Nieuwe man zowel watje als macho Speuren naar oude appels Basmati is prins van alle rijst tafel en trend 39 zaterdag 5 september 1998 Zo eens in de drie maanden wijden de vrouwenbladen zich aan 'de ideale man'. Opvallend genoeg komt hun droombeeld verdacht dicht in de buurt van hoe de moderne man zegt te zijn. Alleen: „Wat vrouwen van ons willen, daar trekken we ons niets van aan." Het is even slikken voor de ar me man die in een onbewaakt ogenblik de weerslag van de pa neldiscussie in de 'AvantGarde' onder ogen krijgt. Het vrouwen blad laat vijf moderne meiden los jes filosoferen over de ideale man, maar in hun kritiek hebben ze meer weg van een verbaal vuurpe loton dan van een zinvol discus siepanel. Uit vier pagina's vol grimmig ge weeklaag doemt het beeld op van een zwak en meelijwekkend we zen. Zelfs een kleine selectie van uitspraken laat niets aan duide lijkheid te wensen over: mannen zijn kleinzerig, emotioneel niet erg sterk en bang voor ambitieuze vrouwen. Ze hebben een lagere so ciale intelligentie, zijn minder ge disciplineerd en vermaken zich in hun eentje slechter dan vrouwen. Mannen zijn, om kort te gaan, op ieder terrein het zwakkere ge slacht. Als de vrouwen de executie met kennelijk plezier hebben voltrok ken, blijft er nog een enkele alinea over voor het ideaalbeeld dat de vijf voor ogen staat. Of beter: voor het zware eisenpakket waaraan De Nieuwe Man behoort te vol doen. Frederike, een 32-jarige sti- liste, weet bij voorbeeld exact wat ze wil: 'De macho van weleer zal vandaag de dag behalve stoer ook gevoelig moeten zijn en bovendien wat te melden moeten hebben'. Het is al vaker gememoreerd: de hedendaagse man heeft het zwaar te verduren. Ingeklemd tussen de vermeende instincten van de do minante jager en de verfijnde ge voeligheid van de moderne mens zou hij gebukt gaan onder een kanjer van een identiteitscrisis. Minstens een keer per kwartaal laat het complete scala aan vrou wenbladen gretig z'n licht schij nen over de grote verwarring waaraan de man ten prooi zou zijn gevallen. Vrouwelijke trekken Zelfs een gerenommeerd weten schappelijk tijdschrift als 'Natu re' werpt zich volop in de strijd rond de vraag die Freud al tergde: 'Was will das Weib?' Welde vrouw valt eerder voor een man met wat vrouwelijke trekken ('eerlijk en vertrouwenwekkend') dan voor een vent met zo'n uit eikenhout opgetrokken kop als die van de 'Marlboro-man', zo blijkt uit het Amerikaanse onderzoek dat het tijdschrift onlangs plaatste. Vrou wen zouden de gelaatstrekken van deze ouderwets stoere man als 'koel en onbetrouwbaar' beoorde len en daarom als onaantrekke lijk. Die uiterlijke voorkeuren worden bovendien doorgetrokken naar het innerlijk. Naar vernieuwde re ceptuur zou De Nieuwe Man im mers ook van inborst zachter en vriendelijker zijn dan de ouder wetse macho. Hij doet als sjabloon zelfs verdacht veel denken aan de gevoelvolle liedjeszanger die met zijn emotionele voordrachten half Nederland in zijn greep houdt. Marco Borsato als nieuw manne lijk rolmodel? Hoofdredacteur Jan Heemskerk van het glossy maga zine 'Mgn' moet even wennen aan het idee, maar bij nader inzien kan hij tot zijn eigen pret wel meegaan in die gedachtengang. Want de zanger is in zijn werk bij uitstek emotioneel en komt in de publici teit over als een zachtaardig en ai mabel mens. „En toch is hij onte genzeglijk mannelijk. Niemand zal van Borsato zeggen dat hij een doetje is." Gorillagedrag Zelf zou Heemskerk kiezen voor een ander voorbeeld