CSi
m
Asperges: lang, dun en lekker
perge
koksgeheim
Barry's
bosjes
Asperges Hollandaise
Bewaren en koken
De lekkerste recepten uit
de gezonde keuken
Fa Bath Sensation
w
Het lekkerste van
het voorjaar
8
PROVINCIALE ZEEUWSE COURANT
VRIJDAG 1 MEI 1998
Asperges met walnoot
^benodigdheden voor 4 personen
^bereidingswijze
2 kg asperges (schillen)
1 eetlepel suiker
1 eetlepel citroensap
1 sjalotje (fijngesneden)
1/5 dl Beur Culinair
50 gr bloem
3 dl Koksroom
100 gr grof gehakte walnoten
peper en zout
Beur Culinair verhitten met sjalotje. Bloem toevoegen en op laag vuur
al roerend verhitten. Koud zetten tot gebruik. Asperges met suiker en
citroensap koken, net onder water, ca. 10 min. Asperges uit het kookvocht
in een schaal leggen. Afgedekt warm houden. Koksroom aan bloem/boter-
mengsel toevoegen. Al roerende verwarmen. Kookvocht (ca 2 dl) toevoegen
en verwarmen tot dikke saus ontstaat. Op smaak maken met
peper en zout. Walnoten toevoegen. Heerlijk met rijst of
aardappelpuree. Past ook goed in een vegetarisch menu. COÖerCO
We zouden asperges gaan
eten. Omdat onze zoon Barry
altijd graag boodschappen doet,
had ik hem er op uit gestuurd
om twee bosjes groene asperges
bij de supermarkt te halen. Groe
ne vind ik namelijk net even
pittiger dan witte asperges.
"Aspersjes?" Met grote ogen
keek 'ie me aan. Daar had hij nog
nooit van gehoord. Geduldig
legde ik hem uit dat asperges een
steeltje hadden met daarboven
op een knopje. Een begrijpende
knik volgde. Hij zou proberen
het te onthouden.
Maar waar ik al bang voor
was, gebeurde: lnj kon het niet
onthouden en kwam thuis met
twee bosjes Anemonen. Hij had
al wel een voorgevoel gehad dat
het niet helemaal klopte, maar
vond toch ook dat "ie niet met
lege handen kon thuis komen.
Letterlijk: "Dat van die twee
bosjes kon ik nog wel onthou
den, maar hoe die groenten ook
al weer heetten, nee, dat was ik
vergeten." Hij vertelde dat 'ie
naar "Asperiola's" had gevraagd
en dat toen iemand in de winkel
had gezegd dat hij naar de bloe-
menafdeling moest.
Daar had iemand hem ver
volgens heel behulpzaam twee
bossen Anemonen in z'n handen
gedrukt. Maar omdat 'ie toch het
gevoel had dat het niet helemaal
goed was wat hij mee naar huis
nam, was hij maar zonder te
betalen naar buiten gelopen.
Kinderlogica blijft me iedere
keer weer verbazen.
Ik heb de Anemonen toen
maar snel teruggebracht en excu
ses aangeboden, mede namens
mijn zoon. Barry krijgt de vol
gende keer een briefje mee.
Advertentie
GOE
Ieder jaar van eind april
tot eind juni zijn ze er weer:
verse asperges van de koude
grond. Het lijkt wel of ze elk
jaar populairder worden.
En dat is helemaal niet
zo verwonderlijk omdat de
groene en witte asperges, die
nu weer bij bosjes in de
supermarkt liggen, gewoon
erg goed smaken.Op deze
pagina, hoe kan het ook
anders, veel recepten om
deze langwerpige delicatesse
nog lekkerder te maken.
Aangevuld met een aantal
praktische tips en interes
sante wetenswaardigheden.
Goed, we kunnen nog
wel verder uitweiden, maar
eigenlijk moet u gewoon
lekker aan de slag. Op naar
de winkel!
Tip
Het witte goud
Asperges worden ook wel
'het witte goud' genoemd. In de
paar weken per jaar dat deze
langwerpige delicatesse massaal
haar kopje boven de grond
steekt, heeft de groente dan ook
een groot deel van Limburg in
haar greep.
Tijdens de oogsttijd gaat bij
voorbeeld het schilderachtige
stadje Arcen door het leven als.
'Aspergestadje' en elk zichzelf
respecterend restaurant zet as
perge-specialiteiten op de kaart.
Ook worden er weekend na
weekend in steeds weer ander
plaatsjes aspergefestivals geor
ganiseerd waar 'de koningin der
groenten' natuurlijk overvloedig
verkrijgbaar is.
