Bad Den Osse niet meer openbaar
PROOF
Millennium
PZC
Ad Stouten BV
College halveert subsidie Beachpop
Symposium over
humaan asielbeleid
Mosselhandel mag
lekzakken gebruiken
Regels of niet, veel chefkoks
serveren nog een rood bief je
zeeland
;20
Camping Brouwershaven kan investeringen voor eisen provincie niet opbrengen
ONZE SCHOENEN ZIJN
vrijdag 29 januari 1999
door Marcel Modde
BROUWERSHAVEN - Het
zwembad van camping Den Os-
se in Brouwershaven is komend
seizoen niet langer toegankelijk
voor inwoners van het stadje.
De exploitant wil van het open
bare karakter van het bassin af.
omdat de kosten die daarmee
gepaard gaan niet meer opwe
gen tegen de opbrengsten.
Daarbij gaat het zowel om het
inhuren van extra personeel als
de investeringen die moeten
worden gedaan om te voldoen
aan de strenge eisen van de pro
vincie. aldus campingbeheer
ster E. Sorger.
Volgens Sorger wordt de laatste
jaren door mensen uit Brouwer
shaven en omgeving nog slechts
zeer sporadisch gebruik ge
maakt van het openluchtzwem
bad „Als we gemiddeld geno
men over het hele seizoen
vijftien mensen hebben die hier
een kaartje komen kopen, dan
zijn het er veel." Sorger wijt die
sterk teruggelopen belangstel
ling aan de aantrekkingskracht
van de overdekte baden in de
nabije recreatieparken Port
Greve en Port Zélande. „Voor
die er waren, was het hier wel
druk met lokaal publiek. Vooral
wat de jeugd aangaat. Maar die
andere baden zijn voor hen denk
ik zoveel interessanter, dat je de
jongeren hier amper meer ziet."
In de oorspronkelijke exploita-
tieovereerdcomst (uit 1976) tus
sen de toenmalige recreatieon-
Heinkenszand
vreest dumpzaak
HEINKENSZAND - De leden
van de winkeliersvereniging
Winbela in Heinkenszand ma
ken zich ernstige zorgen over de
eventuele vestiging van een fac
tor}- outlet centre (foe) in Goes.
In een brief aan het college van
burgemeester en wethouders
van Goes sluit Winbela zich aan
bij de eis van de collega's in de
Goese binnenstad. Er moet een
gedegen onderzoek komen naar
de effecten op de middenstand
in de wijde omtrek. De Hein-
kenszandse winkeliers vrezen
een verschraling van het win
kelaanbod, niet alleen in Goes
maar ook in kleinschaliger
koopcentra als Heinkenszand.
dernemer en de voormalige
gemeente Brouwershaven, was
de realisatie van een openbaar
zwembad als voorwaarde ver
bonden aan de toestemming om
op die locatie een camping te
mogen beginnen. Burgemeester
en wethouders van Schouwen-
Duiveland zijn nu evenwel be
reid die bepaling op verzoek van
de huidige exploitant te schrap
pen.
Eisen
„Voor een openbaar bad gelden
strenge eisen van de provincie.
Eén van die eisen is dat er conti
nu toezicht moet zijn van een
badmeester, maar daarnaast
spelen ook de milieuhygiëni
sche voorwaarden een belang
rijke rol. Dat betekent dat de ex
ploitant dit seizoen flink zou
moeten investeren voor een hele
beperkte groep bezoekers. Die
situatie lijkt ook ons niet reëel",
aldus verantwoordelijk wet
houder G. van de Velde-de Wil
de. Het verzoek om het bad aan
de openbaarheid te onttrekken,
wordt nog deze maand voorge
legd aan de gemeenteraad
Het zwembad van Den Osse
gaat in mei weer open voor pu
bliek. Volgens Sorger is het niet
de bedoeling vanaf dat moment
rigoureus de deur in het slot te
gooien voor mensen van buiten
de camping. „We zullen dat rus
tig afbouwen. Als er nog iemand
komt die een kaartje wil kopen,
valt daar heus wel een mouw
aan te passen. Waar het ons
vooral om gaat, is dat wij straks
niet meer iemand bij de kassa
moeten neerzetten, die vervol
gens de hele dag niets te doen
heeft. Ook hoeven we geen bad
meester meer in te huren voor
het hele seizoen."
