Variaties op pannenkoeken Bakwonder bestaat niet Ruby gaat strijd aan met schoonheidsideaal 'n plek de zon... tafel en trend zaterdag 18 oktober 1997 35 aan tafel De Kluizenaer: kaantjes, suikerbiet en stropievet Campagne Body Shop voor meer zelfrespect De zonneboiler I Brassery De Kluizenaer Lammerensteeg 5 4331 MB Middelburg Tel. 0118-625287 Sluitingsdag: maanclag Keuken open vanaf 11.00 uur tot 21.30 uur Creditcards: Visa en Eurocard; pinnen mogelijk Kinderen welkom; aangepaste gerechten en porties Rolstoel: heel moeilijk, toilet op verdieping. Waar de Middelburgse Lammerensteeg zich verbreedt tot een intiem pleintje vinden we een opmerkelijk restaurantje. Een beetje verscholen tussen de Langeviele en de Korte Geere. Je moet De Kluizenaer even zoeken, maar eenmaal gevonden, kom je er moeilijk weer weg, want er is hier veel te beleven. Wie de kaart waagt, krijgt de 'Kroniek van de Kluizenaer' aan gereikt, een aantrekkelijk uitge voerd krantje met anecdotische bijdragen van dialectkundige Jan Zwemer waarin alle gerechten worden genoemd met een ludieke beschrijving en dat je thuis nog eens kunt nalezen. Thea Rotte zet eerst een mandje met stokbrood en drie potjes met boter, stroopvet en kaantjes op ta fel. Voor de 'Zeeuw-in-opleiding' biedt de Kroniek uitleg: „Smeer het stroopvet op uw brood, strooi er wat kaantjes op en vervolgens wat zout". Je moet sterk in je schoenen staan, wil je stroopvet en kaantjes niet allemaal opeten. De Kaart/Kroniek is verdeeld in een rubriek 'De Kluizenaer over dag, tot 17.00 uur' en 'De Kluize naer 's avonds', aan dit onder scheid wordt echter, zo blijkt, niet strikt de hand gehouden, dat wil zeggen dat ik tijdens de lunch toch mag kiezen uit het avondpro gramma. Dat wordt als voorgerecht een To rentje van gerookte zalm, ofwel .Olleke-Bolleke met aardappel, pootjebadend in een plasje kom- kommer-dilleroom'. Erik en Thea Rotte hebben vijf maanden verbouwd en ver werkten onder meer ruim twintig Vlaamse rolluiken in het bijzon der uitziende plafond. Wat tot voor kort een modern en nogal ste riel kantoorpand was, is nu een oergezellige eetgelegenheid met veel sfeerbepalend geloogd gre nen en kleine niveauverschillen die de ruimte verdelen in eilandjes voor geanimeerde onderonsjes. Wat De Kluizenaer onderscheidt van andere restaurants is niet al leen de intieme sfeer maar ook de persoonlijke kijk die Erik Rotte heeft op de keuken. De patron komt uit een horecafamilie in Oostkapelle, heeft het een en an der gezien van de wereld en kwam tot de conclusie dat het op Walche ren zo gek nog niet is. Met name de produkten die Zeeland voort brengt zijn voor hem van onschat bare waarde. Er zijn veel Zeeuwse gerechten, waarvan een aantal sterk eilandgebonden zijn en an dere. soms in gewijzigde vorm, overal in de provincie voorkomen. Veel van die gerechten zijn verge ten of op de achtergrond geraakt. Vaak zijn het niet meer dan ingre diënten, zoals kaantjes en stroop vet die in combinatie met iets an ders werden gegeten. Erik Rotte heeft ze 'herontdekt', nieuw leven ingeblazen. Bovendien vond hij nieuwe, niet zo voor de hand lig gende toepassingen van Zeeuwse produkten. Suikerbiet Een voorbeeld van deze creatieve aanpak is de suikerbiet op de kaart van De Kluizenaer. Tijdens de bietencampagne, die momen teel in volle gang is, worden we al lemaal bijna dagelijks geconfron teerd met dit echt Zeeuwse produkt. Maar de waarschuwing 'Slik op de weg' zal waarschijnlijk geen gedachten aan culinair genot bij u oproepen. Erik Rotte heeft echter wél inspiratie geput uit de suikerbiet. Hij schaaft er schijfjes van en frituurt deze tot knapperi ge, zoete chips waarna hij ze ge bruikt als garnituur bij gerechten als Tournedos 'Lange Jan', een ge recht dat hij om de vorm genoemd heeft