'ét Ik Paling houdt zijn mysterie Filet van kip en kalkoen past in vet-arm menu Groente uit blik of pak vaak even goed als vers Vis uit zoet water Seizoenssoep van vis en fijne kervel JÊÊL SËSSm i a Deze maand wordt voor het derde achtereenvolgende jaar de landelijke 'Let op Vet'-campag- ne gehouden. In de nieuwe (gratis) brochure 'Lekker leven, lekker eten, lekker met minder vet' staat een tabel met het vetgehalte van veel gebruikte produkten. Weinig vet bvatten kip- en kalkoenfilet, zdat deze produkten een goede keuze zijn voor wie 'let op vet'. De campagne is een initiatief van de Stuurgroep Goede Voeding, die jaren geleden is ingesteld door de overheid. De Stuurgroep probeert samen met het bedrijfsleven en de voorlichters in Nederland te berei ken dat Nederlanders minder vet eten, omdat vet evenals roken on ze gezondheid schaadt. Uit de let- op-vet-tabel blijkt dat kip- en kal koenfilet per portie maar vier gram vet bevatten. Er zijn trouwens veel meer kip- en kalkoenprodukten te koop die vet-arm zijn, zoals kip- braadsticks en Javaanse kiprol letjes. Kip en kalkoen lenen zich goed voor bereiding in een zilveren jas je: verpakt in aluminiumfolie kun nen ze zelfs helemaal zonder vet - met kruiderijen - in de oven wor den bereid. Maar het kan ook zoals de Grieken en Romeinen het al in de oudheid deden, in een aarde werken braadschotel. Zo'n römer topf is ook een geschikte manier om een eenpansgerecht te serve ren. Gemakkelijk en heerlijk van smaak is kip met bloemkoolroos jes, krielaardappeltjes, stukjes wortel, bleekselderij en kleine to maten. Lunch Kip- en kalkoenvlees lenen zich ook heel goed voor een lekkere niet vette lunch. De brochure 'Lekker leven, lekker eten' geeft acht ideetjes. Een 'scharrelboterham' bij voorbeeld (met kipfilet, sla en komkommer) en een bruin bolletje met kipfilet en banaan. Kant-en klaar te koop - dus gemakkelijk en nog steeds mager - zijn ook ver schillende kip vleeswaren: kipfilet met tuinkruiden, met kerrie of kip filet naturel. Geserveerd op mini- broodjes (maanzaad, sesam, wit of bruinbrood) met eikebladsla of fri- sé sla maken ze van de lunch niet alleen iets feestelijks, maar ook een maaltijd die op vet let! Anneke Geerts Kip leent zich goed voor een lekkere en niet vette maaltijd. ZATERDAG 13 MAART 1993 2 9 De meeste vis is geschikt voor vissoep van het seizoen: tong, ka beljauw, poon, schol, heilbot en ook een mosseltje mag er bij. foto Rien van Reems Regelmatig proberen we de hand te leggen op mooie koppen en graten van tarbot en tong, om een stevige visbouil lon te trekken die als basis kan dienen voor toekomstige sau sen. Vaak is de hoeveelheid bouillon zo groot dat we een deel invriezen voor de sausjes en de rest gebruiken om een smakelijke vissoep te maken. Voor zo'n soep gebruiken we de vis die we bij de viswinkel te gen komen. Een echte sei zoenssoep dus. Dit keer troffen we in de vitrine van de visman heilbotfilet en poon aan. Aangezien we mos selen zo lekker vinden, deden we die er ook wat bij. Op ons verzoek om koppen en graten kregen we een flinke zak schar- tongskeletten. De daaropvol gende procedure is de eenvoud zelve. Zet een fijngehakte ui met een takje tijm. het blad van een bos bleekselderij, een grof gesne den prei. een paar blaadjes lau rier en geplette peperkorrels aan in olie. Voeg de graten toe en roer alles even goed door elkaar. Blus af met 3 dl witte wijn en voeg dan twee en een halve liter water toe. Doe er verder een geschilde halve ci troen bij. Laat de graten twintig minu ten zachtjes trekken; het water mag niet echt koken maar moet net in beweging zijn. Ver wijder schuim dat komt boven drijven met de schuimspaan. Giet de bouillon na twintig mi nuten trekken door de zeef en laat hem nog een half uurtje trekken zonder de graten. Om een heldere bouillon te krijgen zeeft u de vloeistof nog een keer met een stukje keukenpapier in de zeef. Het papier een paar keer verwisselen want het slibt snel dicht. Kervel Een inheems kruid dat onze zachte winters met verve weet door te komen is de kervel. Wanneer u het niet in de tuin hebt. kunt u het bij de groente man bestellen. We gebruiken de fijngekrulde versie. Het loont overigens de moeite ker vel in een pot te zaaien. Het komt in de keuken altijd te pas. Voor onze vissoep hakken we een bosje kervel fijn. Doe olie in een pan met dikke bodem en bak daarin de heilbotfilets en de stukjes poon om en om tot de vis na een paar minuten be gint te kleuren. Giet