Grauw met hier en
daar een lichtpuntje
De beste verleiders, de mooiste beloften
Binnenhof houdt
het schappelijk
C&A is de
draad kwijt
tafel en trend zaterdag 7 maart 1998 39
aan tafel
Restaurant Het Binnenhof
De Bocht van Guinea 4-6
4461 BC Goes
Tel. 0113-227405
Fax. 0113-222552
Sluitingsdag: woensdag
Op zaterdag en zondag geen lunch ("s zomers op reservering
Keuken open voor diner van 18.00 tot 21.30 uur (sluitingstijd
flexibel)
Creditcards: Amex, Diners Club, Visa en Eurocard en pinnen
Rolstoel: ja, maar even overleggen
Kinderen: ja, Esthers kinderstoel staat paraat
Alle begin is moeilijk, dat on
dervonden ook Esther en Ar
jan Suijkerbuijk toen zij in Goes
hun eerste eigen restaurant Het
Binnenhof openden. De grote toe
loop overviel hen en de eerste da
gen ging er van alles mis. Maar
dank zij beider ervaring in gere
nommeerde restaurants in het
Zeeuwse, ik noem er een paar: De
Stadsschuur en Katseveer, kwam
alles snel op z'n pootjes terecht.
Over gebrek aan belangstelling
hebben Esther en Arjan niet te
klagen. Vanaf de opening tot nu
toe zit Het Binnenhof vrijwel
voortdurend vol. Als ik vroeg op de
vrijdagavond onverwacht kom
opdagen is dat ook het geval. Alle
tafels zijn gereserveerd en nog
gaat voortdurend de telefoon en
komen gasten vragen of zij des
noods wat later terecht kunnen.
Esther moet met tegenzin nee ver
kopen. Ik ben alleen en dat is in
mijn voordeel. Of ik er geen be
zwaar tegen heb aan het barretje
te eten? Integendeel, de barkruk
ken hebben een rugleuning en zit
ten heel comfortabel. Bovendien
heb ik goed zicht op het werk ach
ter de schermen en gezelschap van
de parkiet in zijn kooi rechts van
mij. „Anders zit 'ie maar eenzaam
boven", verklaart Esther zijn aan
wezigheid. De vogel heeft het ken
nelijk naar z'n zin met zoveel men
sen want hij kwettert er de hele
avond lustig op los.
Aan het barretje, opgetrokken uit
een zeer fraaie houtsoort, is het
bar gezellig. De dames van de be
diening lopen af en aan en rechts
(even voorbij de vogelkooi) kan ik
in de gedeeltelijk open keuken de
verrichtingen volgen van Ai-jan en
zijn assistenten. Het praktische
barmeubéi, tevens dienend als uit-
giftebuffet, is van de hand van de
bekende Goese interieurbouwer
Slabbekoom die ook de licht- en
kleuradviezen verstrekte. Voor de
rest hebben Esther en Arjan, ge
holpen door familie en vrienden,
alles zelf gedaan om Het Binnen
hof te maken tot het gezellige res
taurant wat het nu is.
Aantrekkelijk
De kaart is niet omvangrijk maar
aantrekkelijk met leuke gerechten
tegen zeer schappelijke prijzen. Ik
tel vijf voorgerechten, twee soe
pen, vier vis- en vier vleesgerech
ten en er is keus uit vijf desserts.
Deze kaart verandert wel om de
ongeveer twee maanden. Esther:
„We zijn nu aan onze tweede
kaart." Het Binnenhof hanteert
twee menu's. Het eerste, Menu de
Mer, telt drie gangen: Zeeuwse vis
soep met een garnituur van rouil-
le, geraspte Emmentaler kaas en
Provengaals stokbrood, Gerookte
zalm a la minute met zeezout uit
de molen op een bedje van taglia
telle met kappertjes en karwei-
zaad en een Oblie gevuld met
stracciatelle-ijs met warme cho-
colade-caramelsaus. Dit alles
voor 42,50.
