Picknicken, genieten
van het goede leven
Kokkerellen voor 'n lekkere picknickmand
CTIE MET DE MEESTE S
Buffel en
bieslook
BOEKENTIP
Voeding
Schaadt
Voeding,
BAAT
Een hartige picknick, gezellig en gevarieerd
Gratis
10 leuke
receptkaarten en de
slimme kaartlezer!
10
PROVINCIALE ZEEUWSE COURANT
VRIJDAG 22 MEI 191
Advertentie
GOE
IEUWS
Verschijnt wekelijks in een oplage nan 4.633.417 van Den Heidér tol Maastricht.
De picknick is een heerlijke manier om echt
ontspannen te genieten van de zomer. Deze week
is de Goed Niéuws-pagina dan ook gewijd aan het
nuttigen van zelf meegebrachte drank en etens
waren in de buitenlucht.
Wist u bijvoorbeeld dat een picknick heel
wat meer kan omvatten dan dubbelgeklapte
boterhammen met een stukje tomaat ertussen?
Op deze pagina vindt u een aantal heerlijke
recepten en een tip om specialè Goed Nieuws-
kooklessen te volgen die in het teken van de
picknick staan. Doe er uw voordeel mee en wel
licht zit u dan binnenkort goed voorbereid op een
heerlijke picknickplek.
Stegeman introduceert 3 heer
lijke, ambachtelijk bereide
Boerenmetvvorstjes, gemaakt
volgens traditioneel recept
Met hun heerlijke kruiding en
stevige beet zijn de Stegeman
Boerenmetworstjes ideaal als
borrelhapje of als snack tussen
door, Probeer ze eens thuis voor
de buis of tijdens de picknick,
U kunt kiezen uit:
De 'originele' Overijsselse: mild gekruid en met
een natuurlijke zachte smaak
De kruidige Groninger: een pittige borrelsnack
licht gekruid mét kruidnagelen
De krachtige Drentse: een hartige verrassing
met een stevige 'b
Stegeman. daar hou ïk van
Op verschillende plaatsen in
Nederland worden in de zomer
maanden eendaagse cursussen
georganiseerd waarin de pick
nickmand centraal staat.
Onder deskundige begelei
ding stelt u een heerlijke pick
nickmand samen en krijgt u
recepten en tips mee naar huis
voor uw eigen picknick.
De Goed Nieuws-redactie
selecteerde vier gerenomeerde
kookscholen voor u:
2 juli a.s. organiseren Mylène
Klerks en Bert Oomen van 'De
Culinaire Sociëteit' 's avonds
de cursus 'De Picknickmand'.
Zij zullen die avond uiteenzetten
hoe u diverse verrukkelijke zo-
mergerechten klaarmaakt voor
de picknickmand. Denkt u hier
bij aan echte Engelse pie, crêpes
met zalm, limebavarois en prui-
mentaart met Stilton.
De Culinaire Sociëteit, Grave. 2 juli,
aanvang 18.30 uur. Prijs: f 85,-
p.p. Tel. 0486-42 08 71.
'Kookstudio Haarlem'
organiseert deze zomer een
Picknick Workshop op zaterdag
20 juni. Onder deskundige be
geleiding gaat u de mand vullen
met o.a. de volgende lekkernijen:
risotto rijstsalade met eigen
gemaakte pesto, eirolletjes met
nori, diverse soorten sandwiches
en wrappers, eigengemaakte ijs
thee en limonade, citrusfruit en
pudding met dragon.
Kookstudio'Haarlem, Haarlem. 20
juni, aanvang 13.00. Prijs f 70,-
p.p. Tel. 023 - 540 05 50.
Iets heel anders, maar ook
bijzonder, is de picknickcursus
van 'Kookschool De Espot'.
Voor de picknickcursus wor
den grondstoffen gebruikt die
allemaal uit eigen streek komen
en van ecologische herkomst
zijn. 's Middags zal er een tocht
met een huifkar worden gemaakt
en bij een authentieke boerderij
uit de Ijzertijd zal worden
gepicknickt.
