Vaderschap is meer dan een nat washandje 8pZC Bs JSC Hammen drogen volgens oud Vlaams recept Boekje voor beginners Snel uitwisselen nieuws met CompuServe Alternatief Internet is nog niet optimaal vrije tijd computertaal '11911 ËÉSöalB a r3eÈï ©Explore CompuServe - it Ü8LÏÜ! 5fZ5rSm! ZATERDAG 6 APRIL 1996 39 Voor de moeders is menig boekenkast te klein. Als zij zwanger geraken, staat hun een hele reeks standaardwerken ter beschikking. Dat er ergens ook een vader rondloopt, wordt veelal vergeten. Sinds kort is er dan ook een boek voor de vaders: Vaderschap voor beginners van Josée Busnel en John Verhoeven. Ook in het leven van de vaders verandert er veel en ook zij moeten zo bewust mogelijk met zwangerschap en bevalling leren omgaan. Josee Busnel: „Ook mannen krijgen te maken met veranderde gevoelens tijdens de zwangerschap van hun vrouw." foto Jos Poulisssen In het huis van Josée Busnel in Utrecht staat alles in het teken van zwanger zijn en kinderen krij gen. Er wordt voortdurend aan- en opgebeld, moeders en aankomen de moeders klossen de trap op naar de eerste verdieping en Bu- snels jongste dochter Maxime (4) is alvast druk aan het oefenen met een pop in een draagzak. De boe kenkast is geheel gevuld met stan daardwerken zoals Bevallen en Opstaan. Het Grote Babyboek, In Blijde Verwachting en In Blijde Verwarring. Busnels eigen boek Vaderschap voor beginners, deze week versche nen, staat er nog niet bij. Ze schreef het samen met journalist John Verhoeven, die ze leerde kennen toen hij bij haar een Oudercursus kwam volgen. Busnel, van huis uit fysiotherapeute, geeft die cursus sinds tien jaar aan zwangere vrou wen en hun partners. In de loop der jaren heeft de Oudercursus gezel schap gekregen van Babymas sage. Postnatale conditie, Pre- en postnatale callanetics, een privé- cursus en een opfriscursus. De nieuwste loot aan de cursus- stam is Muziek met Peuters, dat tijdens ons gesprek op de eerste verdieping gegeven wordt en op gezette tijden een geluid voort brengt alsof iemand in blinde woede een kast met knikkers om ver trekt. Een cursus Vaderschap biedt huize Busnel nog niet, een boek voor vaders is er nu dus wel. In tegenstelling tot veel bestaande literatuur, die vooral de fysieke en mentale consequenties van een zwangerschap op de vrouw behan delt, gaat Vaderschap voor begin ners vooral in op het nut van een staafmixer, de hoogte van een commode en op wat dat nou kost, zo'n kind. Aanstaande vaders krij gen het advies een babynetwerk op te bouwen (handig qua lenen van spullen) en goed stil te staan bij zaken als ouderlijke macht en samenlevingscontracten. Gevoel Over gevoel gaat het boekje óók: jonge vader-blues, veranderende seksuele behoeften, het belang van goede gesprekken met je partner over de eigen kindertijd en ver wachtingen ten opzichte van de verse baby komen allemaal aan de orde. Vanuit de man gezien dan, want dat was nodig, vindt Josée Busnel. „In de meeste bestaande boeken over zwangerschap en geboorte wordt de rol van de man in zo'n heel klein, weggestopt hoofdstukje behandeld. Daarin staat dan dat mannen tijdens een bevalling ach ter de baarkruk kunnen zitten, of dat ze met een washandje hun ba rende vrouw mogen verfrissen. Maar voor mannen is een kind krij gen natuurlijk wel meer dan zwaai en met een washandje." Als er al een les uit het boek te trek ken is „maar het is geen bijbel, als jeblieft niet") is het. dat mannen zo bewust mogelijk met een zwanger schap en bevalling moeten om gaan. Dat ze moeten stilstaan bij hun gevoelens en dat ze zelf hun keuzes moeten maken. Nadenken Busnel: „John had geschreven dat je als man goed moet nadenken over de vraag of je wel of niet bij de bevalling wilt