Ik kies Het Binnenhof Menu van
57,50: een salade van kwartel
met een dressing van saffloerolie,
een krachtige gevogeltebouillon
met reepjes gerookte eendenborst,
gebakken speenvarkenkoteletten
met een saus van bloesemhoning
en rozemarijn met gefrituurde
prei of in ganzenvet gebraden pa
relhoenfilet met een dakje een
denlever en een mooie truffelvi
naigrette en huisgemaakte witte
chocolade-perzikenmousse met
een saus van geconfijte dadels.
Het is moeilijk kiezen tussen de
parelhoenfilet en de speenvarken
koteletten maar de laatste winnen
het toch. Terwijl ik de kaart bestu
deer heb ik bij mijn alcohol wij e
apéritief, een Crodino met ijs een
schijfjegepocheerdeparelhoen als
amuse gekregen, een heel smake
lijk voorproefje.
Ai-jan Suijkerbuijk calculeert
scherp, de prijzen zijn in verhou
ding tot het gebodene zeer gast-
vriendelijk. En zoals al opgemerkt
is de kaart heel aantrekkelijk.
Voorgerechten: Lauwwarme
scampistaartjes op een groene sa
lade met een Japanse zoetzure
dressing 17,50), Salade van
veldsla met pijnboompitjes, spek
jes en in de olijfolie gefrituurde
nootjes kalfszwezerik met een
kerrie-knoflookdressing
16,50), Carpaccio van Saeftin-
ger runderlende met gedroogde
pomodorie tomaat, kappertjes,
truffelolie en een Italiaanse peco-
rino kaas 16,50), In een ijsberg
blad geserveerde salade van Stel-
lendamse garnalen omringd met
een groene kruidenvinaigi-ette
16,50) en Een terrine van zee
duivel, schaal- en schelpdieren,
gemarineerd met basilicum en
overgoten met lauwwarme saf-
fraandressing 15,50). Garnalen
en Saeftinger rund zij n sterk gere
lateerd aan Zeeland. Het is een ge
noegen om naast de Heldere run
derbouillon met cantarellen en
fijne plukjes kervel 8,50) op de
kaart ook Zeeuwse vissoep (inder
daad, uit het Menu de Mer) aan te
treffen 14,50). Arjan Suijker
buijk verloochent zijn culinaire
afkomst niet.
Bruin café
Het Binnenhof heeft twee in el
kaar overlopende ruimten, toe
passelijk de Eerste en Tweede Ka
mer genoemd. Het restaurant is
eind vorig jaar geopend door een
Europarlementariër, maar daar
mee houdt de vergelijking met de
politiek, zelfs in deze verkiezings
tijd, gelukkig op. Geen gezever
maar gesmui.
Voor wie in Goes niet bekend is, is
dit zeer aanbevelenswaardige res
taurant niet gemakkelijk te vin
den. De Bocht van Guinea had
woeger geen gunstige reputatie
maar is volkomen gerehabiliteerd.
Esther en Arjan hebben echter wel
heel wat werk moeten verzetten
om wat eens een morsig bruin café
was om te toveren in het eethuis
van hun dromen. Het pleintje ach
ter de Joa'chimikade is nu heel res
pectabel en zal de komende lente
en zomer middelpunt worden van
culinair vertier met muzikanten,
een palingrokeren dergelijke. Es
ther heeft plannen om typisch En
gelse 'hanging baskets' op te han
gen (zie haar fotoboek).
Ook Arjan heeft oog voor het de
coratieve, mijn voorgerecht van
kwartel ziet er prachtig uit en
smaakt voortreffelijk; de dressing
is perfect. Krachtig is inderdaad
de gevogeltebouillon met de ge
prononceerde smaak van padde
stoelen die de eendenborst een
beetje overtreft.