van De Nieu we Man. Eentje die voldoet aanhet modebeeld van dit moment, dat duidelijk opschuift in de richting van 'feminien en jong'. Qua uiter lijk is Leonardo di Caprio het rol model van deze tijd, vindt de hoofdredacteur. „Hij is niet zozeer vrouwelijker, zoals sommigen be weren, maar mannelijk op een subtielere manier. In elk geval is ook hij geen watje. Volgens de pers verslij t hij de complete top van het mondiale modellenwereldje." Eigenlijk is het een prestatie van formaat die de moderne man heeft neergezet, als we Heemskerk mo gen geloven. Een generatie terug was de man immers hèt borstroffe- lende gorillagedrag nog nauwe lijks voorbij. 'Nodeloos macho en stuitend eendimensionaal', zo was het. Een gemankeerd mens met een arm gevoelsleven. Maar de mannelijke voorhoede trok zich de groeiende kritiek van feministi sche zijde wel degelijk aan. Alleen maar praten over 'vrouwen, voet bal en neuken' werd ook wat saai op den duur. De zachte jarenze- ventigman schikte zich daarom meer naar de wensen van de vrouw, meer zelfs dan goed voor hem was, meent Heemskerk. „De feministen hadden in hun kritiek groot gelijk. Maar van de weerom stuit pasten veel mannen zich wel erg goed aan. Ze lieten over zich heenlopen." En dat kan van De Nieuwe Man, onder wie vanzelfsprekend de trendy lezers van het magazine 'Man', niet worden gezegd. Die is 'emotioneel opener en meer com pleet' dan de ouderwetse macho, zonder het kruiperige gedrag van de feministenvriend. „Het palet van de man is veel breder gewor den. Hij combineert zachte kanten moeiteloos met hardere. Dat maakt hem meerdimensionaal en Zacht en gespierd tegelijk, dat is de ideale man. foto Jacques Zorgman dus leuker. Mannelijkheid heeft niets meer te maken met spierbal len; we hebben een fijnzinniger manbeeld gekregen." Een beeld ook dat niet meer zo af hankelijk is van wat wouwen van mannen denken. Een hele gerust stelling voor de nog niet zo heel erg nieuwe man met ambitie: „Die machopose van vroeger was juist om de vrouwen te behagen. Nu kan een man veel beter met zijn gevoelens omgaan, maar doet hij dat niet omdat vrouwen het ver langen. Dat houdt hem niet meer bezig." Yuppie-macho Alles goed en wel, maar het gros van de mannen is nog lang niet toe aan deze nieuwe superrol, menen de vrouwenbladen. Die meerder heid zit nog gewoon op de bank en zapt. Of hij bevindt zich midden in de eerder genoemde identiteitscri sis, zoals psycholoog Bob Vasant beweert. Volgens hem zijn mannen inderdaad de kluts kwijt sinds de koelere vuppie-macho uit de jaren tachtig heeft afgedaan en de zach te waarden van het flower power- type uit de beginjaren zeventig aan een herwaardering toe zijn. Toch hebben ook deze tobbende ploeteraars wat progressie ge boekt. Want de 'watcho', die wat nerveuze combinatie van zorgend watje en vertwijfelde macho, be weegt zich heel voorzichtig toe naar het model van De Nieuwe Man. Nog altijd wat verward, maar dat is niet meer dan logisch, vindt cultuursocioloog Carl Roh- de die trends in man-vrouwver houdingen onderzoekt. De decennialange inhaalslag van de vrouw is de man immers met in z'n kouwe kleren gaan zitten: „Mannen zijn niet meer van natu re superieur. Dat doet pijn en brengt onzekerheid. Er wordt ook voor het eerst echt denigrerend over hen gepraat. 