Walifornië Op zoek naar Zelfs de raki is niet langer van de Turkse staat Wallonië heeft imago tegen reportage zaterdag 5 september 1998 33 een miljoen passagiers af te handelen", zegt de directrice Marie Desseaux, die glimmend van trots de onlangs in capaci teit verdubbelde terminal toont. Aidsvirus De universiteit van Namen oogt minder geavanceerd dan die van Louvain la Neu- ve, maar achter de kloosterachtige gevels 'gaan vele high-techbedrijfjes schuil. Lambdatech is er daar een van: opgescho ten uit het microbiologie-lab en inmid dels in de voorhoede van firma's die zich bezighouden met het aidsvirus. „Wij heb ben een nieuwe techniek ontwikkeld voor het volgen van het aidsvirus van patiën ten die medicijncocktails gebruiken. In plaats van in acht analyses kun je met on ze kit in twee analyses van DNA-materi- aal zien hoe actief het virus is'\ zegt direc teur Pierre Lourty. Lambdatech staat op het punt zijn aids-kit op de markt te bren gen, maar is inmiddels alweer druk doen de met een methode voor het vroegtijdig opsporen van 'rot' in aardappelen. „Wal lonië wordt beschouwd als verloren ge bied, maar zo kijken wij daar niet tegen aan. Dat beeld is volstrekt achterhaald", vindt Lourty. De 'grote prijs voor techno logische innovatie'ging in 1995 naar uit vinder/ondernemer Joel Demarteau, op richter van 'WOW', ook gevestigd op een van de nieuwe high-techparken bij Na men. In de fabriekshal van WOW danst in een waterbassin een grote glimmende bal op en neer. Bij elke beweging katapulteert de bal uit het water, om er met een plons weer in terug te keren. Zodra Demarteau enkele toetsen op een PC beroert, komt de bal tot rust, en verstomt het geklots. Het ding blijkt volgepropt met veren, gewich ten en elektromotoren, via een kabel ver bonden met een computer: het 'brein' dat de bal in beweging brengt. Met een bal van WOW wordt een openbaar zwembad in een mum van tijd omgetoverd tot een golfslagbad zonder dat grote verbouwin gen nodig zijn. Energie De ingenieur Demarteau voelde zijn 'Eu reka!' opwellen toen hij met zijn zoontje een golfslagbad bezocht en zich realiseer de hoeveel energie nodig is om met schui ven en luchtdruk een golf op te wekken, die binnen luttele seconden aan de over zijde van het zwembad alweer doodslaat. Het hele zwembad laten 'klotsen' leek Demarteau veel efficiënter. Zijn elektro nische ballen doen precies dat: ze spelen op een intelligente manier in op de bewe gingen van het water door op het meest geëigende moment een beetje te 'duwen' zodat de golven in stand blijven of ver sterkt worden. Het resultaat is een ener gieverbruik dat een factor duizend lager ligt dan in een traditioneel golfslagbad WOW exporteert inmiddels naar landen als Japan, China, Taiwan, Nieuw-Zee- land. Frankrijk en Israël en voor de WOW-ballen lijkt ook een mooie toe komst weggelegd bij het mengen van vloeistoffen op industriële schaal. Een van 's werelds grootste brouwers - Inter- brew - heeft er al een paar aan het werk. De omzet van het bedrijfje verdrievou digde in drie jaar van anderhalf tot vijf miljoen gulden. In het jaar 2000 denkt Demarteau voor tien miljoen gulden te kunnen verkopen. „Voor het eerst hebben we dit jaar problemen met het aantrekken van gekwalificeerd technisch personeel. Het wordt krap op de arbeidsmarkt", ver zucht hij. Bindmiddel De ingenieur, luchthavendirectrice. Gentse professor, coureur en high-tech manager zijn het er allemaal over eens: Wallonië heeft op de valreep van de vol gende eeuw méér te bieden dan stoflon- gen, steenkolengruis en failliete staalfa brieken. „Het imago van Wallonië loopt achter op de realiteit" zegt Marie Des seaux van 'Brussels South'. „In het verle den werden alle kaarten op de grote indu strieën gezet. Nu ziet men in dat de groei van kleine bedrijven moet komen", meent Pierre Lourty van Lambdatech. De Gentse professor George Allaert put uit de opleving van de as Brussel/Namen- /Luxemburg de hoop dat Belgie één kan blijven en met langs de oost/westelijke taalgrens als een overrijpe meloen zal barsten. „Deze florerende noord-zuidas, die je rustig kunt doortrekken van Brussel via Mechelen naar Antwerpen, kan als nieuw bindmiddel