2.39 Groente/ 'n bron van vitaminen! J .00 Diepvries: snel klaar en net zoveel vitaminen Maggi Basis voor Soep: Groenten Top 10 Wel eens gehoord van... Net als het baasje M5 Vroeger maakten we er een potje van XyliFresh Junior 100% Xylitol. Roergebakken groente het lekkerst SPRUITJES? PROVINCIALE ZEEUWSE COURANT VRIJDAG 16 OKTOBER 199^ Advertentie GOE IEUWS Verschijnt wekelijks in een oplage van 4.402.899 van Den Helder tot Maastricht. Dat groente bijzonder belangrijk voor onze gezond heid is, weten wij eigenlijk allemaal inmiddels wel. Tweehonderd gram groente per dag en het zal stukken beter met ons gaan. Wat de bereiding van groente betreft, zijn wij de laatste jaren flink aan het ver anderen. Wie herinnert zich oma niet, die 's middags de lof- schotel al op het vuur zette zodat het 's avonds lekker gaar was? Of andijviestamppotten waarin de smaak van andijvie nog heel in de verte aanwezig was? Om van vitaminen maar niet te spreken, die had oma door de gootsteen gespoeld of in de soep verwerkt. Nee, wij weten nu wel beter. Rauwe lof met stukjes appel en walnoten, of stamp pot met wat rauwe andijvie erdoorheen. En wat dacht u van roerbakken; snel en ge zond. Vitaminen laten wij niet meer verloren gaan. Deze week een groente aflevering van Goed Nieuws met weetjes en interessante feiten. Menigeen heeft last van een schuldgevoel als het om diep vriesgroente gaat. De buurvrouw komt met een mand vol verse groente van de markt. Ze sjouwt, snijdt, wast en wast nog eens. Maar u mikt een kant en klaar pakje groente in de magne tron, in de pan of in een wok; tien minuten later staat de maal tijd op tafel. Zou die diepvriesgroente nou net zo gezond zijn als die lekkere verse groente? Jawel. De diepvriesgroente wordt geoogst als het vitamine gehalte optimaal is. Hierna wordt de groente schoongemaakt, ge blancheerd en zo snel mogelijk ingevroren. De fabrieken waarin de groente wordt verwerkt, staan bijna altijd midden in de velden. Omdat de groente zo snel wordt verwerkt, blijft de smaak en het vitaminegehalte behouden. Dit weet men omdat diepvriesgroen te streng gecontroleerd wordt. Een verpakking met daarin 'deelblokjes' is bijzonder handig; u gooit de groente in de gewens te portie in de pan en de rest zet u terug in de diepvries. Want eenmaal ontdooid mag u diep vriesproducten niet nog eens opnieuw invriezen. U zou zelfs voor diverse familieleden andere diepvries groente klaar kunnen maken, zonder dat dit veel extra tijd kost. Kortom, diepvries is een vol waardig alternatief voor vers. Het is dus niet zo vreemd dat de meest tijdrovende en onhandige groente, spinazie, de meeste ver kochte diepvriesgroente is. Een pan heerlijke, zelfgemaakte soep in één kwartier. Aan de basis van een pan zelfgemaakte soep staat voortaan de nieuwste vondst van Maggi: Basis voor Soep. U doet een flesje Basis voor Soep in de pan, voegt water toe en brengt dit geheel aan de kook. U doet er ingrediënten bij die u lekker vindt, zoals verse soep groente, gehakt balletjes, vermicelli, preiringetjes of stukjes kipfilet, af hankelijk van welke basis u gebruikt. U laat alles even zachtjes doorkoken en in een kwartier zet u een soep op tafel zoals alleen u die kunt maken. Maggi Basis voor Soep is verkrijgbaar in drie varianten: Groentesoep, Tomatensoep en Kippensoep. Een aanrader! Het aanbod van groente wordt steeds gevarieerder in Nederland. Maar wat eten we nu het liefst? Bloemkool 2. Uien 3. Komkommers 4. Tomaten 5. Worteltjes 6. Gemengde groente 7. Witlof 8. Peulvruchten 9. Sla 10. Prei En dit zijn de vijf populairste diepvriesgroenten. 