naar de markantste toren van Middelburg. Dat brengt me terug op de bena ming van het restaurant: één van de blikvangers is een' solide, drie ton wegende kluis die de vorige ei genaar van het pand vanwege het gewicht maar heeft laten staan. Thea en Enk Rotte bewaren er nu de wijn in, een bescheiden maar leuk gevarieerde collectie een witte en rode Bordeaux als huis wijn voor f 5,50 per glas of f 27,50 per fles, twee Zuidafri- kaanse wijnen, wit en rood, van het wijngoed Avondrust, beide 24,75. twee Chilenen, wit en rood, van Viu Manent voor respec tievelijk 29,50 en 28,00, een witte en rode Sebastiani uit Cali- fornië voor/ 34,00 en vier Franse wijnen. Muscadet de Sèvre et Mai ne sur Lie, Cuvée Prestige 34,50) en Klingenfus Tokai Pi- not Gris 34,00) in de categorie wit en Chateau de Roy-Puisse- guins, St. Emilion 38,50) en Bouchard Ainé Pinot Noir 38,50) als rode. Voor de liefheb bers is er keus uit twee Champag nes: Cattier 89,00) en Moet et Chandon 120,00). En nu we het toch over de drankjes hebben, het valt me op dat De Kluizenaer een heel leuke keuze heeft aan alcoho lische koffies 9,75) met allerlei combinaties van likeuren en een opvallend gebruik van chocolade. Petroliestel De zalm is huisgerookt, heel zacht en delicaat, om en om gestapeld met krokante aardappelchips, heel verrassend en de saus is lek ker fris. Vervolgens proef ik twee van de hoofdgerechten, omdat de keus zo moeilijk is. Duinkonijn op 't petroliestel blijkt een ouderwets klaargemaakt stukje Walchers wild. Erik Rotte laat het konijntje langzaam sudderen, zodat het sappige vlees als het ware van het bot valt. Champignons, wortel, spercieboontjes en een mooi rood stoofpeertje zijn de klassieke be geleiders maar bijzonder zijn de garnaaltjes in de rozemarijnsaus. Een heerlijk herfstgerecht voor 39,50. Tongschar is een minder bekende vis die naar één van de belangrijk ste vangstplaatsen ook wel 'Schotse schol' wordt genoemd. Het is echter noch tong, noch schar, noch schol, maar een heel aparte vis met een mooie structuur en een fijne smaak. Erik Rotte bakt de tongscharfilets mooi bruin en serveert ze op een bedje van puree en venkel en omgeven met een saus van 'boerinnemos- terd van Schouwen-Duiveland' 36,50). Het streekgebonden karakter dat De Kluizenaer uitstraalt, strekt zich ook uit tot de nagerechten. Op dit terrein kan de rechterhand van Erik Rotte in de keuken zich hele maal uitleven; Herko van Arragon heeft een voorliefde voor het ma ken van patisserie en is druk doen de zich daarin te specialiseren. Ik krijg een selectie van zijn creaties voorgeschoteld: een kleurig plaat je en ik noem de prijs van de ge rechtjes zoals ze afzonderlijk op de kaart staan: griesmeel met bes sensap, 'een nagerecht zo oud als de weg naar Ter Bottinge', 14,50), Chocolade-parfait, zelfgecomponeerd choco-ijs met profetenbrood, 16,50), Wentel teefjes, met citrussalade en vanil- leijs 15,50), Appelbolletje, zo uit de oven met fluweelzachte schuimige koffiesaus en romig ijs 16,50) en Dronken Peer. licht aangeschoten peer, ondersteund door drie ijskoude vrienden 17,50). Voor wie liever een har tig slot wenst, heeft De Kluizenaer een Walchers Kaasplankje, Boe- rekaes uut Schellach mee een glaesje Walcherse Juttersbitter 15,50). De Kluizenaer is gezellig, heeft een verrassende en goede keuken en belooft een bastion te zijn van de streekgebonden gastronomie. Rien van Reems Eric Rotte (rechts) met een aantal Kluizenaerspecialiteiten: chips van suikerbiet (links), suikerbietenmousse met munt (midden) en tompouce van suikerbiet en beenhammousse en Herco van Arragon (met de sui kerbiet voor bereiding). foto Lex de Meester Niets simpeler dan het bakken van pannenkoeken. Toch heeft een fabrikant bedacht dat het nog eenvoudiger moet. De betweter heeft een alternatief bedacht voor de eieren, meel en melkmethode. In zijn plastic fles zitten alle ingrediënten. Een halve liter water erbij, 45 seconden schudden en het beslag kan in de pan. 