Horeca van steeds groter belang ruikt Een krant die naar vakantie PZC Provincie vraagt maatregelen tegen vliegtuiglawaai Frank Zweedijk: over twee jaar alleen nog osteopathie l I li li i i i i streek Grootste bedrijfstak na havengebonden industrie blijft groeien WOENSDAG 21 DECEMBER 1994 bws 15 van onze verslaggever MIDDELBURG - Recreatie- en reclamevluchten boven natuur- woon- en recreatiegebieden in Zeeland moeten aan banden worden gelegd. Het dagelijks bestuur van de provincie heeft de minister van Verkeer en Wa terstaat gevraagd maatregelen te treffen om dit vliegtuigla waai te weren. Gedeputeerde Staten hebben dinsdag de provinciale nota la- waaisporten definitief vastge steld. Over het lawaai dat vluch ten voor parachutespringen, sportvlïegen, rondvluchten en reclamevluchten veroorzaken, zwijgt de nota. omdat regulering op het gebied van de luchtvaart een taak van het Rijk is. Uit het streekplan Zeeland en het pro vinciaal milieubeleidsplan blijkt evenwel dat de provincie zich verzet tegen toename van recreatief vliegtuiglawaai. Zo hebben GS zich uitgesproken te gen het vliegen met ultra-lichte vliegtuigen in Zeeland. Het provinciaal luchtvaartver- keer concentreert zich op het vliegveld Midden-Zeeland. De aanwezigheid ervan is een gege ven uit het verleden. Het dage lijks provinciebestuur vindt dat de ontwikkeling van het vlieg veld zodanig moet worden be perkt dat het nog net te exploite ren is. recept iiliii i i 11 i 11 Janny van dec Le« Gevulde rosbief 4-6 personen) Laat groot vlees na het bra den altijd 5-10 minuten, af gedekt met aluminiumfolie, op de snijplank rusten voor u het aansnijdt. Hierdoor krijgen de, vleessappen, die door het bra den naar één plek zijn gestuwd, de kans zich weer over het ge hele stuk te verspreiden. Eigenlijk geldt dit advies voor alle soorten groot vlees, maar voor rundvlees geldt het wel in het bijzonder. ongeveer 750 gram rosbief 3-4 sprietjes bieslook, kleinge- knipt enkele takjes peterselie, fijnge hakt 1/2 theelepel gedroogde tijm 1/2 theelepel gedroogde basili- Evenementen AARDENBURG - R.K. Kerk. 20 uur: Kerstconcert Vocaal En semble Quink; GOES Prins van Oranje. 20 uur: Optreden 'Deep River Quartet'; Grote Kerk. 20 uur: Kerstzang avond; GR1JPSKERKE - Imkerij Pop- pendamme. 12-17 uur: Christ mas Fair (t/m 24/12); MIDDELBURG - Schouwburg, 20 uur; Show Jenny Arean; Concertzaal. 20 uur: Jubileum concert ZWN-Koor; RILLAND-BATH - Dorpshuis, 14.30 uur: Kerstconcert m.m.v. Senioren Orkest Zeeland; SAS VAN GENT - R.K. Kerk, 20 uur: Volkskerstzangavond; VLISSINGEN - Arsenaalthea ter. 15 uur: 'De Paardenkathe draal' speelt kindervoorstelling 'Krekel Mier'. Film BERGEN OP ZOOM - Roxy, 14 uur: De Leeuwekoning en Ba by's Day Out; 20 uur: Interview with the vampire en Only You; Cinemactueel, 14 uur: Timecop, De Leeuwekoning en Miracle on 34th street; 20 uur: Timecop, The Lion King en Miracle on 34th street: GOES Grand. 14 en 20 uur: De Leeuwekoning; 't Beest. 