Toezicht
Sorger geeft aan dat het primai
re toezicht op de zwemmers
straks wordt gedaan via video
camera's die rond het bassin ko
men te hangen en worden ge
koppeld aan een centrale balie.
Tijdens de piekweken in de zo
mer lijkt het haar raadzaam nog
wel een badmeester neer te zet
ten, in verband met extra veilig
heid voor kleine kinderen. „En
verder loopt personeel van ons
wel honderd keer per dag langs
dat zwembad, dus die kunnen
gelijktijdig ook nog een oogje in
het zeil houden."
Beachpop (hier in '97) is elk jaar weer goed voor duizenden bezoekers.
door Piet Kleemans
RENESSE - De Stichting Beachpop komt
met een gat van vijfduizend gulden begro
ting te zitten. Vorig jaar kregen de organisa
toren van het jaarlijkse tweedaagse mu
ziekfestival tienduizend gulden subsidie
van de gemeente, maar voor de editie 1999
zit er niet meer dan vijfduizend gulden in.
Dat de Stichting Beachpop er dit jaar zo be
kaaid vanaf komt, heeft volgens een ambte
naar van de gemeente verschillende oorza
ken. De financiële situatie van de gemeente
is weinig rooskleurig en daarnaast is het de
bedoeling dat het muziekfestival zich op
termijn zelf bedruipt. „Dat is ook bespro
ken met de mensen van de stichting en die
willen zelf ook die kant op."
„Klopt", beaamt voorzitter van de Stich
ting Beachpop M. Verseput. „Er is een drie
jarenplan voor Beachpop, maar om dat uit
te kunnen voeren is wel weer kapitaal no
dig. Daarom is het zonde dat de gemeente
lijke subsidie nu wordt gehalveerd." De
Stichting Beachpop had bij de gemeente een
subsidie van vijftienduizend gulden aange
vraagd. „We hadden er wel rekening mee
gehouden dat het tien- in plaats van vijf
tienduizend zou worden, maar dat het maar
vijfduizend gulden zou worden hadden we
niet verwacht", zegt Verseput.
Treurig
Hij zegt nog geen idee te hebben hoe het gat
in de begroting voor Beachpop '99 moet
worden gedicht Verseput laat zich door de
tegenslag niet uit het veld slaan. De voorbe
reidingen voor Beachpop '99, gepland voor
vrijdag 11 en zaterdag 12 juni, gaan gewoon
door en het belooft nog groter en afwisse
lender te worden dan alle voorgaande edi
ties. Naast de gebruikelijke live-acts en een
'dance-tent' wordt het programma aange
vuld met optredens van Zeeuwse theaterge
zelschappen.
Verder komt er een strandveld, compleet
met beachvolleybalvelden, inline-skateba-
nen en een wigwam waar moegedanste be
zoekers even bij kunnen komen. Verder
staat er een grote eettent en wie zonder con
tant geld zit, kan de op het festivalterrein
geinstalleerde pin-automaat gebruiken.
De programmering is nog niet rond. Wel
vrijwel zeker is dat Zeelands trots op popge-
bied, Blof, op het BeachpoppocÜum zal
staan en de stichting is ook in onderhande
ling met twee grote buitenlandse bands.
Over de namen laat Verseput zich nog niet
uit.
foto Pieter Honhoff
door Marcel Modde
ZIERIKZEE - Verrekken of
vertrekken', onder die titel
wordt maandag 15 februari in
Zierikzee een mini-symposium
gehouden over de opvang van
uitgeprocedeerde asielzoekers
op Schouwen-Duiveland. Op de
bijeenkomst wordt onder meer
ingegaan op de vraag in welke
mate de gemeente en de geloof
gemeenschappen bijdragen aan
een humaan asielbeleid, of dat
ze die verantwoordelijkheid
primair overlaten aan de lande
lijke overheid.
