Vers zijn ze op hun best kotelet Keurmerk voor de super- Elektronisch kladblokje accepteert handschrift Peultjes Maatjesharing met dille en preisoep Veel vlees weinig vet Franse experimenten met eetbare bloemen vrije tijd ZATERDAG 5 JUNI 1993 31 Vandaag willen we het heb ben over een primeur en een late oogst. De primeur slaat op de Hollandse Nieuwe die lekkerder lijkt dan ooit te voren en het misschien ook wel is, want de maatjes zijn bijzon der smeuïg van 't jaar. Met de late oogst bedoelen we de prei die in zo'n overvloed in de moestuin aanwezig was dat de laatste vijftien exemplaren in het zaad waren geschoten. Als dat met prei gebeurt kun je het wel schudden. Er vormt zich een keiharde kern zodat de groente met geen mogelijkheid de kleine kaart meer in ordentelijke ringen is te snijden. Maar weggooien is zonde. Ons Zeeuwen, nietwaar. Dus zochten we toch een be stemming voor de bijna bloe men dragende preistengels. Een bestemming in de keuken wel te verstaan en niet in een droogboeket zoals in andere ja- We hebben de oplossing gevon den. De doorgeschoten preien bleken meer suikers te bevat ten dan normaal en dat was een leuke bijkomstigheid want we hebben de stengels in stukken gesneden, die gekookt en alles Het varkenslapje onder merknaam moet de komende jaren een van de troeven van de Nederlandse vleesindustrie worden. De door Agrivar in Zelhem opgezette produktielijn is de experimentele fase ontgroeid en rijp voor brede toepassing. De voor Nederland unieke methode van Agrivar garandeert de slachterijen varkensvlees dat op gezonde, milieu-vriendelijke manier wordt geproduceerd en van een hoge, constante kwaliteit is. Invo'eren van een keurmerk is volgens Agrivar de enige manier voor de Nederlandse varkenshou derijen en -slachterijen om tegen wicht te bieden aan het goedkope vlees dat vanuit het voormalige oostblok de Nederlandse markt zal overspoelen. Agrivar is een samenwerkingsver band van mengvoederfabriek De Hoop en Wisselink Veevoeders uit Zelhem, en Beussink in Groenlo. Directeur J.. Buunk van De Hoop stelt samen met zijn compagnons J. Beusink en G. Wisselink met trots vast dat Agrivar geslaagd pionierswerk heeft verricht in Ne derland. Na enkele jaren van voor bereiding heeft het nieuwe bedrijf een produktielijn ontwikkeld waarmee het ideale varkensvlees kan worden gefabriceerd. Buunk legt uit aan welke voor waarden de 'super kotelet' moet voldoen. „Het gaat erom dat de consument weer vertrouwen krijgt in varkensvlees. Mensen willen Het varkenslapje onder merknaam moet de komende jaren een van de troeven van de Nederlandse vleesin dustrie worden. foto G PD iets op hun bord dat van goede kwaliteit is, gevrijwaard is van hor monen of andere stoffen en op een milieu-vriendelijke manier tot stand is gekomen. Wij kunnen dat nu garanderen." Doping De kwaliteitslijn begint bij een se lect groepje fokkers dat ervoor zorg draagt dat de varkens gene tisch in staat zijn om veel vlees en weinig vet te ontwikkelen. Vervol gens nemen mesters de taak op zich om de lichtgewicht dieren zonder 'doping' op te voeden tot varkens van pakweg honderd kilo. Agrivar zorgt er als producent en leverancier van veevoeders voor dat de aankomend zwaargewich ten exact het diner krijgen voorge schoteld dat ze nodig hebben. Beusink: „Het is nu nog gebruike lijk dat de varkens, of ze nu jong zijn of oud, slechts twee soorten voer krijgen. Dat betekent echter dat er maar een korte periode is waarin de dieren precies dat eten wat ze nodig hebben. Eigenlijk zijn er wel zo'n twintig periodes waar voor elke keer ander voer nodig is. Agrivar besloot daarom een zoge heten Multi Mix-systeem in te voe ren waarmee de boer zelf met vier basisvoerders het juiste voer kan samenstellen. Elke dag krijgen de dieren precies de juiste hoeveel heid energie, mineralen en ami nozuren. Medewerkers van De Hoop controleren regelmatig het met behulp, van de computer sa mengestelde varkensdiner. Het systeem heeft, zegt Beusink, louter voordelen. „De vertering is veel beter, waardoor de hoeveel heid mest en dus de uitstoot van mineralen en fosfaten