dan de vis bouillon bij de vis. Strooi de kervel over de vis en voeg en kele gekookte mosselen toe. Roer desgewenst een paar le pels room door de soep en breng dié op smaak met peper en zout. Rien van Reems De toiletboxjes van Marimekko Design. foto GPD Veel mensen denken dat groen ten uit blik of diepvries onge zond zijn, omdat door het invrie zen veel voedingswaarde verloren gaat. Dat is beslist niet waar, mits de verse groenten van een goede kwaliteit waren toen ze werden in gevroren en het invriezen op een goede manier is gebeurd. Zolang de geschiedenis teruggaat probeert men voedsel te bewaren, op welke manier dan ook. Aan alle oude procédés, zoals het roken van vlees en vis, het zouten van groen te, het drogen van fruit of het wec ken, kleven wel bezwaren. Bij het zouten of drogen van groente gaat veel vitamine C verloren en in het algemeen veranderen smaak en ui terlijk. Een ziekte als scheurbuik kwam vroeger geregeld voor. De moderne conserveermethoden hebben deze nadelen niet, daarom bevat groente uit blik of diepvries bijna even veel voedingsstoffen als verse groente. Uit onderzoeken blijkt dat verse groente, in weinig water en kort gekookt, iets meer vitamine C bevat dan groente in blik, pot of diepvries. Maar het ver schil is te verwaarlozen. Door groente op de juiste manier te koken blijft zo veel mogelijk vi tamine C behouden. Zoals: - zet verse groente op met weinig kokend water en kook haar niet langer dan 10 tot 20 minuten; - verwarm blikgroente kort tot het kookpunt; - zet diepvriesgroente op met wei nig kokend water en kook haar kort volgens de gebruiksaanwij zing. Voor alle klaargemaakte groente geldt: warmhouden geeft extra verlies aan vitamines. Zout Het voordeel van verse groente is dat u zelf bepaalt óf en hoevéél zout u toevoegt. Bij blikgroente doet de fabrikant dat voor u. Wat hij toevoegt staat op het etiket, maar niet hoeveel. Aan diepvries groente wordt geen zout toege voegd, met uitzondering van de 'a la crème' bereide groente. In het algemeen mogen geen addi tieven zoals anti-oxydanten, kleurstoffen en conserveermidde len aan groenteconserven worden toegevoegd. Voor bepaalde pro dukten gelden er uitzonderingen: zo mogen bietjes in blik of glas be paalde conserveermiddelen bevat ten. Verder mag ascorbinezuur (vi tamine C) worden gebruikt, om te voorkomen dat de groente ver kleurt. Uit voedingskundig oogpunt beke ken is blik- en diepvriesgroente een acceptabele vervanging voor verse groente. Daar komt nog bij dat groenteconserven in de winter maanden vaak minder duur zijn dan veel verse groentesoorten. Mensen die hoofdzakelijk groente uit diepvries, blik of pot gebruiken, doen er verstandig aan in elk geval dagelijks twee stuks fruit te ge bruiken, waarbij regelmatig ci- trusfruit (sinaasappels, mandarij nen, grapefruit). Patricia Schutte Groente uit blik, pot of diepvries bevat bijna even veel voedingsstoffen als verse groente. ,foto Roland de Bruin Huisdieren Honden blaffen, poezen miau wen en gevleugelde huisdieren produceren ook geluiden. Leuk voor de eigenaren, maar het kan lastig zijn voor de buren. Soms moet zelfs de politie of de rechter worden ingeschakeld. Vandaar dat de Nederlandse Stichting Geluidshinder de brochure 'Geluidhinder Huis dieren' opnieuw heeft uitgege ven. In het boekje worden on derwerpen als trainingen, ge luidafscherming en -isolatie besproken. Paardestaart Er is een op kruiden gebaseer de haarspray op de markt, ver pakt in een navulbare fles met een drijfgasvrije pompverstui- ver. De licht geparfumeerde spray houdt het haar goed in model, plakt niet en is gemak kelijk uit te wassen en te bor stelen. In de spray is een me lange van kruiden verwerkt: paardestaart en klein hoefblad om het haar te verstevigen en rozemarijn om het te laten glanzen. Toiletboxjes De meeste toilettassen hebben wel een bodem, maar naarmate er meer spulletjes in worden ge stopt. blijkt het dichtritsen vaak een probleem. Marimek ko Design onderving dat pro bleem door toiletboxjes te ma ken: onderin zit net zoveel ruimte als bovenin. Ze zijn er in drie maten: 65,-. 85.