'Male bashing' heet dat. De man wordt dan afge schilderd als oetlul of lustobject en de vrouw heeft de broek aan. Vandaar dus dat zoeken naar de eigen identiteit, een tocht die vol gens Rohde meer en meer mannen met goed gevolg afleggen. Ze kun nen zichzelf beter redden en heb ben vrouwen niet meer zo erg nodig om 'emotioneel op te parasi teren'. Mannenproblemen worden onderling zelfs gedeeld, al zal dat niet gaan op de typische vrouwen manier van 'samen op de bank je gevoelens een keertje of twintig analyseren en herbeleven'. Lex de Jonge Geef Hennie Rossel uit het Gelderse Vorden vijf appels en hij kan uren vertellen. Rossel wordt niet lyrisch van huis-, tuin- en keukensoorten als Cox Orange of Elstar, maar van nostalgische oude rassen zoals de Wienzoern, het Ziedn Hempke of de Lunterse Pippeling. Op zaterdag 12 september kan hij zijn hart ophalen. Dan houdt de Noordelijke Pomologische Vereniging, waarvan hij bestuurslid is, weer een determineerdag. Iedereen die een onbekende appel of peer in de tuin heeft, kan dan de vruchten laten zien bij Erve Brooks in Gelselaar (Gelderland). Op de tafel liggen dikke boek werken met prachtige illu straties. Appels en peren worden in al hun glorie getoond, met dui delijke beschrijvingen van smaak en uiterlijk. De pomologen ge bruiken die geschriften om onbe kende vruchten bij het goede ras onder te brengen. Het eerste wat opvalt in de lange lijsten is de enorme verscheidenheid: de Noordelijke Pomologische Ver eniging is zelf al in het bezit van zo'n 1000 rassen, maar er zijn er nog zeker twee keer zoveel Wie in de gemiddelde groenten- winkel kijkt, vindt van die veel heid weinig terug. Met een appel ras of vier houdt het daar wel op. „Doodzonde. Het is wel begrijpe lijk dat fruittelers daarop zijn overgeschakeld, want bijvoor beeld de Jonagold en de Cox Oran ge dragen veel vruchten, zijn goed te bewaren en vallen bij veel men sen in de smaak. Maar er zijn zo veel meer leuke appels, die bijna niemand meer kent", zegt Hennie Rossel spijtig. Cultuurgoed De Vordenaar is bestuurslid van de Noordelijke Pomologische Ver eniging, die niet alleen de oude ap pels terug wil brengen omdat ze lekker zijn en er leuk uitzien, maar vooral omdat al die rassen bij het cultuurgoed van ons land beho ren. „Vergeet niet dat die rassen door de mens zijn gekweekt, echte cultuur dus. En die hoogstambo- men vormen een prachtig onder deel van het boerenlandschap en Drentse Bellefleur. hebben een belangrijke ecologi sche functie als leefgemeenschap voor insecten en vogels." Vroeger stonden op elk boerenerf wel een paar fruitbomen. Appels waren er niet alleen om zo op te eten, maar ook om te drogen, tot moes te maken of te verwerken in Hete Bliksem. Al die doeleinden vroegen om verschillende rassen. De consument van tegenwoordig wil gewoon een lekkere handappel die zeker een week op de fruit schaal kan blijven liggen Voor zoete appels als Dijkmans Zoet is al helemaal geen markt meer, want wie eet er nu nog Hete Blik sem? Rossel: „Toen de boeren specialis ten werden, moest het erf efficiën ter worden ingedeeld. Je kreeg zelfs een rooipremie als je de oude hoogstambomen kapte, want hoogstamteelt was inefficiënt en duur aan plukkersloon. Dat de professionele telers daarin mee gingen, is best te begrijpen, maar voor de particulier gelden al die bezwaren natuurlijk niet. Die hoeft geen enorme opbrengsten of appels die weken goed blijven, die wil gewoon een leuke appelboom met niet zo algemene vruchten." De pomologische vereniging doet er alles aan om mensen te stimule ren hun oude hoogstammers goed te onderhouden en bij nieuwe aan plant eens te kijken naar de golden oldies onder de appelrassen. Die zijn niet