Kookschool De Espot, Qrvelte. 11
juli, aanvang 10.00 uur. Prijs
f 95,-p.p. Tel. 0593 - 32 23 88/
06-555 615 98.
'Kookstudio Bouquet
Garni' organiseert op 21 juni
een cursus met als, thema 'De
picknick vanaf de middeleeuwen
tot.het jaar 2000'. Demand zal
gevuld worden met bijvoorbeeld
gevulde hoenders maar ook met
moderne hapjes zoals quiche.
Na de cursus wordt er een
picknick op de Ginkelse Heide
gehouden.
Kookstudio Bouquet Garni, Veenen-
daal. 21 juni, aanvang 11.00 uur,
Prijs f 95,-p.p. Tel. 0318- 5723 09.
DE GRATIS ORIGINAL CRUNCHY GRANE1
Pak nu een pak Originii Gruchy
Naturel of Original C^yicfev Tropical
Fruit met een gratis Original Crunchy
Granenreep*. Zodat u zelf kunt proeven
hoe smakelijk Jordans leideerste kraker is.
Want zoals u gewend bent van Joh
dans graanproducten is de Original -
Crunchy Granenreep heerlijk vers" en
krokant van smaak. Bereid uit de beste
natuurlijke ingrediënten. Natuiirli^
zonder conserveringsmiddelen of kunst
matige toevoegingen, -zolang .icVód^J^
PUUR NATUUR, PUUR LEKKER.
Vlieg er eens uit
Na een uitgebreide lunch in
de natuur is het lekker om een
beetje te bewegen. Het is leuk
om dan de vlieger tevoorschijn te
halen. Kinderen zijn er dol op.
Maar ook veel volwassenen
vinden vliegeren spannend. Het
kost namelijk nogal wat oefening
om de vlieger te laten opstijgen
en in de lucht te houden.
Vliegers zijn er in alle soorten
en maten en in alle kleuren van
de regenboog. Er zijn vliegers die
zo groot zijn dat er met meerdere
mensen tegelijk aan getrokken
moet worden. Maar natuurlijk
zijn er ook hele kleine, simpele
vliegers, zoals die ouderwetse in
de vorm van een ruit.
Er zijn speciale vliegerwin
kels waarin naast materiaal om
zelf vliegers te maken ook tien
tallen speciale modellen staan. En
wie weet is het wel het begin van
een gezonde verslaving.
Voor het weekend was mooi
weer voorspeld en zondagmid
dag trok de familie Van Egmonr
plus hond Buffel het land in vooi
een picknick op een mooie piel
aan het water.
Ik had in een blad een stukjt
gelezen over bieslook. Dat het zo
gezond is eri dat het goed combi
neert met allerlei soorten brood
beleg. Het leek me een aardig idet
om wat takjes van dit kruid over
de ham en de kaas te strooien.
Toen de mand op de pick
nickplek echter openging, ont
dekten de kinderen al snel di
bijzondere toevoeging en trok
ken onmiddellijk een vies ge
zicht. Ook het commentaar wa
niet van de lucht: 'Ik moet geei
gras!' Eendrachtig besloten ze on
maar helemaal niets meer te eten
Dan maar vliegeren. We heb
ben zo'n grote, zo één die je mei
twee handen bestuurt. Voor \vt
het in de gaten hadden, warei
we een uur verder en de pick
nickmand helemaal vergeten.
Tot ik ineens Buffel miste
Dat verbaasde me omdat hij
normaal, zeker als we buiten zijn
overal mee naar toe loopt. Ken
nelijk was hij dus op de pick
nickplek achtergebleven, met alls
gevolgen van dien. En ja hoor,
onze viervoeter had zich behoor
lijk tegoed gedaan. Her en dei
lagen half aangevreten salami
worstjes, de aardappelsalade zal
onder en aan de struiken, een
thermoskan lag 30 meter verder
op, kortom; het was einde pick
nick. Buffel stond er ietwat ge
laten bij. Met een beelje fantasie'
leek het wel of hij iets van een
grijns over zich had.
