel van ronde stenen.
Het goede
leven
Bij ons in de boekenkast staat
één boek over wijn. Nu drink ik
liever wijn dan dat ik erover lees.
Maar uit dat boek zijn me een
paar foto's bijgebleven. Ze stralen
iets uit dat voor mij alles met het
goede leven te maken heeft. Die
foto's gaan over het plukken van
druiven.
Je ziet een paar ranken in een
wijngaard, een groep mensen is
in de weer met manden en
kratten. Niet onder de bloedhete
zon zoals we die van de zomer
vakantie kennen. Gewoon een
prettig zonnetje. Er wordt hard
gewerkt, behalve op één foto.
mijn favoriet. Dan zit het hele
gezelschap aan tafel.
Voor een partijtje flink aan
pakken ben ik helemaal niet
bang, maar deze ene foto spreekt
me het meest aan
De grote ruwhouten tafel, de
grote oude bomen, de flessen
wijn op tafel. Een paar pannen
met... tja, laten we zeggen een
stevige stoofpot. Vers stokbrood.
Alles klopt. Er wordt royaal bij-
geschonken. Deze mensen heb
ben een paar uur gesjouwd, en
zitten nu in goed gezelschap te
genieten. Lekker buiten, onge
compliceerd.
Bij zo'n foto begin ik spon
taan te dagdromen van een ruv
stenen huisje ergens in een stil
Zuid-Frans boerendorp.
Al hoeven we voor het
Bourgondische leven niet eens
ver weg. In Zuid-Limburg
hebben we de Apostelhoeve, die
prima wijn van Hollandse bodem
produceert. Misschien moet ik
me daar eerst maar eens aan
melden als seizoenhulp bij de
druivenpluk. Dat schijnt zwaar
werk te zijn. Sta ik meteen weer
met beide benen op de grond.
Uw smaak verdient een Frans
Kruidigere gerechten, de
opkomst van de fusionkeuken,
onze smaak blijft niet eeuwig
hetzelfde. En de wijn? Ook die
ontwikkelt zich.
Een aantal Franse producen
ten komt nu met een grensver
leggend concept: Vins de Pays.
Kwaliteitswijnen die zich duide
lijk onderscheiden van de een
voudige tafelwijnen.
Globaal zijn er twee typen
Vins de Pays: terroirwijnen en
cépagewijnen. Terroir betekent:
de natuurlijke omgeving van de
wijn: de bodem, het klimaat en
de ligging van de wijngaard. Zij
bepalen het karakter van de wijn.
Maar niet iedere omgeving is
geschikt voor elke druivensoort.
In een terroirwijn worden
die druiven gebruikt die het beste
in dat gebied verbouwd kunnen
worden. Veelal bepalen tradities
de assemblage van de diverse
druivensoorten. Op het etiket
van een terroirwijn staat alleen de
naam van het herkomstgebied.
In tegenstelling tot de terroir
wijn is de cépagewijn altijd ge
maakt van één enkele druiven-
soort, 'cépage' op z'n Frans.
accent
Hoezeer de Fransen ook
hechten aan hun unieke terroir-
concept, ze zijn realistisch ge
noeg om creatief in te spelen op
de internationale vraag naar
cépagewijnen. En laten we wel
zijn, vrijwel alle 'mondiale' varië
teiten zijn van Franse origine!
Cabemet sauvignon wordt over
al op aarde geassocieerd met
grote rode Bordeaux, chardon-
nay met grote witte Bourgogne.
Onder Vins de Pays zijn vrij
wel alle Franse wijnstreken ver
tegenwoordigd. Het zwaartepunt
ligt in de Midi, d.w.z in gebie
den als Languedoc, Roussillon en
Provence. Andere belangrijke
streken zijn de Loire-vallei en
Gascogne.
Maar waar ze ook vandaan
komen, Vins de Pays bieden een
verrassende variatie aan stijlen en
smaken én blijven betaalbaar.
Een echte Franse Bourgondiër
geniet volop van de prachtige
lokale wijnen en zijn voor
treffelijke streekgerechten.
Wijnen uit andere gebieden
vindt hij maar niks en gerechten
die niet volgens grootmoeders
recept worden bereid, daar be
gint hij niet eens aan.
Chauvinistisch is het wel,
maar hij heeft ook een beetje
gelijk. Want gerechten als Boeuf
bourguignon, waarbij een heer
lijke Bourgogne wijn wordt ge
schonken, zijn heel erg lekker.
Boeuf bourguignon
Hoofdgerecht voor 4 personen
Voorbereidingstijd ca. 15 min.
Suddertijd ca. 2*/2 uur
2 teentjes knoflook 750 gr door
regen runderlappen in stukken van
4 cm 3 eetlepels bloem 50 gr boter
100 gr ontbijtspekblokjes 300gr
kleingesneden peen en uien '/^eet
lepel Provenfaalse kruiden zout,
peper '/2 l rode Bourgogne wijn
'/41 vleesbouillon
Hak of pers de knoflook fijn.
