Ode aan peen en spruitje PZC De nieuwe generatie herenlingerie Chip en Internet werken aan imago kalfsvlees Een witte lente Groenten en kanker tafel en trend zaterdag 23 mei 1998 41 Witte mascara, je verzint het niet, een wit kohlpotlood en natuurlijk witte oogschaduw. Invite droomt van een witte lente. Hel voorspelt wit als absolute trend dit voorjaar. Niet gewoon wit, maar spannend, gedurfd en verleidelijk blank. Tuurlijk. Absolutely White is dan ook alleen voor meiden die op durven te vallen. De lippen worden met Double White gestift, New Beauty Glossy white zorgt voor extra -> glans en als je het helemaal af wilt maken moet je ze omlijnen met een wit potlood. Er zijn drie witte kleuren lnagel lak en een complete collectie witte oogmake-up. De lippenstift en de mascara kosten 9,95 gulden, de nagellak een gulden minder, de oogschaduw komt op 7,95 en het goedkoopste is het kohlpotlood: 5,95 gulden, Apollo Axe verjongt ieder jaar het assor timent met een nieuwe geur. Afri ca in 1995, Atlantis in 1996 en vo rig jaar kwam Inca op de markt. Apollo is de aanwinst van 1998, een telg van de New Freshness geurenfamilie. Komkommer en berkenbladeren zorgen voor een frisse, groene boventoon. Dan volgt de warmte, bloemig maar toch mannelijk, zo heeft de fabri kant verzonnen: waterlelie, jas mijn en zelfs rozengeur. Bessen maken de geur af. De kern van de geur is puur sensueel: onder ande re cederhout, patchouli en eiken mos. De deo spray, de deo roll-on en de showergel kosten 6,99 en de aftershave kost 17,95 gulden (100 ml). Tot volgend jaar dan maar weer. Christian Dior heeft drie werkin gen in één tube gestopt: Crème Teintée. Het product hydrateert, het verkwikt en het beschermt. De crème bestaat uit vijf kleurnuan ces. Een tube van 50 ml kost 49 gulden. Kraaienpootjes Guerlain bracht vorig jaar Anti- age 12M op de markt, een verzor gingsproduct voor de huid. Een jaar later wordt dat aangevuld met Anti-Age 12M Oogcontour, een product dat specifiek werd ontworpen voor de kwetsbare huid rorfd de ogen. Guerlain be looft dat het kraaienpootjes ver vaagt en rimpeltjes van binnenuit weer vult. De crème bevordert de bloedsomloop en de ontzwellende werking van klimop zorgt ervoor 'dat de weer blik helder en levens lustig wordt'. GPD De eeuwenoude, doodnormale mannenonderbroek raakt' steeds meer uit. Althans, bij de ontwerpers. Maar of de gemid delde Nederlander massaal in deze nieuwe, trendy creaties gaat rondlopen valt nog te bezien. De Nederlandse Marlies Dekkers brak een paar jaar geleden door met haar sexy lingerie-ontwer pen. Met haar ondergoed met grote uitsparingen voor de billen baarde ze veel opzien. Ze slijt haar ontwerpen inmiddels via een landelijk opererende onder modeketen aan een groot pu bliek. Maar, mannelijke liefhebbers van lingerie, opgelet: er is een nieuwe generatie lingerie-ont werpers actief. Dat bewijst de tentoonstelling Ondergoed, 't heeft wel meer om het lijf in Arn hem. Opmerkelijk is vooral de opmars van de mannelijke ont werpers. Waar de meeste Neder landse mannen vasthouden aan traditioneel vormgegeven onder goed a la Schiesser enHema gooi en drie jonge ontwerpers het over een andere, trendy boeg. Piercing Lucas Kwant bijvoorbeeld laat zich onder meer inspireren door piercings. Zijnontwerpenmalcen korte metten met de ouderwetse onderbroek. Het begint al bij de manier waarop ze zijn tentoon gesteld: ze hangen aan een ring met daarop een wieldop. Ook het materiaal is - voor mannenon- dergoed althans - onconventio neel: Kwant gebruikt (licht blauw, donkerblauw en bruin) kanten gaas. Ongetwijfeld het comfortabelst is het ontwerp waarbij zwart sa tijnen band door elastisch mate riaal is gevlochten. Voor wat be treft originaliteit blinken de ont werpen uit waarbij midden over de front vier bruine paarden staarten aan ringen zijn beves tigd. Dat broekje mag zich eigen lijk alleen ondergoed noemen vanwege het materiaal: het effect zou