te vinden bij het gewone tuincentrum, maar de vereniging kan geïnteresseerden wel aan adressen van kwekers helpen. „De Engelse wintergoudpearmain is bijvoorbeeld een heel fijne appel. Maar er zijn meer schoonheden. De Zigeunerin bijvoorbeeld, een echte beauty. En het Oranje-ap peltje, dat vroeger precies op ko ninginnedag in augustus rijp was. Notabelen hielden zich ook bezig met het telen van fruit. Daaraan hebben we onder meer de Notaris appel, de Lunterse Pippeling en de Gravensteiner te danken." Volgens Rossel zijn de bekende ap pelrassen die bij de groenteboer zijn te krijgen wel lekker, maar ze zijn minder geschikt om in de ei gen tuin te zetten. „Die appel ken ikdenken mensen vaakDie boom wil ik ook. Maar ze vergeten dat die appels geteeld worden met een heel precies bespuitingsregime. In de gewone tuin, waarin je bij voor keur niet spuit, wordt dat niks. Ik zal niet zeggen dat al die oude ras sen per definitie goed zijn of lek ker, maar het is zo leuk om eens wat anders in je tuin te hebben dan het geijkte. En je kunt, als je niet wilt spuiten, rassen uitzoeken die niet zo gevoelig zijn voor allerlei ziektes." Oude rassen De pomologische vereniging heeft haar bezit aangeplant in Frede- riksoord, in het tuinencomplex Land van Weldadigheid. Daar is als attractie onder andere een boomgaard van 10 hectare te zien met 600 rassen appels, peren en pruimen. Maar nog steeds zijn de pomologen op jacht naar exem plaren van oude rassen die ver dwenen leken. Op de determineer dag in Gelselaar, op zaterdag 12 september, is iedereen welkom die een bijzondere appel- of peren boom in de tuin heeft. De kenners kunnen dan de naam opzoeken en vinden wellicht een nieuwe verlo ren gewaande 'Rembrandt' tussen de meer algemene vruchten. „Voor een leek is dat misschien niet te snappen, maar als wij een exem plaar vinden van zo'n oud ras dat verdwenen leek. dan zijn we echt vreselijk blij." Frederike Krommendijk De determineerdag in Erve Brooks in Gelselaar (Gelderland) begint zater dag 12 september om tien uur. Bezoe kers zijn van harte welkom. Wie appels of peren wil laten determineren, moet zeker vier vruchten van dezelfde soort meenemen Inlichtingen- 0575 - 55.28.28 Engelse kookboekenschrijfster Roz Denny. foto's Tom Croes Rijst en religie lijken uitslui tend met elkaar verbonden te zijn in landen waar de bevol king geheel afhankelijk is van een oogst. Maar er zijn ook wes terlingen die 'iets' voelen voor de diepere betekenis van het eten van rijst. Zo besloot Roz Denny pas tot verkoop van haar huis. toen ze een keer bas- mati-rijst stond te koken: „Op het moment dat voor de zoveel ste keer mensen kwamen kij ken had de geur zich door de hele woning verspreid en de verkoop was binnen no-time beklonken. Dat het koken van basmati 'a warm welcome' is, is een gezegde waar ik me sinds dien helemaal in kan vinden." Boeiende wetenswaardighe den worden tijdens de work shop van de Engelse schrijfster annex tv-kok afgewisseld door ervaringen 'uit eigen keuken' In het hoofdkwartier van Tilda rijst, internationaal marktlei der op het gebied van basmati- rijst en sinds vorig jaar actief in Nederland, ontvangt Roz Den ny de culinaire pers. Roz is ara- bisch voor rijst en daarover gaat het vandaag in de rijstpel- lerij aan de Theems. De meeste rijst wordt gegeten op de plek waar het groeit; slechts een fractie van de 550 miljoen ton die jaarlijks wordt geproduceerd, wordt geëxpor teerd. Wereldwijd zijn er meer dan 14.000 rijstvariëteiten. De