'Shake a Cake' heet het wonder uit een Engelse fabriek. Maar ze kunnen daar niet tellen. Westmill Foods, de bewuste fabriek, wil dat het nóg ge zelliger wordt op een kinderfeest je. De deelnemers moeten daartoe tijdens het pannenkoeketen om beurten de volgende tekst zeggen: „Pan-ne-koek met kren-ten; Pan ne-koek met stroop; Wat heb jij te koop! "Bij het 'jij'moet de spreker naar een ander kind wijzen dat dan dient te antwoorden. Bijvoor beeld appel, stroop, kaneelsuiker, krenten of poedersuiker. Het feest kan uitlopen op een dra ma. De fabriek belooft dat het nor male pak 'Shake a Cake' goed is voor veertien pannenkoeken. Maar na zeven exemplaren _ook nog bijna doorzichtig dun en van niet overdreven afmeting komt er niks meer uit de plastic fles. Je kind zal voor het vieren van zijn verjaardag maar dertien vriendjes in huis hebben gehaald en moeder slechts één pak 'Shake a Cake'. Zeven keer zal na de uitroep 'wat heb jij te koop' een droevig 'hele maal niets' moeten klinken. Stroop Dezelfde fabriek presenteert ook nog de Amerikaanse variant van een pannenkoek in een fles. In Amerika is alles groter, behalve de pannenkoeken. Die eten ze er 's ochtends, vooral met stroop. Ze zijn droog en er gaat eerst een laagje boter op, anders zakt de stroop binnen een halve seconde in het baksel weg. Dat probleem kent 'Shake a Cake' niet. De stroop blijft op de pannenkoek liggen, alsof het een gewoon Nederlands exemplaar is. Wat grootte en dikte betreft, lijkt de Amerikaanse vari ant wel net echt. Wie vraagt er eigenlijk om deze moderne beslagtechnieken? Ne derlandse vaders en moeders toch niet? Iedereen groeit op met het me plaats staan tot zich aan de op pervlakte belletjes hebben ge vormd. Maak een kuiltje in de bloem en doe de gistoplossing er in. Roer met een mixer tot het be slag glad en klontvrij is. Voeg al roerende de resterende melk toe. Laat het beslag afgedekt met een bord of vochtige theedoek op een tochtvrije, tamelijk wanne plaats ongeveer 1 uur rijzen Bak intussen het spek in de koe kenpan langzaam krokant en neem het uit de pan. Gebruik het spekvet om de pannenkoeken te bakken. Verhit een deel van het vet in de koekenpan en leg er drie tot vier plakjes uitgebakken spek in. Giet hierop het beslag tot de bo dem van de pan net bedekt is en bak de spekpannenkoek. Serveren met stroop. Pannenkoekenrolletjes met gerookte forel (borrelhapje) 200 gram gei-ookte forelfilet 1/8 liter zure room 1/2 eetlepel gesnipperde dille zout, peper 2 pannenkoeken (uit eerste recept) Voorbereiding (tenminste 2 uur van tevoren): Pureer de forelfilet en meng de zure room en dille er door. Voeg naar smaak zout en pe per toe. Bestrijk de pannenkoeken met het forelmengsel, rol ze op en vex-pak de rollen, apart, in plastic folie. Leg ze tenminste 2 uur in de koelkast. Afwerking: Snijd de pannenkoekrollen in stukjes van 2 a 3 centimeter en steek er een cocktailprikker dooi-. Marcel de Jong Slank, jong, atletisch en gebruind. Wie niet aan de schoonheidseisen voldoet telt niet mee. Zo simpel ligt dat. Want alleen een maatje 36, lange benen, een rimpelloos gezicht en glanzend haar zijn garanties voor succes. En dus geluk. De reclame zegt het en wij geloven het. Daarom lijnen we tot we haast letterlijk een ons wegen en trainen we tot de fitnessapparatuur voorgoed in onze billen staat geëtst. Om vervolgens gefrustreerd te concluderen dat we nooit ofte nimmer een Claudia Schiffer zullen worden. Hoog tijd dus om het ideale vrouwbeeld eens bij te stellen en aan ons zelfrespect te werken, vindt The Body Shop. Ruby heet ze. Ruby