- en 95,- Vogellokkertje Wie wil 'communiceren' met vogels heeft in de Audubon bird call (ƒ14.95) een handig hulpmiddeltje. Het is een hou ten apparaatje, waarin een tin nen spil op verschillende snel heden moet worden rondge draaid. Zo worden geluidjes ge produceerd, die zangvogels be kend voorkomen. Soms komen ze nieuwsgierig kijken, soms ook reageren ze met zang. al dus de importeur uit Heino. Het met de hand gemaakte in strumentje is zes centimeter lang en twee centimeter dik en kan ook als sleutelhanger dienst doen. De koper krijg een capsule harspoeder bijgele verd. zodat het geluid jaren lang optimaal blijft. De Audu bon bird call komt uit Amerika en is daar al veertig jaar in de handel. Audubon verwijst naar de organisatie op het gebied van natuurstudie en natuurbe scherming, genoemd naar orni tholoog en tekenaar John Ja mes Audubon. Jeanette Stuurop Het oppervlak van onze aarde bestaat voor ongeveer 70 procent uit water. Dat Nederland een belangrijk visserijland is en dus op ruime schaal dit water benut, is algemeen bekend. Maar we staan er slechts zelden bij stil dat ons land 340.000 hectare binnenwater telt (tezamen een oppervlakte van 49 bij 70 kilometer) en dat ook daar beroepsmatig wordt gevist. De zoetwatervisserij is in economisch opzicht dan wel minder belangrijk dan vroeger, niettemin verdienen nog steeds circa 700 vissers hun brood in deze branche. Heel veel paling wordt gerookt en is in die vorm een prijzige, exclusieve delicatesse. foto Pieter Honhoff Paling (vissers spreken gewoon lijk van aal) is van oudsher de belangrijkste zoetwatervis van ons land. Het is een merkwaardig dier. dat vanwege zijn slangachtig voor komen door velen niet als vis wordt gezien. Hiervan getuigt een uithangbord met de tekst 'Handel in haring, aal en vis'. Maar ook om andere redenen is de paling uitzon derlijk; zo weten we vrijwel niets van haar voortplanting. Dat ge beurt in tropisch zeewater, maar hoe en waar is nog grotendeels een raadsel. Wetenschappelijk staat inmiddels vast dat de verhalen over de Sar- gassozee als exclusieve broed plaats voor jonge aaltjes niet hele maal juist zijn. Maar gelukkig kun nen we jaarlijks genieten van in Nederlands binnenwater gevan gen. bijna geslachtsrijpe en dan ook 'marktrijpe' paling met een lengte van circa 30 cm. Heel veel paling wordt gerookt en is in die vorm een prijzige, exclu sieve delicatesse. Verse paling of aal, die niet alleen gestoofd maar ook gebakken kan worden, is veel voordeliger. We eten er niettemin slechts weinig van: erg veel is voor de export. In België, Frankrijk en Duitsland zijn ze er verzot op. Baars In ons zoete water worden ook soorten gevangen die we maar zel den bij onze vishandel zien. Het heet dan. dat het publiek het niet wil, en dus gaat deze vis naar het buitenland. Bii Franse. Zwitserse en Duitse restaurants eten (ook Nederlandse) bezoekers verrukke lijke baars en snoekbaars die in het IJsselmeer werd gevangen. De baars gold tot enkele tientallen jaren geleden als de populairste zoetwatervis van Nederland. Ge bakken in boter is het een culinaire belevenis van de eerste orde. De prijs van baarsfilet is niet hoger dan van vele gewone zeevis-soor ten. Ook de snoekbaars is een buiten gewoon fijne vis met mager, stevig wit vlees. De prijs per kilo ligt op het niveau van tong of zalm. Wat we met enige regelmaat wel op onze vismarkten zien, is gekweek te zoetwatervis uit andere landen, zoals de meerval en de Victoria- Een snoekbaars aan de haak. baars. Deze laatste komt uit de Afrikaanse Nijl, maar wordt door Nederlandse vishandelaars schaamteloos aangeprezen als 'biefstuk van de zee'. Dergelijke fotoarchief PZC geïmporteerde vis is gewoonlijk diepgevroren te koop. De kwaliteit is uitstekend. Vreemd echter dat we onze eigen verse vangst zo mis kennen. Verse karper is een enkele keer te koop. Deze zoetwatervis, die op veel plaatsen gekweekt wordt, is vooral in Midden- en Oost-Europa buitengewoon populair. In ver scheidene landen is een kerstmaal tijd zonder karper ondenkbaar. En de goudvis, waar ze in China zo ver zot op zijn, is uiteindelijk ook een soort karper. In ons land echter blijft de consumptie vooral be perkt tot kringen van sportvissers. Zoetwatervis heeft de naam veel graatjes te hebben. En de meeste Nederlanders hebben daar een he kel aan. Het probleem van die kleine, scherpe graatjes doet zich in de praktijk vooral voor bij zelf uit het kanaal gehengelde visjes als brasem of blankvoorn, die niet in alle gevallen voldoen aan de wettelijk voorgeschreven mini male maat. Onze professionele vis handelaars zijn meesters in het fi leren, en doen dat ook graag met bij hen gekochte zoetwatervis. Nie mand hoeft dus gratenvrees te hebben bij filets van baars of snoekbaars. Martin van Huijstee

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1993 | | pagina 29