voor België gaan wer ken. Economisch cement, dat voorkomt dat België in een Waalse en Vlaamse staat uiteenvalt. Ik zou dat laatste niet toejui chen. Want het is uiteindelijk in het beste belang van Vlaanderen dat het ook Wallo nië voor de wind gaat." Paul Koopman De Gentse hoogleraar: „Voor het eerst is er een opleving." manier", zegt de manager van het snelst groeiende hightech „Na vijftien jaar crisis is de mentaliteit veranderd", bedrijf in Franstalig België. Aan Wallonië kleeft het cliché vindt de directrice van de luchthaven Charleroi. „Met de van verlaten steenkolenmijnen en failliete staalfabrieken, vakbonden onderhandelen we nu op een Hollands-zakelijke maar in de 'brainparks' vindt men dat beeld achterhaald. Wallonië - en dan vooral de oude mijn streek van de Borinage - heeft zijn imago niet mee. Steevast wordt het Franstalige deel van België in asgrijze kleuren geschilderd. De streek die medio vorige eeuw nog de economische slagader was van het hele koninkrijk werd in de ja ren zestig getroffen door malaise en mas sawerkloosheid. Als een spatader werd Wallonië weggestopt onder een dikke steunkous van Waalse subsidies en Euro pese structuurfondsen. Maar veel soelaas bood dat niet. De moord op SP-voorzitter Cools, de corruptiezaken rond Agusta en Dassault en de zaak-Dutroux stortte de regio tenslotte ook nog in een morele cri sis. „Veel Vlamingen hebben Wallonië voor goed afgeschreven, maar dat is niet te recht", zegt professor George Allaert van de Universiteit Gent. Allaert doet al vijf tienjaar onderzoek naar de ontwikkeling van het particuliere bedrijfsleven in Wal lonië en Vlaanderen, en deze zomer signa leerde hij voor het eerst een economische opleving ten zuiden van de taalgrens. „Er is een bescheiden verbetering van de be drijvigheid. Vooral langs de as die van Brussel via Namen naar Luxemburg loopt zie je de zaak aantrekken. Hier is een bijzondere biotoop van veelbeloven de high-tech bedrijven aan het ontstaan, met de grote steden en universiteiten als aanjagers". Lof 'Walifornië' is deze streek al gedoopt, in een nogal gewaagde verwijzing naar de Amerikaanse staat Califomië, waar en kele jonge puistenkoppen in de jaren ze ventig als bij toverslag 'Sillicon Valley' uit de grond stampten. Dit economisch wonder is nooit afdoende verklaard, maar een mild fiscaal klimaat, een goed ge schoold arbeidsleger en ondernemende universiteiten hebben beslist een handje geholpen. Terwijl de oude industriële reu zen zoals General Motors en Chrysler door hun lemen voeten leken te zakken, groeiden de kleine dwergen Microsoft en Apple uit tot giganten. Het bedrijf 'Ion Beam Applications' kan gelden als een prille Waalse tegenhanger van dit Californische succesverhaal. In minder dan vijf jaar werd IBA wereld marktleider bij de productie van cyclo trons: deeltjesversnellers die gebruikt worden voor medische toepassingen. „We hebben tachtig procent van de markt", zegt Pierre Mottet zonder met de ogen te knipperen en in vlekkeloos Engels. „Onze cyclotrons gebruiken driemaal minder energie en zijn vijfmaal productiever dan die van onze concurrenten. Dat scheelt per cyclotron jaarlijks zo'n honderddui zend dollar op de energierekening. Daar zijn veel klanten gevoelig voor." Mottet is vol lof over het Waalse onderne mersklimaat. „Onze prototypes werden gefinancierd via een renteloze lening van het Waals gewest op 'no cure no pay-ba sis'. Zestig procent van de onderdelen voor onze cyclotrons worden in Wallonië zelf vervaardigd: het vakmanschap dat je hier aantreft voor zeer hoogwaardige in- Pierre Mottet van Ion Beam Applications, het snelst groeiende high-techbedrijf van Franstalig België. foto's Paul Koopman strumenten is elders in de wereld echt moeilijk te vinden. De universiteit van Louvain la Neuve staat aan de top op het gebied van kernfysica." Rondom de cam pus is een dicht weefsel van middelgrote technologiebedrijfjes gegroeid, waarvan de meesten door voormalige profs en in genieurs werden gesticht. Vliegveld De Waalse overheid heeft begin jaren ne gentig de bakens vrij radicaal verzet, na dat de miljardensteun aan oude indu strieën grotendeels weggegooid geld bleek. De subsidies