Voor de kinderen was
ieder geval één ding duidelijk:
Buffel was wel gek op bieslook.
Aanvraagbon
I
J JA, ik wil Voeding die Schaadt,
l Voeding die Baat graag 7 dagen
l vrijblijvend ter inzage thuis ont-
l vangen. Als ik het boek besluit
l te houden, geldt de prijs van
ƒ89.90 9,90 verzendkosten),
die ik ook in 5 maandelijkse
I termijnen van 19,96 mag vol-
l doen. Deze termijnregeling kost
l mij niets extra.
I
l
Naam:
J Adres:
l
l
J Postcode:
I
Plaats:
J Stuur deze bon binnen 14 dagen
j in een voldoende gefrankeerde
I envelop naar:
I Reader's Digest
J Postbus 21770,
1100 AT Amsterdam.
Over onze voeding bestaat
nogal wat verwarring. Wist u bij—
j voorbeeld dat een stukje kaas na
de maaltijd het zuurgehalte in de
j mond verlaagt en daarmee het
j tandglazuur beschermt? Of dat
J uien en knoflook helpen tegen
j verkoudheid?
'Voeding die Schaadt, Voe-
J ding die Baat', een praktische
j gids van Readers's Digest over de
j invloed van voedsel op onze
j gezondheid, schept duidelijkheid
J over de vele verhalen die over
J voedsel de ronde doen.
In dit rijk geïllustreerde boek
j van maar liefst 400 pagina's, vindt
j u niet alleen de nieuwste advie-
J zen en informatie over voedsel,
j maar ook hoe u veel voorko-
j mende ziektes en kwalen kunt
j verhelpen. Alleen maar door de
i juiste voedingsmiddelen te eten.
U kunt nu met de bon hier-
J naast vrijblijvend een exemplaar
ter inzage aanvragen. Het boek
wordt u dan zo spoedig mogelijk
toegezonden. Ongetwijfeld gaat
er een wereld voor u open en
wordt u een stuk wijzer over
gezonde voeding.
'Voeding die Schaadt, Voe
ding die Baat' is tevens verkrijg
baar in de boekhandel.
Soep met
madeliefjes
Wanneer u zit te picknicken
beseft u waarschijnlijk niet dat er
om u heen een ware lekkernij
groeit: madeliefjes. Ze zijn uit
stekend geschikt om bijvoor
beeld te gebruiken in de soep.
Voor een soep met made
lief] es gaat u op de volgende ma
nier te werk. Pluk de madeliefjes
net onder de kop van de bloem
af, zodat er geen steeltje aan zit
en was ze in koud water. Schep
vervolgens de soep in een mooie
kom of bord en strooi de bloe
metjes er zorgvuldig overheen.
Zo maakt u van een eenvoudige
bouillon een prachtige, Japans
aandoende lekkernij.
Misschien is het een leuk idee
om een klein doosje mee te
nemen en die tijdens de picknick
te vullen met madeliefjes. U kunt
dan 's avonds ook nog iets feeste
lijks op tafel zetten.
Voor een picknick is een koelbox ideaal. Je hebt
ze zelfs met een aansluiting voor in de auto, zodat
ze ook onderweg koelen. Een romantische
rieten picknickmand is minder praktisch miar
ziet er wel heel uitnodigend uit. Goed gevuld
met verse broodjes, kaas, paté, kippenboutjes
(met een lekker sausje), salades (houd de
dressing apart) en een hartige prei-
courgettetaart met cashewnoten.
Voor toe een cake, wat fruit, yoghurt
of kant-en-klare toetjes. Goed gekoelde
koude thee, vruchtensap, witte wijn, rosé
of champagne gaan mee voor de dorst.
