visitekaartje glad Domburg strijkt beduimeld Een nachtje Badhotel reportage ZATERDAG 25 JUNI 1994 25 waarschuwd. General manager Marco Be- rendsen vraagt in een brief vriendelijk om begip voor de aanloopperikelen 'en voor een paar zaken die wij op dit moment niet direct kunnen oplossen'. Zo zijn het zwem bad en de sauna nog niet opgeleverd en ook de fysiotherapeut en de dame van de beautysalon maken wat later hun entree. Natuurlijk is het de gasten ook opgevallen dat er aan een zijgevel nog druk wordt ge pleisterd en gesausd. 'Verder voldoet het terrein nog niet aan alle eisen', meldt Be- rendsen. Dat laatste is een tamelijk milde omschrijving voor de puinhoop die de gast aantreft wanneer hij zijn auto de op rijlaan opdraait. De hoteldirectie heeft knarsetandend kennis moeten nemen van deze situatie die mede is ontstaan door vertraagde bouwwerkzaamheden. De ge meente is verantwoordelijk voor de in richting van het omliggend terrein. Dat werk had naadloos moeten aansluiten op de oplevering van de nieuwbouw, maai' de gemeente is voor het geld weer aangewe zen op Economische Zaken. „En ik weet niet of u wel eens met ministeries te ma ken hebt gehad", kermt loco-burgemees- ter Bram Wisse. Met de aankleding van de directe omgeving zou eerst begin septem ber kunnen worden begonnen. De hoteldi rectie meent dat tegenover de gasten niet te kunnen maken en stelt thans naarstig pogingen in het werk rond 1 juli het terrein bedekt te hebben met een tapijt van gras zoden. Waar genoegen Een nacht logies in het hotel is - zo blijkt uit eigen beleving - tot het ochtendkrie ken een waar genoegen. In plaats van het moede hoofd te rusten te leggen in de van vroeger zo beruchte, onheilspellend kra kende ledikanten, kun je nu ontspannen horizontaal in royaal bemeten bedden. De zee is vanuit het hotel niet te zien of te ho ren, maar het bladgeritsel van de bij de herinrichting gespaarde bejaarde bomen lijkt bij een aanwakkerende wind ver dacht veel op het ruisen van de branding. De kamers zijn voorzien van vele gemak ken. Bovendien staat één van de vijf ster ren voor een 24-uurs roomserviee, zodat je op en onmogelijk nachtelijk uur nog een dampende lasagna uit de keuken kunt la ten aanrukken. Het ontbreken van een wekker moet waarschijnlijk het vakantie gevoel zonder plichten die roepen verster ken. Dat gemis wordt in deze dagen rond Ik heb een kamer op de benedenverdieping van het hotel. Zij is hoog, luchtig, met witte muren en een groen en grijs gestreept tapijt. De meubilering is maar schraal, maar natuurlijk zeer zindelijk, want we zijn in Nederland'. Zo omschrijft een Belgische gast in de zomer van 1890 in het Domburgsch Badnieuws een verblijf in het Badhotel. Dik een eeuw later zijn de kamers, hoewel 'luchtig', beduidend minder hoog en verre van schraal ingericht, maar het gaat nu dan ook om een hotel met vijf sterren, een voor de Zeeuwse horeca buitensporig uitgebreid firmament. De gelijkenis is minder frappant dan voorheen toen je, de oprijlaan betre dend, sterk het idee kreeg op weg te zijn naar paleis Soestdijk. Nog net geen waak zaam toeziende marechaussees aan de in gang, maar voor de rest klopte het vrij aar dig, vooral met die witte luiken bij de ra men. De zonneblinden zijn in de nieuwe situatie teruggekeerd, net als de sfeer van verheven pracht en luister. Geen zinnig mens had er nog hoop op het ooit te kun nen beleven, maai-het wonder is geschied: eindelijk is het beduimelde Domburgse visitekaartje weer glad gestreken. De verblijfsaccommodatie is een week of ficieus open. Het echtpaar dat het Badho tel dertig jaar geleden als eindbestem ming voor de huwelijksreis koos en op her haling kwam is alweer vertrokken. Nieuwe gasten dienen zich aan. Boekin gen met als enige basis de roemruchte naam stromen binnen. Zelfs de in veel an dere hotels moeilijk verhuurbare suites zijn zo goed als de hele zomer volgeboekt al kosten ze voor twee personen inclusief ontbijt 2750 per week. Ook voor de 116 standaardkamers met een vloeropper vlakte van 36 vierkante meter, kosten 120 p.p. per nacht inclusief ontbijt, be staat veel belangstelling. Er wordt kenne lijk druk gepopeld om in een moderne en tourage op de nostalgische tour te gaan. Het nieuwe Badhotel heeft iets zuidelijks. Meubelontwerper en binnenhuisarchitect Jan des Bouvrie heeft er de hand in gehad om een informeel dolce-far-niente-sfeertje op te roepen. Hij ontwierp het interieur waarin natuurlijke materialen en zonnige kleuren zijn