We bakken ze zelf bruin
Videospellen per kabel
en satelliet op de buis
PZC
Opwekkende wijn
uit het Loiregebied
Broodjes en
baquettes
Astérix
overzee
Aardbeiendessert
uit de regenpijp
vrije tijd
23
ff
Cheverny
ZATERDAG 22 MEI 1993
A
Een aantal jaren geleden
begonnen de chefs van de
betere restaurantkeukens zelf
broodjes te bakken. Alles
behoorde je zelf te maken, zo
heette het. Van de
basisbouillons voor de soepen
en sauzen tot en met de
patisserie en de l onbons. Ook
het brood, waarvan het gebruik
tijdens de warme maaltijd uit
Frankrijk en Italië kwam
overwaaien, wilde men zelf
bakken.
Warme broodjes zijn het lekkerst wanneer ze vers uit de oven worden gegeten.
Een succes werd dat niet in alle
gevallen, want een kok is nog
geen bakker. Hij beschikt zelden
over de juiste ovens om verse
broodjes in te bakken. De horeca-
groothandel ontdekte dat er in
Frankrijk nèt-gare witte baguettes
bestonden en al snel werden deze
geïmporteerd. De koks behoefden
die alleen maar af te bakken en zo
konden ze hun gasten toch versge
bakken brood uit eigen keuken
voorschotelen.
Enkele grote Nederlandse super
markten en inmiddels ook veel
bakkers begonnen met bake-off
ovens in hun winkels. De geur in de
supermarkt van vers afgebakken
stokbroden die via een ingenieus
systeem naar de klant rolden, ga
ven een nieuwe impuls aan de con
sumptie van 'ander' brood. De fa
brikanten wilden het versgebak
ken brood echter nog dichter bij de
klant brengen en begonnen te ex
perimenteren met voorgebakken
baguettes en broodjes.
Inmiddels zijn er drie grote mer
ken die voorgebakken wit en bruin
kleinbrood in gesealde plastic ver
pakkingen leveren. De houdbaar
heid van deze broodjes is zeer
goed. waardoor ze een gemaks-
produkt zijn geworden. Krijg je 's
avonds gasten op bezoek of wil je
uitgebreid ontbijten met vers
brood, dan zijn de voorgebakken
broodjes een uitkomst.
Bakproces
De voorgebakken broodjes wor
den net zo gemaakt als 'gewoon'
brood, alleen verloopt het bakpro
ces bij een lagere temperatuur en
wordt de laatste fase - het vormen
van de korst - achterwege gelaten.
Na de rijskast gaan de broodjes
maar heel even naar de oven, tot
dat ze net gaar zijn en aan de bui
tenkant nog zacht, dun en dof.
Daarna worden ze snel gekoeld en
verpakt in een plastic omhulsel,
dat wordt gevuld met koolzuurgas
of een samengesteld mengsel.
Zo zijn de broodjes een flink aantal
weken (soms zelfs tot drie maan
den) houdbaar. Die periode kan
men nog verlengen door ze in de
verpakking in te vriezen. Dat in
vriezen heeft geen effect op het la
ter afbakken. Is de verpakking
eenmaal geopend, dan moeten de
broodjes snel, dat wil zeggen bin
nen een paar dagen, worden afge
bakken.
Broodjes die uit de oven komen,
moeten eigenlijk snel worden ge
geten. want door de warmte ver
dampt het vocht uit het brood en
na enkele uren zijn ze droog. Denk
maar aan de verse Franse stok-
broodjes die menigeen tijdens zijn
vakantie haalt. Die moeten nog
diezelfde ochtend gegeten zijn...
Versheid
Waarom hebben fabrikanten zich
zoveel moeite getroost om een fei
telijk 'on-af produkt bij ons te
brengen? Enkele jaren geleden
was het nog ondenkbaar dat brood
zou worden verkocht dat niet ge
heel gereed is voor consumptie. Uit
onderzoek blijkt echter dat de con
sument steeds verser brood wil.
Naar de smaak van de broodlief
hebber is vers brood het toppunt
van genot. En voor de consument
betekent dat knapperig, geurend,
nog warm brood.