Hartige prei-courgettetaart
met cashewnoten
Hoofdgerecht v
lunchgerecht vc
>r 4 personen/
r 6 personen
6 plakjes bladerdeeg (diepvries)
3 preien 1 courgette 150 g
ongezouten cashewnoten 50 g boter
Vs eetlepel kerriepoeder 4 eieren
1/8 l. zure room 100 g geraspte
belegen kaas zout
Verwarm de oven voor op
200°C. Laat de plakjes blader
deeg ontdooien. Was de preien
en snijd ze in ringen. Snijd de
courgette in blokjes. Hak de
helft van de cashewnoten fijn.
Verhit 40 g. boter in een ruime
pan. Bak hierin de prei en de
blokjes courgette op een laag
vuur in ca. 10 minuten om
scheppend glazig. Roer de ker
riepoeder erdoor.
Pureer het prei-courgette-
mengsel in een foodprocessor, in
een roerzeef of met de staaf
mixer. Voeg de eieren, de zure
room, de helft van de geraspte
kaas, de fijngehakte cashewnoten
1 een snufje zout aan het
gepureerde prei-courgette
mengsel toe.
Vet een springvorm (ca.
20 cm 0) in met de rest
van de boter. Bekleed de
springvorm met het blader
deeg, plak de randjes met een
klein beetje koud water goed op
elkaar. Prik met een vorm hier
en daar gaatjes in de bodem.
Vul de vorm met het prei-
courgettcmengsel. Strooi de rest
van de kaas en de noten erover.
Bak de taart in het midden van
de hete oven in ca. 45 minuten
goudbruin en gaar. Warm of'
koud serveren. José van Mil
I Probeer nu gratis
CoolBest VitaDay!
Ontvang 2,99 0,80 porto-
I kosten retour op uw bank- of
I girorekening. Knip deze bon uit I
J en plak op de achterkant een
I streepjescode van de verpakking I
J CoolBest VitaDay. Stuur dit vóór J
I 10 juni. in een voldoende gefran- 1
J keerde envelop, op naar:
I Riedel Drankenindustrie 1
1 Postbus 64. 6710 BB Ede 1
I Plaats:
I
Bank-/Girorekeningmimmer:
1 GLAS COOLBEST VITADAY
VOOR UW DAGELIJKSE
PORTIE VITAMINEN
CoolBest VitaDay Is een multivltamine vruchtensap van o.a.
sappige sinaasappels, frisse appels, zongerljpte mango's,
perziken en bananen. Een gemakkelijke, maar vooral ook
lekkere manier om Iedere dag de belangrijkste vitaminen
binnen te krijgen.
EÉN GLAS BEVAT NAMELIJK DE AANBEVOLEN DAGELIJKSE
HOEVEELHEID VITAMINEN. U vindt CoolBest in de koeling
van uw supermarkt.
Slechts één inzending per adres/
I rekeningnummer .mogelijk.
COOLBEST. WE KEEP IT COOL. YOU GET THE BEST
Bij 2 pakjes Bona Bakgraag.
Bij Bona wordt heel wat gebakken.
Van al dat heerlijke gebak hebben
wij de 10 lekkerste recepten voor u
op kaarten gezet. U krijgt deze recept-
kaarten en een slimme kaartlezer
van ons
cadeau.
Stop de
receptkaart in de kaartlezer en
u heeft het recept tijdens het
bakken steeds bij de hand.
0 Mocht de actieverpakking in uw supermarkt uitverkocht zijn. plak
dan 2 Bona Bakgraag streepjescodes op een briefkaart waarop u tevens
uw naam en adres vermeldt en stuur deze naar Bona Bakgraag. Post
bus 40084. 6203 EE Maastricht. Dan krijgt u zolang de voorraad strekt
de receptkaarten en de handige kaart lezer alsnog toegezonden. Uiterste
inzenddatum 31 juli 1998.
"Lieve hemel! Dit is nou typisch ecu voorbeeld van
'geluk bij een ongeluk' hebben.