Een rode stier tussen je oren Tutto Mare met verse mosselen PZC Red Buil Goese geoloog Louis Geirnaerdt heeft wijn in Spaanse top-tien Zwijnekeutelpeertje lekkernij voor adel vrije tijd 33 ZATERDAG 5 NOVEMBER 1994 Red Buil. Het smaakt als een linksgeklutste frambrozenprik en ze zeggen dat je er reuze energiek van wordt. Als je er maar genoeg van drinkt. Een house-drankje met dezelfde werking als XTC, zeiden ze al snel. Maar voorlopig mag het in Nederland niet verkocht worden. De Duitsers zitten er niet zo mee. De Oostenrijkers, de Fransen, de Engelsen en de Japanners ook niet trouwens. He, Red Buil! Dat laten we ons geen twee keer toeroepen. Al leen maai' omdat we met zo'n grijs /blauw blikje langs liepen. Niet ge heel onbekend dus, opmerkzame Hollandse meneer en dames, hier toevalligerwijs op deze parkeer plaats langs de Autobahn bij Kre- feld? Nee, niet echt onbekend, nee. Vriendin in Berlijn doet zelfs pro motie voor het drankje. Rijdt in een prachtige auto rond de ach terkant is één grote koelbak. En? Je moet het mixen met alcohol, zegt de jongen, met rode wodka bijvoorbeeld. „Dan kun je er lekker lang op feesten. Normaal kak je van alcohol altijd vreselijk in, maar als je het met Red Buil mixt..." Zo sterk als een kopje koffie? Werking De meningen over de werking, die Red Buil wordt toegedicht, lopen hier echter een beetje uiteen. Net zo sterk als één kop koffie, vijfkop pen koffie, twintig koppen koffie? „Eén ding weet ik zeker", zegt een van de meisjes: „Er zit een bóm ca lorieën in." Het wordt hier veel verkocht, be aamt een groepje Duitse motorrij ders verderop. Een van de motor rijders weet te melden dat het aan kinderen onder de vijf jaar niet meer gesleten mag worden. Waar die dan het geld vandaan halen, mag Heinz weten. Een blikje Red Bull van 250 ml nog een slag klei ner dan het standaardblikje van 333 ml, dus kost bij dit Krefeldse tankstation niet minder dan 4,50 DM, zo'n vijf gulden. Niettemin is het schap veel leger dan dat van de Coca-Cola, 7 Up en Pepsi ernaast. En dat was bij die supermarkt in de buurt van Kalkar vanmorgen ook al zo, al betaalde je daar voor een blikje Red Buil niet meer dan drie Mark. Bij een BP-tankstation in Krefeld kopen we twee flèsjes Red Buil: samen 7 DM Mark. - In Nederland is dit spul verboden, mevrouw. - Ach so... Verboten? Hollandse housegangers reden/rij den ervoor naar de grensstreek, maar de Duitsers zijn er intussen al aardig aan gewend, die energy drink met dat plaatje van die twee rode stieren. Weggebruikers - vooral vrachtwagenchauffeurs, naar verluidt slaan het goedje achterover in de veronderstelling dat ze langer bij de les blijven en dus langer door kunnen rijden. In Red Buil zit naast cafeïne ook een toegevoegd aminozuur, taurine, dat het lichaam helpt de afvalstof fen af te voeren. Daardoor zou je energie beter op peil blijven. Maar in Nederland is het nu een maal verboden om vitaminen, fluor, jodium en aminozuren aan levensmiddelen toe te voegen. Dus toen marktkoopman Fred Senator met Red Buil op de zaterdagmarkt van Enschede ging staan, kwam de Keuringsdienst van Waren met de politie langs om zijn partij in be slag te nemen. Senator was op dat moment bezig de Warenwet te overtreden en zal nu mogelijk bij de economische politierechter voor het hekje moeten komen. Als tenminste aangetoond wordt dat de samenstelling schadelijk is voor de volksgezondheid, voegt persof ficier Wesselius in Almelo er aan toe: „Als dat niet zo blijkt te zijn, krijgt meneer Senator keurig zijn spullen terug. Dan is het wat ons betreft ook gewoon einde oefe ning." Ze zijn hier in Nederland nog room ser