Genieten van het Bourgondische leven i .75 Het avontuur van Vins de Pays Eten en driyken, een levenskunst Andrélon m 0 A G 6 L 1 10 PROVINCIALE ZEEUWSE COURANT VRIJDAG 26 FEBRUARI 1999 Advertentie GOE IEUWS Verschijnt wekelijks in een oplage van 2.957.571 van Den Helder tot Maastricht. die de Bourgogne rijk is voor u Goed Nieuws van deze week staat helemaal in het teken van het goede leven, of beter gezegd het Bourgondische leven. Wij namen een kijkje in de mooie Franse streek Bourgondië of - op z'n Frans - Bourgogne, een gebied met veel natuur en cultuur. Deze Oost-Franse streek is ook bekend vanwege de culi naire hoogstandjes en de heer lijke wijnen. En dus hebben we de verschillende wijndistricten op een rijtje gezet. We gingen ook terug in de historie, naar het huis van Bour gondië, waar de Nederlandse uitdrukking 'een echte Bour gondiër' zijn herkomst vindt. Tevens vindt u op deze pagi na een tip voor echt Bourgon disch tafelen in Nederland. Voor het ultieme Bourgondische ge voel raden wij u tenslotte een originele Franse wijntherapie aan. Bourgondisch tafelen in Rotterdam Wie eens lekker Bourgon disch wil tafelen, denkt misschien niet direct aan Rotterdam. Toch wordt in restaurant Bourgon disch aen de Macs elke zaterdag een waar Bourgondisch feestmaal aangericht. Het restaurant in de Maasstad is dan een echte middeleeuwse herberg, waar bier en wijn rijke lijk vloeien. Daar gaat u terug naar de vijftiende eeuw. Naar de tijd van romantische ridders, mysterieuze magiërs, toverende heksen, brouwende monniken, barbiers met scherpe messen en schoenpoetsers die laarzen laten glimmen als een spiegel. Er mag de hele avond - van 19.30 uur tot middernacht - worden gegeten en gedronken. Die tijd heeft u wel nodig, want op het menu staat behalve stevige soep met hompen boerenbrood ook beenham, worst, kip, sud- dervlees gestoofd in bier en ver schillende Oudhollandse stamp potten. si -.T Als u liever van deze Bour gondische overdaad geniet in besloten gezelschap van vrien den, dan kunt u uw eigen partij of bruiloft organiseren in Bourgondisch aen de Maes. Een echte Bourgondiër Iedereen weet wat bedoeld wordt met 'een echte Bourgon diër": een rondborstig gastvrij persoon, die houdt van lekker eten en feesten. Maar. waar komt die uitdrukking eigenlijk van daan? Waarschijnlijk is deze be naming afgeleid van het middel eeuwse 'Huis van Bourgondië'. De hertogen van Bourgondië stonden bekend om hun uitbun dige levensstijl en hun voorliefde voor pracht en praal. Onder hun bewind kwamen bouwkunst, literatuur en muziek tot grote bloei. In de I5de eeuw maakte ook het Graafschap Holland deel uit van het Bourgondische rijk. Vooral in Zuid-Nederland was de invloed groot en misschien dat Brabant en de Bourgondische levensstijl daarom nog altijd met elkaar zijn verbonden. Het idee klinkt Bourgon disch. maar wijnkuuroord Les Sources de Caudalie ligt toch echt in een ander bekend Frans wijngebied: Bordeaux. Middenin de wijn gaarden van Chateau Smith Haut Lafitte, één van de belang rijkste wijnhuizen van de streek, kunnen ku rende gasten genieten van de Vinothérapie (wijntherapie). Deze therapie gaat er van uit dat wijn goed is voor de mens. Niet alleen om te drinken - een glaasje wijn bij het eten bevordert de spijsvertering en vermindert vetafzetting - maar ook om in te baden of, in de vorm van crènies of oliën, om op de huid te smeren. Wijnkuuroord In 1995 zijn door het Cha teau beauty- en gezondheidspro ducten gebaseerd op wijnpitten op de markt gebracht onder de naam Caudalie. De producten combineren onder andere rode wijnextracten, druivenpitolie én wijngist met bronwater en belo ven vooral de veroudering van de huid tegen te gaan. Aange spoord door het succes van de Caudalie-producten openen de eigenaren in juni 1999 een heus wijnkuuroord. Deze Vinothérapie-kliniek wordt geleid door twee artsen, een hart specialist en een huidarts. Onder hun begeleiding worden de gasten vanaf deze zomer verwend met druivenpitmassage, wijnbaden