Van plastic fles tot winterjas Kruiden en thee voor elke keuken Het Blauwe Huis Mode in New York Gezond lamsvlees uit de braadzak vrije tijd ZATERDAG 16 APRIL 1994 33 New York was de afgelopen weken een mode-toneel. Bizarre creaties, eenvoudige, commerciële ontwerpen en luxueuze modellen wisselden elkaar af. Talrijke ontwerpers toonden hun nieuwste creaties voor komend najaar en winter. Tijdens de show Ontwerpers van de Toekomst en de presentatie van Betsey Johnson trok een bonte verzameling rariteiten langs het oog. Verrassende materialen, bizarre vormen en humoristische accessoires maakten van deze shows een theaterstuk van de eerste orde. Draagbaar is het gepresenteerde vaak niet, uitzonderingen daargelaten, maar de ideeën die in de modellen zitten en het gebruik van nieuwe materialen bieden veel aanknopingpunten voor de toekomst. De show Ontwerpers van ae Toekomst bevatte onder meer de modellen van Wellman, ge maakt van Fortrel EcoSpun. Dat is een garen dat voor 100 procent bestaat uit gerecycleerde plastic flessen. Wellman toonde niet al leen een futuristische avondcrea tie, geïnspireerd op het uiterlijk van de bij, maar ook comfortabele en zeer draagbare winterjassen en strakke pantalons. Byron Lars combineerde leggings met raffia, zwarte hoepelrokken en strakke truitjes met goudkleurige maskers. Een heks in een sprookje zou zich thuis voelen in deze out fits. Op de strakke zwarte truitjes zitten goudkleurige applicaties die de borsten accentueren. De Amerikaanse Betsey Johnson zorgt iedere keer voor visueel vuur werk met haar bizarre creaties. Van een op het eerste oog simpele housecoat maakt zij iets totaal an ders door de mannequin uit te dos sen met een bizar hoofddeksel be staande uit een verpakking Brillo, een paar 'pinnen' en een hoofd band, om haar vervolgens met een schoonmaakborstel in de hand het podium op te sturen. De bruidsjurk van Johnson is ook niet weggelegd voor de doorsnee bruid. Zij toonde haar ontwerp met een model op rolschaatsen. De ballonvormige rok is opgebouwd uit transparante laagjes en het se- mi-transparante bovenlijfje is af gezet met wit pluizig nep bont. Het hoofddeksel, een cirkel en een hart erboven van hetzelfde pluizige ma teriaal en een masker 'op stokjes' maken het beeld compleet. Betseys voorkeur voor extreme hoofddeksels loopt als een rode draad door haar shows heen. Of ze nu een neongeel mini-jurkje met een tutu-achtig rokje toont of een lycra bodysuit in verschillende kleuren, overal wordt een hoofdbe dekking bij getoond waarbij an- tenne-achtige 'voelsprieten' de ba sis vormen. Annemarie Zevenbergen Een housecoat over een bodysuit met een 'hoed' gemaakt van een ver pakking van een schoonmaakmiddel en antenne-achtige voelsprieten, bevestigd op een haarband, ontwerp Betsey Johnson, foto Timothy Clary Het bijenmodel van Wellman in Fortrel EcoSpun. foto Timothy Clary Neonkleurig mini-jurk met bijpassende laarzen in dezelfde kleur van Betsey Johnson. foto MarkCardwell Lange en korte winterjas en met body en strakke Bruidsjurk van Betsey Johnson, pantalon van Fortrel EcoSpun gemaakt van Wel- foto Timothy Clary lma. foto Jeff Christensen Lamsvlees uit de braadzak is arm aan vet, terwijl braadslee en oven volkomen schoon blijven. foto Rien van Reems bracht, zo'n beetje tegelijk met ouderwetse, maar nieuwe, zuurstofgebleekte en daardoor vrij milieuvriendelijke papie ren boterhammenzakjes onder de merknaam Melitta Toppits. In zo'n braadzaak gaat met ge mak 750 gram vlees, genoeg voor vier personen. Gerecht Voor een gerecht van malse lamsfilet gaat u als volgt te werk. Maak een marinade van twee deciliter rode wijn. vier fijnge hakte teentjes knoflook, peper, zout en een stukje verse gem berwortel van circa vijf centi meter. geraspt of heel fijn ge sneden. Laat het lamsvlees in dit mengsel een paar uur ma rineren Verhit intussen in een sauspannetje een scheutje olijfolie en laat daarin drie ge snipperde sjalotjes glazig wor den. Voeg twee eetlepels toma tenpuree toe en laat die warm worden. Doe het vlees in een braadzak met vier eetlepels van de mari nade en sluit de zak af met de bijgeleverde afsluiters. Prik met een scherp mes een gaatje in de zak, zodat de stoom kan ontsnappen, leg de braadzak in een braadslee en plaats die in het midden van de oven die u