Ouderwets bestaat niet meer Terug naar de wortels van ons volks voedsel Haren glanzen als ijspegels Kleding op lengte voor lange vrouwen tafel en trend 37 Lunchtongen fe fifes verpakt zaterdag 3 oktober 1998 Echte lekkere ouderwetse gerechten kun je vandaag met de beste wil van de wereld niet meer op tafel brengen. Hans Belterman is dan ook van mening dat de term 'uit grootmoeders keuken' heeft afgedaan. Immers, de meeste grootmoeders van vandaag kunnen beschikken over een magnetron en de meest ingenieuze apparaten om groenten te snijden, slagroom te kloppen en kaas te raspen. En daarover konden de échte grootmoeders uit de jaren van vóór de eerste wereldoorlog niet beschikken. De meesten kookten nog op een kolenfornuis en hadden een of meer petroleumstellen in de keuken staan, want gas en elektriciteit waren toen nog lang niet op alle plaatsen in ons land beschikbaar. Wanneer we spreken over Grootmoeder's keuken, dan bedoelen we vrijwel altijd de keu ken van vóór de eerste wereldoor log. De gerechten uit die tijd kunnen ook nu nog worden nage maakt, maar ze smaken niet meer zo als de grootmoeders van des tijds ze op tafel brachten. Dat die smaak anders is heeft te maken met het feit dat de samenstelling van veel van onze voedingsmidde len is veranderd. Aan de eisen van de tij d aangepast noemt men dat, maar intussen smaken veel groentensoorten al lang niet meer zoals toen en be hoeven we het Vlees ook minder lang te stoven omdat de runderen en varkens tegenwoordig op een veel jongere leeftijd worden ge slacht. Ook de smaak van het vlees is anders. En dat kan een van de re denen zijn dat u, vooral bij de z.g. ambachtelijke slagers, zoveel soorten gemarineerd vlees wordt aangeboden. Dat vlees heeft ech ter door zo'n voorbehandeling wel veel van de smaak verloren. Het gebraden kippetj e dat destij ds bij de gegoede burgerij zondags, samen met een compote van gew eckte vruchten, op tafel kwam is er niet meer. Hoewel er hier en daar pogingen worden ondernomen om de kwaliteit van de kippen te ver hogen tot het niveau van destijds zijn het in ons land nog altijd die bleke scharminkels die de toon aangeven. Smaak zit er nauwe lijks aan. Die moeten we er met al lerlei kruidenmengsels zelf aan toevoegen en dat laatste lukt lang niet altijd even goed. Eigenlijk zou met het wild niets mis moeten zijn. Maar pas op: een belangrijk deel van het wild is al lang niet meer zo wild als we den ken. Het herten vlees dat in ons land wordt verkocht komt uit spe ciale fokkerijen en het komt ook voor dat daarbij herten zitten die in een hertenkamp werden groot gebracht. Kinderen lopen dan ook de kans om dat lieve beestje waar aan ze op gezette tijden brood, worteltjes en andere groenten ga- Advertenties uit het'nieuwste kookboek'dat in 1907 in Den Haag het licht zag. fotocollage Michel de Wit ven tijdens de kerstdagen op hun bordje ligt... De meeste groenten en vruchten van destijds heeft men intussen 'veredeld' met soorten die bij voorbeeld een langere houdbaar heid garanderen. Eigenlijk is er niets op tegen, maar wel dat men daarbij nauwelijks aan het hand haven van de smaak heeft ge dacht. Het witlof is van smaak veranderd. De ooit zo kenmerken de, ietwat bittere, smaak is ver dwenen en dat geldt ook voor de meeste koolsoorten, andijvie, spruitjes en bleekselderij. Van die laatste soort kweekt men ze zo lang tot er precies vierentwintig struiken bleekselderij in een doos passen. Dat men groenten en vruchten moet oogsten op het mo ment dat de smaak ervan op het hoogtepunt is heeft men al (te) lang geleden ter zijde geschoven. De bleekselderij struiken moeten allemaal even lang en dik zijn om samen met het tevoren bepaalde aantal te worden verpakt. En dat blijkt anno 199 8 nog altijd belang rijker te zijn dan de smaak van de groente zelf. En dan kun je je af vragen waarom je nog wel die groenten wilt eten. Specerijen Dat met die bleekselderij is maar een voorbeeld. Bezwaren tegen het verdwijnen van de natuurlijke smaken worden als niet-serieus beschouwd. En gaat men er wel op in, dan