afnemen. Voor de mester is het goedkoper, want hij heeft minder voer nodig en het vlees is van betere kwali teit." Buunk benadrukt dat het kwali- teits varkenslapje niet alleen mi lieu-vriendelijk, gezond en smake lijk, maar ook noodzakelijk is. „Straks wordt massaal goedkoop vlees uit Oost-Europa op de markt gedumpt. De Nederlandse var kenshouderijen en -slachterijen zullen zich daartegen moeten wa penen met vlees van hoge kwali teit." Hoewel de op de Agrivar-manier geproduceerde varkenslapjes en - karbonades incognito hun weg al vinden naar een groot aantal sla gers, kan het volgens de Zelhem- mer nog enige tijd duren voordat de slachterijen het vlees onder een merknaam op de markt brengen. Directeur N. Smits van de gelijk namige slachterij in Emmen en af nemer van de onder begeleiding van Agrivar gemeste dieren: „We zijn er al serieus mee bezig, maar willen niet te hard van stapel lo pen. Je moet niet zomaar een merknaam invoeren, maar wach ten tot de consument er rijp voor is. Als producent doen we er alles aan de kwaliteit steeds verder te verbeteren. Zodra het nodig is on derscheid aan te brengen tussen het goedkope vlees uit Oost-Eu ropa en ons kwaliteitsprodukt zal het label worden ingevoerd." Ron van Duimen In het Franse Bretagne houdt een coöperatie van zo'n honderd bedrijven zich be zig met de teelt van bijzondere groentesoorten. Het aantal verschillende soorten loopt in de honderdzestig. De meeste nieuwe zijn verkregen langs een uitgekiend proces van be stuiving. Maar de revolutie in het voed- selkweken beperkte zich niet tot nieuwe groentesoorten. Waarom zouden bloemen niet lekker kunnen smaken? Verwachtingen Al eerder werden van bepaalde bloemen grote culinaire ver wachtingen gewekt (bijvoor beeld de roos), maar tot een flo rale doorbraak wilde het maar niet komen. Wellicht dat dat nu gaat veranderen. Sommige bloemen schijnen namelijk goed te gebruiken te zijn om in een of andere schotel verwerkt te worden. Wat te denken van een salade schotel gegarneerd met Oos- tindische kers? Of tong met een vissaus bereid uit gouds bloemen? Ook de bloemen van de courgette schijnen het goed te doen, evenals het driekleu rige viooltje en de begonia. Wie nu watertandend uitziet om een smakelijke hap uit een verse bos bloemen te kunnen nemen, moet nog even geduld hebben. Hoewel Engeland als afzetgebied voor de Bretonse coöperatie steeds aantrekkelij ker wordt, zijn de gastrono misch onovertroffen Fransen zelf nog de grootste afnemers. Vooral om te experimenteren. (New Scientist). Hollandse Nieuwe met dillesaus (voorgrond) en romige preisoep met bruine boterhammen. foto Rien van Reems in de blender tot een puree (met harde stukjes) vermalen. De puree roerden we vervol gens door de zeef en voegden we toe aan twee liter runder bouillon. met engelengeduld getrokken van een royale schenkel. Dit soepje maakten we af met peper en zout, een theelepel geraspte mierikswor tel en drie deciliter kookroom (room met circa 22 procent vet). Vlak voor het serveren strooiden we er wat fijngesni- perde verse koriander over. Bij deze soep van laatgeoogste prei (u kunt er natuurlijk ge woon zachte prei van de nieuwe oogst voor nemen) ra den we bruine boterhammen met nieuwe haring in dillesaus aan. Het enige ingrediënt dat terugkomt in dit recept van noordelijke herkomst is de mierikswortel die vers geraspt het lekkerst is maar in geval van nood gerust uit een potje mag worden betrokken. U neemt vier nieuwe haringen en vlijt die in een schaaltje met laag opstaande rand. Vervol gens maakt u een sausje door drie eetlepels fijngehakte verse dille te vermengen met twee eetlepels suiker, twee eetlepels sherry-azijn, anderhalve eetle pel Dyon-mosterd. een decili ter slaolie, een theelepeltje mierikswortel en twee eetle pels zure room. Klop de saus glad en schep haar over de ha ringen. Zet de haring een et maal goed afgedekt met folie in de koelkast. U kunt ze zo een paar dagen bewaren. Rien van Reems Het peultje, de onrijpe vrucht van een erwtensoort, is behal ve ontzettend lekker ook reuze ge zond: de schil bevat, naast de bijna vanzelfsprekende