afstelt op 175 graden. Voorver warmen is met nodig. Giet de overgebleven marinade bij de saus en laat die op een laag vuurtje rustig indikken. Na een half uurtje haalt u het vlees uit de oven en snijd u de zak open. Laat het vlees nu nog tien minuten in de oven kleu ren. Haal het vlees dan uit de braadzak en snijd het in plak ken. Giet het braadvocht uit de braadzak bij de saus en serveer die bij het lamsvlees, samen met gebakken aardappeltjes en worteltjes en peultjes. Rien van Reems Eind deze maand begint het nieuwe lamsvleesseizoen, wat voor het Voorlichtingsbu reau Vlees aanleiding is om een feestelijke bijeenkomst te be leggen. Ditmaal in Montfoort waar een 'masterclass' van jon ge koks zal laten zien hoe een voudige stukjes lamsvlees tot heerlijke gerechten kunnen worden omgetoverd. Nog even en het lamsvlees van het nieuwe seizoen ligt bij de slager in de vitrine. Voldoende reden om de vriezer eens te in specteren op de aanwezigheid van 'oud' lamsvlees. Het is nu een goed moment om de res tanten te ruimen. De pakketjes met lamsfilet die we vonden, brachten ons op een gedachte. Het zou best lek ker zijn dat malse vlees eens in eigen sappen te braden zonder toevoeging van vetstoffen, met alleen marinadevocht en zon der kruiden. Een van het vorige weekend overgebleven halve flesje rode wijn zou dan ook nog dienst kunnen doen. Boven dien zouden we de nieuwe braadzakken kunnen uitpro beren. Braadzakken zijn van alle hulpmiddelen die de kok wor den opgedrongen de enige vin ding die werkelijk nut heeft. Op twee mameren zelfs. Dank zij de braadzak hoeven we nauwe lijks vet, olie of boter te gebrui ken en dank zij de braadzak blijft de oven volkomen schoon. Melitta (van de koffie filters) heeft een verbeterde braadzak op de markt ge Kruiden en theemelanges van Het Blauwe Huis zijn biologisch-dynamisch geteeld. foto Gerard Hassing Als je weieens eet in een restaurant waar perfect wordt gekookt, is er een goede kans dat de kruiden uit Dren the komen. Het Blauwe Huis uit Ruiner- wold teelt al vijftien jaar op biologisch- dynamische wijze een groot aantal krui den. Die worden behalve rechtstreeks aan de horeca, vers verkocht op de Am sterdamse boerenmarkt. Een tweede produkt van dit bedrijf zijn de gedroogde kruiden en de theemengsels. Bij Het Blauwe Huis beschikken ze over mensen met veel kennis. Jan Kees Luye- rink houdt zich behalve met inkoop en boekhouding ook bezig met het overdra gen van die kennis. Hij wordt veel ge vraagd om lezingen te houden over krui den. het kweken en het verwerken ervan. Het bedrijf is ook heel actief in het ont wikkelen van nieuwe produkten. Dit. jaar komt er een Engels langwerpig sla-aard appeltje op de markt. Speciaal voor de Mexicaanse keuken brengen de telers typische hete pepers. Inspelend op de grote belangstelling voor de oosterse keuken zijn ze begon nen met het kweken van Japanse stengel- ui, bladradijs (voor sla-gerechten), Ku- matsuan, Japanse Klitwortel en Pai Tsay. Van het 13.5 hectare grote bedrijf, ver spreid over twee adressen, neemt de kruidenteelt 2.5 hectare in beslag. Acht hectare land is in gebruik als grasland voor de Gascogne-koeien en de schapen die de mest voor de tuin produceren. Het vlees van de dieren, die bij een plaatselij ke slager geslacht worden, wordt ver kocht aan horeca-bedrijven. In het seizoen, van eind mei tot half okto ber worden zo'n 40.000 bosjes van 35 tot 40 soorten verse kruiden geproduceerd. Het overgrote deel daarvan wordt op de Noordermarkt in Amsterdam verkocht. Het Blauwe Huis staat het hele jaar door op die boerenmarkt. 's Winters met thee mengsels en keukenkruiden, in het vroege voorjaar gaan de kruidenplantjes mee en in de zomer worden de bosjes ver se kruiden verkocht. Restaurants Een bijzondere loot aan de stam van Het Blauwe Huis is de wekelijkse leverantie van verse kruiden aan een aantal gere nommeerde restaurants: die krijgen ie dere week per fax een bestellijst toege zonden. Als op maandag de bestellingen binnen zijn, worden die op dinsdag klaar gemaakt en op woensdag afgeleverd Drie jaar doen ze dat nu. André Dijkgraaf, de verantwoordelijke man voor de kruidentuin van Het Blauwe Huis: „We leveren een grote va riëteit van de mooiste kruiden. De mees te top-koks kennen 10 tot 15 kruiden, wij kweken 35 tot 40 soorten