verwijst men al gauw naar een batterij kruiden, specerijen en de mengsels ervan die ons in de keuken ter beschikking staan om van die steeds flauwere bleeksel derij, andijvie of rode kool toch nog iets smakelijks te maken. En mede daarom kunnen we van daag geen gerechten meer op tafel brengen die dezelfde smaak heb ben als destijds in het begin van deze eeuw. Vergeet maar dat iets 'ouderwets lekker' kan zijn. Dat is pure verbeelding, want onze grootmoeders van destijds kook ten heel anders. Zij gebruikten weinig kruiden en specerijen. Dat was ook niet nodig, want de pro- dukten waarmee zij hun gerechten bereidden hadden een échte na tuurlijke smaak en tegenwoordig hebben die zelfde produkten dat niet of nauwelijks meer. De recepten voor het bereiden van gerechten gingen destijds over van moeder op dochter. Dat is na de eerste wereldoorlog steeds minder geworden en na de tweede wereld oorlog is het met de kunst van het koken in ons land heel hard ach teruit gegaan. Koken hoort dan ook niet meer thuis in de les pakketten van het onderwijs. Staatsinrichting en persoonlijk heidsvorming acht men veel be langrijker. Dat er door de meesten van ons dagelijks een warme maaltijd op tafel moet worden ge bracht is onbelangrijk geworden. We hebben via de media kennis kunnen maken met verschillende buitenlandse keukens, waarvoor de ingrediënten uit vrijwel alle werelddelen worden geïmpor teerd. Maar hoe je schorseneren moet bereiden zonder vuile han den te krijgen weet haast niemand meer. En hoe je rode kool op een échte Noordhollandse manier moet klaar maken schijnt iedereen ook al te zijn vergeten. In de afgelopen jaren zijn er hon derden kookboeken verschenen waaruit men de kennis van het ko ken steeds weer opnieuw moet op doen. Vroeger had men één of twee kookboeken en daarmee deed je een heel leven lang. In de vorige eeuw gaven de 'Zuinige Aaltjes' de toon aan. Het waren kookboeken voor keukenmeiden. Pas tegen het einde van de vorige eeuw kwamen er kookboeken voor huisvrouwen die geschreven waren door kook- leraressen aan huishoudscholen. Zo kwamen onder andere de Haagse. Amsterdamse en Rotter damse huishoudschool-kookboe ken op de markt. Die van Juffrouw Wannee van de Amsterdamse huishoudschool aan het Zandpad beleeft nog altijd de ene na de an dere (herziene) druk. En ook het Haagsche Kookboek van de (in middels verdwenen) school aan de Laan van Meerdervoort wordt re gelmatig herzien. Die kookboeken zagen er destijds overigens wel wat saaier uit dan vandaag. Er waren nog geen foto's in opgenomen zoals dat tegen woordig een 'must' is. Foto's van gerechten zoals je die nooit vanz'n leven zelf kunt bereiden. Wel waren er destijds kookboeken waarin advertenties voorkwamen en die zijn er tegenwoordig niet. De reden daarvan is dat de boek handelaren dergelijke kookboe ken niet meer willen verkopen. Dat zij desondanks wel gespon sorde kookboeken (Het Neder lands Zuivelbureau) op de markt brengen deert hen blijkbaar niet... Vingertje In de kookboeken uit het begin van deze eeuw wordt nauwelijks aandacht besteed aan de voe dingsleer. Dat was dan ook een ge heel nieuwe wetenschap. Martine Wittop Koning was een van de eer ste kookboekenschrijfsters in ons land die in haar boeken zo hier en daar een onderwijzend vingertje opstak. Na haar volgden meer da mes onder wie mevrouw Lottge- ring-Hillebrand, die later haar recepten ook voor de VARA-mi- crofoon mocht verduidelijken. Die mevrouw Lottgering is ook degene geweest die het gebruik van margarine in ons land enorm heeft gestimuleerd. En daarover behoef je je achteraf niette verba zen want Lotje (voor intimi) was in vaste dienst bij Van den Bergh Jurgens. U weet wel van Blue Band en zo... Hans Belterman In de komende loeelc treft u op pagina 4 suggest ies voor gerechten uit het begin van deze eeuw aan. Aan de bereidings wijzen ligt het niet dat die gerechten toch a?iders smakeji dan zo'n kleine honderd jaar geleden. Hel ligt aan de producten en daarvan weet men van daag nauwelijks meer hoe ze eigenlijk behoren te smaken. Nederlanders