Bad Den Osse niet meer openbaar PROOF Millennium PZC Ad Stouten BV College halveert subsidie Beachpop Symposium over humaan asielbeleid Mosselhandel mag lekzakken gebruiken Regels of niet, veel chefkoks serveren nog een rood bief je zeeland ;20 Camping Brouwershaven kan investeringen voor eisen provincie niet opbrengen ONZE SCHOENEN ZIJN vrijdag 29 januari 1999 door Marcel Modde BROUWERSHAVEN - Het zwembad van camping Den Os- se in Brouwershaven is komend seizoen niet langer toegankelijk voor inwoners van het stadje. De exploitant wil van het open bare karakter van het bassin af. omdat de kosten die daarmee gepaard gaan niet meer opwe gen tegen de opbrengsten. Daarbij gaat het zowel om het inhuren van extra personeel als de investeringen die moeten worden gedaan om te voldoen aan de strenge eisen van de pro vincie. aldus campingbeheer ster E. Sorger. Volgens Sorger wordt de laatste jaren door mensen uit Brouwer shaven en omgeving nog slechts zeer sporadisch gebruik ge maakt van het openluchtzwem bad „Als we gemiddeld geno men over het hele seizoen vijftien mensen hebben die hier een kaartje komen kopen, dan zijn het er veel." Sorger wijt die sterk teruggelopen belangstel ling aan de aantrekkingskracht van de overdekte baden in de nabije recreatieparken Port Greve en Port Zélande. „Voor die er waren, was het hier wel druk met lokaal publiek. Vooral wat de jeugd aangaat. Maar die andere baden zijn voor hen denk ik zoveel interessanter, dat je de jongeren hier amper meer ziet." In de oorspronkelijke exploita- tieovereerdcomst (uit 1976) tus sen de toenmalige recreatieon- Heinkenszand vreest dumpzaak HEINKENSZAND - De leden van de winkeliersvereniging Winbela in Heinkenszand ma ken zich ernstige zorgen over de eventuele vestiging van een fac tor}- outlet centre (foe) in Goes. In een brief aan het college van burgemeester en wethouders van Goes sluit Winbela zich aan bij de eis van de collega's in de Goese binnenstad. Er moet een gedegen onderzoek komen naar de effecten op de middenstand in de wijde omtrek. De Hein- kenszandse winkeliers vrezen een verschraling van het win kelaanbod, niet alleen in Goes maar ook in kleinschaliger koopcentra als Heinkenszand. dernemer en de voormalige gemeente Brouwershaven, was de realisatie van een openbaar zwembad als voorwaarde ver bonden aan de toestemming om op die locatie een camping te mogen beginnen. Burgemeester en wethouders van Schouwen- Duiveland zijn nu evenwel be reid die bepaling op verzoek van de huidige exploitant te schrap pen. Eisen „Voor een openbaar bad gelden strenge eisen van de provincie. Eén van die eisen is dat er conti nu toezicht moet zijn van een badmeester, maar daarnaast spelen ook de milieuhygiëni sche voorwaarden een belang rijke rol. Dat betekent dat de ex ploitant dit seizoen flink zou moeten investeren voor een hele beperkte groep bezoekers. Die situatie lijkt ook ons niet reëel", aldus verantwoordelijk wet houder G. van de Velde-de Wil de. Het verzoek om het bad aan de openbaarheid te onttrekken, wordt nog deze maand voorge legd aan de gemeenteraad Het zwembad van Den Osse gaat in mei weer open voor pu bliek. Volgens Sorger is het niet de bedoeling vanaf dat moment rigoureus de deur in het slot te gooien voor mensen van buiten de camping. „We zullen dat rus tig afbouwen. Als er nog iemand komt die een kaartje wil kopen, valt daar heus wel een mouw aan te passen. Waar het ons vooral om gaat, is dat wij straks niet meer iemand bij de kassa moeten neerzetten, die vervol gens de hele dag niets te doen heeft. Ook hoeven we geen bad meester meer in te huren voor het hele seizoen." Toezicht Sorger geeft aan dat het primai re toezicht op de zwemmers straks wordt gedaan via video camera's die rond het bassin ko men te hangen en worden ge koppeld aan een centrale balie. Tijdens de piekweken in de zo mer lijkt het haar raadzaam nog wel een badmeester neer te zet ten, in verband met extra veilig heid voor kleine kinderen. „En verder loopt personeel van ons wel honderd keer per dag langs dat zwembad, dus die