Schouwen-Duiveland kent
naast een asielzoekerscentrum
(AZC) in Burgh-Haamstede
twee zogeheten aanvullende
opvangcentra (AVO) in Zierik
zee, waar vluchtelingen in af
wachting zijn van de afhande
ling van hun asielaanvraag. Op
een groot aantal verzoeken
volgt uiteindelijk een negatief
besluit. Desondanks willen of
kunnen vele mensen die een af
wijzing hebben gekregen Ne
derland niet verlaten.
Dikwijls is daar een gegronde
reden voor, zo is de ervaring van
de diverse hulpverlenende in
stanties. Ze hebben geen geldige
reispapieren. het land van her
komst weigert die te verstrek
ken of de mensen in kwestie
vrezen bij terugkeer ernstige
problemen. Ze verkiezen de ille
galiteit in Nederland, met alle
risico's en problemen van dien.
Oplossing
Soms is er nog de mogelijkheid
via een nieuwe procedure als
nog tot een oplossing te komen.
Dat kost evenwel tijd en voor
die overbruggende periode is er
opvang nodig. Vooral kerkge
meenschappen worden in zon
situatie regelmatig met de vraag
geconfronteerd of zij willen zor
gen voor tijdelijk onderdak en
onderhoud. Eén van de instan
ties in Zeeland die zich daar mee
bezighoudt, is de Stichting IN-
LIA samen met het Provinciaal
Kerkcentrum en het vanuit het
Leger des Heils gesteunde Soci
aal Kultureel Werk in Zierikzee
de initiatiefnemers van het mi
ni-symposium.
Het programma van de bijeen
komst in het Multi Functioneel
Centrum aan de De Huybert-
straat begint om 20 uur met een
filmvertoning en een inleiding
over het werk van INLIA Na
dien is er een forumdiscussie
met G. Burger van INLIA regio
directeur AVO-Zuidwest
C. Wiessner, de Schouwse wet
houder Dvan der Wekken (soci
ale zaken) en kerkpredikant D
van Esveld
door Mieke van der Jagt
YERSEKE - De mosselhandela
ren in Yerseke mogen hun verse
waar blijven verpakken in de
lek- en stankvrije verpakkin
gen, waarop het mosselbedrijf
Prins Dingemanse octrooi
heeft. De president van de
Rechtbank in Den Haag heeft
het gebruik van de lekzakken
niet willen verbieden. Prins
Dingemanse had daar in een
kort geding om gevraagd. Tot
dat duidelijk is of het octrooi
van Prins Dingemanse over
eind blijft, wil de rechter geen
uitspraak doen.
Prins Dingemanse vroeg oc
trooi aan op de dubbele verpak
kingen, waaraan stoffen wor
den toegevoegd die de mosselen
nat en vers en dus stankvrij hou
den. Het octrooi werd toegewe
zen, maar meteen aangevochten
door negen andere Yersekse
mosselhandelaren, die claimen
dat de wijze van verpakken ont
wikkeld en beproefd is over de
hele breedte van de mosselbran
che. Bij het Bureau voor Indu
striële Eigendom in Rijswijk
hebben de negen gevraagd het
octrooi nietig te verklaren.
Het Bureau in Rijswijk onder
zoekt de aanvraag, hoort de
verschillende partijen en for
muleert een advies aan de Oc-
trooiraad, die beslist of het oc
trooi nietig wordt verklaard of
niet. De President van de Recht
bank wil het nietigheidsadvies
afwachten alvorens een uit
spraak te doen over een verbod.
