Wachttijden in supermarkt grootste ergernis klant Veerse lamsragoüt met radijspeultjes PZC vrije tijd ZATERDAG 26 FEBRUARI1994 2 7 Peulvruchten bieden tal van mogelijkheden Ontwerpers gaan steeds vaker vreemd Onderzoek consumenten Uit onderzoek blijkt dat de consument het grootste deel van de dagelijkse boodschappen besteedt in de supermarkt (64 procent), foto Lex de Meester De grootste ergernis van het winkelend publiek is en blijft de lange wachttijd bij de kassa. Uit een onderzoek van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), blijkt dat bijna 90 procent van het winkelend publiek en dan vooral in de grote steden, graag een snelkassa in de supermarkt wil. Met de wachttijden is er ook de ergernis over de openingstijden. Vooral jongeren blijken een tweede avondopening of langere openingstijden op prijs te stellen. Proeven met een beperkte flexibele openingstijd voor supermarkten zijn tot nu toe nauwelijks succesvol gebleken. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhan del maakte tijdens de deze week gehouden vakbeurs voor de levensmiddelenbranche Ro- Ka in Utrecht, de resultaten van een consu mentenonderzoek bekend. Uit dat onderzoek blijkt dat de consument het grootste deel van de dagelijkse boodschappen besteedt in de su permarkt (64 procent), eenvierde gaat naar spe ciaalzaken als bakker, slager en groenteboer. Tien procent wordt tenslotte besteed op de markt en bij het warenhuis. De Nederlander geeft gemiddeld 38 gulden per supermarktbe zoek uit, of 109 gulden per week. Gezinnen met kinderen besteden het meest: gemiddeld 146.06 gulden per week. Ouderen rekenen gemiddeld voor 83.35 per week af en jonge gezinnen zon der kinderen voor f 87.20 per week. De beurs stond dit jaar in het teken van 'Vers in de Supermarkt'. Een thema dat nogal gevoelig ligt. Versprodukten maken bijna de helft uit van levensmiddelen-aankopen in de super markt. En als het om kaas, vlees, vleeswaren en wild en gevogelte gaat, is er nog een groei te zien van de omzet. Brood evenwel, een van de prijslokkertjes van de supermarkt, scoort wel goed dank zij die prijs, maar niet als het om kwaliteit gaat. En het winkelend publiek blijkt ook de keuze aan broodsoorten te klein te vin den. Een probleem in de supermarkten blijven de winkeldiefstallen. Vorig jaar is voor meer dan 300 miljoen gulden gestolen. Alleen al aan vei ligheidsmaatregelen investeert de branche bij voorbeeld door aanschaf van videocamera's en kassacontroles 30 miljoen aan preventie. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel pleit overigens al jaren voor een centraal regi stratiesysteem voor winkeldieven. Dat zou er toe moeten leiden dat winkeldieven na een der de maal betrapt te zijn ook daadwerkelijk voor geleid zullen worden. Het CBL wil deze regeling zelfs in het regeerakkoord opgenomen zien. De afdeling 'vlees' van de beurs bracht veel nieuws. Nog dit jaar moet er een kwaliteitslabel 'Europees Kwaliteitsrundvlees' gerealiseerd worden. Een campagne waarvoor de Europese Unie 10 miljoen ecu beschikbaar heeft gesteld. Het kwaliteitslabel moet het publiek gerust stellen dat er met het vlees dat dan gekocht wordt niets aan de hand is. Er is dan sprake van een ononderbroken ketenbeheersing, waarbij vanaf het voer tot aan de verkoop in de winkel het vee en vlees onder controle staat. Maai- er zijn ook voorschriften over het vlees ras, de leeftijd van de slachtdieren en de wijze van rijping. Opmerkelijk genoeg zijn het vrijwel allemaal buitenlandse rassen die voor het kwa liteitslabel in aanmerking komen. Van Blonde d'Aquitaine tot aan Charolais en Limousine. In Nederland is er 2,5 miljoen gulden subsidie van de Europese Unie voor een promotiecampagne gedurende twee jaar. Veerse lamsragoüt met, op het bordje rechts, zoetzure radijspeultjes. moment geen radijspeultjes in voorraad hebt, adviseren we als al ternatief een gesnipperd groen pe pertje (zonder de zaadjes) En