voor de oude staalfa brieken werden afgebouwd en de bedrij ven te koop gezet.De opleving van de be drijvigheid is ook te merken bij het regio nale vliegveld van Charleroi, dat decen nia lang een sluimerend bestaan leidde. Maar sinds de luchthaven werd omge doopt tot 'Brussels South' en in de nabij heid het bedrijvenpark 'Aeropole' werd geopend, gaan de zaken er crescendo. ..We zijn natuurlijk nog feteeds een kleine luchthaven, maar het aantal passagiers is vanaf 1995 gegroeid van 40.000 tot ruim 220.000. Binnen enkele jaren denken we De bierbrouwerij van de familie Bomonti in Istanbul 1907. Op de Aziatische oever van de Bo sporus, de zee-engte die twee conti nenten van elkaar scheidt, staat ter hoogte van het door Istanbul opgeslokte dorp Beykoz een groep verwaarloosde gebouwen. Naast een houten boothuis liggen grote aluminium vaten, klaar om verscheept te worden. De lucht ruikt zoet naar anijs. Op een raam van een van de gebouwen hangt een pamflet: Reden: puur winstbejag. Excuus: toerisme. Doel: de fabriek sluiten, het volk verja gen. We laten Beykoz niet verkopen. Hier aan het blauwe water van de Bo sporus staat Turkije's grootste fabriek van raki, de alcoholische anijsdrank. De arbeiders van deze rakifabriek, waar 20 miljoen liter per jaar, of bijna een derde van de landelijke consumptie, geprodu ceerd wordt, zijn bang hun banen te ver- liezen. „Als ik het voor het zeggen had, zou ik twee derde van het personeel ont slaan", zegt directeur Ahmet Tugay. Maar hij is, net als zijn personeel, ambte naar in dienst van de staat en heeft het niet voor het zeggen. In alle staatsbedrij ven zijn banen politieke cadeautjes en het zou erg vervelend zijn als een direc teur zijn minister in de wielen reed. De Turken zijn zo dol op raki dat ze er de Koran voor met een korreltje zout ne men. „Allah verbiedt het drinken van wijn, van gefermenteerde druiven, maar over raki heeft hij niets gezegd"luidt het excuus van iedere Turkse drinkebroer. De dis in een 'meyhane', een taveerne waar meestal mannen onder elkaar uren aan een stuk tafelen, is niet compleet zonder raki. „We houden onszelf voor de gek", mompelt een in een grijs fabrieks- uniform gehulde oude baas die de distil- leervaten controleert. „Raki wordt ook van druiven gemaakt." Hij drinkt er ove rigens geen druppel minder om. Kwaliteit „Raki stoken is een zaak van fijngevoe ligheid. Je moet er voortdurend bovenop zitten. Maar als de distillateur in de nachtdienst zit te pitten, dan gebeurt het dat het eerste distillaat van mindere kwaliteit zich vermengt met de hoge kwaliteit. Dat gaat natuurlijk ten koste van de raki", vervolgt Tugay. Hij heeft ook geen zeggenschap over de grondstof fen, maar moet afnemen wat hem aange boden wordt. „De anijs ziet er soms uit als zeezand. Modder. Onbruikbaar. Ik gooi het allemaal weg, maar moet er wel voor betalen." Een geschikt anijszaadje behoort tussen de 3 en 5 millimeter lang en 1 tot 2 millimeter breed te zijn. Gebrek aan kwaliteit is voor Turkse politici nooit een reden tot bezorgdheid geweest. Ondanks alle boosheid en teleurstelling om de recente afwijzing op de Europese top in Luxemburg, blijft Turkije zich voorbereiden op toetreding tot de Euro pese Unie. In de douane-unie die eind 1996 opgericht werd als opstap naar dat volledige lidmaatschap, past geen staatsmonopolie op de productie en dis tributie van sterke drank en sigaretten. Het conglomeraat Tekel (Monopolie) staat dan ook op de lijst om geprivati seerd te worden. Op dit moment beheerst Tekel 70 procent van de sigarettenmarkt, 95 procent van de sterke drank en 43 pro cent van de wijnmarkt. „Een fantastische hervorming, de be langrijkste verandering in honderd jaar tijd", noemde onlangs Tekel-minister Eyup Asik zijn wetsvoorstel dat de pri- vésector toestaat om sterke drank te gaan produceren Mits de capaciteit gro ter is dan een miljoen liter, mag het zelfs geheel buiten Tekel om. De staat produ ceert naast raki, ook brandewijn, gin en wodka. 