Pikante lingerie in een forse maat meer Komkommer voor kleine huishoudens De klant koopt emotie De nieuwe koffiecultuur Margarines naast elkaar Passie voor het leven vrije tijd ZATERDAG 15 JULI 1995 22 Van ristretto tot mochaccino Het valt kennelijk niet mee om een fraai stukje onder goed te vinden als je een paar maatjes meer hebt. De meeste winkels hebben het niet eens in huis, en als je je al ergens in een paskamer in een slip kunt hijsen moet je dat ook nog maar dur ven met damesmaat 60. Maar er is hoop voor deze dames: sinds kort bestormt postorderbedrijf La Lui Lingerie de Nederlandse markt met lingerie, jurkjes en ander nachtgoed voor meer dan gezette dames. De modemarkt heeft andermaal een 'vergeten' groep ontdekt. Namelijk die van de dames met wat maatjes meer. Speciaalza ken floreren, maar hoe zit het toch met de lingerie voor deze klantengroep? Het antwoord is postorderbe drijf La Lui Lingerie. De in Ro zenburg gevestigde firma voert twee lijnen: die van Shirley of Hollywood (de Amerikaanse glitter glamour) en Intimate Attitudes, die van zeer grote da mes. De pikante lingerie is af komstig uit de Verenigde Sta ten, waar volgens directeur Mi chel Aarden gezette dames nau welijks opzien baren. Wat wil je ook in een land waai- 24 uur per dag en op iedere straathoek wel een hamburger of andere vette snelle hap te bemachtigen is. Ongeveer een jaar geleden kwam Aarden in contact met de importeur van deze lingerie. Hij besloot het middels een postor derbedrijf in Nederland op de markt te brengen. Twee adver tenties leverden al honderden aanvragen voor een brochure op. „Er is kennelijk behoefte aan," concluceert Aarden sim pelweg. „Natuurlijk, er zijn veel meer postorderbedrijven die zich op dit terrein begeven. Maar die zitten toch vaak in een andere sfeer. Bieden bijvoor beeld ook vibrators aan. En dat doen wij niet. Ik heb geen inte resse in dat soort handel." Speelpakjes Intimate Attitudes voert een collectie, die loopt van nacht hemden tot speelpakjes en van bh's tot kousen. Veelal in de vorm van setjes, bestaande uit een body, jasje, kousen en jarre tels. Onder de naam 'Animal In stincts' wordt het meer pikante deel van de collectie aangepre zen: een body in tijgerprint en een soort SM-body. Uit dit seg ment heeft Aarden er tot nu toe één verkocht. De catalogus laat mooie, dikke dames zien die op smaakvolle wijze zijn gefotografeerd. De col lectie is bestemd voor de maten 44 tot en met 60. „En er zijn zelfs vrouwen voor wie dat nog te klein is," aldus Aarden. De bh's gaan tot en met- DD 115. „Zo'n veertig procent van de Ne derlandse vrouwen is te dik," vervolgt hij zijn verhaal. „Het valt alleen niet altijd op omdat deze vrouwen kleding kiezen die sterk afkleedt. Onze collectie loopt in de Verenigde Staten heel goed. Dat is een kwestie van acceptatie. De vrouwen daar durven dit gewoon aan te trekken, ook al is het de eerste keer toch vaak een stap om dit te bestellen. Ik krijg hier ook aanvragen voor een catalogus binnen met daarop het verzoek deze discreet te verzenden." De bh's en slips vinden vreemd ge noeg tot nu toe weinig aftrek. De voorkeur van de klanten gaat toch uit naar body's, verhullen de gewaden en pikante nacht hemden. Inmiddels worden er op verzoek ook party's georganiseerd waar op Ria Franken, zelf een gezette dame van ruim honderd kilo, de lingerie van La Lui komt aan prijzen. De ervaring heeft ge leerd dat er vooral vraag is naar goed in de maten 46 tot 54. De Amerikanen hebben daarvoor overigens ook al een vriendelij ker klinkend maatsysteem be dacht. Zij hebben het simpel weg over de maten 1 tot en met 4. Klinkt toch een stuk aangena mer, nietwaar? Evelien Baks De lingerie voor grotere maten wordt op smaakvolle wijze gepresenteerd. Exotisch en toegesneden op de maat van kleine huishoudens, de nieuwe Green Spring komkom mer is een mooi voorbeeld van het nieuwe marktdenken bij de groen tetelers. De Green Spring is een nieuw in Nederland geteeld pro- dukt, dat afkomstig is uit het Mid den-Oosten. Bezoekers van Turkse groenteboe ren zijn al langer bekend met de kleine, dikke en rechte komkom