Evangelista Rubensiana voluit. Ze heeft een vriendelijk gezicht, stralende ogen, een goed gevulde boezem, brede heupen, een buikje en forse dijen. Ruby is een vrouw als zo ve le, met alles d'r op en d'r an. En toch is ze nog maar een j aar oud. In september '96 werd ze geboren op een Apple Macintosh-computer in Londen. Ruby is een poppetje, maar zeker geen Barbie. Ze lijkt er zelfs niet op. En dat is nou net de bedoeling. Want Ruby gaat de ko mende tijd het hedendaagse schoonheidsideaal, een bron van frustratie voor zo menige echte vrouw, ter discussie stellen. Ruby is het boegbeeld van een twee jaar durende campagne rond het thema 'eigenwaarde', die The Body Shop lanceerde in samen- werking met de organisaties Alet- ta (vrouwengezondheidszorg), Mama Cash (internationale steun aan vrouwenprojecten), Nisso (Nederlands Instituut voor Soci aal Seksuologisch Onderzoek) en TransAct (centrum voor hulpver lening en bestrijding van seksueel geweld). De rondborstige blondine bindt de strijd aan tegen het verstikkende schoonheidsideaal, dat vrouwen amper ruimte laat voor zelfver trouwen en zelfrespect. Ze doet dat niet voor niks: het gangbare vrouwbeeld heeft namelijk niets meer met geluk te maken, hoezeer de reclamewereld ons dat ook wil doen geloven, maar alles met com- Ruby gaat de komende tijd het hedendaagse schoonheidsideaal, een bron van frustratie voor menige echte vrouw, ter discussie stellen. plexen, obsessies en een ongezon de, soms zelfs dodelijke leefwijze. Want broodmager mag dan wor den gepromoot als vooiwaarde voor geluk, de weikelijkheid is wel even anders, concludeert The Body Shop in het boekje Full Voice dat ter gelegenheid van de cam pagne is verspreid. 'In de laatste 30 jaar is het ideale gewicht van vrouwen, zoals het wordt gepre- senteerd in de media, met 15 kilo afgenomen! Dat is niet eerlijk. Het is niet moi'eel verantwoord. Het is zelfs gevaarlijk en ongezond. Toch gaat deze domme houding van kwaad tot erger. Tweedei'de van alle vrouwen wil graag afvallen. Ondeilussen doet de helft van de scholieres al aan de lijn. Naar schatting lijden in Nederland 30.000 vrouwen tüssen de 15 en 29 jaar aan eetstoornissen als ano rexia nervosa (oveimatig lijnen of helemaal niet eten) of boulimia nervosa (vreetbuien en daarna al les weer uitbraken). Meestal be gint de ziekte in de pubeifeit en 75 procent van de boulimiapatiënten heeft eerst anorexia gehad. 1 op de 10 vrouwen met anorexia sterft door uithongering of zelfmoord. Nog niet de helft van de patiënten geneest volledig van deze ziektes. En het aantal patiënten met een eetstoornis neemt jaarlijks toe...' Bij een psychologische studie in 1995 bleek dat zeven van de tien vrouwen zich depressief, schuldig en beschaamd voelen nadat ze drie minuten naar foto's van modellen in tijdschriften hadden gekeken. Een recent onderzoek in Engeland bi-acht zelfs aan het licht dat elf procent van de Engelse ouders een kind zou laten aborteren als ze wisten dat het voorbestemd was om zwaai'lijvig te worden. Met an dere woorden: ruim één op de tien ouderparen gunt zijn eigen kind het leven niet als het dik zou zijn! Cijfers die er niet om liegen. Maar waar we als maatschappij ook zelf vei-antwooi-delijk voor zijn. Want, zoals het in de campagne heet: 'Er gens in de tijd is de maatschappij het spoor bijster geraakt. We heb ben ooit besloten dat hóe een per soon er uitziet belangrijker is dan wie die persoon is.' Maar dat bete kent dat het ook anders kan. 