subiet verdwijnen als je er iets overheen aantrekt. Zelfportret van de brassiere Mitsy Groenendijk. ren vijftig ontleend, maar door materiaal- en kleurgebruik toch heel eigentijds. Eric Ding Hoek Ng gaat met zijn mannenondergoed de uitdaging aan. Hij gebruikt gewaagde kleuren als transparant rood. „Dat roept een associatie op met een bordeel, maar rood is ook een typisch Chinese kleur. Door de bodies met een rode Chinese draak te bedrukken houden de mannenshirts iets stoers, terwijl ze tegelijkertijd iets zwoels heb ben". Sinds 1993 brengt Eric zijn herenmode op de markt onder het label X-citement. Anne-Claire Kersten, die in 1995 met een push-up string voor mannen de eerste prijs ondermo de won in de Body Fashion De sign Contest, heeft vernieuwen de, erotische bh's ontworpen. Ze 'spant' een platte metalen band over de borstpartij naar de rug toe en gebruikt dat metaal ook als tailleband van een bijpassen de onderrok. Onderbroekenkunst Ondergoed blijkt ook een vrucht bare inspiratiebron voor kunste naars. Mitsy Groenendijk, die aan de Koninklijke Academie in Den Haag studeerde, ontwierp onder de naam Animal Stuff brassières (beha's die aan het broekje zijn bevestigd) van tij- geiv en neushoornkoppen, giraf fen en zebra's. Ook beroemdhe den als Diana en Charles en Bea trix en Claus wist ze in te lijven in een papier maché-cup. Huub Schilte en Jacqueline Por- tielje van de Rotterdamse kun stenaars-werkgemeenschap Du- ende bewerkten een zwart-wit- ondergoedreclame van Calvin Klein. De jongere daarin werd getransformeerd tot een mager ventje van een jaar of zes: Kleine Calvin noemden ze het. Naast al dat nieuws is er ook een historisch overzicht van onder goed, vanaf de Victoriaanse tijd waarin de onderbroek nog een open kruis had, tot nu. Moderne ontwerpers blijken trouwens vaak lang niet zo oor spronkelijk als gedacht. De rond- gestikte cups van Madonna's sweaterbra (Jean-Paul Gaultier) lijken verdacht veel op een exem plaar uit de jaren vijftig. Waar in het ene tijdvak de borstpartij ge zien mag worden, wordt-ie in het andere weggemoffeld. Rond 1925 moeten vrouwen op jongens lij ken. Als Victor Mageuritt de ro man 'La Garconne' schrijft heeft dat nieuwe type vrouw een naam gekregen. Invloed Filmsterren hebben toch al altijd grote invloed gehad op de mode, ook op de onderkleding. Mae West doet als reactie op de Gar- fonne-stijl de behoefte aan meer vrouwelijkheid ontstaan. Vanaf de jaren zestig staat de natuurlij ke lijn van het lichaam centraal. Uiteindelijk draagt vrijwel iede re vrouw een beha en een onder broek: slechts één procent van al le Nederlandse vrouwen gaat bh- loos door het leven. Jammer is dat de tentoonstelling geen aandacht besteedt aan de hedendaagse ontwikkelingen bij de grote fabrikanten, die toch voor veel vrouwen interessant zijn: nieuw corrigerend onder goed als push-up-beha's en buik- afplattende broekjes ontbreken volledig. Christa van der Hoff Ondergoed't heeft wel meer om het lijf' is tot en met 28 juni te zien in Sonsbeek Art Design, Tellegenlaan 3, Arnhem. Dagelijks, behalve dins dag, geopend van 11.00 tot 17.00 utir. Een ontwerp van Sjef Claessen. Draagbaar en minder choque rend zijn de ontwerpen van Sjef Claessen. Bij hem is de grens met bovenkleding soms zo vaag dat zo'n kledingstuk multi-functio- neel is. Sommige dingen zou je ook als vrouw met plezier dra gen. „Het is spannend iets nieuws voor de man te ontwerpen, omdat die nog steeds behoudend is", zegt Claessen. „Bij vrouwen wordt lingerie steeds meer bo venkleding. Waarom zou dat bij mannen niet kunnen?" Sober Hij maakte onder zijn eigen label Buns stralend witte, glanzende hemdjes, waarin lycra is ver werkt. Axmgaten en halsopenin gen krijgen een accent door zilve ren en lichtblauwe biezen. De ontwerpen zijn aan de sobere ja Kanker te lijf gaan met een kiwi. Zo simpel is het niet, al blijkt opnieuw dat groenten en fruit de kans op bepaalde soorten kanker