Picknicken, genieten van het goede leven Kokkerellen voor 'n lekkere picknickmand CTIE MET DE MEESTE S Buffel en bieslook BOEKENTIP Voeding Schaadt Voeding, BAAT Een hartige picknick, gezellig en gevarieerd Gratis 10 leuke receptkaarten en de slimme kaartlezer! 10 PROVINCIALE ZEEUWSE COURANT VRIJDAG 22 MEI 191 Advertentie GOE IEUWS Verschijnt wekelijks in een oplage nan 4.633.417 van Den Heidér tol Maastricht. De picknick is een heerlijke manier om echt ontspannen te genieten van de zomer. Deze week is de Goed Niéuws-pagina dan ook gewijd aan het nuttigen van zelf meegebrachte drank en etens waren in de buitenlucht. Wist u bijvoorbeeld dat een picknick heel wat meer kan omvatten dan dubbelgeklapte boterhammen met een stukje tomaat ertussen? Op deze pagina vindt u een aantal heerlijke recepten en een tip om specialè Goed Nieuws- kooklessen te volgen die in het teken van de picknick staan. Doe er uw voordeel mee en wel licht zit u dan binnenkort goed voorbereid op een heerlijke picknickplek. Stegeman introduceert 3 heer lijke, ambachtelijk bereide Boerenmetvvorstjes, gemaakt volgens traditioneel recept Met hun heerlijke kruiding en stevige beet zijn de Stegeman Boerenmetworstjes ideaal als borrelhapje of als snack tussen door, Probeer ze eens thuis voor de buis of tijdens de picknick, U kunt kiezen uit: De 'originele' Overijsselse: mild gekruid en met een natuurlijke zachte smaak De kruidige Groninger: een pittige borrelsnack licht gekruid mét kruidnagelen De krachtige Drentse: een hartige verrassing met een stevige 'b Stegeman. daar hou ïk van Op verschillende plaatsen in Nederland worden in de zomer maanden eendaagse cursussen georganiseerd waarin de pick nickmand centraal staat. Onder deskundige begelei ding stelt u een heerlijke pick nickmand samen en krijgt u recepten en tips mee naar huis voor uw eigen picknick. De Goed Nieuws-redactie selecteerde vier gerenomeerde kookscholen voor u: 2 juli a.s. organiseren Mylène Klerks en Bert Oomen van 'De Culinaire Sociëteit' 's avonds de cursus 'De Picknickmand'. Zij zullen die avond uiteenzetten hoe u diverse verrukkelijke zo- mergerechten klaarmaakt voor de picknickmand. Denkt u hier bij aan echte Engelse pie, crêpes met zalm, limebavarois en prui- mentaart met Stilton. De Culinaire Sociëteit, Grave. 2 juli, aanvang 18.30 uur. Prijs: f 85,- p.p. Tel. 0486-42 08 71. 'Kookstudio Haarlem' organiseert deze zomer een Picknick Workshop op zaterdag 20 juni. Onder deskundige be geleiding gaat u de mand vullen met o.a. de volgende lekkernijen: risotto rijstsalade met eigen gemaakte pesto, eirolletjes met nori, diverse soorten sandwiches en wrappers, eigengemaakte ijs thee en limonade, citrusfruit en pudding met dragon. Kookstudio'Haarlem, Haarlem. 20 juni, aanvang 13.00. Prijs f 70,- p.p. Tel. 023 - 540 05 50. Iets heel anders, maar ook bijzonder, is de picknickcursus van 'Kookschool De Espot'. Voor de picknickcursus wor den grondstoffen gebruikt die allemaal uit eigen streek komen en van ecologische herkomst zijn. 's Middags zal er een tocht met een huifkar worden gemaakt en bij een authentieke boerderij uit de Ijzertijd zal worden gepicknickt. Kookschool De Espot, Qrvelte. 11 juli, aanvang 10.00 uur. Prijs f 95,-p.p. Tel. 0593 - 32 23 88/ 06-555 615 98. 'Kookstudio Bouquet Garni' organiseert op 21 juni een cursus met als, thema 'De picknick vanaf de middeleeuwen tot.het jaar 2000'. Demand zal gevuld worden met bijvoorbeeld gevulde hoenders maar ook met moderne hapjes zoals quiche. Na de cursus wordt er een picknick op de Ginkelse Heide gehouden. Kookstudio Bouquet Garni, Veenen- daal. 21 juni, aanvang 11.00 uur, Prijs f 95,-p.p. Tel. 0318- 5723 09. DE GRATIS ORIGINAL CRUNCHY GRANE1 Pak nu een pak Originii Gruchy Naturel of Original C^yicfev Tropical Fruit met een gratis Original Crunchy Granenreep*. Zodat u zelf kunt proeven hoe smakelijk Jordans leideerste kraker is. Want zoals u gewend bent van Joh dans graanproducten is de Original - Crunchy Granenreep heerlijk vers" en krokant van smaak. Bereid uit de beste natuurlijke ingrediënten. Natuiirli^ zonder conserveringsmiddelen of kunst matige