Een ode aan onze zuiderburen 1 .25 De snacksauzen van Calvé Eureka risch smullen Dierendag voor alle dieren Kleine meesterwerkjes m 10 PROVINCIALE ZEEUWSE COURANT VRIJDAG 2 OKTOBER 195 Advertentie GOEEMIIEUWS Verschijnt wekelijks in een oplage van 4.402.899 van Den Helder tot Maastricht. M'n vriendin Francis studeert! kunstgeschiedenis en om die s.tui die zo nu en dan te voeden met de nodige inspiratie, reist ze stad en land af om kunstwerken te aanschouwen. Ik heb niet zoveel! met kunst, maar een bezoekje aan Antwerpen vond ik desal-j niettemin zo aanlokkelijk dat ik vorige week met m'n geleerde vriendin in de trein ben gestapt. Rond het middaguur kwa men we aan op het imposante Antwerpen CS, vanwaar we een: flinke wandeling ondernamen langs allerlei leuke winkeltjes die ik van de strenge Francis voorlo- pig nog links (en rechts) moest; laten liggen, op weg naar het Koninklijk Museum Voor Schond Kunsten. Daar werden gelukkig zelfs Francis de somber getinte meesterwerken van. Rubens en Breughel teveel, en mocht ik me op echt belangrijke zaken rich ten. Heerlijke Belgische wafels! En een ontdekkingstocht door de- Antwerpse modewereld waarbij ik als Hollander uiteraard de vin gers stevig op de knip hield. Later op de dag, genietend van een lekker glaasje vin blanc en heerlijke mosselen viel me plots iets op. Ik dacht eerst dat het door de motregen kwam die eerder op de dag op ons neer- druilde, maar zelfs toen het zon netje doorbrak, had Antwerpen iets grauws. Grauw en kaal. Ik brak er mijn èn Francis haar hoofd over. We kwamen er niet uit. Pas toen ik bij thuiskomst, dankzij de eerste herfstbladeren, bijna, voor de deur onderuit ging, besefte ik wat ik in Antwerpen had gemist. Bomen! Op een parkje her en der na, hele straten en wijken bijna boomloos. Waarom! Manneke Pis mag het weten. Eigenlijk is het jammer dat de meeste mensen op weg naar hun vakantiebe stemming alleen maar de snelweg in België zien. Want onze zuiderburen hebben veel te bieden: culi naire hoogstandjes, prachtige winkelstraten, de uitgestrekte natuur van de Ardennen, eigenlijk teveel om op te noemen. En met een paar uur rijden bent u er al: als u Zuivere natuurgeuren hebben Brise geïnspireerd tot nieuwe Pot-Pourri Electric. Een heerlijke melange van het friste fruit en de geurigste bloemenolie. Door een elektrische houder langdurig in huis verspreid. Verkrijgbaar in de geuren Orange Jasmin l en Magnolia Vanilla. ffemaaft cfoor Je natuurgeselecteerJ Joor 03rise zondagmorgen op tijd ver wandelt u, na een beschei den auto- of treinrit, over de wereldberoemde vogeltjes markt in Antwerpen. Doe het eens, zo'n be zoekje' aan onze zuiderbu ren. Want een weekend, ja Volgende week in de aanbieding, met gratis handige Schenkdop. Schenken zonder knoeien! Kijk eens wat handig: de Becel Schenkdop. Daarmee kunt u zonder knoeien de juiste hoeveelheid Becel in uw koffie schenken. En als het flesje leeg is, draait u de Schenkdop gewoon weer op het volgende flesje Becel voor de Koffie. Hij past op beide flesformaten van Becel! Jtaat Je natuur in huis met nieuwe tBrise JPot- JPourri Jfec/ric. fijn. Snijd de Passendale kaas in miniblokjes. Smelt de boter. Maak 2 strudels: leg een vel fil- lodeeg op het aanrecht. Bestrijk deze met een beege boter. Leg er weer een plak deeg op, bestrijk ook deze met boter en ga zo tot 5 plakjes op elkaar liggen. Maak op dezelfde wijze nog een stapel tje deegvellen. Verdeel de verse roomkaas over de 2 deegstapels. Strooi de Passendale, de noten, het prei-champignorimengsel en de bieslook erover. Bestrooi met wat zout en peper. Rol de belegde deegstapels losjes op. Leg de rollen met de naadkant naar beneden op een stuk bakpapier op een bakplaat. Bestrijk de 'strudels' met nog een beetje boter en bak ze in de hete oven goudbruin (ca. 15 minuten). Snijd de strudels doormidden. Warm serveren. José van Mil trekt, zit u een paar uur later aan de koffie op de prachtige Grote Markt in Brussel of zelfs een dagje België, is ge woon 'n beetje vakantie. Volgende week gratis in uw supermarkt bij aankoop van één flesje Becel voor de Koffie (520 g of 215 g). Volg je hart. Becel. 