dan de paus, vindt Senator: „Ik heb de indruk dat het een artikel is waar ze geen kant mee op kunnen. Die stof taurine komt ook gewoon voor in pepmiddelen die je gewoon bij de drogist kan krijgen! Zo scha delijk is het nou kennelijk..." De Keuringsdienst van Waren in Maastricht, gespecialiseerd in vi taminen, heeft Red Buil op ver zoek van de collega's in Enschede inmiddels aan een onderzoek on derworpen. Volgens een woord voerder heeft men niet de indruk gekregen dat Red Buil schadelijk is: „Maar ja, dat is niet aan ons, om dat voor de wet te bepalen." Dat is eerder aan de hoofdinspec tie Gezondheidsbescherming in Rijswijk, die onder het ministerie valt. Maar H. van Buren heeft nog geen onderzoeksresultaten gezien, zegt hij. „Red Buil? Ik krijg d'r wat van. Al die commotie..." Van Buren ('Als je het flink drinkt, ga je uitje bol of zo, toch?') legt nog maar eens uit dat de Nederlandse wetgever niet toestaat dat vitami nen en aminozuren aan levensmid delen worden toegevoegd. Neder land is daar, binnen de Europese Gemeenschap, vrij strikt in. Het zou namelijk de suggestie kunnen wekken dat een produkt mét toe gevoegde vitaminen beter is dan een ander. En nu hoeft het niet schadelijk te zijn wanneer vitami nen zich ophopen in het lichaam, maar in sommige gevallen zit het lichaam daar ook weer niet op te wachten. Vitaminen B en C zijn wateroplosbaar, die plast een mens dus keurig uit, maar de vita minen A en D laten zich 'stapelen'. A en D zijn namelijk vetoplosbaar: die moet je lichaam dus verbran den. Toegevoegd En nu zijn wij Hollanders van oudsher al een blakend volk, met grote kerels en pronte meiden. Van Buren: „Daar heeft het ook mee te maken. We hebben in Nederland een schat aan verse groenten en fruit: wie een beetje normaal eet, krijgt z'n vitaminen toch wel bin nen. Dat is altijd het idee achter die wetgeving geweest. In andere landen is dat niet altijd zo, daar eet men misschien wat vetter. En maakt men niet zo'n punt van die toegevoegde vitaminen." Toch heerst er in Nederland op dat punt ook verdeeldheid. De advies commissie Warenwet heeft zich de afgelopen tijd gebogen over de vraag of je de toevoeging van extra vitaminen nu eigenlijk wel moet blijven verbieden. De meningen lo pen nogal uiteen, meldt B.J. Beer, secretaris van de commissie. „De commissie moet daarover advies uitbrengen aan de minister. We zouden proberen dat dit jaar nog te doen, maar omdat de meningen zo verschillen, betwijfel ik of dat nog lukt." Het oprekken van de Warenwet zou in ieder geval in Enschede met gejuich worden begroet. Daar zit groothandel Sügro klaar om met de Oostenrijkse firma Red Buil (die het drankje overigens in Enge land laat maken) in zee te gaan en de Nederlandse markt te verove ren: Red Buil de import, Sügro de distributie. Directeur J.G. Proost is al in Salzburg wezen praten, maar hij is door het proefgeval-Se- nator nu ook met handen en voe ten gebonden. Zijn collega's in Duitsland hadden in twintig jaar niet zo'n snel groeiend produkt op de markt gezet, heeft hij zich laten vertellen: „'Heb je al Red Buil?', vroegen ze. Dat was in april." Suggestie Inmiddels is hij een halfjaar verder en kent Proost het telefoonnum mer van Beer zo'n beetje uit het hoofd. Om te kijken wat er waar was van alle verhalen, dronk hij zelf een halve tray van die blikjes leeg, maar Proost merkte niets aan zichzelf: „Er zijn mensen die zeg gen dat ze de hele wereld tussen hun schouders kunnen nemen als ze een paar van die dingen op heb ben, maar volgens mij zit het 'm ge woon tussen de oortjes, hoor. Als je maar ergens in gelooft." Ter vergelijking: in één