Rijke schotels zonder vlees Alles kan met verse peulgroenten TOPKOK PZC Minder dierlijk eiwit gezond Het drinkglas in beeld aKmeGRme-smwtcH1 Gouden H&M jubileert in stijl Mode en bacteriën in Boymans tafel en trend 39 mode Cosmetica binnenkort in Nederland zaterdag 14 juni 1997 Welvarende westerlingen consumeren veel te veel eiwitten. Eiwitten, ook wel proteïnen genoemd, zijn noodzakelijke bouwstoffen voor ons lichaam en ze leveren energie. Zonder kunnen we niet leven, maar de consumptie een beetje dimmen is een stuk gezonder. Minder dierlijke eiwitten eten, en wat meer plantaardige scheelt al een heel stuk. Het plantenspul bevat geen verzadigde vetzuren, geen cholesterol dus, waarvan je bloedvaten kunnen dichtslibben. niet Ze T Tegetariërs worden al lang ni> V meer voor gek versleten. 2 maken trouwens lekkere gerech ten. Ook zonder vlees reiken zij menigmaal tot gastronomische hoogten. Veel schotels zijn rijk aan plantaardige eiwitten. Zoals peul vruchten, granen, noten en zuivel. Volledig vegetariër worden trekt niet iedereen aan. Een paar vlees loze dagen invoeren kan ook. Dat is voor de gezondheid lang niet slecht. Voor het welzijn van dieren evenmin. Varkenspest en gekke- koeienziekte zetten steeds meer Nederlanders aan het denken. Kunnen we wel doorgaan met massale vleesproductie door de bio-industrie? Verrijken Méér van iets lekkers is niet lek kerder. Ook kleine beetjes vlees kunnen de smaak van een gerecht verrijken. Zoals een paar blokjes uitgebakken spek. Liever een klein, mals stukje vlees van goede kwaliteit en smaak dan een grote, dubieuze, taaie bief lap. Een klein stukje goed vlees kost net zo veel als een grote lap slecht. Hetzelfde geldt voor de kwaliteit van vis en kip. In tropische landen eet de mens aanzienlijk minder dierlijke ei witten dan we hier gewend zijn. Bij een Indonesische rijsttafel, bij voorbeeld, krijg je in Nederland veel meer vleesgerechtjes dan op Java. Daar zijn er van de twintig schaaltjes hooguit een stuk of vier met vlees. Ook Mexicanen eten kleinere porties vlees dan men ons in Nederlandse Tex-Mex restau rants laat geloven. Hun eiwit halen Mexicanen vooral uit de enorme hoeveelheid bonen die ze dagelijks eten. Aziatische volkeren kennen al eeuwenlang de eiwitrijke soja boon. Daaruit maken ze allei'lei eetbaars en voedzaams. Zoals tahoe of tofoe; sojakaas noemen wij dat wel. Of de gefermenteerde, Indonesische variant tempeh. Een probleem van soja is dat het van zichzelf nergens naar smaakt en ook de structuur ervan ervaren we niet als prettig in de mond. Niette min verwerkt de moderne voed selindustrie gigantische hoeveel heden sojabonen-eiwit tot alle denkbare en ondenkbare vari aties. Granen Ook uit granen als tarwe kan een eiwitrijk product gemaakt wor den. Het staat bekend onder de Ja panse naam seitan en het ziet er een beetje uit als vlees. Als een vol waardige vervanger van vlees gel den die producten echter niet, geen Europeaan zal dagelijks tahoe of seitan willen eten. Wes terlingen behouden blijkbaar le venslang een soort natuurlijke be hoefte aan de structuur en smaak, of in elk geval de suggestie van vlees. Dat ver-klaart waarom vooroor logse vegetariërs uit bruine-bo- nenpux-ee een 'vegetarische reerug' verwaardigden, die als showstuk op de hapjestafel prijk te. Pure zelfverlakkerijModerne vleesverlaters hebben die neiging minder, maar denken als Aziaten doen ze absoluut nog niet. Voor- Aziaten zijn soja-eiwitten vol waardige voedingsmiddelen met een geheel eigen waarde. Ze zien soj a-eiwitten volstrekt niet als vervangers van