2.39
Groente/ 'n bron van vitaminen!
J
.00
Diepvries: snel klaar en net
zoveel vitaminen
Maggi Basis voor Soep:
Groenten
Top 10
Wel eens gehoord van...
Net als
het baasje
M5
Vroeger maakten we er een potje van
XyliFresh
Junior
100%
Xylitol.
Roergebakken groente het lekkerst
SPRUITJES?
PROVINCIALE ZEEUWSE COURANT
VRIJDAG 16 OKTOBER 199^
Advertentie
GOE
IEUWS
Verschijnt wekelijks in een oplage van 4.402.899 van Den Helder tot Maastricht.
Dat groente bijzonder
belangrijk voor onze gezond
heid is, weten wij eigenlijk
allemaal inmiddels wel.
Tweehonderd gram groente
per dag en het zal stukken
beter met ons gaan.
Wat de bereiding van
groente betreft, zijn wij de
laatste jaren flink aan het ver
anderen.
Wie herinnert zich oma
niet, die 's middags de lof-
schotel al op het vuur zette
zodat het 's avonds lekker gaar
was? Of andijviestamppotten
waarin de smaak van andijvie
nog heel in de verte aanwezig
was? Om van vitaminen maar
niet te spreken, die had oma
door de gootsteen gespoeld of
in de soep verwerkt.
Nee, wij weten nu wel
beter. Rauwe lof met stukjes
appel en walnoten, of stamp
pot met wat rauwe andijvie
erdoorheen. En wat dacht u
van roerbakken; snel en ge
zond. Vitaminen laten wij
niet meer verloren gaan.
Deze week een groente
aflevering van Goed Nieuws
met weetjes en interessante
feiten.
Menigeen heeft last van een
schuldgevoel als het om diep
vriesgroente gaat. De buurvrouw
komt met een mand vol verse
groente van de markt. Ze sjouwt,
snijdt, wast en wast nog eens.
Maar u mikt een kant en
klaar pakje groente in de magne
tron, in de pan of in een wok;
tien minuten later staat de maal
tijd op tafel.
Zou die diepvriesgroente
nou net zo gezond zijn als die
lekkere verse groente?
Jawel. De diepvriesgroente
wordt geoogst als het vitamine
gehalte optimaal is. Hierna wordt
de groente schoongemaakt, ge
blancheerd en zo snel mogelijk
ingevroren. De fabrieken waarin
de groente wordt verwerkt, staan
bijna altijd midden in de velden.
Omdat de groente zo snel wordt
verwerkt, blijft de smaak en het
vitaminegehalte behouden. Dit
weet men omdat diepvriesgroen
te streng gecontroleerd wordt.
Een verpakking met daarin
'deelblokjes' is bijzonder handig;
u gooit de groente in de gewens
te portie in de pan en de rest
zet u terug in de diepvries. Want
eenmaal ontdooid mag u diep
vriesproducten niet nog eens
opnieuw invriezen.
U zou zelfs voor diverse
familieleden andere diepvries
groente klaar kunnen maken,
zonder dat dit veel extra tijd kost.
Kortom, diepvries is een vol
waardig alternatief voor vers.
Het is dus niet zo vreemd dat de
meest tijdrovende en onhandige
groente, spinazie, de meeste ver
kochte diepvriesgroente is.
Een pan heerlijke, zelfgemaakte
soep in één kwartier.
Aan de basis van een pan zelfgemaakte soep staat voortaan
de nieuwste vondst van Maggi: Basis voor Soep.
U doet een flesje
Basis voor Soep in
de pan, voegt water
toe en brengt dit
geheel aan de
kook. U doet er
ingrediënten bij die
u lekker vindt,
zoals verse soep
groente, gehakt
balletjes, vermicelli, preiringetjes of stukjes kipfilet, af
hankelijk van welke basis u gebruikt. U laat alles even
zachtjes doorkoken en in een kwartier zet u een soep op
tafel zoals alleen u die kunt maken.
Maggi Basis voor Soep is verkrijgbaar in drie varianten:
Groentesoep, Tomatensoep en Kippensoep. Een aanrader!
Het aanbod van groente
wordt steeds gevarieerder in
Nederland. Maar wat eten
we nu het liefst?
Bloemkool
2. Uien
3. Komkommers
4. Tomaten
5. Worteltjes
6. Gemengde groente
7. Witlof
8. Peulvruchten
9. Sla
10. Prei
En dit zijn de vijf populairste
diepvriesgroenten.
1. Spinazie (in alle variaties)
2. Tuinerwten
3. Gemengde groenteschotels
4. Rode kool
5. Sperziebonen
Bron: Greenery, 1997.
Amsoi: Een zachte, pittige blad
groente met grote, groene, licht—
gekartelde ovale bladeren.
Paksoi: Komt net als Amsoi en
Choisum uit Oost-Azië. Een
kropvorm, knapperig met een
zoetige, licht peperige smaak.
Choisum: Familie van de Chi
nese kool. Koken als witte kool
of roerbakken.