kunnen gelijktijdig ook nog een oogje in het zeil houden." Beachpop (hier in '97) is elk jaar weer goed voor duizenden bezoekers. door Piet Kleemans RENESSE - De Stichting Beachpop komt met een gat van vijfduizend gulden begro ting te zitten. Vorig jaar kregen de organisa toren van het jaarlijkse tweedaagse mu ziekfestival tienduizend gulden subsidie van de gemeente, maar voor de editie 1999 zit er niet meer dan vijfduizend gulden in. Dat de Stichting Beachpop er dit jaar zo be kaaid vanaf komt, heeft volgens een ambte naar van de gemeente verschillende oorza ken. De financiële situatie van de gemeente is weinig rooskleurig en daarnaast is het de bedoeling dat het muziekfestival zich op termijn zelf bedruipt. „Dat is ook bespro ken met de mensen van de stichting en die willen zelf ook die kant op." „Klopt", beaamt voorzitter van de Stich ting Beachpop M. Verseput. „Er is een drie jarenplan voor Beachpop, maar om dat uit te kunnen voeren is wel weer kapitaal no dig. Daarom is het zonde dat de gemeente lijke subsidie nu wordt gehalveerd." De Stichting Beachpop had bij de gemeente een subsidie van vijftienduizend gulden aange vraagd. „We hadden er wel rekening mee gehouden dat het tien- in plaats van vijf tienduizend zou worden, maar dat het maar vijfduizend gulden zou worden hadden we niet verwacht", zegt Verseput. Treurig Hij zegt nog geen idee te hebben hoe het gat in de begroting voor Beachpop '99 moet worden gedicht Verseput laat zich door de tegenslag niet uit het veld slaan. De voorbe reidingen voor Beachpop '99, gepland voor vrijdag 11 en zaterdag 12 juni, gaan gewoon door en het belooft nog groter en afwisse lender te worden dan alle voorgaande edi ties. Naast de gebruikelijke live-acts en een 'dance-tent' wordt het programma aange vuld met optredens van Zeeuwse theaterge zelschappen. Verder komt er een strandveld, compleet met beachvolleybalvelden, inline-skateba- nen en een wigwam waar moegedanste be zoekers even bij kunnen komen. Verder staat er een grote eettent en wie zonder con tant geld zit, kan de op het festivalterrein geinstalleerde pin-automaat gebruiken. De programmering is nog niet rond. Wel vrijwel zeker is dat Zeelands trots op popge- bied, Blof, op het BeachpoppocÜum zal staan en de stichting is ook in onderhande ling met twee grote buitenlandse bands. Over de namen laat Verseput zich nog niet uit. foto Pieter Honhoff door Marcel Modde ZIERIKZEE - Verrekken of vertrekken', onder die titel wordt maandag 15 februari in Zierikzee een mini-symposium gehouden over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers op Schouwen-Duiveland. Op de bijeenkomst wordt onder meer ingegaan op de vraag in welke mate de gemeente en de geloof gemeenschappen bijdragen aan een humaan asielbeleid, of dat ze die verantwoordelijkheid primair overlaten aan de lande lijke overheid. Schouwen-Duiveland kent naast een asielzoekerscentrum (AZC) in Burgh-Haamstede twee zogeheten aanvullende opvangcentra (AVO) in Zierik zee, waar vluchtelingen in af wachting zijn van de afhande ling van hun asielaanvraag. Op een groot aantal verzoeken volgt uiteindelijk een negatief besluit. Desondanks willen of kunnen vele mensen die een af wijzing hebben gekregen Ne derland niet verlaten. Dikwijls is daar een gegronde reden voor, zo is de ervaring van de diverse hulpverlenende in stanties. Ze hebben geen geldige reispapieren. het land van her komst weigert die te verstrek ken of de mensen in kwestie vrezen bij terugkeer ernstige problemen. Ze verkiezen de ille galiteit in Nederland, met alle risico's en problemen van dien. Oplossing Soms is er nog de mogelijkheid via een nieuwe procedure als nog tot een oplossing te komen. Dat kost evenwel tijd en voor die overbruggende periode is er opvang nodig. Vooral kerkge meenschappen worden in zon situatie regelmatig met de vraag geconfronteerd of zij willen zor gen voor tijdelijk onderdak en onderhoud. Eén van de instan ties in Zeeland die zich daar mee bezighoudt, is de Stichting IN- LIA samen met het Provinciaal Kerkcentrum en het vanuit