vlees. Eiwitproducten van westerse fa brikanten krijgen bij voorkeur de uitstraling en dikwijls zelfs de vorm van vlees. Want de fabrikant luistert naar de westerse consu ment en die ziet eiwitproducten als vleesver-vangers. Dat leidt tot monstruositeiten als vegetarische hamburgers, satébrokjes en pep- persteaks, zelfs tot plantaardige Roerbakken, stoven, met of zonder sausje, pittig of romig, gemengd of apart, warm of koud, Oosters of Europees. Alles kan met verse peulgroenten. Het spijtige is alleen: een aantal is nauwelijks vers te koop. Doperwten en kapucijners? De meesten van ons kennen ze alleen uit pot, blik, gedroogd of de diepvries. Toch is er in de serie i'ecepten- boekjes van Het Groenten en Fruit ABC een deeltje verschenen over verse peulgroenten. Geluk kig vermeldt het boekje - voor ƒ3.- te koop bij gi'oentespeciaalzaken en groente-afdelingen van super- mai'kten - niet alleen x-ecepten met doperwtjes en kapucijner-s. Ook gerechten met tuinbonen, sperzie bonen, snijbonen, peultjes, hari cots verts en kouseband worden beschreven. Wie verse dopenvten en kapucij ners wil eten, moet er even mstig voor gaan zitten: het doppen van de peulen is een tijdrovend kar- wei. Verse doperwten en kapucij ners hebben meer met elkaar ge meen. Ze worden beide in onrijpe toestand geoogst. De suikers in de zaden zijn dan nog niet omgezet in zetmeel, waardoor de zaden een zoetige smaak hebben en de voe dingswaarde overeenkomt met die van groente. De peul van de doperwten is hel- dergroen van kleur. De zaden in de peul zijn rond, klein en groen. Het belangiijkste ras van de kapucij ners is de blauwschokker; met blauwpaarse peulen en groene za den. Wie vex'se kapucijners wast en dopt, doet er verstandig aan keukenhandschoenen te dragen. Het blauwe sap van de kapucij ners dringt namelijk diep in de poriën en is moeilijk te verwijde ren. Koop gave, bolronde peulen en ge bruik ze het liefst op de dag van aankoop. Verpakt in een geperfo reerde plastic zak zijn ze in de koelkast nog drie dagen houdbaar. Lang bewaren maakt de zaden Leerdam Glasstad staat nog meer dan anders in het teken van glas. Tijdens glasmanifestatie „Het drinkglas" zijn op diverse plaatsen in de stad tot en met 14 september tentoonstellingen, le zingen en activiteiten. De Stichting Leerdam Glasmanifestatie koos voor het drinkglas omdat er volgens haar weinig gebruiksvoorwerpen zijn die zo'n rijkdom aan betekenissen hebben. Ongeveer veertig beeldend kunstenaars, vormgevex-s en architecten uit de hele wereld hebben zich de afgelopen maanden verdiept in de geschiedenis, technie kenen gebruiken van het drinkglas. Dat heeft geresulteerd in tien- tallehglasontwerpen, lezingen en exposities over de ontwikkeling van het drinkglas. Zo is er een meterslange loopbrug van glas, een heksenkring van glazen vliegenzwammen en een diacollectie Naar de top drinken. Liefhebbers kunnen tij dëhs de manifestatie zien hoe meesterglas- blazers hun ambacht uitoefenen. Daarnaast kunnen bezoekers glazen „proeven" tijdens wijnproeverijen-, én'drixikliederenwed- stxijden. De manifestatie heeft plaats in samenwerking met Royal Leer dam, de glasfabriek die sinds het begin van deze eeuw èen stempel op de gemeente Leerdam heeft gedrukt. De gemeente Leex-dam verwacht de komende maanden ongeveer 100.000 bezoekers. <6 Snijd de onderstaande groenteninstukkenvaü sysoh: 1 kleine rode paprika 1 kleine groene paprika 1 kleine rode Uf 1 kleine groene courgette f Snijd i» ohahpignons in plakjes van 10h dik. snijd stros- tohaavesin vieren. harineervngewren\ dez0 minuten in: 1/lf