We bakken ze zelf bruin Videospellen per kabel en satelliet op de buis PZC Opwekkende wijn uit het Loiregebied Broodjes en baquettes Astérix overzee Aardbeiendessert uit de regenpijp vrije tijd 23 ff Cheverny ZATERDAG 22 MEI 1993 A Een aantal jaren geleden begonnen de chefs van de betere restaurantkeukens zelf broodjes te bakken. Alles behoorde je zelf te maken, zo heette het. Van de basisbouillons voor de soepen en sauzen tot en met de patisserie en de l onbons. Ook het brood, waarvan het gebruik tijdens de warme maaltijd uit Frankrijk en Italië kwam overwaaien, wilde men zelf bakken. Warme broodjes zijn het lekkerst wanneer ze vers uit de oven worden gegeten. Een succes werd dat niet in alle gevallen, want een kok is nog geen bakker. Hij beschikt zelden over de juiste ovens om verse broodjes in te bakken. De horeca- groothandel ontdekte dat er in Frankrijk nèt-gare witte baguettes bestonden en al snel werden deze geïmporteerd. De koks behoefden die alleen maar af te bakken en zo konden ze hun gasten toch versge bakken brood uit eigen keuken voorschotelen. Enkele grote Nederlandse super markten en inmiddels ook veel bakkers begonnen met bake-off ovens in hun winkels. De geur in de supermarkt van vers afgebakken stokbroden die via een ingenieus systeem naar de klant rolden, ga ven een nieuwe impuls aan de con sumptie van 'ander' brood. De fa brikanten wilden het versgebak ken brood echter nog dichter bij de klant brengen en begonnen te ex perimenteren met voorgebakken baguettes en broodjes. Inmiddels zijn er drie grote mer ken die voorgebakken wit en bruin kleinbrood in gesealde plastic ver pakkingen leveren. De houdbaar heid van deze broodjes is zeer goed. waardoor ze een gemaks- produkt zijn geworden. Krijg je 's avonds gasten op bezoek of wil je uitgebreid ontbijten met vers brood, dan zijn de voorgebakken broodjes een uitkomst. Bakproces De voorgebakken broodjes wor den net zo gemaakt als 'gewoon' brood, alleen verloopt het bakpro ces bij een lagere temperatuur en wordt de laatste fase - het vormen van de korst - achterwege gelaten. Na de rijskast gaan de broodjes maar heel even naar de oven, tot dat ze net gaar zijn en aan de bui tenkant nog zacht, dun en dof. Daarna worden ze snel gekoeld en verpakt in een plastic omhulsel, dat wordt gevuld met koolzuurgas of een samengesteld mengsel. Zo zijn de broodjes een flink aantal weken (soms zelfs tot drie maan den) houdbaar. Die periode kan men nog verlengen door ze in de verpakking in te vriezen. Dat in vriezen heeft geen effect op het la ter afbakken. Is de verpakking eenmaal geopend, dan moeten de broodjes snel, dat wil zeggen bin nen een paar dagen, worden afge bakken. Broodjes die uit de oven komen, moeten eigenlijk snel worden ge geten. want door de warmte ver dampt het vocht uit het brood en na enkele uren zijn ze droog. Denk maar aan de verse Franse stok- broodjes die menigeen tijdens zijn vakantie haalt. Die moeten nog diezelfde ochtend gegeten zijn... Versheid Waarom hebben fabrikanten zich zoveel moeite getroost om een fei telijk 'on-af produkt bij ons te brengen? Enkele jaren geleden was het nog ondenkbaar dat brood zou worden verkocht dat niet ge heel gereed is voor consumptie. Uit onderzoek blijkt echter dat de con sument steeds verser brood wil. Naar de smaak van de broodlief hebber is vers brood het toppunt van genot. En voor de consument betekent dat knapperig, geurend, nog warm brood. Wat dat betreft heeft men met voorgebakken brood (de term half gebakken wordt vaak ten onrechte gebruikt