dan de komende zomer de radijs maar rustig door laten groeien. LAMSRAGOÜT Ingrediënten: 750 gram lamslap- pen (bijvoorbeeld van de vang), 1 grote ui, fijngesnipperd, 2 laurier blaadjes. boter of olijfolie om te braden, 2 dl bouillon of water, pe per en zout en een groen pepertje als vervanging van de radijspeu len. Bereiding: snijd het lamsvlees in stukjes en kruid het met peper en zout. Verhit boter of olie in een braadpan en bak daarin het vlees onder voortdurend roeren aan al le kanten bruin. Voeg de gesnip perde ui toe en blijf roeren totdat de ui glazig is. Doe de bouillon of het water bij het vlees en voeg de laurierblaadjes en de gesnipperde peper toe. Doe een deksel op de pan en draai het vuur zo laag mo gelijk. Laat de lamsragoüt twee uur zachtjes stoven. Serveer het vlees met. groenten naar keuze of een salade met gebakken aardap peltjes. De naam van het gerecht van deze week behoeft een nadere verklaring. Het gaat hier niet om een specifiek gerecht uit Veere maar het lamsvlees komt wel uit de omgeving van het Walcherse stadje. Dat geeft ons volgens de richtlijnen van de Academie voor de Streekgebonden Gastronomie het recht om van Veers lam te spre ken. Door een bepaalde berei dingswijze te creëren, mag je zelfs reppen van een 'nieuw' streekge- recht. De Europese Unie is druk doende richtlijnen te ontwerpen voor der gelijke streekgerechten. De resul taten van dat beraad zullen nog wel even op zich laten wachten. In tussen laten we ons het Veerse lam goed smaken. De term 'radijspeultjes' zal ook wel vragen oproepen, want het is een begrip dat weinigen zullen kennen. Onder 'radijspeultjes' verstaan we de zaadpeulen van de 'schietende' radijs. Het is .niet algemeen be kend dat die groene peulen eet baar zijn. Ze zijn niet alleen eet baar, maar dragen zelfs bij aan de smaak van een gerecht. Ze moeten geplukt worden terwijl ze nog groen en sappig zijn. De zaadjes in de peulen zijn dan nog zacht. La ten we ze nog langer aan de plant Rien van Reems dan worden de peulen hard, geel en droog. Vogels die tot de zaadeters behoren, zijn er gek op. Ook daar om laten we voos geworden radijs altijd in de tuin staan. Het heeft meerdere voordelen: de grond blijft bedekt en wij en de vogels hebben er ook plezier van. De zaadpeulen van de radijs kun nen we vers verwerken maar we kunnen ze ook inmaken met azijn, suiker en inmaakkruiden en dan gedurende de winter in de keuken toepassen. De fijngesnipperde ra dijspeulen mengen we bijvoor beeld door de sla. Ze hebben een lichtgepeperde smaak. Bij het ma ken van het gerecht van deze week mengden we de gesnipperde zaad peulen door de lamsvleesragoüt. We deden de zoetzure peultjes een kwartier voor het opdienen in de pan zodat ze nog even meestoof- den. Omdat u waarschijnlijk op dit Er is een grote verscheidenheid aan peulvruchten Na een fikse wandeling op een koude dag gaat een stevige soep, een stamppot of een een pansgerecht er altijd in. Peul vruchten bieden tal van mogelijk heden om heerlijke soepen en ge rechten mee te bereiden. Boven dien zijn ze rijk aan plantaardige eiwitten, koolhydraten, vitamines, mineralen, ijzer en voedingsvezel. Misschien ziet u op tegen de lange weektijd van gedroogde peul vruchten. Een voorraadje in blik of pot is dan de oplossing. Even op- of mee te warmen met het gerecht en klaar is Kees. Peulvruchten zijn de rijp geoogste en gedroogde zaden van peulge wassen. Het assortiment gedroog de peulvruchten is zeer uitgebreid. Daarnaast zijn er tegenwoordig steeds meer soorten in blik en pot verkrijgbaar. Voorbeelden zijn on der andere bruine bonen, witte bo nen, kievitsbonen, kikkererwten, kapucijners en groene erwten. Peulvruchten vormen een prima alternatief voor een dagje vlees loos eten. Sommige mensen eten peulvruchten in plaats van groen ten. Peulvruchten bevatten echter nauwelijks vitamine C. waar groenten en fruit juist rijk aan zijn. Serveer bij een maaltijd