aanmerkelijk kunnen verkleinen. Dagelijks drie scheppen groente en twee stuks fruit zou zeker 4500 mensenlevens per jaar kunnen schelen. De groentenman etaleert een overweldigende keuze aan groenten en fruit, maar toch wordt er van deze pro ducten te weinig gegeten. waarin ook de 150 internationale onderzoeken van na 1995 zijn be trokken. Wat betreft hart en vaat ziekten is ons vermoeden beves tigd: dagelijks groenten en fruit verkleint de kans hierop. We heb ben nu ook aanwijzingen dat het helpt tegen staar en ademhalings ziekten als astma en bronchitis. Daar willen we verder onderzoek naar doen", zegt Kok. Variatie Gevarieerd eten is belangrijk, be nadrukt Van Koppen van de NKB „Dagelijks twee ons komkommer, waar weinig vitaminen in zitten, is te eenzij dig. Je kunt ook niet leven op sinaasappels of kiwi's alleen. Daar zitten wel veel vitaminen in, maar het lichaam heeft ook vezels nodig, die weer wel in komkom mer (en brood en rijst) zitten. Daarom is variatie zo belangrijk, gewoon volgens de aloude schijf van vijf". Matige eters, kinderen, ouderen zullen opschrikken van vier ons groenten en fruit. Of mensen met weinig tijd schrikken terug voor de bereiding van het eten, en ne men hun toevlucht tot Chinees of pizzakoerier. Lekker snel en mak kelijk. Vet, ook. „Geen enkel ex cuus", zegt Van Koppen streng. „Want bij de pizzakoerier kun je ook een gemengde salade bestel len. De Chinees verkoopt ook tjap tjoy, met groenten. Iedereen, een persoons huishoudens, gezinnen met kinderen, haastige lieden, moet het dus kunnen inpassen. Kleine eters zullen een berg groen ten en fruit moeilijk wegkrijgen, maar er kan ook groenten of vruchtensap van worden ge maakt. Van ouderen is bekend dat ze vaak te weinig drinken, dus met verse sappen sla je twee vliegen in een klap: ze krijgen genoeg vocht en genoeg vitaminen binnen. Als 'vers' toch te ingewikkeld of te tijdrovend is, dan zijn diepvries, blik of pot een goed alternatief, vindt Van Koppen. „Diepvries groenten worden snel verwerkt en geconserveerd. Veel kostbare voe dingsstoffen blijven bewaard, waardoor diepvries inmiddels bij na even goed is als vers. Ik zeg maar zo: bij haast liever diepvries of een blik bonen dan naar de snackbar voor een kroket. Daar sta je immers ook in de rij te wach ten." Listen Kinderen en verse groenten is een verhaal apart, weet Van Koppen uit ervaring. „Ze lusten het vaak niet. Daarom verzin je listen: soepgroenten roerbakken en in een saus verwerken. Mais, bonen en dopei*wten door de macaroni of rijst spatelen. Ziet er leuk uit, vin den ze heerlijk." Maar met goede voeding alléén ben je er nog niet. „Voeding is ver antwoordelijk voor een derde van bepaalde kankersoorten. Twee derde komt door andere oorzaken: leefstijl, roken, alcoholgebruik, erfelijkheid, onverstandig zon nen, omgeving (in de buurt van chemische industrie of veel auto verkeer). Gezond eten speelt een belangrijke rol, maar is niet zalig makend." Patricia van der Zalm Het spruitje, de broccoli, de to maat, de kiwi, het rauwe wor teltje of de ui: ze kómen op tafel in Nederland, en bij velen plichtsge trouw vij f van de zeven dagen in cle week. Toch eet de gemiddelde Ne derlander in de ogen van onder zoekers van de vakgroep Humane Voeding van de Landbouwuniver siteit (LU) Wageningen nog niet gezond genoeg. Elk jaar doen zich 60.000 nieuwe gevallen van kanker voor en over lijden er hierdoor meer dan 35.000 Nederlanders. Mannen worden vooral getroffen door darm- en longkanker, bij vrouwen staat borstkanker bovenaan, al snel ge volgd door longkanker. De sterfte aan kanker kan door groente- en fruitrijk eten omlaag, vinden ook het Groente en Fruit- bureau en de Nederlandse Kan kerbestrijding/Koningin Wilhel- mina Fonds (KWF). Boodschap Voor de gelegenheid, tijdens de campagneweek 'Leef je uit met groenten en fruit', hebben deze or ganisaties en de onderzoekers van de LU de koppen bij elkaar gesto ken en hun