20.30 uur; In the name of the Father; HULST - De Koning van Enge land, 14 uur: De Leeuwekoning, The Lion King en Miracle on 34th street; 20 uur: The Lion King, Miracle on 34th street, Ti mecop, Interview with the vam pire en Only You; MIDDELBURG - Cinema, 20 uur: Wolf; VLISSINGEN - Alhambra, 14 uur: The Lion King. De Leeuwe koning, The Mask en Miracle on 34th street; 20 uur: The Lion King, Timecop, Interview with the vampire en Pulp Fiction. Tentoonstellingen BERGEN OP ZOOM - Markie zenhof, 14-17 uur: Michael P. Ryan, schilderijen (t/m 31/12); Marcel Julius Joosen, drei-di- mensionale objecten (t/m 26/2); BRUINISSE - Gemeentehuis, 8-17 uur: Aquarellen en olieverf schilderijen van de heer W. van Rooy; BURGH-HAAMSTEDE - De Bewaerschole, 13.30-16.30 uur: Schilderijen Nanda van Veelen (t/m 7/1); DOMBURG - Marie Tak van Poortvliet Museum, 10-17 uur: Schilderijen Domburg juli-au- gustus 1912 (t/m 15/1/95); GOES - Museum. 10-17 uur: Fo to's uit de oorlogsjaren in Goes van Charles Breijer en Johannes Vissers (t/m 14/1); Lunchcafé, 9-18 uur: Werken in olieverf, acryl en aquarel van Janny de Witte (t/m 7/1); Galerie Van den Berge, 13-18 uur: Werken Marcel Zalme. Mar cel van Eeden en Peter Schout- sen (t/m 24/12); Bibliotheek. 10-17.30 en 18.30-20 uur: Tentoonstelling Culturele Raad; 'Reizen per Kunstenaar' (t/m 7/D: GRIJPSKERKE - Bezoekers- 1 eetlepel mosterd 1 eetlepel olijfolie 50 gram gepelde hazelnoten (zonder vliesje) boter om te bakken peper en zout Snijd het vlees ami één van de smalle zijden met een scherp mes zodanig tot op 1-2 cm van het andere uiteinde in dat een holte ontstaat voor de vulling. Meng bieslook, peterselietijm. basilicum, mosterd en olijfolie tot een papje. Hak de noten niet te fijn en meng ze door het mos terdpapje. Vul hiermee de rosbief en steek de opening met een cocktail prikker dicht of naai het vlees met een stukje garen dicht. Laat het vlees ongeveer een half uur rusten. Verhit in een braadpan ruim bo ter en braad hierin het vlees rondom aan. Kruid het vlees met peper en zout en braad het vlees onder zo nu en dan bedruipen gaar in ongeveer 25-30 minuten. Neem het vlees uit de pan, laat het rusteji en blus de bodem van de pan met water of met wal wijn af. Roer de aanbaksels los. Snijd het vlees bij voorkeur aan tafel aan. centrum Imkerij poppendam- me, 12-17 uur: 'Water over Wal cheren' in woord en beeld (t/m 24/12); HEINKENSZAND - Gemeen tehuis. 9-12 en 13-16.30 uur: Werken Iris de Leeuw (t/m 23/12); KAPELLE Gemeentehuis, 8.30-12 en 13-16 uur: Aquarellen van Zeeuwse landschappen van Nico van Welzenes (t/m 23/12); KRUININGEN - Gemeente huis. 9-16 uur: 43 werken ama teurkunstenaars van schilders club voor ouderen Reimerswaal (t/m dec.); MIDDELBURG - Zeeuws Mu seum, 10-17 uur: Mondriaan en Toorop temidden van hun tijd genoten in Domburg (t/m 15/1/ 95); Galerie 't Zeepaardje. 10-17 uur: Schilderijen van Prunier (t/m 31/12); Kuiperspoort 22, 13-17 uur; Dis tance/Exit door Kees Branden burg, o.a. foto's (t/m 15/1); OOST SOUBURG - Waterto ren, 12-17 uur: Werken diverse kunstenaars (t/m 15/1); OOSTKAPELLE Zeeuws Bio logisch Museum, 10-17 uur: De Manteling, een verleden met toekomst (t/m 19/3/95); 'Natuur kunstgrepen'. werken diverse kunstenaars (t/m 29/1); OUDDORP Bezoekerscen trum De Grevelingen, 12-17 uur: Paddestoelen (t/m 30/12); SLUIS - De Raadskelder, 13-17 uur: Jonge designers uit Westfa- len(t/m 18/1): TERNEUZEN - Stadhuis, 9-12 en 13-16 uur: Frans van Bommel (schilderijen en tekenwerken) (t/m 21/1); Galerie 'In de Galerant', 13-17 uur: Marga Adama (totaalkun stenares) en Elianne de Feyter (interieurobjecten) (t/m .11/1): VLISSINGEN - Stedelijk Mu seum, 10-17 uur; 'Het leven ging door', een beeld van het leven in Vlissingen in de 2e W.O. (t/m 13/2/95); Bellamy 19, 10-17 uur: