CSi m Asperges: lang, dun en lekker perge koksgeheim Barry's bosjes Asperges Hollandaise Bewaren en koken De lekkerste recepten uit de gezonde keuken Fa Bath Sensation w Het lekkerste van het voorjaar 8 PROVINCIALE ZEEUWSE COURANT VRIJDAG 1 MEI 1998 Asperges met walnoot ^benodigdheden voor 4 personen ^bereidingswijze 2 kg asperges (schillen) 1 eetlepel suiker 1 eetlepel citroensap 1 sjalotje (fijngesneden) 1/5 dl Beur Culinair 50 gr bloem 3 dl Koksroom 100 gr grof gehakte walnoten peper en zout Beur Culinair verhitten met sjalotje. Bloem toevoegen en op laag vuur al roerend verhitten. Koud zetten tot gebruik. Asperges met suiker en citroensap koken, net onder water, ca. 10 min. Asperges uit het kookvocht in een schaal leggen. Afgedekt warm houden. Koksroom aan bloem/boter- mengsel toevoegen. Al roerende verwarmen. Kookvocht (ca 2 dl) toevoegen en verwarmen tot dikke saus ontstaat. Op smaak maken met peper en zout. Walnoten toevoegen. Heerlijk met rijst of aardappelpuree. Past ook goed in een vegetarisch menu. COÖerCO We zouden asperges gaan eten. Omdat onze zoon Barry altijd graag boodschappen doet, had ik hem er op uit gestuurd om twee bosjes groene asperges bij de supermarkt te halen. Groe ne vind ik namelijk net even pittiger dan witte asperges. "Aspersjes?" Met grote ogen keek 'ie me aan. Daar had hij nog nooit van gehoord. Geduldig legde ik hem uit dat asperges een steeltje hadden met daarboven op een knopje. Een begrijpende knik volgde. Hij zou proberen het te onthouden. Maar waar ik al bang voor was, gebeurde: lnj kon het niet onthouden en kwam thuis met twee bosjes Anemonen. Hij had al wel een voorgevoel gehad dat het niet helemaal klopte, maar vond toch ook dat "ie niet met lege handen kon thuis komen. Letterlijk: "Dat van die twee bosjes kon ik nog wel onthou den, maar hoe die groenten ook al weer heetten, nee, dat was ik vergeten." Hij vertelde dat 'ie naar "Asperiola's" had gevraagd en dat toen iemand in de winkel had gezegd dat hij naar de bloe- menafdeling moest. Daar had iemand hem ver volgens heel behulpzaam twee bossen Anemonen in z'n handen gedrukt. Maar omdat 'ie toch het gevoel had dat het niet helemaal goed was wat hij mee naar huis nam, was hij maar zonder te betalen naar buiten gelopen. Kinderlogica blijft me iedere keer weer verbazen. Ik heb de Anemonen toen maar snel teruggebracht en excu ses aangeboden, mede namens mijn zoon. Barry krijgt de vol gende keer een briefje mee. Advertentie GOE Ieder jaar van eind april tot eind juni zijn ze er weer: verse asperges van de koude grond. Het lijkt wel of ze elk jaar populairder worden. En dat is helemaal niet zo verwonderlijk omdat de groene en witte asperges, die nu weer bij bosjes in de supermarkt liggen, gewoon erg goed smaken.Op deze pagina, hoe kan het ook anders, veel recepten om deze langwerpige delicatesse nog lekkerder te maken. Aangevuld met een aantal praktische tips en interes sante wetenswaardigheden. Goed, we kunnen nog wel verder uitweiden, maar eigenlijk moet u gewoon lekker aan de slag. Op naar de winkel! Tip Het witte goud Asperges worden ook wel 'het witte goud' genoemd. In de paar weken per jaar dat deze langwerpige delicatesse massaal haar kopje boven de grond steekt, heeft de groente dan ook een groot deel van Limburg in haar greep. Tijdens de oogsttijd gaat bij voorbeeld het schilderachtige stadje Arcen door het leven als. 