vitamine C, ook een grote hoeveelheid van het type B. Vers zijn peultjes uiteraard op hun best, maar zo'n twee a drie da gen in de groentela van de koel kast zal de smaak niet merkbaar aantasten. Het schoonmaken gaat nog steeds zoals oma en moeder dat deden en doen, namelijk door aan weerszij den de draadjes eraf te halen, waarna een grondige wasbeurt on der de koude kraan volgt. Hoe jon ger de peultjes, hoe korter de kook tijd: 7 tot 15 minuten in weinig wa ter. waaraan een halve theelepel suiker en een snufje zout wordt toegevoegd. Omdat hoeveelheden van een der gelijke 'losse' groente als peultjes vaak moeilijk in te schatten valt, dient men op 250 gram per persoon te rekenen indien ze als hoofd groente bedoeld zijn; voor een sa lade voldoet de helft daarvan ech ter weer ruimschoots. Velen beweren overigens na een maaltijd met peultjes als hoofd groente snel weer een 'hongerig' gevoel te krijgen. In zekere zin klopt dat ook wel; péultjes zijn te zamen met bospeen zo'n beetje de meest licht verteerbare groente soort die er is, waardoor ook zuige lingen ze zonder probleem mogen nuttigen. Om de groente iets vul- lender te maken kunnen er 2 of 3 eetlepels snelkookrijst met de peultjes worden meegekookt. Een ander smakelijk alternatief daar op is om door de gare peultjes blok jes (heel kort) gebakken ham te scheppen. Welbeschouwd kan er eindeloos met zo'n verfijnde groente gecom bineerd worden, want zowel de fij nere vleessoorten als een gewoon balletje gehakt - om van vis en ge vogelte maar te zwijgen - smaken er prima bij. Ook vegetariërs zul len naar hartelust kunnen varië ren, bijvoorbeeld door de knappe righeid van jonge peultjes samen te laten gaan met de zachte smaak van verse doppers. Een handjevol witte bonen, enkele partjes tomaat met wat versnipperde peterselie, iets peper en zout maken het ge heel af. Afgezien van hun heerlijke smaak hebben peultjes nog een andere ei genschap: ze kunnen uitstekend met andere groente (wortelen, champignons, maïs) worden aan gevuld, voor het geval ze aanvan kelijk wat hoger geprijsd zijn dan wat men wenst uit te geven. Dat duurt echter maai' heel even. Het enige en grootste nadeel van peultjes is hun sterke seizoenge bondenheid: na juni loopt de aan voer gestaag terug. Op zich een goede reden om er zo veel mogelijk van te profiteren, onder meer door het opbouwen van een voorraadje in de vriezer. Zodat de maaltijd, te gen de tijd dat het weer koud en schraal wordt, toch nog dat heel speciale vleugje zomer meekrijgt. Eric Truffino Vorig" jaar om deze tijd kon men ze letterlijk zien groeien, en wel in de kassen van het Floriadepark in JZoetermeer: verse peultjes. Het .had wel iets weg van een mini- jjungle, zoals de liaanachtige stengels langs het binddraad omhoog reikten. Op het eerste gezicht waren de peulen nauwelijks van het weelderige Jgebladerte te onderscheiden, maar na goed kijken zag je toch een heleboel sierlijke, heldergroene lancetten hangen. Want de zomer was in aantocht, en dat is nu dus ook het geval. Het peultje, de onrijpe vrucht van een erwtensoort, lekker, gezond en licht verteerbaar. Het duurt niet zo lang meer of we lo pen rond met een elektronisch klad blokje, dat kan telefoneren, alle verjaar dagen onthoudt, al onze adressen kent en met een beschaafd melodietje - ter keuze - waarschuwt dat we op weg moe ten voor onze volgende afspraak. Waar die afspraak is weet dat elektronische agenda uiteraard ook en op verzoek toont hij een kaartje hoe we er heen moe ten rijden. Of hij geeft de vertrektijden van de trams rond die tijd. Een toekomstdroom? Nee, niet volgens vice-president Gaston Bastiaens van Apple Computer USA. Hij introduceerde onlangs het prototype van zo'n 'zakalles- weter'. Apple's universele elektronische agenda gaat de Newton heten. Isaac Newton was een 18e eeuwse wis- een natuurkundige, verbonden aan de Cambridge universi teit. Algemeen neemt men aan dat hij de grootste bijdrage heeft geleverd aan on ze hedendaagse kennis. Zo schokkend zou dit eerste, gecombineerde Apple/ Sharp produkt dus moeten zijn. Inderdaad kent de Newton een