Werken van Paul Bartels; WESTKAPELLE - 'Westkapel- le Herrijst', 12-17 uur: Tentoon stelling 'Fotografen ontmoeten Mondriaan' (t/m 15/1); WOUW Museum Ter Zijde, 10-17 uur: Kant uit Malta (t/m 29/12), Naald- en lintkantwerk uit binnen- en buitenland (t/m febr): IJZENDIJKE - Streekmu seum, 10-12 en 13-17 uur: 'Kunst een keuze', werken diverse kun stenaars in opleiding (t/m 21/1). Hulpcentra Alarmnummer voor geheel Zeeland: tel. 06-11 Centraal Meldpunt Milieuklachten: tel. 01184-12323. SOS Telefonische Hulpdienst Zee land, tel 01180-15551. dag en nacht bereikbaar. Chr. hulpdienst Zeeland voor men sen in nood, tel, 01180-36251, van 10.00-14.00 uur en 20.00-23.00 uur - weekends van 20.00-23.00 uur. Stichting 'Blijf van m'n lijf Zee land. tel 01184-14645. dag en nacht bereikbaar. Stichting 'Vrouwen bellen vrou wen', tel. 01100-32233. Kinder- en Jeugdtelefoon Zeeland. tel. 06-0432 (gratis», dag. van 14-20 Bureau Vertrouwensarts Kinder mishandeling, tel. 01180-28800. Aids Infolijn: tel. 01180-38384. i«. yan onze verslaggeefster ui'. t MIDDELBURG - Het belang ei van de horeca voor de Zeeuw- iet se economie wordt steeds gro- il ter. De werkgelegenheid in de jf horeca groeide in de periode li 1990-1992 met 15,7 procent. Dat j is gunstiger dan de ontwikke lt ling van de werkgelegenheid e) in alle andere sectoren. De iti groei van het aantal horecaba- it nen was ook groter dan in de til rest van Nederland. De horeca K is in Zeeland inmiddels de grootste bedrijfstak geworden lij na de havengebonden indus- nl trie. o: Dit blijkt uit een rapport over In het sociaal-economisch belang ie van de horeca in Zeeland, dat et Horeca Nederland (een ver- detail iiiiii i i i i i ii v- Vakantiemagazine Vlissin- Èl gen 1995 is deze week versche nen. De informatie-accommo- datiegids van de WV/ANWB Vlissingen bevat naast attrac ties, ontspanningsmogelijkhe den en restaurants een opgave van overnachtingsadressen (van kamer tot campings) in Vlissingen. Behalve in de Ne derlandse versie wordt de gids ook in een Duitse, Engelse en Franse vertaling uitgegeven. De exemplaren zijn verkrijg baar bij de VVV/ANWB in Vlis singen. ri D-reizen Vakantiewinkels .it gaat vakanties op afbetaling verkopen. De landelijke reisbu- c! reauketen (met 66 vestigingen iv, in Nederland) is de eerste op de tii reizenmarkt die dit 'vakantie- ;sl krediet' mogelijk maakt. D-rei- it( zen verwacht veel belangstel- ai ling voor deze kredietvorm van Last-Minute-boekers, omdat n; het hier om een groep gaat die :it kort van tevoren beslist om op if vakantie te gaan. Tijd daar- m voor te sparen, ontbreekt dan. lij Ook biedt de organisatie naast financiering van de reissom de dl mogelijkheid om een bedrag tf tot duizend gulden extra op te :M nemen als zakgeld voor de el vakantie. hebben de hotels en pensions bijvoorbeeld weinig kamers en bedden. Eenvoudige eetgele- genheden zoals cafetaria's, au tomatieken, ijssalons en crêpe- ries hebben in verhouding juist veel ruimte tot hun beschik king. In de afgelopen zes jaar is het aantal horecabedrijven in de provincie gegroeid met onge veer tien procent, wat ongeveer overeenkomt met het landelij ke beeld. Het aantal recreatie- bedrijven in Zeeland is even eens gegroeid, maar minder dan in de horecasector. De toe name bedraagt daar 3.5 pro cent. Oostenrijk komen in de eerste pagina's van de krant aan bod. Ook zijn de