zijn. Ik las dat en riep: 'Nadenken? Nadenken? Wat nou nadenken? Natüürlijk ben je erbij'. Maar John had gelijk, tegen woordig wordt daar maar heel au tomatisch van uitgegaan net zoals het vroeger vanzelfsprekend was dat de man niet bij een bevalling aanwezig was. Het is goed dat mannen bewust bezig zijn met de vraag of ze dat wel willen en hoe ze zich zo'n bevalling dan voorstel len. Dat is eigenlijk de sfeer in het hele boek: we willen informatie ge ven, keuzemogelijkheden noemen. We willen niks voorschrijven." In de tien jaar dat Busnel nu zwan gerschapcursussen geeft, is haar opgevallen dat de vragen waar mannen mee komen altijd prak tisch en feitelijk zijn. „Mannen wil len cijfers. Ze willen weten hoe groot de kans is dat hun vrouw in scheurt en hoe lang ze last heeft van haar hechtingen. Ze willen we ten wanneer de bevalling begint en hoe lang het duurt, zodat ze er in hun planning een beetje rekening mee kunnen houden. En ze willen percentages. Die geef ik nooit, want dan gaan ze elkaar bellen en is het van 'O, bij jullie was het een tangverlossing? Fijn, dat zou drie procent zijn dus dan krijgen wij die niet'. Maar vaders worstelen na tuurlijk ook met hun gevoel, al pra ten ze daar minder over." Vaderschap voor beginners geeft daarom naast veel praktische in formatie ook een opsomming van de gevoelens waarmee mannen tij dens de zwangerschap van hun vrouw te kampen kunnen krijgen. Zoals angst voor de bevalling, het idee een vijfde wiel aan de wagen te zijn, het soms beklemmende ver antwoordelijkheidsgevoel, het ver lies van de vrijheid. Ook vreemdgaan tijdens de zwan gerschap wordt besproken vanuit het mannelijk perspectief, uiter aard. 'Bij die ander immers, kan hij tenminste eindelijk eens zijn hart luchten en bovendien staat hij bij die ander op de eerste plaats. Dat is een vertrouwd gevoel, dat hij nog kende uit zijn eigen relatie, maar dat sinds de zwangerschap gaandeweg verdwenen is.' Josée Busnel: „Voor die mannen valt het niet altijd mee, hoor. Laatst had ik hier weer zo'n ge sprek. Een vrouw klaagde over haar lijf en zei 'hebben jullie dat nou ook, datje slip steeds naar be neden zakt?'. Vervolgens ging het gesprek alleen nog maar over naar beneden zakkende slippen. Was het van:Joh, je moet gewoon naar Zeeman gaan en daar een paar slippen in maat 50 kopen, die zit ten lekker hoog'. Dan zie je die mannen wel een beetje terugdein zen." Waar het uiteindelijk allemaal om gaat, denkt Busnel, is niet hoe de zwangerschap en bevalling verlo pen, maar hoe ze ervaren worden. Ze loopt naar de schouw en laat het geboortekaartje lezen dat ze pas kreeg toegestuurd: 'Nou, alles wat we van je geleerd hebben heeft gewerkt hoor. Duizend x dank daarvoor, (p.s.: het was uiteinde lijk wel een keizersnee, maar het ging echt geweldig!). Dat bedoelt ze dus. Wilma de Rek De aantrekkingskracht van het World Wide Web is tege lijk ook een nadeel. De pagina's die de Internetgebruiker op zijn beeldscherm kan krijgen, zien er doorgaans bijzonder fraai uit, maar het kost vaak veel tijd om ze binnen te halen. Een snelle computer en een even rap mo dem zijn daar nauwelijks een oplossing voor: ook met een Por sche kun je files niet omzeilen. Wanneer tijdens spitsuur een pagina tergend langzaam in de computer is binnengedruppeld, blijkt het dikwijls ook nog al leen maar een welkomsscherm te zijn, waardoor het nodig is op nieuw minutenlang te wachten tot het volgende scherm vol gra fische afbeeldingen is binnenge komen. Dit aspect van Internet is Wil Waumans, districtshoofd van de Industriebond FNV in Zeeland een gruwel. „Dat World Wide Web is mij veel te langzaam. Het gaat mij om informatie en niet om de fraaie verpakking ervan. Als