het Leger des Heils gesteunde Soci aal Kultureel Werk in Zierikzee de initiatiefnemers van het mi ni-symposium. Het programma van de bijeen komst in het Multi Functioneel Centrum aan de De Huybert- straat begint om 20 uur met een filmvertoning en een inleiding over het werk van INLIA Na dien is er een forumdiscussie met G. Burger van INLIA regio directeur AVO-Zuidwest C. Wiessner, de Schouwse wet houder Dvan der Wekken (soci ale zaken) en kerkpredikant D van Esveld door Mieke van der Jagt YERSEKE - De mosselhandela ren in Yerseke mogen hun verse waar blijven verpakken in de lek- en stankvrije verpakkin gen, waarop het mosselbedrijf Prins Dingemanse octrooi heeft. De president van de Rechtbank in Den Haag heeft het gebruik van de lekzakken niet willen verbieden. Prins Dingemanse had daar in een kort geding om gevraagd. Tot dat duidelijk is of het octrooi van Prins Dingemanse over eind blijft, wil de rechter geen uitspraak doen. Prins Dingemanse vroeg oc trooi aan op de dubbele verpak kingen, waaraan stoffen wor den toegevoegd die de mosselen nat en vers en dus stankvrij hou den. Het octrooi werd toegewe zen, maar meteen aangevochten door negen andere Yersekse mosselhandelaren, die claimen dat de wijze van verpakken ont wikkeld en beproefd is over de hele breedte van de mosselbran che. Bij het Bureau voor Indu striële Eigendom in Rijswijk hebben de negen gevraagd het octrooi nietig te verklaren. Het Bureau in Rijswijk onder zoekt de aanvraag, hoort de verschillende partijen en for muleert een advies aan de Oc- trooiraad, die beslist of het oc trooi nietig wordt verklaard of niet. De President van de Recht bank wil het nietigheidsadvies afwachten alvorens een uit spraak te doen over een verbod. Het advies moet uiterlijk in mei bekend zijn. door Winnie van Dam VLISSINGEN - Ober. doe mij maar een biefstukje. Nee, niet medium. Rood graag, lekker bloederig. Een doorsnee bestel ling zult u misschien denken, maar het is er wel één waar een beetje oplettende kok wat extra aandacht aan besteedt. Dat komt door de alsmaar strenger wordende Europese hygiënere gels. Volgens sommige insiders zijn die zelfs zo streng dat het culinair en gastronomisch ge zien onmogelijk is een maaltijd te serveren zoals dat hoort. Een stuk vlees bijvoorbeeld moet volgens die richtlijnen een kern- temperatuur hebben gehad van 75 graden. Je sappige biefstukje verandert dan al snel in een stooflap. Sinds 1995 geldt voor de horeca een meuwe hygiënecode, beter bekend als HACCP Hazard Analysis Critical Control Point). Aanvankelijk nam de in spectie van Gezondheidsbe scherming Waren en Veterinaire zaken (voorheen de Keurings dienst van Waren) de code niet zo hoog op, maar de laatste tijd wordt er steeds vaker gecontro leerd. Ook de keuken ontspringt de spreekwoordelijke dans niet. De controlerend ambtenaar zit overal met zijn neus bovenop en in. Van snijplanken tot tempe ratuur van het vlees en logboe ken, die het keukenpersoneel nauwkeurig moet bijhouden. Hierin moet het alle temperatu ren noteren: de tempera tuur van een leverantie vlees, de tempe ratuur van de ruimte waarin die partij wordt opgeslagen, hoe veel graden het vlees is als het uit de koeling komt en uiteinde lijk hoe warm het is als het dam pend wordt opgediend Een 'voedsel vei 1 ighei dssysteem' heet dit ook wel in vaktermen. De kok is namelijk zelf verant woordelijk voor de veiligheid van het voedsel. En als iemand onwel wordt, moet hij doormid del van zijn logboek kunnen aantonen dat hij daar niet debet aan is. Goed systeem „Ja, ik ondervind hinder van het werken met een logboek. Maar dan wel goede hinder", ver klaart chefkok P. van der Werf van Auberge Maritime in Zie rikzee. Hij vindt het een goed systeem, zeker met het oog op kleinere bedrijven. „Kleine res taurants hebben vaak een oude, vieze keuken. Die hebben meer Volgens de Europese hygiëneregels moet een biefstukje een kern- temperatuur hebben van 75 graden, te heet voor een rood stuk vlees. Maar bij de meeste Zeeuwse chefkoks krijgt de gast bloederige bief als hij dat