'Aspergestadje' en elk zichzelf respecterend restaurant zet as perge-specialiteiten op de kaart. Ook worden er weekend na weekend in steeds weer ander plaatsjes aspergefestivals geor ganiseerd waar 'de koningin der groenten' natuurlijk overvloedig verkrijgbaar is. Kortom, een bijzondere vorm van goudkoorts daar in Limburg. Maar wel één waarvan de bij effecten niet te versmaden zijn. daisesaus aan de kook. Breng de saus op smaak met een eetlepel citroensap. Leg de plakjes ham rondom de goed uitgelekte asperges en schep de saus erover. Garneer met 2 gehalveerde hardgekookte eieren en even tueel wat fijngehakte peterselie. Knorr. De smaak van vandaag. Voordat u de asperges op uw bord heeft, moet er nog wel het één en ander gebeuren. Daarom hebben we een aantal tips over het bewaren en koken van asperges op een rijtje gezet. Bewaar asperges in een scho ne, natte doek in de koelkast. Op deze manier zijn ze nog een dag of twee langer te bewaren. Ook kunt u uw groentenbak vullen met water en hierin de ongeschilde asperges leggen. 1 Schil asperges met een dun schiller. Laat beslist geen stukje schil zitten. Groene asperges hoeven in principe niet geschild te worden. Snijd van zowel de witte als de groene asperges het stugge, onderste deel (2 a 3 cm) af. De kooktijd voor asperges is, afhankelijk van de dikte, 10 a 20 minuten. Groene asperges zijn in ca. 10 minuten gaar en de witte doen er wat langer over, name- theelepeltje suiker toe. lijk 15 tot 20 minuten. Voeg aan Het kooknat van de asperges het kookwater wat zout en voor kan prima als basis worden ge- de witte asperges eventueel een bruikt voor sauzen en soepen. I Aanvraagbon JA, ik wil De lekkerste recep- I ten uit de gezonde keuken graag 7 J j dagen vrijblijvend ter inzage I thuis ontvangen. Als ik het boek I J besluit te houden, geldt de prijs J van ƒ79,90 9,90 verzend- I kosten), die ik ook in 5 maande- I lijkse termijnen van 17,96 mag voldoen. Deze termijnregeling J kost mij niets extra. I Adres: I I I Postcode: I Plaats: I Stuur deze bon binnen 14 dagen J in een voldoende gefrankeerde envelop naar: I Goed Nieuws-redactic, Postbus 40034, I 6203 BS Maastricht. U wilt minder vet, zout en suiker gebruiken, maar u houdt van lekker eten? Geen probleem! Reader's Digest geeft nu een magnifiek kookboek uit, dat met 452 recepten bewijst dat gezonde gerechten wel degelijk smakelijk kunn'en zijn! leder recept bevat weinig vet, zout, suiker, choles terol en calorieën en is boven- I dien een streling voor de tong! 'De lekkerste recepten uit de I gezonde keuken' biedt u alles J wat u van een exquise kookboek I mag verwachten. Verheug u op I een kookboek dat u met hon- I derden gemakkelijk te variëren j recepten, prachtige kleurenfoto's I en vele handige tips verwent! Kortom, een uniek kook- I boek dat een smulparadijs is voor Jvjfijnproevers en gezondheidsbe- J wuste genieters! '»gAPens mom De lekkerste recepten uit de gezonde keuken 'De lekkerste recepten uit de gezonde keuken* 336 pagina's. 200 kleurenfoto's. formaat: 21,9 x 28,1 cm. 452 recepten met opgave van het aantal Kilocalorieën per portie. 79,90 9,90 verzendkos ten). Het boek is tevens verkrijg baar bij de boekhandel. Tip Tour d'Asperges, een verrassende fietsdriedaagse Lekker ontspannen fietsen in het land van de asperges. De VW van Weert organiseert in het eerste weekend van juni voor de 14e maal de Tour d'Asperges, een driedaagse fietstocht langs mooie plekjes, aspergevelden en vele bezienswaardigheden. Iedere dag kunt u kiezen uit routes van 35 en 60 kilometer. En wanneer het voor u lastig is om met de eigen fiets te komen, dan is het geen probleem om ter plaatse een fiets te huren. Voor meer informatie over deze fietsdriedaagse, het huren van fietsen of over hotels, pen sions, campings en bungalows kunt u de uitvoerige brochure van de VVV Weert aanvragen, telefoon 0495 -536800. Fa-Bon r- I Ontdek nu voordelig de j I nieuwe Fa Bath Sensation I met de 