je echt op zoek bent naar plaatjes over een of ander onder werp, dan moetje die vaak hope loos trage snelheid voor lief ne men, maar als je het zonder die grafische kant van Internet kunt stellen, dan zijn er ook andere mogelijkheden." Waumans heeft zijn abonnement bij een gewone toegangsver schaffer tot de elektronische snelweg dan ook verruild voor een aansluiting bij CompuServe. Via deze van huis uit Amerikaan se onderneming is het ook moge lijk op het World Wide Web te ko men, maar de kracht van Com puServe zit 'm vooral in de uit wisseling van berichten. Geen E- mail berichten, die van de ene persoon aan de andere plegen te worden gestuurd, maar medede lingen die voor grote groepen zijn bestemd. Categorieën Die mededelingen zijn in ver schillende categorieën onderge bracht. Dankzij die ordening wordt iemand die iets wil weten over de oplossing van startpro blemen met een antieke Fiat 500 niet geconfronteerd met advie zen om zwangerschapsstriemen vlot te laten verdwijnen en ie mand die zich het hoofd breekt over de vervoeging van onregel matige werkwoorden in het Swa- hili blijft verschoond van goede raad over de bemesting van klimrozen in leemhoudende grond. Nieuwsgroepen heten die categorieën. Ook buiten CompuServe be staan er vele honderden. Compu Serve is evenwel een ontmoe tingspunt geworden van Inter netgebruikers die zich op uitwis- seling van informatie toeleggen en - net als Waumans - weinig be hoefte hebben aan plaatjes. CompuServe heeft zijn nieuws groepen - forums heten ze - bo vendien overzichtelijk gerang schikt en biedt zijn abonnees software, waardoor binnenhalen, lezen, beantwoorden en verstu ren van berichten snel en makke lijk verlopen. Waumans is zeer tevreden over de ordening in de nieuwsgroepen van CompuServe. „Internet heeft geen structuur. Dat is tege lijk een voordeel en een nadeel Ik vind het plezierig dat duide lijk is waar je wat kunt vinden." Waumans gebruikt CompuServe om informatie te zoeken die van belang is voor de vakbond en zijn leden. Hij is bijvoorbeeld deelne mer aan een forum waarin van gedachten wordt gewisseld over leeftijdsdiscriminatie. Ook ver gaart hij informatie over onder werpen als functioneringsge sprekken, oplossing van proble men die komen kijken bij de op richting van een eigen bedrijf en over fiscale vraagstukken. Via een computerprogramma dat hij zelf voor dat doel heeft aange past, sluist hij die informatie door naar de kaderleden van de bond. Ontwikkelingen Naast deze zakelijke toepassin gen gebruikt Waumans Compu Serve ook om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op computergebied. „Als je eens een probleempje hebt met een pro gramma, dan is het even een kwestie van een vraag formule ren en meestal heb je binnen een dag antwoord van iemand die hetzelfde probleem heeft gehad en er een oplossing voor heeft ge vonden." Ook stort hij zich wel eens in dis cussies over uiteenlopende on derwerpen. „In het begin denk je: waarom zou ik me bemoeien met zo'n gedachtenwisseling. Later ontdek je dat het wel eens aardig is een nieuw gezichtspunt in een discussie te brengen." Vakbondsman Waumans meent dat de uitwisseling van gedach ten via Internet-toepassingen een belangrijke mogelijkheid kan zijn om te voorkomen dat personen die niet langer deel uit maken van het arbeidsproces in een isolement geraken. Dat brengt hem dan meteen bij een grote beperking van Internet. „Het is allemaal wel erg duur. Met een XT-tje en een langzaam modempje, dat in de tweede helft van de jaren 80 in een PC-privé project is aangeschaft, kun je het Internet niet op. Daar is nieuwe, snellere apparatuur voor nodig en die kost een lieve cent. Ook de toegangsprijs is voor velen