kortste soort is de Spaanse bomba (minder dan 5 mm), de langste (langer dan 6 mm) is basmatiafkomstiguit de noor delijke gebieden van India en Pakistan. Het zuiden van Euro pa is van oudsher bekend met de kortkorrelige Japonica. Noord-Europeanen geven over het algemeen de voorkeur aan Indica-rijstsoorten die een lan gere, hardere en drogere korrel hebben. Voorkeuren Voor elke rijstsoort is er een aparte bereiding, variërend van de absorptiemethode waarbij de rijst met kokend water wordt overgoten en met een deksel op de pan wordt gaar gestoomd tot de 'open pan me thode'. Het hangt er helemaal van af waar je woont: in ons land moet de rijst stevig zijn en beet hebben, in Aziatische lan den wordt de voorkeur gegeven aan 'kleefrijst'. Bij basmati, die wordt be schouwd als de beste rijstsoort ter wereld en afkomstig is van de voetheuvels van het Hima- layagebergte, is (bij de afgeslo ten pan-methode) de verhou ding één kopje rijst, anderhalf kopje water. Voor een perfect resultaat moet de 'Prins van de rijst' 10 tot 12 minuten worden gekookt. Belangrijk is wel dat na het koken de rijst 5 minuten dient na te garen. Door de hoge prijs is basmati in India een feestri jst; alleen bij bijzondere gelegenheden komt deze soort op tafel. Van sommi ge religies mogen geen uien en knoflook worden gegeten bij rijst, in tegenstelling tot andere gedeelten van India waar de ui en zodanig worden gebruind dat ze karameliseren. als fini shing touch op bepaalde birva- Kenmerkend voor basmati is de uitzonderlijk lange droge korrel met z'n uitzonderlijk aroma. Het is een rijstsoort die meer water dan andere soorten absorbeert en bij het koken wel langer wordt maar niet breder. Roz Denny, die meer dan twin tig kookboeken op haar naam heeft staan, medewerkster is van BBC's 'Food and Drink" en een veelgevraagd adviseur is in de levensmiddelenindustrie, geeft de voorkeur aan basmati- rijst 'waar je even de tijd voor moet nemen'. Voorgekookte rijst is bij hoge temperaturen gestoomd en is steviger, maar verliest een deel van z'n na tuurlijkaroma Het is net als bij pureepoeder van de aardappel, de bereiding is snel en makke lijk; maar de rijst heeft geen smaak. Lang niet iedereen blijkt op de hoogte te zijn van de verschil lende kwaliteiten. Voor rijst - die na te zijn gedorst, gedroogd en bewerkt net als wijn moet rijpen - geldt helaas geen ap pellation controlée, stelt Roz Denny vast, die een uitgespro ken liefhebber is van de Indiase keuken. Wat de Indonesische keuken is voor ons land, is volgens haar de Indiase keuken in Engeland; er zijn zelfs restaurants die ge specialiseerd zijn in een be paalde regio. „Want gerechten die in het noorden worden ge geten, zijn bijvoorbeeld veel rijker van smaak dan die in het zuiden. Veel van de pilavs en biryani's bevatten specerijen combinaties die een erfenis zijn uit een roemrijk handelsverle den." Top 5 Voor wie de proef op de som wil nemen en wil kennismaken met de 'echte Indiase keuken', bij voorbeeld in het op culinair ge bied swinging Londen, heeft Roz Denny hag^ persoonlijke restaurant-top 5 samengesteld: 1. Porte des Indes, 22 Bryans- ton Street, London W1 2 Tamarind, 20 Queen Street, London Wl. 3. Bombay Brasserie, Court- field Close. Courtfield Road. London SW7. 4. Café Spice Namaste, 15 Pres- cot Street. London E1 5 Rasa. 6 Dering Street, Lon don Wl. Ellen Scholtens Basmati-rijst wordt geteeld aan de voet van de Himalaya.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1998 | | pagina 39