Wat dat betreft heeft men met
voorgebakken brood (de term half
gebakken wordt vaak ten onrechte
gebruikt omdat het normale bak
proces volledig is doorlopen) pri
ma ingespeeld op de behoefte van
de echte broodfans. Het afbakken
van het brood - de deskundigen
spreken van kleuren - kan het best
geschieden op een hoge tempera
tuur. Zo heeft men in acht tot
twaalf minuten ovenverse brood
jes op tafel.
Evert Lanting
J-
et besluit is genomen om in het
Loiregebied twee nieuwe,
wettelijk beschermde
herkomstbenamingen te creëren,
Cheverny en Cour-Cheverny. De
wijngaarden liggen rond een beroemd
kasteel en brengen opwekkende,
lenteachtige wijnen voort.
De weldra officieel erkende 'ap
pellations contrölées' Chever
ny en Cour-Cheverny heten naar
de gemeenten met die namen. De
ze grenzen aan elkaar en liggen
niet ver bezuiden de stad Blois.
Beide trekken jaarlijks duizenden
bezoekers, want in Cheverny staat
een voornaam kasteel, dat in 1634
gereed kwam op de plek van een
feodale burcht.
Chateau de Cheverny is privé-ei-
gendom en staat op grond die al
meer dan zeven eeuwen toebe
hoort aan dezelfde familie. Het in
grijswitte Bourrésteen opgetrok
ken gebouw heeft een perfecte
symmetrische vorm. De voorgevel
maar dan zonder beide hoektorens
- inspireerde tekenaar Hergé voor
kasteel Molensloot in de boeken
van Kuifje. Een speciale kuifjepos
ter is op het slot te koop.
De vertrekken in het kasteel zijn
rijk gedecoreerd, zoals de konings
kamer, waar Hendrik IV geslapen
heeft. In de bijgebouwen vind je
een trofeeënzaal met hertege
weien, een orangerie en een kennel
voor een meute van zeventig jacht
honden. die aan het eind van de
middag gevoerd worden. In het ge
bied staan nog enkele andere
kastelen, zoals dat van Troussay,
met zijn intieme, schitterende re-
naissance-interieur. De hotels en
restaurants in Cheverny en Cour-
f |p?-.
•li
UK
- t
i
H
Het kasteel van Cheverny dat tekenaar Hergé inspireerde voor kasteel
Molensloot. foto GPD
Cheverny doen goede zaken: een
flink deel van de wijnoogst wordt
dan ook ter plekke geconsumeerd.
In hotel Les Trois Marchands (cen
trum Cour-Cheverny) kun je stree-
kwijnen zelfs per glas bestellen.
Romorantin
Cheverny en Cour-Cheverny be
strijken samen ongeveer 300 hec
tare wijngaarden. Deze liggen op
vlak terrein, te midden van bossen,
graan- en groentevelden. De aan
plant bestaat uit zowel witte als
blauwe druiven, met een meerder
heid van witte. Een heel bijzon
dere, zeldzame druivesoort is de
romorantin. Deze witte variëteit
groeit vrijwel nergens anders ter
wereld. Hij zou in 1519 door koning
Frans I ergens uit de Bourgogne
naar het Loiredal zijn gehaald en
aangeplant zijn bij het vorstelijke
kasteel in Romorantin. Daar is de
gelijknamige druif inmiddels ver
dwenen maar in Cheverny en Cour-
Cheverny hield hij stand.
Op dit moment kom je de wijn er
van tegen onder alleen de naam
Cheverny, wat een 'vin délimité de
qualité supérieure' ofwel vdqs-
wijn is (een categorie net onder die
van 'appellation contrölée'). Witte
Romorantin smaakt buitenge
woon droog en dris, met een apart,
enigszins floraal aroma. De wijn
kan jong worden gedronken maar
heeft ook rijpingspotentieel. Hij
kan goed worden gecombineerd
met salades en geitekaas. Dat
geldt trouwens ook voor de droge
witte wijnen van de witte sauvig-
nondruif.
De meeste rode wijnen bezitten
een vrij lichte structuur met een
vieve, frisse smaak en doorgaans
flink wat fruit. Ze zijn er van de
Beaujolaisdruif gamay. van de
Bourgognedruif pinot noir en van
enkele Bordeauxdruiven, waaron
der de cabemet-franc. Gewoonlijk
smaken ze op hun best bij 16 a 18
graden Celsius. Voor de enkele in
ons land verkrijgbare Cheverny's
(zoals die van Domaine du Sal-
vard. gevoerd door de Gastrovino-
groep) moet meestal tussen de
10,- en 15,- worden betaald.