Kouseband: Een lange, dunne
tropische boon die zoeter en
pittiger is dan onze sperzieboon
en die veel gebruikt wordt in
Suriname.
Tayerblad: Tropische knol uit
o.a. Zuid-Amerika, waaruit grote
pijlvormige bladeren groeien,
ook wel boterblad genoemd.
Madame Jeanette: Een zeer
scherpe en aromatische peper uit
Midden-Amerika.
Boulanger: Een langwerpige,
Surinaamse aubergine die zachter
van smaak is dan de traditionele.
OSO Sweet onion: Grote ui uit
het Andesgebergte in Chili. Snij
den zonder tranen en een milde,
frisse smaak.
Gele courgette: Een mediterraan
familielid van de pompoen; pit
tiger dan de gewone courgette.
Patisson: Ziet eruit als een plat
te, witte pompoen. De smaak zit
tussen een courgette en een
pompoen in. Patisson komt oor
spronkelijk uit Israël.
Stoneleeks: Minipreitjes uit Eu
ropa die langer en dunner zijn
dan bosuitjes. Ze hebben een frisse
en pittige smaak en zowel het wit
als het groen kunt u gebruiken.
Okra: Okra's (ladyfingers), die
eruit zien als een flinke en stevige
groene peper, hebben een pittige
smaak. De Okra vindt z'n oor
sprong in het Midden-Oosten.
De kleine soort is geliefd in
Marokko, de grotere soort in de
Creoolse keuken.
Vorige weck had ik Skipper,
de hond van een vriendin te lo
geren. Ze moest voor haar werk
naar het buitenland en had mij
gevraagd een weekje op hem te
passen. Daar ik zelf ook een honc
heb, was het de eerste dag een
drukte van belang omdat beide
honden toch wel aan elkaar
moesten wennen.
Maar de tweede dag veran
derde dat. Skipper werd stiller en
het bleek dat hij zijn eten van de
vorige dag niet had aangeroerd
Toen hij ook de derde dag het ver
tikte om iets tot zich te nemen
begon ik ongerust te worden.
's Avonds zat ik op de bank
aardappelen te schillen toen plot
seling de telefoon ging. Ik zette
m'n bak met aardappels op de
salontafel en nam de telefoon op
Toen ik halverwege het gesprek
even omkeek, zag ik tot m'n
verbazing m'n logéhond met z
kop in de aardappelbak.
Meneer stond op z'n dooie
gemak de schillen op te eten!
Aan mijn uitroep dat 'ie daar
onmiddellijk mee op moest hou
den gaf hij geen gehoor. Ik moesl
hem er echt uittrekken!
Om een uur of 8 belde
vriendin. Hoe het met Skipper
ging. Om het schillenverhaal
moest ze lachen; ze was helemaa
vergeten te vertellen dat Skipper
alleen maar vegetarisch at. Zeil
was ze namelijk ook vegetariër
en zo had ze de hond ook opge
voed. De volgende dag werd het
nog gekker. Ik had hem bij wij-,
ze van vanatie een wortel gege
ven. Prompt nam hij hem in z'n
bek en liep er mee naar de tuin
Daar werd de wortel begraven.
Parmantig kwam onze gast even
later weer binnenlopen. Vegeta-.
risme kan soms bijzondere vor-.
men aannemen.
Groente
abonnement
Maar liefst 27.000 Nederlan
ders hoeven niet meer iedere dag
te piekeren wat ze die dag zullen
eten. Zij hebben een groente
abonnement. Zo'n abonnement
(vanaf ƒ10,- voor twee perso
nen) is een tas waarin voor vier
dagen groente, en desgewenst
ook fruit zit. Allemaal biologisch
geteeld. Bij iedere tas zit een
nieuwsbrief met infonnade over
groente en fruit, tips en lekkere
recepten.
Ook mediterrane producten,
en zelfs exotische groente, krijgt
u thuis in uw tas. Deze week zit
er o.a. bloemkool, prei, ijsbergsla
en taugé in. De porties zijn afge
stemd op uw wensen; er zijn vijf
verschillende soorten abonne
menten. Voor informatie kunt u
terecht bij uw groenteman of een
natuurvoedingswinkel bij u in de
buurt.
Zoetstof
goed voor
kinderoren
RUSWUK
Een dagelijkse dosis van
de zoetstof xylitol ver
kleint de kans op ooront
steking bij kinderen aan
zienlijk.
