Voor elke kwaal een biologische remedie De Franse slag, vergeet het maar PZC premie J* Exclusief voor u Zssty WW) i l^rlófb 29 ourreïigeDsea woensdag 17 juni 1998 door Sheila van Doorsselaer Velden vol salie, tijm, kalmoes, ginkgo, rode zonnehoed, kamille, vrouwenmantel en nog veel meer. Behalve lekker in de keuken, door de geneeskrachtige werking ook nog eens goed tegen allerlei kwalen. In het laboratorium van Marleen Kruiden in Axel worden de geneeskrachtige kruiden op biologische wijze verwerkt tot een krachtig helend tinctuur, op de droogvloer gedroogd tot grondstof voor thee of vermengd met siroop voor een adequate hoestdrank of maagbitter. Voor elk kwaaltje is er tegenwoordig wel een biologische remedie. De biologische leefwijze raakt steeds meer in zwang. Steeds meer mensen kiezen ervoor alleen maar producten zonder kleur- en smaakstoffen te gebruiken, vrij van bestrijdingsmiddelen. Dat geldt niet alleen voor de voeding. Ook bij de behandeling van diverse kwaaltjes wordt teruggegrepen naar de natuur. Paardekastanje tegen spataders, de thuj a-conifeer tegen wratten en valeriaan tegen stress. Op de kruidenboerderij Marleen Kruiden verbouwen Marleen en Ronald van de Winckel al voor het tiende seizoen meer dan honderd verschillende planten en kruiden op biologische wijze. De bedden worden gevoed met groenbemesting in plaats van dierlijke mest en onkruid wordt zoveel mogelijk met de hand In het laboratorium van Marleen en Ronald van de Winckel worden onverdunde extracten gemaakt. verwijderd. De oogst van de kruiden gaat het hele jaar door, omdat niet alle planten op hetzelfde moment plukrijp zijn. Van de meeste kruiderijen wordt niks verspild, zowel van de wortels, de bloemblaadjes en bessen wordt tinctuur gemaakt. Het bereiden van de tinctuur is nog het best te vergelijken met koken. In enkele dikke boeken staan de recepten vermeld die nodig zijn om een verantwoorde tinctuur te bereiden. Na de oogst worden in het laboratorium de verse kruiden fijngesneden tot pulp en wordt van een monster daarvan in een droogstoof het sapgehalte bepaald. Afhankelijk van dit sapgehalte wordt de kruidenpulp vermengd met alcohol of water. Zachte delen van de plant zoals bloemblaadjes en bessen hebben minder alcohol nodig om de werkzame stoffen uit de plant te halen, harde delen zoals wortels, wat meer. Simpel gezegd worden de planten gewoon vloeibaar gemaakt. Na twee weken tot twee maanden inweken in grote vaten kan de smurrie worden geperst. De vloeistof die overblijft is de tinctuur, de droge stof is afval. De tinctuur wordt overgedaan in plastic vaten en glazen potten die worden opgeslagen in de 'schatkamer' van de boerderij. Duizenden liters verschillende tincturen verkregen na honderden uren werk, liggen te wachten om te worden opgehaald door de firma's Natudis en Bonusan. De firma's VSM en Biohorma nemen de verse planten en kruiden af. Zij verwerken de planten weer verder. De tincturen van Marleen Kruiden hebben niets te maken met homeopathie. In de homeopathie vormen de tincturen slechts de basis van het geneesmiddel, het wordt dan aangelengd met andere vloeistoffen. Het gebruik van de pure, onverdunde extracten zoals die bij Marleen Kruiden gemaakt worden, heet fitotherapie. In trek De rode zonnehoed is het plantje dat tegenwoordig het meest intrek is en dus het meest verbouwd wordt. De meeste mensen kennen het als het hoofdingrediënt van Enchinaforce, de bekende druppels die voor alles goed lijken te zijn en die bijna iedereen slikt. Marleen en Ronald brengen hun eigen versie op de markt onder de naam Echinaeae Purpurea. Samen met alle andere tincturen en sii'open vrij verkrijgbaar op de boerderij. Ook maken ze speciale hoestsiropen die geëxporteerd worden naar Engeland. Daar houden ze namelijk van een ander smaakje dan in Nederland. Engelsen houden niet van de uitgesproken dropsmaak die Nederlanders met een koutje juist juist wel waarderen. Om de Britten tegemoet te komen maken ze bij Marleen Kruiden daarom hoestsiroop met een stevige anijssmaak. Belangstellenden die willen zien hoe het maken van tincturen in zijn werk gaat of de zelfgemaakte bischopswijn willen proeven, zijn zondag 21 juni van 11 tot 17 uur, tijdens de Open Dag Biologische Landbouw, welkom op de boerderij. De natuurvoedingswinkel en de Zonneschool uit Terneuzen zullen samen met natuurbeschermingsvereniging De Steltkluut ook aanwezig zijn met een kraampje. Behalve in Axel zijn er door de hele provincie biologische bedrijven die meedoen aan de open dag. Op zaterdag 2 0 juni is dat Ter Linde in Oostkapelle, daar is onder andere een biologische kaasmakerij Zondag is De Zuidbos, tuinbouw foto's Peter Nicolai in vollegrond in Noordgouwe geopend, samen met De Ring in Oud Sabbinge. Hier wordt uitleg gegeven over het biologisch telen van fruit en tuinbouwproducten en het houden van bijen. (Advertentie) als lezer van deze krant Vogelvrij is een boek voor iedereen die hart heeft voor de vogels van Zeeland. Met prachtige vogeltekeningen en interessante wetenswaardigheden over zestig verschillende soorten, hun leefgedrag en de plekken waar ze voorkomen. Ter gelegenheid van Juni - Zeeland Natuurmaand verrassen de PZC en de Zeeuwse boekhandel u met 5,= korting. JUNI-VOORDEELBON voor PZC-lezers Tegen inlevering van deze bon bij boekhandel of warenhuis betaalt u slechts 20.