1. Spinazie (in alle variaties) 2. Tuinerwten 3. Gemengde groenteschotels 4. Rode kool 5. Sperziebonen Bron: Greenery, 1997. Amsoi: Een zachte, pittige blad groente met grote, groene, licht— gekartelde ovale bladeren. Paksoi: Komt net als Amsoi en Choisum uit Oost-Azië. Een kropvorm, knapperig met een zoetige, licht peperige smaak. Choisum: Familie van de Chi nese kool. Koken als witte kool of roerbakken. Kouseband: Een lange, dunne tropische boon die zoeter en pittiger is dan onze sperzieboon en die veel gebruikt wordt in Suriname. Tayerblad: Tropische knol uit o.a. Zuid-Amerika, waaruit grote pijlvormige bladeren groeien, ook wel boterblad genoemd. Madame Jeanette: Een zeer scherpe en aromatische peper uit Midden-Amerika. Boulanger: Een langwerpige, Surinaamse aubergine die zachter van smaak is dan de traditionele. OSO Sweet onion: Grote ui uit het Andesgebergte in Chili. Snij den zonder tranen en een milde, frisse smaak. Gele courgette: Een mediterraan familielid van de pompoen; pit tiger dan de gewone courgette. Patisson: Ziet eruit als een plat te, witte pompoen. De smaak zit tussen een courgette en een pompoen in. Patisson komt oor spronkelijk uit Israël. Stoneleeks: Minipreitjes uit Eu ropa die langer en dunner zijn dan bosuitjes. Ze hebben een frisse en pittige smaak en zowel het wit als het groen kunt u gebruiken. Okra: Okra's (ladyfingers), die eruit zien als een flinke en stevige groene peper, hebben een pittige smaak. De Okra vindt z'n oor sprong in het Midden-Oosten. De kleine soort is geliefd in Marokko, de grotere soort in de Creoolse keuken. Vorige weck had ik Skipper, de hond van een vriendin te lo geren. Ze moest voor haar werk naar het buitenland en had mij gevraagd een weekje op hem te passen. Daar ik zelf ook een honc heb, was het de eerste dag een drukte van belang omdat beide honden toch wel aan elkaar moesten wennen. Maar de tweede dag veran derde dat. Skipper werd stiller en het bleek dat hij zijn eten van de vorige dag niet had aangeroerd Toen hij ook de derde dag het ver tikte om iets tot zich te nemen begon ik ongerust te worden. 's Avonds zat ik op de bank aardappelen te schillen toen plot seling de telefoon ging. Ik zette m'n bak met aardappels op de salontafel en nam de telefoon op Toen ik halverwege het gesprek even omkeek, zag ik tot m'n verbazing m'n logéhond met z kop in de aardappelbak. Meneer stond op z'n dooie gemak de schillen op te eten! Aan mijn uitroep dat 'ie daar onmiddellijk mee op moest hou den gaf hij geen gehoor. Ik moesl hem er echt uittrekken! Om een uur of 8 belde vriendin. Hoe het met Skipper ging. Om het schillenverhaal moest ze lachen; ze was helemaa vergeten te vertellen dat Skipper alleen maar vegetarisch at. Zeil was ze namelijk ook vegetariër en zo had ze de hond ook opge voed. De volgende dag werd het nog gekker. Ik had hem bij wij-, ze van vanatie een wortel gege ven. Prompt nam hij hem in z'n bek en liep er mee naar de tuin Daar werd de wortel begraven. Parmantig kwam onze gast even later weer binnenlopen. Vegeta-. risme kan soms bijzondere vor-. men aannemen. Groente abonnement Maar liefst 27.000 Nederlan ders hoeven niet meer iedere dag te piekeren wat ze die dag zullen eten. Zij hebben een groente abonnement. Zo'n abonnement (vanaf ƒ10,- voor twee perso nen) is een tas waarin voor vier dagen groente, en desgewenst ook fruit zit. Allemaal biologisch geteeld. Bij iedere tas zit een nieuwsbrief met infonnade over groente en fruit, tips en lekkere recepten. Ook mediterrane producten, en zelfs exotische groente, krijgt u thuis in uw tas. Deze week zit er o.a. bloemkool, prei, ijsbergsla en taugé in. De porties zijn afge stemd op uw wensen; er zijn vijf verschillende soorten abonne menten. Voor informatie kunt u terecht bij uw groenteman of een natuurvoedingswinkel bij u in de buurt. Zoetstof goed voor kinderoren RUSWUK Een dagelijkse dosis van de zoetstof xylitol ver kleint de kans op ooront steking bij kinderen aan zienlijk. Dat is de conclusie van een onderzoek, waarvan de resultaten in het blad Pe diatrics van de Amerikaan se academie voor kinderge neeskunde staan. Volgens de onderzoekers wordt de kans op een middenooront steking bij kinderen die xylitol nemen met 40 pro cent verkleind De 857 kin deren die aan het onder zoek meededen kregen stroop, hoesttabletjes en kauwgom waar de zoetstof in zat Kauwgum helpt het best. De