Hubrecht Duijker
De wereld van het videospel blijft
zich in beeld spelen. Via satelliet
en kabel moeten op korte termijn
spellen over de buis rollen in Japan en
in de VS. Voor Europa is het een en
ander voorlopig nog toekomstmuziek.
Toch speelt het vasteland inmiddels
een aardig videospelletje mee. Met het
uitkomen van het puur Europese spel
'Astérix' is zelfs een exportartikel
geboren. De onoverwinnelijke Galliër
uit de Romeinse tijd gaat overzee om
de Amerikanen te veroveren, overigens
pas nadat het Galliërspel in Nederland
is aangeland.
Nintendo grijpt hoog en wil van
af april '94 videospellen per sa
telliet op de Japanse tv-buis de
poneren, Sega kiest na grondig on
derzoek voor een verspreiding per
kabel in de Verenigde Staten. Het
resultaat bij beide is hetzelfde,
spellen kunnen rechtstreeks op de
buis worden gespeeld. Om per sa
telliet te kunnen spelen, tellen de
liefhebbers in Japan 170 gulden
neer voor een decoder. Een inter
actief netwerk zorgt er vervolgens
voor dat er met andere aangeslote
nen kan worden gespeeld. De spel
len worden naar eigen keuze bin
nen gestraald vanuit een soort cen
trale spel-o-theek. Of het systeem
ook in de Verenigde Staten en Eu
ropa wordt geïntroduceerd is af
hankelijk van het succes in Japan.
Sega vond een oplossing in de ka
bel en gaat samenwerken met de
twee grootste kabelexploitanten
overzee. TCI en Time Warner. In
september begint een proef met
tweeduizend Amerikaanse huis
houdens. Voorlopig moet de ware
spellielhebber het doen met car
tridges, de spelcassette die vol
gens zowel Sega als Nintendo een
blijvertje is naast alle noviteiten.
Deze maand zijn er vooral nieuwe
spelcassettes voor de Game-boy.
Allereerst Alien 3, een complex
spel vol actie en puzzels. Geschikt
Astérix de Gallier is de eerste Europese stripheld die per videospel wereldwijd wordt verspreid. foto GPD
voor niet te jonge spelers. Harde
actie, daarom draait het bij Termi
nator 2, terwijl Spiderman niet al
leen vecht maar vooral ook klimt
en raadsels oplost voor hij erachter
is wat die mysterieuze samenzwe
ring die hij op het spoor kwam te
betekenen heeft.
Barbie
Van een heel ander kaliber is het
Barbiespel. dat niet alleen voor de
Game-Boy beschikbaar is, maar
ook voor de NES. Barbie is het eer
ste spel dat speciaal voor meisjes is
ontwikkeld. Het is niet moeilijk, er
wordt niet in gevochten en de spe
ciale droomwereld van Barbie
loopt als een rode draad door het
spel. Afspraakjes met vriend Ken.
mooie kleding, juwelen, een level
waarin Barbie zeemeermin is plus
een gelukkig einde in een balzaal
kenmerken het spel waar als extra
vermelding nog eens Game Girl op
de roze doos staat.
Humoristisch is het spel Crash
Dummies (Game-Boy». De man
netjes die de jeugd aanmanen toch
vooral een veiligheidsgordel te
dragen, voeren vijf dagen lang ver
schillende werkzaamheden uit om
vakantiegeld te vergaren. Tijd en
vaardigheid zijn van belang bij dit
afwisselend spel, waarbij de eigen
prestaties steeds kunnen worden
verbeterd.
Auto's staan ook centraal in het si
mulatiespel Ferrari. Grand Prix
Challenge (Game-Boy). Met 335
km per uur racen de bolides over 16
internationaal bekende circuits.