mer. Bezoekers van de Nederland se groenteboeren kunnen de kom kommer inmiddels ook daar ver krijgen. Voorlopig is de produktie nog beperkt. Per week worden er 155.000 via de veilingen verhan deld. Ter illustratie, vorige week verwisselden 24 miljoen gewone komkommers van eigenaar via de veilingklok. De prijs die de teler krijgt voor de Green Spring, tus sen de 20 en 25 cent per stuk, is nog niet kostendekkend. „Het produkt moet zich eerst be wijzen in de markt", aldus M. Vis. woordvoerster van het Centraal Bureau Tuinbouwveilingen (CBT). Er is wel marktonderzoek aan de introductie voorafgegaan, evenals smaaktesten. „Die onderzoeken waren positief, maar de praktijk moet het echte antwoord geven", aldus Vis. Naast de Nederlandse consument wordt ook nadrukkelijk naar de Engelse markt gekeken. In Enge land is de zogeheten 'doorgesne den komkommer' een bekend pro dukt. Dat is een normale komkom mer die voordat zij in de winkel ligt in tweëen wordt gesneden ten be hoeve van de kleinverbruiker. „De Green Spring is daar een goed al ternatief voor", aldus Vis. Voor die piepkleine huishoudens waarvoor de Green Spring nog te groot is, be staat er overigens nog de mini- komkommer. De minikomkom- mer ziet er uit als een grote augurk, maar smaakt heus als een kom kommer. De allermooiste collectie desserts voor de chef- en thuiskok is samengebracht in het onlangs ver schenen Desserts, een passie voor het leven, geschre ven door Michel Roux, eigenaar van restaurant Wa terside Inn (driesterrenwaardering Michelin) in Bray. Engeland. Nagerechten zijn de grote hartstocht in zijn leven, zo laat hij de lezers weten: 'Ik hervind en herschep haar elke dag met de hulp van eenvoudige ingrediënten. Geïnspireerd door mijn gedachten stre len mijn vingers haar en geven haar vorm. Haar schoonheid is voor mij adembenemend; ze windt me op en vervult me met een diepe schoonheid'. Het re sultaat van deze obsessie demonstreert Roux met een prachtig naslagwerk, waarin een persoonlijke keuze van 150 van zijn meest geliefde desserts, yan de een voudigste gemengd fruitrecepten, zoals bosvruchten met licht gekonfijte schijfjes sinaasappel, tot indruk wekkende recepten voor speciale gelegenheden, bij voorbeeld zijn schitterende vruchtengateau met li- moenmousse. Na de basisrecepten volgen hoofdstuk ken over crèmes, mousses, bavaroises en parfaits, coulis. sauzen, geleien en jams, koude- en warme des serts, taarten, gebak, ijs en sorbets, chocolade, petit- fours en decoratie. Meer dan 60 van de gerechten zijn in kleur gefotografeerd door Martin Brigdale. Het boek, uitgegeven door Van Dishoeck, kost f 85.-. Blonde kindjes huppelen rond in de wei, terwijl een onwaar schijnlijk gelukzalig glimlachende moeder in de keuken stapels boter hammen besmeert. Geoefende kij kers herkennen het brave decor van de Blue Band margarine re clame onmiddellijk. Marktleider Van den Bergh Nederland (onder deel van het Unilever-concern) mikt met zijn oudste margarine- merk op 'het zorggevoel': moeders wil het beste voor haar kroost en kiest daarom voor Blue Band. Wie het etiket op het kuipje halva- rine met het blauwe bandje (a f2,05) bekijkt en de ingrediënten - water, vet, oliën, vitamines, geur en kleurstof - vergelijkt met die in Day's (prijs: fl,29), het nieuwe huis merk halva- en margarine van su permarktketen en Vendexdochter Konmar, ontdekt nauwelijks ver schillen. Die zijn er ook niet, aldus R. Huitenga, projectmanager huis merken bij de Konmar. „Merken groeien steeds meer naar elkaar toe. Becel (ook uit de Van den Bergh-stal) claimt met 60 procent linolzuur vooral gezond te zijn, in Blue Band zit echter ook linolzuur, zo'n 40 procent. En in onze Day's zit ook linolzuur." Verschillende kuipjes, zelfde in houd dus? „Niet helemaal", be weert Huitenga. „De witmerken aan de onderkant van de markt, die je koopt voor 59 cent, zijn echt anders, omdat ze bijvoorbeeld dierlijke vetten bevatten in plaats van plantaardige. Maar met ons huismerk Day's proberen we zo veel mogelijk te lijken op de A- merken. En die lijken inhoudelijk ook weer allemaal op elkaar. Uit eindelijk komt al