ski- en langlaufge- bieden in de Ardennen, op de Franse Alpen en in Duitsland uitgelicht. Ervaringen Naast de sneeuwvakanties krijgen reizen naar Zuideuro- pese gebieden als de Spaanse Costa's, de Griekse eilanden. Malta en Portugal aandacht.. Vakantie-ervaringen in de exo tische oorden in Venezuela en Cuba worden verteld door Zeeuwse reizigers. Ook het di recteursechtpaar Els en Adi'i van Fraassen van de reisbu reau-keten doet zijn relaas over een reis naar de vakantie-oor den op Peru, Ecuador en de Ga- laposeilanden. Van Fraassen-Holland Inter national wil zich met deze uit gave presenteren aan het pu bliek. De reisbureau-keten heeft in totaal negen vestigin gen in heel Zeeland, Goeree- Overflakkee en West-Brabant. Medewerkers van de reisbu reaus in Middelburg. Terneu- zen, Goes, Middelharnis en Bergen op Zoom komen ook in de krant aan het woord en ver tellen over hun werkzaamhe den. „Dit is een imago-krant, wij willen hiermee onze organi satie opnieuw bekendheid ge ven". aldus Adri van Fraassen. marktberichten «1 lil EILING HOLLAND ZEELAND Btiging Barendrecht: elsanta 250 .200 ds, 1-3, middel 569, grof 0; andijvie glas, 14.000 kg, 1-1 18 349.5 262.5, a24 215, a26 172; eekselderij, 2.400 st. 1-1, 650/800 9.5, 500/650 40, 400/500 26; bloem- 17.000 st, 1-2, II-l,4st 251 154,6st ibt 256, 6st 253 155, 8st mbt 230, 8st 11114, 10st. 145 82, 12st 67. 15 st 48; taese kool, 5.300 kg, 1-1 1-2, 14/op 11/15 69 59. 8/12 92 74.5, 5/8.5 75.5 95; paksoi, 2.300 kg, 1-1 1-2. 550/800 "i, 450/600 89.5. 325/500 59.5; pa- rikarood, 9.500 kg,1-2, 85/95 516, 75/ 65/75182.5,55/65 83; peterselie, OOO bs, 1-1, kort middel lang, 100/ 58.5,150/200 75.5, 75/100 43; ra- 1.500 bs, I-s 1-21-3, grof 129, mid- ïlgrof 110.5 90.5 74; rabarber, 1.200 1-1, rood 424, dun rood 212.5; sla 174.000 st, I-s 1-2, eenmalig fust, 14 63.5 59.5 21/22 53 50, 19/20 43, 8 29, meermalig fust, 34/36 131. 833100,28/30 97 63,25/27 20 st 71 70; Diskool, 11.000 kg, 1-1 1-2, all 88.5 al5 96 72, a20 71 57.5; spruiten, 1.000 kg, 1-1 1-2, a mbt 118 80, a 115 bmbt 119 96.5, b 118 93.5, c 112, d ifl r.poolfust mbt 157, d gr.poolfust 154, Mpoolfust mbt 207, d kl.poolfust 4, an 31, bil 47, cll 89, dn gr.pool- lf( ist, 106.5, d II kl.poolfust 106.5; tros- tynaten, 1-000 kg', 1-2, middel 406.5: 1.500 kg, 1-1 312,5; witlof, lel tan-topman itoter voorzitter jvan Raad van Toezicht SVRZ onze verslaggever I1DDELBURG - Algemeen di- ecteur P. Stoter van de NV Del- Nutsbedrijven wordt voor- Her van de Raad van Toezicht 311 de Stichting voor Regio- Die Zorgverlening (SVRZ). Hij "Igt in die functie oud-burge- leester A. Bergshoeff van Dui tland op. Bergshoeff verliet teland om burgemeester van iigewaal te worden. '°ter beschikt over een aan- tnlijke dosis bestuurlijke erva- nSin de maatschappelijke sec- 'f Zo was hij voorzitter van de 'trkplaatsen Betho. Heer G. Veen is benoemd tot 'èntenvertegenwoordiger in Raad van Toezicht. Veen is Ijunct-directeur van de Raad °°r de Kinderbescherming. Hij 9akt al vele jaren deel uit van '^rse klachtencommissies en Hdt volgens de SVRZ als een ^kundige op het terrein van «ïartiging van cliëntenbelan- jfo I et die laatste benoeming kent Raad van Toezicht nu zowel n werknemers- als cliënten- ["riiissaris. De Goese wethou- D. W. van de Merwe zit na- insde werknemers in die raad. 80 57-64 35-38, 60/70 45-58 19-20, 50/60 20-31 16; winterrietpeer, 3 ton, kl I kl II. 90/op 40, 80/90 46. 