'Nu is het moment gekomen voor een nieuwe start. Het is hoog tijd dat we beginnen te genieten van wie we zijn: een fantastisch, adembe nemend individu. De campagne heeft tot doel het ge voel van eigenwaarde en zelfres pect bij vrouwen over de hele we reld te stimuleren. Ongeacht ras en maat. Ruby is de verpersoonlij king van alles waar de campagne om draait: ze weet wat ze wil en gelooft in zichzelf. Ze wijdt haar leven aan het nastreven van ge lijkheid en de verheerlijking van alle schoonheidstypes. In een later stadium van de campagne zal ze ook aandacht besteden aan the ma's als 'vrouw en gezondheid', 'geweld binnen relaties' en 'vrouw en werk'. Maar Ruby's eerste aan val geldt vooral het huidige schoonheidsideaal. Want. 'Slechts een paar vrouwen zien eruit als een topmodel. De overige drie mil jard niet.' Kitty van Gerven bakken van pannenkoeken en in elke keuken staat tegenwoordig een extra stroomgroep aan hulp machines. Een paar eieren in de komliter melk erbijeen pak pan nenkoekmix, snufje zout en mixen maar. Elsje Fiederelsje, het kunst je is zo geflikt. Een moeder die geen pannenkoekbeslag kan ma ken, kan ze ook niet bakken. Het enige probleem is eerder dat ver- di-aaide omkeren in de pan. Daar verandert 'Shake a Cake' niets aan. Het keergelazer is wel voorbij met de kant en klare, volgens oud re cept gebakken 'pannekoeken' (nog zonder de tussen-n) van De Bioderij uit Sliedrecht. Vei-krijg- baar in pakjes van acht stuks. Het opwarmen kan in de koekenpan, oven, au bain marie of razendsnel (20 seconden) in de magnetron. Koud serveren is ook mogelijk. Al leen oprollen lukt van geen kanten en dat moet met een beetje pan nenkoek natuurlijk wel kunnen. Een paar recepten: Driekorenpaimenkoeken met bananenvulling 100 gram volkorentarwemeel 75 gram boekweitmeel 75 gram rijstemeel 1 theelepel zout 1/2 liter melk 2 eieren boter voor de vulling: 3 rijpe bananen 2 eetlepels vers citroensap 200 gram Hüttenkase 50 gram rozijnen 1/2 theelepel kaneel 1/2 theelepel koriander Meng in een beslagkom de meel soorten met het zout. Giet de helft van de koude melk erbij en roer om. Schenk daarna de rest van de melk er in gedeelten bij en klop er een glad beslag van. Breek de eie ren een voor een boven het beslag en roer tot ze volledig zij n opgeno men. Bak van het beslag in boter pannenkoeken. Prak voor de vul ling de bananen fijn. Vermeng de bananenpuree met het citroenspa, de Hüttenkase, de rozijnen en de kruiden. Vul de pannenkoeken, hiermee en rol ze op. Spekpannenkoeken 400 gram bloem 3/4 liter lauwe melk 1 theelepel zout 15 gram verse gist 1 theelepel suiker 200 gi-arn rookspek, in dunne plakjes stroop Zeef bloem en zout in een kom. Los de gist op in een deel van de melk en roer de suiker erdooi-. Laat de gistoplossing op een tamelijk war- Iedereen groeit op met het bakken van pannenkoeken en in elke keuken staat tegenwoordig een extra stroomgroep aan hulpmachines. Een paar eieren in de kom, liter melk erbij, een pak pannenkoekmix, snufje zout en mixen maar. foto Paul Janssen daar wil ik alles van weten Voor elk daktvpe 'n zonneboiler ft Overheidssubsidie Milieuvriendelijk ft Aanzienlijke besparing op energiekosten ft Past op bijna elke CV-ketel TNO getest ft Koop- en huurmogelijkheden ft Al méér dan 20.000 zonneboilers geplaatst! Bel voor meer informatie Holland Solar (030) 232 80 08 of stuur de ingevulde bon in een ongefrankeerde envelop naar: Holland Solar, Antwoordnummer 9004, 3500 ZA Utrecht U ontvangt dan het actiepakket 'Alles over zonneboilers' Branchevereniging Holland Solar in samenwerking met de Stichting Promo Zonneboiler, opgericht door AGPO, ATAG/LZE en NEFIT FASTO I Adres I Postcode |^laats (Advertentie) De zon geeft ons enorm veel energie: meer dan veertig keer zoveel dan we jaarlijks aan gas, electriciteit én benzine verbruiken. Die zonne-energie kunnen we thuis het hele jaar door (óók bij 'n bewolkte hemel) gebruiken. Bijvoorbeeld om het douche- of badwater te verwarmen met een zonneboiler.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1997 | | pagina 59