omdat het normale bak proces volledig is doorlopen) pri ma ingespeeld op de behoefte van de echte broodfans. Het afbakken van het brood - de deskundigen spreken van kleuren - kan het best geschieden op een hoge tempera tuur. Zo heeft men in acht tot twaalf minuten ovenverse brood jes op tafel. Evert Lanting J- et besluit is genomen om in het Loiregebied twee nieuwe, wettelijk beschermde herkomstbenamingen te creëren, Cheverny en Cour-Cheverny. De wijngaarden liggen rond een beroemd kasteel en brengen opwekkende, lenteachtige wijnen voort. De weldra officieel erkende 'ap pellations contrölées' Chever ny en Cour-Cheverny heten naar de gemeenten met die namen. De ze grenzen aan elkaar en liggen niet ver bezuiden de stad Blois. Beide trekken jaarlijks duizenden bezoekers, want in Cheverny staat een voornaam kasteel, dat in 1634 gereed kwam op de plek van een feodale burcht. Chateau de Cheverny is privé-ei- gendom en staat op grond die al meer dan zeven eeuwen toebe hoort aan dezelfde familie. Het in grijswitte Bourrésteen opgetrok ken gebouw heeft een perfecte symmetrische vorm. De voorgevel maar dan zonder beide hoektorens - inspireerde tekenaar Hergé voor kasteel Molensloot in de boeken van Kuifje. Een speciale kuifjepos ter is op het slot te koop. De vertrekken in het kasteel zijn rijk gedecoreerd, zoals de konings kamer, waar Hendrik IV geslapen heeft. In de bijgebouwen vind je een trofeeënzaal met hertege weien, een orangerie en een kennel voor een meute van zeventig jacht honden. die aan het eind van de middag gevoerd worden. In het ge bied staan nog enkele andere kastelen, zoals dat van Troussay, met zijn intieme, schitterende re- naissance-interieur. De hotels en restaurants in Cheverny en Cour- f |p?-. •li UK - t i H Het kasteel van Cheverny dat tekenaar Hergé inspireerde voor kasteel Molensloot. foto GPD Cheverny doen goede zaken: een flink deel van de wijnoogst wordt dan ook ter plekke geconsumeerd. In hotel Les Trois Marchands (cen trum Cour-Cheverny) kun je stree- kwijnen zelfs per glas bestellen. Romorantin Cheverny en Cour-Cheverny be strijken samen ongeveer 300 hec tare wijngaarden. Deze liggen op vlak terrein, te midden van bossen, graan- en groentevelden. De aan plant bestaat uit zowel witte als blauwe druiven, met een meerder heid van witte. Een heel bijzon dere, zeldzame druivesoort is de romorantin. Deze witte variëteit groeit vrijwel nergens anders ter wereld. Hij zou in 1519 door koning Frans I ergens uit de Bourgogne naar het Loiredal zijn gehaald en aangeplant zijn bij het vorstelijke kasteel in Romorantin. Daar is de gelijknamige druif inmiddels ver dwenen maar in Cheverny en Cour- Cheverny hield hij stand. Op dit moment kom je de wijn er van tegen onder alleen de naam Cheverny, wat een 'vin délimité de qualité supérieure' ofwel vdqs- wijn is (een categorie net onder die van 'appellation contrölée'). Witte Romorantin smaakt buitenge woon droog en dris, met een apart, enigszins floraal aroma. De wijn kan jong worden gedronken maar heeft ook rijpingspotentieel. Hij kan goed worden gecombineerd met salades en geitekaas. Dat geldt trouwens ook voor de droge witte wijnen van de witte sauvig- nondruif. De meeste rode wijnen bezitten een vrij lichte structuur met een vieve, frisse smaak en doorgaans flink wat fruit. Ze zijn er van de Beaujolaisdruif gamay. van de Bourgognedruif pinot noir en van enkele Bordeauxdruiven, waaron der de cabemet-franc. Gewoonlijk smaken ze op hun best bij 16 a 18 graden Celsius. Voor de enkele in ons land