Dat is de conclusie van
een onderzoek, waarvan de
resultaten in het blad Pe
diatrics van de Amerikaan
se academie voor kinderge
neeskunde staan. Volgens
de onderzoekers wordt de
kans op een middenooront
steking bij kinderen die
xylitol nemen met 40 pro
cent verkleind De 857 kin
deren die aan het onder
zoek meededen kregen
stroop, hoesttabletjes en
kauwgom waar de zoetstof
in zat Kauwgum helpt het
best. De hoesttabletjes le
ken geen enkele effect te
hebben. Middenoorontste
king is een van de infecties
die bij vooral kleine kinde
ren veel voorkomt. (Reu
ters)
Verschenen in de
Nederlandse Pers
Bron: Dagblad van Almere
Goed Nieuws van:
Iglo lentespinazie
Italia of Room. Bladspinazie met
Italiaanse groente en kruiden
of met room
KNIPKORTING
Alleen tegen inlevering van deze
coupon geldig bij Cl 000 van donderdag
15 t/m woensdag 21 oktober 1998.
Tot ver na de Middeleeuwen
bestonden onze warme maaltij
den vooral uit graanpappen, pan
nenkoeken en stoofpotten.
Stoofpotten maakten wij met
bonen, knollen, kool of erwten.
Als de aardappel aan het eind
van de 18e eeuw aan z'n opmars
in Nederland begint, verschuift
langzaam maar zeker ons voe
dingspatroon.
Stamppot werd ons belang
rijkste warme eten. Tot die tijd
aten wij voornamelijk grove
groentesoorten zoals wortelen,
rapen en kolen. Daar kwam in
deze periode verandering in; we
gingen bloemkool, andijvie,
komkommer, selderij en kervel
erbij eten.
In de tweede helft van de 19e
eeuw ontwikkelde zich in de
hogere klasse de warme maaltijd,
die wij nu nog steeds kennen:
aardappelen, vlees en groente.
De lagere klasse kon deze
drie dingen niet tegelijk klaarma
ken. Men had maar één vuur tot
z'n beschikking, dus was men
genoodzaakt éénpansmaaltijden
te bereiden. In die tijd kwam
langzaam de productie van for
nuizen op gang.
Tot en met de jaren dertig
waren wij er in Nederland van
overtuigd dat rauwe groente bij
zonder slecht voor de gezond
heid was. In Duitsland at men in
die tijd al 'rohkost'. Wij vonden
dat je de groente vooral lang
moest koken. Vroeger gooiden
wij nooit het kookwater van
groente weg, maar dat gebruik
ten wij als basis voor soep.
Gelukkig maar, want na al dat
gekook zaten in de groente zelf
niet zoveel vitaminen meer.
Stamppotten bleven tot in de
vijftigerjaren onze favoriete kost.
Hadden wij in 1956 nog
maar de keus uit 25 verschillende
soorten groenten, nu is dat zeker
verdrievoudigd. Rauwkost en
uitheemse groente zijn dus pas
een fenomeen van de laatste
veertig jaar. Door de verbeterde
infrastructuur, ook met het bui
tenland, en door voorlichtings
campagnes van de overheid
weten wij nu hoe belangrijk
groente voor ons is.
Dat kan alleen maar lïnox zijn!
Voor je het weet, is het weer tijd voor stamppot Maar
dan wèt met rookworst van Unox. Lekker gekruid
en heerlijk sappig zoals rookworst hoort te zijn.
Gelukkig is
als enige
gezoet met
Van alle groentebereidingen
vind ik roerbakken het lekkerst.
Als de groente fris is en nog net
een beetje knapperig, behoudt ze
haar eigen smaak zo goed.
Bovendien gaat roerbakken
lekker snel. Het geheim van
roerbakken zit 'm in de tempera
tuur van de wok (of braadpan),
die moet gloeiend heet zijn!
Roergebakken pompoen
met prei en paprika
Bijgerecht voor 2 personen
Bereidingstijd: 10 minuten
200 g geschilde pompoen 1 prei
1 rode. mini-paprika en 1 gele
mini-paprika 2 teentjes knoflook
3 eetlepels slaolie Vz eetlepel ker
riepoeder 2 eetlepels sojasaus
9z dl sinaasappelsap '/2-1 eet
lepel sambal oelek zout, peper
Snijd de pompoen in stukjes
van ca. 3 centimeter, de prei en
de paprikaatjes in smalle ringen
(verwijder de zaadlijsten van de
paprikaatjes). Pel en snipper de
teentjes knoflook. Zet een wok
of diepe braadpan op het hoog
ste vuur van het fornuis en laat
hem gloeiend heet worden.
Giet de olie erin en voeg als
deze begint te dampen de groen
te toe. Roerbak de groente 3
minuten. Voeg de knoflook en
het kerriepoeder toe en roerbak
deze 1 minuut mee. Roer de
sojasaus, het sinaasappelsap,
sambal en zout en peper naar
smaak door het gerecht en
warm het nog even door.
Goed Nieuws-tip:
Lekker bij kip of vis met gekook
te rijst of mihoen. José van Mil
EEN LEUGEN DIE JE MAAR EEN KEER
AAN JE KINDEREN KUNT VERTELLEN.
•VERTEL DE WAARHEID «is w/rr
MAAR TN BEDEKTE TERMEN.
GELOGEN.
EMILY DICKINSON
DA'S
EEN
LEUGEN.
AteUAEL fgyriiV
GEVULD NET
SLAGROOM.