met peul vruchten dus altijd een lekkere rauwkost- of fruitsalade. Gedroogde peulvruchten moeten voor gebruik even afgespoeld met water. Week ze vervolgens in onge veer driemaal hun gewicht aan wa ter. De weektijd ligt tussen de 2 en 8 uur. Kook ze daarna 1 a 2 uur in het weekwater. Linzen vormen een uitzondering, deze zijn namelijk al gaar in 20 tot 45 minuten. Tijdens het koken geen zout toe voegen. Dat kan tot gevolg hebben dat de peulvruchten sneller bar sten en stukkoken. Spliterwten zijn doormidden gespleten erwten zonder schil. Deze hoeven niet eerst geweekt. Spliterwten hebben een kooktijd van ongeveer 1 uur. Gooi het week/kookwater niet di rect weg, het bevat namelijk ook voedingsstoffen. Verwerk het in het gerecht of maak er soep van. Dat geldt ook voor het kookvocht van peulvruchten in blik of pot. Bewaren Gedroogde peulvruchten kunnen op een koele plaats ongeveer 1 jaar bewaard worden. Peulvruchten in blik of pot zijn op een donkere, koele plaats 1 tot 3 jaar houdbaar. Wanneer peulvruchten het hoofd bestanddeel van de maaltijd vor men, moet u rekenen op ruim 300 gram gare of 100 gram gedroogde peulvruchten per persoon. Enkele tips: - groenten/tomatensoep met witte bonen; - paprika's gevuld met gehakt en bruine bonen; - ovenschotel van bruine bonen, gebakken uien, appelmoes en aardappelpuree; - kapucijners met witte kool, prei, ui en nasi-kruiden; - kapucijners met uitgebakken spek en stroop; - witte bonensalade met corned- beef, augurken en bleekselderij; - chili con carne met ananas en ba naan. Marja Gijze Couturiers die meubels ont werpen. Meubelontwerpers die leuke jurkjes naaien. Waarom gaan ze 'vreemd'? Valt er geld te verdienen met zo'n uitstapje? Of is het een kwestie van eer? Kun je, als ontwerper van veel moois, zomaar van de ene naar de andere dicipline overstappen? Kun je, om maar eens wat te zeg gen, zes dagen per week zwoegen op een nieuwe collectie zomerjur ken en de zevende dag in op dracht van een fietsenmaker een nieuw, trendy tweewielertje in de markt zetten? Heb je daar dan geen speciale kwaliteiten voor nodig? Het blijkt van niet. Naamsbekendheid schijnt in de hedendaagse consumptie-maat schappij al garant te staan voor succes. Het fenomeen is niet nieuw. Franse en Italiaanse mode-ont werpers lanceren al sinds jaar en dag paraplui's, brillen, bad- en bedgoed, hele badkamers, tegels, serviezen, bestek, te veel om op te noemen onder hun naam. En daarnaast dan nog artikelen die in het verlengde van de mode lig gen zoals shawls, brillen, schoe nen, tassen en vooral parfums. Ook in Nederland vindt dit feno meen steeds meer opgang. Frans Molenaar introduceerde onlangs een eigen fiets, nadat hij al met succes brillen, gordijnstoffen, bad- en bedtextiel, vazen en ta pijten had ontworpen. Het is vooral een kwestie van smaak. Je ziet dingen waarvan je denkt die kunnen beter. Soms word je benaderd door een fabri kant, maar ik stap ook zelf wel naar een fabrikant toe. Die fiets bijvoorbeeld vond ik enig om te doen. Ik heb natuurlijk geen ver stand van frames en zo. maar ik kijk naar zo'n fiets en zeg dan. doe er eens dit of dat mee. Ik zit daar dan ook echt bij. Die men sen in de fabriek moeten gek van me geworden zijn. Maar als ik wat zei dan riepen ze in koor, dat ze het zo leuk vonden om te doen. Liet ik er weer een ander zadel of bagage-drager opzetten. Het was enig om te doen en je leert weer van alles. Ik barst altijd van de ideeën. Zo heb ik nu tegen de Postbank gezegd, doe eens wat met dat hoesje van de giropas. Dat lelijke blauwe ding. Maak daar iets leuks gedessineerd van met bijpassende pen". Smaak Is Frans Molenaar van de mode en kleding naar allerlei andere produkten gestept, Jan des Bou- vrie deed het omgekeerde. De meubelontwerper heeft een col lectie gemaakt van strikjes, ves ten, cumberbands en dassen die nu bij de Bijenkorf en een aantal andere zaken in Nederland wor den verkocht. „Ik voel me