Kortom, een bijzondere vorm
van goudkoorts daar in Limburg.
Maar wel één waarvan de bij
effecten niet te versmaden zijn.
daisesaus aan de kook.
Breng de saus op smaak met
een eetlepel citroensap.
Leg de plakjes ham rondom
de goed uitgelekte asperges en
schep de saus erover.
Garneer met 2 gehalveerde
hardgekookte eieren en even
tueel wat fijngehakte peterselie.
Knorr.
De smaak van vandaag.
Voordat u de asperges op uw
bord heeft, moet er nog wel het
één en ander gebeuren. Daarom
hebben we een aantal tips over
het bewaren en koken van
asperges op een rijtje gezet.
Bewaar asperges in een scho
ne, natte doek in de koelkast. Op
deze manier zijn ze nog een dag
of twee langer te bewaren.
Ook kunt u uw groentenbak
vullen met water en hierin de
ongeschilde asperges leggen.
1 Schil asperges met een dun
schiller. Laat beslist geen stukje
schil zitten. Groene asperges
hoeven in principe niet geschild
te worden. Snijd van zowel de
witte als de groene asperges het
stugge, onderste deel (2 a 3 cm) af.
De kooktijd voor asperges is,
afhankelijk van de dikte, 10 a 20
minuten. Groene asperges zijn in
ca. 10 minuten gaar en de witte
doen er wat langer over, name- theelepeltje suiker toe.
lijk 15 tot 20 minuten. Voeg aan Het kooknat van de asperges
het kookwater wat zout en voor kan prima als basis worden ge-
de witte asperges eventueel een bruikt voor sauzen en soepen.
I
Aanvraagbon
JA, ik wil De lekkerste recep-
I ten uit de gezonde keuken graag 7 J
j dagen vrijblijvend ter inzage
I thuis ontvangen. Als ik het boek I
J besluit te houden, geldt de prijs J
van ƒ79,90 9,90 verzend-
I kosten), die ik ook in 5 maande- I
lijkse termijnen van 17,96 mag
voldoen. Deze termijnregeling
J kost mij niets extra.
I Adres:
I
I
I Postcode:
I
Plaats:
I Stuur deze bon binnen 14 dagen
J in een voldoende gefrankeerde
envelop naar:
I Goed Nieuws-redactic,
Postbus 40034,
I 6203 BS Maastricht.
U wilt minder vet, zout en
suiker gebruiken, maar u houdt
van lekker eten? Geen probleem!
Reader's Digest geeft nu een
magnifiek kookboek uit, dat met
452 recepten bewijst dat gezonde
gerechten wel degelijk smakelijk
kunn'en zijn! leder recept bevat
weinig vet, zout, suiker, choles
terol en calorieën en is boven-
I dien een streling voor de tong!
'De lekkerste recepten uit de
I gezonde keuken' biedt u alles
J wat u van een exquise kookboek
I mag verwachten. Verheug u op
I een kookboek dat u met hon-
I derden gemakkelijk te variëren
j recepten, prachtige kleurenfoto's
I en vele handige tips verwent!
Kortom, een uniek kook-
I boek dat een smulparadijs is voor
Jvjfijnproevers en gezondheidsbe-
J wuste genieters!
'»gAPens mom
De lekkerste
recepten uit de
gezonde keuken
'De lekkerste recepten uit de
gezonde keuken*
336 pagina's. 200 kleurenfoto's.
formaat: 21,9 x 28,1 cm. 452
recepten met opgave van het
aantal Kilocalorieën per portie.
79,90 9,90 verzendkos
ten). Het boek is tevens verkrijg
baar bij de boekhandel.
Tip
Tour d'Asperges,
een verrassende
fietsdriedaagse
Lekker ontspannen fietsen in
het land van de asperges. De VW
van Weert organiseert in het
eerste weekend van juni voor de
14e maal de Tour d'Asperges,
een driedaagse fietstocht langs
mooie plekjes, aspergevelden en
vele bezienswaardigheden.
Iedere dag kunt u kiezen uit
routes van 35 en 60 kilometer.
En wanneer het voor u lastig is
om met de eigen fiets te komen,
dan is het geen probleem om ter
plaatse een fiets te huren.
Voor meer informatie over
deze fietsdriedaagse, het huren
van fietsen of over hotels, pen
sions, campings en bungalows
kunt u de uitvoerige brochure
van de VVV Weert aanvragen,
telefoon 0495 -536800.
Fa-Bon
r-
I Ontdek nu voordelig de j
I nieuwe Fa Bath Sensation I
met de 50% retour actie!
