visitekaartje glad
Domburg strijkt beduimeld
Een nachtje
Badhotel
reportage ZATERDAG 25 JUNI 1994 25
waarschuwd. General manager Marco Be-
rendsen vraagt in een brief vriendelijk om
begip voor de aanloopperikelen 'en voor
een paar zaken die wij op dit moment niet
direct kunnen oplossen'. Zo zijn het zwem
bad en de sauna nog niet opgeleverd en
ook de fysiotherapeut en de dame van de
beautysalon maken wat later hun entree.
Natuurlijk is het de gasten ook opgevallen
dat er aan een zijgevel nog druk wordt ge
pleisterd en gesausd. 'Verder voldoet het
terrein nog niet aan alle eisen', meldt Be-
rendsen. Dat laatste is een tamelijk milde
omschrijving voor de puinhoop die de
gast aantreft wanneer hij zijn auto de op
rijlaan opdraait. De hoteldirectie heeft
knarsetandend kennis moeten nemen van
deze situatie die mede is ontstaan door
vertraagde bouwwerkzaamheden. De ge
meente is verantwoordelijk voor de in
richting van het omliggend terrein. Dat
werk had naadloos moeten aansluiten op
de oplevering van de nieuwbouw, maai' de
gemeente is voor het geld weer aangewe
zen op Economische Zaken. „En ik weet
niet of u wel eens met ministeries te ma
ken hebt gehad", kermt loco-burgemees-
ter Bram Wisse. Met de aankleding van de
directe omgeving zou eerst begin septem
ber kunnen worden begonnen. De hoteldi
rectie meent dat tegenover de gasten niet
te kunnen maken en stelt thans naarstig
pogingen in het werk rond 1 juli het terrein
bedekt te hebben met een tapijt van gras
zoden.
Waar genoegen
Een nacht logies in het hotel is - zo blijkt
uit eigen beleving - tot het ochtendkrie
ken een waar genoegen. In plaats van het
moede hoofd te rusten te leggen in de van
vroeger zo beruchte, onheilspellend kra
kende ledikanten, kun je nu ontspannen
horizontaal in royaal bemeten bedden. De
zee is vanuit het hotel niet te zien of te ho
ren, maar het bladgeritsel van de bij de
herinrichting gespaarde bejaarde bomen
lijkt bij een aanwakkerende wind ver
dacht veel op het ruisen van de branding.
De kamers zijn voorzien van vele gemak
ken. Bovendien staat één van de vijf ster
ren voor een 24-uurs roomserviee, zodat je
op en onmogelijk nachtelijk uur nog een
dampende lasagna uit de keuken kunt la
ten aanrukken. Het ontbreken van een
wekker moet waarschijnlijk het vakantie
gevoel zonder plichten die roepen verster
ken. Dat gemis wordt in deze dagen rond
Ik heb een kamer op de
benedenverdieping van het hotel.
Zij is hoog, luchtig, met witte muren
en een groen en grijs gestreept tapijt.
De meubilering is maar schraal,
maar natuurlijk zeer zindelijk, want
we zijn in Nederland'. Zo omschrijft
een Belgische gast in de zomer van
1890 in het Domburgsch Badnieuws
een verblijf in het Badhotel. Dik een
eeuw later zijn de kamers, hoewel
'luchtig', beduidend minder hoog en
verre van schraal ingericht, maar het
gaat nu dan ook om een hotel met
vijf sterren, een voor de Zeeuwse
horeca buitensporig uitgebreid
firmament.
De gelijkenis is minder frappant dan
voorheen toen je, de oprijlaan betre
dend, sterk het idee kreeg op weg te zijn
naar paleis Soestdijk. Nog net geen waak
zaam toeziende marechaussees aan de in
gang, maar voor de rest klopte het vrij aar
dig, vooral met die witte luiken bij de ra
men. De zonneblinden zijn in de nieuwe
situatie teruggekeerd, net als de sfeer van
verheven pracht en luister. Geen zinnig
mens had er nog hoop op het ooit te kun
nen beleven, maai-het wonder is geschied:
eindelijk is het beduimelde Domburgse
visitekaartje weer glad gestreken.
De verblijfsaccommodatie is een week of
ficieus open. Het echtpaar dat het Badho
tel dertig jaar geleden als eindbestem
ming voor de huwelijksreis koos en op her
haling kwam is alweer vertrokken.
Nieuwe gasten dienen zich aan. Boekin
gen met als enige basis de roemruchte
naam stromen binnen. Zelfs de in veel an
dere hotels moeilijk verhuurbare suites
zijn zo goed als de hele zomer volgeboekt
al kosten ze voor twee personen inclusief
ontbijt 2750 per week. Ook voor de 116
standaardkamers met een vloeropper
vlakte van 36 vierkante meter, kosten
120 p.p. per nacht inclusief ontbijt, be
staat veel belangstelling. Er wordt kenne
lijk druk gepopeld om in een moderne en
tourage op de nostalgische tour te gaan.
Het nieuwe Badhotel heeft iets zuidelijks.