echt geen mode-ontwerper, maar ik heb wel smaak. Ik ben al jaren dol op strikjes. Daar kun je dan op een gegeven ogenblik geen leuke exemplaren in vinden. Dan denk je, dan ga ik ze zelf ontwer pen, maar dat vergeet je weer. Tot er op een gegeven ogenblik een paar dames bij me kwamen, die vroegen of ik geen ideeën had voor strikjes. Ja, dan valt alles natuurlijk mooi in elkaar en daar is toen dat. hele cocktail-pakket uit voortgekomen" Igor Design, ging daar vervol gens de boer mee op en de Bijen korf toonde interesse. Marita Hendriks van het warenhuis:,, Op het gebied van cocktail voor mannen is er toch eigenlijk niet veel. Dus vonden wij dit een leuk idee. En natuurlijk speelt dan de naamsbekendheid van iemand als Jan des Bouvrie mee. Maar we vonden het vooral een leuk stun- tje en het is goed verkocht tijdens de feestdagen". Jan des Bouvrie ging al eerder 'vreemd'. Zo ontwierp hij niet al leen een tuinbank, een auto-inte rieur, sigaren plus doosje, maar ook wc-papier. Mode-ontwerper Frank Govers maakt sinds een jaar meubels die onder zijft naam worden verkocht. Net als Frans Molenaar en Jan des Bouvrie vindt Govers het een kwestie van smaak. Alle drie zijn zij het er over eens datje tijdens een oplei ding tot ontwerper vooral leert kijken en het mpoie ontwerp waardeert, in welke dicipline dan ook. Opvallend is trouwens ook dat de meeste ontwerpers veel interesse hebben voor eikaars werk. Ze ko men vaak op eikaars shows om te kijken en te bekritiseren. Een kwestie van interesse voor des ign. Frank Govers was altijd al bezig met interieurs en meubels. „Vaak zie je zulke lelijke dingen datje denkt, dat kan ik beter. Uit ergernis gebeurt het bij mij dus eigenlijk. In een land als Neder land blijft het natuurlijk klein schalig, die meubels die ik ont werp. Ik bemoei me er trouwens wel echt mee. Maar verstand van meubelmaken heb ik natuurlijk niet. Als dit op grotere schaal zou gebeuren, dan kun je iemand in huren voor de begeleiding van zo'n produkt. Daar zou het zeker beter van worden. Maar zover zijn we hier nog niet. Dus blijft het in de marge, maar wel heel leuk om te doen". In het buitenland gaat het vaak niet meer om 'leuk om te doen', maar draait het keihard om geld. Een fabrikant vraagt een be roemde of bekende ontwerper om zijn naam te verkopen aan een bepaald produkt. De ontwer per krijgt daarvoor geld, de fabri kant hoopt met de beroemde naam op de handdoek, de para- pluie of het chocolaatje meer om te zetten en dus ook meer te ver dienen In zo'n geval spreekt men van licenties. Pierre Cardin. de Franse mode-ontwerper is koplo per als het om licenties gaat. Over de gehele wereld heeft hij er meer dan 100. Maar ook van een paar licenties kun je al goed le ven. Petra Brons, een Nederland se ontwerpster in Parijs, heeft een paar licenties met. Japanse fabrikanten. In Tokio kun je bad handdoeken en tassen kopen waarop staat Petra Brons Paris. Ze gaat een paar keer per jaar naar Japan, maakt wat schetsjes en verder wordt alles in Japan ge daan. Met smaak en een bekende naam kun je dus veel geld verdienen. Denk maar aan Laura Ashley die begon met thee-doeken en via de kleding nu het gehele interieur verzorgt: Ralph Lauren die het zelfde sfeertje van zijn kleren overbrengt in zijn meubelcollec tie, Courrèges die hele badka mers en keukens ontwerpt, Karl Lagerfeld die niet alleen zijn ei gen huizen, maar ook die van kennissen inricht. Gianni Versa ce en Giorgio Armani die van hun eigen huizen voorbeeld-paleisjes hebben gemaakt vol cultuur en design. En extreme mate geldt dat voor Paloma Picasso, de dochter van een beroemde vader. Het begon met een lippenstift, knalrood, daarna nog meer cos- metica-artikelen en nu ontwerpt ze ook een hele range van artike len waarbij de serviezen, glazen en bestekken voor Villeroy Boch trouwens wel heel mooi zijn. Ria Schuurhuizen

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1994 | | pagina 27