het spul uit vier of vijf fabrieken." Emotie Het smeersel is misschien niet het zelfde, maar de grondstoffen zijn vrijwel identiek. De klant koopt emotie, dat is de toegevoegde waarde. Zo is Becel voor gezond heidsfreaks, Blue Band voor de zorgzame moeder. Latta jong en dynamisch en Bona voor levensge nieters. Waar we ook voor kiezen, uiteindelijk belandt op ons brood en in onze magen gewoon een mengsel van vetten en water. Waarom dan die prijsverschillen? „Een bedrijf als Van den Bergh of Van Dijk (Gouda's Glorie) steekt gigantische bedragen in reclame campagnes. Ze moeten via een om weg de klant bereiken, namelijk in het Sterblok, en hopen dat de boodschap nog is blijven hangen als er de volgende dag wordt ge winkeld. Wij kunnen de klant tac kelen in de winkel, kunnen onze ei gen merken promoten door ze te koppelen aan spaaracties. Dat drukt de reclame-uitgaven." „Van den Bergh verdient goud op Blue Band," denkt Huitenga, „maar heeft dat geld hard nodig voor alle nieuwe probeersels. Als zij iets leuks hebben uitgevonden dat aanslaat, gaan de huismerken dat braaf kopiëren. De inhoud is dus regelrechte namaak." De tijd is voorbij dat huismerken zoge naamde me too's wilden zijn en de verpakking van succesvolle A- merken op dusdanige wijze na bootsten dat ze net geen proces aan hun broek kregen. Of als het tegenzat, net wél. De imitatie-verpakkingen waren gebaseerd op 'vergissing': de con sument neemt een keer per onge luk een kuipje margarine met zon nebloemen mee, bemerkt thuis dat het 'nep' is en geen Zeeuws Meisje en besluit het toch te gebruiken. Als het bevalt, heeft de huismerk producent geluk. „Dat doen we niet meer. ook vanwege het gevaar van 'de omgekeerde vergissing'. We maken nu een huismerk met een eigen gezicht", aldus Huiten ga. Dat 'eigen gezicht' draagt bij aan de felbegeerde klantenbin ding: wie zweert bij Day's marga rine, zal ook de rest van de bood schappen bij de Konmar halen. Afgekalfd Ergens zitten natuurlijk de grote winsten, maar waar? Bij het A- merk, het huismerk of het wit- merk? Huitenga kijkt moeilijk: „Dat vertellen we uiteraard niet. Men zei vroeger dat het grote geld met de huismerken te verdienen viel. Vervolgens stortte men zich massaal op die markt en nu zie je veel prijsconcurrentie tussen de verschillende huismerken onder ling, waardoor de winstmarges zijn afgekalfd." De inhoudelijke verschillen tussen A- en huismerk mogen dan nihil zijn, echt anders smaken up-mar- ketprodukten. Dat zijn dure, deli- catesse-achtige produkten zoals roomijs met hele aarbeien. Daar zijn tegenwoordig ook de vette winsten te behalen. Voor boter hamsmeersels als margarine en halvarine bestaat zo'n markt niet. Smeersels moeten gewoon zorgen dat de hagelslag op het brood blijft plakken en dat de eter daarbij niet al te dik wordt. Sheila Sitalsing Het eens zo anonieme witte pak is volwassen geworden. Het spreekwoord 'goedkoop is duurkoop' kan op de helling. Het huismerk biedt tegenwoordig meer dan waar voor zijn geld. Het imago van hele winkelketens hangt er vanaf. De hoogste tijd om eens wat produkten uit het schap te halen. Deze week de kuipjes margarine. iets warms proeven dan in iets kouds, vraagt ijskoffie om veel suiker. Ook al omdat bitter juist in een koude drank extra op de voorgrond treedt. De smaak van ijskoffie kan wat voller worden door er een scheutje koffielikeur aan toe te voegen. Draai de koffie met de suiker in een blender tot alles is opgelost, voeg dan ijs klontjes toe en draai van het mengsel een schuimige, ijskoude drank. Koffievaktaal Espresso: een klein kopje sterke koffie. Espresso romano: espresso waar een schijfje citroen bij wordt ge serveerd. Zeer sterke espresso, gezet met de helft van de voor espresso ge bruikte hoeveelheid water. Espresso doppia: een dubbele, sterke espresso. Caffè lungo: espresso, gezet met de dubbele hoeveelheid water, geserveerd in een wat groter kop je. Caffè panna montata: espresso met een toef slagroom. Caffè macchiato: espresso met een wolkje melk. Caffè latte: een deel espresso met twee delen gekookte melk, geserveerd in een wat groter kop je. Caffè