aan de kust PZC Dineren als koningin Wilhemina honderd jaar geleden reportage 26 zaterdag 9 mei 1998 RUDEN RIEMENS Toen prinses Wilhelmina op 6 september 1898 als 18-jarig meisje de troon besteeg, oogde zij nog rank en slank. In de vijftig jaar van haar bewind zou haar postuur uitdijen tot forse proporties. Ook bij een vorstin gaat elk pondje door het mondje, maar voor Wilhelmina geldt als excuus dat ze bij talloze officiële diners moest aanzitten waar ze enorme hoeveelheden voedsel kreeg voorgezet. Wie nieuwsgierig is naar wat ze 's avonds na haar kroning allemaal te verstouwen kreeg, kan in juni een reprise van het inhuldigingsdiner bijwonen in de Westerkerk in Amsterdam. Het diner van twaalf gangen had plaats in de Grote Zaal van het Ko ninklijk Paleis op de Dam, die voor de ge legenheid was versierd met 12.000 lang- stelige lelies. In haar boek Eenzaam maar niet alleen beschreef Wilhelmina haar ge moedstoestand voorafgaand aan de kro ning: „Terwijl mijn moeder al in de kerk zat, moest ik alléén, heel alléén, met al die onbekende heren van het paleis naar de kerk lopen. Een gevoel van leegte en vol komen eenzaamheid maakte zich van mij meester." Of de jeugdige vorstin in haar lange japon van witte zijde uit Parijs zich 's avonds tussen de 2 7 3 gasten veel beter voelde valt te betwijfelen. Ze zat tegenover de Russi sche gezant en de voorzitters van de Eer ste en Tweede Kamer en hét is niet goed voorstelbaar dat ze met deze heren op leeftijd al voor twaalf gangen geanimeer de conversatie in huis had. Heildronk Uit ooggetuigenverslagen is bekend dat ze zich er toch dapper doorheen sloeg. Aan het dessert sprak ze een korte heil dronk op het vaderland 'die door de hele zaal werd verstaan'. Haar krachtige stem was waarschijnlijk een erfenis van haar Russische grootmoeder Anna Paulowna. Na afloop converseerde ze met vele gas ten, onder wie zich bijna alle leden van de Staten-Generaal, de ministerraad, het corps diplomatique en de opperbevelheb- Koningin Wilhelmina eind vorige eeuw. Inl898was het nog mogelij kin gerechten forel uit het meer van Genève te verwer ken; een eeuw later moet chef kok Bos voor de 'Truite du lac Léman glacée, sauce Vénitienne' een beroep doen op zalmfilet. Gegarneerd met Russische kaviaar is de filet gepocheerd in wijn en visfond met bouquet garni. In combinatie met Chablis Premier Cru uit 1996 is dat toch een heer lijk gerecht geworden. Ortolaan Daarna ging het voort met de gezamenlijk geserveerde 'Jambon de York a la Sala manca, de 'Paté de chapons de Breda a 1' Impératrice, sauce Mireille' en de 'Chauf- roix d' oi'tolans a la Chatelaine'. De orto laan is tegenwoordig een beschermde vogel, maar was desondanks een van de lievelingsgerechten van wijlen president Mitterrand. Als vervanging koos Bos voor een met paté gefarceerde (gevulde) kwar tel, gegarneerd met artisjokbodem gevuld met kastanje. Zouden de gasten van 1898 toen echt nog veel zin hebben gehad in het daarna ge serveerde hoofdgerecht van 'Perdreaux rötis, bread-sauce, cresson en Salade Mexicaine'? Omdat wij leven in een tijd dat er structureel minder gegeten wordt, zal menige eter van 1998 in de Westerkerk in deze fase allicht naar adem moeten happen. Maar even doorzetten: de gebra den patrijs met broodsaus, waterkers en salade met geraspte knolselderij, reepjes koude kip, gehakte eieren, groene peper, rabarber en bieslook zxj n een streling voor de smaakpapillen. Het genot van dit ge recht wordt verhoogd door een Saint- Emilion, een voortreffelijke rode wijn uit 1995. Daarna is het 'zware' werk achter de rag en krijgen de gasten de reprise van de lich te nagerechten 'Macédoine de fruits Mon- tebello, Bombe Souveraine, Gateaux Delgius, Fromage de Dyon' en vruchten. Omdat de oude kookboeken geen uitsluit sel boden, moeten de 'Gateaux Delgius' een fantasie van de toenmalige hofpatis- sier zijn geweest. Patissier Cees Holtkamp bedacht in plaats daarvan een heerlijk al ternatief in de vorm van een bodem van bladerdeeg, gevuld met vruchten in crème patissière, toegedekt met méringue. De begeleidende drank is een champagne Henriot Demi-Sec. Middenschip Wie mee wil eten en drinken in de 17de- eeuwse kerk die zo'n belangrijke rol heeft gespeeld in het privéleven van het ko ningshuis, moet daar 360 gulden voor over hebben. In het licht van 600 brandende kaarsen krijgen de deelnemers in het mid denschip het menu geserveerd aan lange tafels gedekt met witte damasten tafella kens, zilveren bestekken en zilveren onderborden. Er wordt gedronken uit kristallen glazen, de tafelversiering is vervaardigd naar het voorbeeld van 19de- eeuwse gravures, de bediening draagt kle ding uit die tijd. Als extra attractie zal Wilhelmina-bio- graaf prof. Cees Fasseur tussen de gangen door over deze episode in haar leven spre ken en het Jubel Ensemble speelt de mu ziek van het inhuldigingsdiner. Alle deel nemers ontvangen bovendien een boekje dat Anne Scheepmaker over de inhuldi- gingsweek schreef. Fran9oise Ledeboer Reserveren voor de reprise van het inhuldi gingsdiner van koningin Wilhelmina op 11 en 12 juni kan per brief: Museumdiner, Binnenka- dijk 237, 1018 ZG A msterdam of per fax naar 020-6275880. Na overmaking van f360,- op banknummer 48.60.89.541 ten name van Muse umdiner ontvangt men een reserveringsbewijs en toegangskaart. Menukaart van het inhuldigingsdiner. bers van land- en zeemacht bevonden. Voor een zo authentiek mogelijke reprise van het inhuldigingsdiner op 11 en 12 ju ni, had organisator Heske Kannegieter aanvankelijk alleen de beschikking over een kopie van het menu uit het Koninklijk Huisarchief. In samenwerking met culi nair journaliste Anne Scheepmaker, chef kok Gerrit Jan Bos en patissier Cees Holt kamp moest daarom eerst grondig onder zoek naar de samenstelling van de recep ten worden gedaan, De negende druk van 'Moderne kookkunst' van de Haagse cuisinier Francois Blom, het driedelige 'Kook- en Huishoudboek' van de hand van de koks van een aantal toonaange vende Amsterdamse restaurants en het 'Universum's Culinair Vademecum' bo den uitkomst. Onder het genot van een glaasje madeira begonnen de aanwezigen met een 'Potage ala d' Orsay', een consommé van gevogel te met quenelles van duivenfarce, reepjes duivenborst, gepocheerde eierdooiers en aspergepunten. Dat is een licht verteerba re bouillon vol heerlijkheden die de eet lust voor de gangen daarna niet verpest maar juist animeert. iiieiWf [aSaloma,tca „lai/lmp'*""* mile ,Sla chatelaine d-iasc*310" dcaine

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1998 | | pagina 26