KOPJE OLIJFOLIE 2 EETLEPELS KRUIDENAM 1 EETLEPEL FIJNGEHAKTE KNOFLOOK mi 2 EETLEPELS FIJN- GEHAKTE BASILICUM EVENTUEEL EEN - SNUFJE 20UT LEG DE PAPRIKA'S 2 MI NUTEN OP DE BARBECUE. voegde rest van de groenten toé. grill ge durende 1 hl!juut en draai te daarna oh. na nog een minuutje de groenten van de barbe- cue halen. Beleg tuiee sneetjes) volkorenbrood het dunne plakken £h- hentaler. '99/ Washington Post Wrters Group BESPRENKELDfT ALLES HET KRUIDEN- AM. CEEF HET WT EXTRA SMAAK HET VERSGEMALEN PEPER. BEDEK HET NOC EEN SNEETJE VOLKOREN x Legde '*fg paprika's, ve 70MA1SN, D£ \Jf£S), DE OHfiMptQNONS £N D£ GOUZ.G£TJ£ £X.m£H0P. chickenfingers. Nieuwkomer op de markt van dit soort vleesver vangers is quorn. Dat is een fanta- sienaam. Heeft niets te maken met com zoals maïs op z'n Engels heet. Het spul wordt zelfs helemaal niet uit granen of bonen gemaakt. Het komt van een eiwitrijk, padde stoelachtig plantje. Dat groeit in een hypei-moderne fabriek en is aan alle kanten diepgaand onder zocht. Het moet namelijk gisten, zoals yoghux-t. Er gaan ook nog aromastoffen en wat bindmidde len doorheen. De structuur van quorn en het mondgevoel dat het geeft doen aan kippenvlees denken, de smaak is neutraal en zeker niet onaangenaam. Quorn bestaat inmiddels in diver-se verschij- ningsvbrmen en lijkt een prima ei witbron voor vleesverlaters die zichzelf graag voor het lapje hou den. Martin van Huijstee Alleen de happy few kunnen zich kleden in Gucci, Prada, Missoni en andere trendy designerskleren. Maar genieten van de goedkopere uitvoering van de internationale trends kan iedereen. Dank zij de kleren van Hennes Mauritz. De Zweedse kledingfabrikant maakt al een halve eeuw hippe mode voor een groot publiek. Het gouden jubileum werd afgelopen week gevierd met een groots modefeest in Stockholm. De jubilerende kledinggigant was niet kinderachtig ge weest bij het zoeken naar een ge schikte plek voor het tonen van de nieuwe wintex'collectie aan de enorme groep genodigden. In de Globe Arena, een ijshockeystadi- on dat ook geregeld aan mega- popconcerten ondei'dak biedt, be keken enkele duizenden toe schouwers een wervelende show waarin een reeks aan topmodellen figureerde. Met als bekendste na men, of wellicht beter gezegd de bekendste gezichten, Vladimir, Yasmin le Bon, Anna K en de Ne derlander Marcus Schenkenbei'g. Toen dii'ecteur Stefan Persson ge vraagd werd of al het H&M pei'so- neel present was schoot hij in de lach. Dat zou onmogelijk zijn. want zijn onderneming wordt door 15.000 man/vrouw aan de gang gehouden. Uit Nederland waren vijf leden van de verkoop teams uitgenodigd, geselecteerd aan de hand van een px-ijsvraag. Een verkoopster uit Enschede: „Ik werk pas een jaar bij H&Mwel ge weldig gelij k al zo in het hol van de leeuw te mogen komen." Verovering Er zijn 450 H&M winkels in Euro pa en met de op het jubileumfeest aangekondigde verovex-ing van de Finse en de Franse markt, zal dat aantal dit jaar nog tot 500 stijgen. In Nederland kwam de eerste H &M in 1989 in de Kalverstraat in Amsterdam. Inmiddels zijn er 38 winkels door het hele land. Vol gens Persson staan er nog drie op stapel, die nog dit jaar open gaan. Het tweede nieuwtje dat Persson in petto had voor de gasten op zijn feestje was dat H&M in de toe komst ook naar Nederland komt met zijn cosmeticalijn. Echt een verrassing is dit niet, want in Zwe den, Noorwegen en Denemai'ken is H&M Cosmetics al ruim twintig jaar op de mai-kt. Andei-s dan daar gaat het concern in ons land cos metica en lingerie niet in de regu liere winkels vei'kopen, maar