crema: espresso met dunne room, geserveerd in een wat gro ter kopje. Cappuccino: espresso in een gro ter kopje, met opgestoomde melk en bestrooid met cacaopoe der. Cappuccino van espresso met hete chocolademelk en opge- stoomd melkschuim, geserveerd in een grote kop. Latte: een deel espresso met drie delen opgestoomde melk, geser veerd in een grote kop of in een glas. Viennese, Wiener melange: gelij ke delen espresso, dunne room en slagroom, geserveerd in een glas. Martin van Huijstee Hoewel wij Nederlanders heel lang de internationale koffiehandel beheersten en we nog altijd enorme sloten van het bruine vocht consumeren, blinken we niet bepaald uit met de smaak van door ons gezette koffie. Alleen Scandinaviërs drinken nog grotere hoeveelheden van over het algemeen beroerd gezette koffie. Italianen daarentegen drinken er maar heel weinig van. Ze doen dat bovendien uit zeer kleine kopjes die hoogstens voor de helft worden gevuld. Twee slokjes, niet meer. In navolging van de Italianen zijn wij, en is trouwens de rest van de wereld, die kleine kopjes sterke koffie espresso gaan noe men. Dat is niets nieuws, we dronken het al in de jaren vijftig. Toen waren er in de grote steden espressobars waar Nederland voor het eerst kennismaakte met espressomachines en de manier waarop daarin heel snel en onder hoge druk koffie werd gezet. Voor thuis was dat wat lastig, en vele landgenoten waardeerden die uitgesproken smaak van donker- gebrande, zeer sterke koffie niet zo. Daarom viel Nederland al gauw terug op fïlterkoffie. Niet te sterk, niet te slap. niet te uitge sproken van smaak, precies pas send bij ons volkskarakter. Sinds het begin van de jaren ne gentig is er een kentering gaan de. Buitenshuis bestelt nu één op de vier Nederlanders bij voor keur espresso of een variant Koffiemelanges zijn in grote verscheidenheid te koop, al dan niet speciaal voor espresso gebrand. foto GPD daarop. Koffiemelanges zijn in grote verscheidenheid te koop, al dan niet speciaal voor espresso gebrand. Menig prestigieus café voert tegenwoordig dan ook een aparte koffiekaart. Ook thuis zet men steeds vaker koffie in een speciaal espresso-apparaat. Die zijn inmiddels in vele soorten en prijzen verkrijgbaar. Citroen Amerikanen vinden wij maar vreemde koffiedrinkers. Meestal gebruiken ze oploskoffie die toch niet écht veel smaak heeft. Of ze serveren enorme kartonnen be kers met slappe fïlterkoffie. Maar ook in Amerika wordt men kos mopolitisch. Men leert dat na de maaltijd een kopje sterke koffie veel troost verschaft. In New York krijgt men daar dan dik wijls een schijfje citroen bij ge serveerd, een combinatie die Ne derlanders niet erg aanspreekt. In alle grote steden verschijnen steeds meer rustpunten waar di verse soorten espresso worden geserveerd, gezet van voortreffe lijk gebrande koffiebonen die bo vendien ter plekke gekocht kun nen worden. Helaas drinkt de Yank ook zijn espresso nog al te vaak uit een kartonnen bekertje. Toch voldoen de meeste in Ame rika gebrande koffiebonen niet aan hoge gastronomische eisen. Daarom geeft men de koffie een extra oppepper, en die dwaze ge woonte verkoopt men als 'Italian- style'. Dat doet de Amerikaan door een beetje siroop met ge concentreerde smaak aan zijn espresso toe te voegen. Zo maakt hij amandelkoffie, hazelnootkof- fie, Ierse whiskeykoffie of vanille- koffie. Het is daar de grootste koffie-evolutie aller tijden. Volgens Nederlandse koffieleve- ranciers zal deze rage in ons land niet zo hevig aanslaan. Toch meent men. in het typische taal tje van de marketeer, dat 'vanuit een positieve koffiesmaakbele- ving koffie met siropen zeker voor de nodige extra variatie kan zorgen op de koffiekaart'. Nu we de komende tijd zomerse temperaturen verwachten, kun nen we weer experimenteren met ijskoffie. Omdat we zoet beter in ■iftaisswafw* ffOav, Nederlanders aten vorig jaar 11,4 kilo margarine per hoofd van de bevolking, iets minder dan het jaar daarvoor. Door de gezondheidscultus groeit Halvarine in populariteit. Foto Niels van der Hoeven

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1995 | | pagina 22