Een ode aan onze zuiderburen
1
.25
De snacksauzen
van Calvé
Eureka
risch smullen
Dierendag voor alle dieren
Kleine meesterwerkjes
m
10
PROVINCIALE ZEEUWSE COURANT
VRIJDAG 2 OKTOBER 195
Advertentie
GOEEMIIEUWS
Verschijnt wekelijks in een oplage van 4.402.899 van Den Helder tot Maastricht.
M'n vriendin Francis studeert!
kunstgeschiedenis en om die s.tui
die zo nu en dan te voeden met
de nodige inspiratie, reist ze stad
en land af om kunstwerken te
aanschouwen. Ik heb niet zoveel!
met kunst, maar een bezoekje
aan Antwerpen vond ik desal-j
niettemin zo aanlokkelijk dat ik
vorige week met m'n geleerde
vriendin in de trein ben gestapt.
Rond het middaguur kwa
men we aan op het imposante
Antwerpen CS, vanwaar we een:
flinke wandeling ondernamen
langs allerlei leuke winkeltjes die
ik van de strenge Francis voorlo-
pig nog links (en rechts) moest;
laten liggen, op weg naar het
Koninklijk Museum Voor Schond
Kunsten. Daar werden gelukkig
zelfs Francis de somber getinte
meesterwerken van. Rubens en
Breughel teveel, en mocht ik me
op echt belangrijke zaken rich
ten. Heerlijke Belgische wafels!
En een ontdekkingstocht door de-
Antwerpse modewereld waarbij
ik als Hollander uiteraard de vin
gers stevig op de knip hield.
Later op de dag, genietend
van een lekker glaasje vin blanc
en heerlijke mosselen viel me
plots iets op. Ik dacht eerst dat
het door de motregen kwam die
eerder op de dag op ons neer-
druilde, maar zelfs toen het zon
netje doorbrak, had Antwerpen
iets grauws. Grauw en kaal. Ik
brak er mijn èn Francis haar
hoofd over. We kwamen er niet
uit. Pas toen ik bij thuiskomst,
dankzij de eerste herfstbladeren,
bijna, voor de deur onderuit ging,
besefte ik wat ik in Antwerpen
had gemist. Bomen! Op een parkje
her en der na, hele straten en
wijken bijna boomloos. Waarom!
Manneke Pis mag het weten.
Eigenlijk is het jammer
dat de meeste mensen op
weg naar hun vakantiebe
stemming alleen maar de
snelweg in België zien.
Want onze zuiderburen
hebben veel te bieden: culi
naire hoogstandjes, prachtige
winkelstraten, de uitgestrekte
natuur van de Ardennen,
eigenlijk teveel om op te
noemen. En met een paar
uur rijden bent u er al: als u
Zuivere natuurgeuren hebben Brise geïnspireerd tot nieuwe Pot-Pourri Electric. Een heerlijke
melange van het friste fruit en de geurigste bloemenolie. Door een elektrische
houder langdurig in huis verspreid. Verkrijgbaar in de geuren Orange Jasmin l
en Magnolia Vanilla. ffemaaft cfoor Je natuurgeselecteerJ Joor 03rise
zondagmorgen op tijd ver
wandelt u, na een beschei
den auto- of treinrit, over de
wereldberoemde vogeltjes
markt in Antwerpen.
Doe het eens, zo'n be
zoekje' aan onze zuiderbu
ren. Want een weekend, ja
Volgende week in de aanbieding,
met gratis handige Schenkdop.
Schenken zonder knoeien! Kijk eens wat
handig: de Becel Schenkdop. Daarmee kunt
u zonder knoeien de juiste hoeveelheid
Becel in uw koffie schenken. En als het flesje
leeg is, draait u de Schenkdop gewoon weer
op het volgende flesje Becel voor de Koffie.
Hij past op beide flesformaten van Becel!