en pakkin gen van druiven- en plantenextracten. Pure weelde voor hen die het kunnen betalen. Om de kuur compleet te maken, kunnen de gasten wan delen over 'het pad naar gezond heid', waar badend door mineraal water de voeten worden gemasseerd door een plaveisel van ronde stenen. Het goede leven Bij ons in de boekenkast staat één boek over wijn. Nu drink ik liever wijn dan dat ik erover lees. Maar uit dat boek zijn me een paar foto's bijgebleven. Ze stralen iets uit dat voor mij alles met het goede leven te maken heeft. Die foto's gaan over het plukken van druiven. Je ziet een paar ranken in een wijngaard, een groep mensen is in de weer met manden en kratten. Niet onder de bloedhete zon zoals we die van de zomer vakantie kennen. Gewoon een prettig zonnetje. Er wordt hard gewerkt, behalve op één foto. mijn favoriet. Dan zit het hele gezelschap aan tafel. Voor een partijtje flink aan pakken ben ik helemaal niet bang, maar deze ene foto spreekt me het meest aan De grote ruwhouten tafel, de grote oude bomen, de flessen wijn op tafel. Een paar pannen met... tja, laten we zeggen een stevige stoofpot. Vers stokbrood. Alles klopt. Er wordt royaal bij- geschonken. Deze mensen heb ben een paar uur gesjouwd, en zitten nu in goed gezelschap te genieten. Lekker buiten, onge compliceerd. Bij zo'n foto begin ik spon taan te dagdromen van een ruv stenen huisje ergens in een stil Zuid-Frans boerendorp. Al hoeven we voor het Bourgondische leven niet eens ver weg. In Zuid-Limburg hebben we de Apostelhoeve, die prima wijn van Hollandse bodem produceert. Misschien moet ik me daar eerst maar eens aan melden als seizoenhulp bij de druivenpluk. Dat schijnt zwaar werk te zijn. Sta ik meteen weer met beide benen op de grond. Uw smaak verdient een Frans Kruidigere gerechten, de opkomst van de fusionkeuken, onze smaak blijft niet eeuwig hetzelfde. En de wijn? Ook die ontwikkelt zich. Een aantal Franse producen ten komt nu met een grensver leggend concept: Vins de Pays. Kwaliteitswijnen die zich duide lijk onderscheiden van de een voudige tafelwijnen. Globaal zijn er twee typen Vins de Pays: terroirwijnen en cépagewijnen. Terroir betekent: de natuurlijke omgeving van de wijn: de bodem, het klimaat en de ligging van de wijngaard. Zij bepalen het karakter van de wijn. Maar niet iedere omgeving is geschikt voor elke druivensoort. In een terroirwijn worden die druiven gebruikt die het beste in dat gebied verbouwd kunnen worden. Veelal bepalen tradities de assemblage van de diverse druivensoorten. Op het etiket van een terroirwijn staat alleen de naam van het herkomstgebied. In tegenstelling tot de terroir wijn is de cépagewijn altijd ge maakt van één enkele druiven- soort, 'cépage' op z'n Frans. accent Hoezeer de Fransen ook hechten aan hun unieke terroir- concept, ze zijn realistisch ge noeg om creatief in te spelen op de internationale vraag naar cépagewijnen. En laten we wel zijn, vrijwel alle 'mondiale' varië teiten zijn van Franse origine! Cabemet sauvignon wordt over al op aarde geassocieerd met grote rode Bordeaux, chardon- nay met grote witte Bourgogne. Onder Vins de Pays zijn vrij wel alle Franse wijnstreken ver tegenwoordigd. Het zwaartepunt ligt in de Midi, d.w.z in gebie den als Languedoc, Roussillon en Provence. Andere belangrijke streken zijn de Loire-vallei en Gascogne. Maar waar ze ook vandaan komen, Vins de Pays bieden een verrassende variatie aan stijlen en smaken én blijven betaalbaar. Een echte Franse Bourgondiër geniet volop van de prachtige lokale wijnen en zijn voor treffelijke streekgerechten. Wijnen uit andere gebieden vindt hij maar niks en gerechten die niet volgens grootmoeders recept worden bereid, daar be gint hij niet eens aan. Chauvinistisch is het wel, maar hij heeft ook een beetje gelijk. Want gerechten als Boeuf bourguignon, waarbij een heer lijke Bourgogne wijn wordt ge schonken, zijn heel erg lekker. Boeuf bourguignon Hoofdgerecht voor 4 personen Voorbereidingstijd ca. 15 min. Suddertijd