die we super vers leveren. Als koks hun kruiden via de horeca-groothandel betrekken, zijn die altijd een paar dagen langer onderweg. Twee typen restaurants hebben belang stelling voor ons verse produkt: de fanta sievolle. soms ook vegetarische, eetcafés als Schlemmer in Den Haag, Nola Rae in Arnhem en Lembas in Driebergen. En dan de culinaire top: behalve naar Kaatje bij de Sluis in Blokzijl gaan onze verse kruiden ook naar Klein Paarden- burg." Verreweg het grootste deel van de omzet van. Het Blauwe Huis komt van de - door het bedrijf zelf - gedroogde kruiden. Deze activiteit krijgt volgens André Dijkgraaf veel aandacht, want de kwaliteit van ge droogde kruiden wordt bepaald door hun aroma. En dat is afhankelijk van het aantal uren zon en van het droogproces: ..De geur in kruiden komt van de etheri sche oliën. Die verdampen boven de 38 a 40 graden. Daarom drogen we nooit bij een temperatuur die hoger is dan 38 gra den, ook al duurt het droog-proces daar door langer," De Gimsel-zaken. een keten van natuur- voedings-winkels, zijn belangrijke afne mers van de theemengsels en de keuken kruiden van Het Blauwe Huis. Het be drijf levert ook de verse en gedroogde kruiden die Weleda gebruikt in zijn pro dukten. Het Blauwe Huis is een echt seizoensbe- drijf. Er zijn geen verwarmde kassen. Dat betekent dat er in de zomer van zonsop gang tot zonsondergang in de tuin ge werkt wordt. Met. folie bespannen tun nels stellen het bedrijf in staat om de kwaliteit van zijn produkten beter te kunnen handhaven, bij voorbeeld in pe rioden dat het veel regent Daarmee kan ook het seizoen met enkele weken wor den verlengd 's Winters zijn de medewer kers druk met het aflammeren van de ooien en in het voorjaar moet er veel wor den verplant. Het bedrijf probeert het tuingedeelte in 1996 uitgebreid te hebben tot 5 ha, het geen een grotere opbrengst betekent. Vorig jaar is de grote nieuwe verwer- kingsschuur afgebouwd, waarin de verse kruiden worden schoongemaakt en ge bonden. Die schuur bevat naast opslag ruimte ook een koelcel, waarin de kwali teit van de bosjes kruiden, die op bakken water worden gezet, beter kan worden geregeld. De grondlegger van Het Blauwe Huis is de ruim tachtigjarige Trees Boeke. Van af haar 18e tot haar 25e studeerde ze in het Zwitserse Dornach, aan de universi teit die de grondlegger van de antroposo fie. Rudolf Steiner er heeft gesticht „Daar heb ik medicijnen leren maken. Eenmaal getrouwd kreeg ik een gezin met zes kinderen. Toen die de deur uit waren en mijn man thuis kwam, vond ik de tijd gekomen om te werken." Ze was toen de zestig gepasseerd, probeerde werk te krijgen als medisch analiste, maar het werd haar duidelijk gemaakt dat ze daarvoor te oud was Trees Boeke beklaagde zich daarover bij de bevriende natuurarts Stiekema. Die was bezig met de voorbereidingen van een praktijk in Echten en zocht iemand om de kruiden te verbouwen voor de me dicijnen waarmee hij zijn patiënten be handelde en de groenten voor het dieet dat hij hun voorschreef. Trees Boeke ver trok uit Wageningen, waar zij met haar man woonde, naar Drenthe. Ze was drie weken in Echten, toen dokter Stiekema failliet ging en de Johanneshoeve ver kocht. Trees Boeke huurde een huisje in Koe- kange en begon daar met het verbouwen en in het wild verzamelen van kruiden Via een eigenaar van een natuurvoe dingswinkel. ontwikkelde ze haar eigen afzetkanalen. Anderhalf jaar later besloot de echtge noot van Trees Boeke ook naar Drenthe te verhuizen. Met de opbrengst van hun huis in Wageningen werd in 1978 de boer derij aan de Buitenhuizerweg in Ruiner- wold gekocht. Haar man richtte de dro gerij in. apparatuur waarmee nu nog ge werkt wordt. Met haar kennis van kruiden, planten en bloemen stelde Trees Boeke het assorti ment van theeën die Het Blauwe Huis nu voert, samen: de vier seizoens-theeën en de ochtend-, de avond-, de nacht-, de ver gader-, de sprookjes- en de fluweelthee. Melanges waarin óf opwekkende óf rust gevende óf verhelderende planten over heersen. „Ik deed er soms wel een half jaar over voordat ik tevreden was over een melange Toen ik stopte, heb ik alles opgeruimd, het hele archief weggedaan, behalve die oude recepten; die heb ik be waard Gerry Herbst-Verkerk

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1994 | | pagina 33