Verschillende parcoursen legt ook
Astérix de Galliër (Game-Boy en
SNES) af, maar dan te voet. De
kleine stripheld is vriend Obélix
kwijt en moet Gallië, het Romein
se Rijk en het Egypte van Cleopa
tra doorreizen om zijn kameraad
terug te vinden. Een moeilijk spel
vol humor en toverdrank met alle
elementen die ook in de strips te
vinden zijn. Ondanks de moeilijke
stukken, die vooral vaardigheid
vereisen, is het heel geschikt voor
jonge kinderen. Op de 16-bits Nin
tendo is het bovendien een heel
mooi spel vol kleurgebruik en met
een natuurgetrouwe weergave van
de stripfiguren.
Even Frans als de tekenaars van
de strip is het softwarehuis Info-
grames, dat voor dit spel nauw met
de geestelijke vaders van Astérix
en Obélix heeft samengewerkt, De
Astérix-spellen liggen vanaf 11 ju
ni in de winkel.
Game-genie
Voor Game-Boy-bezitters komt
eind deze maand een Game-genie
uit 89,-). Met deze legale valsspe
ler en de juiste code is het zeker
mogelijk Astérix naar Obélix te
brengen. Door de Game-genie in
de draagbare spelcomputer te
schuiven en een bepaalde code in
te tikken kan de speler beschikken
over meer levens, meer kracht of
over een hogere snelheid. De codes
zijn per spel verschillend en staan
in een codeboek waarin 80 spellen
met code staan vermeld. Een
abonnement op aanvullende num
mers houdt het boek compleet ter
wijl daarnaast een speciaal tele
foonnummer helpt bij onverwacht
opdoemende problemen.
Spellen die in de loop van deze
maand verschijnen voor de Game-
Boy zijn: Double Dragon 3, een
vechtspel. Krusty's Fun House,
een humoristisch spel vol ratten en
vallen en WWF. waarin de speler
worstelt met worstelaars in de
ring. Bovendien komen voor de
Super Nintendo Road Riot uit en
Home Alone.
Desirée van Ooyik
In de keuken volgen we graag
de seizoenen. Er gaat im
mers niets boven verse produk-
ten. Daarom is het voorjaar
zo'n heerlijke tijd. We kijken
uit naar de eerste asperges en
natuurlijk de aardbeien Hoe
wel we al heel vroeg in het jaar
aardbeien uit de kas hebben,
kunnen die toch niet tippen
aan de eerste aardbeien van de
koude grond. Ze zijn er nu vol
op en blijven de hele zomer bij
ons, dank zij de verschillende
rassen die in Nederland wor
den geteeld.
Nederland is altijd een belang
rijk aardbeienland geweest.
Veel rassen zijn in ons land ver
edeld. Dat blijkt uit de recente
studie die de Academie voor
Streekgebonden Gastronomie
aan deze zeer oude fruitsoort
heeft gewijd. In België, waar in
Limburg en rond Hoogstraten
nog altijd veel aardbeien wor
den geteeld, bestaat zelfs een
Hertogelijk Genootschap van
de Ghesellen van de Aardbei.
In de komende weken hopen
we nog vele malen op de aard
bei terug te komen. Als voor
proefje volgt hier het recept
voor een dessert dat niet alleen
heerlijk smaakt, maar er ook
aantrekkelijk uitziet.
Voor ons aardbeiendessert
hebben we nodig een kwart li
ter slagroom. 2 doosjes aard
beien. 190 gram poedersuiker,
190 gram gemalen amandelen.
50 gram bloem. 40 gram onge
zouten boter, vijf eieren, eiwit
van vijf eieren, 25 gram kristal
suiker en vier uit plastic regen
pijp gezaagde ringen met een
hoogte van circa 10 centimeter.
De bereiding is als volgt: we
maken eerst een fijn biscuit-
deeg. Daarvoor vermengt u de
poedersuiker met de gemalen
amandelen. Vergeet niet de
amandelmeel te zeven. Bij het
suiker/amandelmengsel doet u
vervolgens de vijf eieren en met
de mixer klopt u dit mengsel op
tot het ina zo'n tien minuten)
een lint vormt als u er een lepel
doorhaalt. Daar gaat de zachte
boter door. Nu roert u de bloem
erdoor. Vervolgens slaat u de
eiwitten stijf en u spatelt de ei
witmassa door het mengsel.