toevoegingen, -zolang .icVód^J^ PUUR NATUUR, PUUR LEKKER. Vlieg er eens uit Na een uitgebreide lunch in de natuur is het lekker om een beetje te bewegen. Het is leuk om dan de vlieger tevoorschijn te halen. Kinderen zijn er dol op. Maar ook veel volwassenen vinden vliegeren spannend. Het kost namelijk nogal wat oefening om de vlieger te laten opstijgen en in de lucht te houden. Vliegers zijn er in alle soorten en maten en in alle kleuren van de regenboog. Er zijn vliegers die zo groot zijn dat er met meerdere mensen tegelijk aan getrokken moet worden. Maar natuurlijk zijn er ook hele kleine, simpele vliegers, zoals die ouderwetse in de vorm van een ruit. Er zijn speciale vliegerwin kels waarin naast materiaal om zelf vliegers te maken ook tien tallen speciale modellen staan. En wie weet is het wel het begin van een gezonde verslaving. Voor het weekend was mooi weer voorspeld en zondagmid dag trok de familie Van Egmonr plus hond Buffel het land in vooi een picknick op een mooie piel aan het water. Ik had in een blad een stukjt gelezen over bieslook. Dat het zo gezond is eri dat het goed combi neert met allerlei soorten brood beleg. Het leek me een aardig idet om wat takjes van dit kruid over de ham en de kaas te strooien. Toen de mand op de pick nickplek echter openging, ont dekten de kinderen al snel di bijzondere toevoeging en trok ken onmiddellijk een vies ge zicht. Ook het commentaar wa niet van de lucht: 'Ik moet geei gras!' Eendrachtig besloten ze on maar helemaal niets meer te eten Dan maar vliegeren. We heb ben zo'n grote, zo één die je mei twee handen bestuurt. Voor \vt het in de gaten hadden, warei we een uur verder en de pick nickmand helemaal vergeten. Tot ik ineens Buffel miste Dat verbaasde me omdat hij normaal, zeker als we buiten zijn overal mee naar toe loopt. Ken nelijk was hij dus op de pick nickplek achtergebleven, met alls gevolgen van dien. En ja hoor, onze viervoeter had zich behoor lijk tegoed gedaan. Her en dei lagen half aangevreten salami worstjes, de aardappelsalade zal onder en aan de struiken, een thermoskan lag 30 meter verder op, kortom; het was einde pick nick. Buffel stond er ietwat ge laten bij. Met een beelje fantasie' leek het wel of hij iets van een grijns over zich had. Voor de kinderen was ieder geval één ding duidelijk: Buffel was wel gek op bieslook. Aanvraagbon I J JA, ik wil Voeding die Schaadt, l Voeding die Baat graag 7 dagen l vrijblijvend ter inzage thuis ont- l vangen. Als ik het boek besluit l te houden, geldt de prijs van ƒ89.90 9,90 verzendkosten), die ik ook in 5 maandelijkse I termijnen van 19,96 mag vol- l doen. Deze termijnregeling kost l mij niets extra. I l Naam: J Adres: l l J Postcode: I Plaats: J Stuur deze bon binnen 14 dagen j in een voldoende gefrankeerde I envelop naar: I Reader's Digest J Postbus 21770, 1100 AT Amsterdam. Over onze voeding bestaat nogal wat verwarring. Wist u bij— j voorbeeld dat een stukje kaas na de maaltijd het zuurgehalte in de j mond verlaagt en daarmee het j tandglazuur beschermt? Of dat J uien en knoflook helpen tegen j verkoudheid? 'Voeding die Schaadt, Voe- J ding die Baat', een praktische j gids van Readers's Digest over de j invloed van voedsel op onze j gezondheid, schept duidelijkheid J over de vele verhalen die over J voedsel de ronde doen. In dit rijk geïllustreerde boek j van maar liefst 400 pagina's, vindt j u niet alleen de nieuwste advie- J zen en informatie over voedsel, j maar ook hoe u veel voorko- j mende ziektes en kwalen kunt j verhelpen. Alleen maar door de i juiste voedingsmiddelen te eten. U kunt nu met de bon hier- J naast vrijblijvend een exemplaar ter inzage aanvragen. Het boek wordt u dan zo spoedig mogelijk toegezonden. Ongetwijfeld gaat er een wereld voor u open en wordt u een stuk wijzer over gezonde voeding. 