Het advies moet uiterlijk in mei
bekend zijn.
door Winnie van Dam
VLISSINGEN - Ober. doe mij
maar een biefstukje. Nee, niet
medium. Rood graag, lekker
bloederig. Een doorsnee bestel
ling zult u misschien denken,
maar het is er wel één waar een
beetje oplettende kok wat extra
aandacht aan besteedt. Dat
komt door de alsmaar strenger
wordende Europese hygiënere
gels. Volgens sommige insiders
zijn die zelfs zo streng dat het
culinair en gastronomisch ge
zien onmogelijk is een maaltijd
te serveren zoals dat hoort. Een
stuk vlees bijvoorbeeld moet
volgens die richtlijnen een kern-
temperatuur hebben gehad van
75 graden. Je sappige biefstukje
verandert dan al snel in een
stooflap.
Sinds 1995 geldt voor de horeca
een meuwe hygiënecode, beter
bekend als HACCP Hazard
Analysis Critical Control
Point). Aanvankelijk nam de in
spectie van Gezondheidsbe
scherming Waren en Veterinaire
zaken (voorheen de Keurings
dienst van Waren) de code niet
zo hoog op, maar de laatste tijd
wordt er steeds vaker gecontro
leerd.
Ook de keuken ontspringt de
spreekwoordelijke dans niet. De
controlerend ambtenaar zit
overal met zijn neus bovenop en
in. Van snijplanken tot tempe
ratuur van het vlees en logboe
ken, die het keukenpersoneel
nauwkeurig moet bijhouden.
Hierin moet het alle temperatu
ren noteren: de tempera tuur van
een leverantie vlees, de tempe
ratuur van de ruimte waarin die
partij wordt opgeslagen, hoe
veel graden het vlees is als het
uit de koeling komt en uiteinde
lijk hoe warm het is als het dam
pend wordt opgediend Een
'voedsel vei 1 ighei dssysteem'
heet dit ook wel in vaktermen.
De kok is namelijk zelf verant
woordelijk voor de veiligheid
van het voedsel. En als iemand
onwel wordt, moet hij doormid
del van zijn logboek kunnen
aantonen dat hij daar niet debet
aan is.
Goed systeem
„Ja, ik ondervind hinder van het
werken met een logboek. Maar
dan wel goede hinder", ver
klaart chefkok P. van der Werf
van Auberge Maritime in Zie
rikzee. Hij vindt het een goed
systeem, zeker met het oog op
kleinere bedrijven. „Kleine res
taurants hebben vaak een oude,
vieze keuken. Die hebben meer
Volgens de Europese hygiëneregels moet een biefstukje een kern-
temperatuur hebben van 75 graden, te heet voor een rood stuk vlees.
Maar bij de meeste Zeeuwse chefkoks krijgt de gast bloederige bief
als hij dat blieft. foto Lex de Meester
onderhoud nodig. Op deze ma
nier worden ze gedwongen. Ze
moeten wel hè." En wat de bief
stuk betreft Die krijgt een
klant zo bloody als hij zelf wil.
Chefkok J. Walraven van lunch-
café het Stadhuis in Goes kan
zich wel vinden in Van der Werfs
mening. Hij vindt het zelfs een
pluspunt dat er zo'n strenge
controle is. „Vroeger lette de
Keuringsdienst alleen op het
eindproduct, maar tegenwoor
dig hoort de keuken ook daar-
bij."
Walraven geeft toe dat de berei
ding van voedsel op deze manier
vreselijk bewerkelijk is, maar
bij hem staat voorop dat het
doel de middelen heiligt. Walra
ven weet ook wel dat een bief
stuk eigenlijk medium of door
bakken moet zijn, maar een
klant staat bij de chef hoog in
het vaandel. „Als iemand een
rood stuk vlees wil, krijgt hij
dat. En wordt 'ie ziek, dan is dat
niet zijn verantwoordelijkheid,
maar die van mij."
Chefkok R. Henderikse van Het
Groot Paradijs in Middelburg
houdt er dezelfde mening op na.