Wentel de stukken vlees door
de bloem. Verhit de boter in
een braadpan en bak de stukken
vlees met het spek rondom bruin.
Schep het vlees en het spek uit de
pan. Bak in dezelfde pan de
peen en uien en de knoflook in
ca. 5 minuten lichtbruin. Gere
geld omscheppen. Voeg de
kruiden, wat zout en peper, de
wijn en de bouillon toe en breng
het geheel aan de kook. Doe
het vlees weer in de pan en laat
het - op een heel laag vuur - met
het deksel op de pan zachtjes gaar
sudderen (2 a 3 uur). Roer het
vlees af en toe om en voeg op het
laatst eventueel nog wat zout en
peper toe.
Goed Nieuws-tip:
Lekker met gestoofde groene
kool en aardappelpuree. Geef er
ook stokbrood bij om er - zoals
een echte Bourgondiër dat doet -
de saus mee op te deppen.
José van Mil
De Bourgogne,
een wijnstreek
Natuurlijk horen goede tafel
wijnen echt bij het rijke Bour
gondische leven. Het wijngebied
van de Bourgogne strekt zich uit
van Dijon tot iets noordelijk van
Lyon. Het gebied is niet groot,
maar er komen wel heerlijke
wijnen vandaan. Dat kunt u zelf
proeven in de wijnhuizen van
Bourgondië- De wijndistricten
van de Bourgogne op een rij:
Chablis, een klein district waar
wijnen van de witte Char-
donnaydruif worden gemaakt.
Cöte de Nuits, hier komen de
rode Bourgognewijnen vandaan.
Cöte de Beautie, het (rode)
wijncentrum van de Bourgogne.
Maconnais, een van de grootste
districten waar de bekende
Maconwijnen vandaan komen.
Beaujolais, een streek van jonge,
fruitige wijnen, zoals de Beaujo
lais primeur.
Goed Nieuws van: -v- SKJ Mfcs ,-»p
Verzorgende Shampoo
diverse soorten, flacon 300 ml
KNIPKORTING
Alleen tegen inlevering van deze
coupon geldig bij Cl000 van donderdag
25 februari t/m woensdag 3 maart 1999.
'710408"009223
Andrélon heeft voor ieder haartype een eigen
shampoo gebaseerd op natuurlijke ingrediënten.
Andrélon) En er stralend uitzien.
Bourgondië, land van kunst en levensvreugde
Het landschap in de vier
Bourgondische departementen
Cöte-d'Or, Yonne, Nièvre en
Saöne-et-Loire is heuvelachtig
en groen. Bourgondië wordt
door de Fransen zelf 'le Pays
de l'Art et le Plaisir de Vivre'
- het land van Kunst en Levens
vreugde - genoemd.
In het hart van Bourgondië
ligt het natuurpark Morvan,
waar heerlijke wandelingen
kunnen worden gemaakt en
gezwommen kan worden in
de grote meren. In dit park
vindt u in het vooijaar volop
bloeiende narcissen en in de
zomer wilde aardbeien en
frambozen.
De belangrijkste wijn
gaarden bevinden zich in het
noorden van Cöte-d'Or.
Daar komen de rode Bour
gognewijnen vandaan, waar
de regio haar bekendheid aan
dankt. Bourgondië kent boven
dien een heel njke geschiedenis.
Zo zijn er in de tijd van het
Bourgondische rijk prachtige
kastelen gebouwd. Wie verder
terugwil in de tijd kan een
I brengen aan de
ten van de be
lt abdij van Cluny,
II teert uit de 10de
eeuw. In het stadje Autun vindt
u resten van twee poorten, een
toren en een amfitheater uit de
Romeinse tijd.
Dijon, de belangrijkste plaats
van Cöte-d'Or, is natuurlijk be
kend vanwege de lekkere scher
pe Dijon mosterd. Maar het is
ook een stad met vele beziens
waardigheden, zoals het paleis van
de hertogen van Bourgondië
aan de Place de Libération en
het Musée des Beaux Arts
met prachtige middeleeuwse
kunstschatten. Kortom, de
Bourgogne is een prachtige
streek met veel groen en
water, en met culinaire en
culturele verrassingen.
Voor meer informatie
over Bourgondië kunt u
bellen met het Frans
Verkeersbureau/Maison de la
France, tel. 0900 - 112 23 32
1,- p/min.).
J
IC
s
6
AVONDETEN?.
I MAAKT FtE
NIET UIT...
KIES JIJ
MAAR.
...KREEFTENSOEP. DE 6ESRHDE ZALM
IN AMANDELSAUS EN NOG EEN FEES