'Voeding die Schaadt, Voe ding die Baat' is tevens verkrijg baar in de boekhandel. Soep met madeliefjes Wanneer u zit te picknicken beseft u waarschijnlijk niet dat er om u heen een ware lekkernij groeit: madeliefjes. Ze zijn uit stekend geschikt om bijvoor beeld te gebruiken in de soep. Voor een soep met made lief] es gaat u op de volgende ma nier te werk. Pluk de madeliefjes net onder de kop van de bloem af, zodat er geen steeltje aan zit en was ze in koud water. Schep vervolgens de soep in een mooie kom of bord en strooi de bloe metjes er zorgvuldig overheen. Zo maakt u van een eenvoudige bouillon een prachtige, Japans aandoende lekkernij. Misschien is het een leuk idee om een klein doosje mee te nemen en die tijdens de picknick te vullen met madeliefjes. U kunt dan 's avonds ook nog iets feeste lijks op tafel zetten. Voor een picknick is een koelbox ideaal. Je hebt ze zelfs met een aansluiting voor in de auto, zodat ze ook onderweg koelen. Een romantische rieten picknickmand is minder praktisch miar ziet er wel heel uitnodigend uit. Goed gevuld met verse broodjes, kaas, paté, kippenboutjes (met een lekker sausje), salades (houd de dressing apart) en een hartige prei- courgettetaart met cashewnoten. Voor toe een cake, wat fruit, yoghurt of kant-en-klare toetjes. Goed gekoelde koude thee, vruchtensap, witte wijn, rosé of champagne gaan mee voor de dorst. Hartige prei-courgettetaart met cashewnoten Hoofdgerecht v lunchgerecht vc >r 4 personen/ r 6 personen 6 plakjes bladerdeeg (diepvries) 3 preien 1 courgette 150 g ongezouten cashewnoten 50 g boter Vs eetlepel kerriepoeder 4 eieren 1/8 l. zure room 100 g geraspte belegen kaas zout Verwarm de oven voor op 200°C. Laat de plakjes blader deeg ontdooien. Was de preien en snijd ze in ringen. Snijd de courgette in blokjes. Hak de helft van de cashewnoten fijn. Verhit 40 g. boter in een ruime pan. Bak hierin de prei en de blokjes courgette op een laag vuur in ca. 10 minuten om scheppend glazig. Roer de ker riepoeder erdoor. Pureer het prei-courgette- mengsel in een foodprocessor, in een roerzeef of met de staaf mixer. Voeg de eieren, de zure room, de helft van de geraspte kaas, de fijngehakte cashewnoten 1 een snufje zout aan het gepureerde prei-courgette mengsel toe. Vet een springvorm (ca. 20 cm 0) in met de rest van de boter. Bekleed de springvorm met het blader deeg, plak de randjes met een klein beetje koud water goed op elkaar. Prik met een vorm hier en daar gaatjes in de bodem. Vul de vorm met het prei- courgettcmengsel. Strooi de rest van de kaas en de noten erover. Bak de taart in het midden van de hete oven in ca. 45 minuten goudbruin en gaar. Warm of' koud serveren. José van Mil I Probeer nu gratis CoolBest VitaDay! Ontvang 2,99 0,80 porto- I kosten retour op uw bank- of I girorekening. Knip deze bon uit I J en plak op de achterkant een I streepjescode van de verpakking I J CoolBest VitaDay. Stuur dit vóór J I 10 juni. in een voldoende gefran- 1 J keerde envelop, op naar: I Riedel Drankenindustrie 1 1 Postbus 64. 6710 BB Ede 1 I Plaats: I Bank-/Girorekeningmimmer: 1 GLAS COOLBEST VITADAY VOOR UW DAGELIJKSE PORTIE VITAMINEN CoolBest VitaDay Is een multivltamine vruchtensap van o.a. sappige sinaasappels, frisse appels, zongerljpte mango's, perziken en bananen. Een gemakkelijke, maar vooral ook lekkere manier om Iedere dag de belangrijkste vitaminen binnen te krijgen. EÉN GLAS BEVAT NAMELIJK DE AANBEVOLEN DAGELIJKSE HOEVEELHEID VITAMINEN. U vindt CoolBest in de koeling van uw supermarkt. Slechts één inzending per adres/ I rekeningnummer .mogelijk. COOLBEST. WE KEEP IT COOL. YOU GET THE BEST Bij 2 pakjes Bona Bakgraag. Bij Bona wordt heel wat gebakken. Van al dat heerlijke gebak hebben wij de 10 lekkerste recepten voor u op kaarten gezet. U krijgt deze recept- kaarten en een slimme kaartlezer van ons cadeau. Stop de receptkaart in de kaartlezer en u heeft het recept tijdens het bakken steeds bij de hand. 0 Mocht de actieverpakking in uw supermarkt uitverkocht zijn. plak dan 2 Bona Bakgraag streepjescodes op een briefkaart waarop u tevens uw naam en adres vermeldt en stuur deze naar Bona Bakgraag. Post bus 40084. 6203 EE Maastricht. Dan krijgt u zolang de voorraad strekt de receptkaarten en de handige kaart lezer alsnog toegezonden. Uiterste inzenddatum 31 juli 1998. "Lieve hemel! Dit is nou typisch ecu voorbeeld van 'geluk bij een ongeluk' hebben.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1998 | | pagina 10