verwerkt. Beukenhout en riet domineren in de meubilering, de wanden zijn zandkleurig, de gordijnen vooral geel en op de begane grond vloer glimt gepo lijst natuursteen je tegemoet. Decoratieve palmplanten zorgen voor een tropisch ac cent. Alleen vanaf het balkon hangt ern stig namaakgroen. De receptie oogt ruim als een aankoms thal op een luchthaven. De jonge huis knecht Bas is in zijn smetteloos witte jasje met gouden tressen de verpersoonlijking van de tijd van toen. Zijn taak is bij een eerste glimp van naderende gasten naar buiten te snellen om zich over de bagage te ontfermen. De gast die het Badhotel be treedt zal vergeefs zoeken naar huis knechten van het type dat in vroeger tij den om 5 uur in de ochtend begon met het poetsen van het schoeisel der gasten. In de gangen geplaatste machines hebben dit onderdanige karwei overgenomen. De gedienstige deernen in klederdracht - in huize 'Ter Mantelinge' in Domburg woont de 93-jarige mevrouw Minderhoud die in 1920 als kamermeisje in het Badhotel heeft gediend - hebben plaats gemaakt voor een team van een schoonmaakbe drijf. Ter herinnering aan het Badhotel verleden zal door het hele complex heen een permanente expositie worden inge richt met afbeeldingen uit de tijd van wel eer. Er wordt druk gezocht naar een boe rin die destijds bij de sluiting van het uit gewoonde pand in 1978 op een inventaris veiling de doos inpalmde waarin zich twee gastenboeken bevonden. Voorts zal een stoffig gebruik herleven: de organisatie van het kinderbal, een volgens een vast protocol verlopend spektakel, waarbij moeders met een glas sherry in de hand langs de kant vertederd zitten te kijken naar de jurkjes van eikaars prille dochter tjes die parmantige pasjes maken op ver geelde wijsjes als 'Papagaaitje leef je nog' en 'Zakdoekje leggen'. Na 'De Zeven sprong, waarbij vaders hun kroost het luchtruim laten zien, wacht als vanouds een glaasje prik. De afgelopen dagen heeft menige passant aan de ingang van het terrein halt gehou den om in een uitstalkast de prijslijst te bestuderen. Een eerste blik maakt duide lijk, dat het Badhotel, hoewel in visueel opzicht wat hoogdrempelig gelegen, mikt op een breed publiek, dat na een maaltijd in het nieuwe onderkomen graag nog vol doende geld wil over hebben om de rest van de vakantie door te kunnen komen. 8 Stücks Tot een bepaald tijdstip kan er een keuze worden gemaakt uit de kleine kaart. Daarop staat niet alleen in de eigen moerstaal maar ook in het Duits aangege ven, dat er voor 5,50 een 'portion Hollan-. dische 'bitterballen', of wel kroket- tenklösschen, 8 Stücks, valt te bekomen. De als 'het keizerskommetje' aangeprezen en voor acht gulden verkrijgbare lekkernij van chocolade, perziklikeur en slagroom moet waarschijnlijk de herinnering le vend houden aan de tijd toen het in het Badhotel zo wemelde van de hoogmogen de gasten, dat zelfs de burgemeester van Domburg er niet binnen durfde te komen. De uit het Kurhaus in Scheveningen weg gehaalde chefkok Corné Rasenberg waakt over wat er uit de keuken komt. Hij kan niet alleen mooi koken, maai- heeft te vens in zijn persoon verenigd dat hij grote aantallen eters tegelijk aankan. In het brasseriegedeelte van de eetzaal kan uit een verscheidenheid van gerechten wor den gekozen om een driegangen- menu van 39,50 samen te stellen. In dezelfde ruimte bevindt zich ook het specialitei tenrestaurant, waar voor de duurste culi naire creatie, gebakken tong in amandel- boter 56,- moet worden neergeteld, maar dan zitje ook op een net even iets sierlijker stoeltje en ligt er een kleedje onder de bor den. Voor wie zich van achter in de eetzaal naar de sanitaire gelegenheid wil begeven is het nog een zorgwekkend eindje kuie ren. Kleine onvolkomenheden in de bediening maken duidelijk dat het personeel nog even moet wennen aan de werkplek. Maar de eerste gasten worden in deze dagen al bij het betreden van de hotelkamer ge- 07.00 uur stevig gecompenseerd door zo'n laadschop waarmee onlangs een afgewe zen minnaar in de woning van zijn vroe gere geliefde een nieuwe, wat brokkelige toegang maakte. Het grommen van de machines die het voor het hotel aan te leg gen schelpenpad egaliseert, wordt snel overgenomen door in hun nachtrust ge stoorde gasten. Om half acht dreunt een walsmachine de laatste slapers wakker. 'Badhotel Domburg, een oase van rust' juicht de wervende folder iets te vroeg. Jacaues Cats foto Lex de Meester

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1994 | | pagina 25