70/80 43-52, 60/70 33-44; b.a. lucas, 3 ton, kl I kl II, 75/85 59 27, 65/75 82 22, 55/65 22 22. BEURSBERICHT MARKT GOES - Aardappelen (excl. btw), cent per kg: veldsgewas 33-40. 0 mm opwaarts 34-41; correctie: per drij vers 1060 gram - 285 o.w.g.0.40 per 100 kg aftrek; uien (excl. btw) (uit de schuur), cent per kg: uien, 30%, 37, uien, 60%44; granen, zaden en peul vruchten, per 100 kg: brouwgerst tot 36,-, voergerst tot 26,50, tarwe ƒ29,50 tot ƒ31,50, haver 25,- tot 27,50, blauw maanzaad p.d. 2,55 tot 2,95, bruine bonen 1,45 tot 1,65; hooi en stro (excl. btw) - uit de schuur, per 1000 kg: weidhooi - oogst 1994 120,- tot 240,-, dijkhooi 135.- tot 170,-, veldbeemd 130,- tot 180,-, roodzwenk 110,- tot 140,-, Engels raai 105,- tot 140,-. gerst stro 100,- tot 135,-, tarwestro 100,- tot 127,50. VEILING CHZ KAPELLE, 20 december 1994 - BLOK VEILINGcox orange pippin, 1.400 kg: kl 1 2 60/65 43-46; jonagored, 8.700 kg: kl 1 1 65/70 25-29, 70/80 80. 80/90 81,90plusl0 65, kl 12 65/70 30-39, 90/95 63; elstar, 59.500 kg: kl 11 65/70 73. 70/80 102, 80/85 106, kl 1 2 60/65 27- 29,65/70 32-51,70/80 58-62, 80/85 81-96: r elstar, 1.200 kg: kl 1 2 65/70 47; gol den delicious, 16.700 kg: kl 1 2 65/70 43-54, 70/80 56-81, 80/90 122-123; rode boskoop, 14.600 kg: kl 1 2 65/75 44-48, 75/85 61-80, 85/95 69-76; jonagold, 39.500 kg: kl 1 1 65/70 41-44, 70/80 54- 78, 80/90 85-101, 90plUSl0 72, kl 1 2 65/ 70 30-41, 70/80 50-80, 80/90 61-95, 90plusl0 76-78; conference, 34.700 kg: kl 1 2 55/65 102-113, 65/75 129-133, kl 1 3 65/75 51-52, kl 2 1 45/55 45-55, 55/65 91. 65/75 46. kl 2 2 45/55 38-40. 55/65 70- 74,65/75 78; saint remy, 14.100 kg; kl 1 2 50/60 20-29, 60/70 56, 70/80 54-62, 80/ 90 47; doyenne du cornice, 49.000 kg: kl 1 2 55/65 28-48, 65/75 83-110, 75/85 118, 85/95 82-96, kl 2 1 65/75 53-61. 75/ 85 76-90, 85/95 72. kl 2 2 55/65 42. 65/75 48-49, 75/85 55-69, 85/95 59; indus trieappel: 23.70. VERPAKT FRUIT: jonagored. 2.100 kg: kl 1 70/75 35, 75/80 38-46, 85/90 35; jonagold, 1.660 kg: kl 1 s 70/75 48-49. 75/80 77-88; doyenne du cornice, 7.770 kg: kl 1 65/70 115,70/75 115 FRUIVEILING. cox orange pippin, 14.600 kg: kl 1 60/65 35-43, 65/70 31-46, 70/80 61-91, 80/85 31; winston, '300 kg kl 1 70/80 36, 80/90 30; gloster. 9.800 kg: kl 1 65/70 29-31, 70/80 51-52, 80/90 56-57; gala, 3.000 kg: kl 1 65/70 32. 70/ 80 51, 80/90 46, kl 2 70/80 31, elstar, 12.000 kg: kl 1 60/65 27, 65/70 31-56, 70/ 80 49-86, 80/85 48-102, kl 2 65/70 31. 70/ 80 33-40, 80/85 31; r elstar, 9 600 kg: kl 1 60/65 28. 65/70 34-58, 70/80 45-104, 80/85 83-103, kl 2 65/70 31,70/80 41gol den delicious, 9.700 kg: kl 1 65/-70 32- 55,70/8048-71,80/90 104-127, kl 2 70/80 38: boskoop blond. 11.200 kg: kl 1 65/ 75 27-37, 75/85 48, 85/95 31-49, kl 2 65/ 75 27. 75/85 40, 85/95 35; rolde bos koop, 47.500 kg: kl 1 65/75 27-48, 75/85 51-82, 85/95 58-78, 95plusl0 78-80, kl 2 65/75 26-27. 75/85 32-42, 85/95 34-35; karmijn de sonnaville, 500 kg: kl 1 70/ 80 36. 80/90 31-34; jonmagold, 55.000 kg: kl 1 65/70 24-44, 70/80 40-71. 80/90 47-88, kl 2 70/80 35, conference, 137.300 kg: kl 1 55/65 88-111.65/75 122-132, kl 2 45/55 54, 55/65 32-71, 65/75 38-74; legi- pont, 300 kg" kl 2 65/75 25, 75/85 27; gieser wildeman, 12.100 kg: kl 1 50/60 72. 60/70 129-147, 70/80 190-206, kl 2 45/50 25-49. 60/70 94-101. 70/90 96; saint remy, 6 600 kg: kl 1 50/60 20, 60/ 70 58. 