I Dit moet u doen om 3,- porto
retour te krijgen. Blak een nieuwe j
I Fa Bath Sensation streepjescode op I
J de achterkant van deze bon. J
I Vul uw gegevens in en stuur de
bon in een voldoende gefrankeer-
dop naar onderstaand adres. I
I
I
Naam:
I
I j
I Bank/gironummer
I
I
I Fa Bad-actic.
J Postbus 838,
4870 CD Etten-Leur
Wat is dat toch lekker, aan
het eind van een dag heerlijk
onderuit zakken in een weldadig
warm bad. De kroon op zo'n bad
is natuurlijk een goed badpro-
duct. Een product dat niet alleen
de huid fluweelzacht maakt,
maar ook flink schuimt en een
lekker geurtje heeft dat lichaam
en geest ontspant.
Fa Bath Sensation is zo'n
product waarmee u kunt ont
spannen en genieten. Genieten
van de heerlijk fnsse Fa-geuren
en ontspannen dankzij de diverse
weldadige extracten uit de na
tuur. U heeft de keuze uit 6
heerlijke varianten: Exotic Fruits;
Fris Fruitig, Aqua (Nieuw);
met zeemineralen, Carribean Le
mon; met Lemon grass. Sunny
Melon; Meloen/Vanille, Sensi
tive; met Macadamia.
Kennismaken met Fa Bath
Sensation is nu wel heel voor
delig! Met de bon hiernaast pro
fiteert u van een korting van
maar liefst 50% op uw aankoop
van Fa Bath Sensation. En dat is
toch mooi meegenomen.
j De aktic loopt tot 31 mei 1998.
I Maximaal 1 uitbetaling per adres, ijpo
ii Fris en ontspannend voor lichaam en geest.
Fa Bath Sensation
IEUWS
Verschijnt wekelijks in een oplage nan 4.633.417 van Den Helder tot Maastricht.
Wanneer u asperges serveert
met Knorr Hollandaisesaus, zet
u een klassieke combinatie op
tafel.
Knorr Hollandaisesaus is heel
romig en fluweelzacht van smaak,
maar toch lekker fris. Probeer
het eens, bijvoorbeeld bij asper
ges op z'n Limburgs. Hier volgt
het recept.
Asperges op z'n Limburgs
Hoofdgerecht voor 2 personen
Kook 1 kg witte asperges vol
gens de aanwijzingen gaar.
Vouw 100 gram in plakjes ge
sneden gekookte ham dubbel.
Neem 2 1/2 dl kookvocht van
de asperges.
Breng het kookvocht met de
inhoud van een zakje
Knorr Hollan-
De witte asperge is zo'n
beetje de laatste echte seizoens
groente, want alleen in het voor
jaar zijn ze in ruime hoeveel
heden aanwezig.
Vindt u ze ook zo lekker,
maar wel lastig om te schillen?
Gebruik dan zo'n nieuwe, scher
pe aspergeschiller. Hoe u ze
moet bewaren en schillen leest u
hierboven.
Zet een wok of diepe braad
pan op een heel hoog vuur en
wacht tot de wok licht begint te
roken.
Voeg de olie toe en laat ook
deze heel heet worden. Roerbak
de aspergestukjes 4 minuten.
Voeg de wijn toe, laat deze
heel even bruisen. Voeg dan de
saffraanroom toe en laat het
geheel één minuut pruttelen.
Knijp er een paar druppels
citroensap boven uit. Roer de
suiker erdoor en breng het ge
recht op smaak met zout en wat
peper.
Smelt ondertussen de boter
en bak de zalm hierin drie
minuten voorzichtig om en om.
Schep de aspergestukjes op
twee voorverwarmde warme
borden en leg de zalmsteaks erop.
Heerlijk met gekookte nieuwe
aardappelen. José van Mil
Roerbakken asperges met
gerookte zalmsteaks
Hoofdgerecht voor 2 personen
3 draadjes saffraan '/2 dl slagroom
(of kookroom zoals Room Culinair
ofMon Chou Pan Oven) 750g
asperges 3 eetlepels zonnebloemolie
'/2 dl droge witte wijn '/-> citroen
J/2 theelepel suiker zout, peper
25 g boter 2 gerookte zalmsteaks
stugge stukjes die
niet zo Jekker zijn.
Snijd de asper
ges vervolgens
in schuine stuk-
j es .van ca. ééi?"
cm dikte.
Week de saffraan
10 minuten in
de room.
Schil de asperges
en snijd van de
onderkanten zo'n
3 cm af, dit zijn vrij
"Onze excuses meneer. Na grondige inspectie is gebleken dat er
inderdaad een vleugje kokosnoot in de pudding zat.