in een sooi't speciaalzaken. De huidi ge winkels zijn hiervoor te klein, wordt als reden opgegeven. Het assortiment is sinds die eerste hai'd en melig. Reken bij aankoop op 500 tot 750 gram vex'se peulen perpex-soon. Open de peulen door met twee dui men op de bolle kant te drukken. Trek met de duimnagel de peul langs de middennaad verder open. Duw de zaden uit de peul in de pan. Spoel ze af met water. Kook ze in weinig water met iets zout in ongeveer 10 minuten beetgaar. Kook eventueel een takje bonen- kx*uid mee. Dit geeft een extra aro ma aan de peulvruchten en schijnt de veiTeerbaaxtxeid van het schil letje te bevorderen. Giet af en schud er een klontje boter door. Eeuwenlang Peulgroenten zij n vaak een delica tesse, maar nog steeds niet zo ge wild in ons land. Heel vroeger was dat wel andex's. Peulvruchten de rijp geoogste en gedroogde zaden van peulgroenten worden ten slotte al eeuwenlang door de mens gegeten. Al in de bijbel is te lezen hoe Jacob zijn oudere broer Ezau met een bord rode linzensoep overhaalt zijn eerstgeboorterecht te verkopen. Peulgi'oenten ston den bijna dagelijks op het menu van onze voorouders. Vooral in de tijd vóór de introductie van de aardappel werd er in ons land niet veel anders gegeten dan bruine bonen en erwten. Louis Westhof Veel kleren, vaak van stretchkant, glans- of doorkijkstoffen, zijn ge maakt om over elkaar heen te dragen. eenliterfles schuimbad van jaren geleden flink uitgebreid. Van lip stick tot tandpasta, van rouge tot nagellak, zelfs parfum komt in de schappen te staan en is het niet van het eigen merk, dan worden producten van derden verkocht. Voor cosmetica geldt wat bij het bedrijf voor de kleding geldt: mo de tegen een lage prijs. De Nedei"- landse markt moet nog even ge duld oefenen. Duitsland komt het eerst aan de beurt. Hoewel het een happening werd van de grote getallen in de Globe Arena - 40 modellen, een catwalk van 35 meter lengte, een begroting van zeven miljoen kronen (bijna twee miljoen gulden) - slaagden de Zweden erin de sfeer knus te hou den. Een scheiding tussen ver kooppersoneel, pei-s, vips en mo dellen bleek niet te bestaan en na de perfect georganiseei'de show kon een ieder zich storten in een ongedwongen feest. Uit honder den handtasjes en rugzakjes kwa men de compactcamex-aatjes om collegaatjes en vriendinnen te ver eeuwigen in de armen of om de hals van Mark Vanderloo en Mar cus Schenkenberg, de Nederland se binken die na gedane arbeid op het plankier zo overuren draaiden bij het buffet. Uit Nederland was Leontine Rui ters meegekomen voor de brood Nepbontjasjes zijn terug te vinden in de wintercollectie van H&M. nodige 'media-coverage' in eigen land. Een team van een commerci ële omroep had haar de hele dag met een cameraploeg willen vol gen, maar daar had de Stompeto- rense voor bedankt. „Dit is toch een uitje voor me." Een intexview- tje, daar kwam ze echter niet on deruit. Oncoventioneel Een mix van stijlen, dat is wat het jubileumpubliek voorgeschoteld ki'eeg. H&M ziet de komende win ter als voornaamste trend het neerzetten van een onconventio neel beeld. Chinese folklore-in- vloeden worden gecombineei'd met glamourlook in een pak van geboi'duurde zijde met daarover een Evita-(nep)bontjasje. Roman tische bloemetjesjurken worden gedi'agen in laagjes over elkaar heen met wikkelvestjes en rokjes in dezelfde kleurnuance als de jurk. De boodschap is veel klex-en, die dan ook vaak van stretchkant, glans- of doorkijkstoffen zijn ge maakt, over elkaar heen te dragen. Voor de mannen geldt een casual- klassiek beeld -a