zijn nooit erg trots geweest op hun eten. Deels terecht, want de Nederlandse keuken was eeuwenlang niks anders dan armoede. Vooral de negentiende eeuw, een tijd waarin veel mensen in minimale omstandigheden leefden, tovert het beeld van Van Goghs Aardappeleters, kleffe stamppotten en zware bonenschotels voor ogen. Maar zelfs in die barre tijden is de Nederlandse bevolking ongelooflijk creatief geweest met de beperkte voedingsmiddelen die voorhanden waren. Wat de gemid delde Nederlandse boer niet alle maal met een geslacht varken kon doen, tart de inventiviteit van vele hedendaagse topkoks. Met alleen ingrediënten als aardappels, wor telen, uien en kool slaagde menig plattelandsvrouw er in om de win terse stamppot toch telkens an ders te laten smaken. Zo kunnen we nog wel even door gaan. Onze verse zeevis werd door kaken, roken en stomen omgeto verd tot houdbare delicatessen. Noord-Hollandse huisvrouwen veranderden gewone kool in fris se, licht verteerbare en vitamine- rijke groente. Hollandse tuinders kweekten tientallen verschillende bonensoorten en later aardappel- soorten die in de hele wereld be roemd werden. Nederlanders wa ren de eersten die uit een simpel product als graan moutwijn en je never stookten. Nergens ter we reld is de variatie broodsoorten zo groot als bij ons. En geen kaastype De haarstylisten van de Haute Coiffure Francaise hebben zich voor het creëren van de herfst- en winterlook laten inspi reren door ijzige vlaktes, kruiende schotsen, ijspegels en de glans van het pooilicht: 'Ice'. Wie op grond daarvan een hard beeld verwacht, heeft, het mis. De Franse kappers kwamen meer onder de indruk van de poëtische kant. Voor hen gingen de haren glanzen als ijspe gels. Het resultaat: geen harde lijnen. Scherpe contouren worden zelfs afgezwakt. Wel houdt de klant de ter wereld kent zo veel variaties in smaak als de Goudse. Deze 'creativiteit' heeft er ook toe geleid dat nergens anders koks zich zo hebben laten beïnvloeden door 'buiten'. Olla podrida, de schotel van vlees en bonen die zo populair was bij de Spaanse be zetters, heeft in de zestiende eeuw de inspiratie geleverd voor de Leidse hutspot. De bittere smaak van de cacao uit de Spaanse kolo niën inspireerde de Nederlander Van Houten tot een ontdekking waardoor we nu kunnen genieten van chocolade en bonbons. Dat we op culinair gebied dus heus veel hebben om trots op te zijn, is te lezen in de Culinaire Reisgids Nederland. Deze nieuwe uitgave van de ANWB is niet alleen infor matief. Ze is vooral ook een amu sant leesboekje vol met anekdotes, weetjes en bijzonderheden over Nederlandse eetpatronen. De gids geeft gedetailleerde infor matie over de streekspecialiteiten in ons land en verstrekt adressen waar deze regionale producten te koop zijn. Verder staan er bedrij ven en musea in waar te zien is hoe het brouwen van bier, het distille ren van drank, het maken van kaas, het telen van asperges en het bakken van brood in zijn werk gaat. Bovendien voert de handza me gids de lezer terug naar de soms eeuwenoude wortels van heden daagse producten en gerechten. In mediterrane landen zijn de ma nier van koken, de ingrediënten en de gerechten de laatste hpnderd Links: Het model Banguise is kort en pittig. Rechts: Australe is langer en glad met doorschijnende lichte puntjes. foto's Haute Coiffure Frangaise keuze. Hij/zij kan kiezen voor een stekelige of een gladde coupe. De kapsels zijn voorzien van ijzige namen: banguise (ijsveld), boréale en australe (noordei- en zuider- licht) en iceberg (ijsberg). Met een knipoog naar het mode beeld 1998-1999 wordt het begrip transparantie in de haarmode ver taald in glanzend, luchtig opge werkt haar. De truc is het haar met de handen in model te kneden, een techniek waarmee kappers overi gens graag experimenteren. Dit seizoen ziet men dan ook ge fixeerde, soepele kapsels in met alledaagse kleurstellingen. Op vallend zijn de uit het donkere on- jaar nauwelijks veranderd, schrijft auteur Loethe Olthuis in het voonvoord. „De Italianen zijn trots op hun saltimbucca, vitello tonnata en spaghetti carbonara, de Spanjaarden koesteren hun paella en gazpacho en op de menu kaart in Franse restaurant staan jaar in, jaar uit klassiekers als 'flan au caramel'." 