50% retour actie! I Dit moet u doen om 3,- porto retour te krijgen. Blak een nieuwe j I Fa Bath Sensation streepjescode op I J de achterkant van deze bon. J I Vul uw gegevens in en stuur de bon in een voldoende gefrankeer- dop naar onderstaand adres. I I I Naam: I I j I Bank/gironummer I I I Fa Bad-actic. J Postbus 838, 4870 CD Etten-Leur Wat is dat toch lekker, aan het eind van een dag heerlijk onderuit zakken in een weldadig warm bad. De kroon op zo'n bad is natuurlijk een goed badpro- duct. Een product dat niet alleen de huid fluweelzacht maakt, maar ook flink schuimt en een lekker geurtje heeft dat lichaam en geest ontspant. Fa Bath Sensation is zo'n product waarmee u kunt ont spannen en genieten. Genieten van de heerlijk fnsse Fa-geuren en ontspannen dankzij de diverse weldadige extracten uit de na tuur. U heeft de keuze uit 6 heerlijke varianten: Exotic Fruits; Fris Fruitig, Aqua (Nieuw); met zeemineralen, Carribean Le mon; met Lemon grass. Sunny Melon; Meloen/Vanille, Sensi tive; met Macadamia. Kennismaken met Fa Bath Sensation is nu wel heel voor delig! Met de bon hiernaast pro fiteert u van een korting van maar liefst 50% op uw aankoop van Fa Bath Sensation. En dat is toch mooi meegenomen. j De aktic loopt tot 31 mei 1998. I Maximaal 1 uitbetaling per adres, ijpo ii Fris en ontspannend voor lichaam en geest. Fa Bath Sensation IEUWS Verschijnt wekelijks in een oplage nan 4.633.417 van Den Helder tot Maastricht. Wanneer u asperges serveert met Knorr Hollandaisesaus, zet u een klassieke combinatie op tafel. Knorr Hollandaisesaus is heel romig en fluweelzacht van smaak, maar toch lekker fris. Probeer het eens, bijvoorbeeld bij asper ges op z'n Limburgs. Hier volgt het recept. Asperges op z'n Limburgs Hoofdgerecht voor 2 personen Kook 1 kg witte asperges vol gens de aanwijzingen gaar. Vouw 100 gram in plakjes ge sneden gekookte ham dubbel. Neem 2 1/2 dl kookvocht van de asperges. Breng het kookvocht met de inhoud van een zakje Knorr Hollan- De witte asperge is zo'n beetje de laatste echte seizoens groente, want alleen in het voor jaar zijn ze in ruime hoeveel heden aanwezig. Vindt u ze ook zo lekker, maar wel lastig om te schillen? Gebruik dan zo'n nieuwe, scher pe aspergeschiller. Hoe u ze moet bewaren en schillen leest u hierboven. Zet een wok of diepe braad pan op een heel hoog vuur en wacht tot de wok licht begint te roken. Voeg de olie toe en laat ook deze heel heet worden. Roerbak de aspergestukjes 4 minuten. Voeg de wijn toe, laat deze heel even bruisen. Voeg dan de saffraanroom toe en laat het geheel één minuut pruttelen. Knijp er een paar druppels citroensap boven uit. Roer de suiker erdoor en breng het ge recht op smaak met zout en wat peper. Smelt ondertussen de boter en bak de zalm hierin drie minuten voorzichtig om en om. Schep de aspergestukjes op twee voorverwarmde warme borden en leg de zalmsteaks erop. Heerlijk met gekookte nieuwe aardappelen. José van Mil Roerbakken asperges met gerookte zalmsteaks Hoofdgerecht voor 2 personen 3 draadjes saffraan '/2 dl slagroom (of kookroom zoals Room Culinair ofMon Chou Pan Oven) 750g asperges 3 eetlepels zonnebloemolie '/2 dl droge witte wijn '/-> citroen J/2 theelepel suiker zout, peper 25 g boter 2 gerookte zalmsteaks stugge stukjes die niet zo Jekker zijn. Snijd de asper ges vervolgens in schuine stuk- j es .van ca. ééi?" cm dikte. Week de saffraan 10 minuten in de room. Schil de asperges en snijd van de onderkanten zo'n 3 cm af, dit zijn vrij "Onze excuses meneer. Na grondige inspectie is gebleken dat er inderdaad een vleugje kokosnoot in de pudding zat.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1998 | | pagina 8