Jtaat Je natuur in huis met nieuwe tBrise JPot- JPourri Jfec/ric.
fijn. Snijd de Passendale kaas in
miniblokjes. Smelt de boter.
Maak 2 strudels: leg een vel fil-
lodeeg op het aanrecht. Bestrijk
deze met een beege boter. Leg
er weer een plak deeg op, bestrijk
ook deze met boter en ga zo tot
5 plakjes op elkaar liggen. Maak
op dezelfde wijze nog een stapel
tje deegvellen. Verdeel de verse
roomkaas over de 2 deegstapels.
Strooi de Passendale, de noten,
het prei-champignorimengsel en
de bieslook erover. Bestrooi met
wat zout en peper. Rol de
belegde deegstapels losjes op. Leg
de rollen met de naadkant naar
beneden op een stuk bakpapier
op een bakplaat. Bestrijk de
'strudels' met nog een beetje
boter en bak ze in de hete oven
goudbruin (ca. 15 minuten).
Snijd de strudels doormidden.
Warm serveren. José van Mil
trekt, zit u een paar uur later
aan de koffie op de prachtige
Grote Markt in Brussel of
zelfs een dagje België, is ge
woon 'n beetje vakantie.
Volgende week gratis in uw supermarkt bij
aankoop van één flesje Becel voor de Koffie
(520 g of 215 g).
Volg je hart. Becel.
2 preien 250 g champignons
3 eetlepels slaolie 200 g grof
gehakte pecannoten 300 g Passen
dale kaas 75 g boter 10 velletjes
(225g)fillo bladerdeeg 300g ver
se roomkaas 2 eetlepels fijngeknipt
bieslook zout, peper
Verwarm de oven
voor op 180°C. Snijd de prei in
ringen en de champignons in
vieren. Bak ze in de
olie 4 minuten op een hoog
vuur. Hak de noten een beetje
Een heerlijke, hartige maal
tijd zonder vlees of vis. Daarvoor
hoefje echt niet per se vegetariër
te zijn, want iedereen vindt dat
lekker. Met een gemengde salade
met avocado erdoor bijvoor
beeld!
Belgische strudel met
Passendale, champignons
en noten
Vegetarisch hoofdgerecht
voor 4 personen.
V oorbereidings tij d
±10 minuten, bereidingstijd
±20 minuten.
fêelgHc&e VJcetJc
4 oktober is het dierendag.
Traditioneel een dag waarop we
kat, kanarie en cavia extra ver
wennen. Maar verreweg de
meeste dieren vinden we in de
benauwde hokken van de bio-
mdustrie. Die 400 miljoen die
ren verdienen ook uw aandacht.
Daarom roepen het Stimulerings
fonds Lekker Dier, de Stichting
AnimalPeace en de Nederlandse
Vegetariërsbond op tot een
dierendag zonder vlees.
Zo'n vleesloze dag wordt
steeds makkelijker omdat super
markten een steeds gevarieerder
aanbod heerlijke vegetarische
producten in het assortiment
opnemen.
Veel supermarkten hebben
op 3 en 4 oktober vegetarische
producten in de aanbieding en
restaurants bieden een lekker
dierendagmenu zonder vlees aan.
Wilt u daar meer over weten,
bel dan nu voor de (fax)folder
met deelnemende restaurants en
winkelbedrijven: 035-683 47 96.
Tenslotte is dierendag er voor
alle dieren.
'Pralines' heten de bonbons
in België en wij kunnen zonder
overdrijven zeggen dat de Belgi
sche chocola de beste ter wereld
is. De bijzondere kwaliteit komt
ongetwijfeld doordat Belgen geen
handgemaakte meesterwerkjes
die je werkelijk in ieder dorp en
in de stad op elke straathoek kunt
kopen. De 'confisseries' zijn
kleine winkeltjes waar men de
diverse soorten 'pralines' stuk
cacaobonen uit Zuid-Amerika,
maar uit Afrika gebruiken.