la Dries van No ten, waarbij sobere jassen in de sombere kleuren donkeitmuin, grijs en zwait en colberts op x-echte broeken worden gedragen. Het succes van H&M schuilt in het i'azendsnel inspelen op de modet- i-ends en de ongelooflijk lage prij zen waarvoor ze hun collectie in de i'ekken aan kunnen bieden. Jaar lijks woi"den 250 miljoen kleding stukken verkocht in Zweden (met 118 winkels) en de elf andei-e lan den. Over het geheim van de trends vextelt de manager Nedei-- land Lex Keijser van H&M: „Bij ons bedrijf moet iedereen van hoog tot laag alert zijn op nieuwe ti'ends en ontwikkelingen. Er moet worden bijgehouden wat goed verkocht wordt en wat voor nieuwigheden op straat gesigna- leei'd worden. Vanuit elk land is dagelijks contact met de ontwexp- afdeling in Stockholm. Het gaat ons erom boven op de internatio nale modetrends te zitten." Trendy Dat in combinatie met de aantrek kelijke prijsstelling heeft ook in ons land de situatie doen ontstaan dat kopen bij H&M zelfs bij men sen die gewend zijn dure kleding aan te schaffen geaccepteerd is. Of is het beter te zeggen ondanks de aantrekkelijke prijs? H&M is net als de Hema of Ikea een winkel waar je inkopen kan doen,zonder van je chique geloof te vallen. Waar je trendy gekleed de winkel uit kunt komen zonder forse aan slag op je portemonnee. En ach, waarom zou je meer betalen dan een paar tientjes, voor kleren die niet langer hoeven mee te gaan dan de ti'end duurt? Conny van Gelder De Belgische modeontwerper Martin Margiela presenteert in museum Boymans van Beuningen in Rotterdam voor het eerst een overzicht van zijn werk. Daarin staat samenwerking met de wetenschap centraal. Speciaal voor de expositie heeft Margiela contact ge zocht met een microbioloog van de Landbouwuniversiteit te Wageningen. Er zijn in het mu seum achttien i-eplica's van ori ginele ontwerpen te zien die microbiologisch werden behan deld. Hoe ziet een jurk emit die door bacterieën is aangetast? En kan zo'n besmetting op mensen overslaan? Dat zijn kwesties die worden behandeld. Elders in het museum zij n eerder aangekochte originele Margiel- a's opgesteld, zoals kleding waarin keramiek is verwerkt. Het museum heeft speciaal aan dacht voor de industriële vorm geving xn het werk van Margiela Volgens conservator Thimo te Duits van de afdeling kunstnij verheid en vormgeving past het werk van Margiela goed in de designcollectie van het museum en sluit het aan bij de verzame ling hedendaagse grafiek en ke ramiek. Gaultier Margiela werd opgeleid aan de Antwerpse Academie, samen met topontwerpers als Dries van Noten en Ann Demeulemeester. Daarna was hij onder meer as sistent bij Jean Paul Gaultier. In de negen jaar dat Margiela eigen collecties maakt, schopte de ontwerper tegen de heilige huis jes van de modewereld. Zo bracht de Belg eind jaren tachtig als eerste tweedehands kleding met rafels en slijtplekken op de Parijse catwalks Met blanco „merketiketten" zette hij de aahval in tegen de commercie van de designersmerken. Voor deze zomer liet hij mannequins als paspoppen door de Parijse straten wandelen met jurken als een schort vóór op het lichaam gespeld. Dat alles met de preci sie van de couturetechniek. Vo rige maand kwam het bericht van zijn aanstelling als hoofd ontwerper bij het oude, keurige Parijse modehuis Hermès. De expositie in Boijmans duurt van 12 juni tot en met 17 augus tus. Peulvruchten zijn rijk aan plantaardige eiwitten en kunnen de basis vormen van een smakelijke vleeslo ze schotel.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1997 | | pagina 39