„Ik verkoop, dus ik ben verant
woordelijk. Een kok moet de
verantwoordelijkheid nemen
voor het stuk wat van de grill
komt Daar heb ik geen moeite
mee. Ik durf daarvoor zelfs hon
derd procent garant te staan."
Henderikse moet nog een 'leuke
anekdote' van het hart. „Een
collega van mij had eens een
nachtmerrie waarin hij voor de
rechter moest verschijnen, om
dat hij lekker had gekookt. Bij
het ontwaken nam hij zich voor
om nooit meer in te zitten over
de strenge regels. Hij zou voort
aan alleen nog maar lekker ko
ken."
Henderikse bekommerde zich
nooit om de controle op de hygi
ene. Volgens eigen zeggen werkt
hij al negentien jaar volgens die
strenge eisen. Hij schreef het al
leen nooit op. Hinder onder
vindt hij er niet van. „Het werkt
alleen wel belemmerend, omdat
ik dagelijks anderhalve man
meer in moet zetten. Ik twijfel
niet aan de bedoeling van de
strenge regels, maar de uitvoe
ring ervan is haast onmogelijk.
We moeten alles op papier zet
ten en dat is vreselijk lastig."
Eigen risico
Ook bij de static nsrestauratie in
Middelburg werkt het keuken-
personeel mee aan de hygiëne
code. „Wij werken hier met het
FIFO (First In First Out)-sys-
teem", legt R. Eland uit. Wat er
het eerst in gaat, moet er dus ook
weer als eerste uit. Bovendien
krijgt de keuken de stukken
vlees geproportioneerd en ver
pakt aangeleverd. Op die ma
nier probeert het personeel de
kans op bacteriën zo klein mo
gelijk te houden.
Natuurlijk serveert zij op ver
zoek een rode biefstuk „De be
diening vertelt, als het goed is,
dat de klant uiteraard een bloe
derig stuk vlees kan krijgen. Op
eigen risico wel te verstaan. Het
is als met autorijden. Je moet
voor je eigen veiligheid een riem
om doen Doe je dat niet. Tja,
dan moet je dat zelf maar we
ten."
VAN BOMMEL, VAN LIER, AVANG
GREVE, CAMEL, CATERPILLAR
LUMBERJACK
BLACKSTONE
BUFFLOX, CLARKS
SIOUX, MEPHISTO
ROCKPORT
PANAMA JACK
TIMBERLAND
BAD BOYS
RHODE, RIEKER
U krijgt een houten
schoenspanner
(t.w v 24,95) kado bij
aankoop van één van
de in deze advertentie
vermelde merken
Havenplein 13 - 4301 JD - Zierikzee
Zandpad 6 3241 GX Middelharnis
Autodemontagebedrijf
Verkoop van grote sortering gebruikte en nieuwe onderdelen.
Inkoop van sloop- en schade-auto's
Bij inname van uw sloopauto, afgifte van onginele
RDW vrijwaringsbewijs.
UdvanStiba A.R.N.
Ringweg 1a - Oosterland
Telefoon 0111-482130
LEDEREN S T O E L B E KL E Dl NG
EXTRA WORTELNOTENHOUT
AIRCONDITIONING
LICHTMETALEN VELGEN
ABS EN DUBBELE AIRBAG
JE KUNT NIET ALLES HEBBEN
MAAR WEL HEEL VEEL
De Rover 600 Cambridge is een ideale bediening. Aan alles is gedacht. Eigen-
zakenauto. Hij laat namelijk niets te lijk bestaat er nog maar één wens. En
wensen over. Wat dacht u van elektrisch natuurlijk is ook die te vervullen. U
verstelbare spiegels of standaard rgpm, heeft namelijk al een Rover 600
een alarminstallatie met afstands- Wsjj Cambridge vanaf fl 48.990,-.
ROVER 600
Prij»- en >pcClfK«[irwi);igingcn voorbehouden
AUTO VENTURA B.V.
Verrijn Stuartweg 10, Goes
Telefoon 0113 - 222498