6ij ons niet. ,,Wij eten diep vriespizza's waar elke Italiaan van zou gaan huilen, paella zonder saffraan en knoflook uit het koel vak van de supermarkt of 'Chinese roerbakschotels' met instantkrui den." Maar waar, vroeg Olthuis zich af, kun je in ons land terecht als je trek hebt in geurige kippen soep, luchtige aardappelpuree en romige griesmeelpudding met bessensap toe7 Niet dat er i n de Culinaire Reisgids Nederland een panklaar ant woord op die vraag wordt gege ven. In de gids staat geen overzicht van restaurants die oud-Holland se gerechten op de kaart hebben staan, Ook is het geen kookboek, met allerlei recepten van gerech ten uit grootmoeders tijd. Hoewel er wel recepten in zijn opgenomen (onder andere Fryske mostersop en Zeeuwse hachee), is de gids vooral een uitgebreide verzame ling van datgene waarin we op cu linair gebied groot kunnen zijn. Louis Westhof De Culinaire Reisgids Nederland, prijs f 29,95, is alleen verkrijgbaar bij de vestigingen van de ANWÈ. derhaar oplichtende transparante puntjes. De Haute Coiffure Fran caise vertaalt dit kleur-onder- kleur-effect als ,vuur onder het ijs'. Glans is de echte highlight van deze winter: „Als een dun laagje ijzel over het haar gesprenkeld". De gezamenlijke Nederlandse kappers doopten hun haarmode- lijn voor dit najaar Impress. De lijn kenmerkt zich door ronde, rustige vormen en warme, natuur lijke kleuren. Hoe het kapsel ook uitpakt - in alle gevallen is het heel gemakkelijk te onderhouden. Jeannette Stuurop Jannie Douma-Rispens (30, 1,80 nieter lang) en Janneke Braakhekke-Roosink (36, 1,90 meter lang) uit Rijssen onder vonden dagelijks aan den lijve wat het is om qua postuur bui ten de gewone confectiematen te vallen: een regelrechte ramp. Niets paste, alles was te kort. Nu drijven ze al vier jaar hun eigen zaak All About Eve om juist lange vrouwen te bedie nen. Een onderhoud met de Klub van Lange Mensen had het jaar daarvoor de bevestiging ge bracht van wat ze zelf allang wisten: er zijn in het verleden op verschillende plaatsen in het land pogingen ondernomen dergelijke speciaalzaken te vestigen, maar voor lange vrouwen was er op dat moment niets op kledinggebied. All About Eve biedt die groep wel een complete garderobe voor alle seizoenen. De meeste modellen worden in opdracht van Douma en Braakhekke speciaal voor hen vervaardigd. Deze maand hebben de vrou wen een tweede vestiging in Waddinxveen geopend. Het gaat goed. Maar ze blijven nuchter: „We groeien, maar wel op een manier dat we het aan kunnen". Toen Douma en Braakhekke gelijktijdig in verwachting raakten, kwamen ze elkaar te gen bij de zwangerschapsgym- nastiek en zo kwam het kle- dingprobleem ter sprake. „We waren genoodzaakt al onze kleren zelf te maken. En dat is niet leuk, want je zag om je heen wat je mooi vond en het paste nooit," weet Douma uit ervaring. „Ons voordeel is dat we onze ei gen collecties laten maken, in binnen- en buitenland", zegt ze. We brengen een programma met heel veel combinatiemoge lijkheden en de klanten beslis sen eigenlijk mee. Zo brengen we dit najaar voor het eerst een positiebroek in een paar goede basiskleuren, omdat daar vraag naar was. En lange bad jassen, zodat vrouwen op de gang van het ziekenhuis of in de sauna niet meer voor gek lopen. Voor de jonge meisjes is er een zwarte pantalon met rechte pij pen." Huiskamer Pantalons zijn een heel sterk punt van All About Eve. Ze worden bijna allemaal ge bracht van maat 38/40 tot en met 4 8/5 0En dan ook nog eens in twee lengtematen, large en extra large. Op dit moment zit ten onder andere in de collectie verschillende ruitjesbroeken, een hoog gesneden spijker broek en een 5-pocketbroek. Desgewenst kan men broeken met en zonder plooi krijgen en ook stretch behoort tot de mo gelijkheden. Nog steeds warmen Braakhek ke en Douma zich aan de en thousiaste reacties van hun cli entele. „Het