blieft. foto Lex de Meester onderhoud nodig. Op deze ma nier worden ze gedwongen. Ze moeten wel hè." En wat de bief stuk betreft Die krijgt een klant zo bloody als hij zelf wil. Chefkok J. Walraven van lunch- café het Stadhuis in Goes kan zich wel vinden in Van der Werfs mening. Hij vindt het zelfs een pluspunt dat er zo'n strenge controle is. „Vroeger lette de Keuringsdienst alleen op het eindproduct, maar tegenwoor dig hoort de keuken ook daar- bij." Walraven geeft toe dat de berei ding van voedsel op deze manier vreselijk bewerkelijk is, maar bij hem staat voorop dat het doel de middelen heiligt. Walra ven weet ook wel dat een bief stuk eigenlijk medium of door bakken moet zijn, maar een klant staat bij de chef hoog in het vaandel. „Als iemand een rood stuk vlees wil, krijgt hij dat. En wordt 'ie ziek, dan is dat niet zijn verantwoordelijkheid, maar die van mij." Chefkok R. Henderikse van Het Groot Paradijs in Middelburg houdt er dezelfde mening op na. „Ik verkoop, dus ik ben verant woordelijk. Een kok moet de verantwoordelijkheid nemen voor het stuk wat van de grill komt Daar heb ik geen moeite mee. Ik durf daarvoor zelfs hon derd procent garant te staan." Henderikse moet nog een 'leuke anekdote' van het hart. „Een collega van mij had eens een nachtmerrie waarin hij voor de rechter moest verschijnen, om dat hij lekker had gekookt. Bij het ontwaken nam hij zich voor om nooit meer in te zitten over de strenge regels. Hij zou voort aan alleen nog maar lekker ko ken." Henderikse bekommerde zich nooit om de controle op de hygi ene. Volgens eigen zeggen werkt hij al negentien jaar volgens die strenge eisen. Hij schreef het al leen nooit op. Hinder onder vindt hij er niet van. „Het werkt alleen wel belemmerend, omdat ik dagelijks anderhalve man meer in moet zetten. Ik twijfel niet aan de bedoeling van de strenge regels, maar de uitvoe ring ervan is haast onmogelijk. We moeten alles op papier zet ten en dat is vreselijk lastig." Eigen risico Ook bij de static nsrestauratie in Middelburg werkt het keuken- personeel mee aan de hygiëne code. „Wij werken hier met het FIFO (First In First Out)-sys- teem", legt R. Eland uit. Wat er het eerst in gaat, moet er dus ook weer als eerste uit. Bovendien krijgt de keuken de stukken vlees geproportioneerd en ver pakt aangeleverd. Op die ma nier probeert het personeel de kans op bacteriën zo klein mo gelijk te houden. Natuurlijk serveert zij op ver zoek een rode biefstuk „De be diening vertelt, als het goed is, dat de klant uiteraard een bloe derig stuk vlees kan krijgen. Op eigen risico wel te verstaan. Het is als met autorijden. Je moet voor je eigen veiligheid een riem om doen Doe je dat niet. Tja, dan moet je dat zelf maar we ten." VAN BOMMEL, VAN LIER, AVANG GREVE, CAMEL, CATERPILLAR LUMBERJACK BLACKSTONE BUFFLOX, CLARKS SIOUX, MEPHISTO ROCKPORT PANAMA JACK TIMBERLAND BAD BOYS RHODE, RIEKER U krijgt een houten schoenspanner (t.w v 24,95) kado bij aankoop van één van de in deze advertentie vermelde merken Havenplein 13 - 4301 JD - Zierikzee Zandpad 6 3241 GX Middelharnis Autodemontagebedrijf Verkoop van grote sortering gebruikte en nieuwe onderdelen. Inkoop van sloop- en schade-auto's Bij inname van uw sloopauto, afgifte van onginele RDW vrijwaringsbewijs. UdvanStiba A.R.N. Ringweg 1a - Oosterland Telefoon 0111-482130 LEDEREN S T O E L B E KL E Dl NG EXTRA WORTELNOTENHOUT AIRCONDITIONING LICHTMETALEN VELGEN ABS EN DUBBELE AIRBAG JE KUNT NIET ALLES HEBBEN MAAR WEL HEEL VEEL De Rover 600 Cambridge is een ideale bediening. Aan alles is gedacht. Eigen- zakenauto. Hij laat namelijk niets te lijk bestaat er nog maar één wens. En wensen over. Wat dacht u van elektrisch natuurlijk is ook die te vervullen. U verstelbare spiegels of standaard rgpm, heeft namelijk al een Rover 600 een alarminstallatie met afstands- Wsjj Cambridge vanaf fl 48.990,-. ROVER 600 Prij»- en >pcClfK«[irwi);igingcn voorbehouden AUTO VENTURA B.V. Verrijn Stuartweg 10, Goes Telefoon 0113 - 222498

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1999 | | pagina 38