Neem nu een ovenplaat en leg
daarop een passend stuk bak
papier. U bestrijkt het papier
met. het beslag en zet het bak
blik in de op 250 graden Celsius
voorverwarmde oven. Na vier
tot vijf minuten is het deeg
goed. Het moet veerkrachtig
zijn en niet aan de vingers kle
ven wanneer u er op drukt.
Haal het bakblik uit de oven en
laat het biscuitdeeg op het pa
pier afkoelen.
'Als het biscuitgebak is afge
koeld. steekt u er met de regen-
pijpringen acht rondjes uit. Als
er meer rondjes uitkomen kunt
u die in aluminiumfolie ver
pakt invriezen voor een volgen
de keer. Maak de aardbeien
schoon en klop de slagroom
met wat suiker stijf. Zo stijf dat
ze net niet begint te korrelen.
Leg in elk van de vier ringen
een rondje biscuit op de bodem
en zet de ring vol met aard
beien, Vul de ring op met slag
room en duw er nog wat aard
beien in tot de ring vol is en vul
de gaten op met slagroom. Zet
de gevulde ringen enkele uren
in de koelkast en zet ze vlak
voor het opdienen op de bord
jes. Licht de ringen voorzichtig
op en maak ze los van de slag
room. Strijk beschadigingen
bij met een breed mes en plaats
bovenop de slagroomrondjes
de overgebleven rondjes bis
cuit, Strooi er poedersuiker
over en garneer met drie schijf
jes aardbei.
Intussen hebben we een aard
beiensausje gemaakt door de
achtergehouden aardbeien te
pureren met twee deciliter sui
kerstroop en een scheutje aard
beienlikeur. Voor de suiker
stroop lost u al kokend 200
gram suiker op in 2 deciliter
water. Zeef de aardbeiensaus,
laat haar goed afkoelen in de
koelkast en giet wat. van de
saus rond het aardbeiendes
sert.
Rien van Reems
Een aardbeien-met-slagroomtoetje op een bodem van biscuit-
deeg en met een hoedje van ditzelfde gebak, omringd door een
aardbeiensaus. foto Rien van Reems
Groene serie
De groene serie verzorgingspro-
dukten voor huid en haar. Montag-
ne Jeunesse. heeft - nadat vorig
jaar de prijzen van alle produkten
sterk zijn verlaagd - een duidelijke
groei doorgemaakt, aldus General
Cosmetics bv. Aangezien de om-
zetverhoging niet voor alle pro
dukten gold. zijn veertien daarvan
nu opnieuw in prijs verlaagd tot
4.95. Heel geleidelijk verdwijnen
ze vervolgens uit het assortiment.
Trouwe afneemsters doen er goed
aan dit in de gaten te houden.
Hondezwemvest
Aan boord van een zeil- of motor
boot wil ook een viervoeter wel
eens aan de aandacht ontsnappen.
Een hondezwemvest is derhalve
geen overbodige luxe. Het is er - af
hankelijk van het gewicht van de
hond - in de maten exs. s. m en 1. De
prijs bedraagt 97.55. Voor kinde
ren zijn er overigens heel actuele
zwemvestjes: met een afbeelding
van de Turtles bij voorbeeld! 109.-
of met Mickey 119,-).
Babyboeken
Voor baby's van drie maanden en
ouder tot peuters van twee jaar
heeft Playskool twee zachte, kleu
rige speeltjes: het knuffelstof Poe
zen- en Hondenboek. Opengesla
gen krijgen de boeken respectieve
lijk de vorm van een poes en een
hond. Elk boek laat drie verschil
lende poezen of honden zien. heeft
zeven verschillende 'voelstofjes' en
bevat drie 'kiekeboe-activiteiten'.
Zo heeft het Hondenboek een stof-'
fen kiekeboe-oor, waar.je onder
kunt kijken en het Poezenboek een
poot, die je kunt optillen. In een
van de oren van het Hondenboek
zit een rammelaar en in een van de
poten van het Poezenboek een pie
pertje. Beide boeken hebben een
ring, waarmee ze aan de box of de
buggy kunnen worden bevestigd.
Later kan de baby de ring als hand
vat gebruiken. Het 'leesvoer' kan
zo in de wasmachine. De consu-
mentenriohtprijs is 34,95.
Hondezwemvest en zwemvestjes voor kinderen met een afbeelding van
de Turtles of met Mickey. foto GPD