De speenvarkenkoteletten, mooi
rosé, pronken op een bed van in ro
de wijn geconfijte uien (de gefri
tuurde prei speelt een bijrol) en
worden vergezeld van een frisse
salade met walnotendressing,
krokante frietjes en de lekkerste
aardappelgratin die ik tot dusver
ben tegengekomen (met extra ge
kookte aardappeltjes in het diepst
van het kommetje).
Tot slot serveert Esther mij de wit
te chocolade-perzikenmousse.
Lekker, maar ik vraag me even af
of ik de samenstelling zou hebben
geproefd wanneer ik niet de kaart
zou hebben gezien.
Nu ontbreekt de ruimte om de
hoofdgerechten breed uit te me
ten. Ik beperk met tot een summie
re opsomming: bij de vis tong
schar, kreeft, roodbaars en griet
met mooie garnituren en sauzen
voor prijzen die variëren van
28,50 tot 45,00 (kreeft) en bij
de vleesgerechten; tournedos,
kalfs-ribeye, parelhoenfilet en
(krokante) kalfszwezerik voor
32,50 tot 37,50.
Bijzonder sympathiek vind ik dat
flessen wijn tot ƒ50,00 ook per
glas worden geschonken en bere
kend, zodat ik rustig kan genieten
van enkele glazen Zuidafrikaanse
Pinotage, Bay Vieuw.
Kien van Reems
Esther en Arjan Suijkerbuijk van Het Binnenhof in Goes.
foto Lex de Meester
Het kledingconcern C&A is in de
overgang en de collectie
rammelt, meldde het hoofd
marketing-communicatie vorige
week zelf. Door de langere
leveringstijden is het aanbod
verouderd. En wat er aan actueels
hangt, blijkt goed verstopt.
„Broeken met afritsbare pijpen,
corduroy en bruin, het is er allemaal.
Maar kijk nou hoe die rekken
helemaal volgeprakt hangen. Je
moet je wel door dat hele rek
werken."
Ze hebben 'm wel, de zandkleu
rige stretch blazer met door
gestikte naden, en hij kost eender
de van de prijs die concurrent H
M ervoor vraagt. Maar je zoekt
je een ongeluk bij C&A: op de eer
ste verdieping zijn twee exempla
ren letterlijk achter een pilaar
weggestopt. Alsof het bedrijf ze
eigenlijk, diep in zijn hart, niet
kwijt wil.
En dat, zegt Hans van Kooten,
hoofd van de afdeling Modevorm
geving van de Hogeschool voor de
Kunsten Utrecht, is bij C&A pre
cies het probleem. ,,-Je moet ge
duld hebben. Ze hebben best leuke
dingen, maar je ziet 't niet in een
oogopslag. Ze laten niet zien dat
ze óók modieuze kleding hebben.
Onbegrijpelijk vind ik dat.
„De consument wil snel zijn keus
maken, hij heeft weinig tijd, hij
wil zappen en is steeds minder ge
neigd om te wachten. Dan moet je
'm niet een half uur laten zoeken.
Een marktonderzoeker zou op het
concept van C&A zijn tanden
stukbijten. Natuurlijk is er het be
kende: redelijke kwaliteit voor
een lage prijs. Een nette jas voor
vader of een geklede bloes voor
tante zijn er snel gevonden, Maar
bij nadere beschouwing is er ei
genlijk geen touw aan vast te kno
pen.
Een uitgebreid assortiment sexy
lingerie in abrikoos, zwart en
rood, en rode g-strings voor heren
gaan immers hand in hand met
bloemetjesbloezen en streepjur-
ken met een hoog Erica Terpstra-
gehalte. Kinder jacks in laffe
bleekgroene en oranje kleuren
hangen bij aardige doorgestickte
brandweerjacks en zeemans
truien voor stoere meisjes. De
stretch blazer is als een plakj e ham
verstopt tussen een sandwich van
twee zak-achtige sportieve jacks.