70/80 63-64. 80/90 46-49, kl 2 60/ 70 19,170/80 35-36, T80/90 37; doyenne du cornice. 57.500 kg: kl 1 o5/65 35-52, 65/75 70-105,75/85 81-100,85/95 80-105, kl 2 55/65 29-46, 65/75 31-57 31-57. 75/85 34-75. 85/95 32-5g2, Frank Zweedijk: ook de botten waaruit de schedel is opgebouwd hebben een onderlinge bewe gingsvrijheid, hoe miniem ook, nodig om de mens optimaal te laten functioneren. foto Ruben Oreel van onze verslaggeefster MIDDELBURG - Als het aan Frank Zweedijk, fysiothera peut en osteopaat in Middel burg, ligt, doet hij over twee jaar alleen nog osteothera- peutische behandelingen in zijn praktijk. Die geneeswij ze, volgens Zweedijk nog ten onrechte gerangschikt onder de lange reeks alternatieve geneeswijzen, heeft zijn hart gestolen. „Louter en alleen door de resultaten die ermee te behalen zijn. Ik ken geen therapie die holistischer, uit gaand van heel de mens, is dan de osteopatische. Het richt zich niet alleen op het bewegingsapparaat van wer velkolom, bekken, armen en benen maar ook op dat van de schedel en de organen." Frank Zweedijk behaalde af gelopen jaar het Certificaat Osteopatie, waarmee hij de behandelingen mag uitvoe ren in zijn praktijk. Om het hoogste diploma te halen, moet hij een thesis verdedi gen voor een internationale commissie van osteopaten. „Die thesis zal gaan over de osteopatische behandeling van hoofdpijn maar daaraan gaat een dik jaar onderzoek vooraf. Ik heb vijftig osteopa ten in heel Nederland bereid gevonden aan het onderzoek mee te werken. Daarmee ver wacht ik minstens honderd hoofdpijnlijders in de studie te kunnen betrekken." Om alle benodigde gegevens uniform en anoniem op een rijtje te krijgen heeft Frank Zweedijk enquêteformulie ren ontworpen voor de pa tiënt en voor de behande laars. „Er zijn maar een paar voorwaarden: de behandeling mag niet langer dan 6 maan den duren en er mogen niet meer dan zes behandelingen plaatsvinden. Ook moeten behandelaars, maar dat geldt in de osteopatie in het alge meen, patiënten doorsturen bij een vermoeden van zwaar dere pathologie. Hoofdpijn die veroorzaakt wordt door een tumor kan met osteopatie niet genezen worden, heel veel andere oorzaken kunnen we wel behandelen." Egyptenaren Een van de belangrijkste ken merken van de osteopatie is dat het geen ziekten maar zie ken behandelt. „De Egyp tenaren bedreven 3000 jaar voor Christus al osteopatie, ervan uitgaande dat veel aan doeningen worden verooz- aakt door ontregelingen in de botten. Veel later werd ont dekt dat ook een verstoring in de bewegingsvrijheid van or ganen en de botten in de sche del, aandoeningen kunnen veroorzaken. Osteopaten zoe ken die verstoringen op en be handelen die door ze direct of uiterst omzichtig weer los te maken. Medicijnen komen er niet aan te pas, hooguit voe dingsadviezen. Het is alle maal heel natuurlijk en veilig. Problemen die structureel zijn geworden kan de osteopa tie echter niet verhelpen. Bij een versleten wervel staan wij machteloos. Het is echter niet onmogelijk dat een probleem dat zich al dertig jaar manifes teert, met één behandeling wordt verholpen." Doordat osteopatie als een al ternatieve geneeswijze wordt gezien, betaalt het zieken fonds de behandelingen niet. Inmiddels hebben wel zes par ticuliere verzekeraars de ge neeswijze in hun basispakket opgenomen. „Omdat ze zien dat het in veel gevallen