blikje Red Buil zit 80 mg cafeine, ongeveer net zoveel als in een slappe bak koffie. Dus daarvoor hoef je niet naar Duitsland. En wie per se een keer taurine wil proberen, kan bijvoor beeld naar het middel Taurizine (Santesa, Weesp) vragen. Die ta bletten worden senioren (spaar zaam) voorgeschreven, tegen ver geetachtigheid. Ton de Jong M>\\J| ONf[)fKjl ftyNMk!:K! S Tfi |.f| Het künkt als een sprookje: een Zeeuw, in Utrecht opge leid tot geoloog, zet met Spaanse vrienden in 1990 een wijnbouw bedrijf op aan de voet van de Py reneeën en ziet vier jaar later zijn wijnen al genomineerd bij de top tien van Spanje. Louis Geir naerdt, uit Goes, is er verrukt over. Hij is in Nederland om zijn wijnen aan te prijzen. Moeite kost dat niet. De restaurateurs die in Restaurant Katseveer ko men proeven zijn onder de in druk. De Enate-wijnen uit het re latief kleine produktiegebied So- montano kunnen de vergelijking aan met kanjers als een Rioja van Cosme Palacio y Hermanos en een 1990 Navarra, 'EVO' Guel- benzo. Hoe komt een Zeeuwse jongen in hartje Spanje in de wijnbouw te recht? Het verhaal kan kort zijn. Louis Geirnaerdt voert een afstu deeropdracht uit in Spanje en wordt verliefd op het land en op zijn wijnen. Hij laat vervolgens de geologie wat ze is en gaat aan het werk bij Miguel Torres, de grootste wijnproducent van Spanje en ontmoet daar onder anderen wijnmaker Jesus Arta- jona. In 1990 doet zich de gelegenheid voor om met Artajona en enkele andere Spaanse vrienden, stuk voor stuk experts op wijnbouw- gebied, het bedrijf Enate te be ginne. Louis Geirnaerdt aarzelt niet. Nu is hij verantwoordelijk voor de export van de wijnen van Enate, een bedrijf in opkomst in een relatief klein wijngebied. Somontano, wat 'aan de voet van de bergen' betekent, is voor Spanje een klein wijngebied waarvan zo'n tweeduizend hec tare met wijnstokken is be bouwd. Ook de opbrengst is niet groot: ca 3500 hectoliter. Het ge bied kreeg pas in 1985 de bescher mende status van 'Denomina tion de Origen' waarmee de wij nen aan de eisen van een contro lerende instantie worden onder worpen. De Enate-wijnen onderscheiden zich door hun zuiverheid en de technische perfectie waarmee ze worden gemaakt. De gebouwen vallen op door hun futuristisch ontwerp en binnen is het brand schoon. Een geavanceerd labora torium is het hart van de onder neming. In de wijngaard zelf houdt Jesus Sesé Buil de gang van zaken nauwlettend in de ga ten. De Pyreneeën houden de ij zige noordenwinden tegen maar in september kunnen hagelbuien de oogst vernietigen. Daarom staan tussen de wijnstokken bat terijen raketten opgesteld. Als hagel dreigt worden ze afgevuurd en veranderen de explosies het ijs in water. Een dure grap, maai er kan een ramp mee worden voorkomen. De hele wijngaard is voorzien van een irrigatienetwerk waarvoor het water wordt aangevoerd van uit een hooggelegen bassin. De bodem bestaat als in de Bor deaux uit door rivieren aange voerde sedimenten en is weinig kalkrijk. De 100 hectare grootte wijngaard ligt grotendeels boven 580 meter en dat betekent dat het er 's zomers tamelijk koel is. De Enate-wijnen zijn dan ook fruitig van karakter. Er wordt per perceel geoogst, waarbij alleen rijpe en gave drui ven worden geselecteerd. Als druiven van andere wijnbouwers worden aangekocht, controleert het laboratorium zorgvuldig het zuur- en het suikergehalte. De druiven voor de rode wijn on- Louis Geirnaerdt toont een van zijn Enate-wijnen. Rechts Cathy Moerdijk van Résidence Wijnimport. foto Rien van Reems dergaan een bijzondere behande ling. De pers wordt overmatig ge vuld waarna langzaam en voor