boodschap gezamen lijk naar buiten gebracht: meer groenten en fruit helpen het risico op bepaalde soorten kanker (slok darm-, maag-, darm- en longkan ker) verkleinen. In een voorzichti ge schatting met 4500 gevallen per jaar, in een meer waarschijnlijke raming met ongeveer 12.000. Dat groenten (drie eetlepels per- dag) en fruit (twee of drie stuks) de kans op kanker en ook hart- en vaatziekten verkleinen, weet bij na iedereen, al is het maar in de verte. Maar velen denken dat het met een klein hapje groente 's avonds bij het eten en een appel tussendoor wel snor zit. „Neder land verkeert massaal in de waan gezond te eten", noemde een woordvoerder van het KWF het. Te weinig Vooral in gezinnen met kleine kin deren en in huishoudens van jon geren tot 34 jaar worden veel te weinig groenten en fruit gegeten. Aan het advies van het Voedings centrum (voorheen de Voedings raad) om zeven dagen per week ongeveer 200 gram groente en 200 gram fruit te eten, komt ruim de helft van de eters niet toe. Vijf da gen per week, hooguit. En ook dan is het minder dan de aanbevolen hoeveelheid. „Mensen eten dus te weinig groenten en fruit, en ook niet vaak genoeg", zegt preventie medewerker K. van Koppen van de Nederlandse Kankerbestrij ding (NKB), Amti-oxydanten Wat is er eigenlijk zo gezond aan groenten en fruit? „De werking berust op drie soorten stoffen", zegt onderzoeksleider professor dr. ir. F. Kok van de vakgroep Hu mane Voeding van de Landbouw universiteit Wageningen. „Vita mine C, carotenen en flavonoïden, samen de anti-oxydanten, kunnen schadelijke reacties in het lichaam voorkomen. Zo'n schadelijke re actiekan zijn: cellen die ontsporen en gaan woekeren (kanker)." Tweede groep waardevolle stoffen in groenten en fruit zijn voedings vezels; zij verlagen het choleste rolgehalte en stimuleren de dar men. „En de groep bio-actieve stoffen in groenten en fruit kun nen bepaalde kanker-verwekken de stofjes in voeding onschadelijk maken. Als een kankerproces in het lichaam al op gang is, kunnen de bio-actieve stoffen dat proces afremmen. Maar ik zeg daarmee niet: je kunt door groenten en fruit genezen van kanker. Voedingssupplementen waarin alle soorten vitamines en minera len en anti-oxydanten dienen wat betreft Kok hooguit als aanvul ling. „En nooit als vervanging van groenten en fruit", zegt Kok, die bij vers zweert. „Ik breng in prak tijk wat ik verkondig. Ik heb een moestuin en een kas, en denk dat ik een heel eind kom. Ik zal het eens gaan wegen." Al in 1995 bracht de Landbouw universiteit een rapport uit over de gunstige werking van groenten en fruit. „We zetten toen ruim 200 onderzoeken op een rijEr waren ook aanwijzingen dat groenten en fruit de kans op hart- en vaatziek ten en beroerten verkleinden. On langs is een update uitgekomen Het leven van een stierkalf is kort en niet zo vrolijk. In zes maanden eten de jonge rundjes zich naar hun slachtgewicht en in dat halve jaar hebben ze niets anders te doen. In ons land leiden rond de 400.000 kalfjes zo'n beklagenswaardig gedetineerdenbestaan. Ze zijn gehuisvest in boxen waarin ze nauwelijks hun kontje kunnen keren. Europese beleidsmakers heb ben bepaald dat die individu ele boxen niet meer mogen. Vanaf 2003 mogen Nederlandse kalfjes niet meer op die manier worden gemest. Groepshuisvesting moet het worden, en daarom investeren kaïverhouders vele tonnen om hun stallen om te bouwen. Kaïverhouders doen die investe ring niet van harte. Niet alleen omdat boeren zuinig zijn, ze heb ben ook goede argumenten. Bij kalveren in boxen weet de boer precies hoeveel elk diertje dage lijks eet en drinkt en bij groeps huisvesting weet hij dat niet. Bo vendien krijgt het kalf juist door die box zulk mals en melkblank vlees. Dier-onvriendelijk Slagers bevestigen dat laatste. Hun klanten, de echte liefhebbers van kalfsvlees, wensen blank en zacht vlees, Veel van die liefheb bers telt Nederland niet. Kalfs vlees wordt dan ook vooral