'Turkse raki' is inmiddels geregi streerd als internationaal handelsmerk. Wie dat wil produceren, zal aan de voor waarden moeten voldoen die Tekel stelt aan zijn raki. Drank stoken is plezierig werk. maar binnen een staatsbedrijf is er weinig ruimte voor creativiteit Basmaci: „Griekse ouzo en Franse pastis bestaan uit graanalcohol waaraan anijsaroma wordt toegevoegd. Voor ouzo moet het aroma bijvoorbeeld uit Chios komen. Raki wordt gemaakt van gefermenteer de druiven die gedistilleerd worden. De 'suma' die zo ontstaat, wordt in koperen vaten van maximaal 5000 liter samen met anijszaad van Turkse bodem nog maals gedistilleerd." Niemand kent meer de mooie merkna men uit het verleden als 'Hanim' (Me vrouw), 'Keyif* (Plezier), 'Dem' (Slok) of 'Ruh' (Geest). Er bestaan nog maar drie merken raki van de tientallen die ge dronken werden tot 1942, toen de staat alle productie naar zich toetrok. Een goede 'raki-meester' die proeft, ruikt, hoort en ziet wanneer hij welk kraantje op de kolven open of dicht moet draaien, is waardevol en mag niet met vervroegd pensioen. Hij kan zijn kennis echter evenmin te gelde maken binnen het mo nopolie. Tijdens het Osmaanse Rijk verboden re ligieuze sultans bij tijd en wijle hun on derdanen te drinken. Wie betrapt werd, kon daarvoor opgehangen worden. In de vorige eeuw had het rijk echter zo hoge schulden dat alcoholproductie toege staan werd, en zwaar belast, om met dat geld de buitenlandse banken te kunnen betalen Na de Eerste Wereldoorlog kwam generaal Mustafa Kemal (later Atatürk) in opstand tegen de sultan die zijn rijk verkwanseld had aan de Wester se mogendheden. Het rebellenparlement dat Kemal en consorten in Ankara op richtten, vaardigde een alcoholverbod uit. dat van kracht bleef tot 1926. „De meesten van die parlementariërs waren fundamentalisten Maar een deel van hen was verlicht", weet Ali Gok, de directeur van het Instituut voor Alcoho lische Dranken. „Die intellectuelen gin gen iedere avond naar het hoofd van de politie, die stiekem zijn eigen raki stook te. Ze noemden het 'Dilaver-water', naai de naam van de politiechef Mustafa Kemal Atatürk nodigde later zijn vrien den uit in het presidentiële paleis voor lange gespreksavonden waar de raki rij kelijk vloeide. De grote man stierf in 1938 aan levercirrose. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef het land weliswaar neutraal, maar de ar moede was zo groot dat in mei van het jaar 1942 de hoeveelheid brood (het eni ge voedsel voor velen) die beschikbaar was, verminderd werd van 300 gram per persoon naar 150 gram. Rijk waren ech ter de christenen en joden, die van ouds her de handel in handen hadden. Een speciale belastingwet werd aangeno men, die al gauw ontaardde in een hek senjacht op de vermogende minderhe den. Op hun bezittingen werd beslag gelegd. Wie niet kon betalen, werd tot dwangarbeid in kampen veroordeeld. De drankindustrie, in handen van de chris tenen, betaalde onder de republiek geen belasting. Het lijkt aannemelijk dat de regering, in acute geldnood, om die reden zelf die bron van inkomsten wilde heb ben. Wijn (maar geen bier) mochten par ticulieren overigens wel blijven maken. De zwaar bekritiseerde vermogensbe lasting werd twee jaar later afgeschaft, maar Tekel is nog steeds een feit. Voorbeeld „Het was in belang van de volksgezond heid", zegt Mehmet Demirci, directeur van de whiskystokerij op de Atatürk- boerderij in Ankara. „Iedereen stookte zelf zijn drank, er was geen controle op de kwaliteit van de alcohol. Het was een levensgevaarlijke situatie De staat had bovendien een voorbeeldfunctie in die dagen. Deze boerderij is opgericht om de boeren te onderrichten in landbouw- en veeteelttechnieken, Binnen is een klein museum met spulle tjes van de Vader der Turken Dit was de bierbrouwerij die hij in 1933 opende op zijn modelboerderij. Aan de achterkant van het gebouw strekt zich een park uit. De bomen werden door Atatürk zelf ge plant. „Op dit terras zat hij soms een biertje te drinken. Hier heeft hij de toe spraak geschreven ter ere van het tienja rig bestaan van de republiek", zegt De mirci trots. „Hij hield het meest van raki, net als ik. Ik heb nooit whisky of wijn le ren drinken." Jessica Lutz Directeur Pierre Lourty van Lamdalech: „Wallonië wordt beschouwd als een verloren gebied."

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1998 | | pagina 33