verkrijgbare Cheverny's (zoals die van Domaine du Sal- vard. gevoerd door de Gastrovino- groep) moet meestal tussen de 10,- en 15,- worden betaald. Hubrecht Duijker De wereld van het videospel blijft zich in beeld spelen. Via satelliet en kabel moeten op korte termijn spellen over de buis rollen in Japan en in de VS. Voor Europa is het een en ander voorlopig nog toekomstmuziek. Toch speelt het vasteland inmiddels een aardig videospelletje mee. Met het uitkomen van het puur Europese spel 'Astérix' is zelfs een exportartikel geboren. De onoverwinnelijke Galliër uit de Romeinse tijd gaat overzee om de Amerikanen te veroveren, overigens pas nadat het Galliërspel in Nederland is aangeland. Nintendo grijpt hoog en wil van af april '94 videospellen per sa telliet op de Japanse tv-buis de poneren, Sega kiest na grondig on derzoek voor een verspreiding per kabel in de Verenigde Staten. Het resultaat bij beide is hetzelfde, spellen kunnen rechtstreeks op de buis worden gespeeld. Om per sa telliet te kunnen spelen, tellen de liefhebbers in Japan 170 gulden neer voor een decoder. Een inter actief netwerk zorgt er vervolgens voor dat er met andere aangeslote nen kan worden gespeeld. De spel len worden naar eigen keuze bin nen gestraald vanuit een soort cen trale spel-o-theek. Of het systeem ook in de Verenigde Staten en Eu ropa wordt geïntroduceerd is af hankelijk van het succes in Japan. Sega vond een oplossing in de ka bel en gaat samenwerken met de twee grootste kabelexploitanten overzee. TCI en Time Warner. In september begint een proef met tweeduizend Amerikaanse huis houdens. Voorlopig moet de ware spellielhebber het doen met car tridges, de spelcassette die vol gens zowel Sega als Nintendo een blijvertje is naast alle noviteiten. Deze maand zijn er vooral nieuwe spelcassettes voor de Game-boy. Allereerst Alien 3, een complex spel vol actie en puzzels. Geschikt Astérix de Gallier is de eerste Europese stripheld die per videospel wereldwijd wordt verspreid. foto GPD voor niet te jonge spelers. Harde actie, daarom draait het bij Termi nator 2, terwijl Spiderman niet al leen vecht maar vooral ook klimt en raadsels oplost voor hij erachter is wat die mysterieuze samenzwe ring die hij op het spoor kwam te betekenen heeft. Barbie Van een heel ander kaliber is het Barbiespel. dat niet alleen voor de Game-Boy beschikbaar is, maar ook voor de NES. Barbie is het eer ste spel dat speciaal voor meisjes is ontwikkeld. Het is niet moeilijk, er wordt niet in gevochten en de spe ciale droomwereld van Barbie loopt als een rode draad door het spel. Afspraakjes met vriend Ken. mooie kleding, juwelen, een level waarin Barbie zeemeermin is plus een gelukkig einde in een balzaal kenmerken het spel waar als extra vermelding nog eens Game Girl op de roze doos staat. Humoristisch is het spel Crash Dummies (Game-Boy». De man netjes die de jeugd aanmanen toch vooral een veiligheidsgordel te dragen, voeren vijf dagen lang ver schillende werkzaamheden uit om vakantiegeld te vergaren. Tijd en vaardigheid zijn van belang bij dit afwisselend spel, waarbij de eigen prestaties steeds kunnen worden verbeterd. Auto's staan ook centraal in het si mulatiespel Ferrari. Grand Prix Challenge (Game-Boy). Met 335 km per uur racen de bolides over 16 internationaal bekende circuits. Verschillende parcoursen legt ook Astérix de Galliër (Game-Boy en SNES) af, maar dan te voet. De kleine stripheld is vriend Obélix kwijt en moet Gallië, het Romein se Rijk en het Egypte van Cleopa tra doorreizen om zijn kameraad