2 preien 250 g champignons 3 eetlepels slaolie 200 g grof gehakte pecannoten 300 g Passen dale kaas 75 g boter 10 velletjes (225g)fillo bladerdeeg 300g ver se roomkaas 2 eetlepels fijngeknipt bieslook zout, peper Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de prei in ringen en de champignons in vieren. Bak ze in de olie 4 minuten op een hoog vuur. Hak de noten een beetje Een heerlijke, hartige maal tijd zonder vlees of vis. Daarvoor hoefje echt niet per se vegetariër te zijn, want iedereen vindt dat lekker. Met een gemengde salade met avocado erdoor bijvoor beeld! Belgische strudel met Passendale, champignons en noten Vegetarisch hoofdgerecht voor 4 personen. V oorbereidings tij d ±10 minuten, bereidingstijd ±20 minuten. fêelgHc&e VJcetJc 4 oktober is het dierendag. Traditioneel een dag waarop we kat, kanarie en cavia extra ver wennen. Maar verreweg de meeste dieren vinden we in de benauwde hokken van de bio- mdustrie. Die 400 miljoen die ren verdienen ook uw aandacht. Daarom roepen het Stimulerings fonds Lekker Dier, de Stichting AnimalPeace en de Nederlandse Vegetariërsbond op tot een dierendag zonder vlees. Zo'n vleesloze dag wordt steeds makkelijker omdat super markten een steeds gevarieerder aanbod heerlijke vegetarische producten in het assortiment opnemen. Veel supermarkten hebben op 3 en 4 oktober vegetarische producten in de aanbieding en restaurants bieden een lekker dierendagmenu zonder vlees aan. Wilt u daar meer over weten, bel dan nu voor de (fax)folder met deelnemende restaurants en winkelbedrijven: 035-683 47 96. Tenslotte is dierendag er voor alle dieren. 'Pralines' heten de bonbons in België en wij kunnen zonder overdrijven zeggen dat de Belgi sche chocola de beste ter wereld is. De bijzondere kwaliteit komt ongetwijfeld doordat Belgen geen handgemaakte meesterwerkjes die je werkelijk in ieder dorp en in de stad op elke straathoek kunt kopen. De 'confisseries' zijn kleine winkeltjes waar men de diverse soorten 'pralines' stuk cacaobonen uit Zuid-Amerika, maar uit Afrika gebruiken. De koks in België gebruiken voor hun bonbons bitterzoete chocola met een chocoladepcr- centage van 50 en een cacaobo- terpercentage van 30! Belgische bonbons zijn kleine, voor stuk uit kan kiezen. Dames met witte handschoe nen doen de bonbons in een doosje en pakken ze mooi in. Over een souvenir voor thuis hoefje in België niet lang na te denken. Wie geniet er niet van deze verslavende zoetigheid? Goed Nieuws van: Calvé sauzen curry ketchup, ketchup, fritessaus, mayo saus of mosterdsaus. sta-tube, 500ml i KNIPKORTING Alleen tegen inlevering van deze coupon geldig bij Cl000 van donderdag 1 t/m woensdag 7 oktober 1998. 8M710408N005232M dl Lekker en handig voor iedere snack. Brussel, Antwerpen, Brugge, Gent; vier bijzondere Belgische steden Als u binnenkort van plan bent om België met een bezoek te vereren, kijk dan eens naar wat Antwerpen, Brussel, Brugge en Gent u allemaal te bieden hebben. Brussel. Aanraders: de Grote Markt, de antiekmarkt (in het weekend) van de Grote Zavel, winkelen op de Avenue Louise,- een korte blik op Manneke Pis, eten in de Beenhouwerstraat. Antwerpen. Uitgebreid winkelen kunt u op de Keyserlei, de Ley- straat en de Meir. De leukste antiek- en broccantcwinkels vindt u in de straatjes achter de Plan- tinkaai. Ook Antwerpen heeft z'n Grote Markt en vergeet de wijk Zurenborg niet met z'n fraaie collectie Jugendstil en Art Nou veau architectuur. Brugge. Het Venetië van het noor den wordt Brugge wel genoemd, waar de huizen net als in Venetië ook echt in bet water staan. En Brugge betekent natuurlijk kant; van kleedjes tot zakdoek. Een boottocht op de 'reien', of een ritje per koets, laten u Brugge van haar mooiste kant zien. Een belangrijk adres is het Groeningemuscum. Café 't Brugs Beertje in de Kemelstraat schenkt u 300 verschillende soorten bier. Gent. In Gent komt u van alles tegen: hobbelige straatjes met sfeervolle kroegjes en cunositei- tenwinkels, maar ook prachtige winkelarcaden. En wanneer u door de binnenstad van Gent wandelt, neemt u een 'kijkje in het verleden. De gildenhuizen langs de Graslei, het Graven steen, de St. Baafs en het Stadhuis ademen, nog helemaal de sfeer van een paar eeuwen geleden uit. Alleen voor lekkerbekken Eén van de meest bekende Belgische specialiteiten is water zooi, een gerecht dat in de middeleeuwen ontstond uit een lokaal gebruik. Plaatselijke vissers verdeelden in die tijd aan het einde van de dag niet verkochte vis onder elkaar. Thuisgekomen wist de echtgenote er wel raad mee: ze maakte de vis schoon, sneed het in stukken en kookte alles gaar, samen met van tevoren geblancheerde groenten. Later werd de vis bijna over al vervangen door kip en ook werd er (voor de smaak) in plaats van water, wijn bij gedaan. Over waterzooi kun je veel schrijven, veel beter is het om het gewoon een keer te proeven. Het kan bijna overal in België. Zélfs toprestaurateurs hebben het daar op de kaart gezet. "3* |l" EEN CREATIEVE MANTER OH BW®4 MN 76 SEVEN DAT1K ~rREK HEB' I SEEN HOND DÏËN06 KOOKT p Nieuw, Crispers. De krokantste frites ter wereld.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1998 | | pagina 10