voor de export geproduceerd. Want de meeste Nederlanders vinden de productie dier-onvriendelijk en het vlees te prijzig. Kalfsvlees kampt in ons land met een groot imagoprobleem. De melkveehouderij heeft een an der probleem. Er worden immers even veel koekalfjes als stierkalf jes geboren. De vrouwelijke kalf jes groeien groot tot melkkoe en een toekomstige melkkoe ga je niet slachten. Voor de stiertjes heeft de melkboer helaas geen em plooi. Dat probleem los je niet op door het te ontkennen. Dat doen ze wel in Amerika. Daar doden ze die jonge stiertjes direct na hun ge boorte. In het verborgene, zodat het publiek er geen weet van heeft. In Europa en vooral in Nederland proberen de boeren nog maar het beste te maken van die overgeble ven stiertjes. De enige manier om eraan te verdienen is ze op te fok ken tot kalfsvlees. Dat is niet dier vriendelijk, dat weten die boeren ook wel. Rangorde De voorgeschreven groepshuis vesting is voor kalfjes iets dier vriendelijker dan cellulaire op sluiting in een kalverbox. 'De vijf tot zeven stiertjes van zo'n groep hebben wat ruimte om samen te dartelen. Ze eten met elkaar uit een trog en er ontstaat in zo'n groep een zekere rangorde. Het ge volg daarvan is dat elke groep een achterblijvertje krijgt. Een zielig kalfje dat minder eet en minder groeit. Recentelijk heeft een slimme vee voederfabrikant weer iets nieuws bedacht. Hij adviseert zijn afne mers de slachtkalveren in nog gro tere groepen te houden en biedt hun complete, voor elk kalfje af zonderlijke voedselcontrole per computer aan. Dat nieuwe systeem heet Peter's Farm. Bij kaïverhouders die met dit systeem werken, kunnen in een grote stal wel 40 tot 80 kalveren bij elkaar leven. Niettemin is de voedselopname van elk dier te controleren. Voederstation Elk kalf mag zelf bepalen wanneer het eten wil en hoeveel per keer. De boer kan op een computer-uit draai zien of door elk dier de dage lij kse totaalportie wordt gehaald. Elk kalf di'aagt een chip waaraan de computer het herkent. Zodra een kalf zich meldt bij het voeder station, wordt het geregisteerd en krijgt het een afgepaste portie. De kalfjes bij zo'n bedrijf van Pe ter's Farm liggen rustig te herkau wen of ze kijken een beetje naar buiten. Er is ruimte genoeg, hoe wel ze dicht tegen elkaar liggen juist lekker vinden. Soms spelen de kalfjes met een grote bal of sab belen ze aan een fopspeen. Zelfs deze argeloze bezoeker kan zien dat er sprake is van natuurlijk kuddegedrag. Onderzoekers van de Wageningse Landbouw Universiteit bestude ren het gedrag van grote groepen kalveren. Ze noemen dit systeem het summum aan huisvesting voor de dieren. Bovendien is weten schappelijk vastgesteld dat deze stressless situatie de kwaliteit van het vlees ten goede komt. Het Centrum voor Smaakonder zoek van Bob Cramwinckel con cludeerde na vergelijkende proe ven dan ook dat het kalfsvlees van Peter's Farm een hoger smaakge- halte heeft en malser is dan vlees van kalveren uit groepen. En dat het bovendien hoger wordt ge waardeerd door de consument. Controleerbaar Peter's Farm organiseert de kal- verhouderijde slacht en de afle vering aan klanten. Dat zijn res taurants en binnenkort ook vele supermarkten. Zo is de hele pro ductieketen compleet controleer baar. Men streeft de grootst moge lijke openheid na en heeft zelfs een openbaar toegankelijke website op het Internet: http://www.pe- tersfarm.com. Via het codenum mer op de verpakking van elk stukje vlees kan iedereen achter halen bij welke boer het kalfje werd gehouden. Juist die openheid maakt dit pro duct uniek. Want rond kalfsvlees hangt tot nog toe iets geheimzin nigs. Het griezelige imago van on gezonde kalverboxen en dierkwellerij in duistere stallen. Martin van Huijstee Kalvermesters investeren vele tonnen omdat zij de individuele boxen moeten afbreken om te komen tot groepshuisvesting.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1998 | | pagina 41