is hier soms net een verlengde huiskamer. Klanten blijven zo maar twee a drie uur bij ons om nou eens lekker in één keer een complete gardero be aan te schaffen. We zijn goed per trein bereikbaar, hebben parkeermogelijkheden te over en we zitten bovendien niet in een drukke winkelstraat", al dus Douma die erop wijst dat ook bijna alle verkoopsters een lengte van 1,90 meter of meer hebben. „Mensen zakken als ze hier voor het eerst zijn automatisch door de knieën als ze bijvoor beeld een sjaaltje krijgen om geknoopt, omdat ze dat zo ge wend zijn. Maar het hoeft niet, Bij ons kan iedereen gewoon zichzelf zijn. Lange mensen zijn hier namelijk geen uitzon dering." Ze voegt daaraan toe, dat met een vriendin uit winke len gaan voor een lange vrouw nooit leuk is. „Je staat er altijd naast. En hier is de situatie om gekeerd. Hier draait het om de lange vrouwen." Opmerkelijk is dat vrouwen van formaat nooit de gelegen heid hebben gehad om met kle ding te experimenteren en die gave ook duidelijk ontberen, zo hebben de vrouwen in Rijssen ervaren. „Ze moeten gewoon nog uitvinden wat hun leuk staat. Een colbertje willen ze niet, 'want dat draag ik nooit'. De aankoop van een rok wordt zelfs niet overwogen, 'want ik heb nooit meer een rok aan'. Pas wanneer meegekomen fa milie of kennissen erop aan dringen het toch maar eens te proberen, gaan ze overstag. En dan ontdekken ze ook dat ze veel modebewuster kunnen zijn, dan ze tot dusver zijn ge weest." Brede doelgroep Douma kan zich overigens die houding van lange vrouwen heel goed voorstellen. „Als ze wel eens iets passend konden kopen, was dat altijd dutir. En in zo'n situatie kies je voor sa fe." All About Eve heeft een brede doelgroep: van letterlijk opgeschoten tieners tot duide lijk zestig- en zeventig-plus sers. De grootste groep bevindt zich tussen de vijfentwintig en vijf enveertig jaar. De filosofie van de zaak is dat die groep financi eel niet moet worden gepakt op wat (nu) nog hun uitzonde ringspositie in kledingland is. „Bij ons kost een ruitjesbroek, een spijker- of een 5-pocket broek 129", zegt ze. Natuur lijk brengen we ook een duur dere prijsklasse. Van zo'n wol met elasthan pak in marine blauw kost de pantalon bij voorbeeld 179. Als je daar het colbert (ƒ319) en de rok 129) ook nog eens bij koopt, heb je seizoenenlang een prachtig ba sispak." Het assortiment van de speciaalzaak is zeer divers. Naast truien, T-shirts en blou ses - uiteraard allemaal op de goede lengte - vindt men panta lons, broekpakken met als ex traatje een rok(je) en nu ook wintermantels. Deze zomer zijn de Tweka-badpakken met extra lengte aan de collectie toegevoegd. Ook voor deze winter heeft All About Eve weer aardige dingen in de zaak. Zoals bijvoorbeeld een wollen coat in zwart en ha- vana en een driedelig krijt- streeppak in wol met lycra, Wie daar nog een blouse bij zoekt, komt ook goed aan haar trek ken. Douma: „Lange vrouwen dra gen niet graag iets bij een broek of rok in, omda t ze daardoor v i - sueel nog langere benen krij gen. Dus hebben we naast de lange blouses ook korte(re) bloesjes laten maken, die net even over de taille heen vallen. In combinatie met het lange colbert breekt dat de lijn heel mooi." Vorig jaar waren de vrouwen eens te gast bij Catharine Keijl. Ze kregen in het praatpro gramma de gelegenheid ver schillende items uit de collectie te laten zien. „Een uurtje na de uitzending stond de telefoon bij de WV in Rijssen roodgloei end met de vraag naar ons tele foonnummer en adres. We zijn bestormd met bestellingen voor ruitbroeken. Naar aanlei ding van die uitzending hebben we zelfs nog twee extra produc ties gemaakt. Het leuke is dat de PTT nu ook ons telefoon nummer doorgeeft, als er ge vraagd wordt naar een kle dingzaak voorlange vrouwen." Jeannette Stuurop De tweede vestiging van de modezaak voor lange vrouwen All about Eve is geopend in Waddinxveen. foto Niels Westra WtsleRo, H Verkrijgbaar bij de 5 Jamfobriek te Pw, v°ordeeiig ge«enS fat

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1998 | | pagina 37