- (normale prijs 25.-) voor Vogelvrij van Uitgeverij Uniepres. ISBN 90 6825 200 3. lezers Naam boekhandel: Deze kortingsactie is geldig gedurende de maand juni 1998 en alleen in Nederland (actienummer 429-005). PROVINCIALE ZEEUWSE COURANT door Kees Cijsouw Het grootste deel van de afgelopen week heeft landbouwer Kees Bierens over de heg gekeken in een van de andere EG-landen, Frankrijk. Met een groep Walcherse boeren en him partners ging hij op excursie naar het noordwesten van Normandië. Gastheer en gids waren kennissen van een van de deelnemers, een uit Friesland afkomstig echtpaar, dat al vele jaren in Normandië boert. Het eerste wat hem is opgevallen, is 'dat Frankrijk iets heeft waarvan wij stukken minder hebben: ruimte.' Het uit zich in de infrastructuur, in hele goede wegen, in ruim aangelegde rotondes, die de doorstroming van het verkeer zeer bevorderen. Voor de landbouw is het gevolg van die ruimte, dat de Franse boer te maken heeft met veel lagere grondkosten dan zijn collega in Nederland. Eén hectare goede grond komt er op 15 mille, hier betaal je al gauw 50 mille. Bierens: „Ook de pacht ligt stukken lager, het scheelt driehonderd gulden per hectare. Als je dus een bedrijf van 60 hectare hebt, betaal je toch 20.000 gulden minder. En die grond levert even zo goed 10 ton tarwe per hectare. Ze produceren net zo veel, de prijzen verschillen weinig met die in Nederland, maar de kosten zijn flink lager." Tijdens die vier dagen Normandië heeft hij ook geconstateerd, dat niet alleen de EG-regelgeving dezelfde is als in Nederland, maar dat ook de controle even streng is. „De milieuwetgeving is op dit moment misschien nog wat soepeler, maar die wordt ook steeds strakker. Alleen de toepassing van de regels is ex- makkelijker, omdat er ruimte is. Neem de mestwetgeving. Hier graast het vee op kleine percelen, daar is de ruimte per dier veel groter. Dus de milieulast op die grond is veel minder." Het nationale landbouwbeleid is in Frankrijk naar zijn indruk socialer dan in Nederland. Niet omdat men de landbouw zo welgezind is. Wel omdat men het plattèland leefbaar wil houdn. Oudere boeren die stoppen krijgen een saneringspremie; en jonge boeren, die op een klein bedrijf met een melkquoatum van bijvoorbeeld 150.000 kilo beginnen, krijgen er 25.000 kilo bij. Het doet sociaal aan, maar Bierens vraagt zich wel of of het de economisch gezien juiste weg is: „Een rendabel bedrijf heeft een quotum van tegen de 500.000 kilo nodig. Met 175.000 kilo melk is je bedrijf onrendabel en blijft het hangen en wurgen. Die bedrijfjes zullen geld toe moeten krijgen." Ook in Frankrijk heeft Bierens een beleid van plattelandsvernieuwing ervaren. Tijdens een bezoek aan een ciderboerderij en een struisvogelfokkerijEn vooral ook tijdens een maaltijd in een boerderijrestaurant annex eendenmesterij. Die activiteit wordt alleen gesteund onder voorwaarde dat de gerechten voor een groot deel afkomstig zijn van het eigen bedrijf. „Dat gebeurde dus ook en dat boerderijrestaurant liep uitstekend. Zo hadden ze met Pinksteren 250 gasten." Opvallend aan zijn Franse intermezzo vond Bierens het ook te zien hoe groot het aandeel is van gewassen, waarvoor een Europese premie wordt toegekend: graan, koolzaad, erwten, mais. „Zo ben je wel erg afhankelijk van desnbsidiekraan. Als de politiek de toeslagen afbouwt, hebben de boeren in Frankrijk een probleem. Ze kunnen dan niet terugvallen op de buffer, die bij ons wordt gevormd door gewassen als aardappelen en uien en andere zogenaamde vrije produkten." Bierens, zijn Normandische trip overziend: „Er stonden hele mooie gewassen, ze hebben er grote percelen, dezelfde teeltmethodes als wij en ze hebben duidelijk lagere grondkosten. Alleen de bedrijfsgebouwen waren meer toe aan achterstallig onderhoud dan we bij ons gewend zijn. Verder doet de landbouw het daar zeker zo goed als hier. Ze is volop in ontwikkeling. Dus wat wij nog weieens willen zeggen, dat van de Franse slag - vergeet dat maar." Akkerbouw lijks verslag lit Grijpskerke doet in deze rubriek v n wederwaardigheden.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1998 | | pagina 29