ca. 2*/2 uur 2 teentjes knoflook 750 gr door regen runderlappen in stukken van 4 cm 3 eetlepels bloem 50 gr boter 100 gr ontbijtspekblokjes 300gr kleingesneden peen en uien '/^eet lepel Provenfaalse kruiden zout, peper '/2 l rode Bourgogne wijn '/41 vleesbouillon Hak of pers de knoflook fijn. Wentel de stukken vlees door de bloem. Verhit de boter in een braadpan en bak de stukken vlees met het spek rondom bruin. Schep het vlees en het spek uit de pan. Bak in dezelfde pan de peen en uien en de knoflook in ca. 5 minuten lichtbruin. Gere geld omscheppen. Voeg de kruiden, wat zout en peper, de wijn en de bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Doe het vlees weer in de pan en laat het - op een heel laag vuur - met het deksel op de pan zachtjes gaar sudderen (2 a 3 uur). Roer het vlees af en toe om en voeg op het laatst eventueel nog wat zout en peper toe. Goed Nieuws-tip: Lekker met gestoofde groene kool en aardappelpuree. Geef er ook stokbrood bij om er - zoals een echte Bourgondiër dat doet - de saus mee op te deppen. José van Mil De Bourgogne, een wijnstreek Natuurlijk horen goede tafel wijnen echt bij het rijke Bour gondische leven. Het wijngebied van de Bourgogne strekt zich uit van Dijon tot iets noordelijk van Lyon. Het gebied is niet groot, maar er komen wel heerlijke wijnen vandaan. Dat kunt u zelf proeven in de wijnhuizen van Bourgondië- De wijndistricten van de Bourgogne op een rij: Chablis, een klein district waar wijnen van de witte Char- donnaydruif worden gemaakt. Cöte de Nuits, hier komen de rode Bourgognewijnen vandaan. Cöte de Beautie, het (rode) wijncentrum van de Bourgogne. Maconnais, een van de grootste districten waar de bekende Maconwijnen vandaan komen. Beaujolais, een streek van jonge, fruitige wijnen, zoals de Beaujo lais primeur. Goed Nieuws van: -v- SKJ Mfcs ,-»p Verzorgende Shampoo diverse soorten, flacon 300 ml KNIPKORTING Alleen tegen inlevering van deze coupon geldig bij Cl000 van donderdag 25 februari t/m woensdag 3 maart 1999. '710408"009223 Andrélon heeft voor ieder haartype een eigen shampoo gebaseerd op natuurlijke ingrediënten. Andrélon) En er stralend uitzien. Bourgondië, land van kunst en levensvreugde Het landschap in de vier Bourgondische departementen Cöte-d'Or, Yonne, Nièvre en Saöne-et-Loire is heuvelachtig en groen. Bourgondië wordt door de Fransen zelf 'le Pays de l'Art et le Plaisir de Vivre' - het land van Kunst en Levens vreugde - genoemd. In het hart van Bourgondië ligt het natuurpark Morvan, waar heerlijke wandelingen kunnen worden gemaakt en gezwommen kan worden in de grote meren. In dit park vindt u in het vooijaar volop bloeiende narcissen en in de zomer wilde aardbeien en frambozen. De belangrijkste wijn gaarden bevinden zich in het noorden van Cöte-d'Or. Daar komen de rode Bour gognewijnen vandaan, waar de regio haar bekendheid aan dankt. Bourgondië kent boven dien een heel njke geschiedenis. Zo zijn er in de tijd van het Bourgondische rijk prachtige kastelen gebouwd. Wie verder terugwil in de tijd kan een I brengen aan de ten van de be lt abdij van Cluny, II teert uit de 10de eeuw. In het stadje Autun vindt u resten van twee poorten, een toren en een amfitheater uit de Romeinse tijd. Dijon, de belangrijkste plaats van Cöte-d'Or, is natuurlijk be kend vanwege de lekkere scher pe Dijon mosterd. Maar het is ook een stad met vele beziens waardigheden, zoals het paleis van de hertogen van Bourgondië aan de Place de Libération en het Musée des Beaux Arts met prachtige middeleeuwse kunstschatten. Kortom, de Bourgogne is een prachtige streek met veel groen en water, en met culinaire en culturele verrassingen. Voor meer informatie over Bourgondië kunt u bellen met het Frans Verkeersbureau/Maison de la France, tel. 0900 - 112 23 32 1,- p/min.). J IC s 6 AVONDETEN?. I MAAKT FtE NIET UIT... KIES JIJ MAAR. ...KREEFTENSOEP. DE 6ESRHDE ZALM IN AMANDELSAUS EN NOG EEN FEES

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1999 | | pagina 10