bijzonder 'drempelverlagende' mogelijkheid: er is een pennetje bij, waarmee je alle afspra ken en adressen in gewoon handschrift noteert. De computer zet het handschrift om in goed leesbare lettertekens, ten minste als hij handschrift herkent en als het Engels is. Want je moet de computer eerst leren jouw handschrift te lezen. Bo vendien checkt hij alle woorden met hulp van een ingebouwd woordenboek. Er is dus ook geen toetsenbord meer no dig (en aanwezig). Het protype doet er vrij lang over om handschrift te herken nen en om te zetten in ASCII-tekens. Bo vendien is het eerste woordenboek al leen uitgerust met de Engelse taal. Een Nederlandse gebruiker zal zich dus van Engelse woorden moeten bedienen, an ders begrijpt de zakcomputer de zinnen niet. Ook Sharp denkt dat de Newton korte metten maakt met alle andere 'zakja- panners'. Het concern heeft een strategi sche alliantie met Apple getekend. De Amerikanen ontwikkelen de software voor de Newton, de Japanners de hard ware. De Sharp-Newton is ook deze week we reldwijd geannonceerd. Hij ziet er vrijwel eender uit. Ook de geschatte prijs komt overeen, net beneden de duizend dollar, zeg maar f 1750,- in Nederland, zo niet bij na tweeduizend gulden met marges en import. Hij zal in augustus of september uitkomen in de definitieve versie. Vingeroefening In zekere zin heeft Sharp met de IQ-9000 organizer - die nu voor f 999,- in de win kels ligt - de perfecte vingeroefening ver richt voor de Newton. Het is een van de meest geavanceerde machientjes totnu- toe, weliswaar te ingewikkeld voor de ge middelde gebruiker, maar wel al met een ingebouwd tekenblok, waarop je vanuit de losse pols tekeningetjes kunt maken. Die worden keurig opgeslagen. Het ap paraat heeft nog wel een toetsenbord voor gegevens inbreng. Aanraakvlakjes voor het wisselen van scherm en pro gramma worden wel al volop toegepast. Maar er zijn kapers op de kust. Om te be ginnen weer Hewlett Packard. Hoewel de HP95LX niet het grote succes heeft gebracht dat men hoopte, is er nu een nieuwe organizer, de 100LX. Hier een echte DOS-PC en dus bureaucompatible computer in zakformaat. Een van de grootste charmes voor zaken lui is het ingebouwde Lotus 1-2-3- spreadsheet. Daarnaast de gebruikelijke agenda, wek-, alarm- en wereldtijden, stopwatch, elektronic mail, rekenma chine, natuurlijk een klein tekstverwer- kertje en heel veel opslagmogelijkheden voor adressen en andere gegevens. Voor de Newton niet echt een bedreiging. Mogelijk wel het model dat Amstrad gaat brengen. Van Amstrad is bekend dat men eind mei/begin juni met de Pen- Pad 600 zal komen. Daarmee is het merk mogelijk het snelst met een Personal Di gital Assistent (PDA). Ook dit apparaat heeft geen toetsenbord maar kent wel handschrift-herkenning. Omdat hij betaalbaar moet zijn, zit er De Amstrad Penpad 600. niet die enorme processing power achter die Apple in Newton stopt. Om handge schreven tekst te kunnen herkennen geeft de Amstrad keurige blokjes, waarin telkens een letter of cijfer moet worden ondergebracht. Net als op een voorge drukt girobiljet, waar machines ook het bedrag en gironummer uit het hand schrift afleiden. De prijs van de PenPad 600, het elektro nische bloknootje van Amstrad, is nog niet bekend. Gezien het feit dat er geen compleet woordenboek in zit, zal die ze ker lager zijn dan de Newton. Deson danks zijn veel functies eender als in de HP100LX en Newton. Om de mogelijk heden uit te breiden is er ruimte voor zo genoemde insteekkaarten. Creditcard achtige kaartjes waardoor men ook kan faxen of een spreadsheet gebruiken. Een tekstverwerker, die niet ingebouwd is in de Penpad, kan eveneens als extra wor den gekocht. Net als bij de Newton kan men het geheu gen vergroten met de IC-cards. Een leuke mogelijkheid - die men gemeen heeft - is het insteken van een woorden boek-kaart voor vertalingen. Amstrad wil ook met insteekmodulen komen met daarop de stratenkaart van elke grote stad, zodat men zich met zijn PDA ge makkelijk overal kan oriënteren. Hugo van der Heem

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1993 | | pagina 31