Voor elk wat wils, maar een mens
weet niet goed waar hij het zoeken
moet.
Stoffig imago
Natuurlijk rammelt de collectie
aan alle kanten, zegt Van Kooten.
Daarin moet hij het hoofd marke
ting-communicatie van het kle
dingconcern groot gelijk geven.
Die stak kortgeleden de hand in
eigen boezem door te verklaren
dat het assortiment niet meer ac
tueel is. Het concern zit in de over
gang, zo luidde de zelfkritiek. Die
omschrijving kan niet treffender:
de collectie is grotendeels grauw,
met enkele modieuze, trendy op
vliegers.
Hoogste tijd, kondigde het marke-
ting-hoofd aan, om het stoffige,
achterhaalde imago op te poetsen.
Om, wie weet, ook de modieuze,
trendgevoelige twintiger (met
weinig geld) en dertiger (iets meer
geld) te lokken uit de klauwen van
Hennes Mauritz, Bijenkorf,
Mexx en Image. „Want het is er
wel: Missoni-achtige breisels, ja
ren zestig-dessins op nylon bloe-
ses, doorkijlcgevalletjes, mooie
lingerie, Ausbrenner-velours. En
netjes afgewerkt."
Bij C&A hangen alle stijlen door elkaar en zoekt de klant zich een ongeluk tussen overvolle rekken.
Maar het is ook de presentatie van
de pakweg tien procent actuele,
eigentijdse, wie weet zelfs trendy
kleding bij C&A Als krenten in de
pap van grauwheid, lichtpuntjes
in een zee van grijze rekken vol
vesten, sportieve jacks, degelijke
regenjassen, nette broeken en
comfortabele boodschappen-
schoenen in gedekte tinten.
Van Kooten zucht en wordt eerlijk
gezegd al moe van de aanblik.
Maar onwillekeurig graaien zijn
handen al door de broeken, zijn
vingers betasten de stof, hij laat
zijn blik gaan over de afwerking,
de tierelantijnen. „Dé camoufla
gebroek, jawel. En zo'n broek die
je boven de knieën kunt afritsen?
Ja hoor, ze hebben 'm. Corduroy en
bruin, het is er allemaal. Maar kijk
nou hoe die rekken helemaal vol
geprakt hangen met broeken. Je
moet je wel door dat hele rek wer
ken."
Een goeie anti-stoffigheidscam
pagne met mooie foto's zou hel
pen, denkt Van Kooten. „Net als
concurrent H&M. Die foto's op
billboards doen het goed. Ze heb
ben ook altijd een rekje met hele
nieuwe dingen. Dat proberen ze in
het klein uit."
foto Charles Strijd
Eigenlijk is het best een leuke op
dracht voor studenten: maak een
analyse van een bepaald kleding
bedrijf, filosofeert Van Kooten
hardop. „Maar of zij dat ook leuk
vinden? Ik heb nog nooit meege
maakt dat ze bij C&A stage willen
lopen. Wel bij ontwerpers. Namen.
En liefst in het buitenland.
Patricia van der Zalm
Mooier, jonger, stralender....
Als je de reclames mag gelo
ven hoef je tegenwoordig zelfs op
je tachtigste nog geen rimpeltje
te vertonen. Want als de cosmeti-
cabranche ergens goed in is, dan
is het wel in het doen van belof
ten. Loze beloften doorgaans.
Hoewel.... soms worden er pro
ducten gelanceerd die wel dege
lijk iets waarmaken. En al is het
dan niet de eeuwigdurende
schoonheid, ze onderscheiden
zich in elk geval van de grote
massa doordat ze echt werkzaam
zijn, vernieuwend en origineel.