zichtig wat druk wordt uitgeoe fend zonder echt door te persen. Zo blijven de druiven, lichtge- kneusd, een tijd staan. In die fase komt de maceratie op gang. Het persproces kan zo wel 14 tot 24 uur duren. Er wordt bij Enate niet volledig doorgeperst. Slechts driekwart deel van het sap, grotendeels spontaan vrijge komen, wordt gebruikt. Op dit moment heeft Enate twee witte, een rode en een rosé wijn. De Enate Blanco is gemaakt van 60 procent Macabeo-druif en 40 procent Chardonnay, is fruitig en kan jong worden gedronken. Enate Chardonnay is van hon derd procent Chardonnay ge maakt. De wijn fermenteert in nieuwe vaten van Frans eiken en elke twee weken wordt het gist- depot door de most geroerd. Het is een wijn met een flinke vleug 'hout' en doordat tegelijk met de hoofdgisting ook de malolacti- sche fermentatie op gang komt, krijgt de wijn een bijzonder ka rakter. De 1992 heeft zich volgens Louis Geirnaerdt op fles prachtig ontwikkeld, maar ook de 1993, in maart van dit jaar gebotteld, bleek de moeite waard. De Enate Tinto stamt van drie druiverassen: Cabernet Sauvig- non, Moristel en Tempranillo. De twee laatsten zijn Spaanse soor ten. We proefden de Enate Tinto Crianza, de op hout gerijpte ver sie. De D.O. van Somontano eist dat een Crianza minstens zes maanden op hout heeft gelegen. Enate is voorzichtig met de rij ping op hout. Met gevolg dat deze wijn body paart aan fruit, zonder dat hout overvleugelend wordt als bij vele Rioja's het geval is. Rosado De Enate Rosado is een verras sing, Een rosé-wijn die verbazing wekkend genoeg niets heeft van rosé. Een bijzondere wijn, ge maakt van honderd procent Ca- bernet-Sauvignon, die jong moet worden gedronken en dan past bij veel gerechten. De Enate-wij nen worden geïmporteerd door Résidence Wijnimport te Den Haag. Rien van Reems Laatst aten we in Utrecht, in een restaurantje in de binnenstad, een voortreffelijke pastaschotel. Spaghetti met zeevruchten. Tutto Mare luidde de naam van het ge recht. Een bijzonder prettig res taurantje met studenten als gas ten en in de bediening. We waren er om half zes. nogal vroeg. Dat was moeilijk, vertelde de serveerster, want tussen half zes en zes uur aten de koks zelf. Maar ze wilde de bestelling wel al vast opnemen. Om kwart voor zes stond de pastaschotel voor ons. Zonder poespas. Pasta met zee vruchten en een goedgeschonken Brugse Tripel. Daar komen we voor terug. Er komen gelukkig steeds meer van die pretentieloze restauran tjes waar eenvoudig maar goed wordt gekookt en waar met de gast en zijn noden rekening wordt ge houden. We moesten aan dat etentje in Utrecht denken toen we wat aan het experimenteren waren met mosselen. Tutto Mare. Daar horen ook mosselen in. En verder wat er aan vissigs voorradig is, In dit ge val uit een blikje, maar u kunt ook verse zeevruchten kopen, een me lange met onder meer inktvisrin gen bijvoorbeeld. Ingrediënten: 350 gram pasta, in dit geval penne, 1 pond rijpe to maten of een blik Italiaanse toma ten, 1 grote ui, fijngehakt, 1 teen tje knoflook, 2 theelepels suiker, 1 eetlepel gemengde kruiden: ore gano, basilicum, dragon, peper, zout, 200 gram gekookte mosselen, 1 blikje tonijn, 1 blikje ansjovisfi lets, 1 doosje champignons, schoongemaakt en in schijfjes ge sneden en een paar eetlepels olijf olie. Bereiding: verhit de olie en fruit daarin de gesnipperde knoflook en de fijngehakte ui tot ze zacht is. Voeg de champignons toe en bak die enkele minuten mee. Doe dan de tomaten met de kruiden en de suiker bij de saus. Als de tomaten tot een gladde saus zijn gekookt roeren we de tonijn en de kleinge- hakte ansjovisfilets door