terug te vinden. Een moeilijk spel vol humor en toverdrank met alle elementen die ook in de strips te vinden zijn. Ondanks de moeilijke stukken, die vooral vaardigheid vereisen, is het heel geschikt voor jonge kinderen. Op de 16-bits Nin tendo is het bovendien een heel mooi spel vol kleurgebruik en met een natuurgetrouwe weergave van de stripfiguren. Even Frans als de tekenaars van de strip is het softwarehuis Info- grames, dat voor dit spel nauw met de geestelijke vaders van Astérix en Obélix heeft samengewerkt, De Astérix-spellen liggen vanaf 11 ju ni in de winkel. Game-genie Voor Game-Boy-bezitters komt eind deze maand een Game-genie uit 89,-). Met deze legale valsspe ler en de juiste code is het zeker mogelijk Astérix naar Obélix te brengen. Door de Game-genie in de draagbare spelcomputer te schuiven en een bepaalde code in te tikken kan de speler beschikken over meer levens, meer kracht of over een hogere snelheid. De codes zijn per spel verschillend en staan in een codeboek waarin 80 spellen met code staan vermeld. Een abonnement op aanvullende num mers houdt het boek compleet ter wijl daarnaast een speciaal tele foonnummer helpt bij onverwacht opdoemende problemen. Spellen die in de loop van deze maand verschijnen voor de Game- Boy zijn: Double Dragon 3, een vechtspel. Krusty's Fun House, een humoristisch spel vol ratten en vallen en WWF. waarin de speler worstelt met worstelaars in de ring. Bovendien komen voor de Super Nintendo Road Riot uit en Home Alone. Desirée van Ooyik In de keuken volgen we graag de seizoenen. Er gaat im mers niets boven verse produk- ten. Daarom is het voorjaar zo'n heerlijke tijd. We kijken uit naar de eerste asperges en natuurlijk de aardbeien Hoe wel we al heel vroeg in het jaar aardbeien uit de kas hebben, kunnen die toch niet tippen aan de eerste aardbeien van de koude grond. Ze zijn er nu vol op en blijven de hele zomer bij ons, dank zij de verschillende rassen die in Nederland wor den geteeld. Nederland is altijd een belang rijk aardbeienland geweest. Veel rassen zijn in ons land ver edeld. Dat blijkt uit de recente studie die de Academie voor Streekgebonden Gastronomie aan deze zeer oude fruitsoort heeft gewijd. In België, waar in Limburg en rond Hoogstraten nog altijd veel aardbeien wor den geteeld, bestaat zelfs een Hertogelijk Genootschap van de Ghesellen van de Aardbei. In de komende weken hopen we nog vele malen op de aard bei terug te komen. Als voor proefje volgt hier het recept voor een dessert dat niet alleen heerlijk smaakt, maar er ook aantrekkelijk uitziet. Voor ons aardbeiendessert hebben we nodig een kwart li ter slagroom. 2 doosjes aard beien. 190 gram poedersuiker, 190 gram gemalen amandelen. 50 gram bloem. 40 gram onge zouten boter, vijf eieren, eiwit van vijf eieren, 25 gram kristal suiker en vier uit plastic regen pijp gezaagde ringen met een hoogte van circa 10 centimeter. De bereiding is als volgt: we maken eerst een fijn biscuit- deeg. Daarvoor vermengt u de poedersuiker met de gemalen amandelen. Vergeet niet de amandelmeel te zeven. Bij het suiker/amandelmengsel doet u vervolgens de vijf eieren en met de mixer klopt u dit mengsel op tot het ina zo'n tien minuten) een lint vormt als u er een lepel doorhaalt. Daar gaat de zachte boter door. Nu roert u de bloem erdoor. Vervolgens slaat u de eiwitten stijf en u spatelt de ei witmassa door het mengsel. Neem nu een ovenplaat en leg daarop een passend stuk bak papier. U bestrijkt het papier met. het beslag en zet het bak blik in de op 250 graden Celsius voorverwarmde oven. Na vier tot vijf minuten is het deeg goed. Het moet veerkrachtig zijn en niet aan de vingers kle ven wanneer u er op drukt. Haal het bakblik uit de oven en laat het biscuitdeeg op het pa pier afkoelen. 