de op lossing is", zegt Zweedijk, die voor ziekenfondspatiënten die aan zijn onderzoek mee doen, geen vergoeding rekent. „Ik wil zoveel mogelijk hoofd pijnpatiënten behandelen om een breed beeld te krijgen van wat osteopatie voor die men sen kan betekenen. Daarom neem ik een drempel die niet zou mogen bestaan; de kos ten, bij voorbaat weg." «\V' de helft behaald door de res taurants en en cafetaria's. De overnachtingen zorgden voor een vijfde deel van de omzet, terwijl de bars en cafés bijna dertig procent van de omzet realiseerden. Indirect zorgde de horeca voor een omzet van nog eens 490 miljoen gulden. Eén op de zestien bedrijven in Zeeland is een horecabedrijf. Dat is anderhalf keer meer dan in de rest van ondernemend Nederland. De totale toeristi- sche-recreatieve sector is met een aandeel van 8,4 procent in Zeeland eveneens groter dan elders in het land. Het rapport constateert verder dat Zeeland relatief veel hotels en pensions telt en juist weinig eetgelegenheden. De meeste horecabedrijven zijn te vinden op Walcheren en in Zeeuwsch- Vlaanderen. De gemeenten Goes, Middelburg, Oostburg, Vlissingen en Westenschou- wen hebben naar verhouding de meeste horecabedrijven binnen hun grenzen. Klein behuisd Het is de onderzoekers van Ho reca Nederland ook opgevallen dat de Zeeuwse hotels, pen sions, restaurants en cafés rela tief klein behuisd zijn. In verge lijking met het landelijke beeld Van Fraassen-Holland International geeft tips voor reizen VLISSINGEN - De reisbureau keten Van Fraassen-Holland International - hoofdkantoor te Vlissingen - heeft deze week een Vakantiekrant uitgege ven. De krant wordt in een op lage van 235.000 exemplaren verspreid in Zeeland, op Goe- ree-Óverflakkee, in West-Bra bant en in het Vlaamse grens gebied. De exemplaren liggen ook in alle vestigingen, om mee te nemen. De Vakantie krant is grafisch verzorgd door Drukkerij Van de Velde in Vlissingen. De krant is bedoeld als een 'voorproefje'. Om alvast aan de vakantie te ruiken. Voor de uit gave vlak voor kerst is gekozen omdat in deze tijd veel mensen hun vakantieplannen voor het volgend jaar bespreken. Op in totaal 24 pagina's - met veel kleur - wordt aandacht be steed aan de meest uiteenlo pende reisbestemmingen. De vakantiebestemmingen worden in chronologische volg orde van de jaargetijden uit eengezet. De wintersport vakanties in Zwitserland en Els en Adri van Fraassen en de PZC-medewerkers J. Marinis- sen en L.C. Coppen (vlnr) be kijken het eerste exemplaar van de Vakantiekrant. foto Ruben Oreel bond van ondernemers in die sector) dinsdag heeft gepresen teerd. Met 1.523 bedrijven en bijna zesduizend arbeidsplaat sen levert de horeca vier pro cent van de werkgelegenheid in de provincie. In relatie tot het landelijk beeld (3,1 pro cent) is dat relatief hoog. Daar naast is 0,8 procent van de werkzame personen actiefin de recreatiebedrijven in Zeeland, zodat in totaal 4,8 procent werkzaam is in de toeristisch- recreatieve sector. Landelijk ligt dat percentage op 3,4 pro cent. Van de omzet van de Zeeuwse horecabedrijven (502 miljoen gulden in 1992) wordt ongeveer 66.000 kg, eenm.fust, s 2 3, lang 1126 126, klvp. 5 I 158 143, klvp. 6 I 141, klvp. 3/41158.5 143.5, meerm.fust, s 2 3, krt grf I 117 102 94. krt fijn I 184, extra krt I 219.5 204.5 171, kort II 91 74, lang II85, extra krt II102, onregel matig II fijn 