de saus die we nog een kwartiertje laten trekken. Voeg als laatste de inosse- len toe en breng de saus op smaak met peper en zout. Kook de penne in water met ivat zout tot de pasta beetgaar is. Giet ze dan in een vergiet en druppel er wat olijfolie over. Serveer de pasta met de saus en geraspte Parme- zaatise kaas. Rien van Reems Penne met mosselen, tonijn en ansjovis in gekruide tomatensaus. Een voudig en snel klaar. foto Rien van Reems Het is een onooglijk peertje met een onaangename naam, maar toch is fruitspecialist D. Per- dijk blij met zijn vondst op land goed Sterkenburg in Driebergen: de zwijnekeutelpereboom is terug van weggeweest. Het fruit, dat gro te gelijkenis vertoont met de uit werpselen van een zwijn, was voor de oorlog een lekkernij voor vooral adellijke families. De rijken lieten hun personeel het peertje meeko ken met aardappelen, waardoor een aangenaam aroma ontstond. Aardappelen op deze manier ge kookt waren een geliefkoosde lek kernij voor deze welgestelden, legt de Goudse hoogstamfruitspecia- list uit. De zwijnekeutelpereboom is zelfs niet te vinden in het zeer ge specialiseerde Doetinchemse Fruitmuseum en dat illustreert volgens Perdijk hoe bijzonder dit boompje is. Tijdens zijn in op dracht uitgevoerde inventarisatie- tochten door hoogstamboomgaar- den is specialist Perdijk nooit zo'n zwijnekeutelpereboompje tegen gekomen. Perdijk, die in opdracht van het Stichts Landschapsbeheer hoog- stamboomgaarden in het Utrecht se in kaart brengt, wil de zwijnen- keutelpereboom bewaren voor het nageslacht. Daartoe wil hij de zo genaamde entgriffels van de boom op een onderstam zetten waardoor nieuwe bomen ontstaan, die zwij- nekeutelpeertjes als oogst geven. Opbrengst Volgens Perdijk is na de oorlog de ze bijzondere pereboom uit het landschap verdwenen, omdat er nauwelijks belangstelling was van de fruittelers voor de bewerkelijke fruitteelt. Perdijk: „Zo'n zwijne- keutelboom nam onnodig veel plaats in, Dus werd hij gerooid. Op die plek kon beter een ander frui- tras staan met een grotere op brengst. Om diezelfde reden is ook de zogenaamde trosjes- of klaas jespeer verdwenen. Dat peertje, ter grootte van een aardbei werd ge bruikt bij de produktie van bon bons. Die peertjes werden gevat in een laag chocolade, waardoor je een zoet en fruitig smakende bon bon kreeg. Van die peersoort zijn nog enkele bomen, maar niet zo veel." Perdijk. die een gespecialiseerd bedrijfje heeft in restauratie van hoogstambomen en leifruit en als deskundige vaak door de provin ciale en de rijksoverheid wordt 'in gehuurd', vindt het jammer dat er zoveel appel- en pererassen Zijn verdwenen. Hij zou elk initiatief toejuichen om bijzondere fruitras- sen in ere te herstellen. Zo'n zwij nekeutelpereboom is voor hem een voorbeeld van zo'n specifiek ras, dat hij straks graag weer in de boomgaard of anders bij particu lieren ziet staan. Ook de klaasjes peer zag hij graag meer geteeld. Perdijk: „Ik probeer entstof te krij gen uit de griffels van zeg maar takjes van die Driebergse boom. Die entgriffels komen dan op een onderstam waaruit vervolgens een zwijnekeutelpereboom moet groeien. Ik heb de vaste overtui ging dat het enten lukt en we straks nieuwe zwijnekeutelpere- bomen krijgen. Maar dan is het zaak liefhebbers voor dat speci fieke fruitras te vinden. Dat moet volgens mij lukken. Je zou zwijne- keutelpeertjes als delicatesse kun nen verkopen. Dat geldt ook voor de trosjes- of klaasjesperen." Willem van Hoorn Fruitspecialist D. Perdijk met het zwijnekeutelpeertje. foto Marnix Schmidt

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1994 | | pagina 33