'Als het biscuitgebak is afge koeld. steekt u er met de regen- pijpringen acht rondjes uit. Als er meer rondjes uitkomen kunt u die in aluminiumfolie ver pakt invriezen voor een volgen de keer. Maak de aardbeien schoon en klop de slagroom met wat suiker stijf. Zo stijf dat ze net niet begint te korrelen. Leg in elk van de vier ringen een rondje biscuit op de bodem en zet de ring vol met aard beien, Vul de ring op met slag room en duw er nog wat aard beien in tot de ring vol is en vul de gaten op met slagroom. Zet de gevulde ringen enkele uren in de koelkast en zet ze vlak voor het opdienen op de bord jes. Licht de ringen voorzichtig op en maak ze los van de slag room. Strijk beschadigingen bij met een breed mes en plaats bovenop de slagroomrondjes de overgebleven rondjes bis cuit, Strooi er poedersuiker over en garneer met drie schijf jes aardbei. Intussen hebben we een aard beiensausje gemaakt door de achtergehouden aardbeien te pureren met twee deciliter sui kerstroop en een scheutje aard beienlikeur. Voor de suiker stroop lost u al kokend 200 gram suiker op in 2 deciliter water. Zeef de aardbeiensaus, laat haar goed afkoelen in de koelkast en giet wat. van de saus rond het aardbeiendes sert. Rien van Reems Een aardbeien-met-slagroomtoetje op een bodem van biscuit- deeg en met een hoedje van ditzelfde gebak, omringd door een aardbeiensaus. foto Rien van Reems Groene serie De groene serie verzorgingspro- dukten voor huid en haar. Montag- ne Jeunesse. heeft - nadat vorig jaar de prijzen van alle produkten sterk zijn verlaagd - een duidelijke groei doorgemaakt, aldus General Cosmetics bv. Aangezien de om- zetverhoging niet voor alle pro dukten gold. zijn veertien daarvan nu opnieuw in prijs verlaagd tot 4.95. Heel geleidelijk verdwijnen ze vervolgens uit het assortiment. Trouwe afneemsters doen er goed aan dit in de gaten te houden. Hondezwemvest Aan boord van een zeil- of motor boot wil ook een viervoeter wel eens aan de aandacht ontsnappen. Een hondezwemvest is derhalve geen overbodige luxe. Het is er - af hankelijk van het gewicht van de hond - in de maten exs. s. m en 1. De prijs bedraagt 97.55. Voor kinde ren zijn er overigens heel actuele zwemvestjes: met een afbeelding van de Turtles bij voorbeeld! 109.- of met Mickey 119,-). Babyboeken Voor baby's van drie maanden en ouder tot peuters van twee jaar heeft Playskool twee zachte, kleu rige speeltjes: het knuffelstof Poe zen- en Hondenboek. Opengesla gen krijgen de boeken respectieve lijk de vorm van een poes en een hond. Elk boek laat drie verschil lende poezen of honden zien. heeft zeven verschillende 'voelstofjes' en bevat drie 'kiekeboe-activiteiten'. Zo heeft het Hondenboek een stof-' fen kiekeboe-oor, waar.je onder kunt kijken en het Poezenboek een poot, die je kunt optillen. In een van de oren van het Hondenboek zit een rammelaar en in een van de poten van het Poezenboek een pie pertje. Beide boeken hebben een ring, waarmee ze aan de box of de buggy kunnen worden bevestigd. Later kan de baby de ring als hand vat gebruiken. Het 'leesvoer' kan zo in de wasmachine. De consu- mentenriohtprijs is 34,95. Hondezwemvest en zwemvestjes voor kinderen met een afbeelding van de Turtles of met Mickey. foto GPD

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1993 | | pagina 23