hoesttabletjes le ken geen enkele effect te hebben. Middenoorontste king is een van de infecties die bij vooral kleine kinde ren veel voorkomt. (Reu ters) Verschenen in de Nederlandse Pers Bron: Dagblad van Almere Goed Nieuws van: Iglo lentespinazie Italia of Room. Bladspinazie met Italiaanse groente en kruiden of met room KNIPKORTING Alleen tegen inlevering van deze coupon geldig bij Cl 000 van donderdag 15 t/m woensdag 21 oktober 1998. Tot ver na de Middeleeuwen bestonden onze warme maaltij den vooral uit graanpappen, pan nenkoeken en stoofpotten. Stoofpotten maakten wij met bonen, knollen, kool of erwten. Als de aardappel aan het eind van de 18e eeuw aan z'n opmars in Nederland begint, verschuift langzaam maar zeker ons voe dingspatroon. Stamppot werd ons belang rijkste warme eten. Tot die tijd aten wij voornamelijk grove groentesoorten zoals wortelen, rapen en kolen. Daar kwam in deze periode verandering in; we gingen bloemkool, andijvie, komkommer, selderij en kervel erbij eten. In de tweede helft van de 19e eeuw ontwikkelde zich in de hogere klasse de warme maaltijd, die wij nu nog steeds kennen: aardappelen, vlees en groente. De lagere klasse kon deze drie dingen niet tegelijk klaarma ken. Men had maar één vuur tot z'n beschikking, dus was men genoodzaakt éénpansmaaltijden te bereiden. In die tijd kwam langzaam de productie van for nuizen op gang. Tot en met de jaren dertig waren wij er in Nederland van overtuigd dat rauwe groente bij zonder slecht voor de gezond heid was. In Duitsland at men in die tijd al 'rohkost'. Wij vonden dat je de groente vooral lang moest koken. Vroeger gooiden wij nooit het kookwater van groente weg, maar dat gebruik ten wij als basis voor soep. Gelukkig maar, want na al dat gekook zaten in de groente zelf niet zoveel vitaminen meer. Stamppotten bleven tot in de vijftigerjaren onze favoriete kost. Hadden wij in 1956 nog maar de keus uit 25 verschillende soorten groenten, nu is dat zeker verdrievoudigd. Rauwkost en uitheemse groente zijn dus pas een fenomeen van de laatste veertig jaar. Door de verbeterde infrastructuur, ook met het bui tenland, en door voorlichtings campagnes van de overheid weten wij nu hoe belangrijk groente voor ons is. Dat kan alleen maar lïnox zijn! Voor je het weet, is het weer tijd voor stamppot Maar dan wèt met rookworst van Unox. Lekker gekruid en heerlijk sappig zoals rookworst hoort te zijn. Gelukkig is als enige gezoet met Van alle groentebereidingen vind ik roerbakken het lekkerst. Als de groente fris is en nog net een beetje knapperig, behoudt ze haar eigen smaak zo goed. Bovendien gaat roerbakken lekker snel. Het geheim van roerbakken zit 'm in de tempera tuur van de wok (of braadpan), die moet gloeiend heet zijn! Roergebakken pompoen met prei en paprika Bijgerecht voor 2 personen Bereidingstijd: 10 minuten 200 g geschilde pompoen 1 prei 1 rode. mini-paprika en 1 gele mini-paprika 2 teentjes knoflook 3 eetlepels slaolie Vz eetlepel ker riepoeder 2 eetlepels sojasaus 9z dl sinaasappelsap '/2-1 eet lepel sambal oelek zout, peper Snijd de pompoen in stukjes van ca. 3 centimeter, de prei en de paprikaatjes in smalle ringen (verwijder de zaadlijsten van de paprikaatjes). Pel en snipper de teentjes knoflook. Zet een wok of diepe braadpan op het hoog ste vuur van het fornuis en laat hem gloeiend heet worden. Giet de olie erin en voeg als deze begint te dampen de groen te toe. Roerbak de groente 3 minuten. Voeg de knoflook en het kerriepoeder toe en roerbak deze 1 minuut mee. Roer de sojasaus, het sinaasappelsap, sambal en zout en peper naar smaak door het gerecht en warm het nog even door. Goed Nieuws-tip: Lekker bij kip of vis met gekook te rijst of mihoen. José van Mil EEN LEUGEN DIE JE MAAR EEN KEER AAN JE KINDEREN KUNT VERTELLEN. •VERTEL DE WAARHEID «is w/rr MAAR TN BEDEKTE TERMEN. GELOGEN. EMILY DICKINSON DA'S EEN LEUGEN. AteUAEL fgyriiV GEVULD NET SLAGROOM.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1998 | | pagina 8