met een laag inkomen een belemme ring. Wat dat betreft ligt er mis schien wel een mooie taak voor Zekatel." Ben Jansen CompuServe Information Managet - [Exptoie Services) HBB Iffe rite Services Marf Special Wndo>' Help l^lüJ Internet PeTerence-5 fducstöi Professional finance Inter Ismment Shopping Home Leisure Travel Vakbondsbestuurder Wil Waumans over CompuServe: „Het gaat om de informatie, niet om de plaatjes." foto Dirkjan Gjeltema Ooit maakten de Belgen de lekkerste gedroogde en gezouten hammen. Een kunst waarvan, zo wordt beweerd, de Romeinen zo onder de indruk kwamen dat er al vlug veel gedroogde en gezouten varkensbillen richting Rome gingen. Ongeveer 200 jaar voor Christus schreef C'ato: 'In Italië zitten in ondergrondse bewaarplaatsen drie tot vierduizend varkenszijden en hammen uit Belgica...'. Ham is er in vele soorten: ge kookte ham, gerookte ham maar ook gedroogde (rauwe) ham. De kwaliteitshammen volgens eeuwenoud Vlaams recept, zijn te rug van weggeweest. Een oude tra ditie is weer opgepakt. Ambachte lijk gedroogde hammen, maar zon der antibiotica, zonder nitraten, zonder nitriet en bewaarmiddelen. Ze worden gemaakt uit gezonde varkens die onder strenge controle staan. De hammen van de Vlaam se drogerij Ganda zijn mals, bevat ten geen vet en bestaan uit onver zadigde vetzuren. Wat de kwaliteitsham Parma is voor Zuid-Europa is de Gandaham voor Noordwest-Europa. „De smaak is werkelijk excellent", durft een onafhankelijke kenner van culinaire specialiteiten, hoofd redactrice van het veertiendaagse tijdschrift Menu. te beweren. „De smaak van de Gandaham over treft die zelfs van de Parmaham." Met zo'n mededeling is de af gevaardigd bestuurder, zeg maar directeur. Dirk Cornelis van het bedrijf Ganda in het Belgische Destelbergen best trots. Ganda ham is immers zijn geesteskind. Maar de ham uit Oost-Vlaanderen is niet de enige in zijn soort. De ham heeft concurrentie van de Ita liaanse en Spaanse soortgenoten en ook de in eigen land vervaardig de Ardennerham. Hoewel die laat ste geen specifieke eigenschappen heeft, maar meer een groepsnaam is voor in de Ardennen nat gezou ten, geïnjecteerde en vervolgens gedroogde hammen van verschei dene producenten. Diergeneeskunde Dirk Cornelis heeft de studies dier geneeskunde en psychologie erop zitten. De studie diergeneeskunde komt goed van pas voor waar het de kennis van het dier betreft, de studie psychologie geeft hem meer inzicht in het functioneren van de mens, zijn werknemers, die de ham begeleiden in dat langdurige droogproces. Met mens en dier heeft hij intensief te maken in zijn bedrijf nabij Gent. Want zonder mensen en dieren geen hammen. „Ik wilde aanvankelijk helemaal niet het bedrijf van mijn vader - sinds 1869 een vleesverwerkend fa miliebedrijf - in. Eenmaal afgestu deerd zag ik het wel zitten, maar niet op de tot dan toe traditionele manier." Cornelis koos in 1991 voor een ge heel andere koers dan in het bedrijf van zijn vader gewoon was. Hij wil de slechts één produkt: de ham. Hij koos daarvoor de naam Ganda, het Oudkeltisch voor de nederzet ting Gent, om zich van die andere, kleinere hamproducenten te on derscheiden. Tweeduizend van die hammen van ongeveer tien kilogram per stuk komen er wekelijks binnen: iets minder (het uitvalpercentage be draagt 3 tot 5%verlaten er na ne gen maanden a drie kilogram (32% van het oorspronkelijke gewicht) het bedrijf. Steeds meer komen er richting Nederland. Er is al een net van keurslagerijen die ze verko pen. Dat ze na negen maanden dro gen, voordat ze zijn uitgebeend, nog maar vijf kilogram wegen komt doordat het vocht door het drogingsproces verdwijnt. Ongeveer 75% van de wekelijks binnenkomende hammen wordt