De beste van deze cosmeticapro-
ducten worden jaarlijks beloond
met de Astir Award, een Neder
landse persprijs, uitgereikt door
de Vereniging van Cosmetica
Journalisten. De prijs wordt ver
geven in zes categorieën: decora
tieve cosmetica, vrouwengeuren,
verzorgende cosmetica, mannen-
cosmetica/-geuren, haarverzor-
ging en zonnecosmetica.
De ongeveer dertig leden van de
VCJ, die gezamenlijk ook de jury
vormen, kenden de Astir Award
voor de decoratieve cosmetica
toe aan Éclat de Rire van Bour-
jois, een uitgebreide serie lip
sticks, die niet alleen opvalt van
wege de Meuren, maar ook
vanwege de speelse verpakking:
matte, metalen huisjes in de
kleur van de stift. Een eervolle
vermelding in deze categorie was
er voor Mascara Essentiel van
Yves Saint Laurent, volgens de
ture'. Lanvin Homme liet zelfs
What About Adam van Joop!
achter zich, dat met de eervolle
vermelding ging strijken.
In de categorie zonnecosmetica
won Tan Maximizer, omdat het
de bruinende werking van de zon
na het zonnebad voortzet. Hier
door kan met minder zonnen een
fraai gebronsd kleurtje worden
verworven. Een beschermende
gel-olie van Ambre Solaire van
de Laboratoires Garnier, de eer
ste olie met een hoge bescher
mingsfactor, die bovendien niet
vet aanvoelt, kreeg de eervolle
vermelding
Christian Dior eindigde met
Flash Mascara bij de haarcosme-
tica op de eerste plaats vanwege
het trendsettende karakter van
dit product, dat inmiddels al vol
op navolging heeft gekregen. Op
de tweede plaats eindigde Belle
Color van Garnier, waarmee vol
gens de j ury een nieuwe generatie
haarkleurmiddelen is geïntrodu
ceerd.
Voor het complete oeuvre werd
Max Factor met een Astir be
loond, omdat dit meik volgens de
vakjournalisten goed aan de weg
timmert en opvalt met vernieu
wende en toch betaalbare pro
ducten. De Astir bestaat uit een
transparant object, ontworpen
door Melanie Oudemans. De eer
volle vermelding is een ingelijste
oorkonde.
Kitty van Gerven
juiy een 'uitstekende mascara,
die goed dekt, niet vlekt en de
wimpers zacht houdt.' Als beste
vrouwengeur kwam Organza
van Givenchy uit de bus. Een
parfum dat aansluit bij de
nieuwste trend, die, na de hype in
lichte aqua- en ozongeuren, weer
de richting van de wat zoetere,
zwaardere geuren opgaat. Or
ganza is bovendien verpakt in
een 'prachtige' flacon. 'Het is
nieuw-klassiek, vrouwelijk en
zal niet snel vervelen', aldus de
jury-
De eervolle vermelding in de ca
tegorie geuren ging naar Jil van
Jil Sandei', 'niet alleen een heer
lijke geür, maar vooral verras
send modern vormgegeven. Een
voorproefje op het jaar 2000.'
'Echt iets van deze tijd' vond ook
de jury van Nutritious van Estée
Lauder, een dag- en nachtcrème,
gebaseerd op melk. Juist de toe
passing van een alledaags pro
duct als melk in cosmetica, en de
verpakking die met een knipoog
verwijst naar zuivel, waren
aanleiding om deze crème te on
derscheiden in de categorie ver
zorgende cosmetica. De hydrate-
rende crème Hydra-Detox van
Biotherm kreeg een eervolle ver
melding.
Een 'beschaafd' karakter én een
mooie flacon leverden in de cate
gorie mannencosmetica de geur
Lanvin Homme van Lanvin de
Astir op. Met deze geur plaatst
het huis Lanvin zich volgens de
juiy in één keer weer 'in the pic-
Concurrent H&M is niet altijd goedkoper dan C&A maar wint op punten door een eigentijdsere presentatie en overzichtelijker aanbod.
foto Lex de Meester