De koks in België gebruiken
voor hun bonbons bitterzoete
chocola met een chocoladepcr-
centage van 50 en een cacaobo-
terpercentage van 30!
Belgische bonbons zijn kleine,
voor stuk uit kan kiezen.
Dames met witte handschoe
nen doen de bonbons in een
doosje en pakken ze mooi in.
Over een souvenir voor thuis
hoefje in België niet lang na te
denken. Wie geniet er niet van
deze verslavende zoetigheid?
Goed Nieuws van:
Calvé sauzen
curry ketchup, ketchup, fritessaus,
mayo saus of mosterdsaus.
sta-tube, 500ml i
KNIPKORTING
Alleen tegen inlevering van deze
coupon geldig bij Cl000 van donderdag
1 t/m woensdag 7 oktober 1998.
8M710408N005232M dl
Lekker en handig
voor iedere snack.
Brussel, Antwerpen, Brugge, Gent;
vier bijzondere Belgische steden
Als u binnenkort van plan
bent om België met een bezoek
te vereren, kijk dan eens naar wat
Antwerpen, Brussel, Brugge en
Gent u allemaal te bieden hebben.
Brussel. Aanraders: de Grote
Markt, de antiekmarkt (in het
weekend) van de Grote Zavel,
winkelen op de Avenue Louise,-
een korte blik op Manneke Pis,
eten in de Beenhouwerstraat.
Antwerpen. Uitgebreid winkelen
kunt u op de Keyserlei, de Ley-
straat en de Meir. De leukste
antiek- en broccantcwinkels vindt
u in de straatjes achter de Plan-
tinkaai. Ook Antwerpen heeft z'n
Grote Markt en vergeet de wijk
Zurenborg niet met z'n fraaie
collectie Jugendstil en Art Nou
veau architectuur.
Brugge. Het Venetië van het noor
den wordt Brugge wel genoemd,
waar de huizen net als in Venetië
ook echt in bet water staan. En
Brugge betekent natuurlijk kant;
van kleedjes tot zakdoek.
Een boottocht op de 'reien',
of een ritje per koets, laten u
Brugge van haar mooiste kant
zien. Een belangrijk adres is het
Groeningemuscum. Café 't Brugs
Beertje in de Kemelstraat schenkt
u 300 verschillende soorten bier.
Gent. In Gent komt u van alles
tegen: hobbelige straatjes met
sfeervolle kroegjes en cunositei-
tenwinkels, maar ook prachtige
winkelarcaden. En wanneer u
door de binnenstad van Gent
wandelt, neemt u een 'kijkje in
het verleden. De gildenhuizen
langs de Graslei, het Graven
steen, de St. Baafs en het Stadhuis
ademen, nog helemaal de sfeer
van een paar eeuwen geleden uit.
Alleen voor
lekkerbekken
Eén van de meest bekende
Belgische specialiteiten is water
zooi, een gerecht dat in de
middeleeuwen ontstond uit een
lokaal gebruik. Plaatselijke vissers
verdeelden in die tijd aan het
einde van de dag niet verkochte
vis onder elkaar. Thuisgekomen
wist de echtgenote er wel raad
mee: ze maakte de vis schoon,
sneed het in stukken en kookte
alles gaar, samen met van tevoren
geblancheerde groenten.
Later werd de vis bijna over
al vervangen door kip en ook
werd er (voor de smaak) in plaats
van water, wijn bij gedaan.
Over waterzooi kun je veel
schrijven, veel beter is het om het
gewoon een keer te proeven.
Het kan bijna overal in België.
Zélfs toprestaurateurs hebben het
daar op de kaart gezet.
"3* |l" EEN CREATIEVE MANTER OH
BW®4 MN 76 SEVEN DAT1K ~rREK HEB'
I SEEN HOND DÏËN06 KOOKT p
Nieuw, Crispers.
De krokantste frites
ter wereld.