Meubelontwerper en binnenhuisarchitect
Jan des Bouvrie heeft er de hand in gehad
om een informeel dolce-far-niente-sfeertje
op te roepen. Hij ontwierp het interieur
waarin natuurlijke materialen en zonnige
kleuren zijn verwerkt. Beukenhout en riet
domineren in de meubilering, de wanden
zijn zandkleurig, de gordijnen vooral geel
en op de begane grond vloer glimt gepo
lijst natuursteen je tegemoet. Decoratieve
palmplanten zorgen voor een tropisch ac
cent. Alleen vanaf het balkon hangt ern
stig namaakgroen.
De receptie oogt ruim als een aankoms
thal op een luchthaven. De jonge huis
knecht Bas is in zijn smetteloos witte jasje
met gouden tressen de verpersoonlijking
van de tijd van toen. Zijn taak is bij een
eerste glimp van naderende gasten naar
buiten te snellen om zich over de bagage
te ontfermen. De gast die het Badhotel be
treedt zal vergeefs zoeken naar huis
knechten van het type dat in vroeger tij
den om 5 uur in de ochtend begon met het
poetsen van het schoeisel der gasten. In
de gangen geplaatste machines hebben
dit onderdanige karwei overgenomen. De
gedienstige deernen in klederdracht - in
huize 'Ter Mantelinge' in Domburg woont
de 93-jarige mevrouw Minderhoud die in
1920 als kamermeisje in het Badhotel
heeft gediend - hebben plaats gemaakt
voor een team van een schoonmaakbe
drijf. Ter herinnering aan het Badhotel
verleden zal door het hele complex heen
een permanente expositie worden inge
richt met afbeeldingen uit de tijd van wel
eer. Er wordt druk gezocht naar een boe
rin die destijds bij de sluiting van het uit
gewoonde pand in 1978 op een inventaris
veiling de doos inpalmde waarin zich twee
gastenboeken bevonden. Voorts zal een
stoffig gebruik herleven: de organisatie
van het kinderbal, een volgens een vast
protocol verlopend spektakel, waarbij
moeders met een glas sherry in de hand
langs de kant vertederd zitten te kijken
naar de jurkjes van eikaars prille dochter
tjes die parmantige pasjes maken op ver
geelde wijsjes als 'Papagaaitje leef je nog'
en 'Zakdoekje leggen'. Na 'De Zeven
sprong, waarbij vaders hun kroost het
luchtruim laten zien, wacht als vanouds
een glaasje prik.
De afgelopen dagen heeft menige passant
aan de ingang van het terrein halt gehou
den om in een uitstalkast de prijslijst te
bestuderen. Een eerste blik maakt duide
lijk, dat het Badhotel, hoewel in visueel
opzicht wat hoogdrempelig gelegen, mikt
op een breed publiek, dat na een maaltijd
in het nieuwe onderkomen graag nog vol
doende geld wil over hebben om de rest
van de vakantie door te kunnen komen.
8 Stücks
Tot een bepaald tijdstip kan er een keuze
worden gemaakt uit de kleine kaart.
Daarop staat niet alleen in de eigen
moerstaal maar ook in het Duits aangege
ven, dat er voor 5,50 een 'portion Hollan-.
dische 'bitterballen', of wel kroket-
tenklösschen, 8 Stücks, valt te bekomen.
De als 'het keizerskommetje' aangeprezen
en voor acht gulden verkrijgbare lekkernij
van chocolade, perziklikeur en slagroom
moet waarschijnlijk de herinnering le
vend houden aan de tijd toen het in het
Badhotel zo wemelde van de hoogmogen
de gasten, dat zelfs de burgemeester van
Domburg er niet binnen durfde te komen.
De uit het Kurhaus in Scheveningen weg
gehaalde chefkok Corné Rasenberg
waakt over wat er uit de keuken komt. Hij
kan niet alleen mooi koken, maai- heeft te
vens in zijn persoon verenigd dat hij grote
aantallen eters tegelijk aankan. In het
brasseriegedeelte van de eetzaal kan uit
een verscheidenheid van gerechten wor
den gekozen om een driegangen- menu
van 39,50 samen te stellen. In dezelfde
ruimte bevindt zich ook het specialitei
tenrestaurant, waar voor de duurste culi
naire creatie, gebakken tong in amandel-
boter 56,- moet worden neergeteld, maar
dan zitje ook op een net even iets sierlijker
stoeltje en ligt er een kleedje onder de bor
den. Voor wie zich van achter in de eetzaal
naar de sanitaire gelegenheid wil begeven
is het nog een zorgwekkend eindje kuie
ren.
Kleine onvolkomenheden in de bediening
maken duidelijk dat het personeel nog
even moet wennen aan de werkplek. Maar
de eerste gasten worden in deze dagen al
bij het betreden van de hotelkamer ge-
07.00 uur stevig gecompenseerd door zo'n
laadschop waarmee onlangs een afgewe
zen minnaar in de woning van zijn vroe
gere geliefde een nieuwe, wat brokkelige
toegang maakte. Het grommen van de
machines die het voor het hotel aan te leg
gen schelpenpad egaliseert, wordt snel
overgenomen door in hun nachtrust ge
stoorde gasten. Om half acht dreunt een
walsmachine de laatste slapers wakker.
'Badhotel Domburg, een oase van rust'
juicht de wervende folder iets te vroeg.
Jacaues Cats
foto Lex de Meester