gedroogd, 25% wordt gerookt. Het droogproces is gebaseerd op de ou- dewetse manier: de varkensbillen worden sterk gezouten weggehan gen en gedroogd. „Maar niet meer zoals vroeger toen ze een winter lang de geur in huis of kelder be paalden. Er staat hier hypermo derne apparatuur, koel- en droog ruimten. waar zuurstofgehalte en temperatuur worden geregeld, en waar de ham uiteindelijk zijn defi nitieve smaak moet krijgen." Bloed uitduwer De hammen die vers binnenkomen gaan eerst door een bloeduitduwer om het resterende bloed uit de ade ren van de ham te persen. Dan be gint de zouting. Het droge Franse zeezout (uit Montpellieri wordt op de buitenzijde gesmeerd. Het zout trekt vervolgens alle vocht eruit. Dan verdwijnen ze in de zoutfri- go's. Na een week worden ze weer gezouten, gemasseerd om het vlees soepel te maken, opnieuw ge zouten, ontzouten, afgewassen en snelgedroogd in verwarmde ka mers waar ze hun specifieke aroma en hun bijzondere smaak bij 18 graden Celsius krijgen. Als de hammen zijn uitgedroogd ondergaan ze een laatste geurcon- trole. Middels een poreuze naald van paardebeen die op verschei dene plekken in de ham wordt ge stoken wordt de geur ervan getest. Als-ie ook maar even anders riekt wordt-ie vernietigd De hammen zijn bij diverse keur slagers in Nederland te koop. Voor 100 gram betaalt de consument on geveer vijf piek. Wim van Beek Was het Internet tot nu toe alleen nog een 'speeltje' voor min of meer doorgewinterde computergebruikers, daar komt verandering in. Philips heeft Internet via cd-i en via de tv geïntroduceerd en daardoor komt de elektronische snelweg in feite binnen ieders bereik. De enige vereisten zijn een tv, een telefoonaansluiting, een cd-i-speler en de bereidheid maandelijks een bedrag te spenderen. Enige computerkennis is niet nodig. Twee kabeltjes aanslui ten, de cd-i in de speler duwen en klaar is Kees. Voordatje het weet, kijk je in de bibliotheek van het Witte Huis. stuur je via je eigen tv een e-mail naar de paus of zie je eindelijk eens wat de Ster op het Internet te bieden heeft. Uiteraard tegen lokaal tarief, want cd-online. zoals de provider en dochtermaat schappij van Philips heet. heeft in heel Nederland inbelpunten. Het systeem heeft zijn beperkin gen. Files downloaden (inladen in je eigen apparaat, zodat je ze later nog eens op het gemak kunt bekij ken) kan niet. Evenmin zijn ge luidsfragmenten te beluisteren, noch zijn tekeningen en foto's te zien die gemaakt zijn voor Nets cape 2.0. Bovendien is het 14k4 mo dem net iets te langzaam om veel en grote files op het scherm te tove ren. Abonnees krijgen, zo heeft Philips gepland, ten minste een keer per kwartaal gratis een nieuwe cd-i. die gesponsord zal moeten worden door andere bedrijven. Die bedrij ven kunnen dan hun producten met plaatjes op cd-i laten vastleg gen en via het Internet de laatste prijswijzigingen doorgeven. Daar naast moet iedere keer een nieuw gamma tekeningen en plaatjes op de cd-i staan en is het de bedoeling (de onderhandelingen lopen nog) dat bepaalde, veelgevraagde ge luidsfragmenten ook op het schijf je worden geparkeerd, Net als bij een computer-Internet aansluiting. moet voor cd-i-Inter- net abonnementsgeld betaald worden. CD-Online. vooralsnog de enige provider, rekent 15 gulden per maand, waarvoor de abonnee twee uur gratis over het net kan surfen. Voor elk uur meer wordt automatisch 3,95 gulden afgehou den. Het startpakket, met modem en cd- i kost 399 gulden en is verkrijgbaar in audio- en videodetailhandels (en niet in computerzaken). GPD Dirk Cornelis test met een poreuze naald van paardebeen de geur van de ham. I

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1996 | | pagina 39