52, onregelmatig II grof 37; roodlof, 38 kg, 1-2, krt fijn 860; boe renkool 3.200 kg 14-81; rode kool 6.300 kg 18-55; witte kool 7.900 kg 21- 50; groene kool 3.300 kg 19-43; aard appelen 25.000 kg, irene bonk II-1 25, groot 36-44, eigenheimer groot II-l 5- 17, bildstar groot 60-75, bonk 54-66, groot 8-33, poter 5-17, kriel 25-53; uien, 16.00 kg, II-l, bonken 98-99, grof 89-88, middel 36-53, drieling 5-12, ge schoond 104; uien rood, 1.400 kg, II-2, grof 63-85, middel 50, drieling 16-21; knolselderij, 5.400 st, xlO 98-118, xl2 93-118, xl5 48-88. x20 12-25; koolra pen 2.000 kg 29-37; kroten 6.000 kg 6- 37; winterpeen 16.000 kg, zeer grof 80, grof 26-76, middel 14-82, fijn 7-72; bieslook 1.200 pt 119-127; bladselde rij 100 kg 7; prei 10.000 kg 48-73; selde rij 47.000 bs 8-48; zacht fruit: druiven 220 kg, alicante 1200-1300; blok appe len: elstar. 102 ton, 1-1 1-2, 85/90 57, 80/85 106 66-96, 70/80 82-107 57-80, 65/ 70 46-73 32-51, 60/85 27 24-29, 55/80 27- 28; red elstar, 2 ton, 1-2,70/80 69,65/70 44-47,60/85 28; cox o.p., 28 ton, 1-11-2, 85/90 34, 80/85 52-56, 70/80 99 50-94, 65/70 58 44-63, 60/65 43 43-49, 55/60 30; golden delicious, 25 ton, 1-1 1-2, 80/90 101 103-123, 70/80 81-78 56-81, 65/70 43-54; jonagold, 49 ton, 1-1 1-2, 90/op 72 37-78, 70/80 54-78 46-80, 65/70 41-44 24-41; jonagored, 10 ton, 1-11-2, 90/op 65, 90/95 63. 80/90 81,70/80 55-80, 65/70 25-33 30-39; rode boskoop, 114 ton, 1-1 1-2,95/op 88-92,85/95 72-78 67-76,75/85 62-73 59-80, 65/75 27-40 35-48; prijzen fabrieksfruit: hzb 100 ton 2400, Ka- pelle 60 ton 2370; blok peren: st. re my. 16 ton. 1-11-2,80/90 48 47.70/80 66 54-62, 60/70 32 31-56, 50/60 20-29; con ference. 68 ton, 1-2, 75/85 54. 65/75 128-133,55/65 102-113; doyenne du co- mice, 90 ton, 1-2, 85/95 82-114. 75/85 103-118. 65/75 83-110. 55/65 28-48; ka vel appelen: elstar, 70 ton, kl I kl II, 85/90 31-61, 80/85 48-102 31-44, 70/80 49-66 33-46, 65/75 32, 65/70 31-56 31-35, 60/70 31-36, 60/65 27-33 22-27; red el star, 10 ton, ld I kl II, 80/85 83-103, 70/ 80 45-104 41, 65/70 34-58 31, 60/65 28; cox o.p., 21 ton, kl I kl II. 80/85 31-53 33, 70/80 61-91 31-50, 65/70 31-60 31-44, 60/65 24-44 28, 55/60 30-35; gloster, 10 ton, ld I, 80/90 56-67, 70/80 51-52, 65/70 29-31; rode boskoop, 30 ton, kl I kl II, 95/op 91, 85/95 66-79 62, 75/85 56-70 36- 53,70/80 31, 70/75 35-55,65/75 22-38 30, 65/70 22-24 22; boskoop 'blond'. 26 ton, kl I kl II, 85/95 31-65 36-48, 75/85 48-80 35-52, 70/80 41. 65/75 24-37 22-27; golden delicious, 17 ton, kl I kl n, 80/ 90 104-127 31. 70/80 48-71 31-36, 65/70 32-55 27; jonagold, 165 ton, kl I kl II, 90/op 31-50 31, 85/90 68, 80/90 47-98 31- 44. 70/80 49-91 31-46, 65/75 24, 65/70 24-44 24; karmijn de sonnaville, 8 ton. kl I kl II. 90/op 48 33. 80/90 31-59 31, 70/80 36-57 31.65/70 27; gala. 3 ton, kl I kl n, 80/90 46, 70/80 51 31, 65/70 32; ka vel peren: doyenne du cornice, 86 ton, kl I kl II, 85/95 80-105 32-52, 75/85 81- 100 34-93. 65/75 85-105 31-95, 65/70 47 66, 60/65 34, 55/85 25-52 25-46; confe rence, 69 ton, kl I kl II, 65/75 51-132 38-74, 55/65 48-111 25-71, 50/55 35 25, 45/55 25-54; gieser wildeman. 26 ton, kl I kl II. 70/80 190-228 96. 60/70 129- 158 79-101, 55/60 67-102 56,50/60 50-87 30-80, 50/55 33-47, 45/50 25-49; st. re my. 12 ton, kl I kl II. 80/90 46-56 37, 70/ ondernemend zeeland

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1994 | | pagina 15